Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 154 din  6 februarie 2003

pentru aprobarea Strategiei nationale antidrog in perioada 2003 - 2004

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 111 din 21 februarie 2003


SmartCity3


    In temeiul art. 107 din Constitutie,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Se aproba Strategia nationala antidrog in perioada 2003 - 2004, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 2
    Agentia Nationala Antidrog, ministerele si celelalte organe ale administratiei publice centrale de specialitate subordonate au obligatia de a duce la indeplinire masurile specifice domeniului lor de activitate prevazute in Strategia nationala antidrog in perioada 2003 - 2004.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministru de interne,
                         Ioan Rus

                         Ministrul sanatatii si familiei,
                         Daniela Bartos

                         Ministrul apararii nationale,
                         Ioan Mircea Pascu

                         p. Ministrul muncii si
                         solidaritatii sociale,
                         Ion Giurescu,
                         secretar de stat

                         Ministrul educatiei si cercetarii,
                         Ecaterina Andronescu

                         Ministrul industriei si resurselor,
                         Dan Ioan Popescu

                         Ministrul tineretului si sportului,
                         Georgiu Gingaras

                         Ministrul finantelor publice,
                         Mihai Nicolae Tanasescu

    ANEXA 1

                   STRATEGIA NATIONALA ANTIDROG 2003 - 2004

    Prezenta strategie este rezultatul efortului comun al reprezentantilor ministerelor implicate in lupta impotriva drogurilor, precum si ai diferitelor organizatii publice si private.

    CAP. 1
    PREZENTARE

    Cuvant din partea Primului-ministru al Guvernului Romaniei

    De ce o strategie nationala antidrog?

                                            Adrian Nastase,
                                            Prim-ministru al Guvernului Romaniei

    Potrivit unor estimari ale Organizatiei Natiunilor Unite, ale INTERPOL si EUROPOL, "piata drogurilor" ocupa locul secund dupa cea a armamentului, cu o cifra de afaceri de sute de miliarde de dolari anual. Iata de ce se impune ca autoritatile competente ale tuturor statelor sa depuna eforturi sustinute si conjugate pentru eradicarea acestui flagel cu repercusiuni dintre cele mai grave, care afecteaza in prezent un procent ridicat al populatiei, in special din randul tinerilor.
    Problematica drogurilor este de interes major, avand in vedere si amplasarea geografica a tarii noastre, situata pe ruta marilor cai de comunicatie europene si intre tarile producatoare si cele cunoscute ca se confrunta acut cu fenomenul consumului de droguri.
    Daca la inceputul anilor '90 Romania era eminamente tara de tranzit al drogurilor, cand treptat s-a prefigurat ruta balcanica de trafic al substantelor stupefiante, avand ca destinatie state vest-europene, in prezent si pe teritoriul nostru national s-a dezvoltat rapid o piata profitabila de desfacere a drogurilor.
    In contextul eforturilor actuale depuse pe plan mondial pentru contracararea terorismului si tinand seama de faptul ca unul dintre principalele mijloace de finantare a gruparilor teroriste il constituie profiturile enorme obtinute pe piata drogurilor, Guvernul Romaniei, prin institutiile sale specializate, a luat masuri deosebite pentru eradicarea acestor fenomene.
    In acest sens, este foarte important ca inca de la frontiera de stat sa dispunem de un sistem eficient de supraveghere si control care sa limiteze cat mai mult posibil accesul drogurilor pe teritoriul Romaniei. Am in vedere atat luarea unor masuri vizand prevenirea si combaterea trecerilor ilegale prin frontiera-vama, cat si o colaborare internationala activa a tuturor institutiilor abilitate in domeniu, care sa asigure cunoasterea locurilor de producere, a traseelor de transport, a zonelor de destinatie si a persoanelor implicate, pentru a se reusi, daca nu stoparea, cel putin limitarea acestui fenomen aflat intr-o ascensiune ingrijoratoare. Pentru aceasta, Ministerul de Interne, prin structurile sale specializate - indeosebi Politia de Frontiera -, a luat masuri concrete de natura sa conduca la securizarea frontierei de stat si, implicit, la descoperirea si stoparea, inca din acest loc, a incercarilor de introducere in tara a drogurilor.
    De asemenea, prin Directia generala de combatere a crimei organizate si antidrog se duce o lupta continua de identificare si tragere la raspundere a traficantilor de droguri care alimenteaza piata pentru consum sau fac parte din retele transnationale de droguri care tranziteaza teritoriul tarii noastre.
    Pentru a avea un program clar de actiune impotriva acestui flagel, la nivel national s-a elaborat de catre specialistii in domeniu prezenta strategie nationala antidrog pentru perioada 2003 - 2004.
    Acest document vine sa completeze cadrul organizatoric, coordonatele de actiune ale institutiilor abilitate in lupta contra drogurilor, sa constituie un instrument care sa stea la baza viitoarelor proiecte si evaluari in domeniul drogurilor.
    Este obligatoriu, totodata, sa reevaluam rolul scolii, al familiei in educarea tinerilor, pentru a reduce in mod semnificativ numarul celor care cad victime drogurilor. Nu vreau sa spun vorbe mari, dar mentinand sanatatea generatiilor viitoare vom asigura vitalitatea natiunii si vom pastra intacte sansele de dezvoltare normala a societatii romanesti.
    Consider ca aceasta este o mare responsabilitate pentru Guvernul Romaniei si vom actiona in consecinta.
    In anul 2000 Parlamentul a adoptat Legea nr. 143 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, act normativ care asigura cadrul juridic in materie si raspunde recomandarilor si obiectivelor O.N.U., ale Consiliului Europei si Uniunii Europene.
    Apreciez ca in lupta impotriva drogurilor un rol important il are latura preventiva, care trebuie avuta in vedere atat de catre personalul Ministerului de Interne, Ministerului Educatiei si Cercetarii, Ministerului Justitiei si nu in ultimul rand de cel al Ministerului Sanatatii si Familiei, care are atributii nemijlocite in acest domeniu.
    Constientizam insa, in egala masura, ca este nevoie si de un suport financiar pe care suntem dispusi sa il asiguram in perioada urmatoare, dar vom avea grija ca banii alocati sa fie folositi judicios si exclusiv in scopul pentru care au fost destinati.
    Este necesara intensificarea activitatilor pentru diminuarea numarului de tineri care consuma droguri si pe cat posibil sa monitorizam acest fenomen la nivel national.
    Am facut apel la toti colaboratorii mei, la toate organizatiile neguvernamentale, pentru a nu lasa sa treaca neobservat segmentul celor care fac eforturi pentru a abandona drogul, sa-i sprijinim in recuperare si reintegrare sociala.
    Mai dureros este ca, abordand aspectul resocializarii fostilor dependenti de droguri, trebuie sa avem in vedere intregul sistem de invatamant din Romania. In acest sens, cadrelor didactice, dar si familiilor acestor tineri le revine o mare raspundere in sprijinirea lor pentru a relua cursurile si a-si desavarsi educatia.
    Ma gandesc, de asemenea, la eforturile pe care trebuie sa le faca Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, prin Directia metodologie - Directia generala asistenta sociala pentru reinsertia sociala si profesionala a celor care resimt nevoia imperioasa a unei surse de venit sigure, legale, pentru a duce o viata normala si a renunta definitiv la mirajul drogurilor.
    Astept, totodata, o prezenta mai activa in viata noastra sociala a organizatiilor neguvernamentale care isi propun, prin propriile programe, combaterea traficului si consumului de droguri.
    Consider ca la acest moment de rascruce este nevoie de eforturi sustinute din partea tuturor celor ce pot contribui la salvarea victimelor drogurilor, la transformarea lor in cetateni cu un comportament adecvat societatii noastre, instituind chiar un sistem de supraveghere cetateneasca a victimelor drogurilor, pana la reinsertia lor sociala totala. In acest sens, un rol deosebit il pot avea centrele de prevenire si consiliere antidrog.
    Nutresc speranta si impartasesc optimismul ca Strategia nationala antidrog constituie un document programatic, eficient, in masura sa isi atinga obiectivele si, in ultima instanta, sa contribuie efectiv la diminuarea consumului ilicit de droguri.

    CAP. 2
    INTRODUCERE

    Cuvant din partea Coordonatorului national pe droguri

    Flagelul drogurilor reprezinta unul dintre fenomenele cele mai complexe, mai profunde si tragice ale lumii contemporane. Daca pana in 1990 notiunea de drog era foarte vaga pentru majoritatea romanilor, ulterior situatia s-a modificat, Romania devenind, la inceput, o tara de tranzit si depozitare si, mai apoi, chiar o tara de consum al substantelor stupefiante, in drumul lor dinspre Orient spre Occident.
    Traficul si consumul de droguri constituie un pericol grav la adresa umanitatii, cu repercusiuni dramatice in plan economic si social. In fiecare an luam cunostinta - din diferite surse de informare - despre faptul ca sume considerabile sunt deturnate spre scopuri antisociale, traficantii si grupurile de criminali sfidand legile si autoritatile. Pe de alta parte, milioane de oameni se adauga anual celor cazuti deja prada "mortii albe", un procent alarmant intrand in tristul cortegiu al celor iremediabil pierduti pentru societate.
    Amploarea planetara a fenomenului depaseste sfera preocuparilor medicale si pe cele ale fortelor de ordine si constituie o amenintare la adresa ordinii economice si sociale mondiale, depasind frontierele nationale.
    Iata de ce in lupta impotriva acestui flagel este foarte importanta elaborarea unei strategii nationale coerente privind problematica drogurilor, care sa aiba in vedere coordonarea factorilor implicati in contracararea tuturor aspectelor fenomenului infractional: abuz, aprovizionare, productie, trafic, prevenire si tratament.
    Pornind de la considerentul ca activitatea de prevenire si combatere a traficului si consumului de droguri se realizeaza - pe langa masurile de ordin educational, economic, social, medical si administrativ - si prin crearea unui cadru juridic adecvat, la elaborarea Strategiei nationale antidrog s-au avut in vedere amploarea si complexitatea fenomenului drogurilor in Romania, precum si necesitatea controlului consumului si traficului de droguri, corelat cu intensificarea activitatilor de prevenire a consumului si abuzului de substante stupefiante.
    Prin aceasta strategie, pe termen scurt, se urmareste crearea cadrului institutional si dezvoltarea capacitatii necesare pentru abordarea multisectoriala a problematicii drogurilor, iar pe termen lung, este avuta in vedere reducerea numarului de persoane care se angajeaza in consumul de droguri, in paralel cu cresterea capacitatii nationale pentru crearea si dezvoltarea de servicii de educare-informare-prevenire-tratament si cu dezvoltarea si eficientizarea structurilor si programelor de combatere a traficului ilegal de droguri.

    CAP. 3
    PRINCIPIILE DIRECTOARE, VIZIUNEA STRATEGICA, SCOPUL SI OBIECTIVELE STRATEGIEI

    Principiile directoare
    1. Principiul prioritatii. Problema prevenirii si combaterii traficului, consumului si abuzului de droguri este asumata ca o prioritate de catre Guvernul Romaniei.
    2. Principiul optiunii individuale. Prevenirea consumului de droguri are in vedere complexitatea fenomenului care include si optiunea individuala.
    3. Principiul viziunii globale si unitare. Masurile de prevenire si combatere a traficului, consumului si abuzului de droguri se bazeaza pe viziunea globala si unitara a problemei.
    4. Principiul coordonarii si cooperarii unitare intre toate sectoarele implicate. Practicile si procedurile in domeniul prevenirii si combaterii traficului, consumului si abuzului de droguri vor fi adaptate la caracteristicile sociale si culturale ale populatiei.
    5. Principiul profesionalizarii in toate domeniile de activitate. Lupta impotriva traficului, consumului si abuzului de droguri presupune pregatirea profesionala corespunzatoare a specialistilor, precum si diseminarea informatiilor, a bunelor practici si a instrumentelor de lucru in domeniu.
    6. Principiul complementaritatii. Implicarea societatii civile alaturi de institutiile guvernamentale pentru realizarea si extinderea programelor de prevenire a consumului si abuzului de droguri este o necesitate reala.
    7. Principiul continuitatii. Activitatile desfasurate in vederea prevenirii si combaterii traficului, consumului si abuzului de droguri vor avea un caracter permanent.
    8. Principiul legalitatii. Respectarea drepturilor fundamentale ale omului, precum si a prevederilor specifice din tratatele internationale la care Romania este parte constituie o conditie obligatorie in abordarea fenomenului.
    9. Principiul confidentialitatii. Datele personale detinute, rezultate din activitatile specifice antidrog, nu se fac publice.
    10. Principiul nediscriminarii. Toate activitatile specifice antidrog se adreseaza tuturor cetatenilor, indiferent de sex, apartenenta etnica si religioasa etc.

    Viziunea
    La sfarsitul anului 2004 Romania va pune in practica un sistem integrat de servicii de prevenire si tratament, structurat pe o retea nationala de centre, capabile sa implementeze la nivel local strategii coerente. In acelasi timp se vor eficientiza structurile si programele de combatere a fenomenului ilicit al drogurilor, in vederea reducerii traficului de droguri transfrontalier, cu consecinte in plan intern, reducerea cererii, iar in plan international, anihilarea retelelor transnationale.

    Scopul
    Abordand cu realism problematica traficului si consumului ilicit de droguri, masurile propuse in prezenta strategie au ca scop principal reducerea cererii si ofertei de droguri, cunoscut fiind faptul ca lupta impotriva acestui flagel nu a avut ca rezultat eradicarea acestuia, nici chiar pentru cele mai dezvoltate natiuni ale lumii.

    Obiectivele
    1. Initierea si sustinerea cu prioritate a unor dezbateri publice cu caracter politic si apolitic, la nivel national, menite sa sustina o viziune unitara si coerenta in domeniul luptei impotriva drogurilor
    2. Incurajarea participarii tuturor institutiilor private, grupurilor colective, asociatiilor si persoanelor fizice care doresc sa se implice in acest domeniu
    3. Intensificarea si diversificarea activitatilor de prevenire a consumului de droguri, in special a celor ce au legatura cu debutul consumului, realizarea unor studii criminologice pe baza datelor privind traficantii si consumatorii de droguri
    4. Intarirea luptei impotriva traficului si consumului ilicit de droguri, delincventei organizate asociate acestuia, intensificarea cooperarii politienesti, vamale si judiciare cu alte state, in special cu statele membre ale UE
    5. Constientizarea necesitatii abordarii globale a prevenirii si combaterii traficului si consumului de droguri, prin includerea tuturor substantelor care pot fi utilizate si de care se poate face abuz, inclusiv alcoolul si tutunul
    6. Organizarea sistemului de sanatate publica si servicii sociale intr-o retea integrata, astfel incat sa se asigure utilizarea eficienta a tuturor resurselor existente si sa se ofere o varietate larga de posibilitati terapeutice, precum si sa se faciliteze recuperarea sociala a consumatorilor de droguri
    7. Intensificarea si diversificarea actiunilor impotriva traficului de droguri, spalarii banilor si altor infractiuni asociate, prin imbunatatirea coordonarii diferitelor institutii abilitate
    8. Imbunatatirea cadrului legislativ in vederea asigurarii unor posibilitati multiple de reactie, adaptate la dinamica fenomenului
    9. Organizarea eficienta a colectarii, analizei, prognozarii si diseminarii datelor obiective, viabile si comparabile, referitoare la fenomenul drogurilor in Romania, cu sprijinul Observatorului roman pe droguri si toxicomanii (ORDT) din cadrul Agentiei Nationale Antidrog si al celorlalte institutii nationale cu atributii in domeniu
    10. Intensificarea cooperarii internationale, atat in ceea ce priveste participarea la organizatiile internationale competente, cat si in relatiile bilaterale sau multilaterale cu anumite tari ori arii geografice
    11. Asigurarea evaluarii periodice si eficiente a actiunilor de lupta impotriva drogurilor.

    CAP. 4
    ZONELE SPECIFICE DE INTERVENTIE

    4.I. Reducerea cererii
    4.I.A. Prevenirea consumului de droguri

    I. Analiza situatiei prevenirii consumului de droguri in Romania
    Prezentul document reprezinta conceptia de actiune la nivel guvernamental in domeniul prevenirii consumului si abuzului de droguri si se fundamenteaza pe o analiza integratoare asupra fenomenului in perioada 1990 - 2002 (studii ale unor structuri guvernamentale si neguvernamentale, nationale si internationale, statistici si practici in domeniu).
    1. Caracteristicile consumului si abuzului de droguri in Romania:
    a) raspandirea fenomenului pe intregul teritoriu al tarii, in paralel cu extinderea retelelor de trafic la nivel national si international;
    b) extinderea utilizarii medicamentelor cu continut psihotrop, a benzodiazepinelor si a barbituricelor fara prescriere medicala, utilizate uneori in amestec cu alcool;
    c) cresterea numarului detinatorilor si consumatorilor de droguri, precum heroina, canabis, opium, cocaina etc., si cresterea utilizarii intravenoase a drogurilor, uneori chiar de la prima doza;
    d) cresterea numarului consumatorilor de alcool si tutun la persoanele cu varste cuprinse intre 15 - 24 de ani, in special in randul celor de sex feminin;
    e) cresterea consumului de amfetamine in randul elevilor;
    f) formarea unor grupuri de consum si distributie a drogurilor, pe criterii de varsta sau microgeografice;
    g) cresterea productiei de tutun si alcool indigene, precum si a numarului campaniilor de publicitate a produselor din tutun si alcool provenite din import;
    h) raspandirea consumului de droguri in baruri, discoteci, locuri de distractie, locuinte parasite, campusuri universitare etc.
    2. Factorii determinanti ai consumului si abuzului de droguri:
    a) lipsa de informare si educare in domeniu;
    b) acceptarea la nivelul societatii a consumului de tutun si alcool;
    c) diminuarea supravegherii copiilor de catre parinti, precum si lipsa de responsabilitate si implicare a unora dintre ei;
    d) presiunea sociala a anturajului la nivelul grupurilor de elevi si tineri;
    e) accesibilitatea primelor doze si curiozitatea de a testa drogurile, fapte care determina utilizarea ulterioara a acestora pentru consum, nu numai pentru experimentare;
    f) extinderea retelelor de trafic la nivel national si international;
    g) imbunatatirea situatiei financiare la nivelul unor grupuri sociale;
    h) situatia economica precara a unora dintre utilizatori, fapt care determina intrarea in retele de trafic pentru intretinerea consumului propriu;
    i) migrarea copiilor in orase mari, care determina aparitia fenomenului "copiii strazii", asociat cu consumul de inhalanti;
    j) existenta unor situatii de criza nerezolvate corespunzator in randul adolescentilor;
    k) experienta redusa a autoritatilor si societatii civile in confruntarea cu un fenomen nou, ce a generat incoerenta in reactie si obtinerea unor rezultate partiale;
    l) absenteismul scolar care determina adolescentul sa se integreze in anturaje riscante.
    3. Programe in domeniul prevenirii consumului si abuzului de droguri
    In vederea realizarii componentei de prevenire a consumului de droguri din cadrul Programului national de prevenire si combatere a traficului si consumului de droguri, s-a constituit, prin Ordinul ministrului de interne, ministrului sanatatii si familiei, ministrului administratiei publice, ministrului educatiei si cercetarii si al ministrului tineretului si sportului nr. 128/602/4.425/36.219/2.629/2001, Comisia interministeriala pentru prevenirea consumului ilicit de droguri (C.I.P.C.I.D.), alcatuita din reprezentanti ai Ministerului de Interne, Ministerului Sanatatii si Familiei, Ministerului Administratiei Publice, Ministerului Educatiei si Cercetarii si Ministerului Tineretului si Sportului. Activitatea comisiei a fost deschisa si societatii civile prin participarea celor mai reprezentative organizatii neguvernamentale cu activitati in domeniul prevenirii consumului si abuzului de droguri.
    In vederea coordonarii activitatilor desfasurate la nivel local, a fost creata reteaua nationala constituita din 47 de centre de prevenire si consiliere antidrog, la nivelul fiecarui judet si sector din Bucuresti.
    Cu sprijinul financiar al Guvernului Romaniei, C.I.P.C.I.D. a derulat la nivel national proiectul "Consumul de droguri: incotro?", realizat in parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice si Reprezentanta UNICEF in Romania si care a vizat desfasurarea de activitati educative in vederea prevenirii consumului ilicit de droguri in randul tinerilor si promovarea unui stil de viata sanatos, stil care sa afirme explicit respingerea drogurilor. Activitatile realizate in cadrul proiectului au asigurat instruirea initiala a personalului centrelor locale de prevenire si consiliere antidrog in vederea derularii unor programe de prevenire.
    In acelasi timp, sub deviza "Depinde numai de tine", proiectul a desfasurat cea mai mare campanie nationala cu profil social, realizata prin intermediul spoturilor TV si radio difuzate de posturile nationale si locale, coroborata cu activitati desfasurate in randul tinerilor (concerte, expozitii, concursuri, seminarii etc.).
    Toate aceste activitati s-au derulat in parteneriat intre reprezentantii C.I.P.C.I.D. si organizatii nationale si internationale.
    In contextul prevenirii consumului si abuzului de droguri la copii si tineri, Ministerul Sanatatii si Familiei, Ministerul Educatiei si Cercetarii, in parteneriat cu organizatii neguvernamentale, au elaborat continutul programei de educatie pentru sanatate, care va fi utilizata in scoli incepand din anul 2003, in vederea implicarii profesorilor si elevilor in cunoasterea fenomenului consumului de droguri, precum si formarii abilitatilor de comunicare, interactionare si a comportamentelor sanatoase, in randul elevilor din clasele I - XII.
    Activitatile desfasurate sub egida C.I.P.C.I.D. vin in prelungirea unor programe derulate anterior de ministerele membre ale comisiei, in colaborare cu organizatii neguvernamentale (educatie in scoli, materiale cu caracter informativ, cursuri de formare a specialistilor, studii sectoriale, campanii media, seminarii etc.).
    In ceea ce priveste programele mentionate, lipsa unei evaluari adecvate a acestor programe si a unor studii la nivelul intregii populatii face dificila evidentierea schimbarilor la nivelul atitudinilor si comportamentului, in vederea prevenirii consumului si abuzului de droguri.
    4. Oportunitati pentru reducerea consumului si abuzului de droguri:
    a) existenta vointei politice pentru realizarea unei strategii de prevenire a consumului de droguri;
    b) realizarea unui cadru legislativ adecvat privind prevenirea si combaterea consumului si abuzului de droguri;
    c) implicarea unor organizatii neguvernamentale in activitati de prevenire a consumului si abuzului de droguri;
    d) pregatirea unor specialisti din domeniul justitiei, educatiei, politiei, sanatatii, tineretului etc.;
    e) alocarea fondurilor din bugetul sanatatii prin programele nationale pentru prevenirea consumului de droguri, precum si existenta unor finantari externe;
    f) disponibilitati de finantare din partea unor institutii internationale;
    g) existenta unor date statistice privind consumul de droguri si tendintele acestuia;
    h) metode si tehnici adecvate de lucru;
    i) schimbarea perceptiei la nivelul comunitatilor privind consumul si abuzul de droguri;
    j) avizarea proiectelor cu sume mari si controlul acestora.
    5. Dificultati in activitatile de reducere a consumului si abuzului de droguri:
    a) resurse financiare limitate, management deficitar;
    b) absenta unor indicatori de performanta si a unui sistem de monitorizare si centralizare a datelor;
    c) parteneriat insuficient structurat al institutiilor guvernamentale si neguvernamentale, in derularea programelor de prevenire a consumului si abuzului de droguri;
    d) lipsa de coerenta in constientizarea societatii romanesti cu privire la consumul si abuzul de droguri;
    e) capacitatea redusa a institutiilor romanesti si autoritatilor abilitate de a interveni pentru reducerea criminalitatii;
    f) absenta unor specialisti pregatiti, care sa poata actiona dintr-o perspectiva interdisciplinara.

    II. Obiective generale si specifice

    A. Obiective generale:
    1. Reducerea consumului si abuzului de droguri in randul populatiei
    2. Diminuarea numarului de copii si tineri care se angajeaza in consumul de droguri
    3. Diminuarea consumului si abuzului de droguri la persoanele aflate in situatii de risc
    4. Reducerea riscurilor asociate consumului si abuzului de droguri
    5. Monitorizarea, analiza si diagnoza consumului de droguri
    6. Armonizarea legislativa si institutionala cu prevederile Uniunii Europene.
    B. Obiective specifice:
    a) Reducerea factorilor de risc
    b) Diversificarea mijloacelor de prevenire a consumului si abuzului de droguri
    c) Promovarea educatiei pentru sanatate in randul populatiei
    d) Diminuarea accesibilitatii si disponibilitatii drogurilor
    e) Informarea populatiei despre riscurile si daunele asociate consumului de droguri
    f) Implicarea societatii civile
    g) Dezvoltarea structurilor de coordonare la nivel national si local (Agentia Nationala Antidrog)
    h) Imbunatatirea calitatii programelor preventive
    i) Instruirea specialistilor in domeniu
    j) Crearea si promovarea alternativelor pentru petrecerea timpului liber
    k) Sensibilizarea opiniei publice si formarea atitudinilor favorabile prevenirii consumului si abuzului de droguri
    l) Consolidarea si dezvoltarea retelei centrelor de prevenire a consumului si abuzului de droguri in toate judetele tarii
    m) Dezvoltarea la nivel universitar a unor cursuri de formare si specializare in prevenirea consumului si abuzului de droguri
    n) Crearea de oportunitati pentru implicarea activa a domeniului privat in realizarea unor servicii de prevenire si tratament privind consumul si abuzul de droguri
    o) Evaluarea periodica a programelor de prevenire a consumului si abuzului de droguri
    p) Dezvoltarea si diversificarea cooperarii dintre institutii nationale si internationale care au ca obiect prevenirea consumului de droguri
    q) Realizarea de studii criminologice pe baza datelor privind traficantii si consumatorii de droguri.

    III. Plan de aplicare: educatie, sanatate si familie, politie, tineret, comunitate si organizatii private, mass-media, cooperare nationala si internationala

    1. Ministerul Educatiei si Cercetarii
    Plan de aplicare:
    a) Elaborarea si dezvoltarea unui curriculum adecvat
    a.1) Implementarea programului national "Educatia pentru sanatate in scoala romaneasca" la nivelul unei populatii scolare de 700.000 de elevi
    Termen de evaluare: 2004
    a.2) Completarea ghidului metodologic adresat profesorilor diriginti "Repere privind activitatea educativa" cu teme legate de prevenirea consumului si abuzului de droguri
    Termen de realizare: 2003
    a.3) Dezvoltarea unui sistem de informare fragmentata (informatii specifice legate de problematica drogurilor, adresate elevilor in cadrul diverselor discipline: biologie, fizica, chimie, psihologie, educatie civica etc.)
    Termen de realizare: 2003 - 2004
    b) Formarea profesorilor implicati in implementarea curriculumului
    b.1) Elaborarea manualelor si organizarea stagiilor de formare destinate utilizatorilor acestora
    Termen de realizare: 2003
    b.2) Implementarea programului-pilot de prevenire a consumului de droguri
    Termen de evaluare: anual
    c) Implicarea scolii in programele comunitare
    c.1) Dezvoltarea programelor de prevenire in scoala prin intermediul personalului centrelor judetene de consiliere si prevenire antidrog
    Termen de evaluare: anual
    c.2) Monitorizarea fenomenului in scoala prin realizarea unor studii sociologice de evaluare a dimensiunilor acestuia
    Termen de realizare: 2004
    c.3) Participarea activa a unitatilor de invatamant la programele comunitare locale (ale institutiilor descentralizate ale statului, ale organizatiilor neguvernamentale etc.)
    Termen de evaluare: anual
    d) Dezvoltarea programelor de timp liber
    d.1) Dezvoltarea unor activitati specifice timpului liber (manifestari artistice, tehnice si sportive), desfasurate in palate si cluburi ale copiilor
    Termen de evaluare: anual
    d.2) Infiintarea unor centre socioeducative (elaborare proiect de act normativ)
    Termen de evaluare: anual
    e) Dezvoltarea programelor adresate familiei
    e.1) Sustinerea unor lectorate pentru parinti in cadrul unitatilor de invatamant (dezvoltarea unor initiative gen "scoala parintilor")
    Termen de evaluare: anual
    f) Formarea continua a persoanelor implicate in prevenirea consumului de droguri
    f.1) Dezvoltarea unui sistem de acreditare a studiilor in domeniu
    Termen de realizare: 2004
    f.2) Seminarii, cursuri de specializare, studii postuniversitare etc., incluse in sistemul national de acreditare
    Termen de evaluare: anual
    g) Organizarea unor actiuni specifice grupurilor aflate in situatii de risc
    g.1) Identificarea grupurilor aflate in situatii de risc
    Termen de evaluare: anual
    g.2) Realizarea de materiale de prevenire a consumului/abuzului de droguri, cu adresabilitate directa
    Termen de realizare: 2003
    2. Ministerul Sanatatii si Familiei
    Obiective operationale:
    a) Crearea programelor de formare si stabilirea sistemului de acreditare pentru profesionistii care lucreaza in prevenirea consumului si abuzului de droguri
    a.1) Formarea si educarea continua a personalului care desfasoara activitati de promovare a sanatatii si educatiei pentru sanatate. La finalul anului 2003 toti profesionistii din reteaua de promovare a sanatatii vor avea competenta in educatia pentru sanatate. Acestia vor organiza cel putin cate un curs/an, pentru 10 profesionisti care lucreaza in prevenirea consumului si abuzului de droguri din judetul respectiv. Se va utiliza modulul de curs elaborat de Centrul National de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor si Farmacistilor.
    Termen de evaluare: anual
    a.2) Formarea formatorilor sanitari sau a formatorilor din programele de educatie pentru sanatate, dezvoltate in cadrul diferitelor comunitati, se va organiza de catre serviciile de promovare din cadrul directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, conform nevoilor identificate in comunitatile locale, cel putin o campanie pe an.
    Termen de evaluare: anual
    a.3) Stabilirea sistemului de acreditare a profesionistilor care desfasoara activitati de promovare a sanatatii si educatie pentru sanatate, prin semnarea unui protocol intre Centrul National de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor si Farmacistilor si Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale
    Termen de realizare: 2004
    b) Informarea si educarea tinerilor in vederea constientizarii si abilitarii acestora in luarea unor decizii responsabile privind consumul si abuzul de droguri
    b.1) Prevenirea aparitiei consumului si abuzului de droguri la copiii cu varste de pana la 13 ani
    Termen de evaluare: anual
    b.2) Desfasurarea unor campanii de informare, educare si comunicare, in vederea prevenirii consumului si abuzului de droguri ilegale, precum si de tutun si alcool, in colaborare cu mass-media si organizatii neguvernamentale care desfasoara activitati in domeniu
    Termen de evaluare: anual
    c) Dezvoltarea programelor de prevenire prin sustinerea parteneriatului cu sectorul neguvernamental
    c.1) Elaborarea planului de colaborare intre organizatiile guvernamentale si neguvernamentale, care sa implice programele de prevenire a consumului de droguri, programele de sprijinire a acestora pentru a adopta si a dezvolta masuri de prevenire a consumului de droguri
    Termen de realizare: 2003
    c.2) Elaborarea masurilor legislative pentru sprijinirea financiara si asistenta tehnica a organizatiilor neguvernamentale care dezvolta programe de sanatate publica, in special prevenirea consumului de droguri
    Termen de realizare: 2004
    c.3) Elaborarea ghidului de evaluare a programelor de prevenire a consumului si abuzului de droguri, care se va adresa organizatiilor ce desfasoara astfel de activitati in domeniul sanatatii
    Termen de realizare: 2004
    d) Promovarea unui sistem de evaluare a nivelului de cunostinte, atitudini si comportamente nefavorabile sanatatii prin consumul si abuzul de droguri si a eficientei programelor de prevenire
    d.1) Realizarea unui sistem de monitorizare periodica privind cunostintele, atitudinile si comportamentele nefavorabile sanatatii (fumat, alcool, droguri ilegale)
    Termen de realizare: 2003
    e) Dezvoltarea atitudinilor si comportamentelor favorabile sanatatii la nivelul populatiei prin metode de promovare a sanatatii si educatie pentru sanatate
    e.1) Reducerea consumului produselor din tutun cu 5% si a consumului de alcool cu 2% la nivelul populatiei, avand ca an de referinta 2002
    Termen de realizare: 2004
    e.2) Campanie de informare si educare a opiniei publice in vederea respectarii legii publicitatii si a altor masuri legislative privind combaterea consumului de alcool si tutun, precum si promovarea masurilor legislative de interzicere a consumului de tutun in toate locurile publice si a oricaror forme de publicitate pentru tutun si alcool
    Termen de evaluare: anual
    e.3) Promovarea la nivel national a "locurilor de munca sanatoase", precum si stabilirea legislatiei si a programelor de educatie, prevenire si interventie, in vederea reducerii consumului si abuzului de droguri la locul de munca
    Termen de evaluare: anual
    e.4) Campanie de informare si educare a populatiei, adresata in special parintilor, in vederea responsabilizarii acestora cu privire la rolul lor in educarea copiilor si in prevenirea consumului de droguri la nivelul tinerilor
    Termen de evaluare: anual
    e.5) Dezvoltarea de programe pentru sprijinirea parintilor si educatorilor, asupra modului de abordare a copiilor in vederea adoptarii unor stiluri de viata sanatoase si schimbarii comportamentului privind consumul de droguri
    Termen de evaluare: anual
    3. Ministerul de Interne
    Plan de aplicare:
    a) Pregatirea politistilor in scopul realizarii unei educatii preventive eficiente
    a.1) Organizarea unor cursuri de perfectionare a pregatirii politistilor implicati in prevenirea si combaterea consumului de droguri
    Termen de evaluare: anual
    a.2) Introducerea unor teme specifice in programa de invatamant a unitatilor scolare din structura Ministerului de Interne
    Termen de evaluare: anual
    a.3) Optimizarea sistemului de indicatori privind traficul de stupefiante
    Termen de evaluare: anual
    b) Eficientizarea masurilor specifice de actiune ale politiei
    b.1) Redistribuirea resurselor umane si logistice ale politiei prin acordarea unei atentii sporite prevenirii consumului de droguri
    Termen de evaluare: anual
    b.2) Realizarea unor materiale care sa cuprinda standarde de conduita a politistului in relatia cu persoanele implicate in consumul de droguri
    Termen de evaluare: anual
    c) Implicarea politistilor in programele comunitare
    c.1) Initierea unor programe parteneriale in cadrul carora membrii comunitatii sa fie informati asupra pericolelor consumului de droguri si implicati in activitati practice de prevenire
    Termen de evaluare: anual
    d) Dezvoltarea parteneriatului social, extinderea parteneriatului cu institutii guvernamentale si organizatii neguvernamentale care activeaza in acest domeniu
    d.1) Atragerea si implicarea unui numar tot mai mare de organizatii neguvernamentale in activitatile de prevenire a consumului de droguri
    Termen de evaluare: anual
    d.2) Dezvoltarea si diversificarea cooperarii dintre institutiile care au ca obiect de activitate prevenirea si combaterea consumului de droguri, imbunatatirea colaborarii dintre structurile Ministerului de Interne, Ministerului Sanatatii si Familiei, Ministerului Educatiei si Cercetarii, Ministerului Tineretului si Sportului si implicarea in aceste activitati a C.I.P.C.I.D.
    Termen de evaluare: anual
    e) Identificarea factorilor de risc care pot genera consumul de droguri
    e.1) Optimizarea sistemului de indicatori privind traficul de stupefiante
    Termen de realizare: 2003
    e.2) Realizarea de studii criminologice care sa aiba in vedere: date complexe despre traficanti si consumatori, oportunitatile favorizante
    Termen de evaluare: semestrial
    e.3) Identificarea locurilor si mediilor propice consumului si traficului de droguri si evidentierea lor pe "harti" ale zonelor de competenta
    Termen de realizare: 2003
    e.4) Organizarea de dispozitive fixe sau mobile in aceste locuri, cu misiunea de a descuraja infractorii si a proteja victimele
    Termen de evaluare: semestrial
    f) Cresterea increderii cetatenilor in politie, astfel incat ei sa apeleze la ajutorul politistului ori de cate ori au vreo problema, stiind ca beneficiaza de intelegere si confidentialitate depline
    f.1) Organizarea de intalniri interactive cu elevii de scoala generala si de liceu, in scopul discutarii problemelor cu care se confrunta acestia si gasirii unor solutii alternative la consumul de droguri
    Termen de evaluare: trimestrial
    f.2) Furnizarea de informatii si recomandari pe tema drogurilor, inclusiv prin amenajarea in scoli si licee a unor panouri cu materiale preventiv-educative si prin intermediul cabinetelor de asistenta psihologica din reteaua scolara
    Termen de evaluare: semestrial
    f.3) Intalniri interactive cu cadrele didactice si sanitare din unitatile de invatamant pentru a putea oferi, in parteneriat, elevilor si parintilor sprijinul juridic, psihologic si medical necesar prevenirii consumului de droguri
    Termen de evaluare: anual
    g) Corelarea activitatilor formatiunilor de prevenire cu cele de combatere a traficului de stupefiante
    4. Ministerul Tineretului si Sportului
    Plan de aplicare:
    1. Sustinerea/finantarea de programe/proiecte cu specific de prevenire a consumului si abuzului de droguri, in vederea reducerii numarului de tineri care se angajeaza in consumul/abuzul de droguri
    Termen de evaluare: anual
    2. Dezvoltarea de programe alternative pentru petrecerea timpului liber prin intermediul Programului de infiintare si dezvoltare a unei retele de centre de tineret
    Termen de evaluare: anual
    5. Relatia cu mass-media
    Cunoasterea influentei mass-media in consumul de droguri inseamna a lua in considerare doua aspecte:
    1. mass-media, prin informatiile care ajung la populatie, poate promova atitudini, stereotipuri si mituri influentand reducerea consumului de droguri prin modelarea opiniei publice in raport cu aceasta problema, cu cauzele si consecintele ei;
    2. mass-media poate influenta deciziile politice in domeniu.
    Una dintre modalitatile cele mai folosite in mod curent in domeniul prevenirii consumului si abuzului de droguri este reprezentata de campaniile de sensibilizare a populatiei. Este bine cunoscut faptul ca eficienta acestor campanii este posibila doar daca ele fac parte dintr-o strategie globala de prevenire a consumului si abuzului de droguri si sunt elaborate de specialisti in prevenire. De asemenea, mesajele campaniilor trebuie sa fie bine adresate, informate si sa fie realiste.
    Implicarea activa a mass-media in transmiterea mesajelor adecvate este singura modalitate de a asigura intarirea mesajelor pozitive din programele de prevenire.
    Plan de aplicare comun ministerelor implicate:
    a) implicarea mass-media in transmiterea mesajelor educativ-preventive si promovarea de modele de comportament;
    b) informarea mass-media asupra activitatilor derulate;
    c) participarea mass-media in programele comunitare de prevenire a consumului si abuzului de droguri;
    d) pregatirea specifica a jurnalistilor in domeniul prevenirii si combaterii consumului de droguri.

    4.I.B. Asistenta medicala si psihologica, reabilitare si integrare sociala

    I. Introducere
    Abuzul de droguri si consecintele acestuia reprezinta una dintre principalele probleme ale societatilor europene actuale si, fara indoiala, una dintre marile probleme ale marilor orase. Dependenta de droguri este un fenomen de mare anvergura prin caracterul sau multifactorial, dinamic si schimbator, care afecteaza toate grupele de varsta, dar predominant pe cea cuprinsa intre 14 si 35 de ani. Constituie totodata si o problema majora de sanatate publica, din cauza importantelor repercusiuni in plan individual (delincventa, marginalizare sociala, moarte datorata supradozei sau prin suicid, transmiterea unor boli infectioase - SIDA, HVC - sau reemergenta TBC), familial si social. Drogurilor "traditionale" - alcool, tutun - li s-au adaugat alte categorii de droguri ca heroina, cocaina, canabisul etc.
    Datorita fenomenologiei dependentei de droguri, cat si diversitatii factorilor care o determina, abordarea acestui fenomen complex trebuie sa se faca dintr-o perspectiva globala si integrata, cu 3 niveluri de baza in actualitate:
    - reducerea cererii;
    - reducerea ofertei;
    - cooperarea internationala.
    Este de asemenea necesara existenta unor mecanisme permanente de coordonare intre structurile implicate, pentru a se evita posibile situatii de conflict.
    Cand ne referim la reducerea cererii, prevenirea, tratamentul si insertia/reinsertia sociala formeaza un proces unitar.

    Dependenta de droguri ca "boala cronica"
    Procesele care stau la baza dependentei de droguri sunt considerate manifestari ale unei boli cronice, evoluand cu perioade de recaderi si recidive sau remisiuni spontane ori consecutive tratamentului.
    Cauzele determinante in debutul si mentinerea proceselor mentionate sunt multifactoriale, in care predispozitia genetica interactioneaza cu factori biopsihologici si socioculturali.

    Tratamentul dependentei de droguri
    Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (1998), tratamentul persoanelor dependente de droguri este un proces care incepe cand un consumator de substante psihoactive intra in contact cu un centru de sanatate sau un serviciu comunitar. Acest proces trebuie continuat prin alternarea unor interventii specifice, in scopul de a se atinge o stare cat mai buna de sanatate si bunastare.
    In majoritatea cazurilor, abordarea terapeutica a unei persoane dependente de droguri necesita coordonarea diferitelor mijloace de asistenta in mod secvential si simultan. Altfel, se poate spune ca fiecare element al sistemului este un factor necesar, dar nu suficient, al unui proces terapeutic complex care presupune lucrul intr-o retea de sprijin pentru dependentul de droguri.
    Tratamentul, care include diagnosticul, asistenta medicala si integrarea sociala a persoanelor dependente, are ca scop imbunatatirea starii de sanatate si a calitatii vietii acestora, prin diminuarea dependentei de droguri, a morbiditatii si mortalitatii cauzate de consumul acestor substante, prin exploatarea la maximum a capacitatilor individuale, facilitarea accesului la servicii si deplina integrare sociala.

    II. Obiective generale si specifice
    A. Obiective generale:
    - Asigurarea asistentei medicale adecvate necesitatilor persoanelor dependente de droguri in cadrul serviciilor publice de sanatate, inclusiv ale celor aflate in penitenciare
    - Crearea unei retele de sanatate adaptate la necesitatile actuale
    - Impulsionarea reinsertiei sociale a persoanelor dependente de droguri
    - Dezvoltarea si consolidarea sistemelor informationale
    - Impulsionarea introducerii de strategii de reducere a riscului
    - Armonizarea legislatiei romane cu legislatia Uniunii Europene
    B. Obiective specifice:
    1. Garantarea asistentei medicale si psihosociale a toxicodependentilor, cu caracter universal, public, gratuit, profesionalizat si specializat
    2. Crearea unei retele ample, diversificate si profesionalizate, care sa ofere o asistenta adecvata si sa incorporeze toate structurile terapeutice specifice si sa delimiteze atributiile fiecareia
    3. Coordonarea si colaborarea cu alte centre/servicii medicale pentru tratamentul patologiilor asociate
    4. Definirea circuitului terapeutic al sistemului de asistenta medicala si de reintegrare sociala a toxicodependentilor
    5. Incurajarea si sustinerea reinsertiei sociale si in munca, inclusiv a persoanelor dependente de droguri din penitenciare, inclusiv prin programe specifice de supraveghere a executarii pedepselor neprivative de libertate
    6. Dezvoltarea si consolidarea sistemelor informationale
    7. Stimularea accesului dependentilor de droguri la programele de diminuare a consecintelor negative ale consumului de droguri ("harm reduction")
    8. Obiectivele urmarite sunt: scaderea incidentei bolilor infectioase, diminuarea consumului de produse ilicite, cresterea calitatii vietii etc.
    9. Afirmarea ca prioritate nationala in planul de actiune a programelor de tratament ambulatoriu cu agonisti ai opiaceelor (metadona)
    10. Includerea terapiei ambulatorii pentru toxicodependenti in cadrul centrelor penitenciare; asigurarea asistentei medicale gratuite si universale
    11. Formare profesionala si cercetare

    III. Plan de aplicare
    1. Crearea unei comisii pentru a se stabili un protocol intre Ministerul Sanatatii si Familiei si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate
    Termen de realizare: 2003
    2. Definirea tipurilor de structuri si de servicii destinate toxicodependentilor, pe baza unor criterii definite de Ministerul Sanatatii si Familiei
    Termen de realizare: 2003
    3. Stabilirea protocoalelor de interrelatii in reteaua de asistenta medicala primara
    Termen de realizare: 2003
    4. Infiintarea unor unitati ambulatorii de tratament multidisciplinar
    Termen de realizare: 2003
    5. Sustinerea programelor de recalificare si reinsertie profesionala
    Termen de evaluare: anual
    6. Dezvoltarea de activitati prin intermediul Observatorului roman pe droguri si toxicomanii din Agentia Nationala Antidrog: initierea unui sistem unitar de inregistrare si notificare a cazurilor de pacienti admisi la tratament, conform standardului european - indicatorul cerere de tratament (EMCDDA), initierea unor anchete periodice folosindu-se o metodologie omogena care sa permita comparatii temporal-spatiale, alti indicatori
    Termen de realizare: 2003
    7. Promovarea programelor adresate pacientilor refractari la tratament
    Termen de evaluare: anual
    8. Promovarea programelor tip "harm reduction" - schimb de seringi si truse anti-SIDA
    Termen de evaluare: anual
    9. Dezvoltarea de programe privind combaterea automedicatiei si abuzului de substante psihotrope, in vederea reducerii efectelor negative ale acestora si respectarii stricte a legislatiei specifice in domeniu
    Termen de evaluare: anual
    10. Formarea profesionala a specialistilor (psihiatri, neonatologi, medici de familie, farmacisti etc.) in tratamentul toxicodependentei si dezvoltarea unei curricule in acest sens
    Termen de evaluare: anual
    11. Eficientizarea tratamentului cu metadona in termeni de beneficii pentru sanatatea publica si scaderea delincventei este determinata de caracterul generalizat, accesibil, confidential si cu viziune pe termen lung a acestuia.
    Termen de evaluare: anual
    12. Realizarea de catre Ministerul Justitiei - Directia Generala a Penitenciarelor a activitatilor de dezintoxicare in ambulatoriu, in unitatile si institutiile penitenciare acreditate de Ministerul Sanatatii si Familiei
    Termen de evaluare: anual
    13. Dezvoltarea de catre Ministerul Justitiei - Directia Generala a Penitenciarelor in toate penitenciarele a programelor de substitutie cu agonisti ai opiaceelor - metadona
    Termen de evaluare: anual
    14. Dezvoltarea de catre Ministerul Justitiei - Directia Generala a Penitenciarelor a programelor specifice de reducere a consecintelor negative ale consumului de droguri in cadrul institutiilor penitenciare
    Termen de evaluare: anual
    15. Dezvoltarea de programe parteneriale de reinsertie sociala
    Termen de evaluare: anual
    16. Stabilirea sistemului de pregatire universitara/postuniversitara, precum si formarea continua a profesionistilor din domeniu
    Termen de evaluare: anual

    4.II. Reducerea ofertei

    1. Consideratii generale
    Autoritatile romane au fost preocupate de asigurarea unui regim special al substantelor stupefiante, prevazand in acest scop masuri coercitive de natura penala, administrativa sau contraventionala, in cazul nerespectarii prevederilor legale.
    Politica restrictiva aplicata pana in anul 1989 privind libera circulatie a persoanelor a permis controlul strict al frontierelor, determinandu-i pe traficantii de droguri sa ocoleasca teritoriul Romaniei, fapt pentru care fenomenul in cauza s-a manifestat sporadic si fara consistenta.
    Tranzitia spre o societate democratica, deschiderea totala a frontierelor de stat, trecerea la economia de piata, precum si pozitia geografica au constituit factori determinanti in includerea Romaniei in "ruta balcanica" de traficare a drogurilor, dinspre tarile producatoare catre cele consumatoare.
    Romania tinde sa devina o adevarata placa turnanta si sa ramana, in mod preponderent, un loc de tranzit cvasiobligatoriu pentru traficantii de droguri. Astfel, caile rutiere care pornesc din Afganistan trec prin Istanbul, Sofia, Bucuresti sau Belgrad si parasesc regiunea balcanica, indreptandu-se catre Ungaria, Slovacia, Cehia, Germania si Olanda.
    Evolutia traficului si consumului de droguri, precum si volumul capturilor realizate in ultimii 2 ani ne indreptatesc insa sa concluzionam ca Romania este pe cale de a deveni o noua "piata de desfacere" in peisajul tarilor europene cunoscute ca mari "consumatoare" de droguri, cum sunt: Germania, Olanda, Spania, Italia, Franta si Marea Britanie.
    Datele statistice ilustreaza o amploare fara precedent a fenomenului mentionat; in acest sens, in intervalul 1990 - 1997 au fost descoperite 412 cazuri de trafic de droguri, in care au fost implicate 649 de persoane - 219 fiind cetateni romani - si au fost confiscate 20.697,798 kg droguri, pentru ca in perioada 2001 - iulie 2002 cifrele sa creasca la 1.545 de cazuri constatate, 1.978 de persoane implicate - din care 1.798 cetateni romani, si 64.485,14 kg droguri capturate.
    Totodata, a crescut semnificativ si numarul cetatenilor romani arestati pentru implicarea in traficul de droguri in mai multe tari ale lumii.
    Concomitent cu cele mentionate, comercializarea drogurilor pe teritoriul Romaniei inregistreaza valori din ce in ce mai ridicate.
    Astfel, consumul s-a extins pe intregul teritoriu al tarii, in special in Bucuresti si in marile orase, cuprinzand segmente diverse ale populatiei, fapt care a antrenat si o diversificare a gamei de droguri utilizate in consum - heroina administrata pe cale injectabila, opium, cocaina, amfetamine, canabis. De asemenea, s-a extins si uzul unor medicamente care, administrate in combinatie cu bauturi alcoolice, genereaza efecte stupefiante si halucinogene.
    Un indicator relevant al functionarii unei veritabile piete de desfacere a drogurilor in Romania il constituie inregistrarea primelor cazuri de deces survenite in urma intoxicatiei acute cu droguri.
    Consumul de droguri reprezinta una dintre problemele sociale grave cu care se confrunta societatea romaneasca. Acesta conduce la instalarea dependentei, devine o sursa de suferinta, imbolnaviri, saracie, excludere sociala, somaj etc. pentru numeroase persoane, afectand in special tinerii. Este lezat nu numai comportamentul social al persoanelor in cauza, ci si viata familiilor sau a comunitatilor din care acestea fac parte.
    Consumul determina amplificarea continua a cererii pe piata drogurilor si influenteaza direct cresterea proportionala a ofertei de substante. In fata acestui flagel cu implicatii sociale multiple, exercitarea unor actiuni de combatere este neaparat necesara, impunandu-se o strategie de reducere a "ofertei" de droguri.
    2. Definirea conceptiei romanesti asupra modalitatilor de mentinere sub control a drogurilor. Cadrul juridic cu incidenta in domeniu
    A. Definire
    Avand in vedere tendintele de evolutie a fenomenului atat la nivel national, cat si international, conceptia romaneasca asupra modalitatilor de mentinere sub control a ofertei de droguri vizeaza in principal urmatoarele aspecte:
    - aderarea la conventiile internationale in materie si alinierea legislatiei nationale la prevederile acestora, precum si armonizarea cu reglementarile in vigoare la nivelul Uniunii Europene;
    - sanctionarea corespunzatoare a oricarui act sau fapt ilicit legat de operatiunile cu droguri;
    - aplicarea unor pedepse diferentiate in raport cu natura si cantitatea drogurilor, precum si in functie de caracterul organizat al comiterii faptelor;
    - exonerarea de raspunderea penala a persoanelor care denunta autoritatilor competente, inainte de inceperea urmaririi penale, participarea la o asociatie sau intelegere in vederea comiterii infractiunilor de trafic de droguri, permitand accelerarea procesului de identificare si tragere la raspundere penala a celorlalti participanti;
    - reducerea pedepsei la jumatate, in conditiile in care in timpul urmaririi penale o persoana denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit infractiuni legate de droguri;
    - consumatorul de droguri este privit ca o victima a acestui fenomen si este supus masurilor de tratament medical si reinsertie sociala;
    - posibilitatea autoritatilor abilitate in acest domeniu de a folosi mijloace specifice moderne, precum efectuarea de livrari supravegheate sau folosirea investigatorilor sub acoperire si a colaboratorilor acestora pentru descoperirea faptelor, identificarea autorilor si obtinerea mijloacelor de proba in situatiile in care exista indicii temeinice privind comiterea unor infractiuni de trafic de droguri;
    - cooperarea interna si internationala dintre institutiile abilitate in combaterea traficului ilicit de droguri;
    - securizarea frontierelor si perfectionarea sistemelor de monitorizare a mijloacelor de transport, incarcaturii, marfurilor si a persoanelor despre care se detin date privind implicarea in traficul de droguri;
    - punerea sub control a precursorilor folositi la fabricarea ilicita a drogurilor;
    - reglementarea prin lege a regimului cultivarii si comercializarii plantelor din care se pot extrage substante stupefiante;
    - retinerea, arestarea si extradarea persoanelor urmarite la nivel international pentru comiterea de infractiuni avand ca obiect traficul de droguri;
    - dotarea corespunzatoare a unitatilor specializate din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, Directiei Generale a Vamilor si al Inspectoratului General al Politiei Romane cu mijloace tehnice de detectare si depistare a drogurilor;
    - preocuparea pentru completarea cadrului legislativ necesar pentru o eficienta lupta impotriva traficului de droguri (elaborarea proiectului normelor metodologice de punere in aplicare a Legii privind protectia martorilor si Legii privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate).
    B. Cadrul juridic cu incidenta in domeniu
    Putem aprecia ca in prezent autoritatile romane cu atributii in domeniul combaterii ofertei de droguri au la dispozitie un sistem legislativ modern, coerent si eficace, care permite abordarea fenomenului consumului si traficului de droguri de o maniera sistemica, pluridisciplinara, interdepartamentala si sincronizata cu normele interne si internationale.
    Legislatia romana in vigoare este deja armonizata, in mare parte, cu reglementarile comunitare in domeniul combaterii, producerii, traficului si consumului de droguri.
    Principalele acte normative cu incidenta in domeniul analizat sunt prevazute la cap. 5.
    3. Factori de risc interni si internationali:
    - Situarea geografica a Romaniei la intersectia principalelor rute utilizate de traficantii internationali de droguri
    - Cresterea continua a numarului de consumatori si, implicit, dezvoltarea retelelor de distributie
    - Implicarea cetatenilor romani in activitati de trafic in calitate de curieri, depozitari, intermediari sau distribuitori
    - Cresterea criminalitatii in domenii aflate in stransa legatura cu traficul si consumul ilicit de droguri, inclusiv cele vizand spalarea banilor, cu rezonanta in sfera financiar-bancara
    - Extinderea criminalitatii transnationale prin implicarea directa in activitatile ilicite de pe teritoriul Romaniei a unor organizatii criminale ce actioneaza in mai multe state
    - Diversificarea modalitatilor de savarsire a infractiunilor, in special prin folosirea si achizitionarea de armament, respectiv prin apelarea la serviciile unor infractori profesionisti
    - Existenta posibilitatilor de producere pe teritoriul Romaniei a drogurilor naturale si sintetice, precum si de cultivare ilegala de plante din care se extrag droguri
    - Implicarea in fapte de coruptie a unor functionari publici care au atributii directe in activitatea de control
    - Infiintarea in Romania a unor societati comerciale fantoma sau paravan de catre cetateni ai unor state producatoare de droguri sau ai statelor de destinatie a drogurilor, sub acoperirea carora se desfasoara operatiuni ilegale cu droguri
    - Intensificarea fenomenului migrationist vizand cetateni apartinand tarilor afro-asiatice cunoscute ca mari producatoare de droguri
    - Pericolul implicarii unor retele teroriste in obtinerea de fonduri din operatiuni ilegale cu droguri.
    4. Obiective generale si specifice
    A. Obiective generale:
    - Diminuarea ofertei de droguri cu 30% in urmatorii 2 ani
    - Reducerea cererii de droguri prin controlul permanent al nivelului ofertei
    - Tinerea sub control a productiei si traficului ilicit prin cooperarea dintre organele statului cu atributii in domeniu, precum si prin cooperare internationala
    - Armonizarea legislativa si institutionala in conformitate cu angajamentele asumate de Romania in procesul de aderare la Uniunea Europeana
    - Participarea la programele internationale in domeniu
    - Realizarea diagnozei si monitorizarii ofertei de droguri.
    B. Obiective specifice:
    a) Reducerea factorilor internationali de risc prin diversificarea activitatilor si actiunilor menite a stopa tranzitarea drogurilor prin Romania, racolarea si implicarea cetatenilor romani in astfel de activitati, precum si permanentizarea colaborarii bilaterale si regionale cu agentiile specializate din alte tari
    b) Contracararea traficului international de droguri, realizat de organizatiile criminale care au structuri pe teritoriul a doua sau mai multe tari, fiind specializate in domeniul productiei, transportului si comercializarii ilicite de droguri
    c) Intensificarea activitatilor de control la punctele de trecere a frontierei de stat prin actiuni comune ale Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, Directiei Generale a Vamilor si Brigazii Antidrog
    d) Combaterea distribuirii de droguri catre consumatorii finali - microtrafic, prin implicarea politistilor din cadrul inspectoratelor judetene si din Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti in activitati specifice de investigare si constatare
    e) Intarirea cooperarii institutionale interne si internationale
    f) Scaderea numarului de infractiuni legate de droguri, prin asigurarea unui control eficient la punctele vamale si de trecere a frontierei de stat si intensificarea activitatilor de identificare si tragere la raspundere penala a traficantilor internationali si interni care distribuie droguri in Romania
    g) Reducerea semnificativa a practicilor de spalare a banilor proveniti din traficul ilicit de droguri, prin diversificarea activitatilor comune cu Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor si structurile specializate ale parchetelor si unitatile de politie
    h) Diminuarea accesibilitatii si disponibilitatii drogurilor, prin asigurarea unui control al importurilor de substante precursoare si produse farmaceutice, precum si verificarea modalitatilor de deturnare a acestora din circuitul legal
    i) Implicarea societatii civile prin sensibilizarea opiniei publice si formarea unei atitudini care sa conduca la sesizarea operativa a autoritatilor de catre cetateni cu privire la persoanele implicate in traficul si consumul ilicit de droguri
    j) Dezvoltarea si perfectionarea structurilor de coordonare la nivel national si local
    k) Instruirea specialistilor in domeniu
    l) Realizarea evaluarii permanente a activitatilor desfasurate
    m) Asigurarea resurselor financiare necesare punerii in practica a strategiei de reducere a ofertei de droguri
    n) Pregatirea magistratilor, dezvoltarea si diversificarea cooperarii dintre Ministerul Justitiei si alte institutii nationale si internationale care au ca obiect combaterea traficului de droguri.
    5. Directii de actiune
    In vederea ducerii la indeplinire a obiectivelor strategice de reducere a ofertei de droguri, se stabilesc urmatoarele directii de actiune:
    a) Intensificarea controalelor la frontiera de stat a Romaniei de catre autoritatile abilitate, atat in scop preventiv, de descurajare, prin folosirea eficienta a aparaturii existente de detectare si testare a diferitelor substante, folosirea cainilor antrenati in acest sens, in special asupra marfurilor si persoanelor care provin din tarile afro-asiatice cunoscute ca mari producatoare de droguri, cat si de descoperire a drogurilor si precursorilor in containere, colete, incarcaturi si mijloace de transport sau asupra persoanelor, in baza datelor puse la dispozitie de autoritatile care au atributii in domeniu
    b) Asigurarea conditiilor pentru abordarea cu rezultate optime a Proiectului PHARE regional pe droguri, gestionat de EUROCUSTOMS, lansat in Romania la 15 februarie 2002 (care porneste de la realizarile anterioare, in special ale Programului comun UNDCP-PHARE), referitor la intarirea capacitatilor de lupta impotriva drogurilor in Europa de Sud-Est, in vederea imbunatatirii activitatilor de control la trecerea frontierei de stat
    c) Cresterea exigentei in efectuarea controalelor de catre autoritatea vamala ale persoanelor, mijloacelor de transport, marfurilor si altor bunuri date in consemn la frontiera pe linie de droguri sau precursori, in vederea efectuarii controlului amanuntit ori interzicerii intrarii sau iesirii in/din tara. Desfasurarea de controale de catre autoritatea vamala in zonele special aflate in competenta sau supraveghere, in vederea identificarii de droguri sau precursori, precum si efectuarea de verificari in evidente, solicitarea de documente si informatii de la autoritatile vamale ale altor state ce au legatura directa cu bunurile importate, exportate sau tranzitate pe teritoriul national
    d) Organizarea de actiuni specifice de catre fortele de politie antidrog de prindere in flagrant, descinderi, controale si operatiuni de infiltrare in locurile, mediile si zonele frecventate de traficanti, distribuitori sau narcodependenti, precum si in locurile de producere si depozitare ilicita a drogurilor
    e) Documentarea permanenta in legatura cu grupurile organizate de traficanti, interni si transfrontalieri, cu privire la metodele practicate pentru realizarea transportului intre diferite tari, traseele de circulatie, identificarea depozitelor, a distribuitorilor si stabilirea legaturilor infractionale
    f) Desfasurarea de activitati permanente si sustinute de cunoastere si combatere a microtraficului de droguri in zonele aflate in atentie din marile orase, pentru reducerea comercializarii, urmarind diminuarea semnificativa a consumului in randul tinerilor si reducerea numarului deceselor provocate de toxicomanie
    g) Prevenirea si combaterea operatiunilor de deturnare in scopuri ilicite a precursorilor si a traficului cu astfel de substante, efectuarea de verificari temeinice asupra destinatiei, utilizarii acestora si identificarea unor laboratoare clandestine de droguri
    h) Realizarea de actiuni concertate impreuna cu specialisti din Ministerul Industriei si Resurselor si Ministerul Sanatatii si Familiei pentru identificarea, in afara celor 25 de substante prevazute in anexa nr. 1 la Legea nr. 300/2002 privind regimul juridic al precursorilor folositi la fabricarea ilicita a drogurilor, supuse controlului international, si a altor substante care se incadreaza in categoria precursorilor ce vor face obiectul unor "supravegheri speciale", in conformitate cu obiectivele Proiectului PHARE "Droguri sintetice si precursori", coordonat de Ministerul de Justitie al Olandei (vizeaza dezvoltarea capacitatilor de detectare si control al drogurilor sintetice in stransa legatura cu traficul de precursori)
    i) Desfasurarea de actiuni urgente si sustinute pentru implementarea sistemului de avizare si autorizare a operatiunilor cu precursori, potrivit regulilor stabilite prin Legea nr. 300/2002 si prin Hotararea Guvernului nr. 1.121/2002 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 300/2002 privind regimul juridic al precursorilor folositi la fabricarea ilicita a drogurilor
    j) Cresterea efectivelor cu atributii de control antidrog din cadrul Directiei Generale a Vamilor, perfectionarea continua a pregatirii de specialitate, insusirea si aplicarea noilor metode de prevenire si combatere a traficului de droguri. In functie de disponibilitatile financiare se va stabili necesarul de aparatura de laborator pentru analiza fizico-chimica a substantelor susceptibile a fi droguri, pentru detectarea drogurilor in incarcaturi sau in mijloace de transport
    k) Perfectionarea sistemului de autorizare si avizare a culturilor si plantelor din care se extrag droguri, ca directie de actiune esentiala de prevenire a cultivarii ilegale a acestora in Romania (canabisul, macul opiaceu)
    l) Intensificarea colaborarii cu Ministerul Finantelor Publice, Banca Nationala a Romaniei si cu celelalte institutii financiar-bancare in vederea utilizarii instrumentelor specifice impotriva spalarii banilor proveniti din activitatile criminale, in special din crima organizata si traficul de droguri. Luarea masurilor necesare in vederea punerii in aplicare a Proiectului PHARE de lupta impotriva spalarii banilor, semnat de Comisia Europeana la 31 ianuarie 2002, ce vizeaza tarile din Europa Centrala si de Est si care reuneste toate institutiile interne cu atributii in domeniu, alaturi de Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor
    l.1) Schimburi permanente de informatii cu celelalte structuri din cadrul Ministerului de Interne, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Ministerul Apararii Nationale, Ministerului Justitiei si cu agentiile in domeniu ale altor state
    l.2) Perfectionarea cadrului juridic si institutional prin adoptarea de instrumente juridice eficiente si crearea de structuri institutionale noi, adecvate, precum si perfectionarea celor existente, care sa asigure coordonarea politicilor de prevenire si combatere a fenomenului, asistenta si cooperare internationala
    l.3) Atragerea de resurse financiare interne si externe in vederea sustinerii materiale a obiectivelor strategice
    m) Dezvoltarea capacitatilor de analiza si prelucrare a informatiilor la nivelul Brigazii Antidrog din Inspectoratul General al Politiei Romane, pentru centralizarea datelor, efectuarea de analize strategice si operationale, care sa permita evaluarea situatiei reale a fenomenului si sa puna la dispozitie factorilor decizionali elementele necesare strategiei in domeniu. Actualmente nu exista un sistem unitar adecvat culegerii informatiilor.
    n) Definitivarea in regim de urgenta a sistemului national de raportare-evidentiere "Registrul unic national de investigatii si cercetare in domeniul drogurilor". Acest registru va include operatiunile derulate sau in curs de initiere desfasurate de Politia Romana, Politia de Frontiera, vama, precum si in domeniul medical - intoxicatiile acute inregistrate in spitalele judetene, datele din centrele zonale medicale cu atributii de coordonare a tratamentului toxicodependentei, postcura, reabilitare, consiliere. Calitatea datelor provenite din structurile implicate in reducerea cererii si ofertei de droguri se va imbunatati prin dotarea corespunzatoare cu tehnica de calcul si un sistem informational adecvat, conform standardelor internationale impuse, precum si prin definitivarea interconectarii principalelor institutii ce au atributii in domeniu.
    o) Crearea bazei de date privind operatiunile cu precursori, producerea, comercializarea, depozitarea, importul si exportul de precursori
    p) Cresterea efectivelor formatiunii centrale si ale compartimentelor de lupta impotriva drogurilor care desfasoara activitati informativ-operative si de cercetare, perfectionarea continua a pregatirii de specialitate in culegerea de informatii, insusirea si aplicarea noilor metode de prevenire sau combatere a traficului de droguri, tacticile de interventie de prindere in flagrant etc. In functie de disponibilitatile financiare se va stabili necesarul de aparatura de laborator pentru analiza fizico-chimica a drogurilor, pentru detectarea drogurilor in incarcaturi sau mijloace de transport, precum si pentru activitatea de urmarire si supraveghere.
    r) Dezvoltarea Observatorului roman pe droguri si toxicomanii din cadrul Agentiei Nationale Antidrog, conectarea la activitatile Centrului European de Monitorizare a Drogurilor si a Dependentei de Droguri (EMCDDA), precum si racordarea la reteaua europeana a punctelor nationale focale - "REITOX".
    6. Plan de aplicare
    1. Elaborarea proiectului de lege privind crearea unui fond special al bunurilor confiscate din traficul ilicit de droguri, precursori si alte infractiuni conexe. Propunem ca resursele acestui fond sa aiba urmatoarea destinatie: finantarea activitatilor de prevenire si combatere a traficului ilicit de droguri, in special pentru modernizarea dotarii Politiei Romane, Politiei de Frontiera si vamii, precum si pentru dotarea institutiilor cu atributii directe in prevenirea toxicomaniilor, asistenta si tratament medical, reinsertie sociala si profesionala a consumatorilor de droguri.
    Termen: 30 decembrie 2003
    Autoritatea competenta: Ministerul de Interne
    2. Initierea in colaborare cu Ministerul Sanatatii si Familiei, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si Ministerul Finantelor Publice a proiectului Legii privind activitatile legale cu stupefiante (proiect menit sa inlocuiasca prevederile Legii nr. 73/1969) si al Legii privind activitatile legale cu substante psihotrope
    Termen: 30 decembrie 2003
    Autoritati competente: Ministerul Sanatatii si Familiei, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si Ministerul Finantelor Publice
    3. Elaborarea cadrului legal adecvat care sa permita Brigazii Antidrog si structurilor cu atributii in prevenirea si combaterea consumului si traficului de droguri accesul la bazele de date publice si private, necesare investigatiilor pe linie de droguri. Dispozitiile vor cuprinde precizari cu privire la sanctiunile care rezulta din folosirea cu rea-credinta a acestora.
    Termen: 30 iunie 2003
    Autoritatea competenta: Ministerul de Interne
    4. Elaborarea unui protocol de colaborare intre Ministerul de Interne, Ministerul Finantelor Publice, Banca Nationala a Romaniei si Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, pentru a facilita si a coordona investigatiile cu privire la spalarea de capitaluri care au legatura cu traficul de droguri
    Termen: 31 decembrie 2003
    Autoritati competente: Guvernul Romaniei si Banca Nationala a Romaniei
    5. Incheierea unui acord operativ cu EUROPOL pentru a facilita schimbul de informatii in domeniu
    Termen: 30 iunie 2003
    Autoritatea competenta: Ministerul de Interne
    6. Intarirea si dezvoltarea capacitatii de analiza si prelucrare a informatiilor in cadrul Brigazii Antidrog
    Termen: 30 iunie 2003
    Autoritatea competenta: Ministerul de Interne
    6.1. Elaborarea unui sistem de culegere de informatii, stabilirea unui model statistic, in conformitate cu cel utilizat de EUROPOL, cu participarea Inspectoratului General al Politiei Romane, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, Directiei Generale a Vamilor, Directiei generale de informatii si protectie interna a Ministerului de Interne si a altor institutii specializate, Centrul Regional de Combatere a Criminalitatii Transfrontaliere din Sud-Estul Europei (SECI), Punctul National Focal al Ministerului de Interne (PNF) etc.
    Termen: 31 decembrie 2003
    Autoritatea competenta: Ministerul de Interne
    6.2. Stabilirea unui registru central de investigatii si cercetare in domeniul drogurilor si al infractiunilor conexe, in care vor fi incluse toate operatiunile derulate sau care urmeaza sa fie initiate de Inspectoratul General al Politiei Romane, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera si Directia Generala a Vamilor
    Termen: 31 decembrie 2003
    Autoritatea competenta: Ministerul de Interne
    6.3. In executarea activitatilor prevazute la pct. 6.1 si 6.2 se vor elabora norme precise pentru ca structurile din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera si Directiei Generale a Vamilor sa transmita in termen real si punctual informatii pertinente.
    Termen: 31 decembrie 2003
    Autoritati competente: Ministerul de Interne si Ministerul Finantelor Publice
    7. Elaborarea unui plan operational care sa stabileasca dimensiunea fenomenului si identificarea elementelor de risc care vor fundamenta obiectivele si resursele necesare pentru indeplinirea programului. In baza evaluarilor si a volumului resurselor necesare, se vor determina:
    7.1. necesitatile de personal cu atributii din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera si al Directiei Generale a Vamilor;
    7.2. modalitatile de formare si instruire a functionarilor din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, Directiei generale de informatii si protectie interna a Ministerului de Interne si al Directiei Generale a Vamilor;
    7.3. stabilirea modalitatilor de cooperare intre diferitele unitati;
    7.4. necesitatile materiale de inzestrare-dotare conform specificului.
    Termen: 31 decembrie 2003
    Autoritati coordonatoare: Ministerul de Interne, Ministerul Finantelor Publice
    8. Realizarea unui plan de modernizare tehnologica care sa includa cele mai bune echipamente de laborator pentru analiza fizico-chimica a drogurilor, precum si obtinerea de aparatura necesara detectarii drogurilor in diferite mijloace de transport sau de urmarire si supraveghere. Acest plan are doua componente:
    a) identificarea necesitatilor (faza I);
    b) dotarea tehnica (faza II).
    Termen: - 30 martie 2003 pentru faza I;
            - 31 decembrie 2004 pentru faza II.
    Autoritati competente: Ministerul de Interne si Ministerul Finantelor Publice
    9. Constituirea unor echipe mixte de control care sa devina operationale in aeroporturi si porturi, a unor echipe de cercetare electronica pentru vama exterioara etc., pentru intarirea capacitatii de lupta impotriva organizatiilor criminale
    Termen: 30 decembrie 2003
    Autoritati competente: Ministerul de Interne si Ministerul Finantelor Publice
    10. Evaluarea periodica a modului de implementare a strategiei, ocazie cu care se vor efectua corectiile oportune impuse de rezultatele obtinute
    Termen: semestrial
    Autoritati competente: Ministerul de Interne, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Industriei si Resurselor, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Ministerul Sanatatii si Familiei

    4.III. Cooperare internationala

    Introducere si stadiul actual
    Pornind de la realitatea ca infractionalitatea si, in special, criminalitatea organizata internationala pot fi privite drept "institutii fara frontiere", a caror raspandire si arie de cuprindere pot rivaliza cu cele mai dezvoltate structuri ale organismelor internationale, institutiile abilitate in domeniul luptei impotriva traficului si consumului de droguri colaboreaza pe plan regional, european si international cu institutii avand atributii similare, in special cu cele din statele membre sau asociate la Uniunea Europeana, precum si cu institutiile internationale de profil (INTERPOL, EUROPOL), Programul Natiunilor Unite pentru Controlul Drogurilor, comitetele permanente ale Uniunii Europene etc.).
    Referindu-ne la reducerea ofertei de droguri, un reper important al cooperarii internationale s-a realizat de catre politie si vama prin schimbul permanent de informatii cu ofiterii de legatura apartinand serviciilor similare din alte state, precum si prin derularea unor programe dintre care le mentionam aici pe cele destinate combaterii traficului ilicit de droguri:
    - Programul PHARE pe componentele: "Infratire institutionala (twinning)", "Lupta impotriva drogurilor", UNDCP-PHARE, Proiectul precursori, Proiectul droguri sintetice - obiective de perspectiva, Initiativa Central-Europeana - I.C.E.;
    - Initiativa de cooperare sud-est europeana - SECI - obiectivul: prevenirea si combaterea fenomenului de criminalitate transfrontaliera, in special a crimei organizate;
    - Proiectul de cooperare EMCDDA - de sprijinire a tarilor candidate la aderarea la Uniunea Europeana prin transpunerea acquisului comunitar.
    Rezultatele pozitive inregistrate de Romania in combaterea criminalitatii organizate se datoreaza si cooperarii operative multilaterale cu alte state, acumularilor derivate din colaborarea cu institutiile internationale cu atributii in domeniu, ceea ce dovedeste justetea liniei romanesti de deschidere permanenta si a dorintei de continuare si intensificare a acestei cooperari.
    Un rol important in cadrul cooperarii internationale, in special in materia asistentei penale internationale, revine Ministerului Justitiei si Ministerului Public.

    Obiective generale si specifice
    A. Obiective generale
    Caracterul international al problematicii drogurilor implica o intensificare atat a cooperarii nationale, cat si a celei internationale, deoarece doar prin cooperare si colaborare internationala aceasta problematica poate fi abordata cu succes.
    Romania va promova cooperarea internationala in lupta impotriva fenomenului drogurilor, prin intermediul integrarii in structurile occidentale si prin participarea activa la dialogul international cu privire la droguri, pe baza urmatoarelor principii:
    - responsabilitatea comuna a tuturor statelor implicate in combaterea acestui flagel;
    - abordarea multilaterala, integrata, echilibrata si participativa atat la nivel conceptual, cat si la nivelul institutiilor direct si indirect implicate in prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri si precursori, precum si a altor fapte ilicite legate de acestea;
    - respectarea dreptului international, in special respectarea deplina a suveranitatii si integritatii teritoriale a statelor, precum si a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.
    1. Armonizarea legislatiei nationale cu cea a Uniunii Europene
    2. Stabilirea si intarirea relatiilor de lucru cu retele internationale care dezvolta programe in domeniul prevenirii si combaterii consumului si abuzului de droguri
    3. Intarirea contactelor cu agentiile europene care sunt implicate in prevenire, in special cu Observatorul European de Monitorizare a Drogurilor si Toxicomaniei
    B. Obiective specifice
    Obiectivele specifice au fost grupate pe cinci zone: coordonare, relatii cu Uniunea Europeana, relatii cu alte organisme internationale, relatii bilaterale si evaluare.
    I. Coordonare
    - Coordonarea relatiilor internationale care vizeaza problematica drogurilor se realizeaza de catre Agentia Nationala Antidrog prin structura de relatii internationale din cadrul acesteia.
    Aceasta structura va strange informatiile necesare de la organismele nationale si internationale implicate direct si indirect in lupta antidrog, informatii care ii sunt necesare pentru desfasurarea functiilor de cooperare internationala.
    Structura astfel creata va asigura fluxul informational la nivel national intre institutiile implicate si, la cerere, la nivel international.
    - Intensificarea cooperarii internationale in materia asistentei penale, in vederea integrarii in sistemul EUROJUST, inclusiv prin intermediul magistratilor de legatura
    II. Relatii cu Uniunea Europeana: EMCDDA si EUROPOL
    Acquis comunitar
    Dat fiind procesul ireversibil in care Romania s-a angajat pe calea aderarii la Uniunea Europeana, se vor adopta si se vor aplica acquisul comunitar si cele mai bune practici in domeniu. In acest sens, se va actiona in spiritul obiectivelor stabilite de Strategia Europeana cu privire la droguri 2000 - 2004 si se vor indeplini activitati de tipul celor prevazute in Planul de actiune al Uniunii Europene cu privire la droguri 2000 - 2004.
    Romania va participa la programele Uniunii Europene in cadrul procesului de intarire a politicilor comunitare in domeniul drogurilor.
    Centrul European de Monitorizare a Drogurilor si a Dependentei de Droguri (EMCDDA)
    Romania va actiona in vederea semnarii unui acord pentru integrarea sa cat mai rapida in structura EMCDDA si, de asemenea, va continua cooperarea cu aceasta institutie prin transmiterea anuala a raportului de tara.
    EUROPOL
    Intre Romania si EUROPOL va fi semnat un acord de cooperare care va contine si prevederi referitoare la schimbul de informatii si desfasurarea de actiuni comune in lupta impotriva drogurilor.
    III. Relatii cu alte organisme internationale:
    Organizatia Natiunilor Unite
    Romania se va implica activ in eforturile realizate de Organizatia Natiunilor Unite si de Programul Natiunilor Unite pentru Controlul Drogurilor (UNDCP), in special cele orientate sa dezvolte cooperarea internationala bazata pe principiile adoptate in sesiunile extraordinare ale Adunarii Generale a O.N.U. (UNGASS) din iunie 1998.
    Romania se va implica, de asemenea, in derularea unor programe initiate de Organizatia Natiunilor Unite in domeniu si va tine cont de recomandarile Organului International de Control al Stupefiantelor (INCB).
    Romania participa la lucrarile si programele altor agentii si initiative cu preocupari sau atributii in domeniul drogurilor (Organizatia Mondiala a Sanatatii - WHO, Organizatia Mondiala a Vamilor - WCO, INTERPOL, Pactul de Stabilitate).
    Centrul SECI
    Romania va continua sa promoveze activitatea de combatere a traficului si consumului ilicit de droguri in cadrul Centrului Regional al Initiativei de Cooperare in Sud-Estul Europei pentru Combaterea Infractionalitatii Transfrontaliere (Centrul regional SECI).
    Consiliul Europei - Grupul Pompidou
    Romania doreste sa devina membru cu drepturi depline al acestui grup si va continua sa ramana deschisa oricaror initiative sau programe de cooperare tehnica ale Grupului Pompidou.
    IV. Relatii bilaterale
    Se vor consolida relatiile bilaterale in materie de droguri cu tarile vecine, prin intermediul semnarii unor acorduri bilaterale de cooperare, schimb de informatii si experienta in domeniul drogurilor.
    Se va continua procesul de semnare a acordurilor bilaterale in domeniul drogurilor cu tarile Uniunii Europene si NATO.
    Romania va cauta sa semneze acorduri bilaterale cu tari identificate cu un potential mare de risc in domeniul drogurilor.
    In functie de dinamica viitoare a drogurilor, Romania va semna acorduri mutuale cu tarile implicate direct sau indirect in aceste activitati.
    V. Evaluare
    In decembrie 2004 se va elabora un raport de evaluare a Strategiei cu privire la indeplinirea si rezultatul cooperarii internationale, in vederea adoptarii de hotarari si reglementari pentru redactarea viitoarei strategii.
    Plan de aplicare
    1. Crearea si punerea in functiune a Directiei de relatii internationale din cadrul Agentiei Nationale Antidrog
    Autoritatea competenta: Ministerul de Interne
    Termen: conditionat de inceperea functionarii Agentiei Nationale Antidrog
    2. Stabilirea canalelor adecvate de comunicare si informare intre Directia de relatii internationale si restul autoritatilor implicate
    Autoritatea competenta: Ministerul de Interne
    Termen: la 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei strategii
    3. Romania va continua participarea activa, profitand de oportunitatile oferite de Comisia Europeana prin intermediul programelor de asistenta PHARE in domeniul drogurilor, atat PHARE-multibeneficiar, precum si Twinning-PHARE.
    Autoritatea competenta: Agentia Nationala Antidrog prin Directia de relatii internationale
    Termen: 31 decembrie 2004
    4. Urmarirea si atragerea, dupa caz, de noi fonduri de finantare ale Uniunii Europene in domeniul drogurilor, deschise tarilor candidate
    Autoritatea competenta: Directia de relatii internationale din cadrul Agentiei Nationale Antidrog
    Termen: 31 decembrie 2004
    5. Finalizarea negocierilor cu Centrul European de Monitorizare a Drogurilor si a Dependentei de Droguri (EMCDDA) in vederea semnarii Acordului dintre Romania si EMCDDA de includere a activitatii Agentiei Nationale Antidrog
    Autoritatea competenta: Guvernul Romaniei
    Termen: 31 decembrie 2003
    6. Adaptarea ORDT la necesitatile care decurg din acordul prevazut anterior, pentru a indeplini obligatiile asumate
    Autoritatea competenta: Agentia Nationala Antidrog
    Termen: 31 decembrie 2004
    7. Transmiterea catre EMCDDA a raportului anual privind situatia drogurilor in Romania
    Autoritatea competenta: Agentia Nationala Antidrog prin ORDT
    Termen: anual
    8. Semnarea unui acord de cooperare intre Romania si EUROPOL
    Autoritatea competenta: Guvernul Romaniei
    Termen: 30 iunie 2003
    9. Depasirea evaluarii intermediare (2003) prevazute in Declaratia politica a UNGASS din iunie 1998
    Autoritati competente: toate autoritatile implicate in politica de droguri
    Termen: aprilie 2003, pe baza chestionarelor trimise in iunie 2002
    10. Urmarirea si beneficierea de programele de cooperare si asistenta ale PNUFID
    Autoritatea competenta: Directia de relatii internationale a Agentiei Nationale Antidrog
    Termen: 31 decembrie 2004
    11. Romania va continua sa promoveze activitatea de combatere a traficului si consumului ilicit de droguri in cadrul Centrului Regional al Initiativei de Cooperare in Sud-Estul Europei pentru Combaterea Infractionalitatii Transfrontaliere - SECI
    Autoritati competente: Agentia Nationala Antidrog si Directia generala de combatere a crimei organizate si antidrog
    Termen: permanent
    12. Inceperea consultarilor interne si a contactelor cu Grupul Pompidou, in vederea integrarii
    Autoritatea competenta: Ministerul de Interne - Agentia Nationala Antidrog, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe
    Termen: 31 decembrie 2004
    13. Identificarea tarilor prioritare - producatoare sau beneficiare (tinta) -, in vederea semnarii de acorduri in domeniu
    Autoritati competente: Agentia Nationala Antidrog si ministerele competente, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe
    Termen: 31 decembrie 2004.

    CAP. 5
    CADRUL INSTITUTIONAL SI NORMATIV

    I. Cadrul institutional

    A. Interministerial
    Institutii implicate si structuri implicate: Ministerul de Interne, Ministerul Justitiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Sanatatii si Familiei, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Tineretului si Sportului, Ministerul Industriei si Resurselor, Secretariatul General al Guvernului, Directia Generala a Vamilor care are in competenta problematica drogurilor, Directia generala de asistenta medicala si Directia de promovare a sanatatii si sanatate comunitara din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei, coordonatorul national al Programului PHARE de lupta impotriva drogurilor.
    Comisia interministeriala pentru prevenirea consumului ilicit de droguri, infiintata prin Ordinul ministrului de interne, ministrului sanatatii si familiei, ministrului administratiei publice, ministrului educatiei si cercetarii si al ministrului tineretului si sportului nr. 128/602/4.425/36.219/2.629/2001 privind organizarea prevenirii consumului ilicit de droguri si formata din reprezentanti ai Ministerului de Interne, Ministerului Sanatatii si Familiei, Ministerului Educatiei si Cercetarii, Ministerului Tineretului si Sportului si Ministerului Administratiei Publice, indeplineste atributii in activitatea de prevenire la nivel national. La nivelul judetelor si al municipiului Bucuresti s-au infiintat centre de prevenire si consiliere antidrog, formate din reprezentanti ai inspectoratelor judetene de politie, inspectoratelor scolare, directiilor de sanatate publica, directiilor de tineret si sport, directiilor de protectie a copilului si ai societatii civile. Aceste centre se afla sub coordonarea administrativa a prefectilor, urmand ca, dupa punerea in aplicare a Hotararii Guvernului nr. 1.489/2002 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale Antidrog, activitatea sa fie reevaluata potrivit prevederilor exprese ale acestui act normativ.

    B. Reducerea ofertei

    Directia generala de combatere a crimei organizate si antidrog (DGCCOA) a fost infiintata in luna martie 2001 si este unitatea centrala de specialitate a Inspectoratului General al Politiei Romane, care, prin Brigada Antidrog, conduce, coordoneaza, indruma si controleaza activitatea de profil desfasurata de structurile teritoriale de combatere a traficului si consumului ilicit de droguri. In structura sa functioneaza 15 centre zonale organizate pe principiul competentelor curtilor de apel, structuri care au in componenta birouri specializate antidrog, subordonate direct Brigazii Antidrog.
    Brigada Antidrog si formatiunile specializate din structurile teritoriale au in competenta prevenirea si combaterea criminalitatii, actionand pe urmatoarele domenii si linii de munca:
    - prevenirea si descoperirea traficului international cu droguri care tranziteaza Romania;
    - prevenirea si descoperirea traficului intern cu droguri;
    - identificarea si tragerea la raspundere a persoanelor care consuma ilegal droguri;
    - identificarea laboratoarelor clandestine si a culturilor ilicite de plante cu continut stupefiant;
    - prevenirea si descoperirea traficului cu precursori si substante chimice esentiale care pot fi folosite la fabricarea ilicita a drogurilor;
    - cercetarea infractiunilor referitoare la spalarea banilor proveniti din savarsirea infractiunilor care au ca obiect traficul de droguri;
    - prelucrarea datelor si informatiilor obtinute si valorificarea acestora;
    - analiza evolutiei si tendintelor fenomenului infractional referitor la traficul si consumul ilicit de droguri;
    - derularea comisiilor rogatorii internationale privind traficul de droguri;
    - documentarea infractiunilor aflate in faza de urmarire penala.

    Inspectoratul General al Politiei de Frontiera face parte din Ministerul de Interne si este institutia specializata a statului care exercita atributiile ce ii revin cu privire la supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea si combaterea migratiei ilegale si a faptelor specifice criminalitatii transfrontaliere savarsite in zona de competenta, respectarea regimului juridic al frontierei de stat, pasapoartelor si strainilor, asigurarea intereselor statului roman pe Dunarea interioara si canalul Sulina situate in afara zonei de frontiera, in zona contigua si in zona economica exclusiva, respectarea ordinii si linistii publice in zona de competenta, in conditiile legii.
    Politia de Frontiera Romana este organizata la nivelul judetelor care, potrivit organizarii administrative a teritoriului Romaniei, au ca limita frontiera de stat si litoralul Marii Negre. In judetele din interiorul tarii, in care functioneaza aeroporturi sau porturi deschise traficului international de persoane si marfuri, Politia de Frontiera Romana se organizeaza la nivelul punctelor de trecere a frontierei de stat. Pentru Dunarea interioara, deschisa navigatiei internationale, Politia de Frontiera Romana se organizeaza si la nivelul judetelor Braila si Ialomita.
    Activitatea Politiei de Frontiera Romane constituie serviciu public si se desfasoara in interesul persoanei, al comunitatii si in sprijinul institutiilor statului, exclusiv pe baza si in executarea legii.
    In toate actiunile pe care le desfasoara in zona de competenta, personalul Politiei de Frontiera Romane are obligatia sa previna si sa combata starile de pericol la adresa Romaniei, determinate de migratia ilegala si criminalitatea transfrontaliera.
    In indeplinirea atributiilor ce ii revin Politia de Frontiera Romana coopereaza cu celelalte institutii ale statului care au atributii privind asigurarea ordinii de drept si colaboreaza in acest sens cu cetatenii, in conditiile legii.

    Directia Generala a Vamilor este organizata si functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Finantelor Publice, care aplica strategia si programul Guvernului in domeniul politicii vamale, exercitand atributiile stabilite prin reglementarile vamale.
    In structura Directiei Generale a Vamilor la nivel central functioneaza Directia de supraveghere vamala si lupta impotriva fraudelor vamale, cu atributii de lupta si impotriva traficului de droguri prin Serviciul de combatere a traficului de droguri si de produse cu regim special din subordinea sa. La nivel teritorial, in structura Directiei Generale a Vamilor functioneaza compartimentul de control antidrog, in care isi desfasoara activitatea lucratori vamali cu atributii exclusive de control antidrog.
    In realizarea obiectului sau de activitate Directia Generala a Vamilor are, in principal, urmatoarele atributii:
    - organizeaza, indruma si controleaza activitatea directiilor regionale vamale interjudetene, a birourilor vamale de control si vamuire la interior si a birourilor vamale de control la vamuire la frontiera;
    - exercita controlul, urmareste si supravegheaza respectarea legislatiei vamale pe teritoriul tarii;
    - ia masuri de prevenire si combatere, in conformitate cu legea, a oricaror infractiuni si contraventii in domeniul vamal;
    - aplica masurile cu caracter vamal rezultate din acordurile de liber schimb sau de comert liber incheiate intre Romania, pe de o parte, si Uniunea Europeana sau tarile aflate in curs de integrare in Uniunea Europeana, pe de alta parte;
    - coordoneaza programele privind integrarea vamala europeana;
    - coordoneaza si indruma directiile regionale vamale interjudetene, birourile vamale de control si vamuire pe linia prevenirii si combaterii traficului ilicit de droguri, arme, explozivi, obiecte din patrimoniul cultural national; urmareste, in cooperare cu celelalte organe abilitate ale statului, cazurile de spalare a banilor prin operatiuni vamale; incheie, pe baza de mandat, acorduri de cooperare cu autoritati vamale straine privind schimbul de informatii pentru prevenirea si combaterea fraudei vamale;
    - colaboreaza, pe baza de protocol, cu Inspectoratul General al Politiei Romane, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, Directia Generala pentru Pasapoarte, precum si cu Garda Financiara;
    - colaboreaza si face schimb de informatii cu alte administratii vamale, previne si combate, prin Serviciul de combatere a traficului de droguri si de produse cu regim special din cadrul Directiei de supraveghere vamala si lupta impotriva fraudelor vamale si prin compartimentele de control antidrog teritoriale, fenomenul de trafic ilicit de droguri, substante chimice esentiale, precursori si alte marfuri cu regim special;
    - organizeaza si asigura buna desfasurare a activitatii specifice de control antidrog cu ajutorul cainilor de detectie a drogurilor si substantelor psihotrope;
    - gestioneaza baza proprie de date si analizeaza, prin Serviciul de combatere a traficului de droguri si de produse cu regim special, tendintele traficului ilicit de droguri in vederea stabilirii noilor modalitati de trafic;
    - controleaza mijloacele de transport si bunurile destinate importului sau exportului, verifica operativ si supravegheaza cladiri, depozite, terenuri, sedii si alte obiective unde se gasesc sau ar putea sa se gaseasca bunuri supuse vamuirii ori cu regim special, precum si provenienta acestora si poate preleva, in conditiile legii, probe pe care le analizeaza in laboratorul propriu sau in cele agreate de Directia Generala a Vamilor, in vederea identificarii si expertizarii marfurilor;
    - organizeaza, exploateaza si instituie un sistem de consemne asupra mijloacelor de transport, conducatorilor auto, marfurilor, companiilor suspecte de a fi implicate in traficul ilicit de droguri;
    - colaboreaza si coopereaza, pe plan intern si international, cu institutiile specializate in domeniu.

    C. Reducerea cererii

    Ministerul Sanatatii si Familiei:
    Directia generala de sanatate publica, prin cele 42 de servicii de promovare a sanatatii si servicii din cadrul directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, monitorizeaza si evalueaza activitatile in domeniul reducerii cererii de droguri, inclusiv cele referitoare la tratament.
    Directia generala de asistenta medicala si programe coordoneaza si controleaza asistenta medicala in tratamentul toxicomanilor, sub aspectul asistentei de urgenta, curative si de recuperare, precum si al programelor nationale de sanatate referitoare la componentele terapeutice si de reintegrare sociala.
    Institutul de Management al Serviciilor de Sanatate Bucuresti ofera asistenta tehnica Ministerului Sanatatii si Familiei si institutiilor subordonate in domeniul reformei sanatatii, inclusiv privind reducerea cererii de droguri.

    Ministerul Tineretului si Sportului:
    Ministerul Tineretului si Sportului finanteaza actiuni proprii, pe baza programelor aprobate de ministrul tineretului si sportului; sprijina financiar actiunile structurilor asociative de tineret, care corespund obiectivelor cuprinse in programele ministerului.
    Directiile pentru tineret si sport judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, care sunt servicii publice descentralizate ale Ministerului Tineretului si Sportului, cu personalitate juridica, infiintate in conditiile legii, organizeaza actiuni proprii destinate tineretului si acorda asistenta metodica si sprijin financiar structurilor asociative de tineret.

    Ministerul Educatiei si Cercetarii:
    Directia generala pentru activitati extrascolare, prin inspectorii educativi, dezvolta programe de educatie pentru prevenirea consumului de droguri.

    Ministerul Justitiei:
    Institutul National de Criminologie analizeaza fenomenul infractional in ansamblu sau sectorial si ofera atat organelor judiciare, cat si altor organe de specialitate studii, concluzii, pentru a actiona impotriva cauzelor care genereaza fenomenele respective.

    II. Cadrul normativ

    1. Documente juridice internationale
    - Conventia si Protocolul cu privire la opiu, incheiate la Geneva la 19 februarie 1925, cu ocazia Celei de-a doua conferinte asupra opiului, promulgate de Romania prin Decretul nr. 1.578/1928;
    - Conventia pentru reprimarea traficului ilicit de droguri, semnata la Geneva la 26 iunie 1936 si ratificata de Romania prin Decretul-lege nr. 169/1938;
    - Conventia unica asupra substantelor narcotice, incheiata la New York la 30 martie 1961, amendata prin Protocolul de la Geneva din 25 martie 1972, la care Romania a aderat prin Decretul nr. 626/1973, publicat in Buletinul Oficial, Partea I, nr. 213/1973;
    - Conventia asupra substantelor psihotrope, semnata la Viena la 21 februarie 1971, la care Romania a aderat prin Legea nr. 118/1992;
    - Conventia asupra traficului ilicit de stupefiante si substante psihotrope, semnata la Viena la 20 decembrie 1988, la care Romania a aderat prin Legea nr. 118/1992;
    - Acordul de sediu dintre Romania si Centrul Regional al Initiativei de Cooperare in Sud-Estul Europei pentru Combaterea Infractionalitatii Transfrontaliere, semnat la Bucuresti la 2 octombrie 2000, ratificat prin Legea nr. 48/2001;
    - Conventia europeana privind transferul de proceduri in materie penala, adoptata la Strasbourg la 15 mai 1972, ratificata prin Ordonanta Guvernului nr. 77/1999, aprobata prin Legea nr. 34/2000;
    - Conventia europeana privind spalarea, descoperirea, sechestrarea si confiscarea produselor infractiunii, incheiata la Strasbourg la 8 noiembrie 1990, ratificata prin Legea nr. 263/2002;
    - Conventia europeana de asistenta judiciara in materie penala, adoptata la Strasbourg la 20 aprilie 1959, si Protocolul aditional la Conventia europeana de asistenta judiciara in materie penala, adoptat la Strasbourg la 17 martie 1978, ratificate prin Legea nr. 236/1998;
    - Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Franceze privind cooperarea in domeniul afacerilor interne, semnat la Bucuresti la 21 februarie 1997, ratificat prin Legea nr. 147/1997;
    - Memorandumul de intelegere dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord cu privire la colaborarea in lupta impotriva crimei organizate si traficului ilicit de droguri si substante psihotrope, semnat la Bucuresti la 14 noiembrie 1995, ratificat prin Legea nr. 148/1997;
    - Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Peru privind prevenirea, controlul, investigarea si combaterea consumului neregulamentar si traficului ilicit de stupefiante, substante psihotrope si a delictelor conexe, semnat la Bucuresti la 9 septembrie 1998, ratificat prin Legea nr. 101/1999;
    - Tratatul privind asistenta judiciara reciproca in materie penala dintre Romania si Canada, semnat la Ottawa la 25 mai 1998, ratificat prin Legea nr. 106/1999;
    - Acordul de cooperare dintre Guvernul Romaniei, Guvernul Republicii Bulgaria si Guvernul Republicii Turcia in domeniul luptei impotriva terorismului, crimei organizate, traficului ilicit de substante stupefiante si psihotrope, spalarii banilor, traficului de arme si persoane si altor infractiuni grave, semnat la Antalya la 16 aprilie 1998, ratificat prin Legea nr. 154/1999;
    - Acordul de cooperare pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere, semnat la Bucuresti la 26 mai 1999, ratificat prin Legea nr. 208/1999;
    - Tratatul dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind asistenta judiciara in materie penala, semnat la Washington la 26 mai 1999, ratificat prin Ordonanta Guvernului nr. 93/1999, aprobata prin Legea nr. 53/2000;
    - Acordul de cooperare dintre guvernele statelor participante la Cooperarea Economica a Marii Negre in domeniul combaterii criminalitatii, in special a formelor ei organizate, semnat la Kerkyra la 2 octombrie 1998, ratificat prin Legea nr. 6/2000;
    - Intelegerea dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Cipru cu privire la cooperarea in lupta impotriva criminalitatii internationale, semnata la Bucuresti la 7 iunie 1995, ratificata prin Legea nr. 13/2000;
    - Conventia dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Belgiei privind cooperarea politieneasca, semnata la Bucuresti la 14 aprilie 1999, ratificata prin Legea nr. 50/2001;
    - Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Federative a Braziliei privind cooperarea in combaterea producerii si traficului ilicit de stupefiante si substante psihotrope, a folosirii inadecvate si a farmacodependentei, semnat la Bucuresti la 22 octombrie 1999, ratificat prin Legea nr. 64/2001;
    - Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Hasemit al Iordaniei cu privire la cooperarea in combaterea crimei organizate, a traficului ilicit de stupefiante si substante psihotrope, a terorismului, precum si a altor activitati ilegale, semnat la Bucuresti la 17 septembrie 1999, ratificat prin Legea nr. 67/2001;
    - Acordul dintre Guvernul Romaniei, Guvernul Republicii Moldova si Cabinetul de Ministri al Ucrainei privind colaborarea in lupta impotriva criminalitatii, semnat la Kiev la 6 iulie 1999, ratificat prin Legea nr. 70/2001;
    - Scrisoarea de intelegere dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii privind controlul drogurilor si aplicarea legii, semnata la Bucuresti la 3 iulie 2001, ratificata prin Ordonanta Guvernului nr. 4/2001, aprobata prin Legea nr. 664/2001;
    - Conventia penala privind coruptia, adoptata la Strasbourg la 27 ianuarie 1999, ratificata prin Legea nr. 27/2002;
    - Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Statului Israel privind cooperarea in combaterea traficului ilicit si a abuzului de droguri si substante psihotrope si a altor infractiuni grave, semnat la Ierusalim la 17 iulie 2001, ratificat prin Legea nr. 123/2002;
    - Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Armenia privind colaborarea in combaterea criminalitatii, in special a formelor ei organizate, semnat la Erevan la 31 octombrie 2001, ratificat prin Legea nr. 320/2002;
    - Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Polone privind colaborarea in combaterea criminalitatii organizate, a terorismului si a altor categorii de infractiuni, semnat la Varsovia la 11 iulie 2001, ratificat prin Legea nr. 188/2002;
    - Acordul referitor la traficul ilicit pe mare, adoptat la Strasbourg la 31 ianuarie 1995, in aplicarea articolului 17 din Conventia Natiunilor Unite impotriva traficului ilicit de stupefiante si substante psihotrope, intocmita la Viena la 20 decembrie 1988, ratificat prin Legea nr. 394/2002;
    - Acordul dintre Romania si Republica Ceha privind cooperarea in combaterea criminalitatii organizate, a traficului ilicit de stupefiante, substante psihotrope si precursori, a terorismului si a altor infractiuni grave, semnat la Praga la 13 noiembrie 2001, ratificat prin Legea nr. 465/2002;
    - Conventia dintre Romania si Republica Araba Egipt privind asistenta judiciara in materie penala, transferul condamnatilor si extradarea, semnata la Cairo la 28 iunie 2001, ratificata prin Legea nr. 438/2002;
    - Acordul de cooperare dintre Ministerul de Interne al Romaniei si Ministerul de Interne al Republicii Italiene in lupta impotriva traficului ilicit de substante stupefiante si psihotrope si impotriva criminalitatii organizate, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 258/1993;
    - Intelegerea dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii India cu privire la cooperarea in combaterea criminalitatii organizate, a terorismului international, a traficului ilicit de stupefiante si substante psihotrope, precum si a altor activitati ilegale, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 550/1994;
    - Conventia de cooperare dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Argentina in lupta impotriva traficului ilicit de substante stupefiante si psihotrope si a delictelor conexe, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 568/1994;
    - Acordul de cooperare dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Orientale a Uruguayului in lupta impotriva delincventei organizate si a traficului ilicit de substante stupefiante si psihotrope, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 134/1995;
    - Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Federale Germania cu privire la cooperarea in combaterea crimei organizate, precum si a terorismului si a altor fapte penale de o gravitate deosebita, semnat la Bucuresti la 15 octombrie 1996, si protocolul la acest acord, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 80/1997;
    - Protocolul privind cooperarea dintre Ministerul de Interne din Romania si Ministerul de Interne si pentru Sport din landul Renania-Palatinat, semnat la Enkenbach-Alsenborn la 9 decembrie 1999, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 268/2000;
    - Intelegerea dintre Ministerul de Interne al Romaniei si Ministerul de Interne al Republicii Belarus privind colaborarea in lupta impotriva criminalitatii, semnata la Bucuresti la 22 mai 1996, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 270/1997;
    - Acordul de cooperare in domeniul combaterii crimei organizate, a terorismului si a traficului ilicit de droguri dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare, semnat la Budapesta la 19 februarie 1997, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 271/1997;
    - Acordul de cooperare dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Maroc in domeniul luptei impotriva traficului de stupefiante, imigrarilor clandestine si criminalitatii organizate, semnat la Rabat la 26 august 1997, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 813/1997;
    - Protocolul de cooperare trilaterala largita in combaterea criminalitatii si, in special, a criminalitatii transfrontaliere, semnat la Sofia la 8 septembrie 1998, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 280/1999;
    - Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Federal al Austriei privind cooperarea in combaterea crimei organizate internationale, a traficului international ilegal de droguri, a terorismului international, precum si in alte scopuri in domeniul justitiei penale, semnat la Bucuresti la 18 martie 1999, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 917/1999;
    - Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite Mexicane privind cooperarea in combaterea traficului ilicit de stupefiante si substante psihotrope si a delictelor conexe, semnat la Bucuresti la 19 aprilie 1999, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 970/2000;
    - Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Slovenia privind cooperarea in lupta impotriva crimei organizate, traficului ilicit de droguri, substante psihotrope si precursori, terorismului si altor infractiuni grave, semnat la Bucuresti la 4 octombrie 2000, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 597/2001;
    - Protocolul de cooperare dintre ministrul de interne al Romaniei si ministrul de interne al Regatului Belgiei, semnat la Bucuresti la 25 iunie 2001, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1.035/2001;
    - Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Armenia privind colaborarea si asistenta reciproca in domeniul vamal, semnat la Erevan la 31 octombrie 2001, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 274/2002;
    - Acordul dintre Guvernul Romaniei, Organizatia Internationala a Politiei Judiciare - INTERPOL si Centrul Regional SECI pentru combaterea criminalitatii transfrontaliere privind legaturile de comunicatii pentru schimbul de informatii, semnat la Bucuresti la 25 februarie 2002, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 499/2002.

    2. Acte normative
    Legi:
    - Codul penal din 21 iunie 1968, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare;
    - Legea nr. 87/1994 pentru combaterea evaziunii fiscale, cu modificarile ulterioare;
    - Legea nr. 31/1996 privind regimul monopolului de stat, cu modificarile ulterioare;
    - Legea nr. 141/1997 privind Codul vamal al Romaniei, cu modificarile ulterioare;
    - Legea nr. 100/1998 privind asistenta de sanatate publica;
    - Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor;
    - Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, cu modificarile ulterioare;
    - Legea nr. 148/2000 privind publicitatea, cu modificarile ulterioare;
    - Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile ulterioare;
    - Legea nr. 704/2001 privind asistenta juridica internationala in materie penala;
    - Legea nr. 756/2001 asupra transferarii persoanelor condamnate in strainatate;
    - Legea nr. 678/2001 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane, cu modificarile ulterioare;
    - Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date;
    - Legea nr. 296/2001 privind extradarea;
    - Legea nr. 300/2002 privind regimul juridic al precursorilor folositi la fabricarea ilicita a drogurilor;
    - Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cu modificarile ulterioare;
    - Legea nr. 682/2002 privind protectia martorilor.
    Ordonante de urgenta:
    - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 55/1999 pentru interzicerea publicitatii produselor din tutun in salile de spectacol si interzicerea vanzarii produselor din tutun minorilor, republicata, cu modificarile ulterioare;
    - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 152/1999 privind produsele medicamentoase de uz uman, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 336/2002, cu modificarile ulterioare;
    - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 175/1999 privind infiintarea Agentiei pentru Organizarea Centrului Regional pentru Prevenirea si Combaterea Infractionalitatii Transfrontaliere (SECI), aprobata prin Legea nr. 94/2000;
    - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 201/2000 pentru crearea cadrului institutional necesar in vederea functionarii Centrului Regional al Initiativei de Cooperare in Sud-Estul Europei pentru combaterea infractionalitatii transfrontaliere, aprobata cu modificari prin Legea nr. 357/2001;
    - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2002 privind Parchetul National Anticoruptie, aprobata cu modificari prin Legea nr. 503/2002, cu completarile ulterioare.
    Ordonante:
    - Ordonanta Guvernului nr. 22/1992 privind finantarea ocrotirii sanatatii, aprobata prin Legea nr. 114/1992, cu modificarile si completarile ulterioare;
    - Ordonanta Guvernului nr. 46/1999 pentru aprobarea participarii Romaniei la Grupul de state impotriva coruptiei (GRECO), instituit prin Rezolutia Consiliului Europei nr. (99)5 din 1 mai 1999, aprobata prin Legea nr. 107/2000.
    Hotarari ale Guvernului:
    - Hotararea Guvernului nr. 75/1991 pentru stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele privind regimul produselor si substantelor stupefiante, cu modificarile ulterioare;
    - Hotararea Guvernului nr. 1.489/2002 privind infiintarea Agentiei Nationale Antidrog;
    - Hotararea Guvernului nr. 1.359/2000 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri;
    - Hotararea Guvernului nr. 1.114/2001 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Codului vamal al Romaniei, cu modificarile ulterioare;
    - Hotararea Guvernului nr. 767/2001 privind regimul de comercializare a produselor in compozitia carora intra substante cu efect ebrionarcotic, produse denumite generic "aurolac";
    - Hotararea Guvernului nr. 1.121/2002 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 300/2002 privind regimul juridic al precursorilor folositi la fabricarea ilicita a drogurilor.
    Ordine ale ministrilor:
    - Ordinul ministrului sanatatii nr. 963/1998 cu privire la aprobarea normelor metodologice generale privind organizarea si acordarea de asistenta medicala, tratament si servicii dependentilor;
    - Ordinul ministrului industriei si comertului nr. 36C/1999 privind regimul de export si import al marfurilor, cu modificarile ulterioare (22 de substante aflate sub control prin Conventia de la Viena, modificata in urma recomandarilor facute cu prilejul celei de-a 35-a sedinte a Comisiei asupra Narcoticelor, in conformitate cu Regulamentul nr. 3.677/1990);
    - Ordinul ministrului sanatatii nr. 9/1999 cu privire la nominalizarea coordonatorilor nationali pentru Programe de promovare a sanatatii si a educatiei, nominalizarea Coordonatorului national pentru reducerea cererii de droguri la nivel national;
    - Ordinul ministrului sanatatii nr. 332/1999 cu privire la infiintarea, in cadrul Institutului pentru Managementul Serviciilor de Sanatate din Bucuresti, a Centrului de Documentare si Resurse privind consumul de droguri;
    - Ordinul ministrului educatiei nationale nr. 3.281/1999 cu privire la consilierea si orientarea activitatii in educatia preuniversitara pentru anul de studiu 1999/2000;
    - Ordinul ministrului educatiei nationale nr. 3.449/1999 cu privire la regimul disciplinelor optionale in perspectiva aplicarii noilor planuri de pregatire, incepand cu anul scolar 1999/2000;
    - Ordinul ministrului sanatatii si al ministrului finantelor nr. 318/519/1999 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 55/1999 pentru interzicerea publicitatii produselor din tutun in salile de spectacol si interzicerea vanzarii produselor din tutun minorilor;
    - Ordinul ministrului agriculturii si alimentatiei si al ministrului sanatatii nr. 17/240/2000 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, originea, fabricarea, ambalarea, etichetarea, marcarea si calitatea bauturilor alcoolice distilate destinate comercializarii;
    - Ordinul ministrului sanatatii nr. 853/2000 privind stabilirea textului si dimensiunilor inscriptiilor-avertisment ale formelor de publicitate referitoare la produsele din tutun;
    - Ordinul ministrului sanatatii si ministrului finantelor nr. 684/1.416/2000 privind finantarea curei de dezintoxicare, supravegherii medicale si efectuarii expertizei medico-legale pentru persoanele dependente de droguri;
    - Ordinul ministrului de interne, ministrului sanatatii si familiei, ministrului administratiei publice, ministrului educatiei si cercetarii si al ministrului tineretului si sportului nr. 128/602/4.425/36.219/2.629/2001 privind organizarea prevenirii consumului ilicit de droguri;
    - Ordinul ministrului sanatatii si familiei nr. 187/2002 pentru definirea tipurilor de unitati medicale ce pot fi abilitate sa asigure asistenta medicala persoanelor dependente de droguri, precum si a organizatiilor neguvernamentale ce pot fi abilitate sa desfasoare activitati de prevenire a transmiterii microorganismelor patogene pe cale sanguina, in randul consumatorilor de droguri injectabile;
    - Ordinul ministrului sanatatii si familiei nr. 188/2002 pentru aprobarea modelului legitimatiilor primite de persoanele incluse in programe de substitutie in ambulatoriu;
    - Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 85/65/2002 pentru aprobarea subprogramelor de sanatate si a Normelor metodologice privind finantarea, raportarea si controlul indicatorilor prevazuti in programele, respectiv in subprogramele de sanatate finantate din bugetul Ministerului Sanatatii si Familiei si din bugetul Fondului de asigurari sociale de sanatate in anul 2002, cu modificarile ulterioare;
    - Decizia directorului general al Directiei Generale a Vamilor nr. 647/2002 de infiintare a compartimentului de control antidrog, modificata si completata prin Decizia nr. 1.294/2002.

    CAP. 6
    SISTEME DE INFORMARE

    Introducere
    Tinand cont de amploarea si de complexitatea fenomenului drogurilor in Romania, precum si de necesitatea unui nivel ridicat de control asupra consumului si traficului de droguri, s-a dispus masura infiintarii in Romania, pe o baza permanenta, a unui punct national focal. Acesta se doreste a fi un organism mixt (constituit din 2 reprezentanti ai Ministerului de Interne - ofiteri in cadrul Directiei generale de combatere a crimei organizate si antidrog - Brigada Antidrog si 2 reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si Familiei). Organismul mentionat, denumit Observatorul roman pe droguri si toxicomanii (ORDT), functioneaza in cadrul Agentiei Nationale Antidrog si va actiona ca o structura tehnica de legatura a tarii noastre cu Uniunea Europeana, asigurand monitorizarea fenomenului drogurilor si fluxul informational intre institutiile-sursa, de la care sa colecteze date, si, respectiv, Centrul European de Monitorizare a Drogurilor si a Dependentei de Droguri (EMCDDA).
    Pana in 2001 rolul de punct focal a fost preluat provizoriu de Departamentul de analiza din cadrul Directiei generale de combatere a crimei organizate si antidrog. Rapoartele nationale din 1998 si 1999 au fost realizate de acest serviciu, dar, o data cu evolutia tot mai complexa a fenomenului drogurilor in Romania, s-a simtit nevoia unei structuri specializate in analiza si sinteza datelor.
    In anul 2002, in cadrul proiectului PHARE "Lupta impotriva drogurilor" s-a convenit stabilirea viitorului ORDT in cadrul Agentiei Nationale Antidrog.
    Dupa cum s-a specificat, ORDT este centrul de monitorizare, unde se vor stoca date de la toate institutiile care au informatii cu privire la droguri. Datele vor fi centralizate, analizate si grupate pe cele doua componente principale ale politicilor in domeniul drogurilor:
    - Reducerea cererii de droguri:
        - indicatorul boli infectioase asociate consumului de droguri;
        - indicatorul mortalitate datorita consumului de droguri;
        - indicatorul cerere de tratament;
        - indicatorul de estimare a prevalentei consumului de droguri;
        - indicatorul de estimare a consumatorilor de droguri prin studii generale asupra populatiei.
    - Reducerea ofertei de droguri:
        - disponibilitate si oferta pe piata;
        - pret;
        - puritate;
        - probleme sociale;
        - infractionalitate asociata consumului de droguri.
    Rezultatele analizei vor fi aduse la cunostinta factorilor decizionali din ministerele implicate.
    Personalul ORDT participa la cursuri de pregatire atat in tara, cat si in strainatate, sub egida EMCDDA si Proiectului de twinning dintre Romania, Spania si Marea Britanie. Ajutorul primit prin aceste cursuri este decisiv pentru stabilirea unui plan de actiune al ORDT (care este aliniat la standardele planului de actiune al EMCDDA) si a masurilor ce vor trebui intreprinse in acest sens.

    Obiective generale si specifice
    A. Obiective generale
    Trebuie sa faciliteze o viziune globala, fiabila si permanent actualizata a problemelor legate de consumul de droguri (inclusiv de tutun, alcool si alte substante psihoactive care creeaza dependenta) in Romania, care sa permita imbunatatirea procesului de luare a deciziilor si sa contribuie la proiectarea si evaluarea politicilor de interventie in domeniul drogurilor.
    B. Obiective specifice:
    - Identificarea si definirea datelor si surselor de date
    - Realizarea retelei informationale referitoare la fenomenul drogurilor
    - Cunoasterea tendintelor de prevalenta si a caracteristicilor consumului de droguri
    - Identificarea si masurarea tendintei problemelor asociate consumului de droguri - de tip sanitar, judiciar, psihosociale etc.
    - Masurarea tendintei ofertei diferitelor substante psihoactive
    - Cunoasterea raspunsurilor cu privire la consumul de droguri (legislatie, programe, proiecte)
    - Analiza datelor oferite de indicatori, anchete etc. si elaborarea unui raport national anual
    - Difuzarea informatiei catre factorii de decizie la nivel national si european, precum si altor institutii interesate
    - Promovarea unor cercetari specifice pe fiecare indicator si formarea de personal in vederea imbunatatirii metodologiei cu privire la culegerea de date si informatii
    - Oferirea de date in vederea realizarii unor studii de specialitate
    - Cunoasterea opiniei si atitudinii populatiei in ceea ce priveste consumul si consumatorii de droguri, precum si programele legate de acest fenomen
    - Alcatuirea unui punct de documentare (material bibliografic scris si pe suport electronic)
    Plan de actiune
    1. Ianuarie - iunie 2003
    - Elaborarea strategiei si a planului de actiune al Punctului National Focal
    - Prezentarea strategiei
    - Identificarea principalilor indicatori in vederea realizarii obiectivelor strategiei; stabilirea prioritatilor
    - Formarea expertilor nationali (cursuri REITOX, EMCDDA, twinning)
    2. Iulie - decembrie 2003:
    - Designul proiectului-pilot "Mortalitatea ca urmare a consumului de droguri"
    - Cursuri de formare a personalului Punctului National Focal:
    - managementul datelor si al bazelor de date;
    - conceperea unui chestionar;
    - curs de initiere - Office, SPSS;
    - curs de perfectionare a limbii engleze - Centrul de Studii Postuniversitare al Ministerului de Interne
    - Editarea fiselor pentru proiectul mortalitate
    - Realizarea Hartii informationale (surse si persoane de contact). Redactarea si semnarea unor conventii de colaborare intre ORDT si institutiile din Harta informationala
    - Redactarea si prezentarea Raportului national anual (2001) cu privire la situatia (evolutia) fenomenului drogurilor in Romania; ORDT isi asuma competentele Punctului National Focal.
    3. Ianuarie - iunie 2003
    - Aplicarea proiectului-pilot "Mortalitatea ca urmare a consumului de droguri" (culegerea de date)
    - Designul proiectului-pilot "Cerere de tratament ca urmare a consumului de droguri"
    - Asimilarea proiectului de catre responsabilii centrelor-sursa (prin organizarea de intalniri, vizite la centru, difuzarea de materiale anexe)
    - Editarea fiselor pentru cererea de tratament
    - Inceperea tratativelor in vederea constituirii unui punct de documentare cu privire la droguri (locatie, echipament informatic, surse bibliografice)
    4. Iulie - decembrie 2003:
    - Inceperea proiectului-pilot "Cerere de tratament ca urmare a consumului de droguri"
    - Analiza datelor rezultate din proiectul-pilot "Mortalitatea ca urmare a consumului de droguri"
    - Redactarea si publicarea raportului cu privire la indicatorul mortalitate
    - Colectarea unor date generale in vederea unei estimari nationale privind cazurile de SIDA legate de consumul de droguri injectabile - contactarea DJSP/MSF
    - Redactarea si prezentarea Raportului national anual (2002) si trimiterea lui la EMCDDA
    Prezentarea Raportului national anual pentru avizare
    Redactarea unui material de bilant care va contine:
    - revizuirea problemelor aparute in anul 2003;
    - relatiile intre institutii;
    - stadiul colectarii datelor.
    5. Ianuarie - iunie 2004:
    - Continuarea (colectarea de date) proiectului-pilot "Cerere de tratament ca urmare a consumului de droguri"
    - Explorarea posibilitatilor de a introduce un set de intrebari referitoare la droguri in anchetele sociale/de sanatate adresate intregii populatii, practicate de Institutul National de Statistica, Ministerul Sanatatii si Familiei, Ministerul Educatiei si Cercetarii etc.
    - Continuarea activitatilor legate de constituirea punctului de documentare
    - Continuarea pregatirii si perfectionarii personalului Punctului National Focal (curs avansat in managementul bazelor de date, SPSS)
    - Prospectarea procedeelor si instrumentelor de culegere de date pentru indicatorul de oferta (detinuti, confiscari, pret pe piata etc.)
    - Explorarea posibilitatilor efectuarii unui studiu de prevalenta asupra infectarii cu HIV/HVB/HVC asociate consumului de droguri injectabile; explorarea posibilitatii obtinerii finantarii (din surse nationale sau internationale)
    6. Iulie - decembrie 2004:
    - Analiza si publicarea datelor proiectului-pilot "Cerere de tratament ca urmare a consumului de droguri"
    - Redactarea Raportului national anual (2004)
    - Redactarea bilantului anual
    - Primele estimari cu privire la prevalenta consumului problematic in Bucuresti (captura-recaptura, metoda multiplicatorilor)
    - Continuarea activitatilor legate de constituirea punctului de documentare.
    Reteaua informationala
    Unul dintre principalele obiective ale proiectului de twinning este dezvoltarea structurii ORDT. ORDT va fi o baza informationala cu date referitoare la problema drogurilor, precum si cu analize si statistici asupra acestui subiect. Pentru aceasta, identificarea surselor de informatie este considerata ca prioritara in alcatuirea retelei.
    In urma activitatilor desfasurate in cadrul proiectului, expertii spanioli si romani au analizat si au identificat mai multe surse de date, precum si diferite procedee de colectare si codificare a datelor.
    Reteaua urmareste situatia datelor si a surselor de date pentru cei 5 indicatori-cheie ceruti de EMCDDA.
    1. Supravegherea populatiei
    Este o estimare a procentajului utilizatorilor de droguri din totalul populatiei (in trecut sau in prezent), fiind considerata un indicator de baza in evaluarea situatiei la un moment dat si pentru dezvoltarea si evaluarea politicilor in domeniu. Este important de stiut grupurile in care se concentreaza utilizatorii de droguri si modelele/tendintele acestora.
    Surse:
    - Institutul National de Statistica;
    - Institutul de Management al Serviciilor de Sanatate Bucuresti;
    - organizatii neguvernamentale.
    2. Prevalenta si modele ale drogurilor problema
    Se refera la supravegherea grupelor de utilizatori. Termenul problema inseamna opiacee, canabis si/sau amfetamine. Din definitie se exclud ecstasy si canabisul, precum si cei care nu utilizeaza regulat opiacee, cocaina si amfetamine.
    Surse:
    - Institutul National de Statistica;
    - organizatii neguvernamentale.
    3. Boli infectioase asociate consumului de droguri
    Prevalenta si incidenta HIV/HVB/HVC
    Surse:
    - Ministerul Sanatatii si Familiei;
    - Institutul National de Statistica;
    - organizatii neguvernamentale.
    4. Decese si mortalitate legate de utilizarea drogurilor
    Registre de mortalitate pentru populatia generala si registre speciale de statistica, precum si unele studii tip cohorta in randul utilizatorilor de droguri. Numarul deceselor ca urmare directa a consumului de droguri (supradoza) este uneori utilizat pentru o estimare simpla si generala a situatiei intr-o tara anume. De asemenea, este important de aflat numarul deceselor in randul populatiei tinere, principala grupa cu probleme.
    Surse:
    - Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici";
    - Institutul National de Statistica.
    5. Cerere de tratament
    Se refera la statisticile oferite de centrele de dezintoxicare sau de alte unitati care acorda asistenta specializata.
    Surse:
    - orice institutie de detoxifiere care raporteaza datele la Ministerul Sanatatii si Familiei;
    - Institutul National de Statistica.
    Dezvoltand o retea de colectare a datelor, axata pe urmarirea acestor indicatori-cheie, strategia ORDT va fi divizata pe doua directii principale:
    - reducerea cererii, urmarita prin indicatorii 3, 4 si 5
    - reducerea ofertei; in acest sens, vor fi dezvoltati o serie de indicatori "centrali" (pretul drogurilor pe piata, numar de arestari, capturi de droguri etc.) in stransa colaborare cu Directia generala de combatere a crimei organizate si antidrog si directiile specializate din Ministerul Justitiei.

    CAP. 7
    FINANTARE

    Initierea, dezvoltarea si aplicarea Strategiei nationale antidrog implica responsabilitatea Guvernului Romaniei pentru asigurarea mecanismelor financiare care sa garanteze mentinerea programelor in derulare si realizarea obiectivelor propuse in acest document.
    Resurse financiare:
    1. fonduri de la bugetul de stat alocate institutiilor publice interesate, cu aceasta destinatie;
    2. venituri proprii, potrivit legislatiei in vigoare;
    3. finantari externe, conform acordurilor incheiate;
    4. donatii si sponsorizari, cu respectarea dispozitiilor legale.

    CAP. 8
    EVALUARE

    Strategia nationala antidrog trebuie sa se bazeze pe o evaluare periodica a caracterului si amplitudinii fenomenului drogurilor si a consecintelor acestuia, precum si pe cunostintele dobandite din cercetare, din experienta derivata si din programele anterioare.
    De la data intrarii in functiune a Agentiei Nationale Antidrog evaluarea se va face periodic de catre Agentia Nationala Antidrog, in conditiile prevazute de Hotararea Guvernului nr. 1.489/2002.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 154/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 154 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 154/2003
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu