Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECRET Nr

DECRET   Nr. 417 din 28 decembrie 1985

pentru modificarea si completarea Decretului Consiliului de Stat nr. 587/1973 privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil

ACT EMIS DE: CONSILIUL DE STAT AL REPUBLICII SOCIALISTE ROMANIA

ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL  NR. 79 din 28 decembrie 1985


SmartCity3


    Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania decreteaza:

    ARTICOL UNIC
    Decretul Consiliului de Stat nr. 587/1973 privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil se modifica si se completeaza, avand urmatorul cuprins:

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    In scopul functionarii in conditii de siguranta, instalatiile sub presiune si instalatiile de ridicat clasice, aparatele consumatoare de combustibil, instalatiile sub presiune si instalatiile de ridicat si unele instalatii si componente din cadrul obiectivelor si instalatiilor nucleare, prevazute in anexele nr. 1 si 2, denumite in continuare instalatii si aparate, sunt supuse unui regim special de verificare tehnica si autorizare de functionare, potrivit prevederile prezentului decret.
    Art. 2
    Verificarea tehnica si autorizarea de functionare a instalatiilor si aparatelor prevazute la art. 1, cu exceptia celor prevazute in anexa nr. 1, lit. a) - d) inclusiv, se executa de catre Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, din subordinea Inspectoratului general de stat pentru controlul gospodaririi fondurilor fixe, combustibililor, energiei si pentru verificarea instalatiilor sub presiune si de ridicat, din cadrul Ministerului Aprovizionarii Tehnico-Materiale si Controlului Gospodaririi Fondurilor Fixe, in conformitate cu prevederile prezentului decret si pe baza prescriptiilor tehnice privind siguranta in functionare a instalatiilor si aparatelor.
    Art. 3
    Prescriptiile tehnice privind siguranta in functionare prevazute in art. 2, denumite in continuare prescriptii tehnice, se elaboreaza sub coordonarea Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat. Modul de elaborare, aprobare si intrare in vigoare a prescriptiilor tehnice este prevazut in anexa nr. 3.
    Prescriptiile tehnice sunt obligatorii pentru toti cei care proiecteaza, construiesc, monteaza, repara, intretin, exploateaza sau verifica aceste instalatii si aparate.

    CAP. 2
    Proiectarea, omologarea, construirea, montarea si repararea instalatiilor si aparatelor

    SECTIUNEA 1
    Proiectare
    Art. 4
    Proiectele instalatiilor si aparatelor se elaboreaza de unitati de proiectare specializate, imputernicite in acest scop de catre ministerele sau celelalte organe centrale in subordinea carora se afla si autorizate de Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat; proiectele instalatiilor si aparatelor, cu exceptia celor prevazute in anexa nr. 2, pot fi elaborate si de catre alte unitati de proiectare, urmand ca proiectele respective, pentru a putea fi folosite, sa fie in prealabil verificate de o unitate de proiectare autorizata.
    Art. 5
    Unitatile de proiectare autorizate au urmatoarele obligatii si raspunderi:
    a) sa adopte solutii constructive care sa permita functionarea instalatiilor si aparatelor in conditii de siguranta, conform prevederilor din prescriptiile tehnice;
    b) sa prevada in documentatia tehnica examinarile si incercarile ce trebuie efectuate in uzine si pe santiere, pentru verificarea parametrilor de siguranta in functionare ai instalatiilor si aparatelor, conform prevederilor din prescriptiile tehnice;
    c) sa elaboreze instructiuni tehnice pentru exploatarea, intretinerea, revizuirea si repararea instalatiilor si aparatelor, precum si pentru pregatirea personalului de exploatare;
    d) sa elaboreze desenul tip de ansamblu cuprinzand principalele conditii, conform prescriptiilor tehnice, care sa permita verificarea parametrilor de siguranta ai instalatiilor in timpul executiei, la locul de instalare, pentru emiterea autorizatiei de functionare si in exploatare;
    e) sa numeasca personal de specialitate, care sa examineze proiectele elaborate din punct de vedere al sigurantei in functionare a instalatiilor si aparatelor si care va raspunde, impreuna cu proiectantul, de aplicarea prevederilor din prescriptiile tehnice, semnand proiectele;
    f) sa prezinte proiectele elaborate, respectiv desenul tip de ansamblu, Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, pentru obtinerea avizului conform cu privire la respectarea prescriptiilor tehnice.
    Este interzisa folosirea proiectelor, respectiv a desenelor tip de ansamblu, fara avizul conform al Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat.
    Art. 6
    Unitatile de proiectare care elaboreaza proiecte de constructii industriale sau civile, in care se monteaza instalatii si aparate, precum si unitatile de proiectare care elaboreaza proiecte de montaj pentru instalatiile si aparatele respective, au urmatoarele obligatii si raspunderi:
    a) sa adopte solutii care sa permita instalarea si functionarea acestora in conformitate cu prescriptiile tehnice;
    b) sa numeasca personal de specialitate care sa examineze proiectele din punct de vedere al sigurantei in functionare si care raspunde, impreuna cu proiectantul, de aplicarea prevederilor prescriptiilor tehnice, semnand proiectele in acest sens.

    SECTIUNEA a 2-a
    Omologarea
    Art. 7
    Este interzisa fabricarea in serie a instalatiilor si aparatelor, cu exceptia celor prevazute in anexa nr. 1 pct. 3 si in anexa nr. 2 pct. 3, 6 si 7, fara omologarea in prealabil a prototipurilor; de asemenea, este interzisa folosirea, in construirea, montarea, exploatarea, repararea si verificarea instalatiilor, a materialelor prevazute in anexa nr. 4, fara omologarea prealabila a acestora.
    Ministerele, celelalte organe centrale si organele locale ale administratiei de stat, precum si alte organizatii socialiste, care au in subordine unitati producatoare de instalatii si aparate supuse omologarii, vor emite instructiuni de omologare, cu avizul principalilor beneficiari si al Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentului decret. Instructiunile vor contine componenta comisiilor de omologare, pe categorii de instalatii si aparate, continutul documentatiei de omologare si conditiile de reexaminare periodica obligatorie  a instalatiilor si aparatelor omologate, precum si organul competent sa aprobe omologarea si sa rezolve divergentele.
    In cazul in care un produs se realizeaza de unitati apartinand mai multor organe centrale, instructiunile se vor elabora de catre organul central care este producator principal.
    Instructiunile de omologare a materialelor prevazute in anexa nr. 4 se vor emite, potrivit legii, de ministerul care are in subordine unitatea producatoare, cu avizul Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat.
    Instructiunile de omologare emise pana in prezent, in conditiile prevazute de prezentul decret, raman valabile.
    Art. 8
    Lucrarile in vederea omologarii se organizeaza de intreprinderea constructoare a instalatiei, a aparatului sau producatoare a materialelor, iar omologarea se va face, potrivit legii, cu participarea obligatorie a principalilor beneficiari, a altor factori interesati de specialitate si a Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat.
    Omologarea instalatiei, a aparatului sau a materialului nu se va putea face decat cu acordul dat de Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, in sedinta comisiei sau in termen 10 zile de la data intrunirii comisiei.
    Art. 9
    Incercarile in vederea omologarii instalatiilor si aparatelor prevazute la art. 7 se efectueaza in laboratoare sau pe standuri echipate corespunzator ale organizatiilor socialiste producatoare sau la locul de functionare la beneficiar, dupa caz, avand omologate in prealabil subansamblele componente cu functionare independenta.
    Pentru dispozitivele de siguranta prevazute in anexa nr. 1 pct. 8 si anexa nr. 2 pct. 10, precum si pentru aparatele prevazute in anexa nr. 1 pct. 5-7 inclusiv, incercarile in vederea omologarii se efectueaza, dupa caz, in laboratoare ale Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, respectiv standuri ale unitatilor socialiste producatoare, autorizate de inspectie.
    Instalatiile si aparatele omologate vor fi reexaminate periodic de organizatiile socialiste producatoare, care vor efectua incercari de tip, pentru a verifica daca sunt respectate conditiile in care au fost omologate.
    Pentru materialele prevazute in anexa nr. 4, incercarile in vederea omologarii se efectueaza, dupa caz, in laboratoare ale Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, ale institutelor de cercetare sau ale unitatilor socialiste producatoare sau beneficiare.

    SECTIUNEA a 3-a
    Construirea, montarea si repararea
    Art. 10
    Instalatiile si aparatele pot fi construite, montate sau reparate, iar in cazul ascensoarelor, si intretinute conform prevederilor din prescriptiile tehnice, numai de organizatiile socialiste autorizate de Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat.
    Art. 11
    Organizatiile socialiste autorizate sa construiasca, sa monteze si sa repare instalatiile si aparatele au, in conformitate cu prescriptiile tehnice, urmatoarele obligatii si raspunderi:
    a) sa execute lucrarile mentionate in conformitate cu proiectele, cu prevederile procesului tehnologic de executie, cu cele din documentatia de omologare, precum si cu cele din prescriptiile tehnice, raspunzand de aplicarea corespunzatoare a acestora;
    b) sa pregateasca si sa prezinte instalatiile si aparatele, precum si toate documentatiile tehnice necesare, in timpul si la sfarsitul construirii, montarii si repararii, la verificarea tehnica care se executa de personalul Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat;
    c) sa foloseasca in lucrarile de construire, montare si reparare a instalatiilor:
    - tehnologii de sudare stabilite pe baza procedeelor de sudare omologate cu acordul Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat;
    - personal calificat; sudorii, precum si personalul care executa examinari prin mijloace sau metode nedistructive, vor fi autorizati de Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat;
    d) sa intocmeasca si sa livreze, odata cu instalatiile si aparatele, documentatia tehnica prevazuta de prescriptiile tehnice.
    Art. 12
    Unitatile producatoare ale materialelor prevazute in anexa nr. 4 pct. 1, destinate construirii, montarii sau repararii instalatiilor, vor folosi pentru examinare prin mijloace si metode nedistructive a materialelor respective, cand acest lucru este precizat in prescriptiile tehnice, personal autorizat de Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat.

    CAP. 3
    Punerea in functiune si exploatarea instalatiilor si aparatelor

    Art. 13
    In vederea asigurarii conditiilor pentru functionarea in conditii de siguranta, organizatiile socialiste care detin sau folosesc instalatiile prevazute in anexa nr. 1 pct. 1-4 inclusiv si in anexa nr. 2 pct. 1-9 inclusiv au urmatoarele obligatii si raspunderi:
    a) sa inregistreze instalatiile la Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat; sa intocmeasca si sa tina la zi evidenta centralizata a acestora, conform prescriptiilor tehnice;
    b) sa supuna instalatiile, atat cele din tara, cat si cele importate, la verificarea tehnica executata de personalul Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat sau de catre personalul propriu autorizat conform art. 19, in conformitate cu prescriptiile tehnice, in vederea autorizarii functionarii, pregatind instalatiile si creand toate conditiile necesare in scopul verificarii; instalatiile prevazute in anexa nr. 2 pct. 1-9 inclusiv vor fi verificate tehnic in vederea autorizarii functionarii numai de catre personalul Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, conform prescriptiilor tehnice;
    c) sa obtina, inainte de punerea in functiune, de la Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, autorizatia de functionare pentru instalatiile noi, vechi montate din nou sau cele aflate in exploatare la scadenta, conform prescriptiilor tehnice.
    Este interzisa punerea in functiune a unor asemenea instalatii fara autorizare de functionare eliberata de Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat.
    Pentru unele instalatii sub presiune, noi sau vechi montate din nou, precizate in prescriptiile tehnice, organizatiile socialiste sunt obligate sa obtina si avizul de instalare al inspectiei pe baza unei documentatii elaborate de proiectant sau detinator, dupa caz;
    d) sa ia masurile necesare ca instalatiile sa fie folosite in conditii de siguranta, executind reviziile curente, reparatiile si intretinerea lor permanenta, conform normativelor legale si prescriptiilor tehnice;
    e) sa elaboreze si sa doteze fiecare loc de munca cu instructiuni tehnice specifice privind exploatarea in conditii normale, precum si masurile ce trebuie luate in caz de avarii, intreruperi si dereglari ale instalatiilor sau ale proceselor in care acestea sunt inglobate;
    f) sa solicite Inspectiei pentru cazare, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat verificarea tehnica a instalatiilor pentru care intocmesc documentatia legala, in vederea scoaterii din functiune;
    g) sa foloseasca personal calificat in exploatarea instalatiilor. Fochistii, macaragii, mecanicii trolisti si alt personal stabilit prin prescriptiile tehnice vor fi in prealabil autorizati de Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat; in lipsa autorizatiei, folosirea lor la exploatarea instalatiilor este interzisa;
    h) sa foloseasca, in cazul executarii unor examinari prin mijloace sau metode nedistructive a instalatiilor, personal autorizat de Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat; se interzice folosirea personalului neautorizat pentru examinarea prin mijloace sau metode nedistructive a instalatiilor.
    Art. 14
    Pentru instalatiile si aparatele prevazute in anexele nr. 1 si 2, procurate din import, organizatiile socialiste beneficiare si intreprinderile de comert exterior vor prevedea in fisele tehnice, respectiv in contracte, conditiile corespunzatoare respectarii prevederilor din prescriptiile tehnice in vigoare in Republica Socialista Romania.
    In cazul in care exista deosebiri intre prescriptiile dupa care se ofera instalatia sau aparatul de catre furnizor si cele in vigoare in Republica Socialista Romania, ele vor fi stabilite de organizatia socialista beneficiara si intreprinderea de comert exterior si vor fi prezentate Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, spre avizare, inaintea perfectarii contractului; este interzisa contractarea fara acest aviz.
    Organizatiile socialiste beneficiare si intreprinderile de comert exterior vor asigura, prin contractul extern, conditiile necesare efectuarii verificarii tehnice a instalatiilor si aparatelor, in vederea autorizarii functionarii in conformitate cu prevederile prescriptiilor tehnice in vigoare in Republica Socialista Romania.
    Art. 15
    Organizatiile socialiste care incarca in recipiente transportabile si distribuie gaze comprimate, dizolvate sau lichefiate sub presiune au urmatoarele obligatii si raspunderi:
    a) sa incarce si sa transporte recipientele conform prescriptiilor tehnice, folosind in acest scop personal instruit; este interzisa incarcarea recipientelor a caror scadenta de verificare tehnica a expirat sau care prezinta defecte ori lipsuri de natura a reduce siguranta lor de functionare;
    b) sa intocmeasca si sa difuzeze instructiuni tehnice privind incarcarea si folosirea recipientelor transportabile si sa verifice periodic, la locurile de utilizare, modul de folosire a recipientelor transportabile destinate uzului casnic;
    c) sa pregateasca si sa prezinte pentru verificare tehnica recipientele noi importate, cele aflate in exploatare inainte de expirarea scadentei de verificare, precum si cele care au fost supuse reparatiilor.
    Art. 16
    Organizatiile socialiste au obligatia sa pregateasca din timp personalul utilizat in lucrarile de construire, montare, reparare, intretinere si exploatare a instalatiilor prin cursuri teoretice si practice, de scurta durata, de calificare si specializare, in vederea autorizarii, conform prescriptiilor tehnice; de asemenea, vor organiza instructajul periodic si verificarea cunostintelor acestui personal, conform prescriptiilor tehnice.
    Cursurile de calificare si specializare vor fi organizate in baza planului de invatamant si a programelor analitice intocmite de organizatiile socialiste si avizate de Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, conform prescriptiilor tehnice.

    CAP. 4
    Verificarea tehnica a instalatiilor si aparatelor

    Art. 17
    In vederea asigurarii realizarii masurilor de siguranta in functionare a instalatiilor si aparatelor, in conformitate cu prevederile prezentului decret si ale prescriptiilor tehnice, Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat are urmatoarele obligatii si raspunderi:
    a) sa avizeze proiectele, respectiv desenele tip de ansamblu, elaborate de organizatiile socialiste de proiectare, cu privire la respectarea prescriptiilor tehnice, sa participe la avizarea proiectelor in cadrul consiliului tehnico-economic pentru instalatii deosebite, stabilite anual, conform art. 23;
    b) sa vizeze, la cererea intreprinderii de comert exterior si a organizatiei socialiste beneficiare, importul instalatiilor si aparatelor pentru care prescriptiile tehnice ale furnizorului strain prezinta diferente fata de prescriptiile tehnice din tara;
    c) sa participe la lucrarile de omologare a instalatiilor, aparatelor si materialelor prevazute la art. 7 si sa-si dea acordul pentru omologarea acestora;
    d) sa verifice in uzinele constructoare calitatea executiei si a materialelor in timpul si la terminarea fabricarii si sa supuna la incercari instalatiile si aparatelor prevazute in anexele nr. 1 si nr. 2;
    e) sa efectueze verificarea tehnica a instalatiilor prevazute in anexa nr. 1 pct. 1-4 inclusiv si in anexa nr. 2, in timpul montajului si la punerea in functiune, si sa autorizeze functionarea lor; verificarile se vor efectua numai in cazul in care organizatiile socialiste au creat toate conditiile prevazute in prescriptiile tehnice.
    Instalatiile si aparatele importate vor putea fi autorizate sa functioneze pe baza verificarilor tehnice si incercarilor efectuate de catre organizatiile de supraveghere tehnica din tarile exportatoare, cu care inspectia a incheiat conventii, prin care se recunosc reciproc verificarile tehnice efectuate la instalatiile supuse supravegherii tehnice; in cazul in care nu sunt incheiate conventii, verificarile tehnice in uzinele constructoare se vor efectua de inspectie potrivit clauzelor stabilite prin contractele respective incheiate de catre intreprinderile de comert exterior cu furnizorii conform prevederilor art. 14;
    f) sa autorizeze personalul de care depinde siguranta in functionare a instalatiilor si aparatelor, conform prescriptiilor tehnice;
    g) sa retraga autorizatiile acordate organizatiilor socialiste sau personalului, cand nu sunt respectate prescriptiile tehnice, si sa ceara organelor competente sanctionarea celor vinovati, conform legii;
    h) sa interzica functionarea instalatiilor si aparatelor ori de cate ori constata ca nu sunt indeplinite prevederile prezentului decret, precum si prescriptiile tehnice privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor si aparatelor;
    i) sa aplice, in conditiile prevazute de lege, sanctiuni contraventionale pentru abaterile de la prescriptiile tehnice si sa sesizeze organele competente despre faptele de incalcare a dispozitiilor legale privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor si aparatelor, sanctionate de legea penala.
    Art. 18
    In urma verificarilor tehnice efectuate, personalul Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat va intocmi documente de verificare (certificate, buletine, procese-verbale), care vor cuprinde constatari, rezultate ale verificarilor tehnice si incercarilor si dispozitii obligatorii privind siguranta in functionare a instalatiilor si aparatelor, raspunzand de respectarea prevederilor din prescriptiile tehnice.
    Art. 19
    Avizarea unor proiecte, respectiv a desenelor tip de ansamblu, si verificarea tehnica a unor instalatii, cu exceptia celor din anexa nr. 2, pentru care verificarea tehnica se va face numai de catre inspectie, se vor efectua si de catre unele unitati de proiectare si de organizatii socialiste, prin personalul propriu de specialitate autorizat in acest scop de Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat. Proiectele, respectiv desenele tip de ansamblu, care se vor aviza, instalatiile la care se vor efectua verificarile tehnice si unitatile de proiectare si organizatiile socialiste care vor efectua aceste lucrari se stabilesc de inspectie; prin prescriptii tehnice se vor stabili instalatiile care pot prezenta un pericol sporit in exploatare si a caror verificare tehnica se efectueaza numai de catre inspectie.
    Personalul autorizat al unitatilor de proiectare si organizatiilor socialiste incheie documente de avizare si verificare tehnica, in care consemneaza cercetarile, rezultatul examinarilor, incercarilor si verificarilor tehnice si dispozitiile obligatorii stabilite; un exemplar al fiecarui document, dupa intocmire, se trimite inspectiei, conform prevederilor din prescriptiile tehnice.
    Inspectia va verifica, prin sondaj, modul in care unitatile de proiectare si organizatiile socialiste executa lucrarile de avizare si verificare tehnica.
    Art. 20
    In vederea aplicarii masurilor prevazute in prezentul decret si in prescriptiile tehnice, unitatile constructoare, de montaj, reparatoare si de intretinere, cele care folosesc aceste instalatii, precum si cele care incarca, repara si executa verificarea tehnica a recipientelor transportabile cu gaze comprimate, dizolvate sau lichefiate sub presiune, vor numi personal tehnic, ingineri si tehnicieni de specialitate, in raport cu numarul si complexitatea instalatiilor, care vor fi autorizati de Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat.
    Personalul autorizat din organizatiile socialiste si conducerea acestor organizatii raspund de luarea masurilor pentru aplicarea prevederilor prezentului decret si a prescriptiilor tehnice.
    Art. 21
    Ministerele, celelalte organe centrale si organele locale ale administratiei de stat vor indruma activitatea de supraveghere tehnica a instalatiilor si aparatelor din organizatiile socialiste subordonate, in conformitate cu prevederile prezentului decret si cu prevederile prescriptiilor tehnice.
    Art. 22
    In vederea efectuarii in bune conditii a verificarii tehnice a instalatiilor si aparatelor, organizatiile socialiste vor asigura conditiile de lucru corespunzatoare, cu respectarea normelor de protectie a muncii, si vor pune la dispozitia personalului Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, precum si a organelor proprii de verificare autorizate:
    a) datele, informatiile sau documentele in legatura cu verificarea tehnica a instalatiilor;
    b) utilajul, personalul si echipamentul de protectie necesar;
    c) mijloacele de transport, acolo unde nu sunt mijloace publice de transport.
    Art. 23
    In vederea indeplinirii sarcinilor din prezentul decret, organizatiile socialiste vor comunica, in raport cu profilul de activitate, Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, anual, pana la 1 noiembrie, necesarul, pentru urmatorul an, de verificari tehnice si incercari privind:
    a) proiectele instalatiilor si aparatelor care se vor elabora;
    b) prototipurile instalatiilor si aparatelor, precum si materialele care se vor omologa;
    c) instalatiile si aparatele care se vor importa;
    d) instalatiile noi care se vor construi si se vor monta;
    e) instalatiile aflate in exploatare care vor fi scadente pentru verificarea tehnica periodica sau care vor fi supuse reparatiilor;
    f) personalul ce urmeaza a fi pregatit in vederea autorizarii.
    De asemenea, organizatiile socialiste vor comunica Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, cu 7 zile inainte, data efectiva a inceperii verificarii tehnice si incercarii instalatiilor in conformitate cu prevederile prescriptiilor tehnice si in termen de 15 zile, instalatiile transferate altor beneficiari, precum si cele scoase definitiv din functiune.
    Art. 24
    Pentru imbunatatirea continua a sigurantei in functionare a instalatiilor si aparatelor, Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat experimenteaza si stabileste, in laboratoare proprii si in colaborare cu institutele de cercetare si proiectare si intreprinderile de specialitate, metode, mijloace si conditii tehnice necesare fundamentarii prescriptiilor tehnice, echiparii cu dispozitive de siguranta si protectie automata, verificarii tehnice si examinarii cazurilor de avarii si accidente la aceste instalatii si aparate. In acest scop, institutul si intreprinderile de specialitate vor stabili anual temele ce urmeaza sa le introduca in planurile proprii de activitate, de comun acord cu inspectia, precum si cu acordul forului lor tutelar, care va indica si sursa de finantare pentru fiecare tema in parte.
    Art. 25
    In vederea indeplinirii sarcinilor din prezentul decret, de verificare tehnica si autorizare in functionare a instalatiilor prevazute in anexa nr. 2, Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat va fi dotata cu aparatura de verificare si control pe baza propunerilor prezentate de inspectie; Comitetul de Stat al Planificarii si Ministerul Finantelor impreuna cu Ministerul Aprovizionarii Tehnico-Materiale si Controlului Gospodaririi Fondurilor Fixe  vor asigura, esalonat, fondurile necesare.
    Art. 26
    In scopul ridicarii continue a nivelului profesional al personalului muncitor din cadrul Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, pentru desfasurarea in bune conditii a sarcinilor care decurg din prezentul decret, de verificare tehnica si autorizare in functionare a instalatiilor prevazute in anexa nr. 2, se va asigura periodic specializarea acestuia, in conformitate cu prevederile legale.
    Art. 27
    Pentru prestarile de servicii efectuate de catre Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, ca urmare a sarcinilor care decurg din prezentul decret, se aplica tarife care se stabilesc de catre Ministerul Aprovizionarii Tehnico-Materiale si Controlului Gospodaririi Fondurilor Fixe cu acordul Comitetului de Stat pentru Preturi; sumele incasate vor fi varsate la bugetul de stat.

    CAP. 5
    Raspunderi si sanctiuni

    Art. 28
    Incalcarea dispozitiilor prezentului decret atrage, dupa caz, raspunderea disciplinara, materiala, contraventionala, civila sau penala a celor vinovati.
    Art. 29
    Constituie contraventie la prevederile prezentului decret urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni si se sanctioneaza cu amenda:
    a) de la 3.000 la 5.000 lei, incalcarea prevederilor art. 4, 5, 6, 7, 10, 11, 13 lit. b), c), d), g), h), art. 14, 15, 19 alin. 2, art. 20 alin. 1 si art. 36 alin. 1;
    b) de la 1.000 lei la 3.000 lei, incalcarea prevederilor art. 13 lit. a), e) si f);
    c) de la 500 lei la 1.000 lei, incalcarea prevederilor art. 23 alin. ultim.
    Art. 30
    Constatarea contraventiilor prevazute la art. 29 si aplicarea sanctiunilor se fac de catre personalul cu atributii de control din cadrul Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat.
    Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate face plangere in termen de 15 zile de la data comunicarii.
    Plangerea se depune la organul din care face parte agentul constatator si va fi insotita de copia procesului-verbal de constatare a contraventiei.
    Art. 31
    Dispozitiile privind contraventiile din prezentul decret se intregesc cu dispozitiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor.

    CAP. 6
    Dispozitii finale

    Art. 32
    Pentru instalatiile prevazute in anexa nr. 1 lit. a)-d) inclusiv, conditiile privind proiectarea, omologarea, construirea, montarea, repararea, punerea in functiune, exploatarea si verificarea tehnica, precum si alte reglementari referitoare la siguranta in functionare, vor fi stabilite prin prescriptii tehnice de ministerele, celelalte organe centrale si organele locale ale administratiei de stat prevazute in anexa nr. 1 lit. a)-d) inclusiv, tinand seama, in mod corespunzator, de prevederile prezentului decret.
    Art. 33
    Dispozitiile prezentului decret se aplica ministerelor, celorlalte organe centrale, organelor locale ale administratiei de stat, unitatilor subordonate acestora, organizatiilor cooperatiste si obstesti, persoanelor fizice, precum si, in mod corespunzator, altor organizatii care detin instalatii si aparate.
    Art. 34
    Dispozitiile prevazute la art. 5, 6, 19 si 20 din prezentul decret referitoare la numirea organelor tehnice de supraveghere si verificare tehnica si de organizare a indrumarii si coordonarii activitatii acestora vor fi aduse la indeplinire in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentului decret.
    Art. 35
    Pentru instalatiile care functioneaza cu abateri de la prevederile prescriptiilor tehnice, precum si pentru cele care nu poseda autorizatie de functionare, intreprinderile detinatoare vor elabora planuri de masuri in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului decret, care vor fi inaintate Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, in vederea efectuarii verificarilor tehnice si autorizarii functionarii in conformitate cu prevederile legale.
    Art. 36
    In cazul avariilor care determina oprirea din functiune sau functionarea in conditii de nesiguranta a instalatiilor si aparatelor prevazute la art. 1, precum si in cazuri de accidente de munca provocate de acestea, detinatorii de instalatii si aparate sunt obligati a incunostinta de indata unitatile teritoriale ale Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, conform prevederilor din prescriptiile tehnice, in vederea efectuarii cercetarilor tehnice.
    Inspectia examineaza si tine evidenta avariilor instalatiilor si aparatelor, precum si a accidentelor de munca provocate de acestea; analizeaza cauzele care le-au generat si stabileste masuri de prevenire.
    In cazul avariilor sau accidentelor de munca produse la instalatiile prevazute in anexa nr. 2, analizarea cauzelor care le-au generat si stabilirea masurilor de prevenire se fac impreuna cu Inspectia de stat pentru controlul activitatilor nucleare si al asigurarii calitatii nucleare.
    Art. 37
    Instalatiile si aparatele prevazute in anexele nr. 1 si 2 sau parti din acestea se supun, dupa caz, si regimului de autorizare si control prevazut de Legea nr. 5/1965 cu privire la protectia muncii, Legea nr. 61/1974 cu privire la desfasurarea activitatilor in domeniul nuclear din Republica Socialista Romania, Legea nr. 6/1982 privind asigurarea calitatii obiectivelor si instalatiilor nucleare, precum si altor dispozitii legale in vigoare pentru acest fel de instalatii si aparate.
    Art. 38
    Anexele nr. 1-4 fac parte integranta din prezentul decret.
    Art. 39
    Prezentul decret intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Buletinul Oficial al Republicii Socialiste Romania.
    Pe data intrarii in vigoare a prezentului decret, Hotararea Consiliului de Ministri nr. 1325/1957 pentru reglementarea functionarii si controlului instalatiilor mecanice sub presiune si instalatiilor de ridicat, precum si orice alte dispozitii contrare, se abroga.

    ANEXA 1

                     LISTA
instalatiilor sub presiune si de ridicat clasice si aparatelor consumatoare de combustibil supuse regimului special de verificare tehnica si autorizare de functionare

                               I
    1. Cazane de abur, de apa calda sau fierbinte si similare.
    2. Recipiente care lucreaza sub presiune.
    3. Conducte pentru fluide sub presiune.
    4. Macarale, mecanisme de ridicat, ascensoare, funiculare, masini de ridicat pe plan inclinat si similare.
    5. Sobe sau alte aparate pentru incalzit de uz neindustrial, alimentate cu combustibil solid, lichid sau gazos.
    6. Aparatele de gatit si pentru incalzirea apei si similare, de uz neindustrial sau colectiv, alimentate cu combustibil solid, lichid sau gazos.
    7. Arzatoarele pentru combustibil lichid si gazos care se fabrica independent, in serie, cu care se echipeaza instalatiile si aparatele prevazute la pct. 1, 5 si 6.
    8. Dispozitivele de siguranta pentru instalatiile si aparatele prevazute la pct. 1-7 inclusiv.

                                II
    Urmatoarele instalatii sunt verificate tehnic si autorizate sa functioneze, dupa cum urmeaza:
    a) cazanele locomotivelor de cale ferata, recipientele de aer pentru instalatiile de franare, basculare, semnalizare, montate pe locomotive, vagoane si autovehicule, recipiente folosite in echipamentul de mecanizare a operatiilor legate de reglarea circulatiei pe liniile de cale ferata, precum si instalatiile sub presiune si instalatiile de ridicat montate pe nave, pe baza prescriptiilor tehnice ale Ministerului Transporturilor si Telecomunicatiilor;
    b) instalatiile sub presiune si instalatiile de ridicat aflate in administrarea Ministerului Apararii Nationale si Ministerului de Interne, pe baza prescriptiilor tehnice ale acestor ministere;
    c) instalatiile de ridicat din subteran, masinile de extractie si instalatiile de ridicat din sondele de foraj si extractie, pe baza prescriptiilor tehnice ale Ministerului Minelor, Ministerului Petrolului si Ministerului Geologiei, dupa caz;
    d) conductele cu fluide sub presiune, cu exceptia celor de abur si apa fierbinte, aflate in administrarea unitatilor din subordinea ministerelor, celorlalte organe centrale, comitetelor executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti, pe baza prescriptiilor tehnice ale ministerelor, celorlalte organe centrale sau organelor locale ale administratiei de stat ierarhic superioare. Prescriptiile tehnice privind conductele magistrale pentru transportul produselor petroliere si al gazelor naturale, conductele sub presiune pentru produsele din rafinariile si schelele petroliere, conductele de legatura dintre acestea, conductele de gaze naturale din schelele de petrol si gaze, precum si conductele de distributie sub presiune din localitati, vor fi avizate, in prealabil, de Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat.

    ANEXA 2

                   LISTA
instalatiilor sub presiune si de ridicat si a unor componente din cadrul obiectivelor si instalatiilor nucleare supuse regimului special de verificare tehnica si autorizare de functionare
    1. Generatoare de abur, de apa calda sau fierbinte, inclusiv corpul reactorului.
    2. Recipiente care lucreaza sub presiune.
    3. Conducte de abur si apa, precum si alte lichide, vapori si gaze tehnice uscate sau umede.
    4. Pompe
    5. Armaturi
    6. Suportii elementelor sub presiune.
    7. Suportii din zona activa.
    8. Macarale, poduri rulante si mecanisme de ridicat.
    9. Ascensoare.
    10. Dispozitivele de siguranta pentru instalatiile prevazute la pct. 1, 2, 3, 8 si 9.

    ANEXA 3

    Elaborarea si aprobarea proiectelor de prescriptii tehnice privind siguranta in functionare a instalatiilor si aparatelor, precum si intrarea in vigoare a acestor prescriptii
    1. Proiectele de prescriptii tehnice privind siguranta in functionare a instalatiilor si aparatelor, denumite, in continuare, prescriptii tehnice, se elaboreaza sub coordonarea Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat. Prima redactare a proiectului de prescriptii tehnice se elaboreaza de specialisti din Inspectia pentru cazare, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat sau, la cererea acesteia, de specialisti din institute de cercetari si proiectari, respectiv intreprinderi de specialitate, numiti in acest scop de conducerea organizatiilor socialiste respective.
    2. Proiectele de prescriptii tehnice in prima redactare se trimit pentru analiza factorilor interesati de specialitate: directii din ministere, institute de proiectare, institute de cercetare, intreprinderi constructoare, detinatoare sau reparatoare, dupa caz; observatiile comunicate in termen de 30 de zile de la data primirii proiectului de prescriptii tehnice se pun de acord in sedinta de lucru cu delegatii imputerniciti ai acestora, dupa care specialistii prevazuti la pct. 1 elaboreaza un proiect de prescriptii tehnice in redactare finala.
    3. Proiectele de prescriptii tehnice in redactarea finala se supun spre insusire de catre Inspectia pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat unei comisii de specialitate compusa din delegatii imputerniciti ai principalelor ministere, celorlalte organe centrale si organe locale ale administratiei de stat, precum si ai altor organizatii interesate.
    4. Proiectele de prescriptii tehnice insusite de comisia prevazuta la pct. 3 se aproba de conducerea Ministerului Aprovizionarii Tehnico-Materiale si Controlului Gospodaririi Fondurilor Fixe.
    5. Pentru insusirea operativa a proiectelor de prescriptii tehnice, a modificarilor  si completarilor la acestea, ministerele, precum si celelalte organe centrale interesate, vor desemna delegati permanenti in comisia de specialitate.
    Ministerul Aprovizionarii Tehnico-Materiale si Controlului Gospodaririi Fondurilor Fixe va numi membrii comisiei de specialitate, la propunerea Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat, care urmeaza a participa la lucrarile acestei comisii, pe baza convocarii inspectiei.
    Presedintele comisiei este conducatorul Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat.
    6. Prescriptiile tehnice intra in vigoare la 60 de zile de la publicarea lor in Buletinul de informare al Inspectiei pentru cazane, recipiente sub presiune si instalatii de ridicat.

    ANEXA 4

                        LISTA
materialelor folosite la construirea, montarea, exploatarea, repararea si verificarea instalatiilor si aparatelor care se omologheaza

    1. Produse din metale feroase si neferoase - table, tevi, profile, forjate, turnate, semifabricate pentru organe de asamblare.
    2. Materiale pentru sudare - electrozi, sarme, fluxuri.
    3. Radiofilme pentru radiografie industriala.
    4. Lichide penetrante - penetranti, developanti, emulgatori, degresanti.
    5. Pulberi magnetice pentru examinari nedistructive.
    6. Materiale folosite pentru tratarea agentilor termici   mase schimbatoare de ioni, agenti de alcalinizare si similare.

                                                 


SmartCity5

COMENTARII la Decretul 417/1985

Momentan nu exista niciun comentariu la Decretul 417 din 1985
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu