Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

Ordinul Nr.606 din 07.05.2018

pentru aprobarea Normelor metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor şi unităţilor medicale mobile
ACT EMIS DE: Ministerul Sanatatii
ACT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 432 din 22 mai 2018



SmartCity1

Văzând Referatul de aprobare nr. SP 4.839 din 7.05.2018 al Direcţiei generale de asistenţă medicală şi sănătate publică,având în vedere prevederile art. 135 alin. (3) lit. e) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul sănătăţii emite următorul ordin: Articolul 1Se aprobă Normele metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor şi unităţilor medicale mobile, cuprinse în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. Articolul 2Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii, precum şi direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin. Articolul 3 Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea ANEXĂ NORME METODOLOGICE privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor şi unităţilor medicale mobile Articolul 1
(1) Cabinet medical mobil - structură medicală mobilă organizată pe un autovehicul special amenajat (autobuz, rulotă, tir, autoutilitară, furgon carosat, şasiu carosat, camion carosat, cap tractor cu semiremorcă carosată, container, navă, şalupă, ponton mobil), cu dotări minime, care se deplasează în teritoriu împreună cu personalul medical, în vederea acordării serviciilor medicale, în special în zone rurale sau în zone cu acoperire deficitară cu servicii medicale, atât adulţilor, cât şi copiilor, persoanelor aparţinând categoriilor defavorizate, precum şi celorlalte persoane.
(2) Unitate medicală mobilă - structură medicală mobilă care cuprinde două sau mai multe cabinete medicale mobile, cu anumite facilităţi, organizate pe un autovehicul special amenajat (autobuz, rulotă, tir, autoutilitară, furgon carosat, şasiu carosat, camion carosat, cap tractor cu semiremorcă carosată, container, navă, şalupă, ponton mobil) cu dotări minime, care se deplasează în teritoriu împreună cu personalul medical, în vederea acordării serviciilor medicale, în special în zone rurale sau în zone cu acoperire deficitară cu servicii medicale, atât adulţilor, cât şi copiilor şi persoanelor aparţinând categoriilor defavorizate, precum şi celorlalte persoane.
Articolul 2Unităţile sanitare publice sau private, instituţiile publice din sistemul de sănătate, organizaţiile nonprofit, fundaţiile şi asociaţiile cu activităţi medicale, asociaţiile profesionale, cultele religioase, legal constituite, pot înfiinţa şi organiza în structura lor, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, cabinete şi unităţi medicale mobile. Articolul 3În vederea funcţionării, cabinetele şi unităţile medicale mobile de specialitate, inclusiv cabinetele mobile de medicină dentară şi medicină şcolară, trebuie să obţină autorizaţia sanitară de funcţionare. Articolul 4Autorizaţia sanitară de funcţionare se eliberează de către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, în baza referatului de evaluare, conform prevederilor legale în vigoare. Articolul 5
(1) Pentru fiecare cabinet medical mobil sau unitate medicală mobilă se eliberează câte o autorizaţie sanitară de funcţionare distinctă.
(2) Cabinetele medicale mobile şi unităţile medicale mobile sunt înregistrate în Registrul unic al cabinetelor medicale de la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, inclusiv în baza unui aviz al colegiilor teritoriale ale medicilor, unde îşi are sediul proprietarul.
Articolul 6Reprezentantul legal al cabinetului medical mobil sau al unităţii medicale mobile are obligaţia de a notifica direcţia de sănătate publică pe raza căreia funcţionează, cu minimum 30 de zile înainte de perioada în care îşi va desfăşura activitatea, despre localităţile în care urmează să fie acordate serviciile medicale şi perioada de deplasare. De asemenea, comunicarea va fi făcută şi colegiilor teritoriale ale medicilor din aria teritorială unde vor fi furnizate serviciile medicale. Articolul 7Inspecţia sanitară de stat judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti verifică respectarea condiţiilor igienico-sanitare şi a structurii spaţiilor funcţionale prevăzute, în funcţie de profilul de activitate. Articolul 8
(1) Spaţiile destinate activităţii cabinetelor medicale mobile şi unităţilor medicale mobile pot suferi modificări structurale, de circuite şi acces la utilităţi, în vederea asigurării unei cât mai bune adaptări funcţionale, cu respectarea prevederilor legale în vigoare şi în măsura posibilităţilor tehnico-constructive oferite de spaţiu. Direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti acordă la cerere asistenţă de specialitate de sănătate publică reprezentanţilor legali ai cabinetelor şi unităţilor medicale mobile privind circuitele funcţionale. Orice modificare în structura spaţiilor care au fost autorizate trebuie notificată direcţiilor de sănătate publică şi a municipiului Bucureşti, cu cel puţin 30 de zile înainte de efectuare.
(2) Cabinetul medical mobil trebuie să aibă un spaţiu minim de 7 mp, iar unitatea medicală mobilă, cu minimum două cabinete medicale, trebuie să aibă un spaţiu minim de 13 mp. Cabinetul medical mobil şi unitatea medicală mobilă să fie prevăzute cu dispozitive (rampă de acces, ascensor, elevator platformă) pentru persoanele cu dizabilităţi, conform legii. Amplasarea acestora se va face în zone accesibile populaţiei, pe terenuri neinundabile, ferite de surpări.
(3) Cabinetul sau unitatea medicală mobilă va avea în componenţa minimă:a)sală de tratament - minimum 6 mp; b)spaţiu de depozitare - 1 mp; c)compartiment destinat recoltării de probe, după caz; d)aparatură pentru sterilizarea instrumentarului, după caz; e)instrumentar; f)chiuvetă dotată cu apă curentă; g)în scopul asigurării lanţului de frig, după caz, cabinetul medical mobil va fi dotat cu geantă izotermă cu termometru pentru transportul vaccinurilor şi cel puţin o ladă frigorifică dotată cu termometru pentru transportul probelor biologice, în cazul în care au loc prelevări de fluide biologice, şi acestea nu sunt transportate de unităţi autorizate în acest sens.
(4) Dotarea minimă obligatorie necesară fiecărui cabinet sau fiecărei unităţi medicale mobile, în funcţie de specialitate, va respecta specificul activităţii medicale desfăşurate, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei nr. 153/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, cu modificările şi completările ulterioare.
(5) Sala de tratament se amenajează astfel încât să permită amplasarea dotărilor specifice unui cabinet sau unei unităţi medicale mobile.
(6) Compartimentul de recoltare probe trebuie să respecte următoarele cerinţe:a)să fie proiectat şi construit astfel încât să asigure spaţiul necesar echipamentelor medicale; b)să fie conceput astfel încât cel puţin două persoane să poată să îşi desfăşoare activitatea simultan în poziţie verticală în condiţii confortabile, cu înălţimea acestui compartiment de minimum 2.000 mm; c)interiorul compartimentului de recoltare probe să fie proiectat astfel încât să reducă la minimum riscul de rănire; d)să existe o unitate de aer condiţionat care funcţionează la 220 V, iar în partea de jos o banchetă rabatabilă sub care va fi montată o ladă frigorifică cu termometru, care trebuie să funcţioneze ca anexă a instalaţiei autovehiculului şi la 220 V.
Articolul 9
(1) Spaţiul pentru sterilizarea instrumentarului trebuie să fie distinct de spaţiul cu destinaţia de sală de tratament, în cazul unităţilor medicale mobile sau în cazul în care cabinetul medical mobil nu este dotat cu purificator de aer a încăperii cu UV. În cazul unui cabinet medical mobil, unde spaţiul este minim admis, sterilizarea se poate face atunci când cabinetul este închis, decontaminat, fără a exista alte persoane, în afara personalului autorizat. Utilizarea aparaturii de sterilizare trebuie să respecte prevederile legale în vigoare privind punerea în funcţiune a dispozitivelor medicale. Cabinetele medicale mobile, în funcţie de specialitate, trebuie să aibă şi instrumentar de unică folosinţă, pentru a acoperi perioadele de aglomerare în care nu există suficient instrumentar sterilizat în prealabil.
(2) În cazul în care cabinetul sau unitatea medicală mobilă are un contract cu o unitate autorizată în vederea sterilizării, nu este necesar a se amenaja un spaţiu distinct pentru sterilizarea instrumentarului, dar se va asigura spaţiu distinct pentru depozitarea acestuia.
Articolul 10Autovehiculul va respecta următoarele cerinţe: a)în unitatea medicală mobilă cu minimum două cabinete medicale trebuie să existe minimum două intrări/ieşiri: una în spate care să asigure, în poziţie deschisă, un acces pe verticală de minimum 1.900 mm de la sol şi una în lateral (uşă culisantă cu geam 2/3 mat). În cabinetul medical mobil, cu spaţiul minim autorizat, o singură uşă culisantă laterală de acces este suficientă; b)toate deschiderile vor avea etanşări împotriva infiltraţiilor apei; c)existenţa unei surse de curent, care să facă posibilă încărcarea bateriei şi a celorlalte echipamente, a aparaturii medicale şi încălzirea/răcirea compartimentului destinat recoltării de probe. Este interzisă pornirea motorului cât timp acesta este conectat la o sursă de energie externă de 220 V; d)toate materialele folosite în interiorul vehiculului trebuie să aibă proprietăţi ignifuge, rata de ardere a acestora fiind de maximum 100 mm/minut; e)pardoselile, pereţii, tavanele şi suprafeţele de lucru din încăperile în care se desfăşoară activităţi medicale vor fi: lavabile, rezistente la dezinfectante, rezistente la decontaminări radioactive, rezistente la acţiunea acizilor, în săli de tratamente, negeneratoare de fibre sau particule care pot rămâne suspendate în aer, fără asperităţi care pot reţine praful; f)se interzice mochetarea pardoselilor. Pardoseala va fi prevăzută cu tarchet sau răşini epoxidice. Este interzisă amenajarea de tavane false casetate din materiale microporoase şi cu asperităţi; g)dacă podeaua nu permite fluidelor să se scurgă, trebuie să existe una sau mai multe scurgeri prevăzute cu dopuri, iar marginile pardoselei la nivelul pereţilor vor fi rotunjite urcând pe perete; h)rafturile deschise trebuie construite cu margini rotunjite, iar sertarele trebuie asigurate împotriva deschiderii accidentale; i)existenţa unui sistem de ventilaţie care va asigura un minim de 20 de înlocuiri pe oră a volumului de aer din interior, atunci când vehiculul este staţionar; configuraţia sistemului va preveni intrarea gazelor de eşapament în compartimentul de recoltare probe; j)existenţa unui sistem reglabil, independent, de încălzire a aerului; k)existenţa unui sistem electronic complet de răcire a aerului care va deservi compartimentul de recoltare probe; l)pentru cazurile în care există aparate de radiologie, sunt obligatorii solicitarea şi obţinerea de avize speciale, de amplasare şi funcţionare, din partea autorităţilor responsabile cu controlul activităţilor ce folosesc radiaţii nucleare. În aceste cabinete medicale se vor respecta normele de radioprotecţie şi control individual al expunerii prevăzute de legislaţia în vigoare. Articolul 11Următoarele norme igienico-sanitare sunt obligatorii pentru cabinetele şi unităţile medicale mobile indiferent de tipul de activităţi medicale desfăşurate: a)asigurarea cu apă potabilă din sistem centralizat sau din rezervoare; calitatea apei potabile va fi verificată conform legislaţiei în vigoare. Materialele folosite pentru instalaţia de apă potabilă şi pentru rezervoare trebuie să corespundă cerinţelor legale privind utilizarea în contact cu apa potabilă; b)asigurarea apei calde, conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.338/2007 pentru aprobarea Normelor privind structura funcţională a cabinetelor medicale şi de medicină dentară, cu modificările ulterioare; c)racordarea la reţeaua de canalizare a localităţii sau, în absenţa în zonă a unui sistem public de canalizare, existenţa unei instalaţii proprii (rezervor apă reziduală) care să permită colectarea, transportarea şi evacuarea apelor uzate, în cea mai apropiată localitate cu sistem de canalizare sau staţie de epurare, executată şi exploatată astfel încât să nu provoace contaminarea mediului; d)colectarea, depozitarea şi evacuarea deşeurilor medicale astfel încât să nu existe riscul de contaminare accidentală a mediului; se va avea în vedere respectarea prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale, precum şi elaborarea unui plan de minimizare a producerii de deşeuri medicale; e)asigurarea ventilaţiei optime: naturală şi artificială; f)asigurarea iluminării (naturale sau artificiale) necesare desfăşurării în condiţii optime a activităţii medicale; g)asigurarea limitării zgomotului sub normele admise şi/sau asigurarea protecţiei antifonice eficiente în interiorul şi în afara cabinetelor mobile; h)asigurarea cu materiale pentru efectuarea curăţeniei; i)asigurarea cu dezinfectante, antiseptice şi decontaminante autorizate/înregistrate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide. Folosirea acestora se va face în funcţie de instrucţiunile de utilizare, la concentraţiile şi timpii de utilizare specificaţi de producător; j)asigurarea cu echipament de protecţie specific pentru întregul personal, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Articolul 12Cabinetele şi unităţile medicale mobile autorizate anterior intrării în vigoare a prezentelor norme metodologice au obligaţia să se conformeze acestora în termen de 6 luni de la intrarea lor în vigoare.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 606/2018

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 606 din 2018
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 606/2018
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu