Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 75 din 21 martie 2006

privind aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileste criterii pentru zonare si supraveghere oficiala ca urmare a suspiciunii sau confirmarii anemiei infectioase a somonului

ACT EMIS DE: AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 327 din 11 aprilie 2006



Văzând Referatul de aprobare nr. 21.280 din 20 februarie 2006, întocmit de Direcţia de integrare europeană şi relaţii internaţionale din cadrul Autorităţiii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia,

preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Norma sanitară veterinară ce stabileşte criterii pentru zonare şi supraveghere oficială ca urmare a suspiciunii sau confirmării anemiei infecţioase a somonului, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă orice alte dispoziţii contrare.

Art. 4. - Prezentul ordin constituie transpunerea Deciziei Comisiei 2003/466/CE ce stabileşte criterii pentru zonare şi supraveghere oficială ca urmare a suspiciunii sau confirmării anemiei infecţioase a somonului, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 156 din 25 iunie 2003, p. 61.

Art. 5. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 15 zile de la publicare.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Ion Agafiţei

ANEXĂ

NORMA SANITARĂ VETERINARĂ

ce stabileşte criterii pentru zonare şi supraveghere oficială ca urmare a suspiciunii sau confirmării anemiei infecţioase a somonului

Articol unic. - Planurile de recoltare a probelor şi metodele de diagnostic pentru depistarea şi confirmarea anemiei infecţioase a somonului, care va fi denumită în continuare AIS, precum şi criteriile de zonare şi supraveghere oficială ce urmează suspiciunii sau confirmării AIS sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta normă sanitară veterinară.

ANEXA la norma sanitară veterinară

PLANURI

de prelevare a probelor şi metode de diagnostic pentru depistarea şi confirmarea AIS şi criterii pentru zonare şi supraveghere oficială ce urmează suspiciunii sau confirmării AIS

Introducere şi definiţii

Prezenta anexă:

a)  furnizează liniile directoare şi cerinţele minime pentru planurile de prelevare a probelor şi metodele de diagnostic pentru depistarea şi confirmarea prezenţei AIS;

b)  integrează prevederile şi definiţiile stabilite de Norma sanitară   veterinară   privind condiţiile de sănătate a animalelor, care reglementează punerea pe piaţă a animalelor şi a produselor de acvacultura, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 494/2001, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 191 din 21 martie 2002, ce transpune Directiva Consiliului 91/67/CEE, şi de Norma sanitară veterinară cu privire la măsurile minime pentru controlul anumitor boli ale peştilor, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 241/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 813 din 8 noiembrie 2002, ce transpune Directiva Consiliului 93/53/CEE;

c)   stabileşte prevederile având ca scop punerea unui diagnostic corect, controlul şi supravegherea AIS, în caz de suspiciune sau confirmare a AIS;

d)   se adresează atât autorităţilor responsabile pentru controlul AIS, cât şi personalului laboratorului ce efectuează testări cu privire la această boală. Se bazează pe procedurile de prelevare a probelor, principiile şi aplicaţiile testelor de laborator şi evaluarea rezultatelor acestora, precum şi pe tehnicile detaliate de laborator. Cu toate acestea, atunci când este adecvat, laboratoarele pot aplica modificări ale testelor descrise în prezenta anexă sau pot utiliza teste diferite, cu condiţia să se demonstreze că au o sensibilitate şi specificitate echivalente sau superioare. In plus, sunt stabilite criteriile pentru stabilirea zonării şi supravegherii oficiale ca urmare a suspicionării sau confirmării AIS.

Pentru scopul prezentei anexe, se vor aplica următoarele definiţii suplimentare:

a)  zonă de captare a apei - întreaga zonă de captare, începând de la sursa cursului de apă până la estuar, sau o parte a acestei zone, începând de la sursa de apă până la o barieră naturală ori artificială care previne migrarea peştelui de la această barieră;

b)  zonă de coastă - o parte a coastei sau a apei mării ori a unui estuar, cu o delimitare geografică precisă, ce constă într-un sistem hidrologic omogen sau într-o serie de asemenea sisteme.

I. Criteriile pentru diagnosticarea AIS şi pentru stabilirea zonelor, anumite măsuri de control şi supraveghere oficială

1.1.  Principii generale pentru diagnosticul AIS

Motivele rezonabile pentru ca peştii să fie suspectaţi ca fiind infectaţi cu virusul AIS sunt enumerate la pct. 1.2. Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să se asigure că în urma unei suspiciuni la o fermă cu peşti infectaţi cu virusul AIS se va efectua cât mai curând posibil o anchetă oficială pentru a confirma sau a infirma prezenţa bolii prin inspecţie şi examinare clinică, precum şi prin recoltarea şi selectarea probelor şi a metodelor de examinare la laborator, aşa cum sunt stabilite la pct. III şi IV. In scopul confirmării oficiale a prezenţei AIS trebuie să fie îndeplinit oricare dintre cele trei seturi de criterii stabilite la pct. I.3:

1.2.  Suspiciunea infecţiei cu AIS

1.2.1. Prezenţa AIS trebuie suspectată dacă se îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:

a) prezenţa unor constatări post-mortem compatibile cu prezenţa AIS, cu sau fără semne clinice de boală. Constatările post-mortem şi semnele clinice de boală trebuie să fie în conformitate cu cele stabilite de ediţia curentă a Manualului Organizaţiei Internaţionale a Epizootiilor (O.I.E.) de diagnostic pentru bolile animalelor acvatice;

b)   izolarea şi identificarea virusului AIS în culturi celulare de la o singură probă prelevată de la orice peşte din ferma descrisă la pct. III;

c)  o probă rezonabilă a prezenţei AIS în cel puţin două teste independente de laborator, cum ar fi: PCR-RT (pct. IV) şi testul IAF (pct. V);

d)   transferul peştilor vii într-o exploataţie unde există motive serioase de a suspecta prezenţa AIS în momentul transferului peştilor;

e)   acolo unde o investigaţie prezintă alte elemente epidemiologice substanţiale care să conducă la AIS - ferme suspecte sau confirmate.

I.2.2. Suspiciunea de AIS poate fi exclusă dacă investigaţiile, implicând cel puţin o inspecţie clinică pe lună pe o perioadă de 6 luni, nu mai evidenţiază semnificativ prezenţa AIS.

1.3.  Confirmarea AIS

Prezenţa AIS trebuie considerată ca şi confirmată dacă este îndeplinit unul dintre criteriile de la lit. a), b) sau c):

a)   semne clinice şi constatări post-mortem compatibile cu AIS, în conformitate cu ediţia curentă a Manualului O.I.E. de diagnostic pentru bolile animalelor acvatice, incluzând: moartea, slăbirea sau comportamentul anormal al peştelui, semne de anemie sau dacă sunt observate alte constatări post-mortem şi schimbări patologice, iar virusul AIS este detectat după una dintre următoarele metode sau mai multe:

(i) izolarea şi identificarea virusului AIS în cultură celulară de la cel puţin o probă prelevată de la orice peşte din ferma descrisă la pct.  III;

(ii) detectarea virusului AIS prin metodele PCR-RT descrise la pct. IV;

(iii) detectarea virusului AIS în ţesuturi sau în preparate tisulare prin intermediul anticorpilor specifici împotriva virusului AIS (de exemplu: testul indirect cu anticorpi fluorescenţi sau amprentele renale descrise la pct. V);

b)   izolarea şi identificarea virusului AIS în două probe de la unul sau mai mulţi peşti, din ferma testată în diferite ocazii, folosindu-se metodele descrise la pct. III;

c)   izolarea şi identificarea virusului AIS din cel puţin o probă prelevată de la orice peşte din fermă, folosindu-se metodele descrise la pct. III, cu confirmarea existenţei virusului AIS în preparate tisulare provenite de la orice peşte din fermă, folosindu-se fie PCR-RT (pct. IV), fie testul IAF (pct. V).

1.4.   Criterii pentru stabilirea şi revocarea zonelor pentru control şi supraveghere oficială ca urmare a suspiciunii şi confirmării AIS

I.4.1. In scopul stabilirii unui program de supraveghere oficială bazat pe risc, statele membre ale Uniunii Europene trebuie să stabilească controale corespunzătoare şi zone de supraveghere în vecinătatea unei exploataţii a cărei infectare cu AIS este suspectată sau confirmată oficial.

I.4.2.   Zonele pentru control şi supraveghere oficială stabilite trebuie să fie definite pe baza unei analize de la caz la caz a riscului răspândirii ulterioare a bolii. In conformitate cu situaţia epizootica, zona de captare a apei sau zona de coastă:

(i) trebuie să fie definită ca zonă de control; sau

(ii) se poate ca zonele de coastă şi zonele de captare a apei extinse să fie divizate în zonă de control şi zonă de supraveghere, dacă împiedicarea răspândirii AIS nu este compromisă.

In plus, supravegherea adiţională a zonelor poate să fie, după cum este necesar, stabilită în afara zonei de captare a apei sau a zonei de coastă.

I.4.3.   Factorii principali de luat în considerare pentru stabilirea zonelor de mai sus sunt cei care influenţează riscurile de răspândire a bolii la peştii din ferme sau la cei sălbatici, precum: numărul, rata şi distribuţia mortalităţii peştilor din ferma suspectată sau în care s-a confirmat infectarea cu virusul AIS; cauza mortalităţii din ferma respectivă; distanţa până la fermele din vecinătate şi densitatea acestora; fermele de contact; speciile prezente în fermă; managementul care se aplică în fermele afectate şi în cele învecinate; condiţiile hidrodinamice şi alţi factori semnificativi epidemiologie, identificaţi în cadrul investigaţiilor epizootice efectuate în conformitate cu art. 5 alin. (2) şi art. 8 din Norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 241/2002.

I.4.4 Pentru stabilirea zonelor pentru control şi supraveghere oficială se vor aplica următoarele criterii minime:

I.4.4.1.   Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să stabilească o zonă de control în vecinătatea imediată a fermelor în care s-a confirmat prezenţa virusului AIS, după cum urmează:

-   în zonele de coastă: zona inclusă într-un cerc cu raza egală cu cel puţin lungimea unei deplasări a mareei sau cu o lungime de cel puţin 5 km, cu centrul în ferma în care s-a confirmat existenţa virusului AIS, sau o zonă echivalentă determinată în conformitate cu datele hidrodinamice şi epidemiologice corespunzătoare; sau

-  în zonele interioare: întreaga zonă de captare a apei din ferma în care s-a confirmat infectarea cu virusul AIS; în zonele extinse de captare a apei Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate să limiteze extinderea zonei la părţi ale zonei de captare, cu condiţia de a nu compromite împiedicarea răspândirii AIS.

I.4.4.2.  O zonă temporară de control trebuie stabilită, în cazul suspicionării prezenţei virusului AIS, pe baza aceloraşi criterii care au fost trasate pentru zona de control.

I.4.4.3.   O zonă de supraveghere trebuie stabilită, dacă este necesar, de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor în afara zonei de control în sectoare în care este considerată suficientă o supraveghere mai puţin intensă şi trebuie să corespundă cu:

-  în zonele de coastă: o suprafaţă care în jurul zonei de control se suprapune zonei ce acoperă distanţa deplasării mareei sau o suprafaţă care înconjoară zona de control şi este cuprinsă într-un cerc cu raza de 10 km pornind din centrul zonei de control ori o zonă echivalentă, determinată în conformitate cu datele hidrodinamice şi epidemiologice; sau

-   în zonele interioare: dacă este necesar, cu o zonă extinsă, situată în afara zonei de control stabilite.

I.5.   Vid sanitar şi suprimarea zonelor stabilite

I.5.1.  Autoritatea competentă din România se va asigura că toate fermele din cadrul zonelor de control fac obiectul unei perioade corespunzătoare de vid sanitar după ce au fost golite de peşte şi dezinfectate după cum este necesar.

Durata perioadei de vid sanitar în ferma în care s-a confirmat infectarea cu AIS trebuie să fie de cel puţin 6 luni. Durata perioadei de vid sanitar pentru alte ferme aflate în zone de control va fi determinată de autoritatea competentă, evaluându-se riscul fiecărui caz.

Atunci când toate fermele din zona de control sunt golite, se vor aplica cel puţin 6 săptămâni de vid sanitar sincronizat.

In plus, autoritatea competentă poate decide asupra instituirii vidului sanitar în fermele din zonele de supraveghere stabilite.

I.5.2.   Zonele de control stabilite nu pot fi suprimate şi repopulate până când toate fermele situate în aceste zone nu au fost golite de peşte, dezinfectate după cum este necesar şi supuse vidului sanitar în conformitate cu pct. I.5.1. Când este efectuată repopularea zonelor, zonele de control trebuie transformate în zone de supraveghere, aşa cum este stabilit la pct. I.4.4.3.

I.5.3.   Zonele temporare de control stabilite nu pot fi suprimate până când nu a fost exclusă suspiciunea de AIS în conformitate cu pct. I.2.2. In cazul confirmării AIS în conformitate cu pct. I.3, zona temporară de control va fi transformată în zonă de control.

I.5.4.   Zonele de supraveghere stabilite nu pot fi suprimate decât după 2 ani de la suprimarea zonei de control.

I.6.   Supravegherea oficială ca urmare a suspiciunii sau confirmării AIS

I.6.1. Cu referire la art. 5 alin. (2) şi la art. 6 din Norma sanitară veterinară, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 241/2002, ce transpune Directiva 93/53/CEE, şi pentru a stabili distribuţia şi evoluţia bolii ca urmare a suspiciunii sau confirmării AIS într-o fermă, un program oficial de supraveghere bazat pe risc trebuie efectuat de autoritatea competentă ori de serviciile calificate de sănătate a peştilor în toate fermele situate în zona stabilită, cu consultarea şi sub controlul autorităţii competente.

I.6.2.   Pentru scopul aplicării unui astfel de program de supraveghere oficială, autoritatea competentă trebuie, dacă este necesar, printr-o inspecţie la faţa locului, să identifice toate fermele din zonele stabilite şi să facă un recensământ oficial al tuturor speciilor, categoriilor şi numărului peştilor care sunt ţinuţi în ferme, incluzând şi cifrele de mortalitate.

I.6.3.  In urma recensământului oficial iniţial, fermele din cadrul zonelor de control temporare stabilite, care conţin somonul de Atlantic (Salmo salar) sau orice altă specie la care cea mai recentă ediţie a Codului O.I.E. de sănătate a animalelor acvatice se referă ca fiind susceptibilă sau potenţial purtătoare de AIS, trebuie să raporteze autorităţii competente, la fiecare 14 zile, date asupra mortalităţii. Mortalitatea crescută trebuie raportată zilnic şi pe cuşcă.

Autoritatea competentă trebuie să investigheze orice creştere semnificativă a mortalităţii într-o fermă.

Dacă suspiciunea este confirmată, toate fermele din zonele de control stabilite trebuie să raporteze săptămânal autorităţii competente asupra mortalităţii, în fiecare zi şi pe fiecare cuşcă.

Fermele care se află în zonele de supraveghere vor raporta rata mortalităţii autorităţii competente la fiecare 14 zile.

In plus, inspecţiile se vor efectua regulat timp de un an în zonele prestabilite şi cu frecvenţa precizate în tabelul nr. 1. Cu toate acestea, când condiţiile climatice fac ca aceste inspecţii să nu fie posibile o perioadă din an, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate stabili în planul de contingenţă altă frecvenţă pentru inspecţii.

Programul de supraveghere oficiala

                                                                        - Tabelul nr. 1  -

Localizarea fermei

Numărul minim de inspecţii într-un an

Numărul minim

de inspecţii într-un an după ce zona a fost suprimată

Zonă de control

12

Zonă de supraveghere

6

6

Zonă temporară de control

6

Programul de supraveghere va fi continuat până când zona va fi suprimată.

I.6.4. Inspecţiile, precum şi selecţia, colectarea, prepararea şi expedierea probelor trebuie efectuate potrivit pct. II.1, II.2, II.3 şi II.4. Examinarea probelor trebuie făcută în conformitate cu pct. III şi IV.

II. Inspecţia şi prelevarea probelor

II.1. Inspecţia, selecţia şi colectarea probelor la o fermă unde se suspectează prezenţa AIS

II.1.1.   La inspecţiile obişnuite efectuate în cadrul programului de supraveghere oficială descris la pct. I.6 şi în fermele suspecte de infectarea cu anemia infectioasă a somonului, toate echipamentele fermelor (cuşti, rezervoare sau lacuri artificiale) vor fi inspectate pentru a se detecta prezenţa eventualelor cazuri de peşti morţi, slăbiţi sau care au un comportament anormal. Pe cât posibil, peştii morţi de curând (nedescompuşi), slăbiţi sau cu comportament anormal vor fi examinaţi pentru a detecta semnele clinice sau pentru a efectua constatarea post-mortem a prezenţei anemiei infecţioase a somonului, aşa cum este descrisă în actuala ediţie a Manualului O.I.E. pentru diagnosticul bolilor animalelor acvatice.

II.1.2.   Dacă sunt observate semne clinice recente, compatibile cu cele ale anemiei infecţioase a somonului, sau un inspector ori un medic veterinar are un alt motiv să suspecteze faptul că peştele ar putea fi infectat, se va colecta un număr de cel puţin 10 peşti pentru examenul de laborator. Pe cât posibil, probele se vor preleva din rândul cazurilor recente de mortalitate şi al celor slăbite sau cu un comportament anormal. Dacă nu sunt suficienţi peşti care să prezinte semne clinice, atunci numărul de probe va fi completat cu peşti sănătoşi, selectaţi din cuşti, rezervoare sau lacuri artificiale care prezintă cel mai mare nivel de mortalitate sau de peşti care arată semne clinice de boală.

II.1.3.   Dacă se observă cazuri recente de mortalitate, slăbire sau de comportament anormal, însă semnele clinice, împreună cu constatările post-mortem, nu sunt compatibile cu semnele anemiei infecţioase a somonului, recoltarea probelor nu este obligatorie, deşi aceste recoltări pot fi cerute de inspectorul sau medicul veterinar pentru efectuarea diagnosticului diferenţiat.

II.1.4.  Acolo unde peştii proveniţi din ape naturale sunt suspectaţi ca fiind infectaţi cu anemia infectioasă a somonului, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor se va asigura că probele corespunzătoare sunt prelevate şi examinate prin metodele clinice şi de laborator adecvate, după cum este stabilit la pct.  II -VI,  pentru a exclude sau a confirma prezenţaanemiei infecţioase a somonului şi pentru  a aprecia dacă apariţia bolii prezintă o ameninţare semnificativă pentru ferma piscicolă.

II.2. Pregătirea probelor provenite de la peşti

II.2.1.   Probele pentru examinarea histologică trebuie prelevate doar de la peşti care au fost ucişi de curând, care aveau semnele clinice sau constatările post-mortem compatibile cu prezenţa bolii. Se vor preleva probe din orice leziune internă sau externă şi, în orice caz, probe de ficat, de rinichi median, inimă şi splină vor fi prelevate de la fiecare peşte, folosindu-se un bisturiu, şi vor fi transferate într-o soluţie salină de formol, tamponată cu o concentraţie cuprinsă între 8 şi 10% (vol./vol.). Proporţia dintre fixator şi ţesut trebuie să fie de cel puţin 20:1 pentru asigurarea unei conservări satisfăcătoare a ţesutului.

II.2.2.   Ţesuturile pentru examinarea virusologică vor fi prelevate de la toţi peştii din eşantion. Probele vor fi recoltate în dublu exemplar pentru reconfirmarea rezultatelor. Bucăţi de ficat, rinichi anterior, inimă şi splină vor fi prelevate de la peşti, folosindu-se un instrument steril, şi vor fi transferate într-un tub de plastic conţinând 9 ml soluţie de transport, adică un mediu de cultură celulară cu antibiotic. Este potrivită o combinaţie de 12,5 µg ml-1 fungizonă, 200 U.l. ml-1 polimixină B şi 200 µg ml-1 kanamicină, dar se pot folosi şi alte combinaţii a căror eficienţă a fost demonstrată. Ţesuturile prelevate de la cel mult 5 peşti pot fi colectate într-un singur tub conţinând soluţie de transport şi reprezentate pe un singur eşantion. Greutatea unei probe de ţesut va fi de 1,0 ± 0,5 g.

II.2.3.   Amprentele renale vor fi prelevate pentru testul indirect cu anticorpi fluorescenţi doar de la peşti care au fost ucişi de curând, adică la cel mult două ore de la moarte. O bucată de rinichi median va fi prelevată de la peşte, folosindu-se instrumente sterile. Ţesutul va fi tamponat cu hârtie absorbantă pentru a îndepărta sângele în exces, apoi se va presa în mod repetat pe o lamelă acoperită cu poli-L-lizină. Amprentele individuale vor fi alăturate, dar nu se vor suprapune, pentru a da o continuitate câmpului celular. Sângele şi lichidul tisular nu reprezintă un material relevant pentru acest test. Trebuie să se evite „scurgerea" amprentei renale pe hârtia absorbantă pentru că acest lucru poate produce coagularea sângelui, fapt ce ar produce o mare cantitate de ser proteic pe lamela pentru testare. Amprentele vor fi uscate prin expunere la aer, apoi vor fi păstrate reci şi uscate, dacă nu sunt fixate imediat. Fixarea trebuie să se facă în termen de 72 de ore din momentul amprentării. Alternativ, amprentele pot fi congelate şi depozitate pentru maximum o lună la temperatura de -20°C înainte de fixare.

II.2.4.   Peştii care prezintă semne de anemie pot fi asomaţi şi imediat li se vor recolta probe de sânge heparinat pentru examenul hematologic, precum şi pentru măsurarea hematocritului.

II.2.5.   Ţesuturile pentru analizele PCR-RT vor fi prelevate de la toţi peştii din eşantion. Se va preleva de la peşte  o  bucată din  rinichiul  anterior sau  median  şi,

folosindu-se un instrument steril, se va transfera într-un microtub care conţine 1 ml soluţie pentru conservarea ARN a cărei eficacitate e dovedită. Ţesuturile care provin de la cel mult 5 peşti pot fi colectate într-un singur tub cu soluţie conservantă, reprezentând o singură probă. Greutatea unei singure probe de ţesut nu va avea mai mult de 0,5 g. Când peştele este prea mic pentru a se putea obţine o probă din greutatea cerută, bucăţile de rinichi, inimă, splină, ficat sau cecumuri pilorice pot fi prelevate, în această ordine, pentru a obţine o probă de 0,5 g. II.3. Expedierea probelor prelevate de la peşte

II.3.1.   Probele de sânge şi tuburile care conţin ţesuturi de la peşte pentru examinarea virusologică sau pentru analizele PCR-RT vor fi plasate în containere izolate (de exemplu, cutii cu perete gros de polistiren), cu o cantitate suficientă de gheaţă sau de baterii de refrigerare pentru a asigura răcirea probelor pe timpul transportului către laborator. Se va evita congelarea, iar la momentul recepţiei trebuie să mai existe încă gheaţă în cutia de transport a recipientului sau una ori mai multe baterii de refrigerare trebuie să fie încă, parţial sau complet, îngheţate. In circumstanţe excepţionale, probele destinate analizelor PCR-RT şi cele destinate examinării virusologice pot fi congelate şi transportate la laborator la temperatura de -20°C sau mai scăzută.

II.3.2.   Lamelele pentru testul indirect cu anticorpi fluorescenţi trebuie să fie expediate în suporturi pentru lamele împreună cu o cantitate suficientă de substanţă desicatoare pentru a păstra amprentele uscate şi reci după cum se indică mai sus.

II.3.3.   Dacă ţesuturile peştelui sunt transportate într-o substanţă fixatoare pentru examenul histologic, acestea trebuie să fie expediate într-un tub etanş plasat într-un recipient rezistent la şocuri, ca de exemplu în cutii de polistiren cu pereţii groşi.

II.3.4.  In afara cazului când probele au fost congelate, examinarea virusologică trebuie să înceapă cât mai curând posibil şi nu mai târziu de 72 de ore de la colectarea probelor. Probele pentru analizele de confirmare vor fi stocate la temperatura de -20°C sau mai puţin la sosirea la laborator.

II.3.5.   Peştii întregi pot fi transportaţi la laborator dacă în timpul transportului sunt îndeplinite toate cerinţele de temperatură descrise la pct. II.3.1. Peştele întreg va fi învelit în hârtie absorbantă şi expediat în pungă de plastic la temperatură scăzută, după cum s-a menţionat mai sus.

II.3.6.   Peştele viu poate fi, de asemenea, expediat, dar numai sub supravegherea unui serviciu oficial.

II.3.7.   Pentru analizele PCR-RT ale ţesutului conservat în ARNIater, extractul de ARN trebuie transportat într-un anumit timp în funcţie de temperatura la care este stocat. Aceste perioade sunt prezentate mai jos:

-37°C              o zi;

-25°C            o săptămână;

-4°C                o lună;

sub -20°C      nedefinit.

II.3.8. Toate ambalările şi etichetările trebuie să fie executate în conformitate cu prezentele reglementări naţionale şi internaţionale de transport, după cum este adecvat.

II.4. Colectarea unui material de diagnostic suplimentar

Cu acordul laboratorului de diagnostic pot fi recoltate alte ţesuturi de la peşte şi pregătite pentru examinare suplimentară.

III. Examinarea virusologică

III.1.   Pregătirea probelor

III.1.1.   Atunci când apar dificultăţi practice care fac imposibilă inocularea celulelor în 72 de ore de la colectarea probelor de ţesuturi, este acceptată o congelare a ţesuturilor la temperatura de -80°C cel mult 28 de zile. Ţesutul trebuie congelat şi decongelat doar o singură dată înaintea examinării.

III.1.2.   Fiecare probă (ţesuturi inundate în soluţie de transport) trebuie complet omogenizată, folosindu-se un mixer, blender sau un mojar cu pistil, centrifugată la o turaţie de la 2.000 la 4.000 x g timp de 15 minute la o temperatură cuprinsă între 0°C şi 6°C, iar supernatantul va fi filtrat (0,45 µm) şi incubat împreună cu un volum egal de amestec diluant corespunzător de antiser contra serotipurilor indigene ale virusului necrozei pancreatice infecţioase, denumită în continuare NPI. Titrul antiserului trebuie să fie de cel puţin 1:2.000 într-un test de neutralizare pe lamă de 50%. Amestecul va fi incubat timp de o oră la temperatura de 15°C. Acesta reprezintă inoculumul.

Tratarea tuturor inocula cu ser antivirus contra NPI (un virus care într-o mare parte din Europa este prezent în 50% din probele de la peşte) are ca scop prevenirea apariţiei, pe culturi celulare inoculate, a efectului citopatic, denumit în continuare ECP, prin dezvoltarea virusului NPI în culturile celulare inoculate. Acest lucru va reduce durata examinărilor virusologice, precum şi numărul de cazuri în care apariţia ECP va trebui considerată ca indicatoare potenţială de virus AIS.

Atunci când probele provin de la unităţile de producţie care sunt considerate libere de NPI, tratamentul aplicat la inocula serului antivirusului de NPI nu este necesar.

III.2.   Inocularea culturilor celulare

III.2.1. Celulele de SHK-1 (80 pasaje sau mai puţin) ori celulele de TO vor fi cultivate într-un mediu de L-15, care conţine 5% ser de fetus bovin, 2% (v/v) 200 mM de L-glutamină şi 0,08% (v/v) de 2-mercaptoetanol la 50 mM, pe lame de cultură cu 12 sau 24 de godeuri. Celelalte tulpini celulare ale căror eficacitate şi sensibilitate sunt dovedite pentru izolarea virusului AIS pot fi folosite, luându-se în considerare variaţiile şi abilitatea acestor linii de a se reproduce în diferite tulpini celulare. Suspensia de organe tratată cu antiser trebuie inoculată într-o cultură celulară tânără aflată în faza de creştere activă, pentru a da o diluţie finală de material tisular într-un mediu de cultură la 1:1.000. Pentru fiecare suspensie de organe se vor adăuga 40 µl inoculat într-un godeu ce conţine 2 ml de mediu de cultură. Pentru a reduce riscul contaminării încrucişate este recomandat să se folosească lame separate de 12 sau 24 de godeuri pentru probele provenite de la diferite locaţii de ferme piscicole.

III.2.2.   O lamă trebuie lăsată neinoculată pentru a servi drept martor negativ. O altă lamă va fi inoculată cu un izolat de referinţă al virusului AIS ca martor pozitiv, după cum urmează: se vor inocula 100 µl de preparat al virusului AIS (titrat minim 107 TCID 50 ml"1) în primul godeu şi se amestecă bine. Un volum din acest material va fi transferat din primul godeu pe cel de-al doilea pentru a se obţine o diluţie de 1:10 bine amestecată. Această operaţie se va repeta pe toate plăcile pentru a se obţine 6 diluţii 1:10. Stocul (preparaţia mamă) de virus AIS poate fi păstrat la temperatura de -80°C pentru cel mult 2 ani, dar în momentul decongelării trebuie folosit în cel mult 3 zile. Notă: se va avea grijă să se prevină contaminarea încrucişată a probelor cu materialul martorului pozitiv. Pentru evitarea acestui risc, martorii pozitivi se vor aşeza separat şi se vor manipula separat de lamele de testat.

III.2.3.   Probele trebuie incubate la temperatura de 14 ± 2°C pentru cel mult 15 zile.

III.3.  Examenul microscopic

Folosindu-se un microscop, se vor examina de două ori culturi celulare pentru decelarea ECP, prima dată între a 5-a şi a 7-a zi şi apoi între a 12-a şi a 14-a zi după inoculare. Dacă un amestec prezintă ECP, se va iniţia imediat procedura de identificare a virusului, după cum se arată la pct. III.6. Dacă nu se observă nici o urmă de ECP în a 14-a zi, se va executa un test de hemabsorbţie menţionat la pct. III.4.

III.4.  Hemabsorbţia

Reproducerea virusului AIS în culturi celulare nu are întotdeauna ca rezultat apariţia ECP. De aceea, fiecare godeu va face obiectul testului hemabsorbţiei descris mai jos sau, alternativ, fiecare godeu va face subiectul unui test I.F descris, menţionat la pct. III.6.1.

III.4.1.   Mediul de cultură celulară va fi prelevat din fiecare godeu, inclusiv martorii pozitivi şi negativi, şi fiecare prelevare va fi pusă într-un tub steril etichetat. Se vor adăuga în fiecare godeu 500 µl 0,2% (v/v) suspensie de globule roşii spălate din sânge de iepure sau cal ori o suspensie de 0,05% (v/v) de globule roşii spălate din sânge de păstrăv-curcubeu sau de somon de Atlantic şi se lasă la incubat la temperatura camerei timp de 45 de minute. Celulele roşii vor fi îndepărtate şi fiecare godeu va fi spălat de câte două ori cu mediul L-15. Fiecare godeu va fi examinat la microscop.

III.4.2.   Prezenţa ciorchinelui de globule roşii aderând la suprafaţa celulelor de SHK-1 sau TO va indica prezenţa probabilă a infecţiei cu ortomyxovirus. Dacă testul hemabsorbţiei este pozitiv, se va executa imediat un test de identificare cu virus, după cum este menţionat la pct. III.6.

III.5.  Subcultivare sau reînsămânţare

III.5.1.  Subcultivarea se va efectua între a 13-a şi a 15-a zi. Se vor adăuga 225 µl supernatant de cultură în godeurile care conţin celule proaspete de SHK-1 în faza activă de creştere, pe lame de 12 godeuri, apoi se lasă la incubat, la temperatura de 14 ± 2°C cel mult 18 zile. Folosindu-se un microscop, culturile celulare se vor examina de două ori pentru ECP, între cea de-a 5-a şi cea de-a 7-a zi şi între cea de-a 14-a şi cea de-a 18-a zi după inoculare. Dacă vreun amestec prezintă ECP, imediat va fi iniţiată procedura de identificare a virusului menţionată la pct. III.6. Dacă nu se observă prezenţa ECP între cea de-a 14-a şi cea de-a 18-a zi, se va executa un test de hemabsorbţie, după cum se prevede la pct. III.4.

III.5.2.   Dacă se produce un efect citotoxic în primele 7 zile de incubare, subcultivarea se va executa în acest stadiu şi celulele trebuie incubate 14 - 18 zile şi subcultivate din nou cu încă o incubare de 14-18 zile. Dacă efectul citotoxic apare după 7 zile, subcultivarea se va mai executa o singură dată şi celulele vor fi incubate pentru a se obţine un total de 28-36 de zile de incubare de la prima inoculare.

III.5.3.   Dacă apare contaminarea bacteriană în cultura primară, testul trebuie reluat folosindu-se omogenatul de ţesut stocat la temperatura de - 80°C. Inaintea inoculării omogenatul de ţesut este centrifugat la 4.000 x g timp de 30 de minute la o temperatură cuprinsă între 0 şi 6°C şi supernatantul este filtrat la 0,22 ym. Dacă contaminarea bacteriană apare în timpul subcultivării, supernatantul va fi filtrat la 0,22 ym, inoculat pe celule proaspete şi incubat încă 14-18 zile.

III.6.   Testele de identificare a virusului

Dacă se observă ECP în orice stadiu sau dacă testul hemabsorbţiei este pozitiv, se va efectua identificarea virusului. Metodele de identificare a virusului AIS disponibile sunt: testul imunofluorescenţei IF, menţionat la pct. III.6.1, şi testul PCR-RT, menţionat la pct. IV. Dacă se consideră că pot fi prezente alte virusuri se recomandă efectuarea unor teste suplimentare pentru identificarea acestora. Dacă aceste teste nu permit identificarea cu precizie a virusului în mai puţin de o săptămână, supernatantul trebuie expediat către un laborator naţional de referinţă sau către un laborator de referinţă al Uniunii Europene specializat în bolile peştelui pentru a se identifica imediat virusul.

III.6.1. Imunofluorescenţa (IF)

III.6.1.1. Celulele SHK-1 (80 pasaje sau mai puţin) sau celulele de TO vor fi cultivate într-un mediu L-15 care conţine: 5% ser de fetus bovin, 2% (v/v) de L-glutamină la 200 mM şi 0,08% (v/v) de 2-mercaptoetanol la 50 mM în 24 sau 96 godeuri, cu o densitate care să producă o confluenţă mai mare de 50%. Pot fi, de asemenea, folosite alte linii celulare sau medii de creştere cu eficacitate dovedită. Se vor adăuga 225 µl de supernatant de cultură ce se presupune a fi infectată cu virus în fiecare din cele două godeuri, se amestecă şi se transferă 225 µl pe următoarele două godeuri la o diluţie de 1:5. Două godeuri suplimentare vor fi lăsate neinoculate pentru a servi drept martor. Probele de la fiecare fermă piscicolă vor fi lucrate pe lame separate, la fel şi cele care servesc drept martori. Virusul se controlează folosindu-se un izolat de referinţă al virusului AIS.

III.6.1.2.    Lamelele vor fi incubate la 14±2°C şi examinate microscopic în timp de cel mult 7 zile. Dacă se observă ECP într-un stadiu incipient sau dacă acest lucru nu apare în timpul celor 7 zile, următoarea etapă va fi fixarea. Pentru aceasta, godeurile vor fi spălate cu PBS şi fixate prin incubare cu acetonă 80% timp de 20 de minute la temperatura camerei. Lamelele vor fi uscate la aer şi colorate imediat sau stocate la o temperatură cuprinsă între 0 şi 6°C pentru maximum 24 de ore înainte de colorare.

III.6.1.3.   Duplicatele godeurilor vor fi colorate cu anticorpi monoclonali 3H6F8 de virusul AIS sau orice alt anticorp monoclonal ale cărui eficacitate şi specificitate au fost dovedite, diluate în PBS şi incubate la temperatura de 37 ± 4°C timp de 30 de minute. Anticorpii monoclonali vor fi îndepărtaţi şi lamelele vor fi spălate de trei ori cu Tween 20 0,05% în PBS. Conjugatul IgG marcat cu FITC (izotiocianat de fluoresceină) antişoarece diluat în PBS trebuie adăugat în fiecare godeu şi incubat la temperatura de 37 ± 4°C timp de 30 de minute. Notă: diluţiile de la loturi diferite de anticorpi monoclonali şi conjugatul FITC trebuie optimizate în fiecare laborator.

III.6.1.4.  Godeurile trebuie examinate imediat, folosindu-se un microscop inversat, echipat pentru examinarea fluorescentei cu un filtru corespunzător pentru stimularea FITC. Un test este considerat pozitiv dacă se observă celule flourescente. Pentru ca un test să fie valid trebuie ca martorii pozitivi să dea un rezultat pozitiv, iar cei negativi rezultat negativ.

IV. Examinarea probelor prin PCR-RT

IV. 1. Această secţiune descrie procedura cerută pentru amplificarea PCR a unei părţi a segmentului 8 al genomului virusului AIS care poate fi efectuată pe ţesut de peşte sau în cultura de virus AIS.

IV. 1.1. Extracţia ARN

a)   Se îndepărtează ARNIater de pe fiecare probă. Se adaugă 1 ml de apă distilată tratată cu DEPC în fiecare tub, iar apoi toate tuburile vor fi centrifugate la 13.000 rpm timp de 5 minute la o temperatură cuprinsă între 0 şi 6°C.

b)   Se va îndepărta supernatantul de pe fiecare probă, apoi se vor adăuga 800 µl TRIzol (Invitrogen) sau un alt reactiv, care s-a dovedit a fi echivalent sau mai eficient, pe fiecare probă şi într-un tub conţinând material de control corespunzător (400 µl de apă distilată sau omogenat de rinichi prelevat de la peştii indemni de organisme patogene). Dacă este necesar, ţesuturile vor fi disociate prin pipetări repetate. Tuburile vor fi incubate la temperatura camerei timp de 5 minute. Se vor adăuga în fiecare tub câte 160 µl de cloroform, acestea vor fi foarte bine agitate timp de 3 minute, apoi vor fi centrifugate la 13.000 rpm timp de 15 minute, la o temperatură cuprinsă între 0 şi 6°C.

c)  Stratul apos superior va fi transferat într-un microtub de 1,5 ml etichetat, conţinând 500 µl izopropanol, şi tuburile vor fi incubate timp de 10 minute la temperatura camerei, apoi centrifugate la 6.500 rpm timp de 15 minute la o temperatură cuprinsă între 0 şi 6°C.

d)  Supernatantul va fi îndepărtat şi se va adăuga 1 ml etanol 75% pe tableta de ARN. Tuburile vor fi apoi centrifugate la 6.500 rpm timp de 15 minute, la o temperatură cuprinsă între 0 şi 6°C.

e)   Supernatantul se îndepărtează, iar tuburile vor fi lăsate deschise aproximativ 3 minute pentru a permite etanolului rezidual să se evapore. Se vor adăuga 15 µl de apă distilată tratată cu DEPC pentru a suspenda din nou granula şi, dacă este necesar, se supune unei scurte centrifugări.

f)  Se va folosi un spectrofotometru pentru a se calcula concentraţia de ARN, precum şi gradul de puritate al probelor. Densităţile optice se măsoară la 260 şi 290 nm.

g)   ARN-ul care trebuie folosit imediat (în aceeaşi zi) poate fi totuşi stocat temporar la o temperatură cuprinsă între 0 şi 6°C. ARN care nu este utilizat imediat va fi stocat la temperatura de -80°C.

IV.1.2. Transcripţia inversă (RT)

a)   Vor fi diluate 2 µg de ARN în apă distilată tratată cu DEPC într-un tub de 1,5 ml. Când concentraţia de ARN a unei probe este prea mare pentru a permite utilizarea a 2 µg în reacţia RT, se va utiliza cantitatea maximă posibilă de ARN. ARN diluat va fi incubat la o temperatură cuprinsă între 55 şi 60°C timp de 10 minute.

b)  Tuburile care conţin ARN vor fi plasate pe gheaţă şi se vor adăuga reactivi RT pentru a da concentraţia finală de 1 xtampon, 1 mM dNTPs, 100 ng hexamer aleatoriu, 20 U RNase inhibitor şi 200 U MMLV-TR în volum total de 20 µl.

c)  Tuburile vor fi incubate la temperatura de 37°C timp de o oră.

d)  ADNc va fi stocat la o temperatură cuprinsă între 0 şi 6°C atâta timp cât este necesar şi va fi utilizat în PCR cât de curând este posibil.

IV.1.3. PCR

a)  Se vor adăuga 5 µl de ADNc la 45 µl amestec PCR pentru a da concentraţia finală de 1 xtampon 1,5 mM MgCI2, 0,2 mM pentru fiecare dNTP, 25 pmol pentru fiecare primer şi 1 U de Taq polimerază. Primerii sunt: ISA+(5'-GGC-TAT-CTA-CCA-TGA-ACG-AAT-C-3') (primerul sens) şi ISA-(5'-GCC-AAG-TGT-AAG-TAG-CAC-TCC-3') (primerul contrasens). Controalele negative pentru extragerea RT şi PCR trebuie să fie realizate.

b)  Tuburile vor fi plasate într-un termociclu programat la temperatura de 94°C timp de 5 minute, urmând apoi 35 de cicluri la 94°C timp de un minut, la 55°C timp de un minut, la 72°C timp de un minut, cu o incubaţie finală la 72°C timp de 5 minute.

c) Rezultatul PCR va fi evaluat în urma electroforezei, folosindu-se un gel de agar 2% colorat cu bromură de etidium şi incluzând semne paralele marcate de-a lungul probelor şi controlul negativ pentru etapele RT şi PCR. Un singur produs de PCR de 155 pb va fi considerat un indicativ pentru prezenţa ARN al virusului AIS. Probele care conţin un produs suplimentar de 310 pb vor fi, de asemenea, considerate a conţine ARN al V virusului AIS. Probele care produc produse multiple PCR, incluzând cel puţin unul de aproximativ 155 pb, pot conţine ARN al virusului AIS. Acestea pot fi investigate în continuare, folosindu-se probele de ADN sau secvenţa nucleotidelor.

IV.1.4. Confirmarea prin PCR a virusului AIS izolat în cultură tisulară

Dacă un efect citopatic (ECP) complet a fost observat în cursul examinării virusologice a probelor de ţesut în celulele SHK-1, se vor îndepărta 400 uI de supernatant de pe godeu şi vor fi puse într-un tub steril de 1,5 ml. Se va extrage ARN din această probă, după cum s-a arătat la pct. III.1, şi se va efectua testul PCR-RT. Dacă sunt folosite culturi fără CPE complet, supernatantul va fi îndepărtat, celulele vor fi răzuite de pe suprafaţa godeului sau flaconului şi plasate într-un tub steril de 1,5 ml pentru a se extrage ARN şi a se efectua un test PCR-RT.

IV.1.5. Confirmarea produselor de PCR cu ajutorul probelor ADN

a)   Specificitatea unui produs PCR de 155 pb poate fi evaluată prin probarea unei oligonucleotide care hibridează într-o regiune a produsului PCR, excluzându-se. Produsele PCR vor face obiectul electroforezei în gel de agar 1%, în paralel cu marcarea mărimii şi cu un control pozitiv şi unul negativ pentru etapele RT şi PCR.

b)   ADN va fi supus reacţiei Southern-blot pe o membrană şi oligonucleotidele marcate (5'-CGGGAGTTGATCAGACATGCACTGA AGGTG-3') vor fi incubate cu membrană, după etapele corespunzătoare prehibridării.

c)   Probele nefixate şi cele fixate nespecific vor fi spălate de pe membrană, iar probele fixate vor fi vizualizate.

d)  Probele fixate pe un fragment de 155 pb (şi 310 bp dacă este prezent) vor fi evidenţiate pentru specificitatea PCR şi indică faptul că ARN virusul AIS a fost prezent în probă.

IV.1.6. Secvenţierea nucleotidică a produselor PCR Specificitatea   produselor de PCR poate fi evaluată prin examinarea secvenţei nucleotidelor din produsul  PCR de 155 pb.

a)   Produsul PCR va fi curăţat de gel de agar sau de soluţie.

b)   Fragmentul va fi secvenţiat, folosind aceiaşi primeri ca cei utilizaţi pentru reacţia PCR sau primeri vectori, dacă fragmentul a fost donat într-un vector înaintea secvenţierii.

c)   Secvenţa nucleotidelor va fi comparată cu cea a segmentului 8 al virusului AIS, disponibilă în baza de date EMBL pentru secvenţe nucleotidice (la numerele de acces Y10404, AJ012285, AJ242016).

d) Prezenţa secvenţei corespunzătoare celei a segmentului 8 al virusului AIS este o dovadă a faptului că proba conţine ARN al virusului AIS.

V. Examinarea amprentelor renale prin testul IAF

V. 1. Următorul protocol a fost stabilit pentru examinarea amprentelor renale prin testul IAF

V.2. Prepararea şi colorarea amprentelor

V.2.1. Lamelele vor fi fixate în acetonă sau în metanol/acetonă (1:1) timp de 3 minute şi apoi uscate în aer. Inainte de colorare fiecare lamelă va fi examinată, iar zonele corespunzătoare ale fiecărei lamele vor fi încercuite cu ajutorul unui creion ImmEdge™ sau cu unul similar acestuia şi lăsate să se usuce în aer. Lamelele vor fi apoi plasate într-o soluţie de blocare (lapte smântânit 6% în PBS conţinând Tween 20 0,2%) şi incubate împreună cu o agitare uşoară timp de 30 de minute la temperatura camerei. Fiecare lamelă va fi uscată şi plasată orizontal într-o cutie glisieră care conţine hârtie umedă pentru a menţine o atmosferă umedă.

V.2.2. Fiecare amprentă va fi acoperită cu o soluţie de anticorp monoclonal 3H6F8 contra virusului AIS (sau orice alt anticorp cu eficacitate şi specificitate dovedite) şi cutia glisieră va fi închisă şi incubată cu agitare timp de 60 de minute la temperatura camerei. In mod normal, anticorpul va fi diluat 1:10 şi 1:100 în lapte smântânit 1%, însă diluţia reală trebuie determinată pentru fiecare lot. Lamelele vor fi spălate de câte 3 ori timp de două minute în PBS conţinând 0,1% Tween 20. Fiecare amprentă va fi acoperită cu o soluţie conţinând conjugat de capră antişoarece colorat FITC, diluat 1:1.000 în lapte smântânit 1%, şi incubată într-o atmosferă umedă timp de 60 de minute la temperatura camerei. Lamelele vor fi spălate de câte 3 ori timp de două minute în PBS conţinând 0,1% Tween 20. Fiecare lamelă va fi acoperită cu o soluţie de Citifluortm [500 µl] Citifluortm amestecat cu 1,5 ml de Tween 20 0,1% (v/v) în PBS] sau cu orice alt mediu de fixare potrivit, timp de 10 minute. Lamelele vor fi spălate de 3 ori în PBS conţinând 0,1% Tween 20. Dacă este necesară o contracoloraţie, fiecare amprentă poate fi acoperită cu iodură de propidium (0,01 mg/ml) în PBS conţinând 0,1% Tween 20 şi incubată timp de 3 minute la temperatura camerei. Lamelele vor fi spălate de 3 ori câte două minute în PBS conţinând 0,1% Tween 20. Lamelele vor fi uscate şi fixate în Citifluortm sau în orice alt mediu de fixare potrivit. Lamelele vor fi stocate în întuneric la temperatura de 4°C înainte de examinarea la microscop.

V.3. Examinarea la microscop folosind fluorescenta

Fiecare lamelă va fi examinată la un microscop adecvat pentru epifluorescenţă, folosindu-se un filtru potrivit care va excita FITC producând un verde caracteristic, fluorescent. Toate câmpurile din zonele definite de creionul ImmEdge™ vor fi examinate sub obiective x 10 şi x 20 şi zonele suspecte (cele care prezintă un verde fluorescent) vor fi în continuare examinate sub un obiectiv x 40 şi cu iluminare fluorescentă/fază pentru a se asigura că fluorescenta este bine localizată în celule. Coordonatele zonelor suspecte vor fi înregistrate pentru o confirmare ulterioară a naturii fluorescentei de către un al doilea examinator. După citirea primului examinator, lamelele care sunt pozitive sau cele suspecte vor fi reexaminate de un al doilea examinator şi rezultatele confirmate.

V.4. Controlul

V.4.1. Trebuie efectuate 3 tipuri de controale pentru fiecare lot de lamele colorate pentru TIAF:

-    amprentele renale de la somonul de Atlantic neinfectat (control negativ);

-   culturile celulare SHK-1 neinfectate sau orice alte culturi celulare sensibile (control negativ);

-   culturile celulare SHK-1 afectate de virusul AIS sau orice alte culturi celulare sensibile (control pozitiv).

V.4.2. Dacă este posibil, se recomandă ca o amprentă renală de la un somon de Atlantic infectat cu virusul AIS să fie supusă unui control pozitiv suplimentar.

V.4.3. Dacă un rezultat pozitiv este obţinut în orice control negativ, testul este considerat invalid pentru toate lamelele care compun acel lot. Dacă toate lamelele din lot, supuse unui control pozitiv, sunt negative, testul este considerat invalid pentru toate lamelele care compun lotul respectiv. In cazul nereuşitei controlului unui lot de lamele, acesta va fi distrus şi se va efectua o retestare folosindu-se duplicatele de amprente.

V.5. Examinarea altor ţesuturi

Această tehnică poate fi aplicată altor ţesuturi de peşte, cum ar fi ficatul, splina şi inima, cu condiţia ca o cantitate corespunzătoare de celule endoteliale, leucocite sau limfocite să poată fi depozitată pe lamelă. Procedura standard rămâne aceeaşi pentru fiecare ţesut, deşi pentru unele ţesuturi este de preferat omiterea coloraţiei cu iodură de propidium recurgând la iluminarea în faze pentru identificarea tipului de celule prezente pe amprentă.

VI.  Histologia

Secţiunile incluse în parafină vor fi tăiate la 5 um şi colorate, folosindu-se hematoxilina şi eosină. Schimbările histologice asociate cu AIS sunt descrise în ediţia curentă a „Manualului OIE de diagnostic al bolilor animalelor acvatice".

VII.  Acronime şi abrevieri

ADNc             Acid deoxiribinucleic complementar

ECP               Efect citopatic

DEPC             Dietilpropocarbonat

dNTP             Deoxinucleotidă trifosfat

IF                   Imunofluorescenţă

TIAF               Testul indirect cu anticorpi fluorescenţi

OIE                Oficiul Internaţional de Epizootii

VNPI              Virusul necrozei pancreatice infecţioase

PBS               Tampon fosfat salin

ARN               Acid ribonucleic

PCR-RT        Reacţia lanţului polimeric (transcripţia reversibilă)

SHK-1            Celulele de rinichi anterior de somon

TCID50          Doza infectantă pentru 50% din culturile celulare

 


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 75/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 75 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 75/2006
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu