E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA Nr

ORDONANTA   Nr. 14 din 31 ianuarie 1995

privind unele masuri pentru stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 26 din  3 februarie 1995


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) si (3) din Constitutia Romaniei si ale art. 1 lit. d) din Legea nr. 1/1995 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,

    Guvernul Romaniei emite urmatoarea ordonanta:

    Art. 1
    Prezenta ordonanta reglementeaza mijloacele de stimulare a productiei cu ciclu lung de fabricatie, a exporturilor complexe si modul de realizare a acestora.
    Prin exporturi complexe, in sensul prezentei ordonante, se intelege exportul de echipamente, instalatii sau parti de instalatii, separat sau impreuna cu tehnologii, licente, know-how, asistenta tehnica, proiectare, constructii-montaj, lucrari de punere in functiune si receptie, precum si piesele de schimb si materialele aferente. De asemenea, sunt considerate exporturi complexe lucrarile geologice de proiectare-explorare, lucrarile de exploatare pentru zacaminte minerale, constructii de retele electrice, executarea de foraje de sonde, constructii de schele, de instalatii si conducte de transport, de depozitare si de distribuire a produselor petroliere si a gazelor naturale, precum si realizarea de nave complete, de obiective in domeniile agriculturii, imbunatatirilor funciare, amenajarilor hidrotehnice, silvice, organizarea exploatarilor forestiere si altele asemenea.
    Art. 2
    Stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului, se realizeaza prin:
    a) garantii pentru participari la licitatii internationale, executarea lucrarilor si alte garantii stabilite prin contractele externe;
    b) acordarea de garantii ale statului pentru credite pe termen scurt, mediu si lung utilizate pentru productia din tara si din strainatate, destinata exporturilor complexe, precum si pentru creditele de export pana la 8 ani;
    c) acordarea de bonificatii de 60% din dobanda platita pentru creditele primite pentru productia destinata exporturilor complexe;
    d) asigurarea, in numele si in contul statului, a creditelor de export pe termen mediu si lung pentru riscul de tara;
    e) exceptarea de la plata anticipata sau de la garantarea platii taxelor vamale, a comisionului vamal si a T.V.A. pentru importurile de completare aferente exporturilor complexe.
    Art. 3
    Garantiile prevazute la lit. a) si b) ale art. 2 din prezenta ordonanta se emit de catre stat, prin Ministerul Finantelor, pe baza avizului Comitetului Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior, dat la propunerea Bancii de Export-Import a Romaniei - S.A.
    Art. 4
    Bonificatiile prevazute la art. 2 lit. c) se stabilesc la dobanda platita de agentii economici la creditele pe termen scurt, mediu si lung utilizate pentru productia de export, precum si pe perioada pana la incasarea contravalorii exporturilor complexe, pe baza de decont si rezervare de plafoane pentru acordarea de bonificatii de dobanda.
    Stabilirea, aprobarea si acordarea bonificatiilor de dobanda, precum si asigurarea creditelor de export impotriva riscurilor de tara se fac pe baza procedurilor aprobate de Comitetul Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior.
    Art. 5
    Resursele financiare necesare aplicarii prezentei ordonante se asigura din:
    a) sume prevazute in bugetul de stat cu aceasta destinatie;
    b) prelevarea unei cote de 25% din contravaloarea in lei, cuvenita statului din creantele externe recuperate efectiv de tarile debitoare;
    c) dobanda incasata din fructificarea depozitelor.
    Art. 6
    Pentru asigurarea resurselor necesare finantarii productiei din tara si din strainatate, destinata exporturilor complexe, Banca Nationala a Romaniei va asigura, in conditiile legii, linii de refinantare a bancilor comerciale pe seama carora acestea vor acorda credite pe termen scurt, mediu si lung.
    Art. 7
    Coordonarea activitatii de stimulare a exporturilor complexe se realizeaza prin Comitetul Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior.
    Gestionarea resurselor si efectuarea platilor pentru stimularea exporturilor complexe se vor face de catre Banca de Export-Import a Romaniei - S.A.
    Art. 8
    Ministerul Comertului, cu sprijinul Ministerului Industriilor si al celorlalte ministere si institutii interesate, va organiza un sistem informational adaptat specificului exporturilor complexe si care sa permita informarea agentilor economici interesati cu privire la programele si obiectivele de investitii in diferite tari, sursele de finantare, legislatiile locale, regimurile valutare si de transfer al sumelor realizate in moneda nationala a tarilor potential importatoare etc.
    Art. 9
    Exporturile complexe se realizeaza pe baza de contracte externe de catre un contractant general care poate colabora, pe baza de contracte comerciale, cu subcontractantii - agenti economici romani sau straini, specializati in lucrari de proiectare, constructii-montaj, productie de materiale, utilaje, echipamente, piese de schimb si prestari de servicii.
    Art. 10
    Subcontractantii interni participanti la realizarea de exporturi complexe sunt: proiectantul general, antreprenorul general, producatorii, precum si prestatorii de servicii angajati in realizarea acestora.
    Art. 11
    Contractantul general are urmatoarele obligatii principale:
    a) desfasoara activitati de prospectare pe piata externa pentru realizarea de exporturi complexe;
    b) intocmeste ofertele tehnico-comerciale pentru exporturile complexe;
    c) asigura transmiterea ofertelor catre partenerii externi interesati sau, dupa caz, participa la licitatiile organizate in strainatate pentru aceste exporturi;
    d) negociaza si incheie contracte externe pentru exporturi complexe;
    e) incheie contracte comerciale cu subcontractantii, in vederea realizarii exporturilor complexe;
    f) urmareste si asigura derularea contractelor externe si interne in termenii si in conditiile stipulate in acestea.
    Art. 12
    Proiectantul general are urmatoarele obligatii principale:
    a) incheie contracte cu contractantul general;
    b) elaboreaza documentatia solicitata de contractantul general;
    c) asigura culegerea de date, elaborarea proiectelor si sustinerea acestora fata de beneficiarul extern;
    d) asigura asistenta tehnica de specialitate la solicitarea contractantului general.
    Art. 13
    Antreprenorul general are urmatoarele obligatii principale:
    a) incheie contracte cu contractantul general si cu subantreprenorii de specialitate;
    b) asigura organizarea de santier si dotarea acestuia cu utilajele necesare;
    c) asigura executarea lucrarilor de constructii-montaj si rezolva eventualele reclamatii ale beneficiarilor externi.
    Art. 14
    Producatorii au urmatoarele obligatii principale:
    a) elaboreaza si transmit oferte tehnico-comerciale interne contractantului general si proiectantului, la cererea acestora;
    b) incheie contracte cu contractantul general;
    c) asigura derularea, la termenele si in conditiile convenite, a contractului intern;
    d) asigura asistenta tehnica de specialitate, service-ul si rezolvarea reclamatiilor beneficiarului extern privind furnitura livrata;
    e) asigura calitatea productiei, in toate fazele acesteia, precum si nivelul tehnic al furniturii livrate la parametrii proiectati.
    Art. 15
    Contractantul general preia la extern responsabilitatile participantilor - subcontractanti la efectuarea exporturilor complexe.
    Art. 16
    Participantii - subcontractanti raspund potrivit clauzelor contractului comercial incheiat cu contractantul general, astfel:
    a) proiectantul general raspunde de calitatea lucrarilor de proiectare in toate fazele acestora, inclusiv pentru partile din proiectele executate de subproiectanti, de nivelul tehnic al proiectelor, de solutiile tehnologice propuse;
    b) antreprenorul general raspunde de efectuarea lucrarilor de constructii-montaj, calitatea acestora si de respectarea termenelor de executie;
    c) producatorii raspund de executarea, livrarea, respectarea termenelor de livrare, calitatea produselor livrate si buna functionare, in termenul de garantie, a utilajelor, echipamentelor, instalatiilor sau partilor de instalatii, precum si a pieselor de schimb si materialelor aferente;
    d) prestatorii de servicii raspund de executarea in termen si de calitatea lucrarilor si serviciilor executate.
    Art. 17
    Participantii - subcontractanti interni care si-au dat acordul sa participe la realizarea exporturilor complexe, dar care refuza incheierea contractelor interne si/sau isi modifica ofertele initiale in termenul lor de valabilitate, raspund pentru daunele cauzate contractantului general in relatiile cu partenerul extern.
    Art. 18
    Ministerul Comertului, Ministerul Industriilor, Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului impreuna cu Ministerul Finantelor si Banca de Export-Import a Romaniei - S.A., in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante, vor elabora norme tehnice de aplicare.
    Art. 19
    De prevederile prezentei ordonante beneficiaza agentii economici care realizeaza exporturi complexe, care apeleaza la masurile de stimulare a acestor exporturi si respecta obligatiile si responsabilitatile cuprinse in acest act normativ.

                 PRIM-MINISTRU
               NICOLAE VACAROIU

                       Contrasemneaza:
                       Ministrul industriilor,
                       Dumitru Popescu

                       Ministru de stat,
                       ministrul finantelor,
                       Florin Georgescu

                       p. Ministrul comertului,
                       Ion Pargaru,
                       secretar de statSmartCity5

COMENTARII la Ordonanţa 14/1995

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordonanţa 14 din 1995
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordonanţa 14/1995
Legea 440 2004
pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2000 privind organizarea si functionarea Bancii de Export-Import a Romaniei EXIMBANK - S.A. si instrumentele specifice de sustinere a comertului exterior
Legea 345 2002
privind taxa pe valoarea adaugata
Ordin 73 1999
pentru aprobarea modificarii Normelor tehnice nr. 101.325/MC/1998 privind unele masuri pentru stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului
OUG 22 1998
privind instituirea, cu caracter temporar, a unei suprataxe vamale la importul de bunuri
Legea 109 1998
Legea bugetului de stat pe anul 1998
Norma 101325 1998
privind unele masuri pentru stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului
Norma 101325 1998
privind unele masuri pentru stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului
Norma 101325 1998
privind unele masuri pentru stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului
Norma 101325 1998
privind unele masuri pentru stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului
Norma 1791 1995
privind unele masuri pentru stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului
Legea 70 1995
pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 14/1995 privind unele masuri pentru stimularea realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu