E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA Nr

ORDONANTA   Nr. 14 din 31 ianuarie 1995

privind unele masuri pentru stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 26 din  3 februarie 1995


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) si (3) din Constitutia Romaniei si ale art. 1 lit. d) din Legea nr. 1/1995 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,

    Guvernul Romaniei emite urmatoarea ordonanta:

    Art. 1
    Prezenta ordonanta reglementeaza mijloacele de stimulare a productiei cu ciclu lung de fabricatie, a exporturilor complexe si modul de realizare a acestora.
    Prin exporturi complexe, in sensul prezentei ordonante, se intelege exportul de echipamente, instalatii sau parti de instalatii, separat sau impreuna cu tehnologii, licente, know-how, asistenta tehnica, proiectare, constructii-montaj, lucrari de punere in functiune si receptie, precum si piesele de schimb si materialele aferente. De asemenea, sunt considerate exporturi complexe lucrarile geologice de proiectare-explorare, lucrarile de exploatare pentru zacaminte minerale, constructii de retele electrice, executarea de foraje de sonde, constructii de schele, de instalatii si conducte de transport, de depozitare si de distribuire a produselor petroliere si a gazelor naturale, precum si realizarea de nave complete, de obiective in domeniile agriculturii, imbunatatirilor funciare, amenajarilor hidrotehnice, silvice, organizarea exploatarilor forestiere si altele asemenea.
    Art. 2
    Stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului, se realizeaza prin:
    a) garantii pentru participari la licitatii internationale, executarea lucrarilor si alte garantii stabilite prin contractele externe;
    b) acordarea de garantii ale statului pentru credite pe termen scurt, mediu si lung utilizate pentru productia din tara si din strainatate, destinata exporturilor complexe, precum si pentru creditele de export pana la 8 ani;
    c) acordarea de bonificatii de 60% din dobanda platita pentru creditele primite pentru productia destinata exporturilor complexe;
    d) asigurarea, in numele si in contul statului, a creditelor de export pe termen mediu si lung pentru riscul de tara;
    e) exceptarea de la plata anticipata sau de la garantarea platii taxelor vamale, a comisionului vamal si a T.V.A. pentru importurile de completare aferente exporturilor complexe.
    Art. 3
    Garantiile prevazute la lit. a) si b) ale art. 2 din prezenta ordonanta se emit de catre stat, prin Ministerul Finantelor, pe baza avizului Comitetului Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior, dat la propunerea Bancii de Export-Import a Romaniei - S.A.
    Art. 4
    Bonificatiile prevazute la art. 2 lit. c) se stabilesc la dobanda platita de agentii economici la creditele pe termen scurt, mediu si lung utilizate pentru productia de export, precum si pe perioada pana la incasarea contravalorii exporturilor complexe, pe baza de decont si rezervare de plafoane pentru acordarea de bonificatii de dobanda.
    Stabilirea, aprobarea si acordarea bonificatiilor de dobanda, precum si asigurarea creditelor de export impotriva riscurilor de tara se fac pe baza procedurilor aprobate de Comitetul Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior.
    Art. 5
    Resursele financiare necesare aplicarii prezentei ordonante se asigura din:
    a) sume prevazute in bugetul de stat cu aceasta destinatie;
    b) prelevarea unei cote de 25% din contravaloarea in lei, cuvenita statului din creantele externe recuperate efectiv de tarile debitoare;
    c) dobanda incasata din fructificarea depozitelor.
    Art. 6
    Pentru asigurarea resurselor necesare finantarii productiei din tara si din strainatate, destinata exporturilor complexe, Banca Nationala a Romaniei va asigura, in conditiile legii, linii de refinantare a bancilor comerciale pe seama carora acestea vor acorda credite pe termen scurt, mediu si lung.
    Art. 7
    Coordonarea activitatii de stimulare a exporturilor complexe se realizeaza prin Comitetul Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior.
    Gestionarea resurselor si efectuarea platilor pentru stimularea exporturilor complexe se vor face de catre Banca de Export-Import a Romaniei - S.A.
    Art. 8
    Ministerul Comertului, cu sprijinul Ministerului Industriilor si al celorlalte ministere si institutii interesate, va organiza un sistem informational adaptat specificului exporturilor complexe si care sa permita informarea agentilor economici interesati cu privire la programele si obiectivele de investitii in diferite tari, sursele de finantare, legislatiile locale, regimurile valutare si de transfer al sumelor realizate in moneda nationala a tarilor potential importatoare etc.
    Art. 9
    Exporturile complexe se realizeaza pe baza de contracte externe de catre un contractant general care poate colabora, pe baza de contracte comerciale, cu subcontractantii - agenti economici romani sau straini, specializati in lucrari de proiectare, constructii-montaj, productie de materiale, utilaje, echipamente, piese de schimb si prestari de servicii.
    Art. 10
    Subcontractantii interni participanti la realizarea de exporturi complexe sunt: proiectantul general, antreprenorul general, producatorii, precum si prestatorii de servicii angajati in realizarea acestora.
    Art. 11
    Contractantul general are urmatoarele obligatii principale:
    a) desfasoara activitati de prospectare pe piata externa pentru realizarea de exporturi complexe;
    b) intocmeste ofertele tehnico-comerciale pentru exporturile complexe;
    c) asigura transmiterea ofertelor catre partenerii externi interesati sau, dupa caz, participa la licitatiile organizate in strainatate pentru aceste exporturi;
    d) negociaza si incheie contracte externe pentru exporturi complexe;
    e) incheie contracte comerciale cu subcontractantii, in vederea realizarii exporturilor complexe;
    f) urmareste si asigura derularea contractelor externe si interne in termenii si in conditiile stipulate in acestea.
    Art. 12
    Proiectantul general are urmatoarele obligatii principale:
    a) incheie contracte cu contractantul general;
    b) elaboreaza documentatia solicitata de contractantul general;
    c) asigura culegerea de date, elaborarea proiectelor si sustinerea acestora fata de beneficiarul extern;
    d) asigura asistenta tehnica de specialitate la solicitarea contractantului general.
    Art. 13
    Antreprenorul general are urmatoarele obligatii principale:
    a) incheie contracte cu contractantul general si cu subantreprenorii de specialitate;
    b) asigura organizarea de santier si dotarea acestuia cu utilajele necesare;
    c) asigura executarea lucrarilor de constructii-montaj si rezolva eventualele reclamatii ale beneficiarilor externi.
    Art. 14
    Producatorii au urmatoarele obligatii principale:
    a) elaboreaza si transmit oferte tehnico-comerciale interne contractantului general si proiectantului, la cererea acestora;
    b) incheie contracte cu contractantul general;
    c) asigura derularea, la termenele si in conditiile convenite, a contractului intern;
    d) asigura asistenta tehnica de specialitate, service-ul si rezolvarea reclamatiilor beneficiarului extern privind furnitura livrata;
    e) asigura calitatea productiei, in toate fazele acesteia, precum si nivelul tehnic al furniturii livrate la parametrii proiectati.
    Art. 15
    Contractantul general preia la extern responsabilitatile participantilor - subcontractanti la efectuarea exporturilor complexe.
    Art. 16
    Participantii - subcontractanti raspund potrivit clauzelor contractului comercial incheiat cu contractantul general, astfel:
    a) proiectantul general raspunde de calitatea lucrarilor de proiectare in toate fazele acestora, inclusiv pentru partile din proiectele executate de subproiectanti, de nivelul tehnic al proiectelor, de solutiile tehnologice propuse;
    b) antreprenorul general raspunde de efectuarea lucrarilor de constructii-montaj, calitatea acestora si de respectarea termenelor de executie;
    c) producatorii raspund de executarea, livrarea, respectarea termenelor de livrare, calitatea produselor livrate si buna functionare, in termenul de garantie, a utilajelor, echipamentelor, instalatiilor sau partilor de instalatii, precum si a pieselor de schimb si materialelor aferente;
    d) prestatorii de servicii raspund de executarea in termen si de calitatea lucrarilor si serviciilor executate.
    Art. 17
    Participantii - subcontractanti interni care si-au dat acordul sa participe la realizarea exporturilor complexe, dar care refuza incheierea contractelor interne si/sau isi modifica ofertele initiale in termenul lor de valabilitate, raspund pentru daunele cauzate contractantului general in relatiile cu partenerul extern.
    Art. 18
    Ministerul Comertului, Ministerul Industriilor, Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului impreuna cu Ministerul Finantelor si Banca de Export-Import a Romaniei - S.A., in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante, vor elabora norme tehnice de aplicare.
    Art. 19
    De prevederile prezentei ordonante beneficiaza agentii economici care realizeaza exporturi complexe, care apeleaza la masurile de stimulare a acestor exporturi si respecta obligatiile si responsabilitatile cuprinse in acest act normativ.

                 PRIM-MINISTRU
               NICOLAE VACAROIU

                       Contrasemneaza:
                       Ministrul industriilor,
                       Dumitru Popescu

                       Ministru de stat,
                       ministrul finantelor,
                       Florin Georgescu

                       p. Ministrul comertului,
                       Ion Pargaru,
                       secretar de statSmartCity5

COMENTARII la Ordonanţa 14/1995

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordonanţa 14 din 1995
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 140 2016
    Obținerea unui împrumut legitim a fost întotdeauna o problemă uriașă Pentru atât de mulți clienți care au nevoi financiare. Problema creditului necorespunzător și a garanțiilor sunt ceva de care clienții sunt întotdeauna îngrijorați atunci când solicită un împrumut de la un creditor legitim. Însă MIDLAND CREDIT FIRM a făcut această diferență în industria creditelor. MIDLAND CREDIT FIRM a fost acreditat de consiliul organizației de creditare pentru a acorda împrumuturi clienților locali și internaționali cu o dobândă de 3%. Ni s-a oferit privilegiul de a răspunde nevoilor dvs. financiare. Problema creditului nu ar trebui să te împiedice să obții împrumutul de care ai nevoie. Serviciile noastre includ următoarele: - * Împrumuturi pentru investitori *Consolidarea datoriilor * A doua ipotecă * Împrumuturi de afaceri *Imprumuturi personale * Împrumuturi internaționale Fără securitate socială și fără cec de credit, 100% garanție. Tot ce trebuie să faceți este să ne anunțați exact ce doriți și cu siguranță vom face ca visul dvs. să devină realitate. MIDLAND CREDIT FIRM spune DA atunci când băncile dvs. spun NU. În sfârșit, finanțăm firme de împrumuturi la scară mică, intermediari, instituții financiare la scară mică pentru că avem capital nelimitat. Pentru detalii suplimentare despre cumpărarea unui împrumut de la noi: Răspundeți imediat la acest e-mail: midland.credit2@gmail.com Nume companie: MIDLAND CREDIT HOME Email companie midland.credit2@gmail.com ID companie NMLS: 315276. Site-ul companiei: midlandcreditonline.com Motto: Investiția pentru generații.
ANONIM a comentat Norma 8 2020
    Sunt atât de încântat că am primit un împrumut de la un creditor care m-a ajutat cu împrumutul meu. A fost uimitor cum am primit un împrumut ... Am încercat un serviciu diferit, dar nu am putut niciodată să obțin un împrumut de la acel serviciu. Unii dintre ei îmi vor cere să completez o mulțime de documente, iar la sfârșitul zilei nu se va termina bine. Dar sunt fericit după întâlnirea cu Elena Nino. Am reușit să obțin împrumutul meu de 22.000 € Euro acum afacerea mea merge bine și vreau să știți toate acestea astăzi, deoarece sunt rapide și 100% fiabile. Acum plătesc împrumutul pe care l-am primit de la compania Elena Nino împrumuturi din toată lumea. Luați legătura cu aceștia și nu pierdeți timp cu acești creditori contactați cu drag acest e-mail: elenanino0007@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 15 2020
    GET Rich with ATM CARD BLANC ... Whatsapp: +18033921735 Vreau să depun mărturie despre cardurile de ATM-uri Dark Web care pot retrage bani de la orice mașini de ATM din întreaga lume. Am fost foarte sărac înainte și nu am nicio treabă. Am văzut atât de multe mărturii despre modul în care hackerii Dark Web le trimit cardul gol ATM și îl folosesc pentru a colecta bani în orice mașină ATM și a deveni bogat. (darkwebblankatmcard@gmail.com) Le trimit prin e-mail și mi-au trimis cardul bancomat gol. L-am folosit pentru a obține 120.000 de euro. retrageți maxim 5.000 EUR zilnic. Dark Web dă cartea doar pentru a ajuta săracii. Păstrați și luați bani direct de pe orice seif de mașină ATM folosind cardul programat ATM care rulează în modul automat. E-mail: darkwebblankatmcard@gmail.com Text & Call sau WhatsApp: +18033921735
ANONIM a comentat Decretul 931 2017
    * Utilizați această perioadă de blocare pentru a investi și a începe să câștigați direct de acasă ..... Inbox me pentru a începe! * Investiți 300 € pentru a câștiga 3000 € Investiți 400 € pentru a câștiga 4000 € Investiți 500 € pentru a câștiga 5000 € Investiți 600 EUR pentru a câștiga 6000 € Investiți 700 € pentru a câștiga 7000 € Investiți 8000 EUR pentru a câștiga 80 000 EUR Investiți 9000 EUR pentru a câștiga 90.000 € Totul în 7 zile de profit și plata de 100% este asigurată. Dacă sunteți interesat să investiți cu noi, contactați-ne acum prin WhatsApp +15022064419 sau prin e-mail tradewithcarlos2156@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 817 2017
    Sunt Brette M. Wagner, un creditor privat care acordă împrumuturi persoanelor fizice, companiilor și instituțiilor guvernamentale cu o dobândă scăzută de 3%. Știm că există o mulțime de familii care trăiesc din salariu și altele care nu pot avea grijă de obligațiile lor financiare și din acest motiv, sunt aici pentru restaurare financiară. Ofer o gamă largă de servicii financiare care include: Planificarea afacerilor, Finanțe comerciale și de dezvoltare, Proprietăți și credite ipotecare, Împrumuturi de consolidare a creanțelor, Împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi private, Refinanțare la domiciliu, Împrumuturi hoteliere, împrumuturi pentru studenți etc. Răspundeți imediat prin e-mail de mai jos pentru mai multe informatii. E-mail: (brettewagnerfinancialservice@gmail.com)
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
ANONIM a comentat Decretul 721 2015
    Buna ziua,acest decret prezidential nu a fost pus in aplicare niciodata,cetatenii romani care traiesc si muncesc in aceasta regiune a Germaniei sunt nevoiti sa parcurga intre 300 km si 600 km pana la München unde este Consulatul General al Romaniei si sa piarda zile intregi pentru rezolvarea unor probleme care ar fi foarte usor sa le rezolve la Stuttgart daca Ministerul Afacerilor Externe si-ar face treaba. La Munchen sediul Consulatului are un spatiu foarte mic unde isi desfasoara activitatea iar cetatenii sunt nevoiti sa stea afara in strada sa astepte formandu-se cozi de peste 100 de persoane pe zi.Ultima data cand am fost la Consulat am stat 10 ore acolo iar toaleta nu functiona,cetatenii fiind obligati sa mearga la cafenele si restaurante daca aveau nevoi fiziologice.Cel mai grav lucru este faptul ca femeili cu ,copii mici nu au un loc unde sa stea cu ei,sa-i schimbe sau sa le dea mancare.S-au adus obiceiurile din Romania si aici si acest lucru este foarte grav.Personalul in schimb este destul de amabil dar lipsa spatiului si a personalului duce la aceste situatii neplacute. De aceea este urgent neesar deschiderea Consulatului la Stuttgart !!!! Prioritatile MAE se pare ca sunt altele cum ar fi mutarea Ambasadei Romaniei in Israel. Cetatenii sunt ultima lor prioritate.Probabil pana in noiembrie 2019 se va deschide totusi consulatul pentru a crea cadru legal pentru alegerile prezidentiale.In zona Baden Württemberg traiesc peste 250.000 romani si aceste voturi vor conta pentru viitorul presedinte,asa ca poate se indura cineva si de acest cetateni uitati de autoritatile din tara !!!
ANONIM a comentat Hotărârea 757 2008
    In aceasta hotarare de guvern intra si asistentii medicali care lucreaza in sectiile de radioterapie,care fac iradierea bolnavilor oncologici???
ANONIM a comentat Legea 58 1974
    in1990 mai era in vigoare intreb
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordonanţa 14/1995
Legea 440 2004
pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2000 privind organizarea si functionarea Bancii de Export-Import a Romaniei EXIMBANK - S.A. si instrumentele specifice de sustinere a comertului exterior
Legea 345 2002
privind taxa pe valoarea adaugata
Ordin 73 1999
pentru aprobarea modificarii Normelor tehnice nr. 101.325/MC/1998 privind unele masuri pentru stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului
OUG 22 1998
privind instituirea, cu caracter temporar, a unei suprataxe vamale la importul de bunuri
Legea 109 1998
Legea bugetului de stat pe anul 1998
Norma 101325 1998
privind unele masuri pentru stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului
Norma 101325 1998
privind unele masuri pentru stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului
Norma 101325 1998
privind unele masuri pentru stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului
Norma 101325 1998
privind unele masuri pentru stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului
Norma 1791 1995
privind unele masuri pentru stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului
Legea 70 1995
pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 14/1995 privind unele masuri pentru stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu