Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1021 din 10 septembrie 2002

pentru aprobarea Normelor privind organizarea posturilor de salvare si a posturilor de prim ajutor pe plaje si in stranduri

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 711 din 30 septembrie 2002


SmartCity3


    In temeiul art. 107 din Constitutie,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Se aproba Normele privind organizarea posturilor de salvare si a posturilor de prim ajutor pe plaje si in stranduri, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 2
    (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
    a) nemarcarea locurilor de imbaiere conform normelor prevazute la art. 1;
    b) neaplicarea masurilor de interzicere a imbaierii pe timp nefavorabil;
    c) neasigurarea curateniei pe plaje si in stranduri;
    d) neinformarea, prin afisaj, a publicului asupra conditiilor de imbaiere;
    e) neasigurarea posturilor de salvare pe plaje sau in stranduri;
    f) neorganizarea activitatii de prim ajutor pe plaje si in stranduri.
    (2) Contraventiile prevazute la alin. (1) lit. a), b), c) si d) se sanctioneaza cu amenda de la 20.000.000 lei la 50.000.000 lei, iar cele prevazute la alin. (1) lit. e) si f), cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei.
    (3) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoanele imputernicite din cadrul Ministerului Turismului, Ministerului Sanatatii si Familiei, Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei si Ministerului Administratiei Publice.
    (4) Contraventiilor prevazute la alin. (1) le sunt aplicabile prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002.
    (5) Amenda se aplica si persoanelor juridice.
    Art. 3
    Prezenta hotarare intra in vigoare in termen de 60 de zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    Art. 4
    Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari orice alte reglementari contrare isi inceteaza aplicabilitatea.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul turismului,
                         Matei-Agathon Dan

                         Ministrul lucrarilor publice,
                         transporturilor si locuintei,
                         Miron Tudor Mitrea

                         Ministrul sanatatii si familiei,
                         Daniela Bartos

                         p. Ministrul administratiei publice,
                         Ionel Flesariu,
                         secretar de stat

    ANEXA 1

                               NORME
privind organizarea posturilor de salvare si a posturilor de prim ajutor pe plaje si in stranduri

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    1.1. Prezentele norme au ca scop stabilirea masurilor necesare pentru salvarea persoanelor aflate in pericol de inec si pentru prevenirea oricaror accidente de acest fel pe plaje, in stranduri si in alte locuri organizate pentru imbaiere, aflate pe litoralul maritim si pe apele interioare naturale sau amenajate.
    1.2. In sensul prezentelor norme:
    a) prin plaja se intelege portiunea de teren sau fasia de coasta adiacenta marii, raurilor, lacurilor sau oricarei alte ape, acoperita de nisip sau pietris, utilizata pentru bai de soare si de apa;
    b) prin strand se intelege locul amenajat pentru bai de soare sau de apa la malul unei ape naturale sau al unui bazin artificial, cuprinzand o plaja si locul respectiv pentru imbaiere.
    1.3. Agentii economici sau autoritatile publice care au in administrare plaje sau stranduri, direct ori prin concesionare sau subconcesionare, au obligatia sa infiinteze posturi de salvare si posturi de prim ajutor medical.
    Incadrarea cu personal si dotarea cu aparatura si medicamente a posturilor de prim ajutor medical se fac in conformitate cu baremurile Ministerului Sanatatii si Familiei si cu specificul cazurilor de accidente pe plaje - inec, infarct miocardic, insolatie, reanimare si altele.
    Pentru amenajarea si functionarea de stranduri publice si plaje in limitele posturilor - in rada si pe maluri - este obligatoriu avizul capitaniei portului respectiv.

    CAP. 2
    Masuri generale pentru prevenirea accidentelor

    2.1. Marcarea plajelor ca si a locurilor de baie ale acestora, precum si a strandurilor se face in functie de configuratia locului, prin mijloace vizuale, costiere si plutitoare.
    Marcarea adancimilor apei se face cu mijloace plutitoare de forma geamandurilor, de culoare portocalie, lestate cu greutati din beton si plasate la intervale de maximum 50 m. Pe corpul flotorului se marcheaza cu vopsea neagra cifra corespunzatoare adancimii pe care o indica.
    2.2. In cazul in care apa are o adancime uniforma, geamandurile se ancoreaza spre larg, pe linia adancimii de 1,50 m la plajele pentru adulti si a celei de 0,70 m la plajele pentru copii. La plajele pentru copii geamandurile se leaga intre ele prin saule sustinute cu bucati de pluta, care ingradesc locul de imbaiere respectiv.
    In cazul in care adancimea variaza, geamandurile se ancoreaza la distante mai mici de 50 m, astfel incat sa se poata delimita cat mai exact linia adancimii de 1,50 m si, respectiv, de 0,70 m.
    Obstacolele de pe fundul apei, gropile sau pragurile se marcheaza si se inconjoara cu balize.
    2.3. Portiunile de plaja unde este interzisa intrarea in apa pentru inot se semnaleaza publicului prin panouri amplasate pe mal, de forma patrata, cu latura de 0,60 m, vopsite in culoare albastru deschis in jumatatea inferioara, cu un chenar rosu de 5 cm avand o banda rosie in diagonala, iar in interior fiind desenat un inotator in pozitie orizontala.
    2.4. Atunci cand conditiile hidrometeorologice permit imbaierea, se arboreaza pe catarg, vizibil pe toata intinderea plajei sau a strandului, ori in mai multe locuri un pavilion alb de forma dreptunghiulara cu dimensiunile minime de 1 x 0,70 m.
    Cand imbaierea este interzisa - apa rece, valuri, curenti, poluare -, pe acelasi catarg se arboreaza un pavilion de culoare albastra, avand aceleasi dimensiuni.
    In situatia in care imbaierea este interzisa, personalul salvator va patrula pe plaja, la linia apei, interzicand intrarea in apa a publicului.
    2.5. Pe plaje si in stranduri se afiseaza pe panouri, in mod vizibil, instructiuni privind: permisiunea de intrare in apa, interdictia de a se depasi o anumita linie, folosirea diferitelor mijloace plutitoare si altele. In locurile frecventate de turisti straini inscriptiile respective se scriu in 2 - 3 limbi de circulatie internationala.
    De asemenea, se vor instala indicatoare spre cel mai apropiat post de salvare si de prim ajutor.
    2.6. In functie de dimensiunile si de periculozitatea pe care le prezinta adancimile si natura fundului apei, acestea se impart in sectoare aflate sub supravegherea personalului autorizat de capitania portului in a carei raza teritoriala se afla sa deserveasca plaja sau strandul respectiv.
    2.7. In scopul prevenirii aparitiei si raspandirii focarelor epidemice autoritatile sanitare organizeaza actiuni de control al starii igienico-sanitare a plajelor si strandurilor, precum si al calitatii apei, la intervalele stabilite prin reglementarile emise de Ministerul Sanatatii si Familiei. La cererea unitatii sau a autoritatii care administreaza plajele ori strandurile pot fi organizate, contra cost, cu exceptia situatiilor de urgenta, actiuni de control suplimentare.
    2.8. Pentru a se evita producerea de accidente prin taiere, intepare, lovire, agentul economic sau autoritatea care administreaza plaja ori strandul asigura indepartarea corpurilor ascutite si dure - cioburi, sticle sparte, sarma, pietre, lemn, bucati de metal - de pe plaja sau de pe fundul apei de imbaiere.

    CAP. 3
    Organizarea activitatii de salvare

    3.1. Pe fiecare plaja sau in fiecare strand se organizeaza unul sau mai multe posturi de salvare, avand obligatia sa previna producerea accidentelor si sa intervina pentru salvarea persoanelor aflate in pericol de inec. Posturile de salvare sunt conduse de un responsabil autorizat de capitania portului in a carei raza teritoriala se afla si sunt dotate cu mijloacele prevazute in prezentele norme.
    3.2. Fiecare post de salvare este dotat cu un numar de barci rapide sau salupe, capabile sa asigure salvarea pe plaja sau in strand, dar nu mai putin de o barca pentru 250 m de mal.
    In fiecare barca sau salupa de salvare se afla de regula 2 salvatori, dintre care unul asigura manevra barcii sau a salupei, iar celalalt scoate victima din apa si da primul ajutor.
    3.3. Barcile de salvare care incadreaza sectoarele de plaja se doteaza cu echipament corespunzator pentru deplasare si salvare: rame, vasle, cangi, colaci de salvare cu saula de 25 m, ancora de saula, gheara de pisica, iapol, portavoce, fluier, precum si cu cate o saula de 100 m lungime, necesara readucerii salvatorului cu persoana salvata la bord sau la mal.
    3.4. Barcile de salvare se vopsesc in culoare alba si, in afara de insemnele de inmatriculare, mai au inscrise in ambele borduri cuvantul SALVARE, respectiv SALVAMAR, cu litere vizibile, de culoare albastra. Inaltimea literelor nu va fi mai mica de 20 cm.
    3.5. Este interzisa imbarcarea in ambarcatiuni de salvare a altor materiale decat cele necesare operatiunii de salvare ori a altor persoane decat cele care compun echipajul permanent sau cel voluntar din echipa postului de salvare respectiv.
    3.6. In fiecare dimineata responsabilii posturilor de salvare controleaza buna stare de navigabilitate a barcilor de salvare si dotarea lor cu echipamentul de navigatie si salvare si efectueaza sondaje ale apei, pentru a verifica daca ancorarea geamandurilor este asigurata la departarea si adancimile necesare mentionate la pct. 2.2.
    3.7. Responsabilii posturilor de salvare instruiesc personalul de salvare pentru ca barcile de salvare sa circule in afara aliniamentului geamandurilor, la o distanta de 5 - 10 m, astfel incat sa poata interveni imediat in caz de pericol de inec. Pe timpul cat personalul de salvare se afla pe pozitie va supraveghea sectorul incredintat, atentionandu-i prin fluier pe inotatorii care depasesc linia geamandurilor si actionand pentru aducerea lor inapoi.
    3.8. Este interzis ca in cadrul operatiunilor de salvare sa se ia la bord materiale sau obiecte inainte de a se fi salvat fiintele omenesti aflate in pericol.
    3.9. Personalul de salvare se recruteaza din persoane in perfecta stare de sanatate atestata medical si fara infirmitati. Varsta personalului salvator trebuie sa se incadreze intre 18 si 35 de ani.
    Angajarea salvatorilor se face dupa verificarea de catre capitania portului in a carei raza teritoriala se afla a cunostintelor marinaresti si a celor de acordare a primului ajutor.
    3.10. Pe timp calduros echipamentul salvatorului se compune din: pantaloni scurti din doc de culoare albastru-marin inchis, maiou alb avand imprimat pe el inscriptia SALVARE, respectiv SALVAMAR, palarie din doc de culoare alba, fluier si vesta sau centura de salvare. Portul vestei sau al centurii de salvare este obligatoriu pe timpul serviciului in barca.

    CAP. 4
    Organizarea activitatii de prim ajutor

    4.1. In functie de intinderea plajei sau a strandului si de afluenta vizitatorilor se organizeaza unul sau mai multe posturi de prim ajutor, avand sarcina sa dea primul ajutor medical persoanelor accidentate sau celor salvate din apa.
    Postului de prim ajutor i se va asigura un sediu usor accesibil, cu spatiu corespunzator necesitatilor.
    4.2. In perioada sezonului estival pe litoralul Marii Negre, in raport cu specificul si cu frecventa cazurilor de accidente pe plaja, se pot detasa medici la unitatile sanitare care au structuri de primire a urgentelor, cu avizul Ministerului Sanatatii si Familiei, la cererea directiei de sanatate publica. Locul de desfasurare a activitatii medicilor detasati pentru acordarea serviciilor medicale de prim ajutor se stabileste de unitatea sanitara la care au fost detasati, la propunerea directiei de sanatate publica.
    4.3. Sediile posturilor de prim ajutor se marcheaza cu pavilioane albe avand desenata "crucea vietii".
    4.4. Posturile de prim ajutor trebuie sa aiba asigurata o legatura rapida cu statia de salvare locala, prin statii de radioemisie-receptie, pentru preluarea cazurilor grave.
    4.5. La plajele sau in strandurile de dimensiuni mici, cu afluenta redusa de vizitatori, postul de salvare si cel de prim ajutor pot fi comasate sub conducerea unui singur responsabil.

    CAP. 5
    Dispozitii comune

    5.1. Agentii economici sau autoritatile care administreaza plajele si strandurile au urmatoarele obligatii:
    a) sa asigure functionarea in bune conditii a posturilor de salvare si de prim ajutor;
    b) sa faciliteze accesul pe plaje sau in stranduri pana la posturile de salvare si de prim ajutor, in mod gratuit, al vehiculelor si al personalului serviciului de salvare si al organelor capitaniei portului;
    c) sa interzica personalului posturilor de salvare sa foloseasca barcile de salvare pentru plimbari cu vizitatorii, pentru pescuit si alte asemenea activitati, acestea fiind destinate numai pentru prevenirea accidentelor si pentru actiunile de salvare de la inec;
    d) sa monteze panouri cu instructiuni de utilizare pentru vizitatori a portiunilor de apa destinate imbaierii;
    e) sa instituie toate masurile legale necesare prevenirii aparitiei unor focare de boala transmisibila.
    5.2. Persoanele care utilizeaza plajele si strandurile in scopuri de agrement au urmatoarele obligatii:
    a) sa respecte semnalizarile de pe portiunile de plaja unde este interzisa intrarea in apa;
    b) sa nu depaseasca in inot limita marcata de geamanduri;
    c) sa nu intre in inot in zonele periculoase marcate si inconjurate cu balize;
    d) sa pastreze curatenia la locul de sedere de pe plaja, precum si pe cea a apei;
    e) sa nu intre in apa atunci cand este interzisa imbaierea;
    f) sa anunte postul de prim ajutor in caz de accident sau in cazul pericolului de inec al unei persoane.
    5.3. In cazul grupurilor organizate de copii, care utilizeaza plajele pentru adulti, responsabilii acelor grupuri impreuna cu sefii posturilor de salvare stabilesc locurile adecvate de imbaiere si masurile de protectie corespunzatoare.
    5.4. Actiunea de salvare a vietii umane pe apa, precum si toate ajutoarele date de catre personalul posturilor de salvare si de prim ajutor medical sunt gratuite, personalul respectiv neavand dreptul sa pretinda sau sa primeasca sume de bani pentru serviciile prestate.
    5.5. Pentru plajele sau strandurile la care accesul necesita trecerea peste apa - rau, brat de fluviu, golf - transportul persoanelor si vehiculelor la si de la plaje sau stranduri se va putea efectua numai cu mijloace autorizate si inmatriculate la capitania portului in a carei raza teritoriala se afla locul respectiv de trecere, conduse de personal care dispune de calificarea ceruta de actele normative in vigoare.
    Mijloacele de trecere   salupe, bacuri, poduri   trebuie sa aiba marcat la loc vizibil numarul maxim de pasageri sau de vehicule.
    Personalului care deserveste aceste mijloace ii este interzis sa plece de la mal cu un numar de persoane sau de vehicule mai mare decat cel inscris pe mijlocul de trecere respectiv.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1021/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1021 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 1021/2002
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu