E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
A fost modificat de:
Decretul 620 1973 abrogat de Legea 120 2000
Articolul 10 din actul Decretul 620 1973 modificat de articolul 1 din actul Decretul-lege 131 1990
Articolul 11 din actul Decretul 620 1973 abrogat de articolul 1 din actul Decretul-lege 131 1990
Articolul 12 din actul Decretul 620 1973 abrogat de articolul 1 din actul Decretul-lege 131 1990
Articolul 44 din actul Decretul 620 1973 abrogat de articolul 1 din actul Decretul-lege 131 1990
Articolul 45 din actul Decretul 620 1973 abrogat de articolul 1 din actul Decretul-lege 131 1990
Articolul 46 din actul Decretul 620 1973 abrogat de articolul 1 din actul Decretul-lege 131 1990
Articolul 47 din actul Decretul 620 1973 abrogat de articolul 1 din actul Decretul-lege 131 1990
Decretul 620 1973 modificat de articolul 9 din actul Decretul-lege 56 1990
Articolul 1 din actul Decretul 620 1973 abrogat de articolul 39 din actul Decretul 277 1979
Articolul 4 din actul Decretul 620 1973 modificat de articolul 19 din actul Decretul 150 1974
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECRET Nr

DECRET   Nr. 620 din 18 noiembrie 1973    * Republicat

cu privire la masurile de dezvoltare a bazei energetice si de folosire mai judicioasa a combustibililor si energiei, devenit Legea nr. 140/1973

ACT EMIS DE: CONSILIUL DE STAT AL REPUBLICII SOCIALISTE ROMANIA

ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL  NR. 95 din 30 august 1977


SmartCity3


    *) Republicare in temeiul art. IV din Decretul Consiliului de Stat nr. 281 din 16 august 1977, publicat in Buletinul Oficial al Republicii Socialiste Romania, Partea I, nr. 88 din 19 august 1977, dindu-se articolelor o noua numerotare.
    Decretul nr. 620/1973 a fost publicat in Buletinul Oficial nr. 181 din 18 noiembrie 1973 si republicat in Buletinul Oficial nr. 191 din 3 decembrie 1973 si in Buletinul Oficial nr. 149 din 23 noiembrie 1974.

    In cadrul preocuparilor permanente ale conducerii partidului si statului nostru pentru dezvoltarea continua si armonioasa a economiei nationale, o atentie deosebita a fost acordata dezvoltarii resurselor interne de energie primara si cresterii productiei de energie electrica, ceea ce a facut posibila acoperirea nevoilor crescinde de combustibil si energie, dezvoltarea cu ritmuri inalte a economiei nationale si cresterea bunastarii populatiei. Cu toate progresele inregistrate, in acest domeniu persista inca deficiente, atit in ce priveste identificarea si valorificarea unor noi resurse energetice, cit si in utilizarea cu randamente ridicate a combustibililor, energiei electrice si termice.
    In scopul asigurarii pe o perioada mai indelungata a resurselor de energie primara, gospodaririi si utilizarii rationale si cu eficienta ridicata a acestora, pentru eliminarea risipei si pierderilor de resurse energetice, sub orice forma s-ar manifesta,

    Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania decreteaza:

    CAP. 1
    Dezvoltarea bazei de resurse energetice

    Art. 1
    Pentru asigurarea resurselor energetice necesare dezvoltarii economico-sociale a tarii se vor intensifica cercetarile si prospectiunile geologice, inclusiv forajul marin, in vederea identificarii si valorificarii de noi rezerve geologice de substante minerale energetice.
    De asemenea, se vor intensifica cercetarile pentru identificarea si punerea in valoare de noi resurse energetice.
    Art. 2
    Pentru o mai buna folosire a resurselor energetice si indeosebi a hidrocarburilor se vor folosi cu prioritate combustibilii solizi, atit la producerea energiei electrice, cit si in alte procese de ardere. In acest scop dezvoltarea productiei de purtatori de energie va fi orientata spre cresterea extractiei si extinderea utilizarii combustibililor solizi - carbuni si sisturi bituminoase:
    - Ministerul Minelor, Petrolului si Geologiei va asigura studiile, proiectele si alte masuri necesare pentru devansarea deschiderii de noi mine si cariere de combustibili solizi, indeosebi de lignit, luind toate masurile necesare impreuna cu Ministerul Energiei Electrice, pentru realizarea primei centrale pe baza de sisturi bituminoase, pina in anul 1978; de asemenea, impreuna cu Ministerul Industriei Constructiilor de Masini, va stabili masurile pentru fabricarea in tara a utilajelor si echipamentelor necesare pentru dotarea noilor mine si cariere.
    Studiile si programul de masuri vor fi prezentate Consiliului de Ministri pentru aprobare pina la 31 martie 1974;
    - Ministerul Minelor, Petrolului si Geologiei si Ministerul Industriei Metalurgice, impreuna cu Ministerul Industriei Chimice si Ministerul Economiei Forestiere si Materialelor de Constructii, vor accelera lucrarile de cercetare, proiectare si punere in exploatare in vederea valorificarii complete a continutului de substante minerale utile din sisturi.
    Art. 3
    Se vor lua masuri de restringere si eliminare treptata a utilizarii hidrocarburilor in procesele de ardere, destinindu-se titeiul si gazele in principal pentru chimizare, in care scop:
    a) cresterile de puteri instalate in centralele electrice se vor realiza in principal prin utilizarea combustibililor solizi, a potentialului hidroenergetic si prin centrale nucleare, fiind interzise proiectarea si construirea de noi centrale termoelectrice pe combustibili lichizi sau gaze; de asemenea, se interzic proiectarea si constructia de instalatii industriale noi, consumatoare in procese de ardere a combustibililor lichizi sau a gazelor, peste tot unde este posibil, precum si extinderea retelelor de distribuire a gazului metan, pentru consumarea acestuia in procese de ardere;
    b) se vor lua masuri pentru dezvoltarea mai intensa a constructiei de centrale hidroelectrice, urmarindu-se valorificarea maxima a potentialului hidroenergetic al riurilor interioare prin amenajarea lor complexa, in trepte, precum si a potentialului hidroenergetic al Dunarii, in colaborare cu tarile riverane; Ministerul Energiei Electrice impreuna cu Ministerul Industriei Constructiilor de Masini vor elabora si prezenta Consiliului de Ministri, in termen de 4 luni de la data aprobarii prezentului decret, programul de intensificare a constructiilor hidroenergetice, tinind seama de ritmul maxim al posibilitatilor de constructie;
    c) se vor lua masurile pregatitoare necesare in ceea ce priveste proiectarea, asigurarea utilajelor si echipamentelor necesare accelerarii realizarii programului de constructie al centralelor nucleare;
    d) Ministerul Energiei Electrice va elabora in mod esalonat, pina la finele semestrului I/1974, studiile si propunerile cu privire la trecerea treptata a centralelor termoelectrice in functiune si in curs de constructie de pe consumul de gaze si pacura pe consum de combustibili solizi;
    e) Ministerul Energiei Electrice va lua masuri pentru realizarea productiei de energie electrica si termica cu respectarea stricta a felurilor si cantitatilor de combustibili aprobate.
    Art. 4
    In situatii tehnico-economice justificate, utilizarea hidrocarburilor pentru obiective noi si dezvoltari se va putea face:
    a) pentru un consum anual ce depaseste 500 t combustibil lichid sau 600 mii Nmc de gaze, cu aprobare data prin decizie prezidentiala, la propunerea Consiliului de Ministri;
    b) pentru un consum anual sub nivelurile prevazute la lit. a), pe baza acordului unic emis, dupa data de 1 ianuarie 1974, de Comisia permanenta pentru avizarea si controlul consumurilor de combustibili, energie electrica si termica sau, dupa caz, de organele prevazute in art. 9 ori in anexa nr. 1 din Decretul nr. 630/1973.
    Art. 5
    In scopul valorificarii unor resurse de energie primara neutilizate pina in prezent si indeosebi a apelor subterane termale, Consiliul National pentru Stiinta si Tehnologie impreuna cu Ministerul Minelor, Petrolului si Geologiei, Ministerul Energiei Electrice si comitetele executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti vor elabora programele privind studiile, cercetarile si lucrarile necesare pentru introducerea treptata in circuitul economic a acestor resurse, cu incepere cel mai tirziu din anul 1975.
    Art. 6
    Intreprinderile, centralele industriale, ministerele sint obligate sa asigure aplicarea tuturor masurilor care sa conduca la recuperarea resurselor energetice secundare - gaze de furnal, de cocserie, de rafinarie, gaze reziduale, caldura gazelor de ardere, a zgurilor, a produselor si deseurilor, a aburului uzat, a condensatului si agentilor de racire, inclusiv a apelor de racire industriale si de la termocentrale; in acest scop, vor asigura anual actualizarea pe baza de bilant energetic a inventarelor acestor resurse, vor elabora in baza prescriptiilor in vigoare documentatiile tehnico-economice de valorificare si vor asigura inscrierea cu prioritate in planurile unice de dezvoltare economico-sociala, cincinale si anuale, a mijloacelor necesare realizarii acestei recuperari.
    Ministerele, centralele, intreprinderile sint obligate ca la proiectarea noilor capacitati si dezvoltarea celor existente sa prevada solutii tehnice pentru utilizarea resurselor energetice secundare, interzicindu-se punerea in functiune a acestor capacitati fara instalatiile aferente pentru recuperarea resurselor energetice secundare.

    CAP. 2
    Folosirea mai judicioasa a combustibililor, carburantilor si energiei in industrie, constructii, transporturi, agricultura si in celelalte activitati economico-sociale

    Art. 7
    Ministerele, celelalte organe centrale, comitetele executive ale consiliilor populare, centralele, intreprinderile din industrie, constructii, transporturi, agricultura, precum si celelalte unitati, vor intreprinde actiuni sustinute si vor lua masuri imediate si de perspectiva pentru reducerea consumurilor, utilizarea rationala si economisirea combustibililor, carburantilor, energiei electrice si termice, eliminarea pierderilor si risipei, in vederea incadrarii riguroase in normele de consum aprobate prin planurile nationale unice de dezvoltare economico-sociala.
    Art. 8
    In industrie, ministerele, comitetele executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti, centralele si intreprinderile vor lua masuri pentru reducerea consumurilor specifice de combustibili si energie pe unitatea de produs prin perfectionarea tehnologiilor de fabricatie, modernizarea sau inlocuirea instalatiilor de ardere cu randamente scazute, imbunatatirea izolatiei termice a instalatiilor, recuperarea si valorificarea resurselor energetice secundare. Totodata:
    a) Comitetul de Stat al Planificarii, Ministerul Aprovizionarii Tehnico-Materiale si Controlului Gospodaririi Fondurilor Fixe, ministerele, ceilalti titulari ai planului national unic de dezvoltare economico-sociala, centralele si intreprinderile vor lua masuri ca la elaborarea planurilor de dezvoltare economico-sociala sa asigure reorientarea dezvoltarii economice prin cresterea cu precadere a ramurilor, subramurilor si produselor care au consumuri energetice reduse si limitarea la strictul necesar a fabricarii produselor cu consumuri mari de combustibili si energie;
    b) ministerele economice vor elabora in cursul lunilor noiembrie si decembrie 1973 programul pentru inlocuirea etapizata a proceselor tehnologice invechite, mari consumatoare de combustibili si energie, si modernizarea sau inlocuirea instalatiilor existente cu consumuri ridicate, aducindu-le la parametri superiori de exploatare; acest program va fi in permanenta revazut si actualizat, tinind seama de progresul tehnic pe plan mondial; actualizarea, in scopul reducerii permanente a consumurilor energetice, se va face anual;
    c) ministerele, comitetele executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti, centralele, intreprinderile vor lua masuri pentru intocmirea bilanturilor energetice pe utilaje, instalatii si pe intreprindere, pina la 31 decembrie 1974; aceste bilanturi vor fi actualizate anual si pe baza lor se vor stabili masurile de reducere a pierderilor de combustibil si energie si de ridicare a nivelului de exploatare tehnica a utilajelor si instalatiilor.
    Institutele de proiectare vor elabora si pune la dispozitia beneficiarilor, odata cu documentatiile de investitii, si bilanturile energetice de proiect care vor sta la baza analizelor comparative ale bilanturilor anuale pe parcursul exploatarii;
    d) Ministerul Energiei Electrice va lua masuri pentru imbunatatirea proceselor de ardere si ridicarea pe aceasta cale a randamentelor energetice si va asigura diminuarea consumurilor tehnologice proprii in centralele electrice, precum si a pierderilor in retelele de transport, stabilind masurile care sa asigure reducerea substantiala a acestora incepind cu 1 iunie 1974;
    e) unitatile socialiste consumatoare de combustibili, energie electrica si termica vor lua masuri ca in toate schimburile sa se obtina indici optimi de consum de combustibili, energie electrica si termica prin exploatarea intensiva a utilajelor, evitarea mersului in gol sau cu sarcina redusa si a opririlor accidentale, utilizarea rationala a iluminatului si incalzirii; se vor respecta riguros instructiunile de exploatare, planurile de intretinere si reparatii, se vor asigura cu piese de schimb si asistenta tehnica de specialitate toate schimburile de lucru;
    f) unitatile socialiste vor analiza zilnic cantitatile de energie electrica, termica si de combustibili consumate pe sectii, linii tehnologice si intreprindere, luind operativ masurile necesare pentru eliminarea cauzelor care au generat eventuale depasiri si pentru recuperarea acestora. Ministerele, celelalte organe centrale si consiliile populare judetene si al municipiului Bucuresti vor urmari decadal si lunar consumurile de combustibili, energie electrica si termica la unitatile subordonate, luind masurile necesare de incadrare in cotele de plan aprobate, iar ministerele furnizoare, respectiv Ministerul Minelor, Petrolului si Geologiei, Ministerul Industriei Chimice si Ministerul Energiei Electrice, in caz de depasire a consumurilor aprobate, vor lua masuri de limitare a livrarilor pina la recuperarea depasirilor.
    Art. 9
    In activitatea de constructii se vor lua masuri pentru reducerea consumurilor de carburanti prin utilizarea rationala si incarcarea mai buna a utilajelor de constructii, rationalizarea consumului de combustibili pentru incalziri, precum si pentru lucrarile de drumuri asfaltate, diminuarea consumului de energie electrica prin eliminarea mersului in gol al utilajelor si instalatiilor, utilizarea mai judicioasa a iluminatului pe santiere; se interzice folosirea de combustibili pentru uscarea peretilor si alte utilizari similare.
    Art. 10
    In transporturi se vor aplica masuri pentru folosirea cu maximum de eficienta a carburantilor si de economisire stricta a acestora; in acest scop intreprinderile, centralele, ministerele, celelalte organe centrale ale administratiei de stat, comitetele executive ale consiliilor populare, detinatoare de parc auto, sint obligate:
    a) sa ia masuri pentru eliminarea transporturilor nerationale de marfuri, pe rute ocolite sau incrucisate, in care scop este obligatorie optimizarea fluxurilor de transport pe calea ferata si auto pentru materialele de masa, prealabil incheierii contractelor economice; fiecare intreprindere este obligata sa aiba un program de optimizare a transporturilor, pe baza caruia trebuie sa efectueze toate transporturile;
    b) sa asigure utilizarea autocamioanelor si a celorlalte autovehicule pentru transport de marfuri generale, la capacitatea lor nominala; sa extinda la maximum utilizarea remorcilor auto pentru cresterea capacitatii de transport si reducerea consumului de carburanti; sint interzise efectuarea de curse cu autovehicule pentru transport de marfuri generale, fara incarcatura la capacitatea nominala sau la volum, conform programelor de optimizare, precum si efectuarea de rute ocolite de catre autocamioanele apartinind organizatiilor socialiste;
    c) sa asigure intretinerea si repararea corespunzatoare a parcului auto, astfel incit sa realizeze incadrarea fiecarui autovehicul in consumurile specifice de carburanti si lubrifianti aprobate prin normative;
    d) sa caseze autocamioanele cu grad avansat de uzura, care indeplinesc conditiile de casare si depasesc consumul normat de carburanti.
    Art. 11
    Se limiteaza consumul lunar de benzina, viteza maxima de deplasare, precum si raza de deplasare a autovehiculelor, conform prevederilor din anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentul decret.
    Art. 12
    In vederea utilizarii maxime a capacitatilor de transport si a folosirii mai judicioase a carburantilor se vor organiza intreprinderi unice de transporturi auto pe judete si centre, in subordinea Ministerului Transporturilor si Telecomunicatiilor, care sa concentreze parcul auto si sa satisfaca nevoile de transport ale tuturor unitatilor, indiferent de subordonarea acestora; aceste intreprinderi isi vor desfasura activitatea pe baza unor programe de transport coordonate si optimizate, cu precizarea stricta a traseelor optime, care se vor inscrie in foile de parcurs, asigurind incarcarea la capacitate a tuturor autovehiculelor si eliminind cursele in gol.
    Pina la 31 ianuarie 1974, Ministerul Transporturilor si Telecomunicatiilor, cu consultarea ministerelor interesate, va prezenta Consiliului de Ministri propunerile corespunzatoare.
    Art. 13
    Ministerul Transporturilor si Telecomunicatiilor va lua masuri pentru folosirea la maximum a capacitatii de transport a flotei maritime si fluviale, organizind fluxuri optime de navigatie, reducerea perioadelor de stationare si eliminarea curselor in gol.
    Art. 14
    Se vor lua masuri pentru extinderea folosirii in transporturi a conditiilor naturale favorabile, a cursurilor de apa, a transportului gravitational si a altor asemenea forme de transport care economisesc resursele energetice. Ministerul Economiei Forestiere si Materialelor de Constructii si Ministerul Minelor, Petrolului si Geologiei vor elabora in termen de 3 luni studiile si programele pentru extinderea acestor forme de transport si vor trece la aplicarea lor.
    Art. 15
    In agricultura se vor lua masuri pentru economisirea stricta a consumurilor de combustibili in procesele tehnologice, a carburantilor la tractoare si celelalte masini agricole si rationalizarea iluminatului in toate unitatile agricole. In acest scop:
    a) Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare va lua masuri pentru uscarea naturala a cerealelor, furajelor si altor produse agricole si de extindere a sistemului de depozite frigorifice subterane, in vederea economisirii de energie;
    b) Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare impreuna cu Ministerul Industriei Constructiilor de Masini vor prezenta, in termen de 30 de zile, programul de folosire rationala a statiilor de pompare pentru irigatii, astfel incit sa se asigure functionarea acestora cu randament maxim si consum cit mai redus de energie electrica si combustibil;
    c) tractoarele si celelalte masini agricole vor fi alimentate cu carburanti la locul de munca, pe toata perioada lucrarilor agricole;
    d) se vor asigura repararea si intretinerea corespunzatoare a tractoarelor si celorlalte masini agricole, astfel incit sa se asigure incadrarea in consumurile specifice pe fiecare tractor sau masina, conform normativelor aprobate, utilizarea intensiva a acestora, eliminarea curselor in gol.
    Art. 16
    Comitetele executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti vor lua masuri de gospodarire judicioasa a resurselor de combustibili si energie, folosirea acestora cu randamente ridicate, eliminarea sau restringerea consumurilor de hidrocarburi la producerea unor materiale de constructii - caramizi, var, cahle de teracota si altele - si inlocuirea cu combustibili solizi, rationalizarea folosirii energiei termice si a iluminatului atit in industria locala si in constructii, cit si in gospodarirea comunala.
    De asemenea, impreuna cu Ministerul Transporturilor si Telecomunicatiilor vor lua toate masurile pentru folosirea judicioasa si intretinerea corespunzatoare a parcului de mijloace auto destinate transportului in comun pentru asigurarea desfasurarii in cele mai bune conditii a transporturilor urbane si interurbane de pasageri.

    CAP. 3
    Imbunatatirea randamentelor energetice ale masinilor, instalatiilor si utilajelor

    Art. 17
    In vederea imbunatatirii substantiale a dotarii ramurilor economiei nationale cu echipamente termoenergetice cu randamente ridicate:
    a) Ministerul Industriei Constructiilor de Masini si celelalte ministere producatoare vor asigura necesarul de cazane de abur si apa calda si de arzatoare, cu randamente superioare, pentru noile dotari si pentru inlocuirea instalatiilor in functiune care au randamente scazute, dezvoltind corespunzator capacitatile de productie;
    b) Ministerul Industriei Constructiilor de Masini va lua masuri ca, incepind cu anul 1974, cazanele pentru incalziri centrale sa fie livrate cu imbunatatiri constructive astfel incit sa se asigure randamente de peste 80%, cu exceptia cazanelor mijlocii pentru abur pe combustibil solid din gama 2 - 10 t/h si apa calda din gama 1 - 10 Gcal./h, pentru care randamentul minim se stabileste la 70% .
    In mod exceptional, pentru obiectivele de investitii, cu termen de punere in functiune in anii 1974 - 1979, se admite construirea de cazane mici cu debite nominale sub 1 Gcal./h existente in fabricatie pe combustibil solid cu randamente intre 35 si 50%;
    c) Ministerul Industriei Constructiilor de Masini impreuna cu ministerele, comitetele executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti si cu ceilalti detinatori vor asigura, in mod esalonat, in anii 1974 - 1975, modernizarea cazanelor de apa calda existente in functiune, astfel incit sa se imbunatateasca randamentele peste nivelurile minime prevazute la lit. b) de mai sus. De asemenea, in aceeasi perioada vor asigura imbunatatirea parametrilor functionali ai cazanelor energetice pentru scopuri industriale, de fabricatie interna;
    d) Ministerul Industriei Constructiilor de Masini, Ministerul Minelor, Petrolului si Geologiei si Ministerul Industriei Metalurgice vor asigura impreuna cu Ministerul Aprovizionarii Tehnico-Materiale si Controlului Gospodaririi Fondurilor Fixe masurile pentru tipizarea arzatoarelor in vederea reducerii numarului de tipuri in fabricatie, stabilind randamentele minime obligatorii pe categorii de instalatii de ardere; studiul si propunerile de masuri necesare a se lua se vor elabora si prezenta in termen de 90 de zile de la data aprobarii prezentului decret;
    e) incepind cu 1 decembrie 1977 se interzice functionarea cuptoarelor de tip deschis, indiferent de scopul utilizarii.
    Ministerul Industriei Constructiilor de Masini, Ministerul Industriei Metalurgice vor reproiecta actualele tipuri de cuptoare industriale pentru tratament, forjare, incalzire, recoacere si pentru alte scopuri, asigurind randamente atinse pe plan mondial, recuperarea maximala a caldurii, dotarea cu sistem automat de reglaj care sa asigure consum minim de combustibil.
    Detinatorii de cuptoare industriale de toate tipurile vor lua masuri de ridicare a randamentului prin etansare, izolare, completarea instalatiilor cu preincalzitoare recuperatoare de caldura, aparate de masura, control si automatizare; actiunea de modernizare se va esalona pe anii 1977 - 1978.
    Incepind cu 1 ianuarie 1979 se interzice folosirea cuptoarelor fara modernizarile prevazute in alineatul precedent.
    Art. 18
    Ministerul Industriei Constructiilor de Masini impreuna cu ministerele beneficiare vor lua masuri pentru dezvoltarea capacitatilor de productie necesare fabricarii utilajelor, echipamentelor si aparatajului destinat recuperarii resurselor energetice secundare, in cantitatile prevazute in programele aprobate.
    Art. 19
    Ministerul Industriei Constructiilor de Masini impreuna cu ministerele beneficiare vor lua masuri pentru accelerarea asimilarii si producerea in cantitatile necesare a aparatelor de masura, control si automatizare destinate functionarii cu randamente ridicate a instalatiilor de ardere.
    Art. 20
    In scopul extinderii consumului de carbuni pentru incalzit si consum casnic, Ministerul Industriei Constructiilor de Masini va accelera asimilarea si fabricarea de cazane mici si mijlocii, iar Ministerul Industriei Usoare va extinde fabricatia de sobe de incalzit, cu randamente ridicate, pentru utilizarea diferitelor sorturi de carbuni si a brichetelor din carbuni, conform programului aprobat.

    CAP. 4
    Accelerarea actiunilor de reducere a consumurilor si de gospodarire rationala a energiei si a combustibililor, precum si de cercetare si valorificare a unor noi surse de energie

    Art. 21
    Consiliul National pentru Stiinta si Tehnologie impreuna cu ministerele interesate vor elabora in termen de 2 luni programul pentru intensificarea cercetarilor privind identificarea si utilizarea unor noi surse de energie in economia nationala.
    Art. 22
    Programul elaborat conform prevederilor art. 21 se va reactualiza in cursul semestrului II/1977 si va cuprinde:
    1. Programul pentru cercetarea si stabilirea solutiilor tehnice si economice pentru reducerea consumurilor si gospodarirea rationala a energiei si combustibililor, privind:
    a) recuperarea resurselor energetice secundare;
    b) cresterea randamentului energetic al instalatiilor industriale existente, asimilarea de noi utilaje si instalatii cu randament energetic ridicat si imbunatatirea tehnologiilor si fluxurilor tehnologice din punct de vedere energetic;
    c) solutii tehnico-economice optimizate pentru reducerea consumurilor si gospodarirea rationala a energiei.
    2. Programul pentru cercetarea si valorificarea unor noi surse de energie, privind:
    a) valorificarea complexa a apelor termale;
    b) valorificarea energiei solare;
    c) valorificarea energiei eoliene;
    d) valorificarea energetica a deseurilor menajere;
    e) conversia carbunilor inferiori si a sisturilor bituminoase;
    f) energetica si utilizarea hidrogenului;
    g) surse electrochimice;
    h) noi solutii energetice in transporturi;
    i) noi procese si tehnologii, cu aplicatii potentiale in energetica;
    j) alte surse.
    Art. 23
    Ministerele, celelalte organe centrale, consiliile populare judetene si al municipiului Bucuresti, institutele de cercetare si de proiectare, centralele industriale si intreprinderile vor elabora, sub coordonarea Consiliului National pentru Stiinta si Tehnologie, planuri anuale pentru aplicarea tehnologiilor noi cuprinse in programul mentionat la art. 22, in toate ramurile de productie si, indeosebi, in cele mari consumatoare de combustibili si energie - chimie, metalurgie, industria materialelor de constructii -, pentru reducerea continua a consumurilor de combustibili si energie.
    Art. 24
    Ministerul Industriei Constructiilor de Masini, celelalte ministere producatoare de masini si utilaje, impreuna cu Consiliul National pentru Stiinta si Tehnologie, vor cerceta, proiecta si pune in fabricatie noi tipuri de masini, instalatii si motoare, cu randamente energetice ridicate, care sa conduca la reducerea consumurilor de combustibili si carburanti; in termen de 3 luni vor prezenta Consiliului de Ministri studiile si programul etapizat de realizare a perfectionarilor in domeniul fabricatiei de masini si motoare.

    CAP. 5
    Asigurarea si utilizarea judicioasa a combustibililor si energiei pentru incalzit, iluminat, precum si pentru utilizari casnice si edilitare

    Art. 25
    In vederea utilizarii judicioase a resurselor de combustibili, energie termica si electrica pentru incalzit, iluminat, precum si pentru utilizari casnice si edilitare, se vor lua masuri de rationalizare si limitare la strictul necesar a temperaturilor de incalzire in halele industriale, alte spatii inchise de productie, locuinte si alte incaperi, precum si a iluminatului spatiilor productive, birourilor, magazinelor, tuturor locurilor publice, strazilor, soselelor si locuintelor, conform limitelor, restrictiilor si precizarilor prevazute in anexa nr. 2, care face parte integranta din prezentul decret.
    Art. 26
    Inspectoratul General de Stat pentru Investitii-Constructii va elabora prin institutele de proiectare de specialitate si va supune aprobarii Consiliului de Stat, pina la data de 31 martie 1974, normative de incalzire pentru toate tipurile de constructii industriale, social-culturale si constructii de locuinte, care sa stabileasca solutiile optime de incalzire a volumelor construite, prin dimensionarea corespunzatoare a instalatiilor de incalzire si reducerea la minimum a pierderilor de caldura, astfel incit sa se asigure incadrarea in limitele de temperatura prevazute in prezentul decret.
    Se interzice realizarea de constructii civile si industriale dupa proiecte neoptimizate din punct de vedere al pierderilor de caldura si costurilor de investitii.
    Art. 27
    Ministerul Energiei Electrice impreuna cu ministerele si comitetele executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti, mari consumatoare de energie termica, vor elabora, in termen de 90 de zile de la data aprobarii prezentului decret, programul pentru extinderea termoficarii industriale si urbane prin racordarea de noi consumatori de energie termica la instalatiile existente, precum si prin construirea de noi centrale de termoficare cu functionare pe combustibili solizi. In acelasi termen, Ministerul Energiei Electrice va intocmi studiul pentru utilizarea reziduurilor menajere drept combustibil in centrale mici si mijlocii pentru incalzit si apa calda.
    Art. 28
    Ministerul Energiei Electrice impreuna cu Ministerul Aprovizionarii Tehnico-Materiale si Controlului Gospodaririi Fondurilor Fixe si cu Inspectoratul General de Stat pentru Investitii-Constructii vor elabora in termen de 90 ele zile de la data aprobarii prezentului decret, cu participarea institutelor de proiectare de specialitate, normative unice republicane privind iluminatul in industrie si alte spatii productive, instalatii in aer liber, spatii administrative, drumuri publice si uzinale, spatii comerciale, edificii social-culturale si altele; in acelasi termen se vor elabora normative pentru iluminat si alte utilizari casnice, astfel incit sa se asigure un iluminat rational, diferentiat in functie de marimea suprafetelor de locuit, cit si functionarea normala a masinilor si aparatelor electrocasnice la un regim normal de exploatare.
    Art. 29
    In scopul exercitarii unui control riguros asupra consumului de energie electrica si gaze naturale, se vor introduce contoare la toti consumatorii din economie, pentru energia electrica, pina la 31 decembrie 1974, iar pentru gaze naturale, esalonat pina la finele anului 1975; dupa expirarea acestor termene se interzice livrarea de energie electrica, respectiv de gaze naturale, fara contorizare. Ministerul Industriei Constructiilor de Masini va asigura livrarea cantitatilor necesare de contoare pentru energie electrica si gaze naturale.
    In scopul exercitarii unui control riguros si asupra consumului de energie termica, Ministerul Industriei Constructiilor de Masini va asimila si pune in fabricatie, pina la data de 31 decembrie 1978, contoare de apa calda si debitmetre de abur.
    Consumatorii de combustibili, energie electrica si energie termica sub forma de abur si apa calda vor introduce esalonat, pina la data de 31 decembrie 1979, contorizarea energiei electrice, termice si a combustibililor pe sectii, ateliere, linii tehnologice si utilaje mari, asigurind, in scopul urmaririi consumurilor, masurarea separata a consumurilor tehnologice si a celor pentru incalzire, apa calda si iluminat.

    CAP. 6
    Dispozitii finale

    Art. 30
    Ministerele, centralele industriale, marile intreprinderi vor lua masuri, in cadrul normelor unitare de structura aprobate, pentru organizarea corespunzatoare a activitatii energetice in scopul de a asigura o conceptie si coordonare unitara a tuturor activitatilor privind utilizarea si valorificarea resurselor energetice de toate felurile.
    In acest scop, in fiecare sectie si sector de productie va fi desemnat un specialist care, pe linga atributiile ce-i revin, va raspunde de promovarea utilizarii rationale a combustibililor si energiei, va urmari incadrarea consumurilor in cele normate, realizarea masurilor din programele de economisire intocmite pe sectii si sectoare in baza bilanturilor energetice si va populariza experienta pozitiva obtinuta.
    La nivelul fiecarei unitati economice va fi infiintata cite o comisie energetica, coordonata de conducatorul tehnic al unitatii si compusa din responsabilii din sectii, maistrii cu experienta si muncitori cu inalta calificare, care va analiza decadal situatia consumurilor de energie si combustibil, modul de realizare a programelor de economisire si va stabili masurile pentru reducerea continua a consumurilor energetice de toate formele.
    Activitatea comisiilor energetice din unitatile economice se va axa in principal pe:
    a) depistarea consumurilor nerationale de combustibili si energie in baza bilanturilor energetice;
    b) recuperarea resurselor secundare energetice;
    c) modul de intrebuintare a energiei si combustibililor, in scopul reducerii permanente a consumurilor normate, si atingerea nivelurilor de consum cele mai reduse pe plan mondial;
    d) valorificarea experientei pozitive de economisire a energiei si combustibililor;
    e) elaborarea de noi procedee care necesita consumuri mai reduse de energie si de forme noi prin care se pot obtine economii de consumuri energetice.
    Art. 31
    Ministerul Aprovizionarii Tehnico-Materiale si Controlului Gospodaririi Fondurilor Fixe, Comitetul de Stat al Planificarii, Directia Centrala de Statistica vor elabora si propune Consiliului de Ministri spre aprobare, in termen de 30 de zile de la data aprobarii prezentului decret, propuneri de imbunatatire a sistemului informational in domeniul urmaririi consumurilor de combustibili si energie electrica pe destinatii.
    Art. 32
    In scopul asigurarii unei politici unitare in domeniul utilizarii judicioase a resurselor de combustibili si energie si gospodaririi rationale a acestora, se infiinteaza Comisia permanenta pentru coordonarea, avizarea si controlul consumurilor de combustibili, energie electrica si termica, formata din reprezentanti ai Ministerului Aprovizionarii Tehnico-Materiale si Controlului Gospodaririi Fondurilor Fixe, Comitetului de Stat al Planificarii, Ministerului Minelor, Petrolului si Geologiei, Ministerului Industriei Chimice, Ministerului Energiei Electrice, Consiliului National pentru Stiinta si Tehnologie si Comisiei Republicane de Rezerve Geologice.
    Art. 33
    Ministerele, celelalte organe centrale, comitetele executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti, centralele, intreprinderile, celelalte unitati vor trece de indata la revizuirea normelor de consum si la stabilirea masurilor necesare reducerii consumurilor de combustibili, energie electrica si termica pe sectii, ateliere, locuri de munca, care sa asigure realizarea imediata a prevederilor prezentului decret, precum si incadrarea in nivelurile de consum reduse stabilite pentru anii 1973 si 1974, asigurind realizarea integrala a sarcinilor de plan.
    Pentru problemele ce vizeaza activitatea pe intregul an 1974 si in perspectiva, ministerele, ceilalti titulari de plan, comitetele executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti vor elabora in termen de 2 luni de la data aprobarii prezentului decret programe de actiune pe intreprinderi, centrale, ministere si consilii populare, in vederea dezvoltarii resurselor de energie primara si economisirii acestora.
    Aceste programe vor fi analizate si aprobate de Consiliul de Ministri, care va urmari introducerea sarcinilor si masurilor respective in planurile nationale de dezvoltare economico-sociala si va controla aplicarea lor.
    Art. 34
    Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste va lua masurile necesare pentru folosirea continua a mijloacelor de presa, radio si televiziune, in scopul crearii unei opinii de masa pentru economisirea si utilizarea rationala a combustibililor si energiei in toate activitatile.
    Ministerul Educatiei si Invatamintului va introduce in programa analitica a invatamintului tehnic, mediu si superior cursuri de economie energetica, punindu-se accent deosebit pe analiza pe baza de bilant a problemelor energetice, incepind cu anul de invatamint 1977 - 1978.
    Art. 35
    Pe baza prevederilor prezentului decret, Ministerul Apararii Nationale si Ministerul de Interne vor elabora pina la data de 1 decembrie 1973 programele de folosire rationala a combustibililor, carburantilor si energiei, adaptate specificului activitatii lor si le vor supune spre aprobare Consiliului de Stat.
    Art. 36
    Consiliul de Ministri va informa trimestrial Consiliul de Stat asupra modului in care se aduc la indeplinire prevederile prezentului decret.
    Art. 37
    Dispozitiile prezentului decret sint obligatorii pentru ministere, celelalte organe centrale, organele locale ale administratiei de stat, unitatile subordonate acestora, organizatiile cooperatiste si obstesti, precum si pentru persoanele fizice.
    Art. 38
    Incalcarea prevederilor prezentului decret atrage raspunderea disciplinara, materiala, civila, administrativa sau penala, dupa caz.
    Art. 39
    Nerespectarea prevederilor avizelor date, conform legii, cu privire la folosirea combustibililor si a energiei, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 - 10.000 de lei, daca fapta nu este savirsita in astfel de conditii incit, potrivit legii penale, este considerata infractiune.
    Art. 40
    Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 5.000 lei urmatoarele fapte, daca nu sint savirsite in astfel de conditii incit, potrivit legii penale, sint considerate infractiuni:
    a) neelaborarea programelor de optimizare a transporturilor, precum si efectuarea transporturilor in relatii neoptimizate;
    b) neluarea masurilor pentru elaborarea bilanturilor energetice si pentru punerea in aplicare a masurilor rezultate din acestea;
    c) neluarea masurilor prevazute pentru recuperarea resurselor energetice;
    d) neelaborarea documentatiilor pentru valorificarea resurselor secundare energetice;
    e) incalcarea obligatiilor cu privire la incadrarea si urmarirea aplicarii in productie a normelor si normativelor de consum de combustibili, carburanti si energie;
    f) incalcarea obligatiilor de modernizare a instalatiilor si agregatelor energetice;
    g) neluarea masurilor de dotare a instalatiilor consumatoare de combustibili si energie cu aparate de masura si control;
    h) montarea fara aprobare legala de instalatii consumatoare de gaze naturale sau de combustibil petrolier, precum si extinderea retelelor de gaze naturale;
    i) punerea in functiune si exploatarea instalatiilor consumatoare fara instalatii de recuperare a resurselor energetice secundare si a deseurilor combustibile.
    Art. 41
    Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 3.000 lei urmatoarele fapte, daca nu sint savirsite in astfel de conditii incit, potrivit legii penale, sint considerate infractiuni:
    a) neluarea masurilor de etansare a instalatiilor de depozitare, transport si utilizare a combustibililor si energiei, in vederea evitarii scurgerilor de fluide energetice;
    b) folosirea instalatiilor si agregatelor fara izolatie termica sau cu izolatie termica necorespunzatoare;
    c) functionarea in gol sau cu sarcina redusa a instalatiilor consumatoare de combustibili si energie;
    d) neaplicarea masurilor de limitare si restrictii prevazute prin prezentul decret in domeniul incalzitului si iluminatului.
    Art. 42
    Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre:
    a) personalul imputernicit in acest scop de Comisia permanenta pentru avizarea si controlul consumurilor de combustibili, energie electrica si termica, in baza prevederilor Decretului nr. 680/1973;
    b) personalul cu atributii de control din cadrul Ministerului Aprovizionarii Tehnico-Materiale si Controlului Gospodaririi Fondurilor Fixe;
    c) personalul imputernicit in acest scop de ministerele economice, alte organe centrale, de comitetele executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti, precum si de catre conducatorii centralelor sau unitatilor producatoare si distribuitoare de combustibili si energie.
    Art. 43
    Contraventiilor prevazute in art. 39 - 41 le sint aplicabile dispozitiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor.
    Art. 44
    Incalcarea prevederilor prezentului decret privitoare la limitarea vitezei de circulatie constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor legale privind circulatia pe drumurile publice.
    Art. 45
    Vinzarea benzinei sau a altor carburanti de catre personalul unitatilor socialiste de desfacere ori eliberarea documentelor pentru procurarea acestor produse cu incalcarea prevederilor legale constituie infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor obstesti si se pedepseste potrivit art. 248 din Codul penal.
    Art. 46
    Instrainarea benzinei sau altor carburanti apartinind unitatilor socialiste sau a documentelor eliberate acestor unitati pentru procurarea produselor mentionate constituie infractiunea de delapidare si se pedepseste potrivit art. 223 din Codul penal.
    Art. 47
    Vinzarea de catre persoanele fizice in scopul realizarii de profit a benzinei sau a altor carburanti ori a documentelor eliberate pentru procurarea acestor produse constituie infractiunea de specula si se pedepseste potrivit art. 295 din Codul penal.
    Art. 48
    Prezentul decret intra in vigoare pe data de 18 noiembrie 1973.
    Orice dispozitii contrare prezentului decret se abroga.

    ANEXA 1

                                 MASURI
de restrictie si rationalizare a consumurilor de carburanti

________________________________________________________________________________
Nr.                                                                 Consum maxim
crt.                  Grupa de autovehicule                         lunar
                                                                    - litri -
________________________________________________________________________________
     I. Limitarea consumului de benzina

  1. Toate autoturismele din dotarea ministerelor, celorlalte
     organe centrale de stat, comitetelor executive ale
     consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti si
     unitatilor din subordinea acestora, precum si a organizatiilor
     cooperatiste si obstesti ori a altor persoane juridice, cu
     exceptia celor cuprinse la pct. 2 si 3                                180
  2. Cite doua autoturisme din dotarea centralelor industriale si
     unitatilor cu statut de centrala cuprinse in anexa la
     Decretul nr. 162/1973, precum si din dotarea unitatilor de
     constructii-montaj pe baza aprobarii Consiliului de Ministri;
     cite un autoturism din dotarea Comitetului de Stat pentru
     Energia Nucleara, Uzinei "G" Rimnicu Vilcea si Institutului
     pentru tehnologii nucleare Colibasi-Pitesti                           320
  3. Autoturismele date in folosinta persoanelor care indeplinesc
     functiile prevazute la anexele nr. 1/A si 1/B*)                 250 - 100
________________________________________________________________________________
     a) Cantitatile de benzina prevazute la pct. 1 - 3, neridicate
        in cursul unei luni, se pot ridica in cursul lunilor
        urmatoare, in cadrul aceluiasi an calendaristic.
     b) Cantitatile de benzina prevazute la pct. 1 - 3 pot fi
        redistribuite in cadrul aceleiasi unitati numai la aceleasi
        categorii de mijloace auto.
        Nu se admite redistribuirea benzinei de la mijloace auto
        utilizate in scopuri economice (transport de marfuri,
        mijloace de transport in comun si alte activitati) la
        autoturismele utilizate pentru transportul de persoane.
        De asemenea, se interzice orice redistribuire a
        combustibililor si carburantilor prevazuti prin plan pentru
        realizarea productiei, in alte scopuri.
     c) Se excepteaza de la prevederile pct. 1 autoturismele pentru
        interventii in retelele electrice, retelele de transport de
        gaze si petroliere, instalatiile de apa, instalatiile de
        telecomunicatii, controlul sigurantei rutiere, precum si
        cite un autoturism din dotarea intreprinderilor miniere si
        de foraj-extractie, pentru care consumul de carburanti va
        fi calculat in raport cu interventiile efectuate,
        justificate pe baza de documente de lucru.
     d) Folosirea autoturismelor si altor autovehicule apartinind
        organizatiilor socialiste de stat, cooperatiste si obstesti
        se poate face numai in interes de serviciu. Deplasarile la
        distante mari se vor face de regula cu mijloace publice de
        transport.
     e) Pentru efectuarea rodajului autoturismelor noi se acorda
        100 litri benzina.
------------
    *) Anexele nr. 1/A si 1/B, introduse prin Decretul nr. 640 din 29 noiembrie 1973, au fost comunicate institutiilor interesate.

     II. Limitarea vitezei de circulatie

     A. Autoturisme din dotarea unitatilor socialiste si proprietate personala

                                                                    Viteza
                                                                    maxima km/h
                                                                    ____________
     Autoturismele dotate cu motoare de peste 2.000 cm^3, cu
     exceptia autoturismelor Volga, Pobeda, Warszawa                    100
     Autoturismele dotate cu motoare de la 1.500 la 2.000 cm^3           90
     Alte autoturisme cu motoare sub 1.500 cm^3, precum si
     autoturismele Volga, Pobeda si Warszawa                             80
     Autoturisme de teren                                                70
     In localitati viteza maxima de deplasare a tuturor
     autoturismelor este de                                              60

     B. Alte autovehicule din dotarea unitatilor socialiste

     Autobuze si microbuze echipate cu motoare Diesel                    70
     Celelalte autobuze si microbuze                                     50
     Autocamionete, autofurgonete, autocamioane si autofurgoane          60
     Autobasculante                                                      50
     Autocamioane cu remorci, autotractoare cu sa si semiremorca
     si autospeciale                                                     50
     In localitati viteza maxima de deplasare a tuturor acestor
     autovehicule este de                                                40
________________________________________________________________________________

     a) Respectarea limitelor de viteza prevazute la pct. II este
        obligatorie si pentru cetatenii straini care conduc
        autovehicule pe teritoriul Republicii Socialiste Romania.
     b) Se excepteaza de la prevederile pct. II autovehiculele
        destinate stingerii incendiilor si autosalvarile aflate in
        actiuni de interventie, precum si cele ale organelor
        Ministerului de Interne si ale Procuraturii, aflate in
        misiune.
     c) Autovehiculele care transporta materiale usor inflamabile
        sau explozibili nu vor depasi vitezele maxime prevazute
        prin Regulamentul pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966
        privind circulatia pe drumurile publice.

     III. Limitarea distantelor de deplasare a unor autovehicule
          din parcul unitatilor socialiste

  1. Pentru autoturismele prevazute la pct. I/1, cu exceptia celor
     folosite de demnitari si asimilatii acestora, precum si pentru
     microbuze si autosanitare, se limiteaza zona de deplasare in
     cadrul judetului in care sint inmatriculate; autoturismele
     inmatriculate in municipiul Bucuresti se pot deplasa si in
     cadrul judetului Ilfov, iar cele din judetul Ilfov, si in
     municipiul Bucuresti.
  2. Utilizarea autoturismelor de interventie in retelele
     electrice, in retelele de transport de gaze si petroliere,
     instalatiile de apa, instalatiile de telecomunicatii,
     controlul sigurantei rutiere, a autosanitarelor in situatii
     deosebite, temeinic justificate, precum si a autoturismelor
     de la pct. I/2, se va face in cadrul zonei de deservire
     stabilita prin autorizatie eliberata in acest scop de catre
     ministere, celelalte organe centrale sau comitetele executive
     ale consiliilor populare judetene sau al municipiului
     Bucuresti.
  3. Se excepteaza de la prevederile pct. 1 un numar de doua
     autoturisme din parcul comun al Procuraturii Republicii
     Socialiste Romania, care urmeaza sa fie folosite in cazuri
     deosebite pentru activitatea de urmarire penala si
     criminalistica, autoturismele din dotarea intreprinderilor
     socialiste care se deplaseaza la subunitatile proprii situate
     in alte judete, precum si autoturismele apartinind organelor
     de control specializate ale statului care se deplaseaza in
     zona de control stabilita prin acte normative, in afara
     judetului in care sint inmatriculate, pe baza autorizatiei
     eliberate in acest scop de catre ministere, celelalte organe
     centrale sau comitetele executive ale consiliilor populare
     judetene sau al municipiului Bucuresti.

     IV. Masuri pentru adaptarea structurii parcului de autoturisme
         si limitarea dotarii cu autoturisme de oras la tipuri cu
         consum de benzina sub 11 litri la 100 km

  1. Se inlocuiesc cu autoturisme Dacia 1300 autoturismele din
     dotarea ministerelor, altor organe centrale, locale, obstesti
     si unitatilor subordonate acestora:
     a) autoturismele care au indeplinit norma de parcurs si
        urmeaza a fi casate de unitatile detinatoare;
     b) autoturismele cu consum de benzina peste 11 litri la
        100 km, pe masura ce realizeaza norma de parcurs
        corespunzatoare primei reparatii capitale;
     c) autoturismele de teren, o treime din parcul normat;
     d) autoturismele cu consum mai mare de 11 litri la 100 km care
        deservesc functiile de ministru si ministru secretar de
        stat, precum si functiile de vicepresedinte al Marii
        Adunari Nationale si de presedinte de comisie permanenta a
        Marii Adunari Nationale, pe masura ce autoturismele din
        dotarea actuala nu vor mai indeplini conditii
        corespunzatoare;
     e) autoturismele care deservesc functiile de prim-adjunct al
        ministrului, adjunct al ministrului, cei cu functii
        asimilate acestora, secretarii de stat din ministere,
        prim-vicepresedintii si vicepresedintii comitetelor
        executive ale consiliilor populare judetene si al
        municipiului Bucuresti, precum si toate celelalte functii
        neprecizate la lit. d).
  2. Se interzice importul de autoturisme de oras cu consum de
     benzina mai mare de 10 litri la 100 km, pentru dotarea
     ministerelor, altor organe centrale, locale, obstesti si
     unitatilor subordonate acestora.

    ANEXA 2

                                MASURI
de limitare si restrictii in domeniul incalzitului si iluminatului

    I. In domeniul incalzitului

    1. Temperatura de incalzire in halele industriale si alte spatii de productie inchise se limiteaza la maximum 16 grade C.
    Temperatura de incalzire in camerele de locuit si alte incaperi se limiteaza la maximum 18 grade C.
    Se intrerupe prepararea apei calde menajere timp de cel putin 7 ore zilnic, dar in mod obligatoriu intre orele 11 - 13 si 24 - 5.
    Se excepteaza de la prevederile de mai sus spitalele, casele de nasteri, cresele si gradinitele, caminele de copii si de batrini.
    2. Combustibilii petrolieri si gazele naturale repartizate prin plan pentru incalzire se defalca obligatoriu pe unitati consumatoare, de catre titularii de plan si coordonatorii de balanta, pe trimestre, luni, decade si zile. Defalcarea se va face la inceputul fiecarui trimestru si se va readapta lunar si decadal in functie de temperatura exterioara a perioadei respective.
    Concomitent, coordonatorii de balanta vor stabili cantitatile de gaze naturale si de combustibili petrolieri alocate pentru incalzit, si pe orase si judete, pentru centrale de zona, de cvartal si termocentrale.
    3. Ministerul Minelor, Petrolului si Geologiei si Ministerul Industriei Chimice vor livra gazele naturale si combustibilii petrolieri numai in cadrul cotelor alocate beneficiarilor.
    In acest scop, Ministerul Minelor, Petrolului si Geologiei are obligatia de a masura zilnic cantitatile de gaze consumate in centralele electrice de termoficare, in centrale termice de zona si de cvartal, decadal la centralele termice individuale din institutii. In caz de depasire a consumului, unitatile de distributie impreuna cu comitetele executive ale consiliilor populare vor lua masuri pentru recuperare, in ziua urmatoare, in cazul centralelor electrice de termoficare si centralelor termice de zona si de cvartal, si vor stabili grafice de recuperare in decada urmatoare in cazul centralelor termice individuale din institutii. In caz de nerecuperare vor sista livrarea pina la incadrarea in cota alocata.
    De asemenea, pentru combustibilii petrolieri destinati incalzirii, Ministerul Industriei Chimice, prin unitatile sale de distributie, va asigura livrarile, lunar, pe consumatori, conform desfasuratoarelor intocmite de beneficiarii de plan, si va urmari consumurile, astfel incit orice depasire sa fie recuperata in luna urmatoare. In caz de nerecuperare va opri livrarile pina la incadrarea in cota alocata.
    4. Comitetele sau birourile executive ale consiliilor populare judetene, municipale si orasenesti, ministerele si celelalte organe centrale vor urmari gospodarirea cantitatilor de gaze naturale si de produse petroliere alocate pentru incalzire, astfel incit sa asigure conditiile normale de incalzit, in cadrul acestor cote, in limitele temperaturilor interioare prevazute in prezentul decret.
    5. In vederea reducerii consumului de gaze naturale si de combustibil petrolier in centrale electrice de termoficare si in centralele termice de zona si cvartal la strictul necesar, parametrii de functionare a sistemului de termoficare se vor realiza pe baza graficului de reglaj calitativ corelat cu temperaturile maxime stabilite mai sus. Temperatura agentului termic la iesirea din centrala se va regla de cel putin patru ori pe zi in functie de temperatura exterioara si de prognoza meteorologica pentru perioada imediat urmatoare.
    Consumatorii industriali racordati la sistemul de termoficare sint obligati sa-si adapteze receptorii de caldura pentru a nu depasi temperaturile maxime stabilite mai sus si pentru incadrarea in parametrii de functionare a sistemului.
    6. Unitatile de distributie a energiei termice sint obligate sa asigure echilibrarea sistemelor de incalzire in retele si la consumatorii urbani prin diafragmare, in vederea uniformizarii temperaturii in incaperi. Totodata se va asigura automatizarea tuturor punctelor termice.
    7. Detinatorii de imobile cu instalatii proprii de incalzire centrala, precum si persoanele fizice si juridice care folosesc gaze naturale sau produse petroliere pentru incalzit cu sobe, comitetele asociatiilor de locatari, mecanicii de bloc au obligatia de a exploata rational instalatiile de incalzire si a nu depasi temperaturile limita stabilite prin prezentul decret.
    8. Titularii de plan raspund de gospodarirea combustibililor petrolieri si gazelor naturale, de reglarea consumurilor pentru incalzit in functie de temperatura exterioara in cadrul cotelor repartizate si de eliminarea risipei de orice fel, cum sint izolatia termica necorespunzatoare, pierderi prin conducte, reglarea necorespunzatoare a instalatiilor de ardere.
    9. Se interzice livrarea de gaze naturale la toate categoriile de consumatori fara aparataj de masura a consumului.
    10. Ministerele, celelalte organe centrale si locale, unitatile de proiectare, cercetare, executie, precum si toti beneficiarii de constructii, vor lua masuri ca toate blocurile de locuinte si cladirile publice cu incalziri centrale, cu termene de punere in functiune incepind din anul 1979, sa fie dotate cu instalatii de reglaj automat diferentiat al debitului de agent termic in functie de orientarea diferitelor fatade, pentru asigurarea unor temperaturi constante in incaperi, in limitele temperaturilor maxime stabilite.
    De asemenea, vor lua masuri ca blocurile de locuinte si cladirile publice existente si care se vor construi in anii 1977 - 1978 sa fie dotate, in mod esalonat in perioada 1979 - 1982, cu instalatiile mentionate in alineatul precedent.
    Ministerul Industriei Constructiilor de Masini va asimila si asigura fabricatia de serie a aparaturii de reglare de mai sus, in anii 1977 - 1978.

    II. In domeniul iluminatului

    - se reduce cu 50% iluminatul vitrinelor in timpul orarului de functionare a magazinelor si altor unitati comerciale si se interzice iluminatul vitrinelor si al firmelor in afara programului, cu exceptia iluminatului de securitate;
    - orarul de functionare a magazinelor si altor unitati comerciale se va stabili astfel incit sa utilizeze la maximum iluminatul natural, cu exceptia celor alimentare, a farmaciilor si a altora similare;
    - se reduce cu 30 - 40% iluminatul in birouri si cu minimum 60% iluminatul pe coridoare, in holuri si exterior;
    - se reduce cu 50 - 60% iluminatul in localitati, pe strazi si in alte locuri publice;
    - se reduce la strictul necesar iluminatul instalatiilor in aer liber - rafinarii, instalatii chimice si metalurgice, rampe, depozite, triaje si altele;
    - se va utiliza, la maximum iluminatul natural in intreprinderi; se va reduce iluminatul general in halele de productie prin extinderea iluminatului local si partial in timpul noptii;
    - se vor lua de indata, de catre toti cetatenii, masuri pentru reducerea in medie cu 30% a consumului de energie electrica pentru iluminat si alte utilizari casnice, prin utilizarea rationala a iluminatului si aparatelor electrocasnice, evitindu-se risipa de orice fel. Consiliile populare judetene si al municipiului Bucuresti, precum si Ministerul Energiei Electrice, vor controla modul de realizare a acestor masuri;
    - se va reorienta productia de becuri si respectiv a livrarilor catre fondul pietei si pentru birouri, in sensul cresterii ponderii becurilor de putere mica;
      se interzice iluminatul pe sosele, autostrazi si alte drumuri publice, in afara asezarilor compacte;
      se interzice iluminatul dupa terminarea activitatilor in cantine, scoli, spatii administrative si altele similare, cu exceptia iluminatului de paza si securitate.



SmartCity5

COMENTARII la Decretul 620/1973

Momentan nu exista niciun comentariu la Decretul 620 din 1973
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu