Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 400 din 11 august 2010

pentru punerea în aplicare a Instructiunilor date în aplicarea prevederilor art. 32 din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la calculul taxei de autorizare a concentrarilor economice

ACT EMIS DE: CONSILIUL CONCURENTEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 591 din 20 august 2010



In baza prevederilor art. 20 alin. (4) lit. d), ale art. 21 alin. (2), ale art. 27 alin. (3) şi (4), ale art. 28 alin. (1), precum şi ale art. 32 alin. (2) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

preşedintele Consiliului Concurenţei emite următorul ordin:

Art. 1. - In urma adoptării în plenul Consiliului Concurenţei, se pun în aplicare Instrucţiunile date în aplicarea prevederilor art. 32 din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la calculul taxei de autorizare a concentrărilor economice, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Compartimentele de specialitate din cadrul Consiliului Concurenţei vor urmări punerea în aplicare a prevederilor prezentului ordin.

Art. 3. - Instrucţiunile menţionate la art. 1 intră în vigoare la data publicării lor în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Consiliului Concurenţei,

Bogdan Marius Chiriţoiu

ANEXĂ

INSTRUCŢIUNI

date în aplicarea prevederilor art. 32 din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la calculul taxei de autorizare a concentrărilor economice

In temeiul art. 27 alin. (1) şi (3) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Concurenţei adoptă prezentele instrucţiuni.

1. Introducere

Prezentele instrucţiuni au ca scop reglementarea unor clarificări de ordin procedural, necesare calculului taxei de autorizare prevăzute la art. 32 din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare lege.

2. Obligaţia de plată

Sunt obligaţi la plata taxei de autorizare a concentrărilor economice, instituită potrivit prevederilor art. 32 din lege, întreprinderea/întreprinderile sau asociaţiile de întreprinderi care a/au înaintat notificarea Consiliului Concurenţei, potrivit prevederilor Regulamentului privind concentrările economice, pus în aplicare prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 385/2010, şi care a/au obţinut autorizarea potrivit prevederilor art. 46 alin. (2) sau alin.(4) lit. b) ori c) din lege.

In urma obţinerii autorizării, întreprinderea/întreprinderile sau asociaţiile de întreprinderi care a/au efectuat procedura notificării devine/devin întreprindere/întreprinderi plătitoare a/ale taxei stabilite potrivit dispoziţiilor prezentelor instrucţiuni.

3. Definirea noţiunii de întreprindere implicată

Intreprinderile implicate sunt acelea care participă la o concentrare economică, definite potrivit prevederilor pct. C.II. „Conceptul de întreprindere implicată" din Instrucţiunile privind conceptele de concentrare economică, întreprindere implicată, funcţionare deplină şi cifră de afaceri, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 386/2010.

4. Cifra de afaceri

In sensul prezentelor instrucţiuni, cifra de afaceri reprezintă cifra de afaceri netă potrivit situaţiei veniturilor şi cheltuielilor din situaţiile financiare sau raportările anuale, după caz, întocmite potrivit ordinelor ministrului finanţelor publice.

Cifra de afaceri luată în calcul este cifra realizată pe teritoriul României, în exerciţiul financiar precedent autorizării concentrării economice, de către fiecare întreprindere implicată în operaţiunea de concentrare economică. Prin exerciţiu financiar se înţelege exerciţiul care corespunde anului calendaristic 1 ianuarie-31 decembrie.

Potrivit prevederilor Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, în vigoare, cifra de afaceri netă cuprinde sumele rezultate din vânzarea de produse şi furnizarea de servicii care se înscriu în activitatea curentă a entităţii, după deducerea reducerilor comerciale şi a taxei pe valoarea adăugată, precum şi a altor taxe legate direct de cifra de afaceri.

In scopul aplicării taxei de autorizare, din cifra de afaceri netă definită potrivit prevederilor prezentului punct se va deduce şi valoarea contabilizată a exporturilor efectuate direct sau prin mandatar, inclusiv a livrărilor intracomunitare.

In cazul în care întreprinderea preluată (achiziţionată) face parte dintr-un grup, se vor lua în calcul şi cifrele de afaceri ale întreprinderilor din grup dacă, după realizarea operaţiunii de concentrare economică, acestea vor rămâne sau vor deveni membre ale grupului din care face parte întreprinderea achiziţionată.

In scopul evitării dublei înregistrări, la calculul cifrei de afaceri a membrilor grupului nu se vor lua în calcul valorile rezultate din vânzările de produse şi/sau prestările de servicii efectuate între aceştia pentru consumul intern al grupului.

5. Cifra de afaceri în situaţii particulare de dobândire a controlului

In situaţiile în care, de exemplu, o întreprindere foloseşte o altă persoană sau o altă întreprindere pentru preluarea unei participaţii de control şi are puterea de a-şi exercita drepturile ce îi conferă controlul prin această persoană sau întreprindere, înseamnă că aceasta din urmă este formal titularul drepturilor, dar acţionează ca un vehicul.

Intr-o astfel de situaţie, cifra de afaceri luată în calcul de Consiliul Concurenţei este cifra de afaceri a întreprinderii care în fapt dispune de puterea de a controla întreprinderea-ţintă.

In cazul în care controlul este dobândit de către o persoană fizică (achizitor individual), cifra de afaceri luată în considerare este cifra de afaceri a tuturor întreprinderilor controlate direct sau indirect pe teritoriul României de către aceasta.

In cazul în care achizitorul este o societate în comun cu funcţionare deplină, potrivit prevederilor pct. B.IV. „Societăţile în comun. Conceptul de funcţionare deplină" din instrucţiunile puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 386/2010, cifra de afaceri a achizitorului se consideră ca fiind cifra de afaceri a societăţii în comun. Dacă, dimpotrivă, societatea în comun poate fi considerată un simplu vehicul utilizat pentru o achiziţie de către societăţile-mamă, cifra de afaceri luată în calcul de Consiliul Concurenţei este cifra de afaceri a acestora din urmă.

In cazul dobândirii controlului prin cumpărare de elemente de activ, cifra de afaceri corespunzătoare activelor cumpărate va fi cifra de afaceri generată de respectivele active în anul anterior autorizării operaţiunii de concentrare economică. Dacă specificul activelor cumpărate nu permite defalcarea cifrei de afaceri, cifra de afaceri corespunzătoare activelor cumpărate se va calcula proporţional cu ponderea acestora din totalul patrimoniului întreprinderii vânzătoare.

In cazul tranzacţiilor care implică externalizarea serviciilor prin transferul unei activităţi comerciale (indiferent de modul de organizare a acesteia), cifra de afaceri se calculează pe baza cifrei de afaceri interne anterioare, generată de activitatea comercială în cauză.

6. Calculul cifrei de afaceri cumulate căreia i se aplică taxa de autorizare

In cazul realizării unei concentrări economice prin fuziune, cifra de afaceri va fi cea rezultată din cumularea cifrelor de afaceri ale întreprinderilor care fuzionează.

Când operaţiunea de concentrare economică se realizează prin dobândirea controlului unic, cifra de afaceri va fi cea rezultată din cumularea cifrei de afaceri a întreprinderii care preia controlul cu cifra de afaceri a întreprinderii-ţintă şi cifrele de afaceri ale întreprinderilor controlate, direct sau indirect, de către aceasta din urmă.

La concentrarea economică realizată prin dobândirea controlului în comun asupra unei întreprinderi existente, cifra de afaceri va fi rezultatul cumulării cifrelor de afaceri ale întreprinderilor care dobândesc controlul în comun cu cifra de afaceri a întreprinderii asupra căreia s-a dobândit controlul în comun şi cifrele de afaceri ale întreprinderilor controlate, la rândul lor, direct sau indirect, de către aceasta din urmă.

La concentrarea economică realizată prin dobândirea controlului în comun asupra unei întreprinderi nou-create, cifra de afaceri va fi rezultatul cumulării cifrelor de afaceri ale întreprinderilor care preiau controlul asupra societăţii în comun nou-create.

In cazul în care concentrarea economică se realizează prin dobândirea controlului asupra unor active, cifra de afaceri căreia i se aplică taxa de autorizare se va calcula prin cumularea cifrei de afaceri a întreprinderii achizitoare cu cifra de afaceri generată de activele cumpărate în anul anterior autorizării concentrării economice, iar în cazul în care specificul respectivelor active nu permite defalcarea cifrei de afaceri, prin cumularea cu cifra de afaceri corespunzătoare activelor cumpărate, calculată proporţional cu ponderea acestora din totalul patrimoniului întreprinderii vânzătoare.

7. Declararea cifrei de afaceri

Intreprinderea/întreprinderile sau asociaţiile de întreprinderi care notifică trebuie să transmită Consiliului Concurenţei, în termen de 10 zile de la data la care notificarea concentrării economice a devenit efectivă, o notă care va cuprinde cifra de afaceri calculată potrivit prezentelor instrucţiuni.

Nota va cuprinde atât cifra de afaceri totală, la care se va aplica taxa, cât şi cifrele de afaceri care au compus-o, cu menţionarea întreprinderilor de la care provin.

Nota va fi prezentată în original şi va purta semnăturile şi ştampilele autorizate.

Atunci când la data întocmirii notei nu sunt disponibile situaţiile financiare sau raportările, după caz, pentru anul calendaristic precedent autorizării, întreprinderea/întreprinderile sau asociaţiile de întreprinderi care a/au notificat va/vor transmite Consiliului Concurenţei calculul cifrei de afaceri pe baza situaţiilor financiare/raportărilor provizorii.

In termenul fixat prin decizia Consiliului Concurenţei, întreprinderea/întreprinderile sau asociaţiile de întreprinderi care a/au notificat va/vor înainta Consiliului Concurenţei o copie certificată a situaţiilor financiare/raportărilor definitive, aferente anului calendaristic anterior autorizării împreună cu o notă care să cuprindă cifrele de afaceri calculate pe baza acestora.

8. Precizări finale

Sumele reprezentând taxa de autorizare se virează de către întreprinderile plătitoare în contul deschis la Trezoreria Statului în termenul prevăzut în decizia Consiliului Concurenţei.

Consiliul Concurenţei controlează modul în care se asigură respectarea prevederilor prezentelor instrucţiuni privind stabilirea şi plata taxei de autorizare a concentrărilor economice.

Taxele de autorizare, achitate sau în curs de achitare înainte de intrarea în vigoare a prezentelor instrucţiuni, rămân valabile.

La data intrării în vigoare a prezentelor instrucţiuni, Instrucţiunile date în aplicarea prevederilor art. 33 din Legea concurenţei nr. 21/1996, cu privire la calculul taxei de autorizare a concentrărilor economice, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 61/2004 privind punerea în aplicare a regulamentelor şi instrucţiunilor Consiliului Concurenţei, elaborate în baza Legii concurenţei nr. 21/1996, cu modificările şi completările ulterioare, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 288 din 1 aprilie 2004, se abrogă.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 400/2010

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 400 din 2010
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 400/2010
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu