E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA Nr

ORDONANTA   Nr. 14 din 31 ianuarie 1995

privind unele masuri pentru stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 26 din  3 februarie 1995


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) si (3) din Constitutia Romaniei si ale art. 1 lit. d) din Legea nr. 1/1995 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,

    Guvernul Romaniei emite urmatoarea ordonanta:

    Art. 1
    Prezenta ordonanta reglementeaza mijloacele de stimulare a productiei cu ciclu lung de fabricatie, a exporturilor complexe si modul de realizare a acestora.
    Prin exporturi complexe, in sensul prezentei ordonante, se intelege exportul de echipamente, instalatii sau parti de instalatii, separat sau impreuna cu tehnologii, licente, know-how, asistenta tehnica, proiectare, constructii-montaj, lucrari de punere in functiune si receptie, precum si piesele de schimb si materialele aferente. De asemenea, sunt considerate exporturi complexe lucrarile geologice de proiectare-explorare, lucrarile de exploatare pentru zacaminte minerale, constructii de retele electrice, executarea de foraje de sonde, constructii de schele, de instalatii si conducte de transport, de depozitare si de distribuire a produselor petroliere si a gazelor naturale, precum si realizarea de nave complete, de obiective in domeniile agriculturii, imbunatatirilor funciare, amenajarilor hidrotehnice, silvice, organizarea exploatarilor forestiere si altele asemenea.
    Art. 2
    Stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului, se realizeaza prin:
    a) garantii pentru participari la licitatii internationale, executarea lucrarilor si alte garantii stabilite prin contractele externe;
    b) acordarea de garantii ale statului pentru credite pe termen scurt, mediu si lung utilizate pentru productia din tara si din strainatate, destinata exporturilor complexe, precum si pentru creditele de export pana la 8 ani;
    c) acordarea de bonificatii de 60% din dobanda platita pentru creditele primite pentru productia destinata exporturilor complexe;
    d) asigurarea, in numele si in contul statului, a creditelor de export pe termen mediu si lung pentru riscul de tara;
    e) exceptarea de la plata anticipata sau de la garantarea platii taxelor vamale, a comisionului vamal si a T.V.A. pentru importurile de completare aferente exporturilor complexe.
    Art. 3
    Garantiile prevazute la lit. a) si b) ale art. 2 din prezenta ordonanta se emit de catre stat, prin Ministerul Finantelor, pe baza avizului Comitetului Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior, dat la propunerea Bancii de Export-Import a Romaniei - S.A.
    Art. 4
    Bonificatiile prevazute la art. 2 lit. c) se stabilesc la dobanda platita de agentii economici la creditele pe termen scurt, mediu si lung utilizate pentru productia de export, precum si pe perioada pana la incasarea contravalorii exporturilor complexe, pe baza de decont si rezervare de plafoane pentru acordarea de bonificatii de dobanda.
    Stabilirea, aprobarea si acordarea bonificatiilor de dobanda, precum si asigurarea creditelor de export impotriva riscurilor de tara se fac pe baza procedurilor aprobate de Comitetul Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior.
    Art. 5
    Resursele financiare necesare aplicarii prezentei ordonante se asigura din:
    a) sume prevazute in bugetul de stat cu aceasta destinatie;
    b) prelevarea unei cote de 25% din contravaloarea in lei, cuvenita statului din creantele externe recuperate efectiv de tarile debitoare;
    c) dobanda incasata din fructificarea depozitelor.
    Art. 6
    Pentru asigurarea resurselor necesare finantarii productiei din tara si din strainatate, destinata exporturilor complexe, Banca Nationala a Romaniei va asigura, in conditiile legii, linii de refinantare a bancilor comerciale pe seama carora acestea vor acorda credite pe termen scurt, mediu si lung.
    Art. 7
    Coordonarea activitatii de stimulare a exporturilor complexe se realizeaza prin Comitetul Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior.
    Gestionarea resurselor si efectuarea platilor pentru stimularea exporturilor complexe se vor face de catre Banca de Export-Import a Romaniei - S.A.
    Art. 8
    Ministerul Comertului, cu sprijinul Ministerului Industriilor si al celorlalte ministere si institutii interesate, va organiza un sistem informational adaptat specificului exporturilor complexe si care sa permita informarea agentilor economici interesati cu privire la programele si obiectivele de investitii in diferite tari, sursele de finantare, legislatiile locale, regimurile valutare si de transfer al sumelor realizate in moneda nationala a tarilor potential importatoare etc.
    Art. 9
    Exporturile complexe se realizeaza pe baza de contracte externe de catre un contractant general care poate colabora, pe baza de contracte comerciale, cu subcontractantii - agenti economici romani sau straini, specializati in lucrari de proiectare, constructii-montaj, productie de materiale, utilaje, echipamente, piese de schimb si prestari de servicii.
    Art. 10
    Subcontractantii interni participanti la realizarea de exporturi complexe sunt: proiectantul general, antreprenorul general, producatorii, precum si prestatorii de servicii angajati in realizarea acestora.
    Art. 11
    Contractantul general are urmatoarele obligatii principale:
    a) desfasoara activitati de prospectare pe piata externa pentru realizarea de exporturi complexe;
    b) intocmeste ofertele tehnico-comerciale pentru exporturile complexe;
    c) asigura transmiterea ofertelor catre partenerii externi interesati sau, dupa caz, participa la licitatiile organizate in strainatate pentru aceste exporturi;
    d) negociaza si incheie contracte externe pentru exporturi complexe;
    e) incheie contracte comerciale cu subcontractantii, in vederea realizarii exporturilor complexe;
    f) urmareste si asigura derularea contractelor externe si interne in termenii si in conditiile stipulate in acestea.
    Art. 12
    Proiectantul general are urmatoarele obligatii principale:
    a) incheie contracte cu contractantul general;
    b) elaboreaza documentatia solicitata de contractantul general;
    c) asigura culegerea de date, elaborarea proiectelor si sustinerea acestora fata de beneficiarul extern;
    d) asigura asistenta tehnica de specialitate la solicitarea contractantului general.
    Art. 13
    Antreprenorul general are urmatoarele obligatii principale:
    a) incheie contracte cu contractantul general si cu subantreprenorii de specialitate;
    b) asigura organizarea de santier si dotarea acestuia cu utilajele necesare;
    c) asigura executarea lucrarilor de constructii-montaj si rezolva eventualele reclamatii ale beneficiarilor externi.
    Art. 14
    Producatorii au urmatoarele obligatii principale:
    a) elaboreaza si transmit oferte tehnico-comerciale interne contractantului general si proiectantului, la cererea acestora;
    b) incheie contracte cu contractantul general;
    c) asigura derularea, la termenele si in conditiile convenite, a contractului intern;
    d) asigura asistenta tehnica de specialitate, service-ul si rezolvarea reclamatiilor beneficiarului extern privind furnitura livrata;
    e) asigura calitatea productiei, in toate fazele acesteia, precum si nivelul tehnic al furniturii livrate la parametrii proiectati.
    Art. 15
    Contractantul general preia la extern responsabilitatile participantilor - subcontractanti la efectuarea exporturilor complexe.
    Art. 16
    Participantii - subcontractanti raspund potrivit clauzelor contractului comercial incheiat cu contractantul general, astfel:
    a) proiectantul general raspunde de calitatea lucrarilor de proiectare in toate fazele acestora, inclusiv pentru partile din proiectele executate de subproiectanti, de nivelul tehnic al proiectelor, de solutiile tehnologice propuse;
    b) antreprenorul general raspunde de efectuarea lucrarilor de constructii-montaj, calitatea acestora si de respectarea termenelor de executie;
    c) producatorii raspund de executarea, livrarea, respectarea termenelor de livrare, calitatea produselor livrate si buna functionare, in termenul de garantie, a utilajelor, echipamentelor, instalatiilor sau partilor de instalatii, precum si a pieselor de schimb si materialelor aferente;
    d) prestatorii de servicii raspund de executarea in termen si de calitatea lucrarilor si serviciilor executate.
    Art. 17
    Participantii - subcontractanti interni care si-au dat acordul sa participe la realizarea exporturilor complexe, dar care refuza incheierea contractelor interne si/sau isi modifica ofertele initiale in termenul lor de valabilitate, raspund pentru daunele cauzate contractantului general in relatiile cu partenerul extern.
    Art. 18
    Ministerul Comertului, Ministerul Industriilor, Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului impreuna cu Ministerul Finantelor si Banca de Export-Import a Romaniei - S.A., in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante, vor elabora norme tehnice de aplicare.
    Art. 19
    De prevederile prezentei ordonante beneficiaza agentii economici care realizeaza exporturi complexe, care apeleaza la masurile de stimulare a acestor exporturi si respecta obligatiile si responsabilitatile cuprinse in acest act normativ.

                 PRIM-MINISTRU
               NICOLAE VACAROIU

                       Contrasemneaza:
                       Ministrul industriilor,
                       Dumitru Popescu

                       Ministru de stat,
                       ministrul finantelor,
                       Florin Georgescu

                       p. Ministrul comertului,
                       Ion Pargaru,
                       secretar de statSmartCity5

COMENTARII la Ordonanţa 14/1995

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordonanţa 14 din 1995
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Căutați o afacere, o companie sau un împrumut personal? Oferim toate tipurile de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
ANONIM a comentat Decretul 721 2015
    Buna ziua,acest decret prezidential nu a fost pus in aplicare niciodata,cetatenii romani care traiesc si muncesc in aceasta regiune a Germaniei sunt nevoiti sa parcurga intre 300 km si 600 km pana la München unde este Consulatul General al Romaniei si sa piarda zile intregi pentru rezolvarea unor probleme care ar fi foarte usor sa le rezolve la Stuttgart daca Ministerul Afacerilor Externe si-ar face treaba. La Munchen sediul Consulatului are un spatiu foarte mic unde isi desfasoara activitatea iar cetatenii sunt nevoiti sa stea afara in strada sa astepte formandu-se cozi de peste 100 de persoane pe zi.Ultima data cand am fost la Consulat am stat 10 ore acolo iar toaleta nu functiona,cetatenii fiind obligati sa mearga la cafenele si restaurante daca aveau nevoi fiziologice.Cel mai grav lucru este faptul ca femeili cu ,copii mici nu au un loc unde sa stea cu ei,sa-i schimbe sau sa le dea mancare.S-au adus obiceiurile din Romania si aici si acest lucru este foarte grav.Personalul in schimb este destul de amabil dar lipsa spatiului si a personalului duce la aceste situatii neplacute. De aceea este urgent neesar deschiderea Consulatului la Stuttgart !!!! Prioritatile MAE se pare ca sunt altele cum ar fi mutarea Ambasadei Romaniei in Israel. Cetatenii sunt ultima lor prioritate.Probabil pana in noiembrie 2019 se va deschide totusi consulatul pentru a crea cadru legal pentru alegerile prezidentiale.In zona Baden Württemberg traiesc peste 250.000 romani si aceste voturi vor conta pentru viitorul presedinte,asa ca poate se indura cineva si de acest cetateni uitati de autoritatile din tara !!!
ANONIM a comentat Hotărârea 757 2008
    In aceasta hotarare de guvern intra si asistentii medicali care lucreaza in sectiile de radioterapie,care fac iradierea bolnavilor oncologici???
ANONIM a comentat Legea 58 1974
    in1990 mai era in vigoare intreb
ANONIM a comentat Hotărârea 559 1990
    Din păcate această hotărâre prevede incadrarea în grupe indiferent de activitatea desfășurată a celor care lucrează în industria chimică( directori, contabili, economiști) fără deosebire adică un operator chimist este încadrat în grupă la fel ca și directorul. Ținînd cont de anul ”hotărârii” în care revoluția încă se mișca prin intreprinderi este de înțeles..oarecum.
ANONIM a comentat Decizia 589 2006
    La Pucioasa DB nu a fost nici-o revolutie,si totusi orasul este plin de revolutionari,????
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordonanţa 14/1995
Legea 440 2004
pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2000 privind organizarea si functionarea Bancii de Export-Import a Romaniei EXIMBANK - S.A. si instrumentele specifice de sustinere a comertului exterior
Legea 345 2002
privind taxa pe valoarea adaugata
Ordin 73 1999
pentru aprobarea modificarii Normelor tehnice nr. 101.325/MC/1998 privind unele masuri pentru stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului
OUG 22 1998
privind instituirea, cu caracter temporar, a unei suprataxe vamale la importul de bunuri
Legea 109 1998
Legea bugetului de stat pe anul 1998
Norma 101325 1998
privind unele masuri pentru stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului
Norma 101325 1998
privind unele masuri pentru stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului
Norma 101325 1998
privind unele masuri pentru stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului
Norma 101325 1998
privind unele masuri pentru stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului
Norma 1791 1995
privind unele masuri pentru stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului
Legea 70 1995
pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 14/1995 privind unele masuri pentru stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu