E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA Nr

ORDONANTA   Nr. 37 din 14 iulie 2005

privind recunoasterea si functionarea grupurilor de producatori, pentru comercializarea produselor agricole si silvice

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 652 din 22 iulie 2005


SmartCity3


    In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 1 pct. IV.9 din Legea nr. 209/2005 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta.

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    (1) Producatorii agricoli si silvici organizati in societati comerciale, societati agricole sau in alte forme de asociere in agricultura, conform Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, Legii nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004, sau in orice alta forma de asociere conform legislatiei in vigoare pot fi recunoscuti ca grupuri de producatori, daca au ca principal scop valorificarea productiei membrilor asociati si indeplinesc conditiile stabilite prin prezenta ordonanta.
    (2) Pot fi recunoscute ca grupuri de producatori si alte societati agricole sau organizatii de producatori decat cele prevazute la alin. (1), daca indeplinesc si respecta conditiile de recunoastere prevazute de prezenta ordonanta.
    Art. 2
    In sensul prezentei ordonante, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarea semnificatie:
    a) producator - persoana fizica sau juridica care isi valorifica productia proprie in conditiile prevazute de legislatia in vigoare;
    b) grup de producatori - o asociere de producatori agricoli (uniune) care are ca scop identificarea pietelor de desfacere, adaptarea productiei si valorificarea acesteia in functie de necesitatile pietei, urmarind asigurarea calitatii produselor, concentrarea ofertei si aprovizionarea ritmica a pietei;
    c) valoarea productiei comercializate - valoarea fara TVA a productiei realizate de membrii grupului de producatori si valorificate prin intermediul acestuia.
    Art. 3
    Grupurile de producatori sunt persoane juridice de drept privat care indeplinesc conditiile si criteriile prevazute la art. 4 - 6.

    CAP. 2
    Recunoasterea functionarii de catre autoritatea competenta

    Art. 4
    (1) Grupurile de producatori pot sa solicite de la autoritatea competenta a statului recunoasterea sau recunoasterea preliminara, dupa caz.
    (2) Autoritatea competenta a statului este Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
    Art. 5
    Grupurile de producatori functioneaza si pot fi recunoscute pentru unul sau mai multe grupe de produse, care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonante.
    Art. 6
    (1) Principalele criterii de recunoastere a grupului de producatori sunt:
    a) indeplineste conditiile minime de recunoastere privind numarul de membri si valoarea productiei comercializate in comun, prevazute in normele de aplicare a prezentei ordonante;
    b) permite membrilor sai sa beneficieze de asistenta tehnica privind tehnologiile de cultura si protectia mediului;
    c) dispune de conducere si mijloace tehnice care ii permit sa asigure managementul comercial si bugetar pentru functionarea grupului.
    (2) Perioada minima de functionare a grupului de producatori, in conditiile prezentei ordonante, nu poate fi mai mica de un an.

    CAP. 3
    Aviz de recunoastere/retragere

    Art. 7
    (1) Avizul de recunoastere preliminara se solicita de grupurile de producatori in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante.
    (2) Recunoasterea definitiva se acorda in termen de 3 - 5 ani.
    Art. 8
    (1) Avizul de recunoastere se elibereaza in termen de maximum 3 luni de la data depunerii cererii de recunoastere.
    (2) Respingerea cererii de recunoastere se comunica solicitantului in scris, motivat, in termen de 30 de zile.
    Art. 9
    Responsabilitatea verificarii indeplinirii criteriilor si conditiilor de recunoastere a grupului de producatori, precum si a modului de utilizare a sprijinului financiar revine autoritatii competente a statului, care elibereaza avizul de recunoastere.
    Art. 10
    Modelul avizului de recunoastere si de recunoastere preliminara si cel al deciziei de retragere a recunoasterii grupului de producatori se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonante.
    Art. 11
    Avizul de recunoastere a grupului de producatori poate fi retras de catre autoritatea emitenta printr-o decizie de retragere a recunoasterii grupului de producatori, in cazul in care:
    a) nu mai sunt indeplinite criteriile de recunoastere privind numarul de membri si valoarea produselor comercializate;
    b) avizul de recunoastere a fost obtinut prin prezentarea de date neconforme realitatii;
    c) nu isi respecta obligatiile fata de membrii grupului de producatori.

    CAP. 4
    Obiectul de activitate si functionare

    Art. 12
    Grupurile de producatori functioneaza pe baza statutului propriu aprobat de adunarea generala.
    Art. 13
    Obiectul de activitate al grupurilor de producatori consta in:
    a) identificarea pietelor de desfacere si propunerea planificarii productiei membrilor conform cererii pietei, in conditii de calitate, conform standardelor de comercializare in vigoare;
    b) plasarea pe piata a produselor obtinute de membrii grupului de producatori;
    c) aplicarea unor reguli unitare de calitate a productiei pentru toti membrii grupului;
    d) aprovizionarea in comun cu materiale si servicii pentru membrii grupului;
    e) asigurarea utilizarii tehnicilor de productie, a modalitatilor de gestiune a deseurilor, care sa nu dauneze mediului, in special pentru protectia apei, solului si a peisajului natural.
    Art. 14
    (1) Calitatea de membru al unui grup de producatori poate fi dobandita de catre orice producator agricol sau silvic care detine legal o baza de productie si isi declara in scris intentia de a comercializa productia agricola ori silvica proprie in cadrul unui grup de producatori si plateste cotizatia, in conformitate cu statutul.
    (2) Producatorii care au dobandit calitatea de membru al grupului de producatori se pot retrage din grup, renuntand la calitatea de membru, cu respectarea unui termen de preaviz a carui durata, stabilita prin statut, difera in functie de produs sau grupa de produse.
    Art. 15
    Membrii grupului de producatori au urmatoarele obligatii:
    a) sa respecte si sa aplice hotararile adoptate de conducerea grupului de producatori cu privire la normele de productie, conditiile de valorificare si protectia mediului;
    b) sa valorifice, prin intermediul grupului de producatori, procentul stabilit in statut, dar nu mai putin de 75% din productia destinata valorificarii.
    Art. 16
    Grupurile de producatori pot fuziona in cadrul aceleiasi grupe de produse sau se pot diviza, pastrandu-si recunoasterea ca grup de producatori, cu respectarea dimensiunilor si criteriilor stabilite pentru produsul sau grupa respectiva de produse.

    CAP. 5
    Avantaje financiare

    Art. 17
    (1) Grupurile de producatori pot beneficia de sprijin financiar de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si pot solicita eliberarea acestuia in numele membrilor lor, cu acordul scris al acestora.
    (2) Destinatia, modul si conditiile de acordare a sprijinului financiar se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
    (3) Grupurile de producatori pot beneficia de credite de investitii acordate de la bugetul de stat, pe baza unor programe de finantare, potrivit legislatiei in vigoare.
    (4) La accesarea programelor de finantare pentru investitii, grupul de producatori poate beneficia de cumularea plafoanelor maxime aferente fiecarui membru, astfel:
    a) integral, daca are pana la 10 membri;
    b) 70% din fondul aferent numarului total de membri, daca are intre 10 si 20 de membri;
    c) 50% din fondul aferent numarului total de membri, daca are intre 20 si 50 de membri;
    d) 25% din fondul aferent numarului total de membri, daca are peste 50 de membri.
    Art. 18
    Grupurile de producatori nu pot beneficia de dubla finantare publica pentru aceeasi activitate.

    CAP. 6
    Dispozitii finale

    Art. 19
    Normele de aplicare a prezentei ordonante se aproba prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale.
    Art. 20
    Pe data intrarii in vigoare a prezentei ordonante se abroga Legea nr. 277/2004 privind constituirea, recunoasterea si functionarea grupurilor de producatori, pentru comercializarea produselor agricole, silvice si piscicole, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 580 din 30 iunie 2004, precum si orice alte dispozitii contrare.
    Art. 21
    Prezenta ordonanta intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                  PRIM-MINISTRU
             CALIN POPESCU-TARICEANU

                       Contrasemneaza:
                       Ministrul agriculturii,
                       padurilor si dezvoltarii rurale,
                       Gheorghe Flutur

                       Ministrul finantelor publice,
                       Ionel PopescuSmartCity5

COMENTARII la Ordonanţa 37/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordonanţa 37 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 82 2020
    Credit urgent prin transfer catre angajati si osvc Împrumuturi și finanțare în 1-2 ore Vă ofer un împrumut financiar unic de la un investitor direct în valoare de 20.000-50.000.000.000 CZK. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă și pentru toți cetățenii. Durata acestui credit poate fi fixată la 240 de luni cu posibilitate de rambursare anticipată la orice preț și fără majorare. Luați întregul împrumut și primiți banii înapoi în 1-2 ore de la aplicare. Dacă doriți să împrumutați bani, vă rugăm să mă contactați prin acest e-mail de mai jos: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Circulara 20 2020
     LEGÁLNÍ A SPOLEHLIVÉ PŮJČKY Dobrý den, hledáte legálního a spolehlivého věřitele? Potřebuješ půjčku? Potřebujete naléhavou finanční pomoc? Potřebujete naléhavou půjčku na splacení svých dluhů? Nebo možná potřebujete kapitálový úvěr ke zlepšení svého podnikání? Půjčku můžete získat od 20 000 Kč do 60 000 000 Kč s nízkou úrokovou sazbou 2 %. Pokud máte zájem o půjčku, kontaktujte mě prosím prostřednictvím tohoto níže uvedeného e-mailu pro více informací; novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Circulara 20 2020
    Credit personal rapid online Buna ziua, sunt o persoana fizica care ofera credite internationale. Cu un capital care va fi folosit pentru a oferi împrumuturi între persoane pe termen scurt și lung în intervalul de la 50.000 la 50.000.000 CZK tuturor solicitanților serioși care au nevoie cu adevărat de el, rata dobânzii este de 2% pe an. J oferă împrumuturi financiare, împrumuturi imobiliare, împrumuturi pentru investiții, împrumuturi auto, împrumuturi personale. Sunt gata să-mi satisfac clienții în maximum 1 zi de la primirea formularului dumneavoastră de întrebare. E-mail: novotnyradex@gmail.com.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Are you in need of a personal/commercial loan to start your business or fix your home, refinance a business? a loan to pay your bills/debts contact us now on Loanwestlake@gmail.com telegram___https://t.me/loan59
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Are you in need of a personal/commercial loan to start your business or fix your home, refinance a business? a loan to pay your bills/debts contact us now on Loanwestlake@gmail.com telegram___https://t.me/loan59
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordonanţa 37/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu