Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 566 din 15 aprilie 2010

pentru aprobarea Instructiunilor privind organizarea si desfasurarea licitatiei publice pentru atribuirea contractelor de închiriere, a Contractului-cadru de închiriere a plajei Marii Negre si a Listei sectoarelor de plaja libere propuse spre închiriere pentru sezonul estival 2010

ACT EMIS DE: MINISTERUL MEDIULUI SI PADURILOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 246 din 16 aprilie 2010



In conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 274/2006, cu modificările ulterioare,

în temeiul art. 15 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1.635/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului si Pădurilor,

ministrul mediului şi pădurilor emite următorul ordin.

Art. 1. - Se aprobă Instrucţiunile privind organizarea şi desfăşurarea licitaţiei publice pentru atribuirea contractelor de închiriere, prevăzute în anexa nr. 1.

Art. 2. - Se aprobă Contractul-cadru de închiriere a plajei Mării Negre, prevăzut în anexa nr. 2.

Art. 3. - Se aprobă Lista sectoarelor de plajă libere propuse spre închiriere pentru sezonul estival 2010, prevăzută în anexa nr. 3.

Art. 4. - Ordinul ministrului mediului şi gospodăririi apelor nr. 222/2006 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind organizarea şi desfăşurarea licitaţiei publice pentru atribuirea contractelor de închiriere, a Contractului-cadru de închiriere a plajei Mării Negre şi a Listei sectoarelor de plajă propuse spre închiriere, cu modificările şi completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 211 din 8 martie 2006, cu modificările ulterioare, se modifică în mod corespunzător.

Art. 5. -Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 6. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul mediului şi pădurilor,

Laszlo Borbely

ANEXA Nr. 1

INSTRUCŢIUNI

privind organizarea şi desfăşurarea licitaţiei publice pentru atribuirea contractelor de închiriere

Art. 1. - (1) Prezentele instrucţiuni au ca obiect reglementarea organizării şi desfăşurării licitaţiei pentru închirierea plajei Mării Negre.

(2) Inchirierea plajei Mării Negre se realizează prin licitaţie publică, conform prevederilor prezentelor instrucţiuni, organizată de Administraţia Naţională „Apele Române" - Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

(3)  Inchirierea se face în baza unui contract, prin care Administraţia Naţională „Apele Române" - Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, denumită în continuare locator, transmite, pentru o perioadă de un an, unei alte persoane, denumită în continuare locatar, dreptul de folosinţă asupra plajei Mării Negre, în schimbul unei chirii.

(4) Bunul asupra căruia se exercită dreptul de folosinţă este plaja Mării Negre, care face parte din domeniul public al statului, aflată în administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române".

Art. 2. - (1) La licitaţie pot participa operatori economici care administrează structuri de primire turistice, proprietari ori administratori de ansambluri rezidenţiale care desfăşoară activităţi de turism, operatori economici care desfăşoară activităţi de divertisment, agrement şi/sau sportive şi autorităţi ale administraţiei publice locale care pot încheia contracte de închiriere cu titularul dreptului de administrare a plajelor, pe perioada unui sezon estival, în condiţiile legii.

(2) Pot participa la licitaţie persoanele prevăzute la alin. (1), care au cumpărat caietul de sarcini şi care au constituit garanţia de participare.

(3) Mai multe persoane juridice au dreptul de a se asocia cu scopul de a depune ofertă comună, fără a fi obligaţi să îşi legalizeze din punct de vedere formal asocierea.

(4) Administraţia Naţională Apele Române -Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral are dreptul de a solicita ca asocierea să fie legalizată numai în cazul în care oferta comună este declarată câştigătoare.

Art. 3. - (1) Administraţia Naţională „Apele Române" - Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral desfăşoară procedurile de licitaţie în baza caietului de sarcini care se aprobă de Consiliul de conducere al Administraţiei Naţionale „Apele Române".

(2) Caietul de sarcini cuprinde:

a) descrierea sectorului de plajă care face obiectul procedurii de licitaţie pentru închiriere;

b) preţul de pornire a licitaţiei pentru fiecare sector de plajă;

c) condiţiile şi regimul de exploatare a bunului închiriat;

d) condiţiile privind eligibilitatea, înregistrarea şi capacitatea economico-financiară;

e) criteriile de selecţie;

f) garanţii;

g) obligaţiile privind protecţia mediului;

h) interdicţia subînchirierii.

(3) Caietul de sarcini va fi pus în vânzare de către locator, la sediul său şi/sau în alte locuri stabilite de către acesta şi prevăzute în anunţul publicitar.

(4) Preţul de vânzare al caietului de sarcini se stabileşte de către Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, prin decizie a conducătorului acesteia.

Art. 4. - (1) Garanţia de participare este obligatorie.

(2) Valoarea garanţiei de participare la licitaţia de închiriere va fi de 10% din valoarea de pornire a chiriei anuale pentru sectorul de plajă ce face obiectul licitaţiei.

(3) Garanţia de participare la licitaţia de închiriere se restituie în cazul ofertanţilor a căror ofertă nu a fost declarată câştigătoare, în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data semnării contractului de închiriere.

Art. 5. - (1) Administraţia Naţională „Apele Române" - Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral va publica anunţul licitaţiei publice într-un cotidian local, într-unui naţional şi într-unui internaţional, precum şi pe site-ul propriu.

(2) Anunţul licitaţiei va conţine:

a) denumirea şi sediul locatorului;

b) obiectul şi durata închirierii;

c) condiţii de procurare a caietului de sarcini;

d) data şi locul de primire a ofertelor;

e) data, ora şi locul de deschidere a ofertelor;

f)  durata în care ofertanţii rămân angajaţi prin termenii ofertelor lor.

(3) Termenul de primire a ofertelor este de 5 zile, începând cu data publicării anunţului licitaţiei publice.

Art. 6. - Oferta trebuie să cuprindă detaliat toate condiţiile prevăzute în caietul de sarcini.

Art. 7. - (1) Ofertanţii transmit ofertele în două plicuri sigilate, unul exterior şi unul interior. Ofertele vor fi înregistrate, în ordinea primirii lor, într-un registru special ţinut de locator.

(2)  Pe plicul exterior se va indica sectorul de plajă propus spre închiriere prin licitaţie publică pentru care este depusă oferta. Plicul exterior trebuie să conţină următoarele documente:

a) garanţia de participare;

b) fişa cu informaţii generale ale ofertantului;

c) declaraţia de participare;

d) documente care dovedesc calităţile şi capacităţile ofertanţilor, conform cerinţelor caietului de sarcini.

(3) Pe plicul interior se înscriu denumirea ofertantului, precum şi sediul social al acestuia. Acest plic va conţine oferta tehnico-economică propriu-zisă.

(4) Nu se admit oferte telefonice, telegrafice, prin fax, e-mail, poştă sau curierat.

(5) Plicurile sigilate vor fi predate comisiei de evaluare în ziua fixată pentru deschiderea lor.

Art. 8. - (1) Componenţa comisiei de evaluare se stabileşte de către Administraţia Naţională „Apele Române", prin decizie a conducătorului acesteia, cu avizul conducătorului autorităţii publice centrale din domeniul mediului şi pădurilor.

(2) Comisia de evaluare este formată din 5 membri, dintre care unul este preşedintele comisiei. De asemenea, vor fi desemnaţi 2 membri supleanţi şi un secretar. Secretarul nu are drept de vot.

Art. 9. - (1) Membrii comisiei de evaluare care sunt soţ/soţie, rude sau afini până la gradul al patrulea inclusiv cu asociaţii, cu acţionarii, precum şi cu administratorii sau cenzorii societăţilor comerciale participante la licitaţia publică nu pot fi membri ai comisiei de evaluare.

(2)  Membrii comisiei de evaluare sunt obligaţi să dea o declaraţie de compatibilitate, imparţialitate şi confidenţialitate, pe propria răspundere, după deschiderea plicurilor exterioare, care se va păstra la dosarul închirierii.

(3) In situaţia în care membrii comisiei de evaluare constată că se află în una dintre situaţiile de incompatibilitate prevăzute la alin. (1), aceştia sunt obligaţi să îl anunţe imediat pe preşedintele comisiei de evaluare, care dispune înlocuirea persoanei incompatibile cu unul dintre membrii supleanţi.

Art. 10. - (1) Atribuţiile comisiei de evaluare sunt: a) selectarea ofertelor pe baza datelor, informaţiilor şi documentelor cuprinse în plicul exterior;

b)    întocmirea listei cuprinzând candidaţii admişi la prezentarea ofertei tehnico-economice şi comunicarea acesteia;

c)  analizarea şi evaluarea ofertelor tehnico-economice pe baza criteriilor de selecţie stabilite prin caietul de sarcini;

d) întocmirea raportului de evaluare;

e)  întocmirea proceselor-verbale prevăzute de prezentele instrucţiuni;

f) desemnarea câştigătorului licitaţiei publice.

(2) Secretarul comisiei de evaluare redactează procesele-verbale prevăzute de prezentele instrucţiuni.

Art. 11. - (1) Comisia de evaluare este legal întrunită numai în prezenţa tuturor membrilor. In cazul în care, din motive obiective sau în caz de incompatibilitate, un membru al comisiei nu poate fi prezent, acesta va fi înlocuit cu unul dintre cei 2 membri supleanţi.

(2) Deciziile comisiei de evaluare se adoptă cu votul a două treimi din numărul membrilor.

Art. 12. - (1) Pentru desfăşurarea procedurii licitaţiei publice este obligatorie participarea a cel puţin 2 ofertanţi pentru fiecare sector de plajă propus spre închiriere.

(2)  La şedinţa de deschidere a plicurilor exterioare pot participa reprezentanţii împuterniciţi ai ofertanţilor sectorului de plajă licitat.

(3)   După deschiderea plicurilor exterioare, comisia de evaluare elimină ofertele care nu conţin totalitatea documentelor şi datelor cerute la art. 7 alin. (2) şi întocmeşte un proces-verbal care va fi semnat de membrii comisiei de evaluare. Acest proces-verbal se face public prin afişare la sediul locatorului, imediat după semnare.

(4) Pentru continuarea desfăşurării procedurii de licitaţie este necesar ca după deschiderea plicurilor exterioare cel puţin două oferte să fie acceptate, în caz contrar procedura de licitaţie urmând a fi refăcută în condiţiile prevăzute la art. 15.

(5)  La şedinţa de deschidere a plicurilor interioare pot participa ofertanţii acceptaţi pentru sectorul de plajă licitat.

(6)   După deschiderea plicurilor interioare, comisia de evaluare întocmeşte un proces-verbal semnat de membrii comisiei de evaluare şi de ofertanţii prezenţi.

Art. 13. - (1) Comisia de evaluare analizează ofertele tehnico-economice din plicurile interioare şi alege oferta cea mai bună din punctul de vedere al îndeplinirii criteriilor de selecţie precizate în caietul de sarcini, în termen de maximum 5 zile de ia deschiderea ofertelor.

(2)   Pe baza evaluării ofertelor, comisia de evaluare întocmeşte raportul de evaluare, care va cuprinde descrierea procedurii de închiriere şi operaţiunile de evaluare, elementele esenţiale ale ofertelor depuse şi motivele alegerii ofertantului câştigător sau, în cazul în care nu a fost desemnat câştigător niciun ofertant, cauzele respingerii.

(3) Comisia de evaluare procedează în termen de maximum 24 de ore la informarea tuturor ofertanţilor despre rezultatul licitaţiei.

Art. 14. - (1) Ofertanţii pot face contestaţie privind eventualele încălcări ale dispoziţiilor prezentelor instrucţiuni. Contestaţia se formulează în scris şi trebuie să conţină următoarele elemente:

- datele de identificare ale persoanei fizice sau juridice;

- denumirea bunului care a făcut obiectul licitaţiei publice;

- motivarea în fapt şi în drept a cererii;

- semnătura contestatorului;

Contestatorul va ataşa la contestaţie copia actului atacat.

(2) Termenul de depunere a contestaţiilor este de maximum 24 de ore de la data primirii înştiinţării privind rezultatul licitaţiei publice. Contestaţiile se depun la sediul locatorului.

(3) Contestaţiile se soluţionează de o comisie compusă din 3  membri, dintre care unul este preşedintele comisiei, şi un secretar care nu are drept de vot, alţii decât cei din comisia de evaluare. Componenţa comisiei se stabileşte de Administraţia Naţională „Apele Române", prin decizie a conducătorului acesteia, cu avizul conducătorului autorităţii publice centrale din domeniul mediului şi pădurilor, în maximum 24 de ore de la data deschiderii plicurilor exterioare. Contestaţiile se vor soluţiona în termen de maximum 24 de ore de la data depunerii contestaţiei. (4) Atribuţiile comisiei de soluţionare a contestaţiilor sunt:

a) analizează contestaţia formulată privind admiterea sau respingerea sa;

b) decide cu privire la oportunitatea suspendării procedurii de atribuire a contractelor de închiriere în cazul în care contestaţia este admisă, procedează la reevaluarea ofertelor şi decide asupra ofertantului câştigător;

c) întocmeşte procesul-verbal privind soluţionarea contestaţiei formulate.

Art. 15. - (1) In cazul în care licitaţia publică deschisă nu a condus la desemnarea unui câştigător, se va consemna această situaţie într-un proces-verbal, iar in termen de 5 zile se va organiza o nouă licitaţie.

(2) Dacă în urma organizării unei noi licitaţii, în condiţiile prevăzute la alin. (1), au fost depuse cel puţin două oferte, dar numai una a fost acceptată, contractul de închiriere se poate încheia cu ofertantul a cărui ofertă a fost acceptată, în condiţiile în care oferta tehnico-economică îndeplineşte criteriile minime prevăzute în caietul de sarcini.

(3) Subîmpărţirea sectoarelor de plajă care vor fi scoase la licitaţie se face de către Administraţia Naţională „Apele Române" - Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral. De asemenea, stabilirea funcţiilor sectoarelor şi subsectoarelor de plajă se va face de către Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

Art. 16. - (1) Contractul de închiriere se semnează în maximum 5 zile de la desemnarea ofertantului câştigător şi intră în vigoare la data constituirii garanţiei de bună execuţie, dar nu mai târziu de 5 zile de la data semnării.

(2)  Garanţia de participare la licitaţie se pierde în cazul în care nu se perfectează contractul de închiriere din vina ofertantului desemnat câştigător.

(3)  In cazul nesemnării contractului de închiriere din vina exclusivă a ofertantului desemnat câştigător sau în cazul neconstituirii garanţiei de bună execuţie în termenul prevăzut la alin. (1), locatorul încheie contractul cu ofertantul clasat pe locul următor.

Art. 17. - Contractul de închiriere va cuprinde în mod obligatoriu prevederile din contractul-cadru, clauzele din caietul de sarcini şi alte clauze convenite de părţile contractante, în completarea celor din caietul de sarcini şi fără să contravină obiectivelor închirierii.

ANEXA Nr. 2

CONTRACT-CADRU

de închiriere a plajei Mării Negre

I.  Părţile contractante

Administraţia Naţională „Apele Române" -Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, în calitate de locator, cu sediul în municipiul Constanţa, str. Mircea cel Bătrân nr. 127, judeţul Constanţa, cod poştal 900592, nr. telefon 0241/673.036, 0241/672.089, fax nr. 0241/673.025, cont virament nr. RO 62 TREZ 2315025XXX010151, deschis la Trezoreria Municipiului Constanţa, cod unic de înregistrare fiscală RO 23877359, reprezentată prin..................................................................- director,

şi

.........................................................., în calitate de locatar, cu sediul în................, str....................nr.....Judeţul................., telefon ............................, fax..............................., cont virament nr..........................................., număr înregistrare la registrul comerţului......................................., cod unic de înregistrare........................, reprezentată prin...................................................., în calitate de..............................

II.  Obiectul contractului

Art. 1. - 1.1. Obiectul contractului îl reprezintă transmiterea dreptului de folosinţă asupra sectorului de plajă .................................., situat în staţiunea..........................................................,în scopul exploatării acestuia în condiţiile prezentului contract, precum şi în conformitate cu prevederile legale specifice în vigoare.

1.2. Dreptul de folosinţă care face obiectul prezentului contract nu este transmisibil şi se va exercita în mod nemijlocit de locatar.

Art. 2. - 2.1. Suprafaţa totală închiriată este de......................m2, conform schiţei anexate prezentului contract şi care face parte integrantă din acesta.

2.2. Sectorul de plajă închiriat se delimitează astfel:

- la nord -.........................................

- la est-...........................................

- la sud -..........................................

- la vest-.........................................

III.  Durata de închiriere

Art. 3. - Perioada de derulare a contractului de închiriere începe de la data semnării acestuia şi încetează la data de 15 octombrie a anului în curs (data până la care se predă sectorul de plajă).

IV. Valoarea chiriei, condiţii şi termene de plată

Art. 4. - Chiria este de...................................lei, la care se adăugă TVA în valoare de......

Art. 5. - Chiria se achită anual, în 3 tranşe, după cum urmează:

- 30% din chiria anuală stabilită la art. 4 se va achita în termen de 10 zile de la data semnării contractului;

- 30% din chiria anuală stabilită la art. 4 se va achita până la data de 15 iulie a anului în curs;

- 40% din chiria anuală stabilită la art. 4 se va achita până la data de 30 septembrie a anului în curs.

Art. 6. - In cazul neexecutării obligaţiei de plată prevăzute la art. 4 şi 5, se percep penalităţi de întârziere de 0,1% din valoarea contractului pentru fiecare zi de întârziere, cu decontarea prioritară a facturilor de penalităţi, pentru sumele scadente, indiferent de instrucţiunile de pe ordinul de plată.

Art. 7. - Cuantumul penalităţilor de întârziere în decontarea debitelor restante va putea depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate.

V. Drepturi şi obligaţii contractuale

Art. 8. - Drepturile locatarului:

8.1. să folosească bunul închiriat în conformitate cu obligaţiile stabilite prin prezentul contract;

8.2. să delimiteze, cu acordul locatorului, suprafaţa de plajă ce face obiectul prezentului contract, astfel încât să asigure şi să permită accesul şi circulaţia libera a persoanelor pe plajă;

8.3. să organizeze servicii de plajă, activităţi sportive şi de agrement nautic pe plajă şi pe suprafeţele de apă aferente ei, în condiţiile prevăzute de lege, de normele şi regulamentele adoptate de autorităţile cu atribuţii în domeniu;

8.4. să amplaseze pe bunul închiriat, cu acordul locatorului, numai construcţii provizorii şi dotări prevăzute de documentaţia de urbanism şi care să nu afecteze integritatea suprafeţei de plajă.

Art. 9. - Obligaţiile locatarului:

9.1. să achite locatorului chiria datorată în condiţiile şi termenele stabilite în contractul de închiriere;

9.2. să nu împiedice în niciun fel accesul pe plajă şi să nu perceapă taxe de acces;

9.3. să nu subînchirieze total sau parţial bunul ce face obiectul contractului de închiriere şi să nu cesioneze în totalitate sau în parte dreptul de folosinţă asupra sectorului/subsectorului de plajă;

9.4.  să nu execute construcţii şi dotări ilegale pe suprafaţa închiriată şi să nu desfăşoare alte activităţi care să modifice calitatea şi cantitatea fâşiei de plajă sau care pot afecta mediul natural;

9.5.  să solicite şi să obţină toate avizele şi autorizaţiile necesare desfăşurării activităţilor pe suprafaţa de plajă ce face obiectul prezentului contract;

9.6 să pună la dispoziţie suprafaţa de plajă necesară organizării şi desfăşurării serviciului public de salvare acvatică - SALVAMAR şi a posturilor de prim ajutor, conform prevederilor actelor normative care le reglementează;

9.7. să permită accesul locatorului sau autorităţilor competente pe plajă, cu mijloace şi materiale specifice, în situaţii de poluări accidentale sau în alte situaţii specifice;

9.8. să întreţină şi să igienizeze zilnic suprafaţa de plajă care face obiectul prezentului contract prin:

a) dotarea cu recipiente adecvate pentru colectarea selectivă a deşeurilor, în conformitate cu prevederile legale;

b) îndepărtarea corpurilor ascuţite şi dure - cioburi, sticle sparte, sârmă, pietre, lemn, bucăţi de metal - de pe plajă şi din zona de îmbăiere;

c)  colectarea şi transportul la gropile de gunoi al corpurilor străine (scoici vii, gunoaie, mortalităţi piscicole, produse petroliere etc);

d)  colectarea depunerilor de alge şi strângerea în grămezi a acestora de pe sectorul de plajă închiriat, în situaţia manifestării minore a acestui fenomen;

e) executarea zilnică şi, după caz, ori de câte ori este nevoie, a lucrărilor de nivelare şi afânare a patului de nisip;

9.9. să lase liberă cel puţin 30% din suprafaţa închiriată, pentru ca turiştii să-şi poată aşeza propriile accesorii, conform Schiţei sectorului de plajă;

9.10. să participe la păstrarea ordinii publice pe plajă, în colaborare cu organele abilitate;

9.11.  să asigure accesul organelor de control şi al reprezentanţilor autorizaţi ai locatorului, punându-le la dispoziţie documente şi informaţii legate de executarea obligaţiilor, conform contractului de închiriere;

9.12. să anunţe imediat locatorul în caz de poluare accidentală pe suprafaţa de plajă închiriată şi în cazul unor evenimente deosebite - mortalitate piscicolă - şi să intervină în cel mai scurt timp pentru limitarea sau înlăturarea efectelor generate de acestea;

9.13.  locatarul nu are dreptul, fără acordul scris al locatorului, de a utiliza informaţiile şi documentele obţinute sau la care are acces în perioada de derulare a contractului în alt scop decât acela de a-şi îndeplini obligaţiile contractuale;

9.14. să nu deterioreze şi să nu schimbe destinaţia construcţiilor hidrotehnice şi a bornelor amplasate pe suprafaţa de plajă închiriată;

9.15.  să predea anual locatorului, pe baza de proces-verbal, sectorul de plajă ce face obiectul închirierii, în intervalul 1-15 octombrie, în condiţii de igienizare corespunzătoare;

9.16.  să amenajeze suprafaţa de plajă conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Marii Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 220 din 10 martie 2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 274/2006, cu modificările ulterioare, până la data deschiderii oficiale a sezonului estival şi conform Ordinului ministrului turismului nr. 485/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind autorizarea plajelor în scop turistic, cu modificările şi completările ulterioare;

9.17. să respecte legislaţia în domeniul utilizării plajelor;

9.18. să respecte schema amplasării pe plajă a dotărilor specifice;

9.19. să solicite şi să obţină autorizaţia turistică pentru suprafaţa de plajă care face obiectul contractului de închiriere;

9.20. să asigure condiţiile sanitare şi de protecţie a mediului în zonele de îmbăiere şi pe plajă;

9.21. să monteze panouri cu instrucţiuni de utilizare a plajei, a zonei şi a apei de îmbăiere;

9.22. să menţină în bună stare de funcţionare dotările de pe plaja, inclusiv cele de agrement;

9.23. să sesizeze locatorul în cazul prezenţei în apa mării a substanţelor poluante;

9.24. să asigure racordarea la utilităţile publice în vederea exploatării sectorului/subsectorul ui de plajă închiriat;

9.25. să încheie un contract privind preluarea deşeurilor, cu o unitate specializată, care operează în zonă;

9.26. să asigure un stoc minim de materiale necesare intervenţiei în caz de poluări accidentale minore.

Art. 10. - Drepturile locatorului:

10.1. să primească chiria în condiţiile şi termenele stabilite la art. 4 şi 5;

10.2. să controleze executarea obligaţiilor locatarului şi respectarea condiţiilor închirierii;

10.3. să verifice şi să constate starea integrităţii plajei ce face obiectul închirierii.

Art. 11. - Obligaţiile locatorului:

11.1. să predea anual locatarului, pe bază de proces-verbal, sectorul de plajă ce face obiectul închirierii, în termen de cel mult 15 zile de la data semnării prezentului contract de închiriere;

11.2. să execute lucrările necesare de conservare a plajelor în perioada de extrasezon, în funcţie de configuraţia plajelor şi amploarea fenomenului de eroziune marină;

11.3. să execute lucrări de pregătire a plajei pentru sezonul estival;

11.4. să execute lucrări de evacuare şi transport al algelor la gropile de gunoi numai în caz de înflorire algală masivă;

11.5. să întreprindă, cu ajutorul organelor competente, acţiuni de prevenire şi/sau înlăturare a construcţiilor ilegale de pe suprafaţa de plajă ce face obiectul contractului;

11.6. să nu îl împiedice pe locatar să îşi realizeze drepturile legate de închiriere decât în condiţiile reglementate de legislaţia în vigoare şi de prezentul contract.

VI.  Garanţii pentru executarea contractului de închiriere

Art. 12. - 12.1. In scopul garantării îndeplinirii întocmai a obligaţiei de plată a chiriei, precum şi a obligaţiei de reparare a oricărui prejudiciu suferit de locator prin neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă de către locatar a obligaţiilor prevăzute în prezentul contract, locatarul se obligă să constituie în termen de 5 zile de la încheierea prezentului contract o garanţie de bună execuţie.

12.2. Garanţia de bună execuţie se poate constitui atât prin depunerea sumei în contul de garanţii al locatorului, cât şi prin scrisoare de garanţie bancară.

Art. 13. - Locatorul poate executa garanţia de bună execuţie, fără nicio formalitate prealabilă, în cazul în care locatarul nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale. In cazul executării scrisorii de garanţie bancară, locatarul are obligaţia reconstituirii acesteia la valoarea iniţială în termen de 15 zile de la data executării, sub sancţiunea rezilierii de drept a contractului. Toate comisioanele şi spezele bancare, precum şi alte cheltuieli necesare executării garanţiei de bună execuţie se suportă de către locatar.

Art. 14. - Garanţia de bună execuţie este de......................lei, reprezentând 40% din valoarea cu TVA a contractului, şi se pune la dispoziţia locatorului în termen de 5 zile de la data încheierii contractului de închiriere.

VII.  Răspunderea contractuală

Art. 15. - 15.1. Prezentul contract se reziliază de plin drept, fără punere în întârziere şi fără intervenţia instanţelor de judecata în cazul în care oricare dintre părţile contractante nu îşi execută obligaţiile contractuale.

15.2.  Rezilierea nu va avea niciun efect asupra obligaţiilor deja scadente între părţi.

15.3.  La încetarea contractului prin ajungere la termen sau datorită rezilierii, în condiţiile art. 18 pct. 18.1, locatorul nu datorează despăgubiri locatarului pentru îmbunătăţirile executate pe sectorul de plajă închiriat.

15.4.  Niciun litigiu născut anterior ori după încheierea contractului în legătură cu sectorul/subsectorul de plajă ce face obiectul contractului şi care face imposibilă utilizarea totală sau parţială a plajei pe toată durata contractului ori numai pe o anumită perioadă nu atrage răspunderea locatorului, acest risc fiind în sarcina locatarului.

VIII. Incetarea contractului

Art. 16. - Prezentul contract încetează:

a) la expirarea termenului pentru care a fost încheiat;

b) cu acordul părţilor;

c) când locatarul nu face dovada constituirii garanţiei de bună execuţie conform art. 12;

d) prin reziliere, ca urmare a neîndeplinirii oricărei obligaţii contractuale;

e)  la data intrării în vigoare a unui act normativ care modifică obligaţiile oricăreia dintre părţi în asemenea măsură încât prevederile prezentului contract ar deveni, în cea mai mare parte, vădit nefavorabile locatorului sau locatarului ori dacă una dintre părţi nu este de acord cu încheierea unui act adiţional prin care să se modifice în mod corespunzător prezentul contract.

IX.  Modificarea contractului

Art. 17. - Contractul se modifică numai cu acordul părţilor, pe bază de acte adiţionale, în cazul apariţiei unor împrejurări sau acte normative care modifică în mod esenţial obligaţiile părţilor sau care impun obligaţii noi.

X.  Forţa majoră

Art. 18. - 18.1. Părţile convin să fie exonerate de răspundere pentru neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin prezentul contract atunci când această neîndeplinire este urmare a intervenţiei unui caz de forţă majoră.

18.2.  Forţa majoră invocată va fi comunicată celeilalte părţi, în scris, în termen de 5 zile de la apariţie, de către partea interesată, şi este opozabilă numai dacă este atestată de o autoritate competentă în raport cu natura evenimentului.

18.3.  Locatarul este obligat să accepte planurile de măsuri stabilite de către organele competente, neavând dreptul la despăgubiri.

XI.  Litigii

Art. 19. - Eventualele litigii în legătură cu modul de derulare a prezentului contract vor fi soluţionate pe cale amiabilă, iar în caz contrar, de către instanţele judecătoreşti competente.

XII. Dispoziţii finale

Art. 20. -In înţelesul prezentului contract, orice notificare, cerere, comunicare sau informare va fi făcută în scris, prin orice mijloc de comunicare ce asigură transmiterea textului actului şi confirmarea primirii acestuia.

Art. 21. -Toate documentele acestui contract, precum şi cele legate de executarea lui se vor întocmi în limba română.

Prezentul contract s-a încheiat la sediul locatorului din municipiul Constanţa, str. Mircea cel Bătrân nr. 127, în 2 (două) exemplare cu aceeaşi valoare juridică, dintre care 1 (unul) pentru locatar şi 1 (unul) pentru locator; actele adiţionale la contract se încheie în acelaşi număr de exemplare şi fac parte integrantă din prezentul contract.

Locator,

Administraţia Naţională „APELE ROMÂNE" -

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral

Locatar,

............................................................

Director,

............................................................

ANEXA Nr. 3

LISTA

sectoarelor de plajă libere propuse spre închiriere pentru sezonul estival 2010

Nr. crt.

Sectoare de plajă

Suprafata - m2 -

Limite

1

Năvodari I

83.700

Limita N - dig

Limita S - Duna de nisip, Sud Tabăra de copii

2

Năvodari III

22.301

Zona I: Limita N - Hanul Piraţilor

Limita S - Camping Marina Surf (inclusiv)

42.506

Zona II: Limita N - Camping Marina Surf

Limita S - Perla Majestic (inclusiv)

3

Năvodari IV

7.810

Zona I: Limita N - Perla Majestic

Limita S - Camping Pescăresc (exclusiv)

18.269

Zona II: Limita N - Camping Pescăresc (inclusiv) Limita S - Limita Constanta - Năvodari

4

Mamaia I

23.161

Zona I: Limita N - Limita Constanţa - Năvodari Limita S - Casa de piatră (exclusiv)

14.912

Zona II: Limita N - Casa de piatră (inclusiv)

Limita S - Enigma (inclusiv)

5

Mamaia II

62.239

Limita N - Enigma Limita S - Estival

6

Mamaia IV*

54.040

Limita N - Hotel Jupiter - Junona

Limita S - Terasa Vanghelis (inclusiv)

7

Mamaia V

64.750

Limita N - Terasa Vanghelis

Limita S - Castel

8

Mamaia VI

36.434

Limita N - Castel

Limita S - sud Cazino

9

Constanţa I

97.060

Limita N - Canal de descărcare Tăbăcărie

Limita S - Platformă depozitare pământ, inclusiv (în vecinătatea Plajei Modern)

10

Constanţa II

50.850

Limita N - Platformă depozitare pământ (în vecinătatea plajei Modern)

Limita S - Portul Tomis

11

Agigea

1.617

Zona I - Cherhana

2.039

Zona II - zona Sud de Cherhana

12

Eforie Nord II

75.550

Limita N - Hotel Belona

Limita S - Dig Tabăra Luminiţa

13

Cordon Litoral Eforie Nord - Eforie Sud

26.683

Zona I: Limita N - Dig Tabăra Luminiţa

Limita S - Terasa S.C. Azur - S.R.L. (exclusiv)

18.929

Zona II: Limita N - Terasa S.C. Azur - S.R.L. (inclusiv) Limita S - Tabăra de copii Eforie Sud

Nr. crt.

Sectoare de plajă

Suprafata - m2 -

Limite

14

Eforie Sud

20.102

Zona I: Limita N - Limita de N staţiune Sud

Limita S - dig „Popovici"

15

Olimp I

47.232

Limita N - canal descărcare lac Tatlageac

Limita S - Piscina Oltenia (inclusiv)

16

Jupiter

9.720

Zona II: Limita N - Staţia de pompare Bar Paradis (inclusiv)

Limita S - Complex Cometa (inclusiv)

17

Cap Aurora

5.609

Zona I: Limita N - Hotel California (inclusiv)

Limita S - Hotel Agat

18

Venus I

4.565

Zona II: Limita N - Limita N Hotel Carmen (inclusiv) Limita S - Hotel Silvia (inclusiv)

19

2 Mai

22.563

Limita N - Digul de sud port Mangalia

Limita S - pescărie

20

Vama Veche I

21.270

Limita N - pescărie

Limita S - aleea de acces (inclusiv)

21

Vama Veche II

11.925

Limita N - aleea de acces (exclusiv)

Limita S - Terasa Corsarul (inclusiv)

22

Vama Veche III

11.573

Limita N - Terasa Corsarul (exclusiv)

Limita S - cazemată graniţe

TOTAL:

857.409

*) Sector de plajă în litigiu.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 566/2010

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 566 din 2010
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 566/2010
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu