HOTARARE Nr.
1700 din 29 noiembrie 2006
pentru aprobarea Programului
strategic privind monitorizarea, controlul si eradicarea pestei porcine clasice
in Romania
ACT EMIS DE:
GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 991 din 12 decembrie 2006
In temeiul art. 108 din Constituţia României,
republicată,
Guvernul României adoptă
prezenta hotărâre.
Art. 1. - Prezenta hotărâre aprobă Programul strategic
privind monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei porcine clasice în
România, denumit în continuare Program, prevăzut în anexa nr. 1.
Art. 2. - Programul se aplică
pe teritoriul României, conform legislaţiei naţionale care transpune legislaţia
comunitară corespondentă, în relaţie cu evoluţia endemică a pestei porcine
clasice la populaţia de porcine domestice şi sălbatice.
Art. 3. - Obiectivele Programului sunt următoarele:
a) implementarea politicii de eradicare a bolii, cu
utilizarea vaccinării de urgenţă;
b) aplicarea rapidă a măsurilor adecvate şi eficiente
de combatere şi eradicare;
c) înregistrarea, monitorizarea, procesarea şi
utilizarea datelor epidemiologice în relaţie cu pesta porcină clasică;
d) monitorizarea corespunzătoare a efectivelor de
porcine privind pesta porcină clasică.
Art. 4. - Fondurile necesare realizării acţiunilor din
cadrul Programului, aferente Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor, se alocă din bugetul de stat, prin bugetul
acestei autorităţi.
Art. 5. - (1) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară
şi pentru Siguranţa Alimentelor este autoritatea competentă pentru
monitorizarea şi implementarea Programului.
(2) In scopul combaterii bolii, Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va solicita, când este
cazul, sprijinul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
(3) Atribuţiile autorităţilor responsabile pentru
aplicarea Programului sunt prevăzute în anexa nr. 2.
Art. 6. - (1) Obligaţia asigurării şi respectării
măsurilor de biosecuritate şi a cerinţelor tehnologice, prevăzute în anexa nr.
3, revine deţinătorilor de porcine din exploataţiile de animale.
(2) Obligaţia prevăzută la alin. (1) are termen
permanent şi condiţionează acordarea despăgubirilor pentru cazurile în care se
înregistrează pagube datorate pestei porcine clasice pentru care se acordă
despăgubiri în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului
nr. 1.415/2004 privind acordarea despăgubirilor
pentru animalele tăiate, ucise sau altfel afectate, în vederea lichidării
rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, cu modificările şi
completările ulterioare.
Art. 7. - (1) Vaccinarea de
necesitate, denumită şi vaccinare de urgenţă, se aplică avându-se în
vedere recomandarea Comisiei Europene, în baza solicitărilor formulate de
România, zona în care se aplică fiind considerată zonă infectată.
(2) Vaccinarea de necesitate prevăzută la alin. (1) se
aplică:
a) mistreţilor din fondurile de vânătoare, din
crescătorii şi din complexurile de vânătoare de pe teritoriul României, precum
şi porcinelor semisălbatice din Delta Dunării;
b) porcinelor domestice din exploataţiile
profesionale şi nonprofesionale definite în anexa nr.
4.
Art. 8. - (1) Pentru vaccinarea de urgenţă se
utilizează numai tipurile de vaccin antipestos porcin ce s-au dovedit a fi
eficiente în combaterea bolii şi care au fost recomandate de Comisia Europeană.
(2) Pentru vaccinarea de
urgenţă orală a mistreţilor şi a porcinelor semisălbatice din Delta Dunării se
utilizează momeli vaccinale cu vaccin convenţional viu atenuat.
(3) Pentru vaccinarea de urgenţă a porcinelor
domestice din exploataţiile nonprofesionale, precum şi a celor din
exploataţiile cu profil de creştere destinate popularii exploataţiilor
nonprofesionale se utilizează un vaccin convenţional viu atenuat.
(4) Pentru vaccinarea de urgenţă a porcinelor
domestice din exploataţiile profesionale comerciale se utilizează un vaccin
marker.
(5) Vaccinarea de urgenţă se realizează prin
utilizarea de vaccinuri indigene sau din import. Pentru aceste vaccinuri
trebuie să existe autorizaţie de comercializare a produselor importate şi
autorizaţie de comercializare şi autorizaţie de fabricaţie a produselor
indigene. Vaccinurile trebuie să fie condiţionate astfel încât să poată fi
utilizate în mai multe campanii de vaccinare pe parcursul anului, indiferent de
condiţiile de mediu.
Art. 9. - Programul de vaccinare de urgenţă se aprobă
pe o perioadă de un an, respectiv 2006-2007. Campania de vaccinare a porcilor
domestici începe la data de 20 decembrie 2006.
Art. 10. - (1) Strategiile privind planurile de
vaccinare de urgenţă, sistemul de marcare a cărnii de porc şi sistemul de
identificare şi înregistrare a porcinelor se aprobă prin ordin al preşedintelui
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
(2) Planurile de vaccinare de urgenţă recomandate de
Comisia Europeană sunt:
a) Planul de vaccinare de
urgenţă împotriva pestei porcine clasice pentru imunizarea orală a mistreţilor;
b) Planul de vaccinare de urgenţă împotriva pestei
porcine clasice în exploataţiile nonprofesionale de porcine;
c) Planul de vaccinare de urgenţă împotriva pestei
porcine clasice în exploataţiile profesionale comerciale de porcine, autorizate
sanitar-veterinar.
Art. 11. - In înţelesul prezentei hotărâri, sistemele
de creştere a porcinelor şi termenii de specialitate sunt definiţi în anexa nr.
4.
Art. 12. - Achiziţionarea de vaccinuri şi aplicarea
planurilor de vaccinare se realizează astfel:
a) pentru implementarea Planului de vaccinare de
urgenţă împotriva pestei porcine clasice, la porcinele din exploataţiile
profesionale comerciale de porcine, autorizate sanitar-veterinar, Comisia
Europeană pune la dispoziţie României pentru anul 2007, cu titlu gratuit,
întreaga cantitate de vaccin marker necesară;
b) pentru implementarea Planului de vaccinare de
urgenţă împotriva pestei porcine clasice la porcinele din exploataţiile
nonprofesionale de porcine, din necesarul de vaccin convenţional viu atenuat
Comisia Europeană pune la dispoziţie României, cu titlu gratuit, o parte din
cantitatea de doze din acest vaccin, care urmează a fi utilizată pentru
demararea campaniei de vaccinare. Restul dozelor necesare derulării Programului
urmează a fi achiziţionate de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară
şi pentru Siguranţa Alimentelor;
c) pentru implementarea Planului de vaccinare de
urgenţă împotriva pestei porcine clasice prin imunizarea orală a mistreţilor şi
a porcinelor semisălbatice din Delta Dunării se utilizează momeli vaccinale cu
vaccin convenţional viu atenuat. Sunt necesare 3.840.000 de momeli vaccinale ce
urmează a fi achiziţionate de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară
şi pentru Siguranţa Alimentelor;
d) Planul de vaccinare de urgenţă împotriva pestei
porcine clasice pentru imunizarea orală a mistreţilor se întocmeşte pe baza
planurilor alcătuite de direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene şi a municipiulului Bucureşti, împreună cu direcţiile
pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi cu gestionarii fondurilor de vânătoare şi se aprobă prin
ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor;
e) Programul naţional de vaccinare de necesitate a
porcinelor domestice din exploataţiile profesionale comerciale se întocmeşte pe
baza programelor alcătuite de direcţiile sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, împreună cu
societăţile comerciale beneficiare, şi se aprobă de către Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor;
f) administrarea momelilor vaccinale mistreţilor din
fondurile de vânătoare se face de către gestionarii acestora, iar în cazul
mistreţilor din parcurile naţionale se face de către reprezentanţii
administraţiilor parcurilor naţionale, acţiune controlată de direcţiile
sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului
Bucureşti;
g) eliberarea momelilor vaccinale, a vaccinului marker
şi a vaccinului convenţional viu atenuat se face numai pe bază de reţetă cu
timbru sec, eliberată de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană şi a municipiului Bucureşti.
Art. 13. - (1) Se învesteşte Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, unitate de achiziţii
centralizată la nivel naţional, în sensul prevederilor art. 22 alin. (2) lit.
b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea
contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări
publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 337/2006, pentru achiziţionarea specializată a
produselor necesare implementării:
a) Planului de vaccinare de urgenţă împotriva pestei
porcine clasice în exploataţiile nonprofesionale de porcine;
b) Planului de vaccinare de urgenţă împotriva pestei
porcine clasice pentru imunizarea orală a mistreţilor şi a porcinelor
semisălbatice din Delta Dunării.
(2) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor, în calitate de unitate de achiziţii centralizată,
are dreptul de a atribui, în condiţiile legii, contracte de achiziţie publică
necesare pentru implementarea planurilor de vaccinare prevăzute la alin. (1),
în numele şi pentru direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(3) Direcţiile sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti încheie şi derulează
contractele de achiziţie publică cu operatorii economici ale căror oferte au
fost stabilite ca fiind câştigătoare în urma procedurilor de atribuire aplicate
de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor, pentru acele produse şi la acele preţuri care au fost prevăzute în
respectivele oferte.
Art. 14. - Direcţiile sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti monitorizează şi
gestionează circulaţia vaccinurilor antipestoase porcine pe teritoriul de
competenţă şi asigură instruirea personalului responsabil cu vaccinarea privind
respectarea condiţiilor de transport, depozitare şi aplicare a momelilor
vaccinale şi a altor vaccinuri aprobate, utilizate conform recomandărilor
producătorului.
Art. 15. - Mişcarea porcinelor domestice şi sălbatice
vii, a cărnii, produselor, subproduselor şi deşeurilor provenite de la acestea
se efectuează cu respectarea prevederilor prezentei hotărâri, precum şi a
strategiilor aprobate prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, prevăzute la art. 10 alin.
(1).
Art. 16. - Deţinătorii de porcine domestice sau
sălbatice au obligaţia să comunice autorităţii sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor locale modificările apărute în starea de sănătate a
porcinelor proprii sau în exploataţiile limitrofe, numărul animalelor moarte şi
să asigure prelevarea de probe pentru efectuarea
examenelor de laborator.
Art. 17. - (1) In caz de suspiciune sau de confirmare a
unui focar de pestă porcină clasică, se aplică prevederile Ordinului
preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor nr. 67/2005 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare cu privire
la măsurile pentru controlul pestei porcine clasice, publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr. 707 şi 707 bis din 5 august 2005, ce transpune Directiva
Consiliului Europei 2001/89/CEE, şi ale Planului de contingenţă pentru pesta
porcină clasică care se aprobă prin ordin al preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
(2) Măsurile prevăzute la alin. (1) se aplică în
condiţiile delimitării de către autoritatea sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor competentă a unităţii epidemiologice.
Art. 18. - (1) Următoarele fapte constituie
contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:
a) comercializarea porcinelor din exploataţiile nonprofesionale pentru consum familial, cu amendă de
la 1.000 lei la 2.000 lei;
b) comercializarea porcinelor din exploataţii
nonprofesionale-microferme comerciale în afara pieţei locale, cu amendă de la
5.000 lei la 10.000 lei;
c) comercializarea cărnii,
produselor, subproduselor şi deşeurilor obţinute în exploataţiile din cadrul
sistemului de creştere nonprofesional, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;
d) acceptarea introducerii în unităţile de
abatorizare a porcinelor vii provenite din exploataţii nonprofesionale, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei,
precum şi cu confiscarea întregii cantităţi de carne proaspătă;
e) acceptarea introducerii în unităţile de procesare
a cărnii proaspete, a produselor şi subproduselor, cu amendă de la 5.000 lei la
10.000 lei, precum şi cu confiscarea întregii cantităţi de carne proaspătă, a
produselor şi a subproduselor de origine animală, în cazul în care provin din
exploataţii nonprofesionale;
f) nerespectarea prevederilor legale privind obligaţiile medicilor veterinari de liberă practică sau ale
medicilor veterinari împuterniciţi în aplicarea măsurilor de control a pestei
porcine clasice, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;
g) nerespectarea prevederilor legale privind
obligaţiile medicilor veterinari oficiali cu privire la evaluarea condiţiilor
de funcţionare în vederea emiterii autorizaţiei sanitare-veterinare pentru
exploataţiile profesionale comerciale, cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei.
(2) Contravenţia prevăzută la alin. (1) lit. d) se
sancţionează, pe lângă amenda contravenţională, cu suspendarea autorizaţiei
sanitare veterinare de funcţionare a unităţii de abatorizare, pentru o perioadă
de la 3 la 6 luni, în condiţiile în care fapta a fost săvârşită a doua oară în
decurs de 6 luni de la aplicarea sancţiunii contravenţionale.
(3) Contravenţia prevăzută la alin. (1) lit. e) se
sancţionează, pe lângă amenda contravenţională, cu suspendarea autorizaţiei
sanitare veterinare de funcţionare a unităţii de procesare, pentru o perioadă
de la 3 la 6 luni, în condiţiile în care fapta a fost săvârşită a doua oară în
decurs de 6 luni de la aplicarea sancţiunii contravenţionale.
(4) Procedurile pentru uciderea şi distrugerea
porcinelor vii, a cărnii, a produselor şi a subproduselor de origine animală
confiscate se stabilesc prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
(5) Toate cheltuielile ce derivă din aplicarea
măsurilor prevăzute la alin. (4) sunt suportate de persoana fizică sau juridică
ale cărei porcine vii, carne, produse şi subproduse au fost confiscate, ucise
şi distruse.
Art. 19. - (1) Constatarea contravenţiilor prevăzute la
art. 18 alin. (1) lit. d) şi e), sancţionate potrivit art. 18 alin. (2) şi (3),
se face de către inspectorii autorităţii sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor competente, iar aplicarea sancţiunii se face de către
directorul direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin rezoluţie scrisă pe
procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
(2) Directorul direcţiei sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, are
obligaţia de a înştiinţa birourile unice din cadrul oficiilor registrului
comerţului de pe lângă tribunale sau, după caz, autorităţile administraţiei
publice locale care au autorizat funcţionarea operatorului economic despre
aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 18 alin. (2) şi (3).
(3) Constatarea contravenţiilor
şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 18 alin. (1) se fac prin
proces-verbal încheiat de către inspectori ai autorităţii sanitare veterinare
şi pentru siguranţa alimentelor, potrivit competenţelor legale.
Art. 20. - Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal
ori, după caz, de la data comunicării acestuia jumătate din minimul amenzii
prevăzute în prezenta hotărâre, agentul constatator făcând menţiune despre
această posibilitate în procesul-verbal.
Art. 21. - Sancţiunile contravenţionale prevăzute de
prezenta hotărâre se aplică şi persoanelor juridice.
Art. 22. - Prevederile art. 18 referitoare la
contravenţii se completează cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al
contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002,
cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 23. - Exploataţiile nonprofesionale-microferme
comerciale, care funcţionează la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri,
au obligaţia ca până la data de 1 iulie 2007 să îndeplinească cerinţele
prevăzute în anexa nr. 3 lit. B.
Art. 24. - (1) Pe data intrării în vigoare a prezentei
hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 89/2006 pentru aprobarea
Programului strategic privind monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei porcine
clasice în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 141 din 15 februarie 2006.
(2) Dispoziţiile prevăzute la art. 18 vor intra în
vigoare în termen de 10 zile de la data publicării.
Art. 25. - Anexele nr. 1 -4 fac parte integrantă din
prezenta hotărâre.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemnează:
p. Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale,
Nicolae Flaviu Lazin,
secretar de stat
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Avram
Ministrul apărării,
Sorin Frunzăverde
p. Ministrul administraţiei şi internelor,
Paul Victor Dobre,
secretar de stat
Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor
Gheorghe Vlădescu
ANEXA Nr. 1
PROGRAMUL STRATEGIC
privind monitorizarea, controlul si eradicarea pestei
porcine clasice în România
CAPITOLUL I
Descrierea programului
Programul este implementat pe teritoriul României,
definit ca zonă infectată, în conformitate cu Ordinul preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 67/2005
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare cu privire la măsurile pentru controlul pestei porcine clasice, ce transpune Directiva Consiliului 2001/89/CEE, şi luând în considerare următoarele:
a) pesta porcină clasică trebuie considerată endemică
la porcii domestici din anumite zone din România;
b) legislaţia Uniunii Europene ce reglementează
„pesta porcină clasică endemică" este prevăzută în anexa la Decizia
Consiliului 90/424/CEE;
c) în anumite zone din România există populaţie de
mistreţi;
d) Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 67/2005, ce transpune
Directiva Consiliului 2001/89/CEE, şi Ordinul preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 66/2005
privind aprobarea Normei sanitare veterinare care aprobă un manual de
diagnostic stabilind proceduri de diagnostic, metode de prelevare a probelor şi
criterii pentru evaluarea testelor de laborator pentru confirmarea pestei
porcine clasice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 707 şi 707 bis din 5 august 2005, ce
transpune Decizia Comisiei 2002/106/CEE, conţin principalele măsuri privind
controlul şi eradicarea pestei porcine clasice.
CAPITOLUL II
Obiectivele Programului
1. Obiectivele Programului
sunt următoarele:
a) monitorizarea privind pesta porcină clasică la
porcinele domestice şi la mistreţi;
b) aplicarea vaccinării de
urgenţă a porcilor domestici din exploataţiile profesionale şi neprofesionale;
c) aplicarea rapidă şi eficientă a măsurilor de
control şi eradicare a bolii;
d) înregistrarea, monitorizarea, procesarea şi
utilizarea datelor epidemiologice în relaţie cu pesta porcină clasică;
e) stabilirea măsurilor de control şi eradicare a
bolii;
f) stabilirea fondurilor necesare realizării
acţiunilor din cadrul Programului;
g) aplicarea vaccinării de urgenţă pentru imunizarea
orală a mistreţilor.
2. Pe parcursul
implementării Programului, autoritatea competentă urmăreşte în principal:
a) rezultatele investigaţiilor epidemiologice
efectuate cu privire la transmiterea pestei porcine clasice şi la distribuţia
geografică a bolii;
b) existenţa celor două
sisteme diferite de creştere a porcinelor:
(i) sistemul de creştere de tip nonprofesional, care
cuprinde exploataţia nonprofesională pentru consum familial, exploataţia
nonprofesională-microfermă comercială şi exploataţia nonprofesională de porcine
de pe păşune;
(ii) sistemul de creştere de tip profesional, în care
se încadrează exploataţia profesională comercială de porcine autorizată
sanitar-veterinar;
c) prezenţa populaţiei de mistreţi şi de porcine
semisălbatice;
d) existenţa obstacolelor majore, naturale sau
artificiale, ce pot limita mişcarea mistreţilor;
e) controlul mişcării porcinelor, al pieţelor
agroalimentare şi al târgurilor de animale vii.
3. Monitorizarea pestei porcine clasice
Monitorizarea pestei porcine clasice la porcine domestice şi la mistreţi trebuie să se realizeze pe toată
durata implementării Programului pe teritoriul României.
4. Vaccinarea de urgenţă
pentru imunizarea orală a mistreţilor
Zona identificată pentru vaccinarea de urgenţă a
mistreţilor este, din motive epidemiologice, considerată zonă infectată. In
acest sens, în această zonă trebuie să fie prelevate probe de la mistreţii
împuşcaţi sau găsiţi morţi, acestea urmând să fie examinate prin examene de
laborator pentru pesta porcină clasică.
In baza art. 20 din Ordinul
preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor nr. 67/2005, ce transpune Directiva Consiliului 2001/89/CEE, în
cazul vaccinării de urgenţă a mistreţilor împotriva pestei porcine clasice
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
trebuie să transmită Comisiei Europene un plan care să descrie situaţia
epidemiologică în legătură cu această boală şi să indice metodele de imunizare
orală utilizate.
5. Vaccinarea de urgenţă a porcinelor domestice din exploataţiile profesionale şi
nonprofesionale
Pentru exploataţiile profesionale comerciale, vaccinul
utilizat trebuie să fie un vaccin marker, în conformitate cu art. 19 alin. (11)
din Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor nr. 67/2005, ce transpune Directiva Consiliului
2001/89/CEE. Costurile manoperei de vaccinare sunt suportate de proprietarii
exploataţiilor profesionale comerciale de porcine. Utilizarea acestui tip de
vaccin permite comercializarea cărnii proaspete provenite de la porcinele
astfel vaccinate numai pe teritoriul României, în conformitate cu măsurile de
protecţie adecvate.
In conformitate cu Ordinul preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 67/2005, ce
transpune Decizia Consiliului 2001/89/CEE, toţi porcii vaccinaţi cu un vaccin
marker trebuie să fie marcaţi şi înregistraţi în exploataţiile profesionale
comerciale autorizate sanitar-veterinar unde se efectuează vaccinarea.
Pentru exploataţiile nonprofesionale vaccinul utilizat
trebuie să fie un vaccin convenţional viu atenuat.
Porcinele astfel vaccinate trebuie să fie marcate
diferit de porcinele vaccinate cu vaccin marker şi înregistrate corespunzător.
6. Aplicarea procedurii de stamping-out efectivelor
de porcine infectate
Confirmarea pestei porcine clasice la porcinele
domestice impune uciderea porcinelor din exploataţiile infectate şi a
porcinelor din exploataţiile de contact. Măsurile ce trebuie aplicate în acest
caz sunt precizate de legislaţia specifică în vigoare şi de planul de
contingenţă pentru pesta porcină clasică, ce urmează a fi aprobat prin ordin al
preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
7. Populaţia-ţintă
7.1. Porcinele ţinute în
exploataţii
România are aproximativ 5,3 milioane de porcine
domestice şi 1,9 milioane de deţinători de porcine domestice.
Aproximativ 1,1 milioane de porcine domestice se
regăsesc în 278 de exploataţii profesionale comerciale autorizate, cu
următoarea structură:
a) 117.493 de scroafe;
b) 2.444 de vieri;
c) 174.849 de purcei sugari;
d) 370.985 de porcine tineret;
e) 421.845 de porcine la îngrăşare.
Aproximativ 4,6 milioane de porcine domestice sunt crescute
în aproximativ 1,9 milioane exploataţii
nonprofesionale sau în libertate, în scopul consumului familial sau pentru
comercializare pe piaţa locală.
7.2. Mistreţi
Populaţia de mistreţi din România este estimată la
aproximativ 57.000 de animale, iar plafonul de vânătoare pentru anul 2007
urmează a fi stabilit prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor şi
dezvoltării rurale, în baza unei medii anuale de 16.000 de animale.
7.3. In Delta Dunării
In Delta Dunării există o populaţie de porcine semisălbatice
ce trebuie să fie supusă vaccinării orale.
8. Programul de vaccinare
se aplică în perioada 1 decembrie 2006 - 31 decembrie 2007.
Scopul tuturor măsurilor aplicate şi, implicit, al
programului de vaccinare este de a eradica pesta porcină clasică înainte de anul 2010.
In funcţie de rezultatele Programului, urmează să se
stabilească, în anul 2007, măsurile suplimentare ce trebuie implementate pentru
continuarea politicii de eradicare.
9. Beneficiile Programului
Beneficiile Programului sunt următoarele:
a) programele de supraveghere
ce urmează a fi aplicate în abatoare şi în exploataţiile de animale previn
răspândirea virusului prin mişcarea porcinelor vii şi comercializarea
produselor, subproduselor şi deşeurilor provenite de la acestea;
b) facilitează obţinerea datelor epidemiologice ce
sunt utilizate pentru perfectarea planurilor de vaccinare şi punerea în aplicare a măsurilor de
prevenire a transmiterii virusului de la mistreţi la porcinele ţinute în
exploataţii;
c) eradicarea pestei porcine clasice la porcinele ţinute în exploataţii reduce costurile de producţie şi face
posibil accesul la comerţul internaţional cu porcine vii, produse şi subproduse
obţinute din acestea.
CAPITOLUL III
Prevederi specifice ale Programului
1. Durata măsurilor din program
Durata programului de
eradicare: 4 ani şi o lună Durata planului de vaccinare de urgenţă: un an şi o
lună.
2. Desemnarea autorităţilor responsabile pentru implementarea
Programului
Autoritatea centrală responsabilă de elaborarea,
monitorizarea şi controlul implementării Programului este Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Autorităţile responsabile pentru implementarea
Programului sunt direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
judeţene şi a municipiului Bucureşti.
Alte autorităţi implicate în implementarea Programului
sunt:
1. Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării
Rurale;
2. Inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de
vânătoare;
3. Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din
subordinea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor;
4. Ministerul Finanţelor Publice;
5. Ministerul Administraţiei şi Internelor;
6. Ministerul Apărării Naţionale;
7. Ministerul Afacerilor Externe;
8. Ministerul Justiţiei, prin
Administraţia Naţională a Penitenciarelor;
9. Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei
Informaţiei;
10. Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi
Turismului.
3. Delimitarea zonelor în
care se implementează Programul
Pentru porcinele domestice
Programul se aplică în exploataţiile
profesionale şi nonprofesionale existente pe teritoriul României.
Pentru mistreţi, Programul se aplică în cadrul celor
2.151 de fonduri de vânătoare, zona de vaccinare delimitându-se pe o suprafaţă
de 63.000 km2.
4. Descrierea generală a
costurilor Programului
Finanţarea Programului urmează a fi suportată din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Fondurile necesare pentru acordarea
de despăgubiri proprietarilor de animale moarte, tăiate sau ucise sunt
suportate din bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării
Rurale.
5. Supravegherea privind
pesta porcină clasică
Supravegherea privind pesta porcină clasică se realizează în baza Programului, a
acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor transmisibile ale
animalelor, al celor transmisibile de la animale la om, pentru protecţia
animalelor şi protecţia mediului.
Supravegherea privind pesta porcină clasică prin
examene de laborator se realizează conform manualului de diagnostic din
structura Planului de contingenţă pentru pesta porcină clasică.
6. Estimarea populaţiei de
mistreţi ce urmează a fi vaccinată
Estimarea populaţiei de mistreţi ce urmează a fi vaccinată se efectuează ţinându-se cont
de numărul şi suprafeţele fondurilor de vânătoare şi de numărul de mistreţi
existent în aceste fonduri. In baza acestei estimări se calculează necesarul de
momeli vaccinale ce urmează a fi achiziţionate şi livrate fiecărui judeţ pentru
imunizarea orală de urgenţă a mistreţilor.
La baza evaluării a fost luată în calcul ultima
catagrafie a mistreţilor existenţi pe teritoriul României.
7. Monitorizarea
efectivelor de porcine supuse vaccinării de urgenţă
7.1. Monitorizarea efectivelor de porcine din exploataţiile profesionale comerciale autorizate
sanitar-veterinar
Monitorizarea efectivelor de porcine în exploataţiile
profesionale comerciale autorizate sanitar-veterinar se realizează prin examene
clinice şi de laborator.
In acest sens, se realizează
examinarea clinică a tuturor porcinelor din exploataţiile profesionale
comerciale autorizate sanitar-veterinar, de două ori pe an, la interval de 6
luni. Numărul minim de porcine ce urmează să fie examinat trebuie să asigure o
prevalentă de 10% şi 95% confidenţă, conform normelor metodologice aprobate
prin ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor;
Procedura pentru realizarea testărilor prin examene de
laborator urmează a fi elaborată de către Laboratorul Naţional de Referinţă
pentru Diagnostic şi Sănătate Animală din cadrul Institutului de Diagnostic şi
Sănătate Animală şi aprobată prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Obiective pentru testarea porcinelor în ferme
comerciale:
Numărul de exploataţii supuse testărilor menţionate
anterior, precum şi numărul testelor ce urmează a fi realizate pentru diferite
categorii de porcine din exploataţiile profesionale comerciale autorizate
sanitar-veterinar se stabilesc pe baza datelor
existente.
7.2. Monitorizarea
efectivelor de porcine din exploataţiile nonprofesionale
Monitorizarea efectivelor de porcine din exploataţiile
nonprofesionale se realizează prin examene clinice şi de laborator.
In acest sens, supravegherea
clinică a tuturor porcinelor din exploataţiile menţionate anterior se
realizează de două ori pe an, la interval de 6 luni şi înaintea vaccinării de
urgenţă împotriva pestei porcine clasice.
Procedura pentru realizarea testărilor prin examene de
laborator se elaborează de către Laboratorul Naţional de Referinţă pentru
Diagnostic şi Sănătate Animală din cadrul Institutului de Diagnostic şi
Sănătate Animală şi se aprobă prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
In vederea evaluării cât mai exacte a situaţiei
epidemiologice în relaţie cu pesta porcină clasică la mistreţi, în sezonul de
vânătoare 2006/2007 trebuie să fie prelevate probe de la toţi mistreţii vânaţi
sau găsiţi morţi, în scopul efectuării examenelor de laborator.
In zona geografică din care se prelevează probe de la
mistreţi trebuie să se ia în considerare prezenţa mistreţilor în această zonă
şi a barierelor naturale şi artificiale ce pot limita mişcarea mistreţilor.
Când aceste circumstanţe nu sunt întrunite sau când zonele identificate sunt de
dimensiuni mari, zonele de prelevare a probelor nu trebuie să fie mai mari de
200 km2.
In cazul zonelor cu o densitate mare de mistreţi şi
când acţiunile de vânătoare se realizează cu regularitate, prelevarea de probe
se va face ţinându-se cont de structura de vârstă a efectivului de mistreţi din
zonă, astfel: aproximativ 50% din probe trebuie să fie prelevate de la
categoria de vârstă cuprinsă între 3 luni şi un an, 35%, de la categoria 1-2
ani şi 15%, de la categoria de peste 2 ani.
In zonele în care densitatea mistreţilor este scăzută
se prelevează probe de la cel puţin 32 de mistreţi.
Toate probele trimise la laborator vor fi însoţite de o
notă în care sunt menţionate vârsta animalului, locul de vânătoare şi sexul
acestuia.
Planul cifric privind numărul probelor ce urmează a fi
prelevate de la mistreţi, în funcţie de categoria de vârstă a acestora, urmează
a fi stabilit de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor şi de către direcţiile sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, pe baza ultimei
catagrafii a mistreţilor, realizată de instituţiile cu atribuţii în acest sens,
subordonate Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.
ANEXA Nr. 2
ATRIBUŢIILE
autorităţilor responsabile pentru aplicarea Programului
I. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor, în vederea aplicării şi monitorizării Programului, are următoarele
atribuţii:
1. promovează Programul strategic privind
monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei porcine
clasice în România;
2. elaborează procedurile specifice privind
monitorizarea şi implementarea Programului, precum şi pe cele menţionate în
anexa nr. 1;
3. elaborează, monitorizează şi controlează aplicarea
măsurilor specifice, în concordanţă cu Programul;
4. întocmeşte, prezintă, transmite şi susţine
Programul şi toate documentele aferente acestuia în relaţie cu serviciile
specializate ale Comisiei Europene;
5. întocmeşte, prezintă şi transmite Ministerului
Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale situaţia privind animalele
tăiate, ucise sau moarte ori altfel afectate, în vederea stabilirii bugetului
necesar acordării de despăgubiri conform Hotărârii Guvernului nr. 1.415/2004
privind acordarea despăgubirilor pentru animalele tăiate, ucise sau altfel
afectate, în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale
animalelor, cu modificările şi completările ulterioare;
6. evaluează şi gestionează datele privind evoluţia
pestei porcine clasice;
7. iniţiază măsurile necesare alocării fondurilor
pentru acoperirea costurilor generate de evoluţia unei epizootii majore, prin:
a) asigurarea personalului sanitar-veterinar şi a
personalului auxiliar pentru implementarea măsurilor de control al bolii;
b) asigurarea echipamentelor
necesare gestionării eficiente a evoluţiei bolii;
c) asigurarea măsurilor zoosanitare şi de
dezinfecţie;
d) asigurarea măsurilor de bunăstare a animalelor;
e) asigurarea măsurilor necesare supravegherii
suplimentare a stării de sănătate a animalelor;
f) asigurarea fondurilor necesare vaccinării de
urgenţă.
8. în funcţie de modificarea situaţiei
epidemiologice, solicită Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă
dispunerea de măsuri pentru mobilizarea forţelor de intervenţie necesare
aplicării măsurilor de control al bolii, precum şi pentru asigurarea
dezinfecţiei pe drumurile publice din zonele de supraveghere şi protecţie a
focarului, inclusiv a mijloacelor de transport, pentru reducerea riscului
răspândirii virusului pestei porcine clasice.
II. Direcţiile
sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului
Bucureşti, în vederea aplicării şi monitorizării Programului, au următoarele
atribuţii:
1. procesarea, evaluarea şi gestionarea datelor
privind evoluţia pestei porcine clasice în judeţ, respectiv în municipiul Bucureşti;
2. implementarea, monitorizarea şi controlul
implementării măsurilor precizate în Program;
3. asigurarea cooperării dintre medicii veterinari
oficiali şi gestionarii fondurilor de vânătoare;
4. asigurarea cooperării cu inspectoratele teritoriale
de regim silvic şi de vânătoare;
5. instruirea personalului sanitar-veterinar şi a
personalului gestionarilor fondurilor de vânătoare privind prelevarea de probe
şi trimiterea acestora către laborator;
6. respectarea măsurilor prevăzute în Program de
către gestionarii fondurilor de vânătoare;
7. instruirea deţinătorilor de animale cu privire la
implementarea măsurilor de biosecuritate.
III. Institutul de
Diagnostic şi Sănătate Animală din subordinea Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în vederea aplicării şi
monitorizării Programului, are următoarele atribuţii:
1. elaborarea Manualului de diagnostic pentru pesta
porcină clasică;
2. elaborarea procedurilor specifice privind
prelevarea de probe, pregătirea şi transportul acestora către laborator;
3. coordonarea tehnică, prin Laboratorul Naţional de
Referinţă pentru Pestă Porcină Clasică, a laboratoarelor sanitare veterinare
din structura direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene,
respectiv a municipiului Bucureşti, cu privire la supravegherea şi
monitorizarea pestei porcine clasice de diagnosticare în România;
4. asigurarea expertizei sanitare veterinare în legătură cu pesta porcină clasică.
IV. Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, în
vederea aplicării Programului, are următoarele atribuţii:
1. stabileşte cuantumul despăgubirilor destinate
crescătorilor de porcine ca urmare a aplicării măsurilor prevăzute în Program
şi în legislaţia specifică;
2. asigură anual sumele necesare acordării de
despăgubiri proprietarilor de animale, în condiţiile legii;
3. iniţiază măsurile necesare alocării de fonduri
pentru a acoperi necesităţile create în situaţii de urgenţă şi pentru a acoperi
cheltuielile legate de tăierea sau uciderea porcinelor, eliminarea şi
procesarea cadavrelor, carcaselor şi a materialelor contaminate, conform
legislaţiei în vigoare;
4. asigură, prin disponibilizarea resurselor umane şi
a mijloacelor materiale, supravegherea, profilaxia şi combaterea bolilor majore
ale animalelor sălbatice;
5. pune la dispoziţie structurii specializate din
cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor orice date solicitate în vederea direcţionării măsurilor de control
al bolii;
6. elaborează cadrul legislativ în domeniul său de
competenţă, referitor la controlul şi eradicarea bolii;
7. asigură respectarea cerinţelor veterinare privind
desfăşurarea acţiunilor de vânătoare în legătură cu controlul şi cu eradicarea
bolii.
V. Inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de vânătoare, în
vederea aplicării Programului, au următoarele atribuţii:
1. monitorizarea şi controlul implementării măsurilor
ce revin personalului de specialitate al gestionarilor fondurilor de vânătoare,
conform Programului;
2. cooperarea cu direcţiile sanitare veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, în vederea
implementării Programului;
3. punerea la dispoziţie direcţiilor sanitare
veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti
a catagrafiei mistreţilor.
VI. Ministerul Finanţelor Publice, în vederea aplicării Programului,
are următoarea atribuţie:
- prin Autoritatea Naţională a Vămilor trebuie să
informeze călătorii, la punctele de trecere a frontierei de stat, cu privire la
unele restricţii sanitare veterinare dispuse ca urmare a evoluţiei bolii.
VII. Ministerul
Administraţiei şi Internelor, în vederea aplicării Programului, are următoarele
atribuţii:
1. la solicitarea Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, asigură sprijinul necesar
organizării prompte a celulelor de criză, cât mai aproape de focar, dar în afara acestuia;
2. împreună cu autorităţile vamale, aplică măsurile
impuse de autoritatea veterinară centrală la punctele de trecere a frontierei;
3. participă cu personal specializat la realizarea
măsurilor profilactice, astfel:
a) împreună cu serviciile veterinare, asigură echipe
fixe şi mobile pentru controlul mişcărilor de animale vii, produse şi
subproduse animaliere, alte materii şi materiale ce pot fi contagioase în şi
dinspre focar, zona de protecţie, zona de supraveghere;
b) asigură sprijin pentru aplicarea tuturor măsurilor
restrictive dispuse de autoritatea sanitară veterinară;
c) asigură sprijin autorităţilor sanitare veterinare
la controlul mijloacelor de transport pentru identificarea transporturilor
ilegale de animale şi produse de origine animală;
d) asigură sprijin autorităţilor sanitare veterinare
pentru identificarea şi descurajarea tăierilor clandestine de animale şi a
comercializării ilegale în locuri neautorizate a animalelor vii şi a produselor
de origine animală;
e) asigură protecţia personalului sanitar-veterinar
care acţionează în echipele de ucidere a animalelor, ecarisare şi decontaminare
a teritoriului afectat;
4. asigură legătura cu prefecţii, care, în calitatea
lor de preşedinte al comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, dispun
măsurile care se impun pentru prevenirea şi gestionarea acestora.
VIII. Ministerul
Apărării, în vederea aplicării Programului, are următoarele atribuţii:
1. la solicitarea autorităţilor sanitare veterinare,
asigură sprijinul necesar organizării prompte a celulelor de criză, cât mai
aproape de focar, dar în afara acestuia, inclusiv prin punerea la dispoziţie
acestora a unor facilităţi existente în unităţile militare ce pot fi dislocate
în acest sens;
2. la solicitarea autorităţilor sanitare veterinare,
pune la dispoziţie acestora hărţi, sisteme, Sistemul Informatic Geografic,
denumit GIS, şi Sistemul Global de Poziţionare, denumit GPS, precum şi alte
surse de informare ce pot fi folosite pentru direcţionarea măsurilor de control
al bolii;
3. participă la organizarea de exerciţii de alertă în
domeniul sanitar-veterinar.
IX. Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, în
vederea aplicării Programului, are următoarele atribuţii:
1. participă la stabilirea rutelor şi oferă sprijin
pentru dirijarea şi controlul circulaţiei mijloacelor de transport în zonele
afectate de boală;
2. la solicitarea autorităţilor sanitare veterinare,
participă la instituirea punctelor de dezinfecţie pe drumurile publice aflate
în administrarea acestuia, fără să aibă atribuţii în realizarea operaţiunii de
dezinfecţie a autovehiculelor;
3. asigură distrugerea deşeurilor de catering
provenite din transporturile internaţionale;
4. la solicitarea autorităţilor sanitare veterinare,
pune la dispoziţie acestora hărţi şi alte surse de informare ce pot fi folosite
pentru direcţionarea măsurilor de control al bolii;
5. asigură informarea populaţiei în aeroporturi,
porturi, gări, autogări cu privire la măsurile restrictive impuse de
autorităţile sanitare veterinare, în legătură cu pesta porcină clasică.
X. Ministerul Justiţiei, prin Administraţia Naţională a
Penitenciarelor, în vederea aplicării Programului, are următoarea atribuţie:
- participă, prin personalul sanitar-veterinar aflat în
unităţile din subordine, la realizarea supravegherii sanitare veterinare pentru
prevenirea şi controlul bolilor majore ale animalelor şi pentru asigurarea
salubrităţii produselor şi subproduselor de origine animală.
ANEXA Nr. 3
MĂSURI DE BIOSECURITATE Şl CERINŢE
TEHNOLOGICE
A. Măsuri de biosecuritate şi cerinţe tehnologice
pentru exploataţiile profesionale comerciale de porcine
1. Măsurile de biosecuritate sunt obligatorii pentru
exploataţiile profesionale comerciale de porcine, autorizate sanitar-veterinar,
şi pentru exploataţiile de porcine cu profil de creştere, autorizate
sanitar-veterinar, destinate popularii exploataţiilor nonprofesionale.
2. Respectarea măsurilor de biosecuritate este un
criteriu obligatoriu pentru acordarea de despăgubiri pentru animalele tăiate,
ucise, moarte sau altfel afectate ca urmare a confirmării pestei porcine
clasice.
3. Măsuri generale de biosecuritate
Măsurile generale de biosecuritate sunt următoarele:
a) asigurarea delimitării incintei de producţie a
exploataţiei printr-un gard care să prevină accesul animalelor, al persoanelor
străine şi al mijloacelor de transport în exploataţie prin alte locuri decât
prin cele bine precizate, dotate cu mijloace de decontaminare;
b) existenţa şi menţinerea parametrilor de funcţionare
a filtrului sanitar-veterinar şi asigurarea echipamentului de protecţie şi a
celui de dezinfecţie;
c) respectarea regulilor de filtru sanitar veterinar
în exploataţia de porcine;
d) accesul persoanelor care nu activează în
exploataţia de porcine trebuie să fie aprobat de administratorul exploataţiei,
cu notificarea medicului veterinar care răspunde de supravegherea exploataţiei
respective. Accesul persoanelor străine este permis numai cu echipament de
protecţie din dotarea exploataţiei;
e) existenţa şi dotarea rampei
de încărcare/descărcare a porcinelor la nivelul îngrădirii astfel încât să se
asigure protecţia antiepizootică a exploataţiei şi respectarea condiţiilor de
protecţie şi bunăstare a animalelor;
f) desemnarea mijloacelor de transport ce sunt utilizate în incinta de producţie a exploataţiei, precum şi
a regimului ce trebuie respectat de mijloacele utilizate în afara exploataţiei
pentru activităţi de aprovizionare;
g) realizarea aprovizionării cu furaje prin locuri
special amenajate în acest sens, cu respectarea măsurilor sanitare veterinare
de acces în exploataţie;
h) utilizarea pentru livrarea porcinelor vii numai a
mijloacelor de transport autorizate sanitar-veterinar în acest sens şi care:
(i) înainte de încărcare, trebuie să facă dovada
curăţării şi dezinfecţiei certificate
de medicul veterinar oficial sub a cărui
responsabilitate se află exploataţia;
(ii) imediat după descărcarea animalelor trebuie să fie
curăţate şi dezinfectate.
Documentele prin care se atestă efectuarea curăţării şi
dezinfecţiei mijloacelor de transport trebuie să fie înregistrate într-un
registru;
i) instituirea în incinta exploataţiei, dar în afara
zonei de producţie, a facilităţilor necesare asigurării asistenţei sanitare
veterinare zilnice pentru:
(i) efectuarea necropsiilor;
(ii) întocmirea documentelor sanitare veterinare
oficiale;
(iii) prelevarea de probe, pregătirea şi transportul acestora la laborator;
(iv) gestionarea şi păstrarea produselor medicinale de
uz veterinar, a instrumentarului
şi aparaturii medical-veterinare;
j) asigurarea măsurilor privind ecarisarea, colectarea
şi procesarea cadavrelor şi a deşeurilor rezultate în exploataţie
se realizează prin:
(i) colectarea şi depozitarea deşeurilor, a
dejecţiilor şi a gunoiului de grajd în condiţii de biosecuritate în relaţie cu sănătatea animalelor şi cu
protecţia mediului şi stabilirea exactă a modalităţilor de gestionare a
acestora;
(ii) asigurarea ecarisării exploataţiei printr-un
sistem contractual cu unităţi specializate
de ecarisare sau în alte condiţii legal acceptate;
k) interzicerea introducerii de alimente în
exploataţie, asigurarea unui control sanitar-veterinar permanent al produselor
animaliere rezultate din activitatea de producţie a exploataţiei;
l) efectuarea dezinfecţiei şi a
controlului dăunătorilor cu echipa proprie sau pe bază de contract încheiat cu
o firmă specializată;
m) menţinerea porcinelor nou-introduse în exploataţie
minimum 30 de zile, înainte de introducerea în zona de producţie, în adăpostul
de carantină. Dacă în această perioadă în adăpostul de carantină se introduc
alte porcine, perioada de carantină se prelungeşte, pentru toate porcinele,
până ce ultimul animal introdus a stat minimum 30 de zile în adăpostul
respectiv;
n) scoaterea porcinelor din
adăpostul de carantină poate fi efectuată în următoarele situaţii:
(i) în cazul în care niciun animal nu prezintă simptome
ale unei boli transmisibile a animalelor, iar rezultatele investigaţiilor au
fost negative;
(ii) în scopul precizării
diagnosticului;
(iii) pentru a fi tăiate sau ucise ca urmare a
dispoziţiei medicului veterinar oficial în a cărui responsabilitate se află
exploataţia;
o) carantina profilactică nu se aplică în următoarele
situaţii:
(i) în cazul exploataţiilor asociate în vederea
efectuării de activităţi de reproducţie sau producţie, pentru unităţi ale
acestora care au locaţii separate;
(ii) în cazul exploataţiilor care dovedesc că
transferă porcine direct din adăposturi aparţinând aceloraşi exploataţii, fără
completarea cu porcine din alte exploataţii;
p) desemnarea adăposturilor necesare efectuării
carantinei profilactice obligatorii pentru porcinele nou-achiziţionate se
realizează astfel încât să se asigure o separare funcţională de clădirile
situate în zona de producţie a exploataţiei;
r) respectarea perioadei de carantină şi înregistrarea
în registrul de carantină, în conformitate cu prevederile Ordinului
preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor nr. 26/2005 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind
măsurile generale pentru prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase şi
parazitare la animale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 230 şi 230 bis din 18 martie 2005;
s) respectarea principiului tehnologic „totul plin,
totul gol" la nivel de compartiment şi hală;
ş) servirea mesei de către personalul care lucrează în
cadrul exploataţiei într-un loc amenajat special în acest scop;
t) obligarea deţinătorilor de exploataţii de porcine
destinate reproducţiei sau producţiei să limiteze riscul de îmbolnăvire în
exploataţia proprie, prin controale interne şi măsuri de igienă, să
supravegheze fiecare intrare sau ieşire de porcine din exploataţie şi să
asigure monitorizarea sanitară veterinară a efectivului său de animale;
ţ) supravegherea exploataţiilor de porcine de către
medicul veterinar oficial;
u) autoritatea sanitară veterinară poate:
(i) să dispună măsuri suplimentare privind
exploataţiile de porcine, în special
efectuarea unor investigaţii detaliate, dacă acest lucru este necesar, în vederea prevenirii epizootiilor;
(ii) să interzică mişcarea porcinelor din
exploataţiile care nu respectă cerinţele prevăzute în prezenta anexă şi de
legislaţia specifică în vigoare;
(iii) să propună sau, după caz, să aplice în condiţiile
legii măsura suspendării ori interzicerii funcţionării exploataţiei de porcine,
în situaţia nerespectării cerinţelor prevăzute de prezenta anexă şi de
legislaţia specifică în vigoare;
v) deţinătorii de exploataţii de porcine au obligaţia
să asigure supravegherea sanitară veterinară a efectivului propriu de către un medic veterinar care
are următoarele atribuţii:
(i) să acorde consultanţă oferită deţinătorului de porcine, având ca scop menţinerea sănătăţii
acestora;
(ii) să efectueze periodic examenul clinic
al porcinelor, în vederea depistării unei epizootii, cel puţin trimestrial sau
ori de câte ori este necesar şi cel puţin o dată la fiecare lot de îngrăşare;
(iii) să verifice şi să certifice respectarea
măsurilor prevăzute de Norma sanitară veterinară privind protecţia
animalelor în timpul transportului, aprobată prin Ordinul preşedintelui
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 119/2005, publicat în Monitorul Oficial al
României, Partea I, nr. 1.071 din 29 noiembrie 2005;
(iv) să emită, să semneze şi să parafeze certificatul
de transport şi sănătate pentru animale vii din specia
porcine.
4. Condiţii tehnologice minimale:
a) pentru diminuarea riscului epidemiologic în relaţie
cu activităţile ce se desfăşoară în exploataţie, adăposturile trebuie să fie
compartimentate;
b) adăposturile şi spaţiile aferente zonei de
producţie trebuie menţinute în stare corespunzătoare de funcţionare şi
întreţinere care să asigure condiţii adecvate de cazare, specifice fiecărei
categorii de porcine;
c) în situaţia în care în exploataţie se cresc porcine
de categorii diferite, acestea trebuie cazate în spaţii diferite, cu excepţia
purceilor sugari;
d) în situaţia în care în exploataţie se cresc şi
alte specii de animale, acestea trebuie cazate separat de alte specii de
animale;
e) porcinele destinate reproducţiei sau producţiei nu
pot fi transportate împreună cu animale din alte specii, cu porcine destinate
abatorizării sau cu porcine din alte exploataţii;
f) deţinătorul de exploataţie de porcine trebuie să
solicite imediat medicului veterinar stabilirea cauzelor în următoarele
situaţii:
(i) mortalitate ridicată;
(ii) cazuri frecvente de purcei slab dezvoltaţi;
(iii) cazuri de multiple îmbolnăviri şi înregistrarea
unor stări febrile cu temperaturi de peste 40,5°C;
(iv) mortalitate crescută cu cauze necunoscute;
g) deţinătorul de exploataţie profesională comercială
de porcine, autorizată sanitar-veterinar cu mai mult de două scroafe, pentru
reproducţie, în efectiv, trebuie să înregistreze pentru fiecare scroafă
următoarele date:
(i) numărul matricol;
(ii) data montei;
(iii) certificatul de origine al vierului
folosit la montă/însămânţare artificială;
(iv) autorizaţia de utilizare a vierului în
exploataţia respectivă;
(v) data repetării căldurilor;
(vi) data eventualelor avorturi;
(vii) numărul purceilor obţinuţi la o fătare,
totalul purceilor fătaţi,
inclusiv numărul purceilor născuţi morţi;
h) în cazul în care, într-un interval de 4
săptămâni,procentul scroafelor reintrate în călduri depăşeşte 30% sau procentul scroafelor care avortează
depăşeşte 2,5%,deţinătorii de porcine sunt obligaţi să solicite medicului veterinar stabilirea cauzelor.
B. Măsuri de biosecuritate
pentru exploataţiile nonprofesionale microfermă comercială
1. Adăpostul şi utilităţile necesare creşterii
porcinelor în acest sistem trebuie construite din materiale care să permită
curăţarea şi dezinfecţia acestora şi să fie menţinute în stare corespunzătoare
de întreţinere şi funcţionare. De asemenea, acestea trebuie să permită
realizarea acţiunilor de dezinsecţie şi control al dăunătorilor.
2. Microfermă comercială trebuie să dispună de
echipamente pentru spălarea şi dezinfecţia adăposturilor, menţinute în stare
corespunzătoare de întreţinere şi funcţionare.
3. Microferma comercială trebuie să dispună de:
a) spaţii amenajate pentru asigurarea condiţiilor de
filtru sanitar-veterinar;
b) spaţii special amenajate pentru depozitarea
furajelor, pentru livrarea porcinelor şi pentru curăţarea şi dezinfecţia
mijloacelor de transport;
c) spaţiu special amenajat pentru eliminarea
cadavrelor de animale, a dejecţiilor şi a deşeurilor animaliere.
4. Deţinătorii de porcine trebuie să se asigure că:
a) accesul persoanelor străine este permis numai cu
echipament de protecţie din dotarea exploataţiei. Acesta trebuie supus
dezinfecţiei după fiecare utilizare;
b) furajele, deşeurile, aşternutul şi dejecţiile sunt
depozitate în aşa fel încât să fie protejate de contactul cu alte animale.
5. Fiecare exploataţie nonprofesională microfermă
comercială trebuie să ţină un registru, în conformitate cu prevederile
Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 170/2004
pentru aprobarea Normei veterinare privind sistemul de identificare şi
înregistrare a suinelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 227 din 16 martie 2004, care să
conţină date despre mişcarea efectivului de porcine.
6. Este interzisă administrarea în hrana porcinelor a
deşeurilor alimentare sau menajere neprocesate ori care constituie un risc
pentru sănătatea animalelor.
7. In vederea valorificării producţiei în scopuri
comerciale, exploataţiile nonprofesionale microferme comerciale trebuie să fie
autorizate sanitar-veterinar, identificate printr-un cod şi înregistrate în
baza de date a autorităţilor competente.
8. După fiecare depopulare, spaţiile în care au fost
cazate porcinele, precum şi cel utilizat pentru îmbarcarea acestora în vederea
livrării trebuie să fie curăţate şi dezinfectate.
9. Deţinătorii de porcine crescute în acest tip de
exploataţii au următoarele obligaţii:
a) să cureţe şi să dezinfecteze spaţiile în care au
fost crescute porcinele livrate pentru comercializare;
b) să cureţe şi să dezinfecteze spaţiile utilizate
pentru depozitarea cadavrelor şi a deşeurilor, după livrarea acestora;
c) să efectueze zilnic curăţarea spaţiilor în care sunt crescute porcinele;
d) să asigure dezinfecţia echipamentului de protecţie
după fiecare utilizare;
e) să asigure realizarea periodică a acţiunilor de
dezinsecţie şi de control al dăunătorilor, ori de câte ori este necesar sau la
solicitarea medicului veterinar în a cărui responsabilitate se află
exploataţia.
10. Deţinătorii de porcine crescute în acest tip de
exploataţie trebuie să respecte prevederile legale referitoare la depozitarea
şi utilizarea dejecţiilor lichide şi solide.
C. Măsuri de biosecuritate
pentru exploataţiile nonprofesionale pentru consum familial
1. Adăpostul, precum şi spaţiile aferente trebuie să
se afle într-o stare de întreţinere bună, care să asigure condiţii adecvate de
cazare pentru categoria de porcine aflată în creştere şi să fie uşor de spălat
şi dezinfectat.
2. Adăpostul trebuie să fie amenajat astfel încât
porcinele să nu poată intra sau ieşi necontrolat şi să nu permită intrarea
altor porcine sau oricăror alte specii de animale.
3. Amenajarea adăposturilor pentru creşterea
porcinelor în municipii şi oraşe se reglementează prin hotărâre a
administraţiei publice locale.
4. Accesul persoanelor străine în adăposturi sau în
alte locaţii ale exploataţiei este permis doar cu acordul deţinătorului de
porcine şi cu respectarea condiţiilor de circulaţie a persoanelor, cu excepţia
personalului sanitar-veterinar.
5. Asigurarea iluminatului în vederea efectuării
inspecţiei de către personalul sanitar-veterinar.
6. In adăpost sau în spaţiile aferente trebuie să
existe o utilitate pentru spălarea şi dezinfectarea încălţămintei.
7. Carnea de porcine este destinată numai consumului
şi procesării pentru consum familial, după efectuarea examenelor ante- şi
post-mortem şi a examenului trichinoscopic.
D. Măsuri de biosecuritate
pentru exploataţiile nonprofesionale de porcine de pe păşune
1. In cazul exploataţiilor nonprofesionale de porcine
cu creştere pe păşuni vor fi îndeplinite următoarele cerinţe:
a) exploataţia nonprofesională de porcine de pe păşune
trebuie să aibă o împrejmuire astfel încât să nu fie posibil accesul altor
animale;
b) accesul la exploataţia nonprofesională de porcine
de pe păşune trebuie să se realizeze printr-o singură poartă care să împiedice
accesul persoanelor străine sau al vehiculelor;
c) împrejmuirea exploataţiei
nonprofesionale de porcine de pe păşune trebuie marcată cu un număr suficient
de plăcuţe cu inscripţia „Porcine - hrănirea animalelor şi accesul persoanelor
neautorizate sunt interzise.";
d) exploataţia nonprofesională de porcine de pe păşune
trebuie păzită permanent;
e) exploataţia nonprofesională de porcine de pe păşune
trebuie să asigure spaţii pentru izolarea porcinelor bolnave;
f) exploataţia nonprofesională de porcine de pe păşune
trebuie să dispună de facilităţi pentru spălarea şi dezinfectarea încălţămintei, a echipamentului de protecţie şi a
roţilor vehiculelor care au acces în exploataţie.
2. Deţinătorii exploataţiei nonprofesionale de porcine
de pe păşune permit accesul persoanelor străine doar cu echipament de protecţie
din dotarea exploataţiei sau cu echipament de unică folosinţă, care va fi
spălat, respectiv distrus, după utilizare.
3. a) In apropierea exploataţiei nonprofesionale de
porcine de pe păşune trebuie să existe:
(i) un spaţiu betonat sau containere
pentru depozitarea furajelor, în cazul în care se
practică furajarea cu furaje concentrate;
(ii) un spaţiu betonat sau containere pentru
depozitarea porcinelor moarte, care să permită golirea acestora de către
serviciul de ecarisaj, fără intrarea în incinta exploataţiei.
b) Amenajările prevăzute la lit. a) trebuie protejate
împotriva pătrunderii altor animale sau a rozătoarelor.
c) Spaţiile sau containerele prevăzute la lit. a)
trebuie amplasate astfel încât să poată fi spălate şi dezinfectate fără
dificultate.
ANEXA Nr. 4
DEFINIŢII
1. In sensul prezentei hotărâri, termenii următori se
definesc astfel:
a) exploataţie de porcine -
orice incintă cu profil agricol cu unul sau mai
multe adăposturi, în care porcinele sunt crescute ori ţinute permanent sau temporar;
b) exploataţie de porcine
cu profil de reproducţie - exploataţia de porcine
în care se obţin purcei în scop de reproducţie sau producţie şi care poate
deţine vieri autorizaţi sanitar-veterinar;
c) exploataţie de porcine
cu profil de creştere - exploataţia de porcine
care preia purcei din exploataţii de reproducţie, pentru creştere şi livrare la
exploataţii pentru reproducţie sau pentru îngrăşare;
d) exploataţie de porcine
cu profil de îngrăşare - exploataţia de porcine
care preia purcei din exploataţii de creştere sau mixte, în scopul îngrăşării;
e) exploataţie de porcine
cu profil mixt - exploataţia de porcine cu
activitate de reproducţie şi producţie;
f) exploataţie de porcine
de pe păşune - exploataţia de porcine cu
activitate de reproducţie şi/sau producţie, în care animalele sunt crescute,
permanent ori temporar, pe păşune;
g) adăpost - spaţiul delimitat în cadrul unei exploataţii şi utilizat pentru
creşterea exclusivă a porcinelor;
h) compartiment - spaţiul
delimitat în cadrul unui adăpost;
i) adăpost de carantină - adăpostul izolat funcţional, separat de celelalte adăposturi ale
exploataţiei, în care pot fi cazate porcine achiziţionate din alte exploataţii,
în vederea verificării statusului de sănătate al acestora;
j) sistem „totul plin-totul gol" - procedura de depopulare şi repopulare prin care ieşirea animalelor
din exploataţie, adăpost sau compartiment se efectuează pentru întreg efectivul
aflat în acestea;
k) piaţa locală - teritoriul administrativ delimitat de comună,
în care se pot desfăşura activităţi comerciale cu porcine vii;
l) consum familial - consumul
în exclusivitate în cadrul familial al producţiei de carne, produselor şi
subproduselor din carne rezultate din exploatarea porcilor;
m) porcine semisălbatice - porcinele domestice aflate
permanent sau temporar în libertate şi care nu se află în mod continuu sub
controlul unui proprietar ori deţinător de animale;
n) mortalitate crescută - rata de mortalitate înregistrată într-un adăpost, într-un interval
de 7 zile, care depăşeşte valorile procentuale specificate în următorul tabel:
Specificare
|
Mortalitatea
la
tătare
|
Mortalitatea
la
creştere
|
Mortalitatea
la îngrăsare
sau reproducţie
|
Exploataţie conform prezentei anexe
|
10%
|
3%
|
3%
|
Alte exploataţii*)
|
20%
|
5%
|
5%
|
o) purcei slab dezvoltaţi:
Se consideră cazuri frecvente de purcei slab dezvoltaţi
următoarele situaţii:
(i) în exploataţie nonprofesională -microfermă
comercială, dacă dintre purceii viabili fătaţi la ultimele două fătări sunt
afectaţi mai mult de 8 purcei;
(ii) în exploataţiile profesionale comerciale de
porcine, autorizate sanitar-veterinar, dacă din purceii viabili ai ultimelor
10 fătări sunt afectaţi mai mult de 7%;
p) stare febrilă - atunci când, într-un interval de 7 zile, se constată febră la:
(i) mai mult de 10% din porcinele din exploataţiile nonprofesionale-microferme comerciale;
(ii) mai mult de 5% din porcinele din exploataţiile
profesionale comerciale de porcine, autorizate sanitar-veterinar.
2. In sensul prezentei hotărâri,
următoarele sisteme de creştere a porcinelor se definesc astfel:
A. Sistem de creştere
nonprofesional:
a) exploataţie
nonprofesională pentru consum familial -
exploataţia cu un efectiv de până la 3 porcine, exclusiv pentru îngrăşat,
destinate consumului familial.
Carnea poate fi utilizată numai pentru consum familial
în exploataţia de origine. Este interzisă comercializarea porcinelor vii, a
cărnii, a produselor şi a subproduselor rezultate de la acestea;
b) exploataţie
nonprofesională-microfermă comercială -
exploataţia de porcine cu un efectiv de până la 20 de porcine, din care maximum
două scroafe pentru reproducţie. Porcinele crescute în aceste exploataţii pot
fi comercializate în viu, numai pe piaţa locală, direct din exploataţie. Este
interzisă comercializarea cărnii, produselor şi subproduselor. Activitatea de
reproducţie se face numai prin însămânţări artificiale.
B. Sistem de creştere
profesional:
- exploataţie profesională
comercială de porcine autorizată sanitar-veterinar - exploataţia de porcine cu un efectiv de peste 20 de porcine, care
îndeplineşte condiţiile de biosecuritate şi cerinţele tehnologice minime şi
care este autorizată sanitar-veterinar. Porcinele vii, carnea, produsele şi
subprodusele rezultate de la acestea pot fi comercializate numai pe piaţa
naţională.
Activitatea de reproducţie se realizează, fie prin
însămânţări artificiale, fie prin montă naturală, cu vieri ce trebuie utilizaţi
numai în exploataţia respectivă.
*) Se aplică în situaţia în care au murit:
a) minimum 5 purcei la tătare;
b) minimum 3 purcei la creştere;
c) minimum două porcine la îngrăşare sau reproducţie.