Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 5 din 16 ianuarie 2007

pentru aprobarea Listei interzise pentru anul 2007

ACT EMIS DE: AGENTIA NATIONALA ANTIDOPING

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 59 din 25 ianuarie 2007



Având în vedere dispoziţiile Legii nr. 171/1998 pentru ratificarea Convenţiei împotriva dopajului, adoptată în cadrul Consiliului Europei, la Strasbourg, la 16 noiembrie 1989, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 385 din 9 octombrie 1998,

în temeiul prevederilor Legii nr. 227/2006 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 518 din 15 iunie 2006,

în baza dispoziţiilor Hotărârii Guvernului nr. 1.522/2006 privind aprobarea structurii organizatorice şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare ale Agenţiei Naţionale Anti-Doping, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 911 din 9 noiembrie 2006,

preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping emite următorul ordin:

Art. 1. - In vederea prevenirii şi combaterii dopajului în sport se aprobă Lista interzisă pentru anul 2007, în conformitate cu cea a Agenţiei  Mondiale Anti-Doping,prevăzută în  anexa1) care face  parte  integrantă din prezentul ordin.

Art. 2.  -  Prezentul ordin va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping,

Graziela Elena Vâjială

ANEXĂ

LISTA INTERZISĂ PENTRU 2007

CODUL MONDIAL ANTI-DOPING

Valabilă de la 1 ianuarie 2007

Utilizarea oricărui medicament trebuie să se limiteze la indicaţii justificate medical.

SUBSTANŢE ŞI METODE INTERZISE PERMANENT (ATÂT ÎN COMPETIŢIE, CÂT ŞI ÎN AFARA COMPETIŢIEI)

A. SUBSTANŢE INTERZISE

S1. AGENŢI ANABOLICI

Agenţii anabolici sunt interzişi.

1. Steroizi anabolici androgeni (SAA)

a. SAA exogeni*, includ:

1-androstendiol (5α-androst-l-en-3β,17β-diol); 1-androstendiona (5α-androst-l-en-3,17-diona); bolandiol (19-norandrostendiol); bolasteron; boldenon; boldion(androsta-l,4-dien-3,17-dionă); calusteron; clostebol;

1) Anexa este reprodusă în facsimil.

danazol (17α-etinil-17β-hidroxiandrost-4-eno[2,3-d]isoxazol); dehidroclormetiltestosteron (4-cloro-17β-hidroxi-17α-metilandrostanl ,4-dien-3-onă); dezoximetiltestosteron (17α-metil-5α-androst-2-en-17β-ol); drostanolon; etilestrenol (19-nor-17α-pregn-4-en-17-ol); fluoximesteron; formebolon; furazabol (17β-hidroxi-17α-metil-5α-androstano[2,3-c]-furazan); gestrinona; 4-hidroxitestosteron(4,17β-dihidroxiandrost-4-en-3-onă); mestanolon; mesterolon; metenolon; metandienonă (17β-hidroxi-17α-metilandrosta-l,4-dien-3-onă); metandriol; metasteron(2α,17α-dimetil-5α-androstan-3-ona-17β-ol);metildienolon (17β-hidroxi-17α-metilestra-4,9-dien-3-onă); metil-1-testosteron( 17β-hidroxi-17α-metil-5α-androst-1 -en-3-onă); metilnortestosteron(17β-hidroxi-17α-metilestra-4-en-3-onă); metiltrienolon(17 β - hidroxi-17α-metilestra-4,9,l l-trien-3-onă); metiltestosteron; miboleron; nandrolon; 19-norandrostendionă (estr-4-en-3,17-dionă); norboleton; norclostebol; noretandrolon; oxabolon; oxandrolon; oximesteron; oximetolon; prostanozol([3,2-c]pirazol-5α -etioalocolan-17β-tetrahidropiranol); quinbolon; stanozolol; stenbolon; l-testosteron(17β-hidroxi-5α-androst-l-en-3- onă); tetrahidrogestrinona (18a-homo-pregna-4,9,l l-trien-17β-ol-3-onă); trenbolon, şi alte substanţe cu structură chimică similară sau cu efect(e) biologic(e) similar(e).

b. SAA endogeni**:

androstendiol (androst-5-en-3β,17β-diol); androstendionă (androst-4-en-3,17-dionă); dihidrotestosteron (17β-hidroxi-5α-androstan-3-onă); prasteron (dehidroepiandrosteron,DHEA); testosteron, precum şi următorii metaboliţi şi izomeri:

5α-androstan-3α, 17α-diol; 5α-androstan-3α, 17p-dioI; 5a-androstan-3p, 17α-diol; 5a-androstan-3β, 17β-diol; androst-4-en-3α,17α-diol; androst-4-en-3α,17β -diol; androst-4-en-3β,17α -diol; androst-5-en-3α,17α -diol; androst-5-en-3α,17β -diol; androst-5-en-3β,17α -diol; 4-androstendiol (androst-4-en-3β,17β -diol); 5-androstendion (androst-5-en-3,17-dionă); epi-dihidrotestosteron;  3α-hidroxi-5α-androstan-17-ona; 3β-hidroxi-5α-androstan-17-ona; 19-norandrosteron; 19-noretiocolanolon.

In cazul în care un steroid anabolic androgen poate fi produs de organism în mod natural, se va considera că o probă conţine o astfel de substanţă interzisă, în cazul în care concentraţia unei astfel de substanţe interzise sau metaboliţii ori markerii ei şi /sau orice alt raport(e) relevant(e) din proba sportivului depăşeşte într-o asemenea măsură domeniul valorilor identificate în mod normal la oameni,  încât este improbabil ca ea să se înscrie în limitele producerii fiziologice endogene. Nu se va considera că o probă conţine o substanţă interzisă în nici unul din cazurile în care sportivul dovedeşte că respectiva concentraţie a acelei substanţe interzise sau a metaboliţilor ori a markerilor ei, precum şi/ sau rapoarte relevante din proba sportivului, se pot atribui unei stări fiziologice sau patologice.

In toate cazurile, precum şi indiferent de concentraţie, proba sportivului va fi considerată a conţine o substanţă interzisă, iar laboratorul va raporta un rezultat pozitiv dacă, pe baza oricărei metode analitice precise (de exemplu, IRMS), se poate arăta că substanţa interzisă este de origine exogenă. In acest caz nu mai este necesară o investigaţie ulterioară.

Dacă este înregistrată o valoare care se încadrează în valorile care se găsesc în mod normal în organism, iar metoda analitică precisă (de exemplu, IRMS) nu a determinat originea exogenă a substanţei, dar există indicaţii serioase, cum ar fi o comparaţie cu profile steroidice de referinţă, ale unei posibile utilizări ale unei substanţe interzise, Organizaţia Anti-Doping relevantă va conduce o investigaţie ulterioară, revizuind rezultatele testului (testelor) anterior sau conducând un test(teste) ulterior(e), pentru a determina dacă rezultatul se datorează unei stări fiziologice sau patologice sau a apărut ca urmare a originii exogene a unei substanţe interzise.

Dacă laboratorul a raportat prezenţa unui raport T/E mai mare de patru (4) la unu (1) în urină, şi orice metodă analitică precisă (de exemplu, IRMS) aplicată nu a evidenţiat originea exogenă a substanţei, poate fi condusă o investigaţie ulterioară, revizuindu-se testele anterioare sau conducându-se teste ulterioare, pentru a se determina dacă rezultatul se datorează unei stări fiziologice sau  patologice sau a apărut ca urmare a originii exogene a unei substanţe interzise. Dacă laboratorul raportează, pe baza oricărei metode analitice precise (de exemplu, IRMS), că substanţa interzisă este de origină exogenă, nu mai este nevoie de o investigaţie ulterioară, iar proba va fi considerată a conţine acea substanţă interzisă. Dacă o metodă analitică precisă suplimentară (de exemplu, IRMS) nu a fost aplicată şi un minim de trei teste anterioare nu sunt disponibile, Organizaţia Anti-Doping relevantă va testa sportivul neanunţat de cel puţin trei ori pe parcursul unei perioade de trei luni pentru a stabili profilul longitudinal al sportivului. Dacă profilul longitudinal al sportivului care face subiectul testelor ulterioare nu este fiziologic normal, rezultatul va fi înregistrat ca rezultat pozitiv.

In cazuri individuale, extrem de rare, boldenon de origine endogenă poate fi descoperit la nivele foarte mici de nanograme pe mililitru (ng/mL) în urină. Când laboratorul raportează astfel de concentraţii foarte mici de boldenon şi o metodă analitică precisă suplimentară (de exemplu, IRMS) aplicată nu a determinat originea exogenă a substanţei, poate fi efectuată o investigaţie ulterioară prin intermediul testelor ulterioare. Atunci când o metodă analitică precisă suplimentară (de exemplu, IRMS) nu a fost aplicată, Organizaţia Anti-Doping relevantă va testa sportivul neanunţat de cel puţin trei ori pe parcursul unei perioade de trei luni pentru a stabili profilul longitudinal al sportivului. Dacă profilul longitudinal al sportivului care face subiectul testelor ulterioare nu este fiziologic normal, rezultatul va fi înregistrat ca rezultat pozitiv.

Pentru 19-norandrosteron, un rezultat pozitiv raportat de un laborator este considerat a fi dovada ştiinţifică şi validă a originii exogene a substanţei interzise. Intr-un astfel de caz, nu mai este nevoie de o investigaţie ulterioară.

In cazul în care un sportiv nu cooperează la investigaţii, se va considera că proba sa conţine o substanţă interzisă.

2. Alţi agenţi anabolici, incluzând, dar nelimitându-se la:

Clenbuterol, tibolon, zeranol, zilpaterol.

In această secţiune:

* „exogen" se referă la substanţele care nu pot fi produse de organism în mod

natural.

** „endogen" se referă la substanţele care pot fi produse de organism în mod

natural

S2. Hormoni şi substanţe înrudite

Sunt interzise următoarele substanţe, inclusiv alte substanţe cu o structură chimică similară, sau cu efect(e) biologic(e) similar(e), precum şi factorii lor de eliberare:

1.   Eritropoietina (EPO)

2.   Hormonul de creştere (hGH), Factorii de creştere insulino-similari (de exemplu, IGF-1), Factori de creştere mecanici (MGFs);

3.   Gonadotropine (LH, hCG); interzise numai în cazul sportivilor bărbaţi

4.   Insulina

5.   Corticotrofînele

Dacă sportivul nu poate demonstra că respectiva concentraţie s-a datorat unei stări fiziologice sau patologice, se va considera că o probă conţine o substanţă interzisă (conform celor listate mai sus) în condiţiile în care concentraţia substanţei interzise sau a metaboliţilor şi/ sau a unor rapoarte relevante sau markerilor din proba sportivului depăşeşte domeniul valorilor identificate în mod normal la oameni într-o asemenea măsură încât este improbabil ca ea să se înscrie în limitele producerii fiziologice endogene.

Dacă un laborator înregistrează, utilizând o metodă analitică precisă, că substanţa interzisă este de origine exogenă, se va considera că proba conţine o substanţă interzisă şi va fi raportat un rezultat pozitiv.

Prezenţa altor substanţe cu o structură chimică similară sau cu efect(e) biologic(e) similar(e), a unor marker(i) de diagnosticare sau factori de eliberare ai unui hormon listat mai sus, precum şi a oricărui alt rezultat ce semnalează că substanţa detectată este de origine exogenă, va fi considerată a reflecta utilizarea unei substanţe interzise şi va fi raportată drept un rezultat pozitiv.

S3. BETA-2-AGONISTI

Toţi beta-2-agoniştii, inclusiv izomerii lor optici D- si L-, sunt interzişi.

Ca excepţie, formoterolul, salbutamolul, salmeterolul şi terbutalina, pot fi utilizate când sunt administrate prin inhalare, dar necesită o scutire pentru uz terapeutic în procedură restrânsă (PRSUT).

In ciuda acordării oricărei forme de scutire pentru uz terapeutic (SUT), în cazul în care Laboratorul a raportat o concentraţie de salbutamol (liber plus glucuronat) mai mare de 1000 ng/mL, acest lucru va fi considerat drept un rezultat pozitiv, dacă sportivul nu dovedeşte că rezultatul anormal a fost consecinţa utilizării terapeutice a salbutamolului inhalat.

S4. AGENŢI CU ACTIVITATE ANTI-ESTROGENICĂ

Următoarele clase de substanţe anti-estrogenice sunt interzise:

1.   Inhibitori de aromatază, incluzând, dar nelimitându-se la: anastrozol, letrozol, aminoglutetimid, exemestan, formestan, testolactonă.

2.   Modulatori ai receptorilor de estrogeni selectivi (SERMs) incluzând, dar nelimitându-se la: raloxifen, tamoxifen, toremifen.

3.   Alte   substanţe   anti-estrogenice   incluzând,   dar   nelimitându-se   la: clomifen, ciclofenil, fulvestrant.

S5. DIURETICE SI ALŢI AGENŢI MASCATORI

Agenţii mascatori includ, dar nu se limitează la:

Diuretice*, epitestosteron, probenecid, inhibitori de alfa-reductază (de exemplu, finasterid, dutasterid), substituenţi de plasmă (de exemplu, albumină, dextran, hidroxietil-amidon) şi alte substanţe cu efecte biologice similare.

Diureticele* includ:

Acetazolamid, amilorid, bumetanid, canrenon, clortalidon, acid etacrinic, furosemid, indapamid, metolazon, spironolacton, tiazide (de exemplu, bendroflumetiazidă, clorotiazidă, hidroclorotiazidă), triamteren şi alte substanţe cu structură chimică similară sau cu efect(e) biologic(e) similar(e) (cu excepţia drosperinonei, care nu este interzisă).

* O SUT nu este valabilă dacă proba de urină a sportivului conţine un diuretic în asociere cu o substanţă interzisă la nivelul pragului de infracţiune sau sub prag.

B. METODE INTERZISE

M1. CREŞTEREA CAPACITĂŢII DE TRANSFER DE OXIGEN

Sunt interzise următoarele:

a.   Dopingul cu sânge, inclusiv utilizarea de sânge autolog, homolog sau heterolog sau de produse hematologice (din celule roşii) de orice origine.

b.   Creşterea artificială a absorbţiei, transportului sau eliberării de oxigen, incluzând dar nelimitându-se la, utilizarea de perfluorochimicale, efaproxiral (RSR13) şi a produselor pe bază de hemoglobina modificată (de exemplu, înlocuitorii de sânge pe bază de hemoglobina, produşi de hemoglobina micro-încapsulată).

M2. MANIPULAREA CHIMICĂ SI FIZICĂ

a.        Falsificarea sau încercarea de a falsifica, cu scopul de a altera integritatea şi validitatea probelor colectate în timpul controalelor doping este interzisă. Aceste practici includ, dar nu se limitează la cateterizare, substituţia urinei şi/sau alterare.

b.        Infuziile intravenoase sunt interzise, cu excepţia cazului în care reprezintă un tratament medical legitim.

M3. DOPINGUL GENETIC

Este interzisă utilizarea non-terapeutică de celule, gene, elemente genetice sau modularea expresiei genetice care au capacitatea de a creşte performanţa sportivă.

SUBSTANŢE ŞI METODE  

INTERZISE ÎN COMPETIŢIE

Pe lângă categoriile S1 - S5 şi Ml - M3 definite mai sus, următoarele categorii sunt interzise în competiţie:

SUBSTANŢE INTERZISE

S6. STIMULENTE

Toate stimulentele, inclusiv ambii lor izomerii optici (D- si L-) sunt interzise, cu excepţia derivaţilor de imidazol, de uz topic şi a acelor stimulente incluse în Programul de monitorizare pe 2007*.

Stimulentele includ:

Adrafinil, adrenalina**, amfepramonă, amifenazol, amfetamina, amfetaminil, benzfetamină, benzilpiperazină, bromantan, cătină***, clobenzorex, cocaină, cropropamida, crotetamida, ciclazodonă, dimetilamfetamină, efedrina****, etamivan, etilamfetamină, etilefrină, famprofazonă, fenbutrazată, fencamfamină, fencamină, fenetilină, fenfluramină, fenproporex, furfenorex, heptaminol, izometeptena, levmetamfetamina,    meclofenoxat,   mefenorex,   mefentermină,    mesocarb, metamfetamină(D-), metilendioxiamfetamină, metilendioximetamfetamină, p-metilamfetamină, metilefedrină****, metilfenidat, modafînil, niketamidă, norfenefrină, norfenfluramină, octopamină, ortetamină, oxilofrină, parahidroxiamfetamină, pemolină, pentetrazol,          fendimetrazină,fenmetrazină, fenprometamină, fentermină, 4-fenilpiracetam (carfedon), prolintan, propilhexedrină, selegilină, sibutramină, stricnina, tuaminoheptan şi alte substanţe cu structură chimică similară sau efect(e) biologic(e) similar(e).

*Următoarele substanţe incluse în Programul de monitorizare pe 2007 (bupropiona, cafeina, fenilefrina, fenilpropanolamina, pipradol, pseudoefedrina, sinefrina) nu sunt considerate substanţe interzise.

** Adrenalina asociată cu agenţii anestezici locali sau administrarea ei locală (de exemplu, nazală, oftalmologică) nu este interzisă.

***Catina este interzisă, atunci când concentraţia acesteia în urină este mai mare de 5μg/mL.

****Atât efedrina, cât şi metilefedrină sunt interzise, atunci când concentraţia lor în urină este mai mare de l0μg/mL.

Un stimulent care nu este menţionat în mod expres în această secţiune va fi considerat substanţă specifică numai dacă sportivul poate dovedi că substanţa poate face obiectul unei încălcări neintenţionate a reglementărilor anti-doping datorită prezenţei sale generale în medicamente sau este puţin probabil să fie folosit ca agent de dopaj.

S7. NARCOTICE

Următoarele narcotice sunt interzise:

Buprenorfina, dextromoramida, diamorfină (heroină), fentanil şi derivatele lui, hidromorfonă, metadonă, morfină, oxicodonă, oximorfonă, pentazocină, petidină.

S8. CANABINOIDE

Canabinoidele (de exemplu, haşiş, marijuana) sunt interzise.

S9. GLUCOCORTICOSTEROIZI

Toţi glucocorticosteroizii sunt interzişi în administrarea pe cale orală, rectală, intravenoasă sau intramusculară. Utilizarea lor necesită aprobarea unei SUT.

Toate celelalte căi de administrare (injecţii intraarticulare / periarticulare / peritendinoase / epidurale / intradermice şi inhalare) necesită PRSUT, cu excepţia celor de mai jos.

Preparatele topice, atunci când sunt utilizate pentru afecţiuni dermatologice (inclusiv ionoforeza sau fonoforeza), otice, nazale, oftalmologice, ale cavităţii bucale, gingivale sau perianale nu sunt interzise şi nu necesită nici o formă de SUT.

SUBSTANŢE INTERZISE IN ANUMITE SPORTURI

P1. ALCOOL

Alcoolul (etanolul) este interzis numai în timpul competiţiilor, în sporturile menţionate mai jos. Detectarea acestuia se va realiza prin analizarea respiraţiei şi/ sau a sângelui. Pragul de infracţiune doping (valorile hematologice) pentru fiecare federaţie este menţionat în paranteză.

• Aeronautică (FAI)                                       (0,20 g/L)

• Tir cu arcul (FITA, IPC)                              (0,10 g/L)

• Automobilism (FIA)                                    (0,10 g/L)

• Bowling (CMSB,competiţiile IPC)               (0,10 g/L)

• Karate (WKF)                                            (0,10 g/L)

• Pentatlon modern (UTPM)                          (0,10 g/L)

pentru disciplinele care implică tirul.

• Motociclism (FIM)                                      (0,10 g/L)

• Canotaj (UTM)                                           (0,30 g/L)

P2. BETA-BLOCANTE

Dacă nu este specificat altfel, beta-blocantele sunt interzise doar în competiţie, în următoarele sporturi:

•    Aeronautică (FAI)

•    Tir cu arcul (FITA, IPC) (interzise şi în afara competiţiei)

•    Automobilism (FIA)

•    Biliard (WCBS)

•    Bob (FIBT)

•    Bowling (CMSB, competiţii IPC)

•    Bridge (FMB)

•    Curling(WCF)

•    Gimnastică (FIG)

•    Motociclism (FIM)

•    Pentatlon modern (UIPM) pentru disciplinele care implică tirul.

•    Popice (FIQ)

•    Navigaţie cu pânze (ISAF) doar în cursele cu cârmă

•    Tir (ISSF, IPC) (interzise şi în afara competiţiei)

•    Schi / snowboard (FIS) în sărituri şi freestile (stil liber)

•    Lupte (FILA)

Beta-blocantele includ, dar nu sunt limitate la, următoarele: Acebutolol, alprenolol, atenolol, betaxolol, bisoprolol, bunolol, carteolol, carvedilol, celiprolol, esmolol, labetalol, levobunolol, metipranolol, metoprolol, nadolol, oxprenolol, pindolol, propranolol, sotalol, timolol.

SUBSTANŢE SPECIFICE*

"Substanţele specifice"* sunt enumerate mai jos:

• Toţi beta-2 agoniştii inhalaţi, cu excepţia salbutamolului (liber plus glucuronidă) mai mare de 1000 ng/mL şi a clenbuterolului;

• Probenecid;

• Cătina, cropropamida, crotetamida, efedrina, etamivan, famprofazon, heptaminol, isometeptena, levmetamfetamina, meclofenoxat, p-metilamfetamina, metilefedrina, niketamida, norfenefrina, octopamina, ortetamina, oxilofrina, fenprometamina, propilexedrina, selegilina, sibutramina, tuaminoheptan şi orice alt stimulent care nu este menţionat la Secţiunea S6 pentru care sportivul stabileşte că îndeplineşte condiţiile descrise înS6;

• Canabinoidele;

• Toţi glucocorticosteroizii;

• Alcoolul;

• Toate beta-blocantele.

* "Lista interzisă poate cuprinde substanţe specifice care pot fi subiectul încălcărilor fără intenţie a reglementărilor anti-doping, datorită utilizării lor pe scară largă în produsele medicamentoase, sau a căror utilizare în scop de dopaj este mai puţin probabilă". O încălcare a regulamentelor anti-doping implicând astfel de substanţe poate avea drept rezultat reducerea sancţiunii cu condiţia ca "sportivul să poată dovedi că utilizarea unei astfel de substanţe nu a fost menită să mărească performanţa sportivă".

AGENŢIA MONDIALĂ ANTI-DOPING

LISTA INTERZISĂ - 2007

Rezumatul modificărilor majore

SUBSTANŢE ŞI METODE INTERZISE PERMANENT

(ATÂT ÎN COMPETIŢIE, CÂT ŞI ÎN AFARA COMPETIŢIEI)

S1. Steroizi anabolici

•    Paragrafele 4 şi 5 din această secţiune au fost reformulate pentru o mai mare claritate.

S5. Diuretice

•    Pentru o mai mare claritate propoziţia introductivă şi primul paragraf au fost reformulate.

M2. Manipularea chimică şi fizică

•    Termenul „acut" a fost eliminat din paragraful cu privire la infuziile intravenoase, deoarece utilizarea legitimă a acestei metode în scopuri medicale trebuie lăsată la aprecierea medicului.

SUBSTANŢE ŞI METODE INTERZISE ÎN COMPETIŢIE

S6. Stimulentele

•    Formularea acestei secţiuni a fost modificată pentru a defini mai clar statutul de  substanţe interzise al stimulentelor. In acest sens,  se menţionează că: toate stimulentele (inclusiv ambii izomeri optici (D-şi L-) unde este cazul) sunt interzise cu excepţia derivaţilor de imidazol pentru uz topic şi a acelor stimulente incluse în Programul de monitorizare pe 2007. Urmează o listă de exemple nelimitativă. Posibilitatea ca stimulentele care nu sunt incluse în aceste exemple să poată fi considerate în anumite cazuri substanţe specifice este ilustrată de ultimul paragraf adăugat în această secţiune. Un stimulent care nu este menţionat în mod expres în această secţiune va fi considerat substanţă specifică numai dacă sportivul poate dovedi că substanţa poate face obiectul unei călcări neintenţionate a reglementărilor anti-doping datorită prezenţei sale generale în medicamente sau este puţin probabil să fie folosit ca agent de dopaj.

•    Benzilpiperazina, deja considerată substanţă interzisă, a fost adăugată ca exemplu.

•    Tuaminoheptan, un alfa agonist, folosit în anumite ţări pentru tratarea congestiei nazale, a fost adăugat ca exemplu de stimulent. Această substanţă este inclusă şi în lista substanţelor specifice.

•    4-fenilpiracetam, denumirea chimică a carfedonului, a fost adăugată pentru clarificare.

•    A fost clarificat statutul de substanţă permisă a derivaţilor de imidazol.

S9. Glucocorticosteroizii

• O serie de exemple suplimentare a căilor de administrare a glucocorticosteroizilor au fost adăugate pentru a oferi o îndrumare mai bună în cazul solicitărilor de SUT şi PRSUT.

SUBSTANŢE INTERZISE ÎN ANUMITE SPORTURI

P1. Alcoolul

•    La solicitarea WCBS, biliardul a fost eliminat din această secţiune.

•    S-a   clarificat   că   limitele   încălcărilor   reglementărilor   anti-doping corespund valorilor hematologice.

P2. Beta Blocantele

•   La cererea FIDE şahul a fost eliminat din această secţiune.

SUBSTANŢE SPECIFICE

•    S-a  clarificat  că  beta-2-agonistul   salbutamol  prin  inhalare  nu  este substanţă specifică la niveluri mai mari de 1000 ng/mL în urină.

•    Stimulentul  tuaminoheptan  (secţiunea  S6)  este   adăugat  în  lista  de substanţe specifice.

•    Paragraful care enumera stimulentele a fost reformulat pentru clarificare în concordanţă cu modificările din secţiunea S6.

AGENŢIA MONDIALĂ ANTIDOPING

PROGRAMUL DE MONITORIZARE PENTRU 2007*

Următoarele substanţe sunt introduse în Programul de monitorizare pe 2007:

1.  Stimulente: numai în competiţie: bupropion,  cafeina, fenilefrina, fenilpropanolamina, pradrol, pseudoefedrina, sinefrina.

2.  Narcotice: numai în competiţie: raportul morfină/codeină

* Codul AMAD (4.5) stipulează: "AMAD, în colaborare cu alţi Semnatari şi guverne, va stabili un program de monitorizare referitor la substanţele care nu se află în Lista Interzisă, dar pe care AMAD doreşte să le monitorizeze astfel încât să se detecteze modalităţile de utilizare greşită în sport".


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 5/2007

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 5 din 2007
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 5/2007
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu