Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

RAPORT Nr

RAPORT   Nr. 1 din 5 august 2009

privind constatarile efectuate de Comisia de coordonare ca urmare a monitorizarii aspectelor legate de siguranta aprovizionarii cu gaze naturale pentru perioada iulie 2008 - iulie 2009

ACT EMIS DE: MINISTERUL ECONOMIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 580 din 20 august 2009



1.  Preambul

In conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2007 privind măsuri pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale, prin Decizia primului-ministru nr. 21/2008 pentru numirea Comisiei de coordonare prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 346/2007 privind măsuri pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale, cu modificările şi completările ulterioare, s-a constituit Comisia de coordonare însărcinată cu elaborarea Planului de acţiuni pentru situaţii de urgenţă şi totodată cu avizarea şi monitorizarea măsurilor necesare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a României.

2. Activitatea Comisiei de coordonare

In vederea asigurării securităţii şi continuităţii în furnizarea gazelor naturale, în special în sezonul rece al anului 2008- 2009, Comisia de coordonare s-a întâlnit în scopul monitorizării aspectelor şi adoptării deciziilor privind siguranţa şi continuitatea în aprovizionarea cu gaze naturale, după cum urmează:

a) periodic, în scopul monitorizării unor aspecte relevante, astfel:

•  îndeplinirea obligaţiei furnizorilor de gaze naturale, prevăzută în Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 41/2008 privind stabilirea nivelurilor minime ale stocului de gaze naturale pe care titularii licenţelor de furnizare a gazelor naturale au obligaţia să îl deţină în depozitele de înmagazinare subterană, la încheierea activităţii de injecţie din anul 2008, precum şi în Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 3/2009 privind stabilirea stocului de gaze naturale pe care titularii licenţelor de furnizare a gazelor naturale au obligaţia să îl deţină în depozitele de înmagazinare subterană la încheierea activităţii de injecţie din anul 2009;

• situaţia referitoare la cantităţile de gaze naturale extrase, stocul rămas disponibil şi capacitatea de extracţie zilnică, detaliată pe depozite de înmagazinare;

• situaţia stocurilor de combustibili alternativi (păcură, cărbune etc), respectiv a numărului de zile pentru care acest stoc acoperă necesarul de consum al fiecărui utilizator;

•  nivelul producţiei de gaze naturale realizat de cei 2 mari producători interni: Societatea Naţională de Gaze Naturale ROMGAZ - S.A. şi Societatea Comercială PETROM - S.A.;

b) în regim de urgenţă, ca urmare a notificărilor transmise de Dispeceratul Naţional de Gaze Naturale, astfel:

•  convocări în regim de urgenţă ale Comisiei de coordonare, determinate de reducerea livrărilor de gaze naturale din import în perioada 1-6 ianuarie 2009, urmată de sistarea importului de gaze naturale în intervalul 7-21 ianuarie 2009;

• declararea situaţiei de urgenţă în aprovizionarea cu gaze naturale începând cu data de 7 ianuarie 2009, instituită prin Decizia primului-ministru nr. 38/2009;

• aplicarea măsurilor dispuse de Comisia de coordonare, respectiv:

- maximizarea producţiei interne de gaze naturale;

- maximizarea capacităţii de extracţie zilnică din depozitele de înmagazinare subterană;

- întreruperea/limitarea consumului la consumatorii care deţineau statut de consumatori întreruptibili;

- reducerea sau menţinerea la un nivel scăzut a consumului de gaze naturale al altor consumatori care nu aveau statut de consumatori întreruptibili (prin reducerea sau amânarea reluării producţiei pe perioada situaţiei de urgenţă); această acţiune s-a realizat în mod amiabil, prin înţelegerea părţilor;

- disponibilizarea unor cantităţi de gaze naturale prin utilizarea de combustibili alternativi (păcură, cărbune etc.) de către producătorii de energie electrică şi termică.

Situaţia de urgenţă a durat până în data de 21 ianuarie 2009, aceasta fiind ridicată prin Decizia primului-ministru nr. 171/2009 privind constatarea încetării situaţiei de urgenţă în asigurarea siguranţei aprovizionării cu gaze naturale.

3. Constatările efectuate de Comisia de coordonare ca urmare a monitorizării aspectelor legate de siguranţa aprovizionării cu gaze naturale pentru perioada iulie 2008-iulie 2009

3.1. Constatări privind influenţa măsurilor adoptate de către Comisia de coordonare în domeniile obligaţiei de serviciu public şi concurenţei:

Măsurile adoptate de Comisia de coordonare în perioada situaţiei de urgenţă au vizat următoarele obiective:

a) îndeplinirea obligaţiei de serviciu public:

- Livrările de gaze naturale către categoriile de consumatori prevăzute la art. 10 alin. (2) din Legea nr. 346/2007 s-au efectuat în regim continuu şi în condiţii de siguranţă.

-  Livrările de gaze naturale către consumatorii industriali, alţii decât cei cu statut de întreruptibili sau care au avut posibilitatea funcţionării pe combustibili alternativi, au avut în vedere reducerea/eliminarea efectelor negative asupra activităţii acestora.

In acest fel, măsurile luate de Comisia de coordonare pe timpul situaţiei de urgenţă şi care au fost puse în aplicare cu maximă operativitate atât de operatorul Sistemului naţional de transport al gazelor naturale, cât şi de către ceilalţi operatori din sectorul gazelor naturale au contribuit esenţial la îndeplinirea obligaţiei de serviciu public, aşa cum este definită în Legea gazelor nr. 351/2004, cu modificările şi completările ulterioare;

b) reducerea impactului asupra cadrului concurenţial:

- In perioada când a fost activată situaţia de urgenţă, măsurile dispuse de Comisia de coordonare au prevalat faţă de înţelegerile contractuale şi reglementările specifice pieţei gazelor naturale.

- In perioada în care importul gazelor naturale a fost redus sau sistat, pentru evitarea epuizării stocului de păcură şi cărbune, consumatorilor care au avut posibilitatea utilizării acestor tipuri de combustibili alternativi li s-a permis exceptarea de la prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 337/2006, cu modificările şi completările ulterioare, în ceea ce priveşte achiziţionarea acestor combustibili.

Ca urmare a celor precizate mai sus şi a faptului că amploarea şi efectele crizei în aprovizionarea cu gaze naturale nu au fost deosebit de mari, Comisia de coordonare apreciază că impactul asupra concurenţei nu a fost semnificativ.

3.2.  Constatări privind impactul asupra capacităţilor de înmagazinare şi extracţie

In perioada iulie 2008-iulie 2009 nivelul maxim al producţiei de gaze naturale a fost de 33 milioane mc/zi, înregistrat în perioada situaţiei de urgenţă.

Capacitatea de înmagazinare subterană a gazelor naturale este de 3.150 milioane mc, cantitate înregistrată la începutul ciclului de extracţie (octombrie 2008).

In perioada situaţiei de urgenţă au fost maximizate livrările de gaze naturale din producţia internă şi din depozitele de înmagazinare subterană (26 milioane mc/zi), înregistrându-se un aport suplimentar de 4 milioane mc/zi faţă de perioada anterioară situaţiei de urgenţă.

Acest aport suplimentar de gaze naturale a condus la acoperirea cererii consumatorilor casnici şi industriali, excepţie făcând doar consumatorii cu statut de consumatori întreruptibili şi cei care au utilizat în acea perioadă combustibili alternativi.

Pentru perioada în care a fost sistată livrarea gazelor din import, maximizarea producţiei interne, respectiv a extrasului de gaze din depozite nu a avut ca efect depletarea de zăcăminte sau epuizarea rapidă a stocului existent.

3.3.  Constatări privind durata contractelor de achiziţie a gazelor naturale

Contractele de achiziţie a gazelor naturale din import, asimilate tipului de contracte pe termen lung, expiră în perioada 2011-2012, urmând ca operatorii economici să iniţieze în perioada următoare contacte şi negocieri în scopul asigurării necesarului de gaze naturale din import, corelat cu cererea previzionată.

3.4.  Constatări privind lichiditatea pieţei gazelor naturale din România

Numărul participanţilor pe piaţa gazelor naturale din România a crescut constant odată cu adoptarea măsurilor de liberalizare a pieţei, dar gradul de concentrare se menţine încă la niveluri relativ ridicate.

Piaţa gazelor naturale din România se caracterizează în prezent printr-un nivel scăzut de lichiditate.

In ceea ce priveşte evoluţia pieţei gazelor naturale din România, adoptarea Codului reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale creează mecanisme pentru asigurarea pentru utilizatorii reţelei a posibilităţii de a transfera reciproc cantităţi de gaze naturale, procedură facilitată de către operatorul Sistemului naţional de transport al gazelor naturale, Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale „Transgaz" - S.A. Mediaş, prin implementarea unei platforme informatice pentru comunicarea şi schimbul de date dintre utilizatorii reţelei.

3.5.  Constatări privind cadrul de reglementare a măsurilor de promovare corespunzătoare noilor investiţii aferente producţiei, înmagazinării şi transportului gazelor naturale, inclusiv gazului natural lichefiat (GNL), avându-se în vedere şi prevederile art. 691-699 din Legea nr. 351/2004, cu modificările şi completările ulterioare

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a asigurat cadrul de reglementare care să garanteze recunoaşterea costurilor operatorilor pentru investiţiile efectuate.

De asemenea, prin Legea nr. 351/2004, cu modificările şi completările ulterioare, corelat cu acquis-ul comunitar relevant, respectiv Directiva 2003/55/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 iunie 2003 privind normele comune pentru piaţa internă în sectorul gazelor naturale şi de abrogare a Directivei 98/30/CE, a fost creat cadrul legal pentru exceptarea noilor infrastructuri de interconectare de la prevederile privind accesul terţilor. Pe această bază, ANRE a primit şi acceptat cererea de exceptare a gazoductului Nabucco de la aplicarea prevederilor privind accesul terţilor.

Preşedintele Comisiei de coordonare,

Tudor Serban,

secretar de stat


SmartCity5

COMENTARII la Raport 1/2009

Momentan nu exista niciun comentariu la Raport 1 din 2009
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Raport 1/2009
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu