Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 122 din 28 noiembrie 1995

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 8 din 17 ianuarie 1996


SmartCity3


    Ioan Muraru              - presedinte
    Ioan Deleanu             - judecator
    Lucian Stangu            - judecator
    Florin Bucur Vasilescu   - judecator
    Victor Dan Zlatescu      - judecator
    Raul Petrescu            - procuror
    Gabriela Dragomirescu    - magistrat-asistent

    Pe rol pronuntarea asupra recursului declarat de Sarghiuta Dumitru si Neagu Alexandrina impotriva Deciziei Curtii Constitutionale nr. 68 din 28 iunie 1995.
    Dezbaterile au avut loc in sedinta publica din 21 noiembrie 1995, in absenta partilor si in prezenta Ministerului Public, si au fost consemnate in incheierea de la acea data, cand Curtea, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea pentru 28 noiembrie 1995.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, retine:
    In Dosarul nr. 529/1995 al Curtii de Apel Bacau, Sarghiuta Dumitru si Neagu Alexandrina au invocat exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. V alin. 6 din Legea nr. 59/1993. In motivarea exceptiei se sustine, in esenta, ca in actuala redactare, dispozitiile art. V alin. 6 din Legea nr. 59/1993 contravin prevederilor art. 20 si ale art. 21 din Constitutie. In acest sens se arata ca, potrivit art. 21 din Constitutie, nici o lege nu poate ingradi accesul liber la justitie, asa incat accesul la calea de atac a recursului impotriva hotararilor definitive nu poate fi limitat la hotararile pronuntate doar cu un an inainte de reforma justitiei.
    Prin Decizia nr. 68 din 28 iunie 1995, Curtea Constitutionala a respins ca vadit nefondata exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. V alin. 6 din Legea nr. 59/1993, aratandu-se, in esenta, ca, in legatura cu neconstitutionalitatea acestor dispozitii, Curtea s-a pronuntat prin Decizia nr. 131 din 23 noiembrie 1994, definitiva prin nerecurare. Prin aceasta decizie s-a constatat ca prevederile sus-mentionate sunt neconstitutionale, in masura in care se aplica hotararilor definitive pronuntate anterior datei de 26 iulie 1992, intrucat la data intrarii in vigoare a Legii nr. 59/1993 - 26 iulie 1993 - existau doua categorii de hotarari definitive ale instantelor judecatoresti: anterioare datei de 26 iulie 1992, care nu mai puteau fi atacate nici pe calea recursului extraordinar, si posterioare acestei date si pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 59/1993, impotriva carora se putea exercita recursul extraordinar.
    Impotriva Deciziei Curtii Constitutionale nr. 68 din 28 iunie 1995, Sarghiuta Dumitru si Neagu Alexandrina au declarat recurs pentru urmatoarele motive: garantiile procesuale create prin Legea nr. 59/1993, constand, in esenta, in reintroducerea caii de atac a apelului si reformarea caii de atac a recursului, trebuie sa vizeze o repunere in termen pentru exercitarea cailor de atac fata de toate hotararile judecatoresti pronuntate anterior Legii nr. 59/1993; invocarea Deciziei Curtii Constitutionale nr. 131 din 23 noiembrie 1994 nu este suficienta, intrucat calea de atac a recursului nu este noua, iar pe de alta parte, o decizie anterioara, criticabila, nu poate fi ridicata la rang de principiu.
    Deoarece solutionarea exceptiei s-a facut in temeiul art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, fara citarea partilor, dupa declararea recursului s-au solicitat, conform art. 24 alin. (3) din aceeasi lege, punctele de vedere ale Camerei Deputatilor, Senatului si Guvernului.
    In punctul de vedere al Guvernului se apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate a art. V alin. 6 din Legea nr. 59/1993 este, asa cum s-a statuat prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 68/1995, atacata cu prezentul recurs, vadit nefondata. Admiterea exceptiei de neconstitutionalitate si, respectiv, posibilitatea exercitarii actualei cai de atac a recursului impotriva oricarei hotarari judecatoresti, ramasa definitiva in perioada regimului totalitar, asa cum se solicita prin cererea de recurs, ar insemna nerespectarea principiilor privind neretroactivitatea legilor si stabilitatea raporturilor juridice civile.
    Camera Deputatilor si Senatul nu au comunicat punctele lor de vedere.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, decizia atacata, motivele de recurs, punctul de vedere al Guvernului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, concluziile Ministerului Public, sustinute in sedinta din 21 noiembrie 1995, dispozitiile legale atacate ca neconstitutionale, raportate la prevederile Constitutiei si ale Legii nr. 47/1992, precum si dispozitiile Regulamentului de organizare si functionare a Curtii Constitutionale, retine urmatoarele:
    Motivul de recurs, potrivit caruia garantiile procesuale create prin Legea nr. 59/1993 constau, in esenta, in reintroducerea caii de atac a apelului si reformarea caii de atac a recursului, ce vizeaza o repunere in termen pentru exercitarea cailor de atac fata de toate hotararile judecatoresti pronuntate anterior Legii nr. 59/1993, este neintemeiat si urmeaza a fi respins.
    Calea de atac impotriva unei hotarari judecatoresti trebuie exercitata in raport cu reglementarile in vigoare la data pronuntarii ei, pentru indreptarea nelegalitatii sau netemeiniciei acesteia. Numai astfel se pot asigura autoritatea hotararii si stabilitatea raporturilor juridice.
    La data intrarii in vigoare a Legii nr. 59/1993, adica la 26 iulie 1993, existau doua categorii de hotarari definitive ale instantelor judecatoresti: a) hotarari anterioare datei de 26 iulie 1992, care nu mai puteau fi atacate nici pe calea recursului extraordinar; b) hotarari posterioare datei de 26 iulie 1992, care, pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 59/1993, erau susceptibile de recurs extraordinar.
    Dispozitiile art. V alin. 6 din Legea nr. 59/1993 nu sunt aplicabile hotararilor din prima categorie, deoarece s-ar deschide in privinta acestora o noua cale de atac, inexistenta la data pronuntarii lor.
    Cat priveste cea de-a doua categorie de hotarari, dispozitiile art. V alin. 6 din Legea nr. 59/1993 sunt aplicabile, altminteri partile ar fi private de posibilitatea rediscutarii hotararii, ca urmare a exercitarii recursului extraordinar existent la data pronuntarii acelei hotarari. Inlaturarea recursului extraordinar ce se putea exercita la data pronuntarii hotararii, care constituie un aspect al retroactivitatii, este anihilata in cazul acestor hotarari prin posibilitatea exercitarii recursului direct de catre parti.
    Cel de-al doilea motiv de recurs, prin care se sustine ca o decizie anterioara, criticabila, a Curtii Constitutionale este ridicata la rang de principiu, urmeaza, de asemenea, a fi respins, deoarece, prin invocarea practicii Curtii in decizia recurata, respectiv a Deciziei nr. 131 din 23 noiembrie 1994, s-a facut aplicarea principiului constitutional, prevazut de art. 145 alin. (2) din Constitutie, potrivit caruia deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii si au putere numai pentru viitor.
    Curtea, din oficiu, in conditiile art. 304^1 si ale art. 306 alin. 2 din Codul de procedura civila, a examinat decizia atacata si nu a constatat existenta unor motive pentru casarea acesteia.
    Avand in vedere considerentele expuse, in temeiul art. 144 lit. c) si al art. 145 alin. (2) din Constitutie, precum si al art. 13 alin. (1) lit. A.c) din Legea nr. 47/1992,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:
    Respinge recursul declarat de Sarghiuta Dumitru si Neagu Alexandrina impotriva Deciziei Curtii Constitutionale nr. 68 din 28 iunie 1995.
    Definitiva.
    Pronuntata in sedinta din 28 noiembrie 1995.

             PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
                 prof. univ. dr. Ioan MURARU

                     Magistrat asistent,
                    Gabriela DragomirescuSmartCity5

COMENTARII la Decizia 122/1995

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 122 din 1995
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Jurnal 786 1942
     We are able to finance your signatory projects and help you enhance your business plan. Furthermore, our financial instrument can be used for the purchase of goods from any manufacturer irrespective of their location. It can also serve as collateral with any bank in the world to secure loans for your project or to activate credit line to finance your business plan. We have {BG}, Standby Letter of Credit {SBLC}, Medium Term Notes {MTN}, Confirmable Bank Draft {CBD} as well as other financial instruments issued from AAA Rated bank such as HSBC Bank Hong Kong, HSBC Bank London, Deutsche Bank AG Frankfurt, Barclays Bank , Standard Chartered Bank and others on lease at the lowest available rates depending on the face value of the instrument needed. Email : nat.mandate18@gmail.com Skype : nat.mandate18@gmail.com Regards Nat
ANONIM a comentat Ordin 792 2014
    Salut, Căutați un împrumut autentic? aveți datorii și aveți nevoie de bani pentru a vă plăti facturile, aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a începe o afacere nouă sau pentru a vă îmbunătăți afacerea? aveți nevoie de un împrumut pentru a cumpăra o mașină sau o casă? aveți un proiect neterminat la îndemână din cauza finanțării necorespunzătoare? Aveți un scor redus de credit și sunteți greu să obțineți servicii de capital de la băncile locale și alte instituții financiare? Aveți nevoie de împrumut de investiții pentru a investi în anumite zone ale specializare, sunteți la locul potrivit pentru soluțiile de împrumut de aici! Oferim tot felul de împrumuturi de orice valoare companiilor și persoanelor fizice la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3%. Capitalul nostru și procesul de creditare este sigur, autentic și 100% garantat și garantat. Interesat, contactați-mă acum prin e-mail; (ivanapedro85@gmail.com)
ANONIM a comentat Ordin 792 2014
    BINE ATI VENIT LA "MARIELA LOAN" Obiectivul nostru este de a oferi servicii financiare profesionale excelente tuturor. Ești om de afaceri sau femeie? Vă confruntați cu dificultăți financiare? Aveți nevoie de un împrumut pentru a începe o afacere de mici dimensiuni și afaceri medii? Aveți un scor de credit scăzut și vă este greu să obțineți împrumuturi de capital de la băncile locale și alte instituții financiare? Aveți nevoie de bani pentru a investi în anumite domenii de specializare? Aveți un proiect neterminat la îndemână din cauza finanțării insuficiente? Aceasta este o oportunitate de a obține un împrumut astăzi pentru a vă rezolva toate problemele financiare. Creditul nostru este 100% garantat pentru securitatea maximă este prioritatea noastră, obiectivul nostru principal este să vă ajutăm să obțineți un serviciu financiar autentic pe care toți meritați, programul nostru este cel mai rapid mod de a obține împrumutul de care aveți nevoie. rata dobânzii scăzută pentru a reduce presiunea asupra cheltuielilor lunare. Obțineți flexibilitatea de a utiliza în orice scop - de la vacanță, educație, până la achiziții unice. Oferim o varietate de servicii financiare care includ: Împrumuturi personale, Împrumuturi de consolidare a datoriilor, Împrumuturi de afaceri, Împrumuturi de împrumut, Împrumuturi garantate de împrumut, Împrumuturi ipotecare, Împrumuturi de împrumut, Împrumuturi student, Împrumuturi comerciale, Credite automate de credit, Împrumuturi de achiziție, împrumuturi pentru construcții, la rate de dobândă scăzute de 3% acordăm împrumuturi persoanelor fizice, companiilor și agențiilor. Obțineți cele mai bune rezultate pentru familia dvs., casa dvs. de vis și schema noastră generală de împrumut. Vă rugăm să ne contactați pentru mai multe informații: (marielagonzalezloan@gmail.com) Vă rugăm să scrieți înapoi cu informații despre împrumut; INFORMAȚII DE ÎMPRUMUT DATE APLICABILE 1) Numele complet: 2) Țara: 3) Adresa: 4) Stare: 5) Sex: 6) Statutul căsătoriei: 7) Locul de muncă: 8) Număr de telefon: 9) Poziția curentă la locul de muncă: 10) Venit lunar: 11) Numărul de credite necesare: 12) Durata împrumutului: 13) Obiectivele împrumutului: 14) Religie: 15) V-ați înregistrat înainte de: 16) Data nașterii: Dacă sunteți interesat în obținerea unui împrumut, vă rugăm să ne contactați cu cererea dvs. de împrumut. Vă rugăm să ne contactați pentru mai multe informații: marielagonzalezloan@gmail.com Salutari, Doamna MARIELA GONZALEZ marielagonzalezloan@gmail.com Așteptăm cu nerăbdare să vă sunăm cât mai curând posibil.
ANONIM a comentat OUG 53 2004
    Acesta este un creditor profesionist de împrumut privat, care este înregistrat să ofere împrumuturi cu dobândă redusă de 3%. Lucrează cu o echipă de experți în calitate de personal și acordă împrumuturi de aceeași zi. Toate tipurile de împrumuturi, cum ar fi împrumuturi de urgență, împrumuturi de împrumuturi grele, împrumut de consolidare a datoriilor, împrumuturi auto, vehicule, camioane, împrumuturi de afaceri, finanțare / finanțare, împrumuturi ipotecare, credite pentru studenți, împrumuturi pentru agricultură un proiect și multe altele. Intrați în contact (rodfinancing@gmail.com) WhatsApp: +14693515949 Site web: https://rodfinancing3.wixsite.com/rodfinancing
ANONIM a comentat Legea 87 1992
    Acesta este un creditor profesionist de împrumut privat, care este înregistrat să ofere împrumuturi cu dobândă redusă de 3%. Lucrează cu o echipă de experți în calitate de personal și acordă împrumuturi de aceeași zi. Toate tipurile de împrumuturi, cum ar fi împrumuturi de urgență, împrumuturi de împrumuturi grele, împrumut de consolidare a datoriilor, împrumuturi auto, vehicule, camioane, împrumuturi de afaceri, finanțare / finanțare, împrumuturi ipotecare, credite pentru studenți, împrumuturi pentru agricultură un proiect și multe altele. Intrați în contact (rodfinancing@gmail.com) WhatsApp: +14693515949 Site web: https://rodfinancing3.wixsite.com/rodfinancing
ANONIM a comentat Hotărârea 3 2018
    O zi buna, Consultantul Nortion Loan este aici pentru a vă asigura că obțineți cel mai bun împrumut pentru afacerea dvs. sau plătiți facturile. Răspundeți doar la câteva întrebări simple și îndepliniți termenii. Contactați-ne acum pentru un împrumut de 2,5% din toate împrumuturile, este ușor, rapid și securizat. Informatii de contact EMAIL: nortionloanconsultant@gmail.com TELEFON: +17815611941 (TEXT NUMAI) WHATSAPP: +15183806243 FACEBOOK: Consultant Nortion Loan TWITTER: @ nortionloanC INSTAGRAM: @ nortionloanconsultant O tranzacție de împrumut în care poți avea încredere.
ANONIM a comentat Hotărârea 3 2018
    O zi buna, Consultantul Nortion Loan este aici pentru a vă asigura că obțineți cel mai bun împrumut pentru afacerea dvs. sau plătiți facturile. Răspundeți doar la câteva întrebări simple și îndepliniți termenii. Contactați-ne acum pentru un împrumut de 2,5% din toate împrumuturile, este ușor, rapid și securizat. Informatii de contact EMAIL: nortionloanconsultant@gmail.com TELEFON: +17815611941 (TEXT NUMAI) WHATSAPP: +15183806243 FACEBOOK: Consultant Nortion Loan TWITTER: @ nortionloanC INSTAGRAM: @ nortionloanconsultant O tranzacție de împrumut în care poți avea încredere.
ANONIM a comentat Decizia 94 2018
     ARE YOU LOOKING FOR A REAL PROVIDER FOR BANK INSTRUMENT TO FUND PROJECTS ? Dear Sir/Ma I am direct to a provider who has recently issued banking instruments for a couple of my clients the provider is 100% check-able you can do your due diligence on them. I personally know the provider. Our instruments are only from triple 'a' rated banks and we issue from $1M to $5B . The provider is 100% verifiable. If you are genuinely seeking bank instruments. Contact me and i will furnish you with details. And again our bank instruments can serves as collateral as the case may be, which will enable you get loans from your bank so as to embark on any projects such as Aviation, Agriculture, Petroleum, Mining, Telecommunication, Construction of Dams, Real estate, Bridges, Trading, Importing and exporting and Other Turnkey Project (s) etc. Also these instruments can be put in PPP, etc. Please do let me know of your willingness to proceed and I will email you our terms and condition upon request. Contact :Robert Glen Email: robertg.finance@gmail.com / robertglen.finance230@yahoo.com Skype: robertg.finance@gmail.com Whats-sap number: +1{864 }774-2551 BROKERS ARE WELCOME & 100% PROTECTED!!! Regards, Robert Glen.
ANONIM a comentat Decizia 94 2018
     ARE YOU LOOKING FOR A REAL PROVIDER FOR BANK INSTRUMENT TO FUND PROJECTS ? Dear Sir/Ma I am direct to a provider who has recently issued banking instruments for a couple of my clients the provider is 100% check-able you can do your due diligence on them. I personally know the provider. Our instruments are only from triple 'a' rated banks and we issue from $1M to $5B . The provider is 100% verifiable. If you are genuinely seeking bank instruments. Contact me and i will furnish you with details. And again our bank instruments can serves as collateral as the case may be, which will enable you get loans from your bank so as to embark on any projects such as Aviation, Agriculture, Petroleum, Mining, Telecommunication, Construction of Dams, Real estate, Bridges, Trading, Importing and exporting and Other Turnkey Project (s) etc. Also these instruments can be put in PPP, etc. Please do let me know of your willingness to proceed and I will email you our terms and condition upon request. Contact :Robert Glen Email: robertg.finance@gmail.com / robertglen.finance230@yahoo.com Skype: robertg.finance@gmail.com Whats-sap number: +1{864 }774-2551 BROKERS ARE WELCOME & 100% PROTECTED!!! Regards, Robert Glen.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    O zi buna, Consultantul Nortion Loan este aici pentru a vă asigura că obțineți cel mai bun împrumut pentru afacerea dvs. sau plătiți facturile. Răspundeți doar la câteva întrebări simple și îndepliniți termenii. Contactați-ne acum pentru un împrumut de 2,5% din toate împrumuturile, este ușor, rapid și securizat. Informatii de contact EMAIL: nortionloanconsultant@gmail.com TELEFON: +17815611941 (TEXT NUMAI) WHATSAPP: +15183806243 FACEBOOK: Consultant Nortion Loan TWITTER: @ nortionloanC INSTAGRAM: @ nortionloanconsultant O tranzacție de împrumut în care poți avea încredere.
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu