Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 873 din 17 iulie 2006

pentru aprobarea Reglementarilor privind controlul calitatii medicamentelor pe baza de contract, incheiat intre unitatea de productie si o unitate de control din afara locului de productie, in cazul unor testari speciale

ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 643 din 26 iulie 2006



Având în vedere prevederile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, titlul XVII - Medicamentul, şi ale Ordonanţei Guvernului nr. 125/1998 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 594/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale farmaceutică şi aparatură medicală nr. E.N. 2.142 din 17 iulie 2006,

în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice,

ministrul sănătăţii publice emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Reglementările privind controlul calităţii medicamentelor pe bază de contract, încheiat între unitatea de producţie şi o unitate de control din afara locului de producţie, în cazul unor testări speciale, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Prezentul ordin intră în vigoare la data de 28 iulie 2006.

Art. 3. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României,Partea I.

Ministrul sănătăţii publice,

Gheorghe Eugen Nicolăescu

ANEXĂ

REGLEMENTĂRI

privind controlul calităţii medicamentelor pe bază de contract, încheiat între unitatea de producţie şi o unitate de control din afara locului de producţie, în cazul unor testări speciale

Art. 1. - (1) In înţelesul prezentelor reglementări, termenii şi noţiunile folosite au următoarele semnificaţii:

a)   unitate de control (unitate de testare) - laborator de control fizico-chimic, microbiologic, biologic etc, care efectuează controlul de laborator în vederea eliberării buletinelor de analiză, a derulării studiilor de stabilitate, a elaborării unor metodologii de control etc;

b)   unitate de control din afara locului de producţie (unitate de control independentă) - unitate de control, entitate juridică distinctă, care efectuează la cerere, pe bază de contract, tipurile de testări prevăzute la lit. a).

(2) Prezentele reglementări nu se aplică laboratoarelor de control care fac parte din structura unei unităţi de producţie de medicamente şi care se autorizează odată cu aceasta, conform art. 748 şi următoarele din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, titlul XVII - Medicamentul.

Art. 2. - In baza art. 749 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 95/2006, titlul XVII - Medicamentul, fabricanţii/ importatorii de medicamente pot încheia contracte pentru anumite testări speciale numai cu unităţi de control independente care sunt autorizate sau recunoscute pentru activitatea de control al medicamentului de Agenţia Naţională a Medicamentului.

Art. 3. - (1) Autorizaţia pentru unităţile de control independente, denumită în continuare autorizaţie, este emisă de Agenţia Naţională a Medicamentului în conformitate cu prevederile art. 725 lit. b) din Legea nr. 95/2006, titlul XVII - Medicamentul, ca urmare a solicitării unităţii, şi are o valabilitate de 3 ani.

(2)   Autorizaţia se emite în baza raportului favorabil de inspecţie întocmit de inspectorii Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

(3)  Pentru obţinerea autorizaţiei, solicitantul - persoană juridică cu sediul în România depune la Agenţia Naţională a Medicamentului o cerere pentru planificarea inspecţiei în conformitate cu modelul prezentat în anexa nr. 1, însoţită de următoarele documente:

a)  documente administrative:

-   acte constitutive ale societăţii comerciale (statut şi contract de societate);

-   încheiere irevocabilă a judecătorului-delegat pentru autorizarea şi înmatricularea societăţii comerciale sau, după caz, hotărârea judecătorească definitivă;

-   copie a certificatului de înregistrare la registrul comerţului, cu anexele sale, şi, dacă este cazul, certificatele de înscriere de menţiuni aferente;

-  titlul de deţinere a spaţiului/spaţiilor societăţii;

b)  documente tehnice:

-    dosarul standard pentru unităţile de control independente, în formatul prezentat în anexa nr. 2.

Art. 4. - Autorizaţia unei unităţi de control independente - persoană juridică cu sediul în Uniunea Europeană sau în Spaţiul Economic European (SEE) se recunoaşte de Agenţia Naţională a Medicamentului pe baza dovezilor care atestă autorizarea sa pentru activitatea de control al medicamentului de către autoritatea competentă în acest domeniu din ţara de origine; în lipsa acestor dovezi se aplică prevederile art. 3 alin. (3).

Art. 5. - In termen de 10 zile de la data înregistrării cererii, Agenţia Naţională a Medicamentului îi răspunde solicitantului cu privire la documentele transmise în vederea efectuării inspecţiei:

a)   dacă documentaţia prezentată este în acord cu prevederile art. 3 alin. (3) din prezentele reglementări, solicitantul este anunţat cu privire la acceptarea cererii sale de inspecţie şi cu privire la valoarea tarifului de inspecţie, aprobat prin ordin al ministrului sănătăţii publice, care trebuie achitat în termen de 10 zile de la data primirii înştiinţării, redactată conform modelului prezentat în anexa nr. 3; inspecţia are loc în termen de 10 zile de la confirmarea efectuării plăţii, la o dată care se stabileşte de comun acord cu solicitantul;

b)  dacă documentaţia nu este completă, solicitantul este anunţat cu privire la informaţiile care trebuie transmise la Agenţia Naţională a Medicamentului, conform modelului prezentat în anexa nr. 4; în acest caz, aplicarea termenului limită se suspendă până la furnizarea documentaţiei complete.

Art. 6. - Inspecţia se desfăşoară în acord cu un plan de inspecţie întocmit de inspectorul desemnat din Agenţia Naţională a Medicamentului, care se transmite unităţii solicitante cu minimum 3 zile înainte de data inspecţiei.

Art. 7. - Inspecţia pentru autorizarea unităţilor de control independente urmăreşte respectarea prevederilor privind controlul calităţii medicamentului din Principiile şi liniile directoare de bună practică de fabricaţie pentru medicamentele de uz uman, inclusiv cele pentru investigaţie clinică, aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii publice, respectarea prevederilor privind controlul calităţii medicamentului din Ghidul de bună practică de fabricaţie pentru medicamente şi Ghidul privind inspecţia laboratoarelor fizico-chimice de control al calităţii, aprobate prin hotărâri ale Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Art. 8. - Inspecţia se finalizează cu un raport de inspecţie care se transmite solicitantului în maximum 20 de zile de la data efectuării acesteia:

a) în cazul unui raport de inspecţie favorabil, autorizaţia unităţii de control independente se emite de Agenţia Naţională a Medicamentului în termen de maximum 90 de zile de la data înregistrării de către solicitant a documentaţiei complete;

b)  urmărirea rezolvării eventualelor deficienţe constatate (majore, alte deficienţe) se face după emiterea autorizaţiei;

c)  în cazul unui raport de inspecţie nefavorabil, după rezolvarea deficienţelor constatate de inspectori, unitatea inspectată poate solicita efectuarea unei noi inspecţii.

Art. 9. - Autorizaţia unităţii de control independente se emite în formatul prezentat în anexa nr. 5, în două exemplare originale, dintre care unul se înmânează unităţii solicitante, iar celălalt rămâne la Agenţia Naţională a Medicamentului  - Departamentul inspecţie farmaceutică.

Art. 10. - (1) Pentru unităţile de control independente cu sediul în România, care deţin autorizaţie valabilă la data intrării în vigoare a Legii nr. 95/2006, titlul XVII - Medicamentul, noua autorizaţie este emisă pe baza unei declaraţii pe propria răspundere că nu au intervenit modificări faţă de documentele depuse cu ocazia precedentei autorizări, cu păstrarea termenului de valabilitate al autorizaţiei anterioare, care se retrage.

(2)   In cazul în care au intervenit modificări în documentele menţionate, solicitantul este obligat să depună documentaţia completă conform prevederilor art. 3 alin. (3) în termen de maximum două luni de la intrarea în vigoare a Legii nr. 95/2006, titlul XVII - Medicamentul.

(3)  Autorizaţiile unităţilor de control independente emise de Agenţia Naţională a Medicamentului îşi pierd valabilitatea după maximum 3 luni de la intrarea în vigoare a Legii nr. 95/2006, titlul XVII - Medicamentul.

(4)  Cu 90 de zile înaintea expirării termenului prevăzut la art. 3 alin. (1), unităţile de control independente depun la Agenţia Naţională a Medicamentului documentele prevăzute la art. 3 alin. (3).

Art. 11. - Orice schimbare ulterioară eliberării autorizaţiei se anunţă în prealabil la Agenţia Naţională a Medicamentului, odată cu solicitarea unei noi autorizaţii; în funcţie de natura schimbării (administrativă şi/sau tehnică), autorizaţia se eliberează pe baza documentaţiei actualizate transmise sau în baza unui nou raport de inspecţie favorabil.

Art. 12. - Pierderea autorizaţiei atrage anularea acesteia, iar emiterea unei noi autorizaţii se face în baza următoarelor documente:

-  cerere în formatul prevăzut în anexa nr. 6;

-   dovada de publicare a pierderii într-un cotidian de largă circulaţie;

-  copii de pe documentele depuse la dosarul iniţial de autorizare;

-  declaraţie pe propria răspundere că nu au intervenit modificări faţă de informaţiile care au permis autorizarea iniţială de fabricaţie/import.

Art. 13. - (1) Dacă se constată neîndeplinirea uneia sau mai multor condiţii care au stat la baza autorizării, Agenţia Naţională a Medicamentului suspendă sau retrage autorizaţia unităţii de control independente, situaţie în care fabricantul/importatorul nu mai poate utiliza serviciile unităţii de control respective. Buletinele de analiză emise de aceasta după suspendarea sau retragerea autorizaţiei pentru un fabricant ori importator sunt nule.

(2) Dacă unitatea îşi încetează activitatea, autorizaţia se retrage şi se depune la Agenţia Naţională a Medicamentului, situaţie în care fabricantul/importatorul nu mai poate utiliza serviciile unităţii de control respective.

Art. 14. - (1) Contractul dintre fabricant/importator (furnizor de contract) şi unitatea de control independentă (beneficiar de contract), la care se face referire în art. 2, se încheie cu respectarea prevederilor cap. XIII „Activităţi contractate în exterior" din Principiile şi liniile directoare de bună practică de fabricaţie pentru medicamentele de uz uman, inclusiv cele pentru investigaţie clinică, aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii publice.

(2)   Contractul se înaintează la Agenţia Naţională a Medicamentului - Departamentul inspecţie farmaceutică pentru verificare, în vederea avizării.

(3)   Orice schimbare privind termenii contractului, survenită ulterior avizării acestuia, face obiectul unui act adiţional care se transmite la Agenţia Naţională a Medicamentului - Departamentul inspecţie farmaceutică pentru verificare, în vederea avizării.

Art. 15. - Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentele reglementări.

ANEXA Nr. 1

Către

AGENŢIA NAŢIONALĂ A MEDICAMENTULUI

Departamentul inspecţie farmaceutică

Subsemnatul .........................................., reprezentant al unităţii.......................,

                          (numele şi prenumele)

vă rog să planificaţi inspecţia la sediul unităţii în vederea autorizării unităţii de control independente pentru activitatea de control în domeniul medicamentelor de uz uman.

Anexăm la prezenta cerere documentaţia solicitată la art. 3 alin. (3) din Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 873/2006 pentru aprobarea Reglementărilor privind controlul calităţii medicamentelor pe bază de contract, încheiat între unitatea de producţie şi o unitate de control din afara locului de producţie, în cazul unor testări speciale.

Semnătura, ştampila

................................

ANEXA Nr. 2*)

DOSAR STANDARD AL UNITĂŢII DE CONTROL INDEPENDENTE

Prezentul formular este conceput astfel încât, prin completare de către solicitant, să furnizeze informaţii minime necesare privind locul de efectuare a controlului care va fi inspectat.

Formularul Nr. 1: Informaţii privind unitatea de control

1. Informaţii generale,

2. Activităţi relevante pentru Agenţia Naţională a Medicamentului.

3. Locuri de efectuare a controlului

4. Persoane responsabile şi echipa managerială a unităţii de control.

Formularul Nr. 2: Informaţii privind unitatea de control

CAPITOLUL 1: Informaţii generale

1.1. Generalităţi

1.2. Activităţi de control al medicamentelor de uz uman pentru care s-a acordat autorizaţia

1.3. Tipuri de activităţi de control al medicamentului

1.4. Alte produse controlate în unitate, cu excepţia medicamentelor

CAPITOLUL 2: Personalul şi managementul calităţii

2.1. Personalul angajat la respectivul loc de control

2.2. Personalul cheie şi organigrama

2.3. Sistemul de management al calităţii

2.4. Programul anual de instruire

2.5. Cerinţe privind starea de sănătate şi igiena personalului

CAPITOLUL 3: Localuri si echipamente

3.1. Planuri

3.2. Localuri (incinte, suprafeţe, finisări)

3.3. Sisteme de ventilaţie şi condiţionare aer, caracteristici pentru camerele curate, calificări

3.4.    Manipularea   agenţilor   foarte   toxici,   periculoşi,   sensibilizanţi   şi   a stupefiantelor şi psihotropelor sau a organismelor vii

3.5. Sisteme de tratare a apei, calificări

3.6. Echipamente pentru activitatea de control, calificări

3.7. Intreţinere şi calibrare

CAPITOLUL 4: Documentaţie

4.1. Generalităţi

4.2. Sisteme computerizate

4.3. Principalele proceduri sau grupe de proceduri

*) Anexa nr. 2 este reprodusă în facsimil.

CAPITOLUL 5: Controlul calităţii medicamentelor de uz uman

5.1. Descrierea schematică a activităţilor desfăşurate

5.2. Operaţiuni privind manipularea reactivilor şi a probelor de testat

5.3.  Produse pentru care s-au eliberat buletine de analiză necorespunzătoare în ultimii 2 ani

5.4. Metode de control validate

5.5. Rezultate în afara specificaţiilor

CAPITOLUL 6: Eliberarea buletinelor de analiză şi a rapoartelor de control

CAPITOLUL 7: Contracte de control al calităţii medicamentelor de uz uman

7.1. Activităţi de control contractate în exterior

7.2. Activităţi de control realizate pentru părţi terţe, pe bază de contract

7.3. Alte activităţi contractate sau subcontractate

CAPITOLUL 8: Reclamaţii

8.1. Proceduri, evidenţe, înregistrări privind rezolvarea reclamatiilor venite de la furnizorii de contracte

CAPITOLUL 9: Inspecţiile autorităţilor competente şi auditurile interne

9.1. Inspecţii conduse de autorităţile naţionale (în ultimii 5 ani)

9.2. Inspecţii conduse de autorităţi din alte ţări (în ultimii 5 ani)

9.3. Audituri interne efectuate în cursul anului precedent

CAPITOLUL 10: Lista metodelor utilizate la locul de efectuare a controlului

FORMULARUL    NR.    1:    INFORMAŢII    PRIVIND    UNITATEA    DE CONTROL

1.  INFORMAŢII GENERALE

a.   Denumirea unităţii, aşa cum este înregistrată de autoritatea legală (unitatea de control independentă)

b. Entitate legală/forma juridică

c. Adresa, telefonul şi fax-ul sediului central.

2. ACTIVITĂŢI RELEVANTE PENTRU AGENŢIA NAŢIONALĂ A MEDICAMENTULUI

Se marchează spaţiile corespunzătoare activităţilor din unitate (fără a intra în detalii) în următorul tabel şi, dacă există autorizaţie, data acordării acesteia:

Activităţi

de control

Medicamente de uz uman

Medicamente de

uz uman pentru

investigaţie

clinică

Medicamente de uz veterinar

Alte produse**

- materii prime

- produse finite

- materiale de ambalare

Studii de stabilitate

Metodologii de

control

Alte activităţi*

* Alte activităţi, dacă sunt relevante.

** Alte produse importante:

- Dispozitive medicale

- Produse cosmetice şi de igienă personală

- Produse dietetice, suplimente alimentare

- Reactivi de laborator

- Altele

3. LOCURI DE EFECTUARE A CONTROLULUI Se completează tabelul de mai jos:

Locuri de efectuare a controlului

Adresa

Telefon/Fax

Activităţi

(conform

pct.2)

Autorizaţii acordate

.../...

Notă: Pentru fiecare loc de efectuare a controlului al unei unităţi de control independente se completează câte un formular nr. 2.

4 PERSOANA RESPONSABILĂ /PERSOANELE RESPONSABILE ŞI ECHIPA MANAGERIALĂ A UNITĂŢII DE CONTROL

Persoane

responsabile şi de conducere

Nume,

Prenume

Locul de

muncă

Funcţie

Tel/Fax

Director    Unitate    de Control Independentă

Persoana   responsabilă cu Asigurarea Calităţii

Persoana   responsabilă cu Controlul Calităţii

Inlocuitorul   Persoanei responsabile cu Controlul Calităţii

Persoana   responsabilă cu activităţile tehnice/ de întreţinere

FORMULARUL     NR.     2:     INFORMAŢII     PRIVIND     LOCUL     DE EFECTUARE A CONTROLULUI

CAPITOLUL 1: INFORMAŢII GENERALE

1.1. Generalităţi

a. Denumirea locului de efectuare a controlului

b. Telefon (24/24h) şi Fax

c. Adresa poştală completă

1.2.  Activităţi de control al medicamentelor de uz uman pentru care s-a acordat autorizaţia

a.  Documente şi data emiterii (se anexează o copie a autorizaţiei valabile şi a anexelor);

b.   Orice  alte activităţi  autorizate  la  respectivul   loc  de efectuare  a controlului

c. Pentru unităţile aflate sub incidenţa legislaţiei privind mediul/activităţi periculoase, se anexează documente.

1.3. Tipuri de activităţi de control al medicamentului

Tip activitate

Medicament de uz uman

Materie primă

Materiale de ambalare

Control fizico-chimic

Control  biologic, microbiologic

Studii de stabilitate

Metodologii de control

1.4. Alte produse testate în unitate cu excepţia medicamentelor Acest tabel trebuie completat numai dacă aceste produse sunt testate în aceleaşi zone de lucru cu medicamentele, materiile prime şi materialele de ambalare pentru medicamente de uz uman.

Categorie

Activitate de control

Dispozitive medicale

Produse    cosmetice    şi    de    igiena personală

Produse dietetice, suplimente alimentare

Reactivi de laborator

Alte produse

CAPITOLUL 2: PERSONALUL ŞI MANAGEMENTUL CALITĂŢII

2.1. Personalul angajat la respectivul loc de control, implicat în activităţi de control (se completează după caz).

Notă: Tabelul de mai jos se completează incluzând şi angajaţii cu jumătate de normă.

Activitate

Număr de angajaţi

Asigurarea Calităţii

Controlul Calităţii

            -Fizico-chimic

            -Biologic, microbiologic

Tehnic/întreţinere

Achiziţii

Total

2.2. Personalul cheie şi organigrama

a.    Organigrama   pentru    Asigurarea   Calităţii    şi    Controlul    Calităţii    (se nominalizează persoanele cheie din fiecare sector de activitate).

   Posturi cheie: se completează următorul tabel, nominalizând şefii sectoarelor de activitate menţionate.

Nume, Prenume

Funcţie

Vechime în

activitate

Studii

Persoana responsabilă cu Controlul Calităţii

Persoana responsabilă cu Asigurarea Calităţii

Persoana responsabilă cu activităţile tehnice/de

întreţinere

Persoana responsabilă cu activitatea  cu stupefiante şi psihotrope

2.3. Sistemul de management al calităţii

Se descrie succint (nu mai mult de 200 cuvinte/jumătate de pagină format A4) sistemul de management al calităţii din unitate.

2.4. Programul anual de instruire

Tipul instruirii

Numărul de angajaţi cuprinşi

Numărul de ore

Forma de instruire

- în unitate

- în afara unităţii

Instruire de bază

Instruire la locul de muncă

Instruire continuă

Acest tabel trebuie să fie urmat de o descriere succintă (până la 100 cuvinte - un sfert de pagină format A4) a modului de evaluare a eficienţei instruirii.

2.5. Cerinţe privind starea de sănătate şi igiena personalului

a. Se completează tabelul următor cu informaţii referitoare la echipamentul de protecţie (se specifică tipul de îmbrăcăminte, încălţăminte, masca, mănuşile, ochelarii etc.) şi, dacă e cazul, se dau detalii privind modul de curăţire/sterilizare a acestuia (la locul de control/contract):

                 Activităţi    

Echipam. de protecţie pt.      

Picioare

Corp

Mâini

Cap

Control fizico-chimic

Control biologic, microbiologic

Altele

Se descrie succint (100 cuvinte) modul de verificare a stării de sănătate a personalului implicat în control: proceduri, fişe medicale individuale, unităţi care asigură servicii medicale.

CAPITOLUL 3: LOCALURI ŞI ECHIPAMENTE

3.1. Planuri

Notă: Planurile trebuie să fie numerotate, să cuprindă orientarea şi scara.

Toate planurile vor fi prezentate pe hârtie A4 (A3 numai dacă e necesar)

Numai dacă această informaţie este relevantă, se descriu pe scurt (100 de cuvinte,1/4 din A4) împrejurimile şi alte activităţi industriale din zonă.

a.  Amplasarea generală a locului unde se desfăşoară activităţi de control (: indică activităţile suplimentare şi planul general al zonelor de control).

b. Planul simplu al clădirilor locului unde se desfăşoară activităţi de control.

Se indică zonele dedicate pentru diferitele activităţi, de exemplu: recepţie, prelevare probe,  control   fîzico-chimic/biologic,  microbiologic,  studii  de  stabilitate,  arhivare, depozitare, birouri etc. Se indică localurile/incintele şi când au fost construite.

c. Planuri pentru fiecare local, pe etaje (dacă sunt mai multe etaje). Se foloseşte un cod de referinţa pentru fiecare instalaţie, echipament de control care vor fi trecute în tabelele următoare.

Pentru zonele curate se va prezenta, dacă este nevoie, câte un plan pe încăpere. Aceste planuri trebuie să indice presiunile relative, numărul schimburilor de aer/oră şi direcţiile fluxului de aer.

d. Planuri simple pentru fluxurile de personal, materiale şi activităţi. Se folosesc săgeţi de diferite culori pentru a ilustra accesul şi traseele probelor, materialelor şi personalului.

3.2. Localuri (incinte, suprafeţe, finisări)

Local

Incăpere:

denumire,

referire în plan

Suprafaţa

Operaţiuni efectuate

Referinţa

după IVAC

(dacă este

cazul)

.../...

Numai pentru zonele curate:

Incăpere: denumire, referire în plan

Suprafaţa

Operaţiuni efectuate

Finisări

Podea

Pereţi

Tavan

.../...

3.3. Sisteme de ventilaţie, condiţionare aer, caracteristici pentru camerele curate, calificări

Se furnizează informaţiile necesare privind instalaţiile din dotare necesare asigurării încălzirii, ventilării şi exhaustării.

a. Se prezintă în tabelul de mai jos unităţile componente ale IVAC şi parametrii de funcţionare aprobaţi prin proiect (se completează dacă este cazul).

Tipul          de

unitate

IVAC (UTA)

Volum aer în m3/h şi % de

recirculare

Eficienţa %

Număr de

schimburi

de aer/h

pentru

fiecare

AHU

Incintele protejate

de

fiecare

AHU

Stadiul

1

Stadiul

2

Stadiul

3

.../...

b. Numai pentru incintele curate:

Incintă

Clasa B.P.F.

Schimburi aer/h

Activitate

Presiune relativă

Referinţa IVAC

.../...

c. Calificările sistemului - se bifează căsuţa corespunzătoare:

Calificarea proiectului (CPr)                                               DA|_|       NU|_|

Calificarea la instalare (CI)                                                 DA|_|       NU|_|

Calificare operării (CO)                                                     DA|_|       NU|_|

Calificarea performanţei (CP)                                            DA|_|        NU|_|

d.  Se precizează laboratorul de încercări care a efectuat calificările sistemului. Acest laborator de încercări este certificat de autoritatea naţională în domeniu?

da|_|   nu|_|

3.4.    Manipularea   agenţilor   foarte   toxici,   periculoşi,   sensibilizanţi   şi   a stupefiantelor şi psihotropelor sau a organismelor vii

Dacă este relevant, se descriu pe scurt dotările specifice pentru activităţi cu produse foarte active.

Se specifică, dacă este cazul, produsele care sunt manipulate (DCI şi grupa terapeutică) şi se descrie pe scurt modul de organizare a activităţilor cu produsele respective.

3.5.  Sisteme de tratare a apei (numai pentru apa folosită în activităţile de control menţionate la pct. 1.3), calificări

a. Se întocmeşte schema fiecărui sistem de tratare a apei şi se completează următorul tabel:

Calitate de apă

Tip de

instalaţie

(mecanism)

Capacitate

Număr de

probe

prelevate

Frecvenţa

prelevării

Frecvenţa sanitizării

Potabilă

Purificată

Apă     înalt purificată

b. Calificările sistemului de apă - se bifează căsuţa corespunzătoare:

Calificarea proiectului (CPr)                                              DA|_|           NU|_|

Calificarea la instalare (CI)                                                DA|_|           NU|_|

Calificare operării (CO)                                                     DA|_|           NU|_|

Calificarea performanţei (CP)                                            DA|_|           NU|_|

c.  Se precizează laboratorul de încercări care a efectuat calificările sistemului. Acest laborator de încercări este certificat de autoritatea naţională în domeniu?

da |_| nu |_|

3.6. Echipamente pentru activitatea de control, calificări

a. Se completează tabelul de mai jos cu principalele echipamente folosite pentru controlul de laborator:

Localizare (ref. plan)

Denumirea echipamentului

Anul instalării

.../...

b.  Calificările  fiecărui echipament   de control  declarat - se bifează căsuţa corespunzătoare:

Calificarea proiectului (CPr)                                              DA|_|        NU|_|

Calificarea la instalare (CI)                                                DA|_|        NU|_|

Calificare operării (CO)                                                     DA|_|        NU|_|

Calificarea performanţei (CP)                                            DA|_|        NU|_|

c. Se precizează unitatea care a efectuat calificările echipamentelor.

3.7. Intreţinere şi calibrare

Se completează tabelul de mai jos:

Programe

pentru:

Există plan de calibrări  şi evidenţe ?

Există plan de întreţinere preventivă/ curativă şi evidenţe ?

Unitatea, persoana responsabilă cu calibrarile

Unitatea, persoana responsabilă cu întreţinerea

Utilităţi (componente IVAC,    instalaţie apă)

Echipamente pentru  activitatea de control

CAPITOLUL 4: DOCUMENTAŢIE

4.1. Generalităţi

Se descriu pe scurt (nu mai mult de 200 cuvinte/ jumătate de pagină format A4) regulile de elaborare, revizuire şi distribuţie a documentaţiei necesare pentru desfăşurarea întregii activităţi din locul de efectuare a controlului respectiv.

4.2.  Sisteme computerizate

Se completează tabelul următor, cu referire la sistemele computerizate relevante pentru domeniul BPx (BPF, BPL, BPLA etc):

Sistemul computerizat utilizat (soft-ul)

Domeniul de acoperire

Data instalării

Data

validării

Gradul de risc (determinat pe baza evaluării riscului):

- critic

- necritic

..../...

4.3. Principalele proceduri sau grupe de proceduri:

Se enumera procedurile generale şi specifice (şi numerele lor de referinţă) elaborate pentru locul de efectuare a controlului inspectat.

CAPITOLUL 5: CONTROLUL CALITĂŢII MEDICAMENTELOR DE UZ UMAN

5.1. Descrierea schematică a activităţilor desfăşurate

Se descriu succint (200 cuvinte/ 1/2 pagină A4) schemele de control al calităţii şi procedurile specifice folosite.

Se completează următorul tabel :

Categoria produsului/activitate

Numele/funcţia persoanelor care răspund  de efectuarea testărilor fizico-chimice

Numele/funcţia persoanelor care răspund de    efectuarea    testărilor biologice, microbiologice

Materii prime

Materiale de ambalare

Medicamente (produse finite, produse vrac)

Studii de stabilitate

Metodologii de control

5.2. Operaţiuni pentru manipularea reactivilor şi a probelor de testat.

Se completează următorul tabel.

Dacă este necesar, se poate adăuga o descriere scurtă a acestor operaţii (nu mai mult de 200 cuvinte/jumătate de pagină format A4).

Operaţia

Persoana care răspunde

Observaţii

Recepţia probelor

Recepţia reactivilor

Prelevarea probelor

Activităţi de control desfăşurate

         -fizico-chimic

         -biologic, microbiologic

Studii de stabilitate (elaborare protocoale, efectuare studii, rapoarte finale de studii)

Calibrări, calificări echipamente

Validări metode

Emiterea de documente  care atestă    calitatea     produselor supuse controlului

Păstrarea documentelor/Arhivarea

5.3. Produse pentru care s-au eliberat buletine de analiză necorespunzătoare în ultimii 2 ani

Se completează următorul tabel:

Produs

Număr total de serii primite

Serii necorespunzătoare

Materii prime

Materiale de ambalare

Medicamente (produs vrac produs finit)

5.4. Metode de testare validate

Se completează următorul tabel:

Referire la raportul            de validare

Denumirea metodei

Produs/produse implicat/implicate

Data  raportului de validare

.../...

5.5. Rezultate în afara specificaţiilor

Se completează următorul tabel:

Tip  produs/materie  primă/material  de ambalare/medicament

Cauza

CAPITOLUL    6:    ELIBERAREA    BULETINELOR    DE   ANALIZĂ   ŞI   A RAPOARTELOR DE CONTROL

Se completează următorul tabel:

Categoria produsului

! Numele/funcţia persoanelor    responsabile care răspund de eliberarea buletinelor    de     analiză, rapoartelor de studiu

Numele/funcţia   înlocuitorilor persoanelor responsabile care

au    delegaţia   de   a   elibera buletinele         de         analiză, rapoartele de studiu

Materii prime

Materiale de ambalare

Medicamente (în vrac)

Medicamente (produse finite)

Metodologii de control

Studii    de   stabilitate (protocoale, rapoarte)

CAPITOLUL      7:      CONTRACTE     DE      CONTROL     AL      CALITĂŢII MEDICAMENTELOR DE UZ UMAN

7.1. Activităţi de control contractate în exterior

Beneficiar

de contract*

Obiectul contractului (produsele

incluse)

Analiza/analizele

contractată/

contractate

Nr.     şi     data contractului  în curs

Data   ultimului audit    efectuat

de   furnizor  la beneficiarul  de contract

.../...

7.2. Activităţi de control realizate pentru părţi terţe, pe bază de contract

Furnizor de contract*

Obiectul

contractului

(produsele

incluse)

Analiza/analizele contractată/contractate

Nr. şi  data contractului în curs

.../...

*conform definiţiilor date de Ghidul BPF.

7.3. Alte activităţi contractate şi subcontractate - dacă este relevant.

CAPITOLUL 8: RECLAMAŢII

8.1. Proceduri, evidenţe, înregistrări privind rezolvarea reclamaţiilor venite de la furnizorii de contracte

Se   descrie   succint   (200   cuvinte/1/2   pagina   A4)   modul   de   rezolvare   a reclamaţiilor şi care sunt deciziile finale pe care unitatea de control independentă le poate lua.

CAPITOLUL     9:     INSPECŢIILE    AUTORITĂŢILOR     COMPETENTE    ŞI AUDITURILE INTERNE

9.1. Inspecţii conduse de autorităţile naţionale (în ultimii 5 ani)

Data/datele inspecţiei/inspecţiilor

Numele inspectorului/inspectorilor)

Motivul inspecţiei

.../...

9.2. Inspecţii conduse de autorităţi din alte ţări (în ultimii 5 ani)

Data/datele inspecţiei/ inspecţiilor

Autoritatea sau organizaţia

Motivul inspecţiei

.../...

9.3. Audituri interne efectuate în cursul anului precedent

Data/datele

Subiectul auditului intern

Observaţii

.../...

CAPITOLUL 10: LISTA METODELOR UTILIZATE LA LOCUL DE EFECTUARE A CONTROLULUI

Se bifează din lista de mai jos metodele utilizate la locul de efectuare a controlului.

1.        Metode fizice, fizico-chimice şi chimice

1.1. Metode fizice                                                                                        |_|

1.1.1. Indice de refracţie                                                                               |_|

1.1.2. Punct de fierbere                                                                                 |_|

1.1.3. Punct de topire                                                                                    |_|

1.1.4. Punct de picurare                                                                                 |_|

1.1.5. Punct de solidificare                                                                             |_|

1.1.6. Interval de distilare                                                                               |_|

1.1.7. Viscozitate                                                                                           |_|

1.1.8. Densitate relativă                                                                                  |_|

1.1.9. Putere rotatorie                                                                                    |_|

1.1.10. Determinarea concentraţiei în alcool                                                   |_|

1.1.11. Alte metode <se va completa>                                                          |_|

1. 2. Metode fizico-chimice                                                                          |_|

1.2.1.  Solubilitate                                                                                          |_|

1.2.2. Aspectul şi coloraţia soluţiilor                                                               |_|

1.2.3. Polarografie                                                                                         |_|

1.2.4. Pierdere prin uscare                                                                             |_|

1.2.5. Reziduu prin calcinare                                                                          |_|

1.2.6. Determinarea pH-ului                                                                           |_|

1.2.7. Determinarea apei                                                                                |_|

1.2.8. Titrarea potenţiometrică                                                                        |_|

1.2.9. Alte metode <se va completa>                                                              |_|

1.3. Metode chimice                                                                                      |_|

1.3.1. Indici                                                                                                    |_|

1.3.1.1. Indice de aciditate                                                                              |_|

1.3.1.2. Indice de ester                                                                                   |_|

1.3.1.3. Indice de hidroxil                                                                               |_|

1.3.1.4. Indice de ester                                                                                   |_|

1.3.1.5. Indice de peroxid                                                                               |_|

1.3.1.6. Indice de saponificare                                                                         |_|

1.3.2.  Substanţe nesaponificabile                                                                    |_|

1.3.3. Controlul limitelor pentru impurităţi anorganice                                        |_|

1.3.4. Controlul limitelor pentru substanţe organice uşor carbonizabile               |_|

1.3.5. Dozarea grupării metoxi                                                                         |_|

1.3.6. Dozarea nitrogenului din combinaţiile organice                                         |_|

1.3.7. Mineralizarea halogenilor şi a sulfului legaţi organic                                  |_|

1.3.8. Alte metode <se va completa>                                                               |_|

2. Metode instrumentale                                                                               |_|  

2.1. Spectrofotometrie                                                                                    |_|

2.1.1. Spectrofotometrie în ultraviolet şi vizibil                                                   |_|

2.1.2. Spectrofotometrie în infraroşu                                                                 |_|

2.1.3.  Spectrofotometrie de absorbţie atomică                                                 |_|

2.1.4. Alte metode <se va completa>                                                               |_|

1.2.2. Cromatografie                                                                                      |_|

1.2.2.1. Cromatografie pe hârtie                                                                       |_|

1.2.2.2. Cromatografie în strat subţire                                                               |_|

1.2.2.3. Cromatografie de gaze                                                                         |_|

1.2.2.4. Cromatografie de lichide sub presiune                                     |_|

1.2.2.5. Alte metode <se va completa>                                                             |_|

3. Metode farmacotehnice

3.1  Dezagregare                                                                                               |_|

3.2 Dizolvare                                                                                                     |_|

3.3 Alte metode <se va completa>                                                                     |_|

4. Metode farmacognostice                                                                             |_|

4.1. Factorul de îmbibare al produselor vegetale                                                  |_|

4.2. Indice de amăreală                                                                                       |_|

4.3. Dozarea saponinelor cu acţiune hemolitică din produsele vegetale                  |_|

4.4.  Dozarea substanţelor solubile din produsele vegetale                                    |_|

4.5. Dozarea taninurilor din produsele vegetale                                                     |_|

4.6. Dozarea uleiurilor volatile din produsele vegetale                                            |_|

4.7. Alte metode <se va completa>                                                                      |_|

5. Metode biologice şi biochimice                                                                     |_|

5.1. Biologice, microbiologice                                                                             |_|

5.1.1. Controlul sterilităţii                                                                                       |_|

5.1.2. Contaminare microbiană                                                                              |_|

5.1.3. Controlul eficacităţii conservanţilor microbieni                                               |_|

5.1.4. Activitatea microbiologică a antibioticelor                                                     |_|

5.1.5. Impurităţi pirogene                                                                                       |_|

5.1.6. Impurităţi toxice                                                                                           |_|

5.1.7. Alte metode <se va completa>                                                                     |_|

5.2 Biochimice                                                                                                      |_|

5.2.1. Identificarea proteinelor serice prin tehnica dublei difuziuni în gel                    |_|

5.2.2. Activitatea enzimatică a chimotripsinei                                                           |_|

5.2.3. Activitatea enzimatică a pancreatinei                                                              |_|

5.2.4. Activitatea enzimatică a pepsinei                                                                    |_|

5.2.5. Activitatea enzimatică a tripsinei                                                                     |_|

5.2.6. Activitatea vasopresoare                                                                                |_|

5.2.7. Impurităţi hipotensive                                                                                     |_|

5.2.8 Alte metode <se va completa>                                                                        |_|

 

ABREVIERI UTILIZATE ÎN TEXT:

IVAC = Sistem de încălzire, ventilaţie, aer condiţionat

UTA = Unitate de tratare a aerului

BPF = Bună practică de fabricaţie

BPL = Bună practică de laborator

BPLA = Bună practică de laborator analitic

ANEXA Nr. 3

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII PUBLICE

AGENŢIA NAŢIONALĂ A MEDICAMENTULUI

Către

....................................

Vă informăm prin prezenta că, în urma studierii documentaţiei depuse la Agenţia Naţională a Medicamentului, solicitarea dumneavoastră de efectuare a unei inspecţii în vederea autorizării unităţii de control independente a fost admisă.

Vă rugăm ca în termen de 10 zile lucrătoare să achitaţi tariful aferent efectuării inspecţiei, în sumă de: ............,în conformitate cu reglementările în vigoare privind tarifele practicate de Agenţia Naţională a Medicamentului.

Inspecţia va avea loc în termen de 10 zile de la confirmarea efectuării plăţii, la o dată care va fi stabilită de comun acord cu dumneavoastră.

Preşedinte,

...........................................

Şeful Departamentului inspecţie farmaceutică,

...........................................................................

ANEXA Nr. 4

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII PUBLICE

AGENŢIA NAŢIONALĂ A MEDICAMENTULUI

Către

.............................................

Pentru pregătirea inspecţiei de ........................................ la ...................................., vă rugăm să ne transmiteţi în completare următoarele documente şi informaţii:

........................................................................................................................................................................ .........................................................

Dacă documentele şi informaţiile transmise ne vor furniza suficiente date cu privire la inspecţia solicitată, vă vom răspunde afirmativ şi vă vom comunica tariful de inspecţie care trebuie plătit în contul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, conform reglementărilor în vigoare privind tarifele practicate de Agenţia Naţională a Medicamentului.

Preşedinte,

...................................

Şeful Departamentului inspecţie farmaceutică,

..................................................................

ANEXA Nr. 5

FORMATUL

autorizaţiei unităţii de control independente

1.  Numărul autorizaţiei

2.  Numele/Denumirea deţinătorului autorizaţiei

3.  Adresa/adresele locului/locurilor de efectuare a controlului (Trebuie listate toate locurile autorizate, cu excepţia situaţiei în care fac obiectul unor autorizaţii separate.)

4.  Sediul deţinătorului autorizaţiei

5.  Domeniul acoperit de autorizaţie:           Anexa nr. 1  la autorizaţia unităţii de control independente (Trebuie să se emită anexe separate pentru                                                                                       fiecare loc de efectuare a controlului.)

6.  Bazele legale ale autorizării

7.   Numele persoanei responsabile din Agenţia Naţională a Medicamentului (autoritatea competentă din România care acordă autorizaţia unităţii independente de control)

8.  Semnătura

9.  Data

10.  Anexe ataşate:     - anexa nr. 1;

-  anexa nr. 2 (adresele laboratoarelor care efectuează sub contract anumite testări speciale pentru titularul autorizaţiei       unităţii de control independente);

-  anexa nr. 3 (numele persoanelor responsabile cu controlul calităţii);

-  anexa nr. 4 (data inspecţiei care a stat la baza acordării autorizaţiei; domeniul acoperit de ultima inspecţie).

ANEXA Nr. 1*) la autorizaţia unităţii de control independente

DOMENIUL ACOPERIT DE AUTORIZAŢIE

(Se şterg secţiunile care nu sunt aplicabile sau se foloseşte da/nu)

Numele şi adresa locului:

|_| Medicamente de uz uman

|_| Materii prime

|_| Materiale de ambalare

ACTIVITĂŢI DE TESTARE

|_| Testări fizice, fizico-chimice şi analize instrumentale (conform Părţii 1)

|_| Testări biologice, microbiologice (conform Părţii 2)

|_| Testarea stabilităţii medicamentului (conform Părţii 3)

|_| Alte activităţi (conform Părţii 4) < se va completa>

Partea 1 TESTĂRI FIZICE, FIZICO-CHIMICE ŞI ANALIZE INSTRUMENTALE

1.1

Metode fizice, fizico-chimice şi chimice

1.1.1, Metode fizice

1.1.1.1. Indice de refracţie

1.1.1.2. Punct de fierbere

1.1.1.3. Punct de topire

1.1.1.4. Punct de picurare

1.1.1.5. Punct de solidificare

1.1.1.6. Interval de distilare

1.1.1.7. Vâscozitate

1.1.1.8. Densitate relativă

1.1.1.9. Putere rotatorie

1.1.1.10. Determinarea concentraţiei în alcool

1.1.1.11. Alte metode <se va completa>

1.1.2. Metode fizico-chimice

1.1.2.1. Solubilitate

1.1.2.2. Aspectul şi coloraţia soluţiilor

1.1.2.3. Polarografie

1.1.2.4. Pierdere prin uscare

1.1.2.5. Reziduu prin calcinare

1.1.2.6. Determinarea pH-ului

1.1.2.7. Determinarea apei

1.1.2.8. Titrarea potenţiometrică

1.1.2.9. Alte metode <se va completa>

1.1.3. Metode chimice 1.1.3.1. Indici

*) Anexa nr. 1 la autorizaţia unităţii de control independente este reprodusă în facsimil.

1.1.3.1.1. Indice de aciditate

1.1.3.1.2. Indice de ester

1.1.3.1.3. Indice de hidroxil

1.1.3.1.4. Indice de ester

1.1.3.1.5. Indice de peroxid

1.1.3.1.6. Indice de saponificare

1.1.3.2. Substanţe nesaponificabile

1.1.3.3. Controlul limitelor pentru impurităţi anorganice

1.1.3.4.  Controlul limitelor pentru substanţe organice uşor carbonizabile

1.1.3.5. Dozarea grupării metoxi

1.1.3.6. Dozarea nitrogenului din combinaţiile organice

1.1.3.7. Mineralizarea halogenilor şi a sulfului legaţi organic

1.1.3.8. Alte metode <se va completa>

1.2.

Metode instrumentale

1.2.1. Spectrofotometrie

1.2.1.1.  Spectrofotometrie în ultraviolet şi vizibil

1.2.1.2. Spectrofotometrie în infraroşu

1.2.1.3. Spectrofotometrie de absorbţie atomică

1.2.1.4. Alte metode <se va completa>

1.2.2. Cromatografie

1.2.2.1. Cromatografie pe hârtie

1.2.2.2. Cromatografie în strat subţire

1.2.2.3. Cromatografie de gaze

1.2.2.4. Cromatografie de lichide sub presiune

1.2.2.5. Alte metode <se va completa>

1.3.

Metode farmacotehnice

1.3.1. Dezagregare

1.3.2. Dizolvare

1.3.3. Alte metode <se va completa>

1.4.

Metode farmacognostice

1.4.1. Factorul de îmbibare al produselor vegetale

1.4.2. Indice de amăreală

1.4.3. Dozarea saponinelor cu acţiune hemolitică din produsele vegetale

1.4.4. Dozarea substanţelor solubile din produsele vegetale

1.4.5. Dozarea taninurilor din produsele vegetale

1.4.6. Dozarea uleiurilor volatile din produsele vegetale

1.4.7. Alte metode <se va completa>

Orice restricţii sau observaţii care să clarifice domeniul acestor activităţi de testare

........................................................................................................................................................................ .........................................................

Partea a 2-a TESTĂRI BIOLOGICE, MICROBIOLOGICE

2.1.

Metode biologice, microbiologice şi biochimice

2.1.1. Biologice, microbiologice

2.1.1.1. Controlul sterilităţii

2.1.1.2. Contaminare microbiană

2.1.1.3. Controlul eficacităţii conservanţilor microbieni

2.1.1.4. Activitatea microbiologică a antibioticelor

2.1.1.5. Impurităţi pirogene 2.1.1.6 Impurităţi toxice

2.1.1.7. Alte metode <se va completa>

2.1.2. Biochimice

2.1.2.1. Identificarea proteinelor serice prin tehnica dublei difuziuni în gel

2.1.2.2. Activitatea enzimatică a chimotripsinei

2.1.2.3. Activitatea enzimatică a pancreatinei

2.1.2.4. Activitatea enzimatică a pepsinei

2.1.2.5. Activitatea enzimatică a tripsinei

2.1.2.6. Activitatea vasopresoare

2.1.2.7. Impurităţi hipotensive

2.1.2.8 Alte metode <se va completa>

Orice restricţii sau observaţii care să clarifice domeniul acestor activităţi de testare

........................................................................................................................................................................ .........................................................

Partea a 3-a TESTAREA STABILITĂŢII MEDICAMENTULUI

3.1.

Stabilitatea în condiţii normale

3.2.

Stabilitatea în condiţii accelerate

3.3.

Fotostabilitatea

Orice   restricţii   sau   observaţii   care   să   clarifice   domeniul   acestor   activităţi   de testare ........................................................................................................................................................................ .....................................................................

Partea a 4-a ALTE ACTIVITĂŢI

(se va completa după caz)

4.1.

4.2.

4.3.

....

Orice   restricţii   sau   observaţii   care   să   clarifice   domeniul   acestor   activităţi   de testare ........................................................................................................................................................................ .....................................................................

ANEXA Nr. 2 la autorizaţia unităţii de control independente

Adresa/adresele laboratoarelor care efectuează sub contract anumite testări speciale pentru titularul autorizaţiei unităţii de control independente:........................................................................................................................................................................ .....................................................................

ANEXA Nr. 3 la autorizaţia unităţii de control independente

Numele persoanei/persoanelor responsabile cu controlul calităţii:.................................................................................................................................. ........................................................................................................................................................................ .....................................................................

ANEXA Nr. 4 la autorizaţia unităţii de control independente

Data inspecţiei pe baza căreia s-a acordat autorizaţia: ..............................................

                                                                                              (ziua, luna, anul)

Domeniul acoperit de ultima inspecţie .....................................................................

ANEXA Nr. 6

Către

AGENŢIA NAŢIONALĂ A MEDICAMENTULUI

Departamentul inspecţie farmaceutică

Unitatea ......................................................., cu sediul în .......................................,

adresa ........................................................................, telefon/fax........................................, înregistrată la registrul comerţului .........................................., cod fiscal .........................., reprezentată prin ....................................................................,funcţia ................................,

                                                                       (numele şi prenumele)

în conformitate cu art.  10 din  Reglementările privind controlul calităţii medicamentelor pe bază de contract, încheiat între unitatea de producţie şi o unitate de control din afara locului de producţie, în cazul unor testări speciale, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 873/2006, vă rog să eliberaţi o nouă autorizaţie.

Anexăm la prezenta cerere dovada anunţării pierderii autorizaţiei unităţii de control independente în cotidianul ..............

Semnătura şi ştampila

.....................................


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 873/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 873 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 873/2006
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu