Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 55 din 14 mai 1996

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 129 din 21 iunie 1996


SmartCity3


    Ioan Muraru            - presedinte
    Costica Bulai          - judecator
    Viorel Mihai Ciobanu   - judecator
    Mihai Constantinescu   - judecator
    Lucian Stangu          - judecator
    Raul Petrescu          - procuror
    Gabriela Dragomirescu  - magistrat-asistent

    Pe rol solutionarea recursului declarat de Belcin Victor si Belcin Maria impotriva Deciziei Curtii Constitutionale nr. 8 din ianuarie 1996.
    La apelul nominal se constata lipsa partilor. Procedura este legal indeplinita.
    Magistratul-asistent face referatul cauzei.
    Dosarul fiind in stare de judecata, presedintele completului da cuvantul procurorului, care pune concluzii de respingere a recursului, apreciind ca decizia de fond este temeinica si legala.
    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Prin Decizia nr. 8 din 31 ianuarie 1996, Curtea a respins exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 74 alin. 2 si ale art. 75 alin. 2 din Legea presei nr. 3/1974.
    In considerentele deciziei s-a retinut ci dreptul la replica nu este mentionat in mod expres in dispozitiile Constitutie, dar printr-o interpretare sistematica a prevederilor acesteia - art. 1 alin. (3), art. 15, art. 30 alin. (6) si alin (8), art. 31 alin. (4) - rezulta caracterul sau constitutional, fara a avea insa o valoare absoluta.
    Impotriva acestei decizii, Belcin Victor si Belcin Maria au  declarat recurs, pentru urmatoarele motive:
    - solutionarea cauzei s-a facut desi cele doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere;
    - motivarea solutiei este imprecisa si contradictorie;
    - nu s-a analizat incalcarea art. 16 alin. (1) si a art. 24 alin. (1) din Constitutie, desi au fost invocate in motivarea exceptiei.
    CURTEA,
Avand in vedere decizia atacata, motivele de recurs invocate, raportul judecatorului-raportor, prevederile art. 74 alin. 2 si ale art. 75 alin. 2 din Legea presei nr. 3/1974 raportate la dispozitiile Constitutiei si ale Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Primul motiv de recurs este neintemeiat si urmeaza a fi respins. Potrivit art. 24 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, Curtea este obligata numai sa solicite punctele de vedere ale celor doua Camere ale Parlamentului, iar necomunicarea lor nu poate impiedica solutionarea cauzei. De altfel, asa cum s-a statuat prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 20 din 27 februarie 1996, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 74 din 11 aprilie 1996, punctele de vedere, chiar daca ar fi exprimate de catre autoritatile publice, la fel ca si probele, nu sunt obligatorii pentru judecatori in solutionarea exceptiilor de neconstitutionalitate, ei hotarand conform intimei lor convingeri.
    Nici cel de-al doilea motiv de recurs nu poate fi retinut, deoarece mentionarea in considerentele deciziei recurate a unor situatii ce ar justifica refuzul instantei judecatoresti de a dispune publicarea sau difuzarea replicii nu este in contradictie cu solutia pronuntata, dimpotriva, o justifica, iar in combaterea acestor argumente recurentul nu a invocat nici un motiv de natura sa le infirme.
    Cel de-al treilea motiv de recurs urmeaza, de asemenea, a fi respins. Chiar prin raportare la prevederile art. 16 alin. (1) si ale art. 24 alin. (1) din Constitutie, solutia nu poate fi alta decat cea pronuntata in decizia recurata. Egalitatea cetatenilor in fata legii si a autoritatilor publice, ca si dreptul la aparare nu implica in nici un fel caracterul absolut al dreptului la replica. Prin Decizia nr. 8 din 31 ianuarie 1996 a Curtii Constitutionale, s-a retinut caracterul constitutional al dreptului la replica in temeiul libertatii de exprimare, prevazut de art. 30 din Constitutie. Aceasta insa nu inseamna ca dreptul la replica poate fi exercitat abuziv sau eronat, sau ca instanta judecatoreasca nu este competenta sa solutioneze litigiul rezultat din refuzul organului de presa de a publica replica solicitata. Potrivit art. 54 din Constitutie, drepturile si libertatile constitutionale trebuie exercitate cu buna-credinta, fara incalcarea drepturilor si libertatilor altora. De aceea nici egalitatea cetatenilor in fata legii si nici dreptul la aparare nu justifica caracterul absolut al dreptului la replica. Problema criteriilor de care trebuie sa tina seama instanta pentru a considera ca neintemeiat refuzul de publicare a replicii excede - asa cum s-a retinut in decizia recurata - analiza constitutionalitatii dispozitiei criticate. Desigur, in solutionarea litigiului rezultat din nepublicarea replicii, instantele judecatoresti sunt tinute de aplicarea corespunzatoare a prevederilor Constitutiei, inclusiv cele ale art. 16 alin. (1) si ale art. 24 alin. (1), invocate in sesizare si in recurs.
    Avand in vedere considerentele expuse, vazand si prevederile art. 144 lit. c) din Constitutie, precum si pe cele ale art. 13 alin. (1) lit. A. c), ale art. 25 si ale art. 26 din Legea nr. 47/1992,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge recursul declarat de Belcin Victor si Belcin Maria impotriva Deciziei Curtii Constitutionale nr. 8 din 31 ianuarie 1996.
    Definitiva.
    Pronuntata in sedinta publica din 14 mai 1996.


              PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
                  prof. univ. dr. IOAN MURARU

                            Magistrat-asistent,
                            Gabriela Dragomirescu
SmartCity5

COMENTARII la Decizia 55/1996

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 55 din 1996
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Stimați solicitanți de împrumut. Te afli în vreo dificultate financiară? Vrei să începi propria afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu unicul scop de a ajuta cei săraci și oamenii cu dificultăți financiare ale vieții. Dacă doriți să aplicați pentru un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma împrumutului necesară: Durata împrumutului: Numar de telefon mobil: Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu