Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 216 din  3 iulie 2001

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 2 lit. h) din Legea nr. 31/2000 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 678 din 26 octombrie 2001


SmartCity3


    Nicolae Popa          - presedinte
    Costica Bulai         - judecator
    Nicolae Cochinescu    - judecator
    Constantin Doldur     - judecator
    Kozsokar Gabor        - judecator
    Petre Ninosu          - judecator
    Lucian Stangu         - judecator
    Serban Viorel Stanoiu - judecator
    Ioan Vida             - judecator
    Iuliana Nedelcu       - procuror
    Cristina Radu         - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 2 lit. h) din Legea nr. 31/2000 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice, exceptie ridicata de Societatea Comerciala "Romfunghi" - S.R.L. din Arad in Dosarul nr. 226/2001 al Judecatoriei Campeni, judetul Alba.
    La apelul nominal a raspuns consilier juridic Radu Calin Toma pentru Directia silvica Alba Iulia, lipsind autorul exceptiei, fata de care procedura de citare este legal indeplinita.
    Reprezentantul partii prezente solicita respingerea exceptiei, aratand ca activitatea de avizare a centrelor sau a punctelor volante de achizitie a produselor specifice fondului forestier, desfasurata de unitati silvice teritoriale cu atributii de serviciu public, organizate ca institutii publice cu personalitate juridica in subordinea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, are drept scop conservarea, protejarea si dezvoltarea fondului forestier.
    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate ca fiind neintemeiata, aratand ca emiterea de norme de aplicare a legii de catre autoritatile competente nu incalca dispozitiile art. 134 alin. (2) lit. a) din Constitutie.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, retine urmatoarele:
    Prin Incheierea din 22 februarie 2001, pronuntata in Dosarul nr. 226/2001, Judecatoria Campeni, judetul Alba, a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 2 lit. h) din Legea nr. 31/2000 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice, exceptie ridicata de Societatea Comerciala "Romfunghi" - S.R.L. din Arad.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul acesteia arata ca dispozitia legala criticata incalca prevederile art. 134 alin. (2) lit. a) din Constitutie, referitoare la obligatia statului de a asigura "libertatea comertului, protectia concurentei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de productie;". Se arata in acest sens ca sanctionarea contraventionala a infiintarii centrelor sau punctelor de achizitie a ciupercilor si fructelor de padure fara avizul unitatilor silvice "permite si incurajeaza pozitia de monopol a Regiei Nationale a Padurilor, reprezentata de unitatile silvice teritoriale", care desfasoara activitati economice in interes propriu, printre care si colectarea, achizitionarea si valorificarea fructelor de padure. Intrucat legea nu prevede criteriile de acordare a avizelor pentru infiintarea centrelor sau punctelor de achizitie a fructelor de padure, directiile silvice au posibilitatea sa acorde sau sa refuze acordarea avizelor respective in mod discretionar, arbitrar sau chiar abuziv, practicand o concurenta neloiala, fapt stabilit si de Consiliul Concurentei. Se mai arata ca aceasta practica a unitatilor silvice nu permite altor agenti economici valorificarea tuturor factorilor de productie nici in cazul in care recoltarea fructelor de padure se face de pe alte terenuri decat cele aflate in administrarea Regiei Nationale a Padurilor.
    Judecatoria Campeni, exprimandu-si opinia, considera ca dispozitiile art. 2 lit. h) din Legea nr. 31/2000 sunt neconstitutionale, incalcand prevederile art. 134 alin. (2) lit. a) din Constitutie, intrucat obligatia obtinerii avizului unitatii silvice teritoriale "fara a se prevedea in nici un fel criteriile de acordare a avizelor, precum si cerintele care trebuie indeplinite de solicitanti, confera unitatilor silvice teritoriale [...] o pozitie de monopol, asigurandu-le posibilitatea sa procedeze in mod arbitrar si discretionar la eliminarea concurentei".
    Potrivit art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, incheierea de sesizare a Curtii Constitutionale a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.
    Guvernul, in punctul sau de vedere, apreciaza ca exceptia ridicata este neintemeiata, intrucat dispozitiile legale criticate nu contravin prevederilor art. 134 alin. (2) lit. a) din Constitutie, "ci, dimpotriva, reprezinta tocmai dispozitii legale menite sa asigure indeplinirea acestei obligatii a statului". Se arata in continuare ca sanctionarea contraventionala a infiintarii sau functionarii fara avizul unitatii silvice teritoriale a centrelor sau a punctelor volante ori permanente de achizitie a produselor specifice fondului forestier se face "in scopul conservarii, protejarii si dezvoltarii fondului forestier, al exploatarii rationale a padurilor si a produselor specifice fondului forestier". Sub acest aspect dispozitiile legale criticate "sunt in deplina concordanta cu prevederile cuprinse la art. 1, art. 4, art. 64 alin. 2 si art. 66 alin. 1 din Codul silvic - Legea nr. 26/1996, potrivit carora padurile si terenurile destinate impaduririi constituie, indiferent de natura dreptului de proprietate, fondul forestier national, iar proprietarii acestora au obligatia de a le gospodari in conformitate cu regimul silvic si cu regulile privind protectia mediului. Prin urmare, dreptul de proprietate asupra fondului forestier nu poate fi exercitat decat cu respectarea dispozitiilor legale care ii determina continutul si limitele, in conformitate cu prevederile art. 41 alin. (1) din Constitutia Romaniei". Se mai arata ca, potrivit Hotararii Guvernului nr. 173/2001 privind reorganizarea Regiei Nationale a Padurilor si Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, avizarea infiintarii centrelor sau punctelor volante de achizitionare a produselor specifice fondului forestier nu se face de catre directiile silvice, ci de un "serviciu public, respectiv inspectoratele teritoriale de regim silvic si cinegetic, organizate ca institutii publice cu personalitate juridica in subordinea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor".
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au transmis punctele lor de vedere.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 144 lit. c) din Constitutie, precum si ale art. 1 alin. (1), ale art. 2, 3, 12 si 23 din Legea nr. 47/1992, republicata, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea constata ca aceasta este neintemeiata. Dispozitiile cuprinse la lit. h) a art. 2 din Legea nr. 31/2000 prevad ca "infiintarea sau functionarea de centre sau puncte volante ori permanente de achizitie a ciupercilor si fructelor de padure, precum si a altor produse specifice fondului forestier, fara avizul unitatii silvice teritoriale" constituie contraventie silvica. Aceste dispozitii legale sunt in concordanta cu reglementarile privind aplicarea unitara a regimului silvic asupra terenurilor din fondul forestier national, in scopul conservarii, protejarii si dezvoltarii fondului forestier, al exploatarii rationale a padurilor si a produselor specifice acestora, cu respectarea regulilor privind protectia mediului.
    In acest sens Codul silvic - Legea nr. 26/1996, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 93 din 8 mai 1996, prevede la art. 64 alin. 2 ca "Proprietarii de paduri si de alte terenuri din fondul forestier proprietate privata au obligatia sa le gospodareasca in conformitate cu regimul silvic si cu regulile privind protectia mediului", iar potrivit art. 9 alin. 3 din acelasi cod "Elaborarea normelor ce constituie regimul silvic revine autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, care exercita si controlul aplicarii acestui regim". Regimul silvic cuprinde norme referitoare la exploatarea, circulatia si valorificarea tuturor produselor specifice fondului forestier. Curtea mai retine ca dispozitiile legale criticate nu incalca prevederile art. 134 alin. (2) lit. a) din Constitutie, intrucat nu instituie pozitie de monopol in favoarea unitatilor silvice si nici nu inlatura concurenta altor agenti economici. Eliberarea avizelor pentru infiintarea sau functionarea de centre sau puncte volante ori permanente de achizitie a ciupercilor si fructelor de padure nu depinde de vointa unitatilor silvice care desfasoara activitati comerciale de aceeasi natura.
    Potrivit prevederilor art. 13 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 16 din 10 ianuarie 2001, "Inspectoratele silvice teritoriale pentru controlul aplicarii regimului silvic trec in subordinea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si se reorganizeaza ca inspectorate teritoriale de regim silvic si cinegetic, institutii publice cu personalitate juridica, finantate de la bugetul de stat". Rezulta deci ca atributiile de autoritate publica nu mai sunt indeplinite de directiile silvice din subordinea Regiei Nationale a Padurilor.
    Hotararea Guvernului nr. 173/2001 privind reorganizarea Regiei Nationale a Padurilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 49 din 29 ianuarie 2001, prevede la art. 5 alin. (1) din anexa nr. 1 "Regulament privind organizarea si functionarea Regiei Nationale a Padurilor" ca in obiectul de activitate al acestei regii intra si actionarea "pentru apararea, conservarea si dezvoltarea durabila a fondului forestier proprietate publica a statului, pe care il administreaza [...], pentru recoltarea si valorificarea, prin acte si fapte de comert, a produselor specifice fondului forestier, potrivit prevederilor legale, in conditii de eficienta economica". Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol produsele specifice fondului forestier cuprind si "fructele de padure, semintele forestiere, ciupercile comestibile din flora spontana, plantele medicinale si aromatice, rasina si altele similare". De altfel, din ansamblul reglementarilor legale rezulta ca Regia Nationala a Padurilor si unitatile sale exercita activitati comerciale cu produsele respective numai in fondul forestier proprietate publica a statului, pe care il administreaza.
    Curtea mai retine ca in solutionarea unor litigii conditiile in care s-a acordat ori s-a refuzat acordarea avizului pentru infiintarea sau functionarea unor centre ori puncte de achizitie a produselor specifice fondului forestier constituie probleme de fapt a caror stabilire intra in competenta exclusiva a instantelor judecatoresti, ca si determinarea existentei ori inexistentei tuturor elementelor raspunderii contraventionale, inclusiv a vinovatiei. Potrivit dispozitiilor art. 2 alin. (3) teza a doua din Legea nr. 47/1992, republicata, "Curtea Constitutionala nu se poate pronunta asupra modului de interpretare si aplicare a legii, ci numai asupra intelesului sau contrar Constitutiei".

    Pentru considerentele expuse, in temeiul art. 144 lit. c) si al art. 145 alin. (2) din Constitutie, precum si al art. 1 - 3, al art. 13 alin. (1) lit. A.c), al art. 23 si al art. 25 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 2 lit. h) din Legea nr. 31/2000 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice, exceptie ridicata de Societatea Comerciala "Romfunghi" - S.R.L. din Arad in Dosarul nr. 226/2001 al Judecatoriei Campeni, judetul Alba.
    Definitiva si obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 3 iulie 2001.

          PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
              prof. univ. dr. NICOLAE POPA

                              Magistrat asistent,
                              Cristina Radu



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 216/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 216 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 216/2001
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu