ORDIN
Nr. 50 din 19 aprilie 2005
privind modificarea Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 149/2004 pentru aprobarea
Programului actiunilor de supraveghere, prevenire si control al bolilor la
animale, al celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si
protectia mediului, pentru anul 2005
ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU
SIGURANTA ALIMENTELOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 372 din 3 mai 2005

In temeiul Ordonantei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea
activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, aprobata cu
modificari si completari prin Legea nr. 215/2004, cu modificarile si
completarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 31.606 din 8 aprilie 2005, intocmit de
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor,
presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Sectiunea a VIII-a "Expertiza sanitara veterinara a produselor de
origine animala si a furajelor pentru apararea sanatatii publice si sanatatii
animalelor" din Programul actiunilor de supraveghere, prevenire si control
al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protectia
animalelor si protectia mediului, pentru anul 2005, aprobat prin Ordinul
presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor
nr. 149/2004, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 125 si
125 bis din 9 februarie 2005, se modifica dupa cum urmeaza:
1. In Partea A "Depistarea principalelor boli transmisibile la om
(zoonoze) prin manipularea si consumul unor produse de origine animala",
nr. crt. 1 "Trichineloza (B-062)", coloana a 3-a "Strategia si
conduita de executie", punctul II "Carne", alineatul 3 va avea
urmatorul cuprins:
"Examenul pentru decelarea trichinei se efectueaza in cadrul
institutelor nationale de referinta in laboratoarele sanitare veterinare din
cadrul directiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor
judetene, in circumscriptiile sanitare veterinare si pentru siguranta
alimentelor, in circumscriptiile veterinare de asistenta concesionata, in
spatiile special amenajate si dotate pentru decelarea trichinei din unitatile
de taiere a porcinelor si/sau a cabalinelor ori din unitatile de depozitarea si
prelucrarea vanatului salbatic.
Examenul pentru decelarea trichinei se efectueaza gratuit pentru probele
provenite de la animalele taiate pentru consum familial din gospodaria
populatiei aflata in raza de activitate a circumscriptiei sanitare veterinare
si pentru siguranta alimentelor si circumscriptiei veterinare de asistenta
concesionata.
Contravaloarea examenelor efectuate la circumscriptiile sanitare veterinare
si pentru siguranta alimentelor pentru decelarea trichinei la animalele taiate
pentru consum familial, provenind din gospodariile populatiei, se suporta de la
bugetul de stat, conform prevederilor sanitare veterinare in vigoare.
Examenele pentru decelarea trichinei pentru porcii din gospodaria proprie,
sacrificati pentru consum familial la cerere, in alte circumscriptii sanitare
veterinare si pentru siguranta alimentelor decat in cea in care isi are
domiciliul proprietarul animalelor, se suporta de catre acesta."
2. In partea A "Depistarea principalelor boli transmisibile la om
(zoonoze) prin manipularea si consumul unor produse de origine animala",
nr. crt. 2 "Cisticercoza (B-252)", coloana a 3-a "Strategia si
conduita de executie", punctul I va avea urmatorul cuprins:
"I. Animale vii (bovine, ovine, porcine)
- bovinele, ovinele si porcinele se supun inspectiei antemortem si
postmortem."
3. In partea A "Depistarea principalelor boli transmisibile la om
(zoonoze) prin manipularea si consumul unor produse de origine animala",
nr. crt. 2 "Cisticercoza (B-252)", coloana a 4-a "Precizari
tehnice", punctul I va avea urmatorul cuprins:
"I. Animale vii (bovine, ovine, porcine)
- supravegherea prin examene de laborator (vezi sectiunea a III-a, lit.
e)"
4. In partea A "Depistarea principalelor boli transmisibile la om
(zoonoze) prin manipularea si consumul unor produse de origine animala",
nr. crt. 2 "Cisticercoza (B-252)", coloana a 4-a "Precizari
tehnice", punctul II va avea urmatorul cuprins:
"II. Carne si organe
- sa examineze fiecare carcasa de bovine, ovine, porcine, destinata
consumului uman"
5. In partea A "Depistarea principalelor boli transmisibile la om
(zoonoze) prin manipularea si consumul unor produse de origine animala",
nr. crt. 13 "Escherichia Coli O157 H 7" se abroga.
6. In partea A "Depistarea principalelor boli transmisibile la om
(zoonoze) prin manipularea si consumul unor produse de origine animala",
punctul 15 "Parazitoze la pesti", coloana a 4-a, alineatul 3 va avea
urmatorul cuprins:
"Pestele intreg, la care au fost evidentiate formatiuni parazitare la
nivelul viscerelor si care pot fi indepartate in totalitate, se dirijeaza la
procesare sub supraveghere sanitara veterinara intr-o unitate aprobata sanitar
veterinar, care dispune de facilitati pentru indepartarea eficienta a partilor
parazitate din acesta si in care sunt respectate conditiile de igiena pentru
evitarea posibilitatilor de contaminare; pestele la care au fost evidentiate
formatiuni parazitare la nivelul musculaturii sau la nivelul musculaturii si
viscerelor se declara impropriu consumului uman si nu se accepta valorificarea
pentru consum uman, in conformitate cu prevederile legislatiei nationale
sanitare veterinare in vigoare."
7. Partea E "Examene de laborator pentru stabilirea eficientei
operatiunilor de igienizare", nr. crt. 2 se abroga.
Art. 2
Institutele centrale de profil, directiile sanitare veterinare si pentru
siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Presedintele Autoritatii Nationale
Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
Razvan Tiru