E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECRET Nr

DECRET   Nr. 564 din  5 iulie 1968

privind modificarea unor prevederi referitoare la impozite si taxe

ACT EMIS DE: CONSILIUL DE STAT AL REPUBLICII SOCIALISTE ROMANIA

ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL  NR. 87 din  5 iulie 1968


SmartCity3


                          EXPUNERE DE MOTIVE
la Decretul nr. 564/1968 privind modificarea unor prevederi referitoare la impozite si taxe

    Legislatia noastra fiscala a prevazut in decursul timpului o serie de scutiri si reduceri de impozite, corespunzatoare conditiilor economice si sociale existente la data acordarii lor.
    Masurile luate intre timp pentru cresterea continua a veniturilor salariatilor, taranimii si pensionarilor, precum si pentru perfectionarea cointeresarii materiale, au determinat modificarea acestor conditii economice si sociale.
    Avind in vedere cele de mai sus si tinind seama de necesitatea imbunatatirii sistemului de impozite si taxe, care, potrivit hotaririi Plenarei Comitetului Central al Partidului Comunist Roman din 19 iunie 1968, trebuie sa devina un instrument mai activ in promovarea principiilor de echitate sociala, apare necesara reexaminarea unor prevederi referitoare la impozite si taxe.
    Analizindu-se scutirile si reducerile de impozit prevazute de Decretul nr. 18/1952 pentru stabilirea impozitelor si taxelor locale si de Decretul nr. 153/1954 privitor la impozitul pe veniturile populatiei, a rezultat ca, in vederea realizarii unei echitati in materia impozitului pe cladiri este necesar a se renunta la scutirea de impozit a cladirilor apartinind unor categorii de cetateni, in asa fel incit toti cetatenii sa suporte un impozit in raport cu valoarea cladirilor pe care le poseda. De asemenea, a rezultat ca necesara modificarea impozitarii veniturilor provenite din premii si recompense, premii de stat si recompense acordate inventatorilor, inovatorilor si rationalizatorilor, modificarea unor reduceri de impozit acordate celor decorati cu ordine ale Republicii Socialiste Romania sau distinsi cu titlul de "artist al poporului" sau de "emerit", plafonarea reducerii de impozit pe salariu in cazul salariatilor care au in intretinerea lor mai mult de trei persoane, precum si modificarea sistemului de rotunjire a impozitului la lei intregi, cu neglijarea fractiunilor pina la 50 bani.
    In sensul celor de mai sus s-a adoptat alaturatul decret.

    Tinind seama de necesitatea imbunatatirii sistemului de impozite si taxe, care trebuie sa devina un instrument mai activ in promovarea principiilor de echitate sociala, si avind in vedere ca prin cresterea salariilor, pensiilor si a veniturilor taranimii, unele scutiri si reduceri de impozite nu se mai justifica actualmente,

    Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania decreteaza:

    Art. 1
    Decretul nr. 18 din 16 ianuarie 1952*) pentru stabilirea impozitelor si taxelor locale se modifica astfel:
    1. Se abroga prevederile articolului 5 literele j si l privind scutirea de impozit a cladirilor situate in comune, apartinind celor supusi impozitului pe veniturile agricole, precum si a cladirilor apartinind unor pensionari sau unor membri de familie ai acestora.
    2. Articolul 8 se completeaza cu urmatorul alineat:
    "Se impun cu o cota de 0,45% din valoarea lor cladirile situate in comune si care apartin celor supusi impozitului pe veniturile agricole. Veniturile realizate din aceasta sursa ramin la dispozitia consiliilor populare comunale pentru a fi utilizate in scopuri edilitare".
------------
    *) Decretul nr. 18/1952 a fost publicat in Buletinul Oficial nr. 4 din 18 ianuarie 1952.

    Art. 2
    Decretul nr. 153 din 28 aprilie 1954*) privitor la impozitul pe veniturile populatiei se modifica dupa cum urmeaza:
    1. Se abroga prevederile articolului 2 litera d privind scutirea de impozit a laureatilor premiilor de stat, pentru aceste premii.
    Impunerea premiilor de stat se va face cu cotele de impozit prevazute pentru veniturile din salarii, completindu-se articolul 16 cu urmatorul alineat:
    "d) laureatii premiilor de stat, pentru aceste premii".
    2. Se scutesc de impozit recompensele cuvenite inventatorilor, inovatorilor si rationalizatorilor, numai pentru partea de pina la 10.000 lei, articolul 2 litera e avind urmatorul cuprins:
    "e) inventatorii carora li s-au acordat certificate de inventator, inovatorii si rationalizatorii, pentru o parte de pina la 10.000 lei din recompensa acordata pentru fiecare inventie, inovatie sau rationalizare".
    Partea de recompensa care depaseste 10.000 lei se impune cu cotele prevazute pentru veniturile din salarii, articolul 16 litera a avind urmatorul cuprins:
    "a) inventatorii carora li s-au acordat certificate de inventator, inovatorii si rationalizatorii, pentru partea de recompensa ce depaseste 10.000 lei aferenta fiecarei inventii, inovatii sau rationalizari".
    3. Se abroga prevederile articolului 7 litera a, potrivit carora nu se impun unele premii si recompense acordate angajatilor.
    4. Reducerea impozitului pe veniturile realizate de persoanele distinse cu ordine sau cu titluri ale Republicii Socialiste Romania, dupa data de 1 iulie 1968, se aplica in mod diferentiat, articolul 9 litera a completindu-se cu urmatorul alineat:
    "Pentru angajatii distinsi dupa data de 1 iulie 1968 cu ordine ale Republicii Socialiste Romania, cu titlul de "artist al poporului" sau cu titlul de "emerit" impozitul se reduce:
    - cu 50% pentru cei distinsi cu ordine ale Republicii Socialiste Romania clasa I, precum si pentru cei distinsi cu titlul de "artist al poporului" sau cu titlul de "emerit";
    - cu 40% pentru cei distinsi cu ordine ale Republicii Socialiste Romania clasa a II-a:
    - cu 30% pentru cei distinsi cu ordine ale Republicii Socialiste Romania clasa a III-a;
    - cu 25% pentru cei distinsi cu ordine ale Republicii Socialiste Romania clasa a IV-a;
    - cu 20% pentru cei distinsi cu ordine ale Republicii Socialiste Romania clasa a V-a.
    5. Reducerea de impozit pentru angajatii care au in intretinere mai mult de trei persoane se acorda numai celor care au un salariu tarifar brut de pina la 2.500 lei lunar, articolul 9 litera b avind urmatorul cuprins:
    "b) cu 30% pentru angajatii cu un salariu tarifar brut de pina la 2.500 lei lunar, care au in intretinerea lor mai mult de trei persoane. Reducerea se acorda numai pentru impozitul aferent veniturilor realizate la locul permanent de munca, pe baza unei declaratii date pe proprie raspundere, la inceputul fiecarui an, certificata de conducerea unitatii."
    Prevederile articolului 9 litera b, astfel modificate, intra in vigoare odata cu aplicarea sistemului imbunatatit de salarizare. La unitatile la care se experimenteaza sistemul imbunatatit de salarizare de la 1 iunie 1968, aceste prevederi se aplica incepind cu impunerea veniturilor aferente lunii iulie 1968.
    6. Alineatul 2 al articolului 5 va avea urmatoarea redactare:
    "Fractiunile de pina la 50 bani rezultate din calculul impozitului se neglijeaza in favoarea salariatilor, iar fractiunile de peste 50 bani se rotunjesc la un leu."
------------
    *) Decretul nr. 153/1954 a fost publicat in Buletinul Oficial nr. 22 din 11 mai 1954.

    Art. 3
    Prevederile articolului I punctele 1 si 2 intra in vigoare pe data de 1 iulie 1968, iar prevederile articolului II, punctele 1, 2, 3, 4 si 6, se aplica incepind cu impunerea veniturilor aferente lunii iulie 1968.
    Se abroga, incepind cu data de 1 iulie 1968, prevederile articolelor 55 si 56 din Decretul nr. 884 din 8 septembrie 1967 privind inventiile, inovatiile si rationalizarile, prin care se acordau scutiri de impozit pe venit si de taxe succesorale pentru recompensele cuvenite inventatorilor, inovatorilor si rationalizatorilor, precum si succesorilor in drepturi ai acestora.SmartCity5

COMENTARII la Decretul 564/1968

Momentan nu exista niciun comentariu la Decretul 564 din 1968
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu