Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECRET Nr

DECRET   Nr. 587 din 24 octombrie 1973

privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil

ACT EMIS DE: CONSILIUL DE STAT AL REPUBLICII SOCIALISTE ROMANIA

ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL  NR. 168 din 27 octombrie 1973


SmartCity3


                           EXPUNERE DE MOTIVE

    Instalatiile care lucreaza sub presiune: cazanele de abur si recipientele, precum si instalatiile de ridicat, prezinta un pericol sporit in exploatare, fata de alte utilaje si instalatii, din care cauza sint supuse unui regim special de supraveghere, verificare si autorizare a functionarii.
    Prevederile legale existente privind acest regim nu mai corespund dezvoltarii economiei din tara noastra, deoarece a crescut complexitatea instalatiilor sub presiune si de ridicat, pe linga sporirea lor numerica; din aceasta cauza masurile preventive de siguranta prevazute de normativele in vigoare nu mai sint suficiente; astfel de instalatii complexe si cu regim greu de lucru se intilnesc in prezent in toate ramurile industriale si cu deosebire in industria chimica, petrochimica, siderurgica, unde instalatiile care lucreaza sub presiune si de ridicat sint incluse in linii tehnologice, cele mai multe automatizate.
    Pe de alta parte, datorita redistribuirii unor sarcini intre organele de stat, unele atributii in acest domeniu, prevazute in normele legale, au fost trecute pe seama altor organe decit cele stabilite initial.
    Tinind seama de cele de mai sus si de necesitatea de a dispune de cadrul legal care sa creeze premisele pentru realizarea masurilor necesare privind siguranta deplina in functionare a instalatiilor sub presiune si de ridicat, s-a emis alaturatul decret.
    Principalele imbunatatiri aduse legislatiei prin acest decret sint urmatoarele:
    - stabilirea concreta a atributiilor si raspunderilor pentru institutele de proiectare, intreprinderile constructoare si de montaj, precum si pentru detinatorii de instalatii sub presiune si de ridicat, de a proiecta, construi si a le folosi in conditii de siguranta;
    - prevederea de obligatii si raspunderi precise pentru beneficiarii de instalatii si pentru intreprinderile de comert exterior, de a importa instalatiile si aparatele cu respectarea prescriptiilor tehnice privind siguranta in functionare, prevazind in contracte toate conditiile pentru efectuarea verificarilor si exploatarea sigura a acestora;
    - precizarea raspunderii pentru prevederea in proiecte, aplicarea in executie si folosirea in exploatare a masurilor referitoare la siguranta in functionare a instalatiilor sub presiune si de ridicat;
    - stabilirea obligatiei pentru intreprinderile detinatoare de a folosi, in exploatarea instalatiilor sub presiune si de ridicat, numai personal calificat, care sa fie autorizat de Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, pentru toate locurile de munca;
    - precizarea obligatiilor si raspunderilor Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, a carei activitate de verificare trebuie sa se extinda pe toata filiera de la proiectare pina la casare.
    Avind in vedere gravitatea consecintelor ce decurg din avariile si accidentele datorate nerespectarii prescriptiilor tehnice privind siguranta in functionare a instalatiilor sub presiune si de ridicat, decretul prevede ca incalcarea obligatiilor legale atrage, dupa caz, raspunderea disciplinara, materiala, civila, administrativa sau penala.

    Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania decreteaza:

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    In scopul functionarii in conditii de siguranta, cazanele, recipientele sub presiune, instalatiile de ridicat, precum si aparatele consumatoare de combustibil, prevazute in anexa nr. 1, denumite in continuare instalatii si aparate, prezentind pericol sporit in exploatare, sint supuse unui regim special de verificare tehnica si autorizare de functionare, potrivit prevederilor prezentului decret.
    Art. 2
    Verificarea tehnica si autorizarea de functionare a instalatiilor si aparatelor prevazute in art. 1, cu exceptia celor prevazute in anexa nr. 1 lit. a) - d) inclusiv, se exercita de catre Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat din subordinea Inspectoratului general de stat pentru controlul gospodaririi fondurilor fixe, combustibililor, energiei si pentru verificarea instalatiilor sub presiune si de ridicat, din cadrul Ministerului Aprovizionarii Tehnico-Materiale si Controlului Gospodaririi Fondurilor Fixe, in conformitate cu prevederile prezentului decret si pe baza prescriptiilor tehnice privind siguranta in functionare a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil.
    Art. 3
    Prescriptiile tehnice privind siguranta in functionare prevazute in art. 2, denumite in continuare prescriptii tehnice, se elaboreaza sub coordonarea Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat. Modul de elaborare, aprobare si intrare in vigoare a prescriptiilor tehnice este prevazut in anexa nr. 2.
    Prescriptiile tehnice sint obligatorii pentru toti cei care proiecteaza, construiesc, monteaza, repara, intretin, exploateaza sau verifica aceste instalatii si aparate.

    CAP. 2
    Proiectarea, omologarea, construirea si montarea instalatiilor si aparatelor prevazute in anexa nr. 3

    Sectiunea 1
    Proiectarea

    Art. 4
    Proiectele instalatiilor si aparatelor se elaboreaza de unitati de proiectare specializate, imputernicite in acest scop de catre organele centrale tutelare si autorizate de Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat; proiectele instalatiilor si aparatelor pot fi elaborate si de catre alte unitati de proiectare, urmind ca proiectele respective, pentru a putea fi folosite, sa fie in prealabil verificate de o unitate de proiectare autorizata.
    Art. 5
    Unitatile de proiectare autorizate au urmatoarele obligatii si raspunderi:
    a) sa adopte solutii constructive care sa permita functionarea instalatiilor si aparatelor in conditii de siguranta, conform prevederilor din prescriptiile tehnice;
    b) sa prevada in documentatia tehnica examinarile si incercarile ce trebuie efectuate in uzine si pe santiere pentru verificarea parametrilor de siguranta in functionare ai instalatiilor si aparatelor, conform prevederilor din prescriptiile tehnice;
    c) sa elaboreze instructiuni tehnice pentru exploatarea, intretinerea, revizuirea si repararea instalatiilor si aparatelor, precum si pentru pregatirea personalului de exploatare;
    d) sa elaboreze desenul tip de ansamblu cuprinzind principalele conditii, conform prescriptiilor tehnice, care sa permita verificarea parametrilor de siguranta ai instalatiilor in timpul executiei, la locul de instalare, pentru emiterea autorizatiei de functionare si in exploatare;
    e) sa numeasca personalul de specialitate, care sa examineze proiectele elaborate din punct de vedere al sigurantei in functionare a instalatiilor si aparatelor si care va raspunde, solidar cu proiectantul, de aplicare a prevederilor din prescriptiile tehnice, semnind proiectele;
    f) sa prezinte proiectele elaborate, respectiv desenele tip de ansamblu, avizarii Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, cu privire la respectarea prescriptiilor tehnice.
    Este interzisa folosirea proiectelor, respectiv a desenelor tip de ansamblu, fara avizul Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat.
    Art. 6
    Unitatile de proiectare care elaboreaza proiecte de constructii industriale sau civile, in care se monteaza instalatii si aparate, precum si unitatile de proiectare care elaboreaza proiecte de montaj pentru instalatiile si aparatele respective, au urmatoarele obligatii si raspunderi:
    a) sa adopte solutii care sa permita instalarea si functionarea acestora in conformitate cu prescriptiile tehnice;
    b) sa numeasca personal de specialitate care sa examineze proiectele din punct de vedere al sigurantei in functionare si care sa raspunda, solidar cu proiectantul, de aplicarea prevederilor prescriptiilor tehnice, semnind proiectele in acest sens.

    Sectiunea 2
    Omologarea

    Art. 7
    Este interzisa fabricarea in serie a instalatiilor si aparatelor fara omologarea in prealabil a prototipurilor; pentru omologarea instalatiilor si aparatelor prevazute in prezentul capitol se vor aplica prevederile din prezentul decret.
    Ministerele, celelalte organe centrale si organele locale ale administratiei de stat, precum si alte organizatii socialiste, care au in subordine unitati producatoare de instalatii si aparate supuse omologarii, vor emite instructiuni de omologare, cu avizul principalilor beneficiari si al Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentului decret. Instructiunile vor contine componenta comisiilor de omologare, pe categorii de instalatii si aparate, continutul documentatiei de omologare si conditiile de reexaminare periodica obligatorie a instalatiilor si aparatelor omologate, precum si organul competent sa aprobe omologarea si sa rezolve divergentele.
    In cazul in care un produs se realizeaza de unitati apartinind mai multor organe centrale, instructiunile se vor elabora de catre organul central care este producator principal.
    Art. 8
    Lucrarile in vederea omologarii se organizeaza de intreprinderea constructoare a instalatiei sau aparatului, iar omologarea se va face cu participarea obligatorie a principalilor beneficiari, a altor factori interesati de specialitate, precum si a Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat. Omologarea instalatiei sau aparatului nu se va putea face decit cu acordul dat de inspectie, in sedinta comisiei sau in termen de cel mult 10 zile de la data intrunirii comisiei.
    Art. 9
    Incercarile in vederea omologarii instalatiilor prevazute in anexa nr. 3, lit. a) - c) inclusiv, se efectueaza in laboratoare sau pe standuri echipate corespunzator, ale organizatiilor socialiste producatoare, sau la locul de functionare la beneficiar, dupa caz, avind omologate in prealabil subansamblele componente cu functionare independenta.
    Pentru dispozitivele de siguranta prevazute in anexa nr. 3, lit. g), precum si pentru aparatele de la lit. d) - f) inclusiv, incercarile, in vederea omologarii, se efectueaza in laboratorul Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat sau in laboratoare, respectiv standuri, ale unitatilor socialiste producatoare, autorizate de aceasta.
    Instalatiile si aparatele omologate vor fi reexaminate periodic de organizatiile socialiste producatoare, care vor efectua incercari de tip, pentru a verifica daca sint respectate conditiile in care au fost omologate.

    Sectiunea 3
    Construirea, montarea si repararea

    Art. 10
    Instalatiile si aparatele pot fi construite, montate sau reparate, iar in cazul ascensoarelor, si intretinute, conform prevederilor din prescriptiile tehnice, numai de organizatiile socialiste autorizate de Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat.
    Art. 11
    Organizatiile socialiste autorizate sa construiasca, sa monteze si sa repare instalatiile si aparatele au, in conformitate cu prescriptiile tehnice, urmatoarele obligatii si raspunderi:
    a) sa execute lucrarile mentionate in conformitate cu proiectele, cu prevederile procesului tehnologic de executie, cu cele din documentatia de omologare, precum si cu cele din prescriptiile tehnice, raspunzind de aplicarea corespunzatoare a acestora;
    b) sa pregateasca si sa prezinte instalatiile si aparatele, precum si toate documentatiile tehnice necesare, in timpul si la sfirsitul construirii, montarii si repararii, la verificarea tehnica care se executa de personalul Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat;
    c) sa foloseasca, in lucrarile de construire, montare si reparare, personal calificat; sudorii vor fi autorizati de Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat.
    Se interzice executarea lucrarilor de construire, montare si reparare cu sudori neautorizati;
    d) sa intocmeasca si sa livreze, odata cu instalatiile si aparatele, documentatia tehnica prevazuta de prescriptiile tehnice.

    CAP. 3
    Punerea in functiune si exploatarea instalatiilor si aparatelor

    Art. 12
    In vederea asigurarii conditiilor pentru functionarea in conditii de siguranta, organizatiile socialiste care detin sau folosesc instalatiile prevazute in anexa nr. 1, pct. 1 si 2, au urmatoarele obligatii si raspunderi:
    a) sa inregistreze instalatiile la Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat; sa intocmeasca si sa tina la zi evidenta centralizata a acestora, conform prescriptiilor tehnice;
    b) sa supuna instalatiile, atit cele din tara, cit si cele importate, la verificarea tehnica executata de personalul Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat sau de catre personalul propriu autorizat conform art. 18, in conformitate cu prescriptiile tehnice, in vederea autorizarii functionarii, pregatind instalatiile si creind toate conditiile necesare in scopul verificarii;
    c) sa obtina, inainte de punerea in functiune, de la Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, autorizatia de functionare pentru instalatiile noi, vechi montate din nou sau cele aflate in exploatare la scadenta, conform prescriptiilor tehnice.
    Este interzisa punerea in functiune a unor asemenea instalatii fara autorizare de functionare eliberata de Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat.
    Pentru unele instalatii sub presiune, noi sau vechi montate din nou, precizate in prescriptiile tehnice, organizatiile socialiste sint obligate sa obtina si avizul de instalare al inspectiei, pe baza unei documentatii elaborate de proiectant sau detinator, dupa caz;
    d) sa ia masurile necesare ca instalatiile sa fie folosite in conditii de siguranta, executind reviziile curente, reparatiile si intretinerea lor permanenta, conform normativelor legale si prescriptiilor tehnice;
    e) sa elaboreze si sa doteze fiecare loc de munca cu instructiuni tehnice specifice privind exploatarea in conditii normale, precum si masurile ce trebuie luate in caz de avarii, intreruperi si dereglari ale instalatiilor sau ale proceselor in care acestea sint inglobate;
    f) sa solicite Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat verificarea tehnica a instalatiilor pentru care intocmesc documentatia legala, in vederea casarii;
    g) sa foloseasca personal calificat in exploatarea instalatiilor. Fochistii, macaragiii, mecanicii trolisti si alt personal stabilit prin prescriptiile tehnice vor fi in prealabil autorizati de Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat; in lipsa autorizatiei, folosirea lor la exploatarea instalatiilor este interzisa.
    Art. 13
    Pentru instalatiile si aparatele prevazute in anexa nr. 1, procurate din import, organizatiile socialiste beneficiare si intreprinderile de comert exterior vor prevedea in fisele tehnice, respectiv in contracte, conditiile corespunzatoare respectarii prevederilor din prescriptiile tehnice in vigoare in Republica Socialista Romania.
    In cazul in care exista deosebiri intre prescriptiile dupa care se ofera instalatia sau aparatul de catre furnizor si cele in vigoare in Republica Socialista Romania, ele vor fi stabilite de organizatia socialista beneficiara si intreprinderea de comert exterior si vor fi prezentate Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, spre avizare, inaintea perfectarii contractului; este interzisa contractarea fara acest aviz.
    Organizatiile socialiste beneficiare si intreprinderile de comert exterior vor asigura, prin contractul extern, conditiile necesare efectuarii verificarii tehnice a instalatiilor si aparatelor, in vederea autorizarii functionarii in conformitate cu prevederile prescriptiilor tehnice in vigoare in Republica Socialista Romania.
    Art. 14
    Organizatiile socialiste care incarca in recipiente transportabile si distribuie gaze comprimate, dizolvate sau lichefiate sub presiune au urmatoarele obligatii si raspunderi:
    a) sa incarce si sa transporte recipientele conform prescriptiilor tehnice, folosind in acest scop personal instruit; este interzisa incarcarea recipientelor a caror scadenta de verificare tehnica a expirat sau care prezinta defecte ori lipsuri de natura a reduce siguranta lor in functionare;
    b) sa intocmeasca si sa difuzeze instructiuni tehnice privind incarcarea si folosirea recipientelor transportabile si sa verifice periodic, la locurile de utilizare, modul de folosire a recipientelor transportabile destinate uzului casnic;
    c) sa pregateasca si sa prezinte pentru verificare tehnica recipientele noi importate, cele aflate in exploatare inainte de expirarea scadentei de verificare, precum si cele care au fost supuse reparatiilor.
    Art. 15
    Organizatiile socialiste au obligatia sa pregateasca din timp personalul utilizat in lucrarile de construire, montare, reparare, intretinere si exploatare a instalatiilor prin cursuri teoretice si practice, de scurta durata, de calificare si specializare, in vederea autorizarii, conform prescriptiilor tehnice; de asemenea, vor organiza instructajul periodic si verificarea cunostintelor acestui personal, conform prescriptiilor tehnice.
    Cursurile de calificare si specializare vor fi organizate in baza planului de invatamint si a programelor analitice intocmite de organizatiile socialiste si avizate de Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, conform prescriptiilor tehnice.

    CAP. 4
    Verificarea tehnica a instalatiilor si aparatelor

    Art. 16
    In vederea asigurarii realizarii masurilor de siguranta in functionare a instalatiilor si aparatelor, in conformitate cu prevederile prezentului decret si ale prescriptiilor tehnice, Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat are urmatoarele obligatii si raspunderi:
    a) sa avizeze proiectele, respectiv desenele tip de ansamblu, elaborate de organizatiile socialiste de proiectare, cu privire la respectarea prescriptiilor tehnice; sa participe la avizarea proiectelor in cadrul consiliului tehnico-economic pentru instalatii deosebite, stabilite anual, conform art. 22;
    b) sa avizeze, la cererea intreprinderii de comert exterior si a organizatiei socialiste beneficiare, importul instalatiilor si aparatelor pentru care prescriptiile tehnice ale furnizorului strain prezinta diferente fata de prescriptiile tehnice din tara;
    c) sa participe la verificarile tehnice si incercarile prototipurilor de instalatii si aparate prevazute in anexa nr. 3; instalatiile si aparatele prevazute in aceasta anexa nu vor fi omologate fara acordul inspectiei;
    d) sa verifice in uzinele constructoare calitatea executiei si a materialelor in timpul si la terminarea fabricarii si sa supuna la incercari instalatiile si aparatele prevazute in anexa nr. 3;
    e) sa efectueze verificarea tehnica a instalatiilor prevazute in anexa nr. 3, lit. a) - c) inclusiv, in timpul montajului si la punerea in functiune si sa autorize functionarea lor; verificarile se vor efectua numai in cazul in care organizatiile socialiste au creat toate conditiile prevazute in prescriptiile tehnice.
    Instalatiile si aparatele importate vor putea fi autorizate sa functioneze pe baza verificarilor tehnice si incercarilor efectuate de catre organizatiile de supraveghere tehnica din tarile exportatoare, cu care inspectia a incheiat conventii, prin care se recunosc reciproc verificarile tehnice efectuate la instalatiile supuse supravegherii tehnice; in cazul in care nu sint incheiate conventii, verificarile tehnice in uzinele constructoare se vor efectua de inspectie;
    f) sa autorize personalul de care depinde siguranta in functionare a instalatiilor si aparatelor, conform prescriptiilor tehnice;
    g) sa retraga autorizatiile acordate organizatiilor socialiste sau personalului, precum si cele pentru instalatii, cind nu sint respectate prescriptiile tehnice, si sa ceara organelor competente sanctionarea celor vinovati, conform legii;
    h) sa interzica functionarea instalatiilor si aparatelor ori de cite ori constata ca nu sint indeplinite prevederile prezentului decret, precum si prescriptiile tehnice privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor si aparatelor;
    i) sa aplice, in conditiile prevazute de lege, sanctiuni contraventionale pentru abaterile de la prescriptiile tehnice si sa sesizeze organele competente despre faptele de incalcare a dispozitiilor legale privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor si aparatelor, sanctionate de legea penala.
    Art. 17
    In urma verificarilor tehnice efectuate, personalul Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat va intocmi documente de verificare (certificate, buletine, procese-verbale), care vor cuprinde constatari, rezultate ale verificarilor tehnice si incercarilor si dispozitii obligatorii privind siguranta in functionare a instalatiilor si aparatelor, raspunzind de respectarea prevederilor din prescriptiile tehnice.
    Art. 18
    Avizarea unor proiecte, respectiv a desenelor tip de ansamblu, si verificarea tehnica a unor instalatii se vor efectua si de catre unele unitati de proiectare si de organizatii socialiste, prin personalul propriu de specialitate autorizat in acest scop de Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat. Proiectele, respectiv desenele tip de ansamblu, care se vor aviza, instalatiile la care se vor efectua verificarile tehnice si unitatile de proiectare si organizatiile socialiste care vor efectua aceste lucrari se stabilesc de inspectie; prin prescriptii tehnice se vor stabili instalatiile care pot prezenta un pericol sporit in exploatare si a caror verificare tehnica se efectueaza numai de catre inspectie.
    Personalul autorizat al unitatilor de proiectare si organizatiilor socialiste incheie documente de avizare si verificare tehnica, in care consemneaza cercetarile, rezultatul examinarilor, incercarilor si verificarilor tehnice si dispozitiile obligatorii stabilite; un exemplar al fiecarui document, dupa intocmire, se trimite inspectiei, conform prevederilor din prescriptiile tehnice.
    Inspectia va verifica, prin sondaj, modul in care unitatile de proiectare si organizatiile socialiste executa lucrarile de avizare si verificare tehnica.
    Art. 19
    In vederea aplicarii masurilor prevazute in prezentul decret si in prescriptiile tehnice, unitatile constructoare, de montaj, reparatoare si de intretinere, cele care folosesc aceste instalatii, precum si cele care incarca, repara si executa verificarea tehnica a recipientelor transportabile cu gaze comprimate, dizolvate sau lichefiate sub presiune, vor numi personal tehnic, ingineri si tehnicieni de specialitate, in raport cu numarul si complexitatea instalatiilor, care vor fi autorizati de Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat.
    Personalul autorizat din organizatiile socialiste si conducerea acestor organizatii raspund de luarea masurilor pentru aplicarea prescriptiilor tehnice.
    Art. 20
    Ministerele, celelalte organe centrale si organele locale ale administratiei de stat vor indruma activitatea de supraveghere tehnica a instalatiilor si aparatelor din organizatiile socialiste subordonate, in conformitate cu prevederile prezentului decret si cu prevederile prescriptiilor tehnice.
    Art. 21
    In vederea efectuarii in bune conditii a verificarii tehnice a instalatiilor si aparatelor, organizatiile socialiste vor asigura conditiile de lucru corespunzatoare, cu respectarea normelor de protectie a muncii si vor pune la dispozitia personalului Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, precum si a organelor proprii de verificare autorizate:
    a) datele, informatiile sau documentele in legatura cu verificarea tehnica a instalatiilor;
    b) utilajul, personalul si echipamentul de protectie necesar;
    c) mijloacele de transport, acolo unde nu sint mijloace publice de transport.
    Art. 22
    In vederea indeplinirii sarcinilor din prezentul decret, organizatiile socialiste vor comunica, in raport cu profilul de activitate, Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, anual, pina la 1 noiembrie, necesarul, pentru urmatorul an, de verificari tehnice si incercari privind:
    a) proiectele instalatiilor si aparatelor care se vor elabora;
    b) prototipurile instalatiilor si aparatelor care se vor omologa;
    c) instalatiile si aparatele care se vor importa;
    d) instalatiile noi care se vor construi si se vor monta;
    e) instalatiile aflate in exploatare care vor fi scadente pentru verificarea tehnica periodica sau care vor fi supuse reparatiilor;
    f) personalul ce urmeaza a fi pregatit in vederea autorizarii.
    De asemenea, organizatiile socialiste vor comunica Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, cu 7 zile inainte, data efectiva a inceperii verificarii tehnice si incercarii instalatiilor in conformitate cu prevederile prescriptiilor tehnice si, in termen de 15 zile, instalatiile transferate altor beneficiari, precum si cele scoase definitiv din functiune.
    Art. 23
    In vederea imbunatatirii continue a sigurantei in functionare a instalatiilor si aparatelor, Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat experimenteaza si stabileste, in laboratoare proprii si in colaborare cu institutele de cercetare si proiectare si intreprinderile de specialitate, metode, mijloace si conditii tehnice necesare fundamentarii prescriptiilor tehnice, echiparii cu dispozitive de siguranta si protectie automata, verificarii tehnice si examinarii cazurilor de avarii si accidente la aceste instalatii si aparate. In acest scop, institutele si intreprinderile de specialitate vor stabili anual temele ce urmeaza sa le introduca in planurile proprii de activitate, de comun acord cu inspectia, precum si cu acordul forului lor tutelar, care va indica si sursa de finantare pentru fiecare tema in parte.

    CAP. 5
    Dispozitii finale

    Art. 24
    Pentru instalatiile prevazute in anexa nr. 1, lit. a) - d) inclusiv, conditiile privind proiectarea, omologarea, construirea, montarea, repararea, punerea in functiune, exploatarea si verificarea tehnica, precum si alte reglementari referitoare la siguranta in functionare, vor fi stabilite prin prescriptii tehnice de ministerele, celelalte organe centrale si organele locale ale administratiei de stat, prevazute in anexa nr. 1, lit. a) - d) inclusiv, tinind seama, in mod corespunzator, de prevederile prezentului decret.
    Art. 25
    Dispozitiile prezentului decret se aplica ministerelor, celorlalte organe centrale, organelor locale ale administratiei de stat, unitatilor subordonate acestora, organizatiilor cooperatiste si obstesti, persoanelor fizice, precum si, in mod corespunzator, altor organizatii care detin instalatii si aparate.
    Art. 26
    Dispozitiile prevazute la art. 5, 6, 18, 19 din prezentul decret referitoare la numirea organelor tehnice de supraveghere si verificare tehnica si de organizare a indrumarii si coordonarii activitatii acestora vor fi aduse la indeplinire in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentului decret.
    Art. 27
    Pentru instalatiile care functioneaza cu abateri de la prevederile prescriptiilor tehnice, precum si pentru cele care nu poseda autorizatie de functionare, intreprinderile detinatoare vor elabora planuri de masuri in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului decret, care vor fi inaintate Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, in vederea efectuarii verificarilor tehnice si autorizarii functionarii in conformitate cu prevederile legale.
    Art. 28
    In cazul avariilor care determina oprirea din functiune sau functionarea in conditii de nesiguranta a instalatiilor si aparatelor prevazute la art. 1, precum si in cazuri de accidente provocate de acestea, detinatorii de instalatii si aparate sint obligati a incunostinta de indata unitatile teritoriale ale Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat conform prevederilor din prescriptiile tehnice, in vederea efectuarii cercetarilor tehnice.
    Inspectia examineaza si tine evidenta avariilor instalatiilor si aparatelor, precum si a accidentelor provocate de acestea; analizeaza cauzele care le-au generat si stabileste masuri de prevenire.
    Art. 29
    Incalcarea obligatiilor si interdictiilor prevazute in prezentul decret atrage, dupa caz, raspunderea disciplinara, materiala, civila, administrativa sau penala a personalului vinovat.
    Art. 30
    Anexele nr. 1, 2 si 3 fac parte integranta din prezentul decret.
    Art. 31
    Prezentul decret intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Buletinul Oficial al Republicii Socialiste Romania.
    Pe data intrarii in vigoare a prezentului decret Hotarirea Consiliului de Ministri nr. 1325/1957 pentru reglementarea functionarii si controlului instalatiilor mecanice sub presiune si instalatiilor de ridicat, precum si orice alte dispozitii contrare, se abroga.

                      Presedintele Consiliului de Stat,
                             NICOLAE CEAUSESCU

    ANEXA 1

                                  LISTA
instalatiilor si aparatelor supuse regimului special de verificare tehnica si autorizare de functionare

    I.

    1. Instalatiile sub presiune: cazanele de abur, cazanele de apa calda si fierbinte, alte cazane similare; recipientele si conductele pentru fluide sub presiune.
    2. Instalatiile de ridicat: mecanismele, macaralele, ascensoarele, funicularele, masinile de ridicat pe plan inclinat si similare.
    3. Aparatele consumatoare de combustibil de uz neindustrial folosite la incalzit, gatit, preparat apa calda si similare.

    II.

    Urmatoarele instalatii sint verificate tehnic si autorizate sa functioneze dupa cum urmeaza:
    a) cazanele locomotivelor de cale ferata, recipientele de aer pentru instalatiile de frinare, basculare, semnalizare, montate pe locomotive, vagoane si autovehicule, recipientele folosite in echipamentul de mecanizare a operatiunilor legate de reglarea circulatiei pe liniile de cale ferata, precum si instalatiile sub presiune si instalatiile de ridicat montate pe nave, pe baza prescriptiilor tehnice ale Ministerului Transporturilor si Telecomunicatiilor;
    b) instalatiile sub presiune si instalatiile de ridicat aflate in administrarea Ministerului Apararii Nationale si Ministerului de Interne, pe baza prescriptiilor tehnice ale acestor ministere;
    c) instalatiile de ridicat din subteran, masinile de extractie si instalatiile de ridicat din sondele de foraj si extractie, pe baza prescriptiilor tehnice ale Ministerului Minelor, Petrolului si Geologiei;
    d) conductele cu fluide sub presiune, cu exceptia celor de abur si apa fierbinte, aflate in administrarea unitatilor din subordinea ministerelor, celorlalte organe centrale, comitetelor executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti, pe baza prescriptiilor tehnice ale ministerelor, organelor centrale sau organelor locale ale administratiei de stat tutelare; prescriptiile tehnice privind conductele magistrale pentru transportul produselor petroliere si al gazelor naturale, conductele sub presiune pentru produsele din rafinariile si schelele petroliere, conductele de legatura dintre acestea, conductele de gaze naturale din schelele de petrol si gaze, precum si conductele de distributie sub presiune din localitati, vor fi avizate in prealabil de Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat.

    ANEXA 2

    Elaborarea si aprobarea proiectelor de prescriptii tehnice privind siguranta in functionare a instalatiilor si aparatelor, precum si intrarea in vigoare a acestor prescriptii

    1. Proiectele de prescriptii tehnice privind siguranta in functionare a instalatiilor si aparatelor, denumite in continuare prescriptii tehnice, se elaboreaza sub coordonarea Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat. Prima redactare a proiectului de prescriptii tehnice se elaboreaza de specialisti din Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat sau, la cererea acesteia, de specialisti din institute de cercetari si proiectari, respectiv intreprinderi de specialitate, numiti in acest scop de conducerea organizatiilor socialiste respective.
    2. Proiectele de prescriptii tehnice in prima redactare se trimit pentru analiza factorilor interesati de specialitate: directii din ministere, institute de proiectare, institute de cercetare, intreprinderi constructoare, detinatoare sau reparatoare, dupa caz; observatiile comunicate in termen de 30 de zile de la data primirii proiectului de prescriptii tehnice se pun de acord in sedinta de lucru cu delegatii imputerniciti ai acestora, dupa care specialistii prevazuti la pct. 1 elaboreaza un proiect de prescriptii tehnice in redactare finala.
    3. Proiectele de prescriptii tehnice in redactarea finala se supun spre insusire de catre Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat unei comisii de specialitate compusa din delegatii imputerniciti ai principalelor ministere, celorlalte organe centrale si organe locale ale administratiei de stat, precum si ai altor organizatii interesate.
    4. Proiectele de prescriptii tehnice insusite de comisia prevazuta la pct. 3 se aproba de conducerea Ministerului Aprovizionarii Tehnico-Materiale si Controlului Gospodaririi Fondurilor Fixe.
    5. Pentru insusirea operativa a proiectelor de prescriptii tehnice, a modificarilor si completarilor la acestea, ministerele, precum si celelalte organe centrale interesate, vor desemna delegati permanenti in comisia de specialitate.
    Ministerul Aprovizionarii Tehnico-Materiale si Controlului Gospodaririi Fondurilor Fixe va numi membrii comisiei de specialitate la propunerea Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, care urmeaza a participa la lucrarile acestei comisii pe baza convocarii inspectiei.
    Presedintele comisiei este conducatorul Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat.
    6. Prescriptiile tehnice intra in vigoare la 60 de zile de la publicarea lor in Buletinul de informare al Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat.

    ANEXA 3

                                 LISTA
instalatiilor si aparatelor ale caror proiecte se elaboreaza de unitatile de proiectare specializate autorizate si care se omologheaza cu acordul Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat

    a) Cazanele de abur, de apa calda, de apa fierbinte si similare.
    b) Recipientele care lucreaza sub presiune.
    c) Instalatiile de ridicat: mecanismele, macaralele, ascensoarele, funicularele, masinile de ridicat pe plan inclinat si similare.
    d) Sobele sau alte aparate pentru incalzit, de uz neindustrial sau colectiv, alimentate cu combustibil solid, lichid sau gazos.
    e) Aparatele de gatit si pentru incalzirea apei si similare, de uz neindustrial, alimentate cu combustibil solid, lichid sau gazos.
    f) Arzatoarele pentru combustibil lichid si gazos care se fabrica independent, in serie, cu care se echipeaza instalatiile si aparatele enumerate la lit. a), d) si e).
    g) Dispozitivele de siguranta pentru instalatiile sub presiune, instalatiile de ridicat si aparatele consumatoare de combustibil, de uz neindustrial.
    De asemenea, se supun la omologare materialele de baza, de adaos si procedeele de sudare folosite la construirea, montarea si repararea instalatiilor si aparatelor, precum si materialele folosite pentru tratarea apei de la cazanele de abur, conform prescriptiilor tehnice privind siguranta in functionare a instalatiilor si aparatelor.



SmartCity5

COMENTARII la Decretul 587/1973

Momentan nu exista niciun comentariu la Decretul 587 din 1973
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu