Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 59 din 23 martie 2000

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 3 alin. (2) din Legea partidelor politice nr. 27/1996

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 418 din  1 septembrie 2000


SmartCity3


    Lucian Mihai           - presedinte
    Costica Bulai          - judecator
    Constantin Doldur      - judecator
    Kozsokar Gabor         - judecator
    Ioan Muraru            - judecator
    Nicolae Popa           - judecator
    Lucian Stangu          - judecator
    Florin Bucur Vasilescu - judecator
    Romul Petru Vonica     - judecator
    Paula C. Pantea        - procuror
    Claudia Miu            - magistrat-asistent sef

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 3 alin. (2) din Legea partidelor politice nr. 27/1996, exceptie ridicata de Partidul Romania Mare in Dosarul nr. 3.175/1999 al Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a IV-a civila.
    Dezbaterile au avut loc in sedinta publica din data de 7 martie 2000 si au fost consemnate in incheierea de la acea data, cand, avand nevoie de timp pentru a delibera, Curtea a amanat pronuntarea la 14 martie 2000 si apoi la 21 martie si la 23 martie 2000.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, retine urmatoarele:
    Prin Incheierea din 10 septembrie 1999, pronuntata in Dosarul nr. 3.175/1999, Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a IV-a civila a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 3 alin. (2) din Legea partidelor politice nr. 27/1996, exceptie ridicata de Partidul Romania Mare.
    Obiectul dosarului il constituie contestatiile formulate de Asociatia Avocatilor pentru Apararea Drepturilor Omului - APADO Brasov, Centrul de Asistenta pentru Organizatiile Neguvernamentale - CENTRAS Bucuresti, Partidul Solidaritatii Democratice pentru Sanse Egale si o Societate Mai Buna si de Ministerul Public - Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti impotriva Sentintei civile nr. 2 din 2 martie 1999, pronuntata de Tribunalul Bucuresti - Sectia a IV-a civila. Prin aceasta sentinta s-a respins actiunea prin care se solicitase dizolvarea Partidului Romania Mare in temeiul art. 3 alin. (1) si (2) si al art. 29 din Legea partidelor politice nr. 27/1996. Spre a se pronunta aceasta sentinta instanta de judecata a considerat in esenta ca pe baza corelarii dispozitiilor art. 3 alin. (2) din aceeasi lege cu cele ale art. 144 lit. i) din Constitutie "nu se poate cere dizolvarea unui partid politic pe cale judecatoreasca atunci cand se pune in discutie insasi constitutionalitatea acestuia. De altfel, nici Legea nr. 27/1996 nu distinge, ci doar enumera dizolvarea ca mod de incetare a activitatii unui partid politic, alaturi de hotararea Curtii Constitutionale, fara a indica in mod expres cazurile de dizolvare".
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se sustin urmatoarele:
    <<Legiuitorul constituant, cu privire la partidele politice, a consacrat un sediu general al materiei, art. 8, precum si sedii speciale: art. 37 alin. (2) si (3), art. 61 alin. (5), art. 72 alin. (3) lit. b), art. 102 alin. (2) si art. 144 lit. i).
    Din coroborarea acestor articole rezulta ca:
    1) organizarea si functionarea partidelor politice se fac prin lege organica;
    2) Curtea Constitutionala este singura autoritate jurisdictionala care hotaraste asupra "contestatiilor care au ca obiect constitutionalitatea unui partid politic";
    3) motivele de contestatie, care au ca obiect constitutionalitatea unui partid politic, sunt limitativ prevazute la art. 37 alin. (2) din Constitutie.
    De vreme ce legiuitorul constituant, dupa ce in art. 8 alin. (1) precizeaza care este ratiunea de a fi a partidelor politice ("Partidele politice se constituie si isi desfasoara activitatea in conditiile legii. Ele contribuie la definirea si la exprimarea vointei politice a cetatenilor, respectand suveranitatea nationala, integritatea teritoriala, ordinea de drept si principiile democratiei") si dupa ce scoate in evidenta ca prima forma pe care o imbraca asocierea, expresie a dreptului de asociere, este partidul politic, transeaza problema cardinala a actiunii unui partid in afara cadrului constitutional. Textul este urmatorul: "Partidele sau organizatiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militeaza impotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranitatii, a integritatii sau a independentei Romaniei sunt neconstitutionale".>>
    Autorul exceptiei sustine in continuare ca: <<Este de observat, din interpretarea acestui text, ca legiuitorul constituant are in vedere atat scopurile unui partid, ceea ce inseamna cercetarea statutelor, a programelor politice, dar si activitatea lor, ceea ce inseamna compararea, prin raportare la Constitutie, a mesajelor transmise prin declaratii ale liderilor, prin documente ale organelor de conducere sau prin orice alte forme de manifestare a unui partid politic, cum ar fi: mitingurile, demonstratiile, marsurile de protest, intalnirile cu alegatorii, conferintele de presa etc.
    Mai observam ca sunt puse in afara Constitutiei, pentru aspectele prevazute la art. 37 alin. (2) la care ne referim, atat partidele politice, cat si organizatiile, subintelegandu-se ca legiuitorul constituant are in vedere restul organizatiilor cu caracter civil, sindical prin care se concretizeaza dreptul la asociere.
    Comparand alin. (2) al art. 37 citat cu alin. (4) al aceluiasi articol, in care se face referire numai la asociatii, nu si la partide, reiese ca art. 3 alin. (2) din Legea partidelor politice nr. 27/1996, prin partea referitoare la alin. (4) din art. 37 al Constitutiei, apare ca fiind un plus petita la Constitutie.
    Daca legiuitorul constituant ar fi urmarit ca alin. (4) al art. 37 sa vizeze si partidele politice, ar fi spus-o in mod expres, asa cum de altfel se precizeaza in art. 37 alin. (2) la care ne referim.
    In aceeasi ordine de idei, ne apare ca fiind un adaos la Constitutie, realizat de Legea partidelor politice nr. 27/1996, prin art. 3 alin. (2), sub aspectul invocarii, in aceasta lege, si a art. 30 alin. (7) ca fiind motiv de neconstitutionalitate.>>
    In sustinerea exceptiei, se mai arata de catre autorul acesteia ca: <<Textul din Legea partidelor politice nr. 27/1996, la care ne referim, in redactarea cunoscuta ["Sunt interzise partidele politice care, prin statutul, programele, propaganda de idei ori prin alte activitati pe care le organizeaza, incalca prevederile art. 30 alin. (7), art. 37 alin. (2) sau alin. (4) din Constitutie"], desi foloseste sintagma "sunt interzise", din imprejurarea ca incorporeaza si art. 37 alin. (2) din Constitutie, care se refera, fara echivoc, la neconstitutionalitate, in realitate are in vedere neconstitutionalitatea, dupa caz, a scopurilor sau a activitatii unui partid politic.
    Daca privim lucrurile in acest sens, iar art. 51 din Constitutie, care consacra suprematia acesteia, ne obliga la o atare interpretare, atunci, logic, trebuie sa admitem ca legea organica a partidelor politice, sub pretextul interzicerii unor partide, in art. 3 alin. (2), a adaugat la motivele de neconstitutionalitate prevazute de Constitutie.>>
    Continuand motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, autorul acesteia arata: <<Din doua una: ori Constitutia are forta juridica suprema si la motivele sale de neconstitutionalitate, adica la sfera incalcarilor Constitutiei, ce atrage competenta Curtii Constitutionale, nu se poate adauga prin legea organica a partidelor, ori legea partidelor politice, care prevede, in plus fata de art. 37 alin. (2), si alte motive de neconstitutionalitate, pentru scopul sau actiunea unui partid politic, este neconstitutionala in ceea ce priveste elementele in plus prevazute fata de cele retinute de legiuitorul constituant.
    La cele de mai sus se poate adauga si un argument care rezulta din interpretarea sistematica a prevederilor constitutionale.
    Legiuitorul constituant nu intamplator a stabilit in titlul I, intitulat "Principii generale", un sediu general al partidelor politice, relevand rolul cardinal, in democratia constitutionala si in societatea romaneasca, a pluralismului (ceea ce inseamna, in primul rand, existenta mai multor partide politice), pluralismul fiind atat o conditie, cat si o garantie a democratiei constitutionale.
    De altfel, art. 8 din Constitutie, cu mesajul evocat mai sus, ne apare ca o continuare a principiului consacrat chiar in art. 1 alin. (3) din Constitutie: "Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme si sunt garantate." (subl.ns.).
    Observam ca pluralismul politic ne apare ca valoare suprema si garantata, inainte de toate, de Constitutie, in Romania, ca stat de drept democratic si social, stat prefigurat de aceeasi Constitutie.
    Din aceste texte cu valoare de principiu, la care putem sa adaugam art. 61 alin. (5), art. 102 alin. (1), rezulta, fara putinta de tagada, calitatea partidelor politice de subiecte, proprio nomine, in raporturile de putere, mai exact de subiecte supraordonate in raporturile de drept constitutional si de drept administrativ.
    In alti termeni, principiile constitutionale mentionate fundamenteaza o capacitate de drept public a partidelor politice, conducand la necesitatea calificarii acestora, prin legea lor organica, ca persoane juridice de drept public, ceea ce in mod intemeiat se realizeaza prin art. 1 teza a doua din Legea partidelor politice nr. 27/1996.>>
    De asemenea, in continuarea motivarii exceptiei de neconstitutionalitate se mai arata: <<Dat fiind acest statut al partidelor politice, statut care pune, sub aspectul naturii juridice a personalitatii juridice, partidele politice pe acelasi plan cu autoritatile publice, era firesc ca legiuitorul constituant sa nu lase pe seama legii organice rezolvarea problemei de a sti pentru care motive de ordin constitutional, mai exact, pentru incalcarea caror texte din Constitutie aceasta persoana de drept public - partidul politic - poate fi declarata neconstitutionala, iar competenta in acest sens apartine, ca si in cazul constitutionalitatii legii, ordonantei etc., Curtii Constitutionale [art. 144 lit. i)].
    In optica legiuitorului constituant nu poate fi vorba de mai multe motive de neconstitutionalitate, unele care sa fie stabilite prin lege si, eventual, sa atraga competenta instantelor judecatoresti si altele sa fie stabilite chiar de Constitutie, care atrag competenta Curtii Constitutionale.
    Este ca si cum in materia neconstitutionalitatii legilor ar putea fi vorba de aspecte de neconstitutionalitate prevazute de Constitutie, care sunt cercetate de Curtea Constitutionala, si aspecte de neconstitutionalitate dezvoltate chiar prin lege, ce ar atrage competenta instantelor judecatoresti. Evident ca este absurda o asemenea interpretare, ea fiind nestiintifica, contrara Constitutiei.
    Prin urmare, legea care adauga la motivele de neconstitutionalitate prevazute de Constitutie este, prin prevederile respective, contrara Constitutiei.
    Logica interna a edificiului constitutional este foarte clara: motivele de neconstitutionalitate sunt expres prevazute de Constitutie, pentru un partid politic, iar competenta judecarii acestora apartine Curtii Constitutionale.>>
    Autorul exceptiei de neconstitutionalitate conchide: <<A pretinde ca pot fi introduse, prin lege, si alte motive de neconstitutionalitate decat cele prevazute de art. 37 alin. (2), mai mult, care sa fie cercetate de instantele de drept comun, inseamna a contraveni textelor din Constitutie care reglementeaza, intr-un fel sau altul, rolul, locul, activitatea partidelor politice, precum si sanctiunea si instanta competenta pentru ipoteza in care, fie in statut, fie in alt document programatic, fie in activitatea politica concreta, apar aspecte care pun in cauza nu constituirea si functionarea, din punct de vedere legal a partidului, ci constituirea si functionarea din punct de vedere constitutional.>>
    Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a IV-a civila, exprimandu-si opinia asupra exceptiei de neconstitutionalitate, apreciaza ca sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 23 alin. (1), (2) si (3) din Legea nr. 47/1992 pentru organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, in scopul sesizarii acesteia in vederea declansarii controlului de constitutionalitate, intrucat exceptia are ca obiect un text de lege in vigoare de care depinde solutionarea cauzei, exceptia fiind ridicata la cererea unei parti din proces. Instanta judecatoreasca mai arata ca dispozitiile art. 3 alin. (2) din Legea partidelor politice nr. 27/1996 au mai facut obiectul controlului de constitutionalitate anterior promulgarii legii, cand, prin Decizia nr. 35 din 2 aprilie 1996, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 75 din 11 aprilie 1996, Curtea Constitutionala a constatat ca aceste dispozitii sunt constitutionale. Aceasta insa "nu exclude admisibilitatea exceptiei deoarece: a) prevederile legale mentionate au fost constatate ca fiind constitutionale, iar acest aspect nu impiedica efectuarea unui nou control conform interpretarii per a contrario a dispozitiilor art. 23 alin. (3) din Legea nr. 47/1992; b) exceptia de neconstitutionalitate se intemeiaza si pe alte motive decat cele examinate deja de Curtea Constitutionala in cadrul controlului efectuat anterior promulgarii legii". In concluzie, instanta considera ca "dispozitiile art. 3 alin. (2) din Legea partidelor politice, in masura in care fac trimitere la dispozitiile art. 30 alin. (7) si art. 37 alin. (4) din Constitutie, sunt constitutionale", insa, din punct de vedere procedural, exceptia este admisibila.
    Potrivit prevederilor art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.
    Guvernul, in punctul sau de vedere, apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate nu este intemeiata. Se arata ca, potrivit dispozitiilor art. 3 alin. (2) din Legea nr. 27/1996, "Sunt interzise partidele politice care, prin statutul, programele, propaganda de idei ori prin alte activitati pe care le organizeaza, incalca prevederile art. 30 alin. (7), art. 37 alin. (2) sau alin. (4) din Constitutie", dar prin art. 30 alin. (7) din Constitutie se interzice "defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri". Aceste dispozitii constitutionale impun si interdictii cetatenilor, ca persoane fizice, privind libertatea de exprimare. Or, partidele politice nu pot fi exonerate de obligatia de a respecta aceste interdictii, intrucat ceea ce este interzis cetatenilor ca persoane fizice nu poate fi permis structurilor asociative rezultate din exercitarea de catre acestia a dreptului de asociere. In caz contrar, libertatea de exprimare ar putea fi diferita, dupa cum se exercita de catre cetateni intr-o structura asociativa sau in afara unei asemenea structuri, ceea ce ar fi contrar art. 30 din Constitutie. In sprijinul celor aratate se invoca Decizia nr. 35 din 2 aprilie 1996, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 75 din 11 aprilie 1996. Cu privire la sustinerea potrivit careia alin. (4) al art. 37 din Constitutie se refera numai la asociatii, iar nu si la partide politice, Guvernul considera ca termenul "asociatii" este utilizat in sens generic, fiind incluse in cadrul formelor de asociere si partidele politice, deoarece, potrivit alin. (1) al aceluiasi articol din Constitutie, nu este necesara o enumerare a tuturor formelor asociative.
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, sustinerile autorului exceptiei, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea constata ca a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 144 lit. c) din Constitutie, ale art. 1 alin. (1), ale art. 2, 3, 12 si 23 din Legea nr. 47/1992, republicata, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile art. 3 alin. (2) din Legea partidelor politice nr. 27/1996, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 87 din 29 aprilie 1996, care au urmatorul continut: "Sunt interzise partidele politice care, prin statutul, programele, propaganda de idei ori prin alte activitati pe care le organizeaza, incalca prevederile art. 30 alin. (7), art. 37 alin. (2) sau alin. (4) din Constitutie."
    Dispozitiile constitutionale la care face trimitere textul de lege criticat au urmatorul continut:
    Art. 30 alin. (7)
    "Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri.";
    Art. 37 alin. (2) si alin. (4)
    "(2) Partidele sau organizatiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militeaza impotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranitatii, a integritatii sau a independentei Romaniei sunt neconstitutionale. [...]"
    "(4) Asociatiile cu caracter secret sunt interzise."
    Prin critica de neconstitutionalitate se sustine ca dispozitiile art. 3 alin. (2) din Legea nr. 27/1996 sunt neconstitutionale pentru ca, prin trimiterea expresa si la dispozitiile art. 30 alin. (7) si ale art. 37 alin. (4) din Constitutie, se adauga la motivele de neconstitutionalitate a partidelor politice, motive prevazute la art. 37 alin. (2) din Legea fundamentala; temeiurile de neconstitutionalitate a partidelor politice sunt expres prevazute in Constitutie, iar, conform art. 144 lit. i) din Constitutie, competenta solutionarii contestatiilor care au ca obiect constitutionalitatea unui partid politic apartine Curtii Constitutionale.
    Examinand aceasta sustinere, Curtea Constitutionala retine ca asupra constitutionalitatii dispozitiilor art. 3 alin. (2) din Legea nr. 27/1996 privind trimiterea la dispozitiile art. 30 alin. (7) din Constitutie s-a mai pronuntat prin Decizia nr. 35 din 2 aprilie 1996, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 75 din 11 aprilie 1996. Prin aceasta decizie s-a constatat ca dispozitiile legale criticate sunt constitutionale, deoarece, potrivit prevederilor art. 30 alin. (7) din Constitutie, sunt interzise "defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri. Partidele politice nu pot fi exonerate de obligatia de a respecta interdictiile impuse de Constitutie libertatii de exprimare. Ceea ce este interzis cetatenilor, ca persoane fizice, nu poate fi permis structurilor asociative rezultate din exercitarea de catre acestia a dreptului de asociere. De asemenea, exprimarea de catre partid a vointei politice a cetatenilor, potrivit art. 8 alin. (2) din Constitutie, este concretizarea pe plan politic a libertatii de exprimare prevazute la art. 30 din Constitutie. Altminteri, ar insemna ca aceasta libertate sa fie diferita, dupa cum se exercita de catre cetateni intr-o structura asociativa sau in afara unei asemenea structuri, ceea ce este contrar art. 30 din Constitutie".
    Deoarece aceste considerente subzista si in cauza de fata, neintervenind elemente noi care sa le infirme spre a face necesara reconsiderarea lor, Curtea retine ca decizia mentionata isi pastreaza valabilitatea.
    Totodata, Curtea constata ca, potrivit prevederilor art. 144 lit. i) din Constitutie, Curtea Constitutionala "hotaraste asupra contestatiilor care au ca obiect constitutionalitatea unui partid politic". Asa fiind, avand in vedere generalitatea acestei dispozitii constitutionale, rezulta competenta exclusiva a Curtii Constitutionale de a hotari asupra contestatiilor care au ca obiect constitutionalitatea unui partid politic, inregistrat potrivit legii, indiferent de prevederile sau principiile constitutionale a caror incalcare este invocata.

    Fata de cele de mai sus, in temeiul art. 30 alin. (7), al art. 37 alin. (2) si (4), al art. 102, al art. 144 lit. c) si i) si al art. 145 alin. (2) din Constitutie, al art. 1 alin. (1), al art. 2, 3, 12, al art. 13 alin. (1) lit. A.c), precum si al art. 23 si al art. 25 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 3 alin. (2) din Legea partidelor politice nr. 27/1996, exceptie ridicata de Partidul Romania Mare in Dosarul nr. 3.175/1999 al Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a IV-a civila si constata ca aceste prevederi legale sunt constitutionale, Curtea Constitutionala avand, potrivit art. 144 lit. i) din Constitutie, competenta exclusiva de a hotari asupra contestatiilor care au ca obiect constitutionalitatea unui partid politic, inregistrat potrivit legii.
    Definitiva si obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 23 martie 2000.

          PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
                       LUCIAN MIHAI

                              Magistrat asistent sef,
                                  Claudia Miu



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 59/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 59 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 59/2000
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu