Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 106 din  2 aprilie 2002

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 44 si 45 din Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 389 din  7 iunie 2002


SmartCity3


    Nicolae Popa          - presedinte
    Costica Bulai         - judecator
    Nicolae Cochinescu    - judecator
    Constantin Doldur     - judecator
    Kozsokar Gabor        - judecator
    Petre Ninosu          - judecator
    Serban Viorel Stanoiu - judecator
    Lucian Stangu         - judecator
    Ioan Vida             - judecator
    Paula C. Pantea       - procuror
    Florentina Geangu     - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 44 si 45 din Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, exceptie ridicata de Ligia Botezatu in Dosarul nr. 333/2000 al Tribunalului Neamt - Sectia comerciala si contencios administrativ.
    La apelul nominal a raspuns Banc Post - Sucursala judetului Neamt, reprezentata prin consilier juridic Gigel Mihaila, lipsind autorul exceptiei si celelalte parti, fata de care procedura de citare este legal indeplinita.
    Reprezentantul Banc Post solicita respingerea exceptiei de neconstitutionalitate ca fiind neintemeiata, sustinand ca dispozitiile de lege criticate nu incalca prevederile constitutionale.
    Reprezentantul Ministerului Public solicita respingerea exceptiei de neconstitutionalitate, considerand ca dispozitiile art. 44 si 45 din Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, republicata, nu contravin prevederilor art. 15 alin. (2) si ale art. 134 alin. (2) lit. a) teza intai din Constitutie.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Prin Incheierea din 29 august 2001, pronuntata in Dosarul nr. 333/2000, Tribunalul Neamt - Sectia comerciala si contencios administrativ a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 44 si 45 din Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, republicata, exceptie ridicata de Ligia Botezatu.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul acesteia sustine ca prevederile art. 44 si 45 din Legea nr. 64/1995, republicata, prin care se confera administratorului sau lichidatorului judiciar posibilitatea de formulare a actiunii in anulare a actelor prezumat frauduloase, incheiate de debitor cu diferite persoane anterior deschiderii procedurii prevazute de Legea nr. 64/1995, contravin dispozitiilor art. 15 alin. (2) si ale art. 134 alin. (2) lit. a) teza intai din Constitutie. Se argumenteaza ca textele de lege criticate ar institui "o cauza de nulitate necunoscuta partilor la data incheierii actelor juridice" si, prin urmare, "s-ar consacra o aplicare retroactiva a legii". Totodata autorul exceptiei considera ca prin prevederile art. 44 si 45 din Legea nr. 64/1995, republicata, "se instituie un climat de instabilitate in domeniul raporturilor juridice, incalcandu-se astfel prevederile art. 134 alin. (2) lit. a) teza intai din Constitutie, privind obligativitatea asigurarii de catre stat a libertatii comertului".
    Tribunalul Neamt - Sectia comerciala si contencios administrativ, exprimandu-si opinia cu privire la exceptia de neconstitutionalitate, apreciaza ca aceasta este neintemeiata, deoarece dispozitiile legale criticate nu contravin prevederilor constitutionale invocate de autorul exceptiei.
    Potrivit dispozitiilor art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.
    Presedintele Camerei Deputatilor arata ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata. In argumentarea acestui punct de vedere se sustine ca: "situatiile reglementate in art. 44 si 45 din Legea nr. 64/1995 privesc posibilitatea existentei unor contracte incheiate cu incalcarea conditiei esentiale a cauzei licite si morale, deci a unor acte frauduloase, sanctiunea aplicata unui astfel de act fiind nulitatea absoluta, ceea ce nu inseamna insa o incalcare a dispozitiilor constitutionale referitoare la neretroactivitatea legii"; art. 134 din Constitutie reglementeaza "libertatea comertului in ce priveste fiecare comerciant, libertate ce se poate asigura numai prin impiedicarea exercitarii abuzive a activitatii de comert de catre toti comerciantii".
    Guvernul apreciaza ca prevederile legale criticate nu contravin dispozitiilor constitutionale ale art. 15 alin. (2) si ale art. 134 alin. (2) lit. a) teza intai.
    Presedintele Senatului nu a transmis punctul sau de vedere cu privire la exceptia de neconstitutionalitate.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctele de vedere ale presedintelui Camerei Deputatilor si Guvernului, raportul judecatorului-raportor, sustinerile partii prezente, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 144 lit. c) din Constitutie, precum si ale art. 1 alin. (1), ale art. 2, 3, 12 si 23 din Legea nr. 47/1992, republicata, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile art. 44 si 45 din Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 608 din 13 decembrie 1999, cu modificarile si completarile ulterioare, dispozitii care au urmatorul continut:
    - Art. 44: "Administratorul/lichidatorul poate introduce la tribunal actiuni pentru anularea actelor frauduloase incheiate de debitor in dauna drepturilor creditorilor, in cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii.";
    - Art. 45: "(1) Administratorul/lichidatorul poate introduce la tribunal actiuni pentru anularea constituirilor sau transferurilor de drepturi patrimoniale catre terti si pentru restituirea de catre acestia a bunurilor transmise si a valorii altor prestatii executate, realizate de debitor prin urmatoarele acte:
    a) acte de transfer cu titlu gratuit, efectuate in cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii; sunt exceptate sponsorizarile in scop umanitar;
    b) operatiuni comerciale in care prestatia debitorului depaseste vadit pe cea primita, efectuata in cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii;
    c) acte incheiate, in cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii, cu intentia tuturor partilor implicate in acestea de a sustrage bunuri de la urmarirea de catre creditori sau de a le leza in orice alt fel drepturile;
    d) acte de transfer de proprietate catre un creditor pentru stingerea unei datorii anterioare sau in folosul acestuia, efectuate in cele 120 de zile anterioare deschiderii procedurii, daca suma pe care creditorul ar putea sa o obtina in caz de faliment al debitorului este mai mica decat valoarea actului de transfer;
    e) constituirea ori perfectarea unei garantii reale pentru o creanta care era chirografara, in cele 120 de zile anterioare deschiderii procedurii;
    f) platile anticipate ale datoriilor, efectuate in cele 120 de zile anterioare deschiderii procedurii, daca scadenta lor fusese stabilita pentru o data ulterioara deschiderii procedurii.
    (2) Urmatoarele operatiuni comerciale, incheiate, in anul anterior deschiderii procedurii, cu persoane aflate in raporturi juridice cu debitorul, vor putea, de asemenea, sa fie anulate si prestatiile recuperate, daca sunt in paguba intereselor creditorilor:
    a) cu un asociat comanditat sau cu un asociat detinand cel putin 20% din capitalul societatii comerciale, atunci cand debitorul este respectiva societate in comandita, respectiv o societate in nume colectiv;
    b) cu un actionar detinand cel putin 20% din actiunile debitorului, atunci cand debitorul este respectiva societate pe actiuni;
    c) cu un administrator, director sau un membru al organelor de supraveghere ale debitorului societate pe actiuni;
    d) cu orice alta persoana fizica ori juridica, detinand o pozitie dominanta asupra debitorului sau activitatii sale;
    e) cu un coindivizar asupra unui bun comun."
    Autorul exceptiei de neconstitutionalitate sustine ca aceste dispozitii legale contravin urmatoarelor prevederi constitutionale:
    - Art. 15. alin. (2): "Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale mai favorabile.";
    - Art. 134 alin. (2) lit. a) teza intai: "Statul trebuie sa asigure:
    a) libertatea comertului [...]."
    1. Referitor la prima critica de neconstitutionalitate privind incalcarea principiului neretroactivitatii legii, consacrat de art. 15 alin. (2) din Constitutie, Curtea constata ca aceasta este neintemeiata.
    Examinarea prevederilor art. 44 si 45 din Legea nr. 64/1995, republicata, impune concluzia ca acestea nu sunt norme de drept substantial, deoarece prin intermediul lor nu s-a instituit "o cauza de nulitate" cu intelesul de motiv, astfel cum sustine autorul exceptiei, in al carei temei actele juridice urmeaza sa fie invalidate, cu titlu de sanctiune, ci norme de drept procesual, intrucat prevad conditiile de exercitare a dreptului material la actiune in nulitate, in aceasta materie, in temeiul unei cauze de nulitate de aplicatie generala. Este vorba de art. 948 si 966 din Codul civil, potrivit carora cauza, in intelesul de scop, constituie una dintre conditiile de validitate a actului juridic, iar ilicitatea acestuia antreneaza nulitatea sa.
    Orice act juridic fraudulos - indiferent daca obiectul fraudei este un interes public sau privat - are o cauza ilicita. Altfel spus, eficienta distructiva iremediabila a fraudei, in ceea ce priveste actul juridic afectat, in intregul sau, se concentreaza totdeauna la nivelul cauzei, ca o conditie de validitate a oricarui act juridic. Acesta este lipsit de eficienta juridica, prin efectul nulitatii, pentru ca, incheiat in considerarea unei finalitati frauduloase, are o cauza ilicita.
    Caracterul de norme de drept procesual al articolelor deduse controlului de constitutionalitate rezulta, de altfel, din insasi apartenenta lor la o lege al carei obiect, definit chiar in titlul sau, il constituie "procedura reorganizarii judiciare si a falimentului".
    Asa fiind, sustinerea autorului exceptiei, in sensul ca dispozitiile art. 44 si 45 din Legea nr. 64/1995, republicata, ar contraveni art. 15 alin. (2) din Constitutie, prin aceea ca, reglementand o cauza noua de nulitate aplicabila unor acte juridice anterior incheiate, au caracter retroactiv, este neintemeiata si deci nu poate fi primita.
    Curtea mai retine ca prevederile art. 44 si 45 din Legea nr. 64/1995, republicata, nu fac decat sa reia, in esenta, dispozitiile art. 39 si 40 din redactarea initiala a legii, cu o singura modificare constand in aceea ca introducerea actiunilor in anulare a actelor frauduloase nu mai este de competenta judecatorului-sindic, ci a administratorului sau lichidatorului judiciar. Asa fiind, chiar daca s-ar admite ca articolele in cauza ar institui o cauza de nulitate, asa cum sustine autorul exceptiei, oricum nu s-ar putea retine ca aceasta era necunoscuta partilor la incheierea actelor juridice supuse invalidarii, la acea data fiind in vigoare art. 39 si 40, care fusesera adoptate o data cu legea in intregul ei, in anul 1995.
    2. Curtea nu poate retine nici critica privind incalcarea dispozitiilor constitutionale ale art. 134 alin. (2) lit. a) teza intai, in sensul instituirii prin textele legale criticate a unui climat de instabilitate in domeniul raporturilor juridice, de natura sa afecteze libertatea comertului. Titularul unui drept este liber sa il exercite in anumite limite statornicite prin lege, in asa fel incat sa nu stanjeneasca drepturile altor titulari, in egala masura ocrotite. Sanctionarea abuzului de drept - dispozitiile art. 44 si 45 din Legea nr. 64/1995, republicata, avand o atare finalitate - nu constituie o ingradire a libertatii comertului, ci, dimpotriva, un mijloc juridic eficient de asigurare a acesteia.

    Fata de cele de mai sus, in temeiul art. 144 lit. c) si al art. 145 alin. (2) din Constitutie, precum si al art. 1 - 3, al art. 13 alin. (1) lit. A.c), al art. 23 si al art. 25 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 44 si 45 din Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, exceptie ridicata de Ligia Botezatu in Dosarul nr. 333/2000 al Tribunalului Neamt - Sectia comerciala si contencios administrativ.
    Definitiva si obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 2 aprilie 2002.

          PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
              prof. univ. dr. NICOLAE POPA

                              Magistrat asistent,
                              Florentina Geangu



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 106/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 106 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 106/2002
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu