E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECRET - LEGE Nr

DECRET - LEGE   Nr. 138 din 11 mai 1990

privind imbunatatirea conditiilor pentru ocrotirea, educarea, scolarizarea si pregatirea profesionala a copiilor si tinerilor cu deficiente fizice sau intelectuale si a minorilor inadaptati

ACT EMIS DE: CONSILIUL PROVIZORIU DE UNIUNE NATIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 65 din 12 mai 1990


SmartCity3


    Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala decreteaza:

    Art. 1
    Pentru inlesnirea accesului in unitatile de ocrotire al copiilor si tinerilor cu deficiente fizice sau intelectuale si al minorilor inadaptati, precum si pentru imbunatatirea conditiilor de crestere, educare, scolarizare si calificare a copiilor si tinerilor din leagane, case de copii si din institutiile speciale de invatamint prescolar, primar, gimnazial, profesional, liceal si postliceal, in vederea recuperarii si integrarii lor in societate, Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii si Ocrotirilor Sociale si Ministerul Invatamintului vor asigura, prin organele lor teritoriale de specialitate, dupa caz:
    a) depistarea activa, inregistrarea si evidenta copiilor si tinerilor care, potrivit legii, trebuie sa beneficieze de conditii speciale de ocrotire ce nu le pot fi asigurate in familie sau prin institutiile de invatamint obisnuit;
    b) efectuarea examenelor de bilant medical, psihopedagogic si social, orientarea scolara si profesionala a copiilor si tinerilor luati in evidenta si stabilirea masurilor de ocrotire.
    Ocrotirea sociala si pregatirea scolara si profesionala sint gratuite.
    Art. 2
    Primariile judetene, municipale, orasenesti si comunale vor asigura cu prioritate cladirile necesare desfasurarii activitatii de invatamint si ocrotire, precum si dotarea lor corespunzatoare, potrivit normelor stabilite de Ministerul Sanatatii, Ministerul Invatamintului si Ministerul Muncii si Ocrotirilor Sociale.
    Art. 3
    Drepturile materiale ale copiilor si tinerilor din institutii de ocrotire - leagane, case de copii si unitati de invatamint special - sint prevazute in anexa, care face parte integranta din prezentul decret-lege.
    Alocatiile zilnice de hrana pentru copiii si tinerii prevazuti la alin. 1 se vor stabili prin hotarire a guvernului.
    Art. 4
    Reteaua unitatilor si cuprinderea ocrotitilor si elevilor in casele de copii scolari si in invatamintul special, structura anului scolar, durata de pregatire, continutul activitatilor, formele de profesionalizare, precum si nomenclatorul profesiilor si meseriilor in care pot fi calificate persoanele handicapate, se stabilesc de Ministerul Invatamintului impreuna cu Ministerul Muncii si Ocrotirilor Sociale, Ministerul Sanatatii si Ministerul de Interne.
    Art. 5
    Articolul 142 alineatul 1 din Legea nr. 57/1974 privind retribuirea dupa cantitatea si calitatea muncii se completeaza si va avea urmatorul cuprins:
    "Salariul tarifar prevazut de lege pentru personalul didactic, personalul sanitar si personalul auxiliar de invatamint din leagane, casele de copii si din unitatile speciale de invatamint prescolar, primar, gimnazial, liceal si postliceal, profesional, de la centrele logopedice si de la cursurile de calificare sau recalificare pentru deficienti si invalizi este mai mare cu 3 clase de salarizare. Personalul de administratie, de deservire, de intretinere si de paza din leagane, casele de copii si unitatile de invatamint special beneficiaza de un salariu tarifar cu o clasa de salarizare mai mare decit cel prevazut de lege."
    Art. 6
    Articolul 19 din Legea nr. 3/1970 privind regimul ocrotirii unor categorii de minori se abroga; contributia neachitata pina la data prezentului decret-lege nu va mai fi urmarita.
    Art. 7
    Pentru aplicarea prevederilor prezentului decret-lege se autoriza Ministerul Finantelor ca, pe baza documentatiilor prezentate de Ministerul Invatamintului si Ministerul Muncii si Ocrotirilor Sociale, sa modifice corespunzator indicatorii financiari pe anul 1990.

                              PRESEDINTELE
                  CONSILIULUI PROVIZORIU DE UNIUNE NATIONALA
                              ION ILIESCU

    ANEXA 1
                              DREPTURILE
materiale ale copiilor si tinerilor din institutii de ocrotire (leagane, case de copii si unitati de invatamint special)

    Copiilor si tinerilor din institutiile de ocrotire li se asigura cazare, hrana, echipament, materiale pentru igiena personala, medicamente si materiale sanitare, proteze si aparate ortopedice, in limita alocatiilor si normativelor stabilite prin dispozitii legale.
    1. Prescolarilor, elevilor deficienti din unitatile de invatamint special si minorilor din casele de copii li se asigura integral echipamentul si cazarmamentul prevazut in baremurile stabilite potrivit legii. Valoarea minima anuala a echipamentului si cazarmamentului care se acorda ca dotare initiala si de inlocuire anuala este urmatoarea:
                                                  - lei -
------------------------------------------------------------
     Grupa de virsta         Valoarea dotarii    Valoarea de
                                initiale          inlocuire
                                                    anuala
------------------------------------------------------------
     I. Echipament
  - Prescolari                   3.000               2.000
  - Elevi 6 - 10 ani             3.500               2.500
  - Elevi 11 - 14 ani            4.500               3.000
  - Elevi peste 14 ani           5.000               3.500
  - Elevi in evidenta
    caselor de copii             5.200               3.500
  - Studenti in evidenta
    caselor de copii             6.000               4.000

    II. Cazarmament
  - Prescolari                   2.800               1.200
  - Scolari si tineri            2.300               1.400
------------------------------------------------------------

    2. Elevii din unitatile speciale de invatamint si invalizii care se recalifica prin aceste unitati, precum si ocrotitii din leagane si casele de copii, primesc materiale educative, cultural-sportive, de igiena personala si rechizite scolare in valoare de 360 lei anual.
    3. Prescolarii, elevii deficienti si ocrotitii din casele de copii, care nu au venituri proprii din pensie de urmas, ajutor lunar, pensie de pierdere a capacitatii de munca sau din munca prestata in atelierul-scoala, primesc, pentru nevoi personale, o indemnizatie lunara de 100 lei pentru prescolari, 145 de lei pentru elevii claselor pregatitoare si I - VIII, 160 de lei pentru elevii liceelor si scolilor profesionale speciale si cei ai scolilor speciale de reeducare si de 200 de lei pentru elevii scolilor postliceale si studentii aflati in intretinerea caselor de copii.
    4. Persoanele aflate in intretinerea caselor de copii si elevii deficienti din unitatile de invatamint special au dreptul, in mod gratuit, la calatorii cu tren de persoane clasa a II-a si cu mijloacele auto de transport in comun interurban pentru:
    a) transportul de la domiciliu la unitati, la inceperea cursurilor sau la internare;
    b) transportul la locul de munca la absolvire sau la externare;
    c) transportul la transferarea dintr-o unitate in alta;
    d) transportul dus si intors la domiciliu sau in tabere cu ocazia vacantelor scolare;
    e) transportul pentru insotitorii elevilor cu invaliditati de gradul I.
    Elevii deficienti internati beneficiaza gratuit de calatorii dus intors, cu mijloacele de transport in comun pentru deplasarea de la scoala la internat si la locul de instruire practica, daca acestea sint situate la o distanta mai mare de 1 km, iar cei cu invaliditati de gradul I si II chiar daca distanta este mai mica.
    5. Asistatii caselor de copii vor primi la incadrarea in munca o indemnizatie egala cu valoarea anuala de inlocuire a echipamentului si cazarmamentului.SmartCity5

COMENTARII la Decretul-lege 138/1990

Momentan nu exista niciun comentariu la Decretul-lege 138 din 1990
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    Hello everyone, I want to use this medium to thank a great spell caster called Dr Grceondu for transforming my life financially, i have been playing lottery game for long but have never won any reasonable amount, I contacted Dr Graceondu after i red about him on the internet on how he help a lady with a lottery winning numbers and the lady won a very big amount of money, so i contacted him and He instructed me on what to do which i did and he told me to give him some time to prayers, on the second day he sent me some numbers and he said i should go and play them, so i went to play the numbers he gave me, after two day the result came out, and i went to check and to my greatest surprise my name came out as one of the winners i won $45 million, i still cant believe what happened to me that i am now a millionaire over night, i just want to say a very big thank you to Dr Graceondu i have never seen a powerful man like him, I will advice everyone out there to contact Dr Graceondu if you want to win big in your lottery game. You can reach him via his email, drgraceondu12@gmail.com or WhatsApp him +15204677763, you can also visit his Website. https://drgraceonduadodo.com
ANONIM a comentat Decretul 1231 2021
    i will never stop until the whole World knows about the MOST powerful priest maurice whose contact details I saw in a comment section here few weeks ago, so and i decided to contact him because i was badly in need of help TO SAVE MY MARRIAGE, I explained my situation to PRIEST MURICE. that Everything was going down the drain as my husband WAS constantly cheating on me with other women and he physically abuse me. priest maurice promised to help that my husband will change and will love me unconditionally in less than a week as far that my heart still beats for him. I FOLLOWED HIS INSTRUTION and he prepared a spell for me and my husband called me exactly when priest maurice said. He pleaded and said he needs me back since then he have been the sweetest man on earth. anyone out there reading this comment that need a effect spell caster Can reach him on email:psychicspellsolution@gmail.coM whatsapp:+1(571)3573337
ANONIM a comentat Ordin 12 2006
    Mai este in vigoare acest ordin, din moment ce aven Regulamentul (CE) 396:2005, revizuit 2019, referitor la rezidurile de pesticide din alimente, inclusiv din fructe si legume?
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 390 2018
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Rectificare 353 2008
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 114 2021
    Într-un cuvânt, wow!! Nu pot să cred că banii sunt deja în contul meu. Multumesc, multumesc, multumesc! De obicei, ați transformat o sarcină lungă, consumatoare de timp și intimidantă într-o experiență foarte plăcută și simplificată. Nu pot să vă mulțumesc vouă și doamnei Della Taylor pentru suficientă asistentă. Dna Della Taylor Împrumuturi pentru un sistem excelent și pentru un serviciu excelent. Ambele sunt grozave! dacă aveți nevoie de un împrumut de urgență, îi puteți e-mail la Dellastaylors@yahoo.com WhatsApp pe +1 (209) 251-1529
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    I never use to believe in spell casting until i met Lord Zuma a powerful spell caster who helped me to be a happy person again. i reside in USA. After 4 years of Broken marriage, my husband left me with two kids. I felt like my life was about to end and i almost committed suicide, i was emotionally down for a very long time. Thanks to a Great spell caster called Lord Zuma which i met online on one faithful day when I was browsing through the internet, i came across a lot of testimonies about this particular Great spell caster how he has helped so many people. he has helped people to bring back their Ex lover, some testified that he restores womb, cure cancer and other sickness, and so on. I also came across a testimony, it was about a woman called Sandra, she testified about how his spell made her to be pregnant after so many years of bareness and at the end of her testimony she dropped Lord Zuma's email address. After reading all these, i decided to give it a try and i contacted him and explained my problem to him and he assured me that in less than 48 hours, my husband will call me and beg for forgiveness but i thought it will not work. When he had finished casting the spell, the next day my husband called me and he was begging for forgiveness just as Lord Zuma said. This is not brain washing and after the spell has been cast, i realized that my husband love me like never before and the spell caster opened him up to know how much i love him and how much love we need to share. We are even happier now than before. Lord Zuma is really a gifted man and i will not stop publishing him because he is a wonderful man. If you have a problem and you are looking for a real and a genuine spell caster to solve all your problems contact Lord Zuma now on spiritualherbalisthealing@gmail.com or just visit https://spiritualherbal.blogspot.com and see so many he has helped that are testifying about his good work. He will help you solve all your problems. Once again thank you Lord Zuma for your good deeds. His whatsapp number +1 506 800 1647
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    BEST WAYS TO GET YOUR EX LOVER BACK AND RESTORED YOUR BROKEN MARRIAGE OR RELATIONSHIP FROM SORROW TO HAPPINESS. Help me thank Dromokpo@gmail.com for helping me get my ex husband back to me and my family. This great powerful spiritual man restored my sorrow to happiness. My husband left me some years ago for another woman and they both planned to get married. I am so surprised he just came back to me one cool afternoon on Saturday June, begging and crying for me to take him back and to forgive him for breaking up our marriage home and forsaking me and the children. Dr Omokpo is a true spiritualist savior . He brought my husband back” if you have any worries or you have any problem in your marriages or relationships you can reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 774 2010
    Dear Sir/Madam, Do you need a quick long or short term Loan with a relatively low interest rate as low as 3% ? We offer business Loan, personal Loan, home Loan, auto Loan,student Loan, debt consolidation Loan e.t.c. no matter your credit score. Personal Loans (Secure and Unsecured) Business Loans (Secure and Unsecured) Consolidation Loan and many more. Contact US for more information about Loan offer and we will solve your financial problem. Contact us via email: mbfinance.ltd@gmail.com Phone number: +918099362729 (Call/Whats app) Website: https://www.mbfinanceservice.com Thanks. M B Finance Services
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu