Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA Nr

ORDONANTA   Nr. 32 din 15 august 1996

pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Organizatia Europeana de Brevete privind cooperarea in domeniul brevetelor, semnat la Bucuresti la 9 septembrie 1994

ACT EMIS DE:     GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 195 din 21 august 1996


SmartCity3


    In temeiul art. 107 alin. (1) si (3) din Constitutia Romaniei si al art. 1 lit. a) din Legea nr. 65 din 3 iulie 1996 pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonante,

    Guvernul Romaniei emite urmatoarea ordonanta:

    ARTICOL UNIC
    Se ratifica Acordul dintre Guvernul Romaniei si Organizatia Europeana de Brevete privind cooperarea in domeniul brevetelor, semnat la Bucuresti la 9 septembrie 1994.
    Se adopta sistemul de extindere a efectelor brevetului european, prevazut in acordul ratificat si in anexa la acesta.

                  PRIM-MINISTRU
                 NICOLAE VACAROIU

                         Contrasemneaza:
                         p. Ministru de stat,
                         ministrul finantelor,
                         Nicolae Constantinescu,
                         secretar de stat

                         p. Ministru de stat,
                         ministrul afacerilor externe,
                         Marcel Dinu,
                         secretar de stat

                               ACORD
intre Guvernul Romaniei si Organizatia Europeana de Brevete privind cooperarea in domeniul brevetelor (Acord de cooperare)

    Guvernul Romaniei si Organizatia Europeana de Brevete (Organizatia),
    avand in vedere:
    - Conventia privind acordarea brevetelor europene, din 5 octombrie 1973 (Conventia brevetului european), si, in special, art 33 (4);
    - Legea romana privind brevetele de inventie nr. 64 din 11 octombrie 1991;
    - articolul 67 al Acordului european din 1 februarie 1993 instituind o asociere intre Romania, pe de o parte, si Comunitatile Europene si statele membre ale acestora, pe de alta parte, care prevede ca Romania va solicita, pana la sfarsitul celui de-al cincilea an de la 1 februarie 1993, sa adere la Conventia brevetului european,
    considerand:
    - ca Legea romana privind brevetele de inventie asigura un nivel de protectie similar celui existent in statele membre ale Organizatiei Europene de Brevete;
    - ca Romania, dorind sa adere la Conventia brevetului european, intentioneaza, ca o etapa intermediara, sa adopte un sistem care sa asigure extinderea efectelor brevetelor europene pe teritoriul sau (sistem de extindere),
    constatand solicitarea Romaniei privind sprijinul administrativ al Oficiului European de Brevete (O.E.B.) in implementarea unui astfel de sistem,
    convinse ca cooperarea intre Organizatie si Guvernul Romaniei este de interes reciproc si va intari protectia proprietatii industriale in Europa,
    convin urmatoarele:

    Art. 1
    Obiectul acordului
    Partile contractante vor coopera, in cadrul prezentului acord, pentru dezvoltarea in continuare a infrastructurii unui sistem eficient de brevete in Romania.
    Art. 2
    Cooperarea tehnica
    In masura posibilitatilor sale, Organizatia va acorda asistenta Guvernului Romaniei, in special in ceea ce priveste:
    a) asigurarea pregatirii de baza si a perfectionarii personalului Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci din Romania (O.S.I.M.) si a specialistilor altor organisme guvernamentale, a caror activitate implica probleme privind brevetele;
    b) organizarea si dezvoltarea sistemului sau de consilieri de brevete;
    c) dezvoltarea fondului documentar adecvat pentru servicii de informare din brevete;
    d) producerea publicatiilor oficiale ale O.S.I.M.;
    e) modernizarea sistemului de informare din brevete;
    f) constituirea sistemelor de prelucrare a datelor pentru procedura de acordare a brevetelor si gestionarea lor.
    Art. 3
    Cooperarea juridica si administrativa
    (1) Partile contractante vor schimba cu regularitate informatii referitoare la evolutia legislatiei in sistemele lor de brevete.
    (2) In cazul in care Guvernul Romaniei va solicita, Organizatia va acorda consultanta in privinta propunerilor de adoptare sau de amendare a prevederilor legale privind sistemul roman de brevete.
    (3) O.E.B. si O.S.I.M. vor coopera in vederea pregatirii implementarii sistemului de extindere.
    Art. 4
    Prelucrarea solicitarilor de extindere
    (1) O.E.B. va primi si prelucra orice solicitare privind extinderea efectelor brevetelor europene in Romania si va comunica la O.S.I.M. toate informatiile necesare privind procedurile legate de cererile de brevete europene si de brevetele respective, in special cu privire la:
    a) depunerea si retragerea acestor solicitari;
    b) publicarea, retragerea sau respingerea cererilor de brevete europene;
    c) acordarea brevetelor europene;
    d) formularea unei opozitii la un brevet european si rezultatul procedurii de opozitie.
    (2) In masura posibilitatilor sale, O.E.B. va acorda, la cerere, asistenta O.S.I.M., comunicand orice alte informatii utile.
    Art. 5
    Informatii privind brevetele europene extinse
    O.S.I.M. va informa O.E.B. asupra situatiei juridice a tuturor brevetelor europene extinse, in special in ceea ce priveste nulitatea acestora, decaderea, renuntarea sau anularea.
    Art. 6
    Probleme financiare
    (1) Taxa de extindere este de 200 DM pentru fiecare solicitare de extindere si va fi incasata de catre O.E.B. 150 DM din taxa de extindere sunt datorate O.S.I.M. si vor fi transferate in contul sau, luand in considerare intentia Romaniei de a folosi o parte din aceasta taxa pentru promovarea proprietatii industriale in Romania, inclusiv sprijinirea brevetarii in strainatate a inventiilor romanesti. O.E.B. va retine 50 DM din taxa de extindere pentru acoperirea costurilor care decurg din indeplinirea sarcinilor ce ii revin conform sistemului de extindere. Cuantumul taxei de extindere si partea din aceasta care urmeaza sa fie retinuta de O.E.B. pot fi modificate de comun acord intre presedintele O.E.B. si directorul general al O.S.I.M.
    (2) Taxa de extindere trebuie platita de catre solicitanti la O.E.B. in termenele prevazute de Conventia brevetului european pentru plata taxei de desemnare.
    (3) Plata taxei de extindere se considera valabila si, daca se efectueaza in termenul de gratie prevazut de Regula 85 a) (2) a Conventiei brevetului european, cu conditia platii unei taxe suplimentare de 50% in acest termen.
    (4) Pentru plata taxei de extindere se aplica mutatis mutandis Regulamentul O.E.B. privind taxele. Taxa de extindere platita in mod valabil nu se ramburseaza.
    (5) Taxele anuale pentru un brevet european extins se platesc la O.S.I.M. pentru anii care urmeaza anului in care mentiunea eliberarii brevetului european a fost publicata de catre O.E.B.
    Art. 7
    Comisia mixta
    (1) Se va infiinta o comisie mixta pentru discutarea tuturor chestiunilor ce decurg din prezentul acord si din implementarea sa. Comisia va fi formata din reprezentanti ai O.E.B. si O.S.I.M. Pot fi consultati si reprezentanti ai altor organisme guvernamentale care sunt implicate in implementarea acordului sau sunt direct afectate.
    (2) Comisia se va intruni la initiativa directorului general al O.S.I.M. sau a presedintelui O.E.B. Ordinea de zi a fiecarei intruniri, locul si data acesteia se vor stabili de comun acord intre cele doua oficii.
    Art. 8
    Implementarea acordului
    (1) Sarcinile care revin partilor contractante ca urmare a acestui acord vor fi indeplinite de catre O.E.B. si O.S.I.M. O.E.B. poate incredinta anumite sarcini, conform art. 2 din prezentul acord, oficiilor de brevete ale statelor contractante ale Conventiei brevetului european, cu acordul acestora.
    (2) Detaliile implementarii prezentului acord vor fi stabilite de comun acord intre directorul general al O.S.I.M. si presedintele O.E.B.
    Art. 9
    Amendarea acordului
    La solicitarea Organizatiei sau a Guvernului Romaniei, partile contractante vor negocia amendarea prezentului acord.
    Art. 10
    Durata acordului
    (1) Prezentul acord se incheie pe o perioada de 5 ani si va putea fi reinnoit cu acordul partilor contractante pentru perioade ulterioare de 2 ani. Acest acord ar trebui sa intervina cu cel tarziu 6 luni inainte de expirarea perioadei precedente.
    (2) Daca valabilitatea prezentului acord inceteaza, art. 4 - 6 vor continua sa se aplice tuturor cererilor de brevet european, pentru care s-a depus anterior incetarii sale o solicitare de extindere, si tuturor brevetelor europene acordate in baza acestora.
    Art. 11
    Intrarea in vigoare
    Data intrarii in vigoare a prezentului acord se stabileste printr-un schimb reciproc de note intre cele doua parti, dupa indeplinirea procedurilor lor interne respective de aprobare sau de ratificare. Cu toate acestea, art. 4, 5 si 6, precum si anexa la prezentul acord se vor aplica numai dupa aprobarea de catre Parlamentul Romaniei a unei legi speciale initiate de Guvernul Romaniei.
    Incheiat la Bucuresti, in doua exemplare originale, in limbile romana, germana, engleza si franceza, fiecare text fiind considerat autentic in aceeasi masura.

                Din partea Guvernului Romaniei,
                dr. Florin Georgescu,
                ministru de stat,
                ministrul finantelor

                Din partea Organizatiei
                Europene de Brevete,
                dr. h. c. Paul Braendli,
                presedintele Oficiului European de Brevete


    ANEXA 1*)

    *) A se vedea art. 11 din acord.

    I. Extinderea efectelor produse de brevetele europene

    1. O cerere de brevet european si un brevet european care sunt extinse pentru Romania, sub rezerva prevederilor acestei legi, vor avea acelasi efect si vor fi supuse acelorasi conditii ca o cerere nationala sau un brevet national acordat in conformitate cu Legea romana privind brevetele de inventie.
    2. In conformitate cu aceasta lege,
    a) cerere de brevet european inseamna fie o cerere pentru un brevet european, depusa in conformitate cu Conventia brevetului european, fie o cerere internationala depusa in conformitate cu Tratatul de cooperare in domeniul brevetelor (PCT) pentru care Oficiul European de Brevete (O.E.B.) actioneaza ca oficiu desemnat sau ales, in care Romania este desemnata;
    b) brevet european extins inseamna un brevet european eliberat de catre O.E.B. pe baza unei cereri de brevet european in care s-a solicitat extinderea efectelor in Romania;
    c) cerere de brevet national inseamna o cerere de brevet de inventie, depusa in conformitate cu Legea romana privind brevetele de inventie la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (O.S.I.M.);
    d) brevet national inseamna un brevet eliberat de catre O.S.I.M. in conformitate cu Legea romana privind brevetele de inventie.

    II. Solicitarea de extindere

    1. Efectele unei cereri de brevet european sau ale unui brevet european eliberat pe baza unei astfel de cereri vor fi extinse pentru Romania la cererea solicitantului. Solicitarea de extindere va fi considerata depusa o data cu orice cerere de brevet european depusa la sau dupa data intrarii in vigoare a prezentei legi.
    2. Fiecare solicitare de extindere va fi publicata de catre O.S.I.M. de indata ce va fi posibil, dupa transmiterea sa de catre O.E.B., dar nu inainte de expirarea unui termen de 18 luni de la data depunerii sau, daca o prioritate a fost revendicata, de la data celei mai vechi prioritati.
    3. Solicitarea de extindere poate fi retrasa in orice moment. Ea va fi considerata retrasa in cazul in care taxa de extindere prevazuta la pct. III nu a fost platita in termenul fixat sau in cazul in care cererea de brevet european a fost definitiv respinsa, retrasa sau considerata retrasa. O.S.I.M. va publica aceste informatii de indata ce este posibil, daca solicitarea de extindere a fost deja publicata.

    III. Taxa de extindere

    Taxa de extindere trebuie platita in conditiile si in termenele stabilite in Acordul de cooperare dintre Guvernul Romaniei si Organizatia Europeana de Brevete.

    IV. Efectele produse de cererile de brevet european

    1. O cerere de brevet european careia i s-a acordat o data de depozit va fi echivalenta unei cereri de brevet nationale reglementare, beneficiind, daca este cazul, de prioritatea revendicata in cererea de brevet european, oricare ar fi soarta ulterioara a acesteia.
    2. O cerere de brevet european publicata va conferi provizoriu protectia conform legii romane de brevete, de la data la care o traducere in limba romana a revendicarilor din cererea de brevet european a fost publicata de O.S.I.M. Traducerea trebuie depusa la O.S.I.M. si publicata imediat dupa achitarea taxei prevazute de legea romana privind taxele pentru brevete.
    3. O cerere de brevet european nu a avut ab initio efectele la care se face referire la alin. 2, in cazul in care solicitarea de extindere a fost retrasa sau considerata retrasa.

    V. Efectele produse de brevetele europene

    1. Sub rezerva dispozitiilor alin. 2 - 6 un brevet european extins confera, de la data publicarii de catre O.E.B. a mentiunii eliberarii sale, aceleasi drepturi ca un brevet national conform legii romane de brevete.
    2. In termen de 3 luni de la data la care a fost publicata mentiunea eliberarii brevetului european, titularul brevetului va transmite O.S.I.M. o traducere in limba romana a fasciculului brevetului european extins si va plati taxa de publicare prevazuta in legea romana privind taxele pentru brevete.
    3. Daca, in urma unei opuneri facute la O.E.B., brevetul european este mentinut cu revendicarile modificate, in termen de 3 luni de la data publicarii hotararii de mentinere a brevetului european in forma modificata, titularul brevetului va trimite la O.S.I.M. o traducere in limba romana a revendicarilor modificate ale brevetului european extins si va plati taxa de publicare prevazuta in legea romana privind taxele pentru brevete.
    4. O.S.I.M. va publica orice traducere depusa conform alin. 2 sau 3.
    5. Daca traducerea mentionata la alin. 2 sau 3 nu este depusa in termen sau daca taxa nu se plateste in termenul stabilit, brevetul european extins este considerat nul ab initio.
    6. Un brevet european extins si cererea de brevet european pe care se bazeaza acesta nu se considera ca au avut ab initio efectele specificate la alin. 1 si la pct. IV alin. 2 in masura in care brevetul a fost revocat in cursul procedurii de opunere in fata O.E.B.

    VI. Textul autentic al cererilor de brevet european sau al brevetelor europene

    1. Textul unei cereri de brevet european sau al unui brevet european, redactat in limba folosita pentru proceduri in fata O.E.B., va fi textul autentic pentru orice proceduri in Romania.
    2. Totusi, traducerea prevazuta la pct. IV si V va fi considerata autentica, cu exceptia actiunilor in anulare, atunci cand cererea sau brevetul in limba romana confera o protectie care este mai putin intinsa decat cea conferita de el in limba folosita pentru proceduri.
    3. Solicitantul sau titularul brevetului poate depune o versiune corectata a traducerilor conform pct. IV si V. Traducerea corectata nu va avea nici un efect legal pana la publicarea sa de catre O.S.I.M. Orice persoana care, cu buna-credinta, foloseste inventia sau a facut pregatiri efective si serioase de folosire a inventiei, fara ca aceasta folosire sa constituie o incalcare a cererii sau a brevetului in traducerea initiala, poate, dupa ce traducerea corectata are efect, sa continue folosirea inventiei in intreprinderea sa sau pentru necesitatile acesteia, fara plata.

    VII. Drepturi anterioare

    1. O cerere de brevet european pentru care s-a platit taxa de extindere, precum si un brevet european extins vor avea, in raport cu o cerere nationala si cu un brevet national, acelasi efect din punct de vedere al stadiului tehnicii ca si cererea nationala si brevetul national, conform Legii romane privind brevetele de inventie.
    2. O cerere de brevet national si un brevet national vor avea, in raport cu un brevet european extins, acelasi efect din punct de vedere al stadiului tehnicii pe care il au in raport cu un brevet national, conform Legii romane privind brevetele de inventie.

    VIII. Protectia simultana

    In cazul in care un brevet european extins si un brevet national avand aceeasi data de depozit sau, daca a fost revendicata o prioritate, aceeasi data de prioritate, au fost acordate aceleiasi persoane sau succesorului ei in drepturi, brevetul national nu va avea nici un efect, in masura in care el protejeaza aceeasi inventie ca si brevetul european extins, de la data la care a expirat termenul pentru depunerea unei opuneri fata de brevetul european, fara sa fi fost depusa o opunere, sau de la data la care procedura de opunere a condus la o hotarare definitiva de mentinere a brevetului european.

    IX. Taxele anuale pentru brevetele europene extinse

    Taxele anuale pentru un brevet european extins se platesc la O.S.I.M., pentru anii care urmeaza anului in care mentiunea eliberarii brevetului european a fost publicata de catre O.E.B, in cuantumurile prevazute in legea romana privind taxele pentru brevete.

    X. Aplicabilitatea Conventiei brevetului european

    Prevederile Conventiei brevetului european si ale regulamentului sau de aplicare nu se aplica decat in cazurile prevazute de prezenta lege.

    XI. Intrarea in vigoare

    1. Prezenta lege intra in vigoare la publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei.
    2. Daca aceasta lege va fi abrogata, ea va continua sa se aplice tuturor cererilor de brevet european pentru care s a depus anterior datei abrogarii o solicitare de extindere si tuturor brevetelor europene acordate in baza acestora.



SmartCity5

COMENTARII la Ordonanţa 32/1996

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordonanţa 32 din 1996
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu