Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 5 din 25 iunie 2001

ACT EMIS DE: CURTEA SUPREMA DE JUSTITIE - SECTIILE UNITE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 675 din 25 octombrie 2001


SmartCity3


    Sub presedintia presedintelui Curtii Supreme de Justitie, Paul Florea, s-a luat in examinare recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 364 si urmatoarele din Codul de procedura civila, referitoare la desfiintarea hotararii arbitrale pe calea actiunii in anulare.
    Ministerul Public a fost reprezentat de Traian Gherasim, adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie.
    Adjunctul procurorului general a sustinut recursul in interesul legii astfel cum este formulat, cerand sa se decida in sensul ca actiunea in anulare, prevazuta la art. 364 din Codul de procedura civila, nu poate fi considerata cale de atac impotriva unui act jurisdictional si ca trebuie solutionata potrivit procedurii de judecata in prima instanta, in complet format dintr-un judecator, pronuntandu-se sentinta susceptibila de a fi atacata cu recurs.

    SECTIILE UNITE,
deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:
    In aplicarea dispozitiilor art. 364 si urmatoarele din Codul de procedura civila s-a constatat ca nu exista un punct de vedere unitar in legatura cu desfiintarea hotararii arbitrale pe calea actiunii in anulare.
    Astfel unele instante au considerat ca actiunile in anulare a hotararilor arbitrale sunt actiuni principale si au procedat la judecarea acestora in prima instanta, in compunerea prevazuta la art. 17 alin. 1 din Legea nr. 92/1992, republicata, pronuntand sentinte.
    Alte instante au solutionat, de asemenea, in prima instanta astfel de actiuni, dar au pronuntat decizii.
    Au fost si instante care, considerand ca actiunile in anulare indreptate impotriva hotararilor arbitrale sunt cai de atac, au procedat la judecarea acestora ca instante de apel, pronuntand decizii.
    In fine, au fost si instante care au considerat ca actiunea in anulare a hotararii arbitrale constituie o cale de atac ce trebuie solutionata de instanta judecatoreasca imediat superioara celei prevazute la art. 342 din Codul de procedura civila, in circumscriptia in care a avut loc arbitrajul, in complet prevazut pentru judecarea recursului.
    Aceste din urma instante au procedat corect.
    Potrivit art. 364 din Codul de procedura civila "hotararea arbitrala poate fi desfiintata numai prin actiune in anulare, pentru unul din urmatoarele motive:
    a) litigiul nu era susceptibil de solutionare pe calea arbitrajului;
    b) tribunalul arbitral a solutionat litigiul fara sa existe o conventie arbitrala sau in temeiul unei conventii nule sau inoperante;
    c) tribunalul arbitral nu a fost constituit in conformitate cu conventia arbitrala;
    d) partea a lipsit la termenul cand au avut loc dezbaterile si procedura de citare nu a fost legal indeplinita;
    e) hotararea a fost pronuntata dupa expirarea termenului arbitrajului prevazut de art. 353^3;
    f) tribunalul arbitral s-a pronuntat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronuntat asupra unui lucru cerut ori s-a dat mai mult decat s-a cerut;
    g) hotararea arbitrala nu cuprinde dispozitivul si motivele, nu arata data si locul pronuntarii, nu este semnata de arbitri;
    h) dispozitivul hotararii arbitrale cuprinde dispozitii care nu se pot aduce la indeplinire;
    i) hotararea arbitrala incalca ordinea publica, bunele moravuri ori dispozitii imperative ale legii".
    Din aceasta dispozitie a legii rezulta similitudinea majoritatii motivelor pentru care hotararea arbitrala poate fi desfiintata pe calea actiunii in anulare cu cazurile de casare ce pot fi invocate in cadrul caii de atac a recursului impotriva unei hotarari judecatoresti, astfel cum acestea sunt reglementate prin art. 304 din Codul de procedura civila.
    De aceea se impune sa se considere ca actiunea in anulare constituie calea unica de atac ce se poate exercita impotriva hotararii arbitrale, avand continut si efecte similare caii de atac a recursului impotriva hotararilor judecatoresti.
    Natura juridica a acestei cai de atac este determinata tocmai de caracterul definitiv al hotararii arbitrale, care nu este susceptibila de a fi atacata cu apel si poate fi pusa in executare silita. Cum in procedura de drept comun o astfel de hotarare poate fi atacata numai cu recurs, este evident ca si actiunea in anulare constituie o cale de atac avand caracteristici asemanatoare recursului, dar cu unele particularitati ce decurg din motivele ce pot fi invocate in sprijinul acesteia, care, cu toata similitudinea de reglementare, nu sunt identice totusi cu cazurile de casare din materia recursului.
    De altfel, din moment ce prin art. 367 - 368 din Codul de procedura civila, referitoare la executarea hotararii arbitrale, se prevede ca hotararea arbitrala este obligatorie si ca, la cererea partii, poate fi investita cu formula executorie si executata silit, intocmai ca si o hotarare judecatoreasca, iar prin art. 370 - 370^3 din acelasi cod se mai prevede ca, in conditiile aplicarii dispozitiilor Legii nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat, pot fi recunoscute si executate in Romania si hotararile arbitrale straine, ar fi de neinteles sa se ajunga, pe calea actiunii in anulare, la judecarea din nou a litigiului care a fost solutionat de tribunalul arbitral.
    O atare interpretare se impune si pentru ca prin art. 364 din Codul de procedura civila sunt prevazute restrictiv cazurile in care poate fi desfiintata o hotarare arbitrala pe calea actiunii in anulare, asa cum, in intreg sistemul instituit prin Codul de procedura civila, instanta de control judiciar poate reforma hotararile atacate numai in cazul constatarii unor motive prevazute limitativ de lege, relevandu-se in aceasta privinta dispozitiile din art. 304, art. 317 - 318, art. 322 si art. 330 din codul mentionat.
    Or, este de principiu ca o judecata in fond presupune o examinare devolutiva a cauzei, care nu s-ar putea realiza in cazul in care solutionarea pricinii ar urma sa se faca in anumite limite prestabilite, cum sunt cele instituite prin art. 364 lit. a) - i) din Codul de procedura civila.
    Mai mult, prevederea de la art. 365 alin. 1, cu referire la art. 342 din Codul de procedura civila, potrivit careia competenta de a solutiona actiunea in anulare revine instantei judecatoresti imediat superioare celei care ar fi fost competenta sa judece fondul pricinii daca nu ar fi existat o conventie arbitrala, este conforma principiilor ce guverneaza caile de atac mentionate la art. 2 pct. 2 si 3, la art. 3 pct. 2 si 3 si la art. 4 pct. 1 din acelasi cod.
    Reiese deci ca in acceptiunea legiuitorului solutionarea litigiului la tribunalul arbitral constituie o judecata in fond, iar actiunea in anulare, fiind o cale de atac, nu poate determina o reexaminare cu caracter devolutiv.
    Ratiunea acestei interpretari este data si de ansamblul reglementarilor care se refera la desfiintarea hotararii arbitrale.
    Astfel, in conformitate cu dispozitiile art. 364^1 din Codul de procedura civila, "partile nu pot renunta prin conventia arbitrala la dreptul de a introduce actiunea in anulare impotriva hotararii arbitrale", putand renunta la acest drept numai dupa pronuntarea acelei hotarari, reglementare care este asemanatoare cu prevederea cu caracter general inscrisa la art. 267 alin. 1 din Codul de procedura civila, potrivit careia, "dupa pronuntarea hotararii, partea poate renunta in instanta la calea de atac".
    De asemenea, dispozitiile de la art. 366 alin. 1 din Codul de procedura civila, referitoare la procedura ce trebuie urmata de instanta care examineaza actiunea in anulare, impun aprecierea ca regulile respective de procedura sunt specifice unei cai de atac.
    De altfel, o atare concluzie reiese si din dispozitia de la alineatul doi al articolului mentionat, potrivit careia "hotararea instantei judecatoresti cu privire la actiunea in anulare poate fi atacata numai cu recurs".
    Este de remarcat ca si ratiuni de echitate, in legatura cu fixarea taxei de timbru in raport cu valoarea obiectului litigiului, cer ca actiunea in anulare sa fie considerata cale de atac, timbrata ca atare, iar nu ca o actiune propriu-zisa, care sa determine incasarea unei noi taxe integrale de timbru.
    Asa fiind, in conformitate cu dispozitiile art. 26 lit. b) din Legea Curtii Supreme de Justitie nr. 56/1993, republicata, precum si ale art. 329 din Codul de procedura civila, urmeaza sa se admita recursul in interesul legii si sa se stabileasca ca actiunea in anulare indreptata impotriva hotararii arbitrale constituie cale de atac, iar competenta de solutionare a acestei cai de atac revine instantei judecatoresti imediat superioare celei prevazute in art. 342 din Codul de procedura civila, in circumscriptia in care a avut loc arbitrajul.

    Pe cale de consecinta, tinandu-se seama de natura juridica sui generis a acestei cai de atac, care impune instantei examinarea cauzei in limitele prestabilite de dispozitiile art. 364 din Codul de procedura civila, ce contin motive avand similitudine cu cele inscrise in art. 304 din acelasi cod, completul de judecata pentru solutionarea unei atari cai de atac va fi constituit, in raport cu nivelul instantei competente, din numarul de judecatori prevazut pentru judecarea recursului, chiar daca, in conformitate cu art. 366 alin. 2 din Codul de procedura civila, hotararea instantei judecatoresti cu privire la actiunea in anulare poate fi atacata cu recurs.

    PENTRU ACESTE MOTIVE
    In numele legii
    DECIDE:

    Admite recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie.
    In aplicarea dispozitiilor art. 364 si urmatoarele din Codul de procedura civila, stabileste ca actiunea in anulare indreptata impotriva hotararii arbitrale constituie cale de atac.
    Competenta de solutionare a acestei cai de atac revine instantei judecatoresti imediat superioare celei prevazute in art. 342 din Codul de procedura civila, in circumscriptia in care a avut loc arbitrajul.
    Pronuntata in sedinta publica la data de 25 iunie 2001.

           PRESEDINTELE CURTII SUPREME DE JUSTITIE,
                         PAUL FLOREA

                              Prim magistrat asistent,
                              Ioan Raileanu



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 5/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 5 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 5/2001
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu