Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 625 din 22 noiembrie 1990

privind Normele metodologice de aplicare a Hotararii Guvernului nr. 1194/1990

ACT EMIS DE: MINISTERUL FINANTELOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 140 din 12 decembrie 1990


SmartCity3


    Ministrul finantelor,
    in temeiul art. 16 din Hotararea Guvernului Romaniei nr. 978/1990 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor,
    in baza art. 14 din Hotararea Guvernului Romaniei nr. 1194/1990 privind aplicarea tarifului vamal de import in conditiile liberalizarii preturilor, emite urmatorul ordin:
    Art. 1
    Se aproba Normele metodologice de aplicare a Hotararii Guvernului Romaniei nr. 1194/1990, prevazute in anexa la ordin.
    Art. 2
    Prezentul ordin intra in vigoare la data de 1 ianuarie 1991.
    Dat la Bucuresti la 22 noiembrie 1990.

                        Ministrul finantelor
                          Theodor Stolojan

    ANEXA 1

                     NORME METODOLOGICE
    I. Aplicarea tarifului vamal de import
    1. Tariful vamal de import al Romaniei se aplica, cu modificarile stabilite prin hotararile guvernului, tuturor agentilor economici care efectueaza importuri de marfuri.
    2. Scutirea de taxe vamale se aplica direct de unitatile vamale in baza declaratiilor vamale depuse de agentii economici si, dupa caz, a documentelor justificative prevazute de lege.
    3. Facilitatile vamale acordate de Romania importurilor din anumite tari sunt cele prevazute in protocoalele internationale incheiate in acest scop. La importurile din aceste tari se aplica taxele vamale corespunzatoare.
    II. Declararea marfurilor la unitatile vamale
    4. Importatorii si exportatorii, direct sau prin mandatarii ori comisionarii acestora, denumiti in cele ce urmeaza "declarant vamal", depun cate o declaratie vamala pentru fiecare destinatar si pentru o singura marfa sau grupa de marfuri determinata precis din punct de vedere al pozitiei tarifare, chiar daca este emis un singur document de transport si marfurile sunt incarcate in acelasi mijloc de transport.
    5. Declaratia vamala se foloseste pentru declararea si vamuirea la import sau export a bunurilor introduse sau scoase din tara de persoane juridice.
    6. Declaratia vamala se intocmeste in minimum 3 exemplare din care:
    - primul exemplar pentru vama;
    - exemplarul 2, pentru Centrul de calcul al Ministerului Comertului si Turismului;
    - exemplarul 3, pentru agentul economic.
    In cazul declaratiilor vamale de export depuse la o vama de interior se intocmeste un exemplar in plus care se anexeaza la scrisoarea de trasura si se retine de vama de frontiera.
    7. Declaratia vamala se completeaza numai la masina de scris. Nu sunt admise stersaturi sau modificari.
    8. In vederea identificarii marfii in tariful vamal si pentru efectuarea controlului vamal, marfa se va inscrie in declaratia vamala sub denumirea comerciala (prevazuta in contract).
    9. La rubrica privind valoarea se inscrie valoarea in vama stabilita potrivit prevederilor art. 8 din Hotararea nr. 1194/1990, exprimata in moneda din factura.
    10. Declarantul vamal inscrie in declaratia vamala de import pozitia din tariful vamal de import, nivelul taxei vamale si cuantumul taxei vamale calculat prin aplicarea nivelului taxei la valoarea in vama.
    11. Declaratia vamala completata si depusa la vama impreuna cu documentele prevazute la art. 4 din Hotararea nr. 1194/1990 se inregistreaza de organele vamale numai dupa verificarea admisibilitatii ei. Cu ocazia acestei verificari organele vamale constata daca declaratia vamala este corect intocmita, daca a fost depusa impreuna cu toate documentele prevazute de normele legale si daca exista concordanta intre datele din declaratie si documentele prezentate.
    In cazul importului, din momentul inregistrarii taxele vamale de import sunt datorate statului.
    12. Dupa controlul vamal al marfurilor rezultatele se consemneaza in declaratia vamala si se certifica prin semnatura si stampila individuala a lucratorului vamal care a facut controlul. In cazul in care declaratia vamala se anuleaza, aceasta se anexeaza la procesul-verbal de constatare incheiat de organele vamale.
    13. Liberul de vama, definitiv sau provizoriu, potrivit art. 6 din Hotararea nr. 1194/1990 se acorda de lucratorul vamal care efectueaza verificarea incadrarii tarifare, a calculului taxelor vamale si a incasarii taxelor vamale sau a garantiei.
    14. Daca la verificarea incadrarii tarifare, a nivelului taxelor vamale, a valorii in vama si a calculului taxelor vamale se constata erori, lucratorul vamal face rectificarea acestora pe declaratia vamala certificind prin semnatura si stampila proprie.
    15. Unitatile vamale vor preda, pe baza de borderou, punctelor Romtrans exemplarul 2 al declaratiei vamale (import si export) pentru care a fost acordat liberul de vama definitiv pentru a fi transmis prin intermediul Centralei "Romtrans" Bucuresti la Centrul de calcul al sistemului de comert exterior in vederea prelucrarii.
    III. Documentele insotitoare declaratiei vamale
    16. Licenta de import sau export cu indicativul "C", eliberata de Ministerul Comertului si Turismului se depune la vama in original si copie. Pe masura realizarii importurilor sau exporturilor organele vamale completeaza pe verso exemplarului original urmatoarele date: vama emitenta, numarul si data declaratiei vamale, cantitatea derulata si soldul, semnatura si stampila individuala a lucratorului vamal.
    Originalul licentei se restituie declarantului vamal, iar copia se retine de vama.
    Licentele cu indicativele "S" si "A" se depun si se retin de organele vamale numai in fotocopie pentru verificarea felului marfii.
    17. Pentru operatiunile de introducere sau scoatere de bunuri, fara plati de orice fel, efectuate in afara activitatii de comert exterior nu se prezinta la organele vamale licenta. In cazul in care operatiunea este supusa platii taxelor vamale se depune la vama o factura din care sa rezulte valoarea bunurilor.
    In lipsa facturii valoarea se stabileste de organele vamale.
    18. Raspunderea pentru respectarea conditiilor stabilite la eliberarea licentei, altele decat cele cantitative, revine declarantului vamal si nu este supusa verificarii organelor vamale.
    19. Pentru fiecare declaratie se depune la vama un exemplar din factura marfii.
    Daca in pretul de facturare a marfurilor de import, pentru care se datoreaza taxe vamale, nu sunt incluse si cheltuielile externe de transport, manipulare, asigurare si alte cheltuieli aferente transportului, declarantul vamal depune la organele vamale un document din care sa rezulte aceste cheltuieli.
    20. Documentul de transport international al marfurilor se prezinta la vama fara a se retine o copie. Se poate accepta depunerea declaratiei vamale fara prezentarea documentului de transport in cazurile in care marfa este transportata in mijloace de transport care nu apartin unor firme specializate in transporturi internationale.
    21. In cazurile in care la declaratia vamala se depun liste specificative, acestea trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu: felul marfurilor, cantitatea din fiecare unitate de ambalare si cantitatea totala, felul ambalajului, marcajul si numarul unitatilor de ambalare.
    Listele specificative, semnate si stampilate de declarantul vamal se anexeaza la fiecare exemplar al declaratiei vamale si se vizeaza si de lucratorul vamal care a facut controlul marfii.
    22. In cazul importurilor de marfuri al caror nivel de taxa vamala a fost redus prin protocoale internationale care prevad facilitati vamale acordate importurilor facturate din anumite tari, declaratia vamala va fi insotita de certificatul de origine eliberat de organele competente din tarile in cauza.
    Originalul certificatului se retine de organele vamale.
    IV. Garantarea taxelor vamale
    23. Sunt supuse garantarii taxelor vamale mostrele si modelele de referinta, cu valoare comerciala, introduse temporar in tara.
    V. Incasarea taxelor vamale
    24. Incasarea taxelor vamale de la agentii economici, indiferent de forma de proprietate, se poate face prin acceptare (plata efectiva) si prin forme de asigurare (garantie) cu anticipatie a sumelor datorate.
    Pentru efectuarea incasarilor se pot folosi urmatoarele instrumente de plata:
    1. - dispozitia de plata;
    2. - cecul de decontare;
    3. - dispozitia de incasare;
    4. - incasarea in numerar.
    Dispozitia de plata
    25. Dispozitia de plata, intocmita de platitor, se prezinta la banca unde isi are deschis contul, in vederea achitarii taxelor vamale, conform declaratiei vamale depusa la unitatea vamala si inregistrata de aceasta.
    Dispozitia de plata se intocmeste in 3 exemplare avand urmatoarele destinatii:
    - exemplarul 1 serveste la debitarea contului platitorului si se retine de banca;
    - exemplarul 2 serveste pentru creditarea contului unitatii vamale si i se elibereaza acestuia, ca anexa la extrasul de cont;
    - exemplarul 3 se restituie emitentului, ca anexa la extrasul de cont, drept dovada de efectuare a platii.
    26. In cazul in care agentul economic solicita eliberarea bunurilor supuse taxelor vamale intr-un termen mai redus decat circuitul documentelor intre unitatile bancare si intre unitatile bancare si vamale, dispozitia de plata se va intocmi in 4 exemplare.
    Exemplarul 4 se va restitui emitentului, de catre unitatea bancara, purtand viza acesteia, si se va prezenta unitatii vamale pentru eliberarea imediata a bunurilor, aceasta procedand la retinerea exemplarului vizat.
    In cazul cand agentul economic nu prezinta exemplarul nr. 4 din dispozitia de plata cu viza bancii, bunurile se elibereaza din vama numai dupa aparitia in extrasul de cont a taxelor vamale datorate.
    27. La data aparitiei taxelor vamale in extrasul de cont, unitatile vamale vor confrunta sumele prevazute in acesta cu cele din dispozitia de plata si declaratia vamala, procedand la intocmirea chitantei de venituri (formular tipizat).
    Cecul de decontare
    28. Plata taxelor vamale cu cecuri se va accepta numai in carnete de cecuri cu limita de suma. Valoarea minima a unui cec este de 500 lei, iar cea maxima pana la limita disponibilului din carnet.
    La primirea cecului, lucratorul vamal are urmatoarele obligatii:
    - dupa legitimarea si verificarea agentului economic sau a imputernicitului, sa ceara acestuia sa semneze cecul in fata sa si sa verifice daca semnatura corespunde cu specimenul din carnet;
    - sa verifice daca in carnet exista cotorul cecului precedent, daca soldul de pe acesta este bine calculat si daca acopera suma cecului ce se da in plata;
    - sa stabileasca si sa treaca pe cotorul cecului prezentat noul sold al carnetului ramas dupa emiterea cecului de incasare a taxelor vamale, sa semneze si sa aplice stampila;
    - sa treaca pe cecul primit in plata, disponibilul din carnet, inainte de eliberarea cecului.
    Unitatile vamale sunt obligate sa depuna cecul in termen de 24 ore de la primire, la unitatea bancara la care are contul deschis, cu exceptia zilelor in care unitatile bancare sunt inchise. In aceste conditii termenul de depunere se prelungeste pana la prima zi de activitate a unitatii bancare.
    Dupa primirea cecului, unitatea vamala poate acorda liberul de vama.
    Cecurile primite in plata se depun la unitatea bancara, inscrise intr-un borderou (formular tipizat).
    La data aparitiei, in extrasul de cont, a taxelor vamale se va intocmi chitanta de venituri.
    Dispozitia de incasare
    29. Dispozitia de incasare poate fi folosita pentru recuperarea sumelor datorate din taxe vamale in cazul unor recalculari.
    Dispozitia de incasare se completeaza de unitatea vamala, in 3 exemplare, care vor fi depuse la banca unde are deschis contul.
    Incasarea in numerar
    30. Incasarea taxelor vamale in numerar se poate face, in mod exceptional, direct la unitatea vamala atunci cand agentul economic nu poate utiliza modalitatile de plata enumerate mai sus.
    Dupa depunerea sumelor si intocmirea chitantei de venituri, bunurile pot fi eliberate din vama.

                                       


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 625/1990

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 625 din 1990
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu