Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 99 din  9 noiembrie 2004

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile suplimentare pentru transportul, depozitarea, comercializarea si controlul sanitar veterinar al laptelui si produselor lactate

ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 86 din 26 ianuarie 2005


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 215/2004,
    in baza Hotararii Guvernului nr. 308/2004 privind organizarea si functionarea Agentiei Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea acesteia, modificata si completata prin Hotararea Guvernului nr. 1.557/2004,
    in baza prevederilor art. 30 din Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea laptelui crud, a laptelui tratat termic si a produselor pe baza de lapte, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 389/2002,
    vazand Referatul de aprobare nr. 23.035 din 21 octombrie 2004, intocmit de Directia generala veterinara din structura Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,

    presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Norma sanitara veterinara privind conditiile suplimentare pentru transportul, depozitarea, comercializarea si controlul sanitar veterinar al laptelui si produselor lactate, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Norma sanitara veterinara privind conditiile suplimentare pentru transportul, depozitarea, comercializarea si controlul sanitar veterinar al laptelui si produselor lactate este elaborata in scopul implementarii pct. 2 si 8 din cap. V al anexei nr. 3 la Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea laptelui crud, a laptelui tratat termic si a produselor pe baza de lapte, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 389/2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 860 din 28 noiembrie 2002.
    Art. 3
    Institutele centrale de profil, directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 4
    Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
    Art. 5
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

               p. Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare
                 Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
                          Gabriel Vasile Dragan

    ANEXA 1

                         NORMA SANITARA VETERINARA
privind conditiile suplimentare pentru transportul, depozitarea, comercializarea si controlul sanitar veterinar al laptelui si produselor lactate

    CAP. 1
    Conditii suplimentare pentru transportul laptelui si al produselor lactate

    Art. 1
    Pentru transportul laptelui trebuie create asemenea conditii incat salubritatea acestuia sa nu fie influentata de temperatura mediului exterior (caldura, inghet), de praf, insecte, rozatoare, impuritati sau sa nu fie supus deprecierii calitative. In acest scop se vor respecta urmatoarele masuri:
    a) laptele si produsele lactate se vor transporta cu respectarea principiilor generale de igiena, cu urmatoarele specificatii:
    - toate produsele lactate se vor transporta numai in ambalaje curate si astfel conditionate incat sa nu permita contaminarea sau degradarea produselor;
    - branzeturile se vor transporta in ambalaje care sa asigure stabilitatea si integritatea produselor in timpul transportului;
    - untul se va transporta ambalat in hartie neabsorbanta de grasimi sau folii metalizate, in pachete, tuburi sau bloc, introduse in cartoane sau lazi rezistente la transport;
    b) vehiculele care transporta lapte sau produse lactate trebuie sa aiba pe foaia de parcurs sau pe o dovada (eticheta) certificarea ca vehiculul a fost spalat si dezinfectat, purtand data si semnatura celui care a efectuat dezinfectia si stampila cu inscriptia "DEZINFECTAT";
    c) conducatorii vehiculelor care transporta lapte sau produse lactate raspund de incarcarea corecta a produselor, de starea de curatenie a vehiculelor, cat si de existenta documentelor de dezinfectie si vor fi instruiti in vederea cunoasterii normelor de igiena in vigoare;
    d) transportul laptelui tratat termic si al produselor lactate se realizeaza la temperaturile stabilite de catre producator si specificate pe eticheta produsului.

    CAP. 2
    Depozitarea produselor lactate

    Art. 2
    In spatiile in care se depoziteaza laptele sau produsele lactate, pentru maturare sau pastrare mai indelungata, trebuie asigurate urmatoarele conditii:
    a) spatiile trebuie sa aiba pardoseala si peretii netezi si impermeabili, curati si lipsiti de mucegaiuri; totusi, pentru depozitarea sau maturarea anumitor tipuri de produse lactate, autoritatea veterinara competenta poate acorda derogari generale sau individuale de la conditiile constructive pentru spatiile de depozitare sau maturare;
    b) in dotare vor fi prevazute gratarele si rafturile necesare pentru asezarea produselor sau a ambalajelor, nefiind permis contactul direct al acestora cu pardoseala;
    c) sa fie asigurat microclimatul (temperatura, umiditate, ventilatie) optim pentru produsul respectiv; in scopul controlului permanent al acestuia, depozitele vor fi prevazute cu termometre si higrometre cu inregistrare;
    d) produsele trebuie sa fie asezate in mod ordonat, pe sortimente, loturi sau sarje, iar acestea trebuie sa fie marcate vizibil prin mijloace pe care sa se inscrie in mod obligatoriu sortimentul, cantitatea, data intrarii produsului si data expirarii termenului de valabilitate;
    e) asezarea produselor se va face astfel incat fiecare grup sa fie accesibil in vederea efectuarii controlului sau, dupa caz, a recoltarii probelor pentru examene de laborator;
    f) sa se efectueze periodic, dar cel putin de doua ori pe an, o curatenie generala, urmata de dezinfectie; ori de cate ori va fi nevoie se va face dezinfectie sau deratizare.

    CAP. 3
    Comercializarea laptelui si a produselor lactate de catre producatorii individuali

    Art. 3
    Detinatorii de animale din sectorul gospodariilor populatiei pot valorifica din productia animalelor proprietate personala laptele si produsele lactate in urmatoarele conditii:
    a) sa respecte conditiile de igiena in adaposturile animalelor;
    b) sa aplice corect masurile de igiena corporala a animalelor;
    c) sa execute mulsul in conditiile normelor sanitare veterinare in vigoare;
    d) sa strecoare si sa raceasca laptele imediat dupa muls;
    e) sa respecte normele de igiena personala (maini si haine curate) in timpul mulsului si al manipularii laptelui si produselor lactate;
    f) sa supuna animalele controlului si actiunilor de depistare a bolilor si de profilaxie sanitara veterinara;
    g) sa nu foloseasca laptele de la animale bolnave, animale aflate in diferite tratamente sau in perioada de asteptare dupa folosirea anumitor medicamente si sa anunte imediat medicul veterinar despre cazurile de imbolnavire;
    h) sa nu adauge in lapte apa, substante conservante, antiseptice sau orice alte substante si sa nu valorifice laptele de la care s-a extras grasimea;
    i) laptele si produsele lactate puse in vanzare de catre producatorii individuali trebuie sa prezinte aceleasi caractere organoleptice cu ale celor puse in vanzare in unitatile de desfacere.
    Art. 4
    Detinatorii de animale din sectorul gospodariilor populatiei, care valorifica pentru consum public lapte sau produse lactate, vor avea in mod obligatoriu asupra lor un carnet de sanatate a animalelor, eliberat si vizat trimestrial de catre un medic veterinar pe baza verificarii starii de sanatate a animalelor si a respectarii conditiilor de igiena in adaposturi, in timpul mulsului si dupa muls.
    Art. 5
    In cazul in care detinatorii de animale din sectorul gospodariilor populatiei valorifica produsele in orase sau municipii, acestia sunt obligati sa se prezinte de fiecare data, in prealabil, la circumscriptia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor teritoriala pentru examenul sanitar veterinar al produselor aduse spre comercializare.

    CAP. 4
    Controlul sanitar veterinar al laptelui si produselor lactate in unitatile de desfacere si consum

    Art. 6
    Laptele si produsele lactate nu se pot desface decat in unitati sau raioane speciale, autorizate in acest scop de catre autoritatea veterinara competenta.
    Aceste unitati si raioane speciale, in afara conditiilor generale de igiena, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    - sa fie dotate cu spatii frigorifice pentru depozitarea laptelui si produselor lactate, prevazute cu termometre si higrometre cu inregistrare;
    - laptele si produsele lactate se vor expune pentru comercializare numai in vitrine frigorifice;
    - sa fie dotate cu ustensilele necesare comercializarii laptelui si produselor lactate, confectionate din materiale netede, rezistente, necorodabile, usor de igienizat si dezinfectat.
    Art. 7
    Se interzice comercializarea laptelui si a produselor lactate in locuri neamenajate corespunzator prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, autorizate de catre autoritatea sanitara veterinara competenta.
    Cu avizul autoritatii sanitare veterinare competente se poate admite comercializarea produselor lactate preambalate in centre volante.
    Art. 8
    In unitatile si raioanele de desfacere a laptelui sau a produselor lactate se vor respecta urmatoarele conditii:
    a) laptele si produsele lactate se vor pastra pana la comercializare la temperatura stabilita de catre producator si specificata pe eticheta produsului;
    b) in spatiile frigorifice in care se pastreaza laptele sau produsele lactate este interzisa pastrarea altor alimente sau obiecte;
    c) este interzisa expunerea laptelui sau a produselor lactate in vitrine exterioare.
    Art. 9
    In unitatile de desfacere a laptelui sau a produselor lactate sunt interzise:
    a) prelucrarea si comercializarea laptelui sau a produselor lactate provenite direct de la producatorii individuali;
    b) comercializarea laptelui si a produselor lactate insalubre sau ambalate necorespunzator;
    c) comercializarea laptelui si a produselor lactate cu termen de valabilitate expirat;
    d) prelungirea termenului de valabilitate la lapte si produse lactate;
    e) comercializarea laptelui si a produselor lactate recuperate din ambalaje incomplet inchise;
    f) comercializarea laptelui si a produselor lactate etichetate necorespunzator; in scopul asigurarii trasabilitatii produselor, eticheta va cuprinde in mod obligatoriu numele si adresa producatorului.
    Art. 10
    La desfacerea de catre producatorii individuali din sectorul gospodariilor populatiei a laptelui si produselor lactate in pietele agroalimentare sau in spatiile special destinate si autorizate in acest scop, se vor respecta urmatoarele norme:
    a) laptele si smantana se vor pastra numai in ambalaje confectionate din materiale netede, rezistente, necorodabile, usor de igienizat si dezinfectat, curate si acoperite;
    b) laptele si produsele lactate se vor expune spre comercializare numai in sectoarele rezervate acestui scop, pe tavi emailate sau din material plastic si numai sub vitrina protectoare;
    c) pentru ambalarea produselor se va folosi numai hartie alba, curata si neimprimata, folie de polietilena sau folie metalizata;
    d) producatorii individuali vor purta in timpul desfacerii produselor lactate, in mod obligatoriu, echipament de protectie corespunzator, curat, de culoare alba, compus din halat, sort si boneta care sa acopere tot parul; ranile de pe piele trebuie acoperite cu materiale impermeabile;
    e) producatorii individuali vor avea asupra lor carnetul de sanatate al animalelor vizat de catre medicul veterinar de la locul unde se afla animalele si documentul prin care se face dovada starii personale de sanatate cu viza medicului;
    f) laptele si produsele lactate se comercializeaza de catre producatorii individuali pe propria raspundere, iar calitatea si salubritatea acestora vor fi controlate randomizat de catre circumscriptia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor teritoriala.
    Art. 11
    Controlul sanitar veterinar al laptelui si produselor lactate in unitati de desfacere si consum are drept scop:
    a) verificarea existentei autorizatiei sanitare veterinare de functionare si a respectarii conditiilor de igiena din spatiile de desfacere, de depozitare si din anexe;
    b) verificarea igienei personalului;
    c) conditiile de pastrare, de depozitare si de comercializare a laptelui si produselor lactate;
    d) controlul laptelui si produselor lactate, care cuprinde verificarea urmatoarelor aspecte:
    1. stabilirea originii produsului prin actele de insotire;
    2. starea ambalajelor, respectiv integritatea, sistemul de inchidere, salubritatea, etichetarea, stabilirea datei fabricatiei si a termenului de valabilitate, caracterele organoleptice ale produsului; la nici unul dintre produse nu se admit impuritati, prezenta de mucegaiuri, cu exceptia celor tehnologice, consistenta filanta, gust sau miros strain;
    e) in toate situatiile in care este necesara completarea examenului organoleptic prin examene de laborator se vor preleva probe in acest scop, potrivit instructiunilor in vigoare.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 99/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 99 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu