Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ACORD Nr

ACORD   Nr. 0 din 18 mai 2009

în domeniul cinematografiei între Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Franceze

ACT EMIS DE: ACT INTERNATIONAL

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 906 din 23 decembrie 2009



Guvernul României şi Guvernul Republicii Franceze, denumite în continuare părţi,

având în vedere adoptarea de către UNESCO a Convenţiei asupra protecţiei şi promovării diversităţii expresiilor culturale,

luând în considerare voinţa comună de reînnoire şi întărire a relaţiilor cinematografice dintre România şi Franţa, dorinţa de valorificare a patrimoniului cinematografic comun, necesitatea de a actualiza relaţiile de cooperare în domeniul cinematografiei,

ţinând cont de propriile reglementări în materie şi de realitatea pieţelor,

au convenit asupra următoarelor dispoziţii:

CAPITOLUL I

Coproducţia

ARTICOLUL 1

In cadrul prezentului acord:

a) termenul operă cinematografică desemnează operele cinematografice de orice durată şi pe orice suport, indiferent de gen (ficţiune, animaţie, documentar), conforme cu dispoziţiile legislative şi de reglementare ale fiecărei părţi şi a căror primă difuzare se realizează în sălile de cinema;

b) termenul autoritate competentă desemnează:

- pentru partea română: Centrul Naţional al Cinematografiei din România;

- pentru partea franceză: Centrul Naţional al Cinematografiei din Republica Franceză.

ARTICOLUL 2

1. Operele cinematografice realizate în coproducţie şi care beneficiază de prezentul acord sunt considerate opere cinematografice naţionale conform legislaţiei în vigoare pe teritoriul statului fiecărei părţi.

2. Operele cinematografice realizate în coproducţie în conformitate cu prezentul acord beneficiază pe teritoriul statului fiecărei părţi, în mod legitim, de avantajele ce rezultă din dispoziţiile în vigoare referitoare la industria cinematografică.

Autoritatea competentă a fiecărei părţi comunică autorităţii competente a celeilalte părţi lista actelor normative şi a altor prevederi legale referitoare la aceste avantaje.

In măsura în care textele referitoare la aceste avantaje sunt modificate în vreun fel de una dintre părţi, autoritatea competentă a părţii implicate se angajează să comunice conţinutul acestor modificări autorităţii competente a celeilalte părţi.

3. Drepturile sunt dobândite numai de producătorul părţii care acordă aceste avantaje.

4. Pentru a beneficia de prezentul acord, operele cinematografice realizate în coproducţie trebuie să fi primit aprobarea autorităţilor competente ale celor două părţi, cel mai târziu la 4 luni după prezentarea în cinematografele din România sau din Franţa.

Cererile de admitere trebuie să respecte procedurile prevăzute în acest scop de fiecare parte şi să se conformeze condiţiilor minime fixate în anexa la prezentul acord.

Autorităţile competente ale celor două părţi îşi vor comunica toate informaţiile referitoare la acordarea, respingerea, modificarea sau retragerea cererilor de admitere în baza prezentului acord.

Inainte de a respinge o cerere, autorităţile competente ale celor două părţi trebuie să se consulte.

Dacă autorităţile competente ale celor două părţi au admis opera cinematografică pentru coproducţie, admiterea nu poate fi ulterior anulată fără acordul dintre aceleaşi autorităţi.

Aprobarea unui proiect de coproducţie de către autorităţile competente ale celor două părţi nu obligă niciuna dintre ele în privinţa acordării vizei de exploatare.

ARTICOLUL 3

1. Pentru a beneficia de prezentul acord, operele cinematografice trebuie realizate de producători cu o bună organizare tehnică şi financiară şi cu o experienţă profesională recunoscută de autoritatea competentă a părţii de care aparţin.

2. Pentru a fi eligibili în baza prezentului acord, producătorii trebuie să îndeplinească condiţiile impuse de reglementările din România sau Franţa, după cum aparţin unei părţi sau alteia.

3. Personalul artistic şi tehnic trebuie să aibă fie cetăţenie română, fie cetăţenie franceză sau să aibă cetăţenia unui stat membru al Uniunii Europene sau unui stat parte a Acordului Spaţiului Economic European.

Pentru a beneficia de dispoziţiile alineatului precedent, străinii, alţii decât cetăţenii statelor sus-menţionate, care fac dovada calităţii de rezident de mai mult de 5 ani în România sau Franţa, pentru aplicarea prezentului paragraf, sunt asimilaţi cetăţenilor români sau francezi.

Autorităţile competente ale celor două părţi pot admite, cu titlu excepţional şi pe baza unui acord, participarea în calitate de personal artistic şi tehnic şi a unor persoane care nu îndeplinesc condiţiile de cetăţenie sau de rezidenţă menţionate în alineatele precedente.

4. Filmările trebuie efectuate în studiouri stabilite pe teritoriul uneia sau alteia dintre cele două Părţi.

Filmările realizate în decor natural pe un teritoriu care nu este nici al Franţei, nici al României pot fi autorizate în urma unui acord între autorităţile competente ale celor două părţi, dacă scenariul sau acţiunea operei cinematografice o cere.

ARTICOLUL 4

Intr-o operă cinematografică de coproducţie, proporţia aporturilor financiare ale coproducătorului sau coproducătorilor fiecărei părţi poate varia de la 20% (douăzeci la sută) la 80% (optzeci la sută) din costul definitiv al operei cinematografice.

Prin derogare şi cu acordul autorităţilor celor două părţi, pragul de 20% poate fi diminuat la 10%, ţinându-se cont de personalul artistic şi tehnic al coproducătorului sau al coproducătorilor fiecărei părţi.

Participarea tehnică şi artistică a coproducătorului sau a coproducătorilor fiecărei părţi trebuie să fie în aceeaşi proporţie cu respectivele lor aporturi financiare, în afara cazului unei derogări excepţionale admise de autorităţile competente ale celor două părţi.

ARTICOLUL 5

Fiecare coproducător este codeţinător al elementelor corporale şi incorporale ale operei cinematografice.

Materialul este depus într-un laborator ales de comun acord, pe numele asociate ale coproducătorilor.

ARTICOLUL 6

Vor fi acordate toate facilităţile pentru mobilitatea şi sejurul personalului artistic sau tehnic ce colaborează la aceste filme, precum şi pentru importul sau exportul în fiecare stat a materialului necesar realizării şi exploatării filmelor de coproducţie (peliculă, material tehnic, costume, elemente de decor, materiale de publicitate).

ARTICOLUL 7

Autorităţile competente ale celor două părţi vor examina la fiecare 2 ani dacă se asigură echilibrul contribuţiilor respective şi, în caz contrar, vor lua măsurile necesare.

Trebuie realizat un echilibru general atât în ceea ce priveşte contribuţiile artistice şi tehnice, cât şi în ceea ce priveşte contribuţiile financiare; echilibrul este apreciat de comisia mixtă prevăzută la art. 15.

Pentru realizarea acestui bilanţ, fiecare autoritate - în cadrul procedurii de admitere a unei opere cinematografice în baza prezentului acord - stabileşte o evidenţă a tuturor ajutoarelor şi finanţărilor.

Analiza echilibrului general se face în special prin:

- decontul sprijinului financiar pentru producţie şi distribuţie confirmate pe coproducţiile anului de referinţă, fiind convenit că aprecierea acestui decont se realizează în raport cu suma globală a bugetelor numitelor coproducţii;

- luarea în considerare, pe lângă numărul de filme coproduse de cele două părţi, şi a filmelor preachiziţionate de distribuitorii şi difuzorii celor două părţi în beneficiul producătorilor acestor filme în cursul anului de referinţă şi a sumei acestor preachiziţionări;

- decontul investiţiilor franceze, pe de o parte, şi al investiţiilor româneşti, pe de altă parte, în filmele de coproducţie franco-română.

In ipoteza apariţiei vreunui dezechilibru, comisia mixtă examinează mijloacele de restabilire a echilibrului şi ia toate măsurile pe care le consideră necesare în acest scop.

ARTICOLUL 8

Genericele, benzile de anunţuri şi materialul publicitar trebuie să menţioneze coproducţia între România şi Franţa.

Coproducţia trebuie de asemenea menţionată în cazul prezentării la festivaluri.

ARTICOLUL 9

Repartizarea încasărilor este stabilită liber de către coproducători proporţional cu aporturile financiare respective.

ARTICOLUL 10

Autorităţile competente ale celor două părţi acceptă ca operele cinematografice care beneficiază de prezentul acord să poată fi coproduse cu unul sau mai mulţi coproducători aparţinând statelor cu care una sau alta dintre părţi are acorduri de coproducţie cinematografică.

Condiţiile de admitere ale unor asemenea opere cinematografice trebuie să facă obiectul unei examinări de la caz la caz şi să respecte echilibrele fixate la art. 3 şi 4.

CAPITOLUL II

Formarea profesională şi cooperarea cinematografică

ARTICOLUL 11

Autorităţile competente ale celor două state acordă o atenţie deosebită formării profesionale în meseriile legate de cinematografie. Ele cooperează şi se consultă pentru a studia împreună măsurile necesare facilitării formării profesionale iniţiale şi continue a profesioniştilor. Autorităţile încurajează încheierea de acorduri sau convenţii între şcolile sau organismele de formare profesională iniţială şi continuă permiţând, în special, mobilitatea studenţilor.

ARTICOLUL 12

Autorităţile competente ale celor două părţi examinează mijloacele în măsură să favorizeze distribuţia şi promovarea reciprocă a cinematografiei fiecărei părţi.

Autorităţile competente recunosc necesitatea de a promova diversitatea culturală prin facilitarea recunoaşterii reciproce a cinematografiilor lor, în special prin intermediul programelor de educare prin imagine sau de participare la festivaluri de film.

Prezentarea la festivaluri a operelor cinematografice coproduse trebuie asigurată de partea căreia îi aparţine producătorul majoritar, în cazul în care nu există dispoziţii diferite luate de cele două autorităţi competente.

ARTICOLUL 13

Autorităţile competente ale celor două părţi examinează modalităţile de încurajare a schimburilor de experienţă dintre profesionişti (artişti, tehnicieni).

ARTICOLUL 14

Autorităţile competente ale celor două părţi se străduiesc să dezvolte cooperarea dintre cinematecile şi organismele de conservare a arhivelor cinematografice ale celor două părţi.

CAPITOLUL III

Comisia mixtă

ARTICOLUL 15

1. Pentru a urmări şi a facilita aplicarea prezentului acord şi, la nevoie, pentru a propune modificări, se instituie o comisie mixtă compusă din reprezentanţi ai autorităţilor competente şi din profesionişti aparţinând celor două părţi.

2. Pe durata prezentului acord, comisia mixtă se reuneşte o dată la 2 ani, alternativ, în România şi Franţa.

Comisia mixtă poate fi de asemenea convocată la cererea uneia dintre autorităţile competente, în special în caz de modificare fie a legislaţiei, fie a reglementărilor aplicabile industriei cinematografice sau în cazul în care funcţionarea acordului întâmpină dificultăţi grave, mai ales în caz de dezechilibru al schimburilor.

In această ultimă ipoteză, în cazul în care Comisia mixtă nu se reuneşte în cel mai scurt timp pentru a examina mijloacele de restabilire a echilibrului, autorităţile competente nu vor admite în vederea coproducţiei filmele ce îndeplinesc condiţiile prezentului acord decât în condiţii stricte de reciprocitate, respectiv film pentru film.

CAPITOLUL IV

Dispoziţii finale

ARTICOLUL 16

La data intrării în vigoare a prezentului acord îşi încetează valabilitatea Acordul de coproducţie şi de schimburi cinematografice între Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Republicii Franceze, semnat la Paris la 22 aprilie 1966.

ARTICOLUL 17

Prezentul acord va intra în vigoare la data primirii ultimei notificări pe căi diplomatice prin care părţile se informează reciproc asupra îndeplinirii procedurilor interne necesare pentru intrarea în vigoare a acestuia.

Prezentul acord va fi aplicat provizoriu la data semnării lui.

Acordul este încheiat pentru o perioadă de un an şi poate fi prelungit prin tacită reconducţiune pentru noi perioade de câte un an.

Oricare dintre părţi poate denunţa prezentul acord, în orice moment, printr-o notificare scrisă transmisă pe cale diplomatică. In acest caz, încetarea valabilităţii prezentului acord va avea loc la 3 luni după data primirii notificării. Denunţarea acordului nu afectează drepturile şi obligaţiile părţilor implicate în proiectele angajate conform prezentului acord, cu excepţia cazului în care există o decizie contrară a părţilor.

Drept care subsemnaţii, deplin împuterniciţi în acest scop, am semnat prezentul acord.

Semnat la Cannes la 18 mai 2009, în două exemplare originale, fiecare în limbile română şi franceză, ambele texte fiind egal autentice.

Pentru Guvernul României,

domnul  Theodor Paleologu,

ministrul culturii, cultelor şi patrimoniului naţional

Pentru Guvernul Republicii Franceze,

doamna Christine Albanel,

ministrul culturii si comunicaţiei

ANEXĂ

Proceduri de aplicare

Pentru a beneficia de acest acord, înaintea începerii filmărilor, producătorii fiecărei părţi trebuie să depună la autoritatea competentă, odată cu cererea de admitere, un dosar cuprinzând următoarele:

- un document referitor la cumpărarea drepturilor de autor pentru exploatarea operei cinematografice;

- un sinopsis cuprinzând informaţii precise despre subiectul operei cinematografice;

- lista elementelor tehnice si artistice;

- planul de lucru completat cu numărul de săptămâni de filmări (studiouri şi exterioare) şi cu locurile de filmare;

- un deviz şi un plan detaliat de finanţare;

- contractul de coproducţie.

Autoritatea competentă a părţii cu participare minoritară nu îşi dă aprobarea decât după ce a primit avizul autorităţii competente a părţii cu participare majoritară.


SmartCity5

COMENTARII la Acord 0/2009

Momentan nu exista niciun comentariu la Acord 0 din 2009
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu