Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

Ordinul Nr.3630 din 02.05.2018

privind aprobarea Metodologiei de recunoaştere şi echivalare a actelor de studii de nivel preuniversitar obţinute în străinătate
ACT EMIS DE: Ministerul Educatiei Nationale
ACT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 434 din 22 mai 2018



SmartCity1

În temeiul prevederilor art. 94 alin. (2) lit. q) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în baza Hotărârii Guvernului nr. 49/1999 privind înfiinţarea Centrului Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor,având în vedere prevederile Ordinului ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 4.022/2008*) privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Centrului Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor şi a Metodologiei de recunoaştere şi echivalare a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice, cu modificările şi completările ulterioare,*) Ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 4.022/2008 nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.în conformitate cu Legea nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesii reglementate din România, cu modificările şi completările ulterioare,în baza Legii nr. 172/1998 privind ratificarea Convenţiei cu privire la recunoaşterea atestatelor obţinute în învăţământul superior în statele din regiunea Europei, adoptată la Lisabona la 11 aprilie 1997, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 26/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei Naţionale, cu modificările ulterioare,ministrul educaţiei naţionale emite prezentul ordin. Articolul 1Se aprobă Metodologia de recunoaştere şi echivalare a actelor de studii de nivel preuniversitar obţinute în străinătate, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. Articolul 2La intrarea în vigoare a prezentului ordin, orice dispoziţie contrară se abrogă. Articolul 3Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, Direcţia generală juridic, inspectoratele şcolare judeţene, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi instituţiile de învăţământ preuniversitar şi superior duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin. Articolul 4 Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul educaţiei naţionale, Valentin PopaANEXĂMETODOLOGIE de recunoaştere şi echivalare a actelor de studii de nivel preuniversitar obţinute în străinătate Articolul 1
(1) În sensul prezentei metodologii, recunoaşterea constă în evaluarea şi stabilirea nivelului, domeniului şi/sau a specializării/calificării profesionale menţionate în actul de studii obţinut în străinătate, prin raportare la sistemul de învăţământ românesc, care se poate finaliza cu eliberarea unui atestat. Atestatul de recunoaştere conferă titularului dreptul la continuarea studiilor şi/sau accesul pe piaţa forţei de muncă, în condiţiile legii.
(2) Prin echivalare se înţelege evaluarea curriculumului parcurs până la eliberarea actului de studii şi compatibilitatea lui cu sistemul de învăţământ românesc, care se poate finaliza cu eliberarea unui atestat. Atestatul de echivalare conferă titularului dreptul la continuarea studiilor şi/sau accesul pe piaţa forţei de muncă, în condiţiile legii.
Articolul 2Prezenta metodologie se aplică actelor de studii de nivel preuniversitar emise de instituţii de învăţământ acreditate din străinătate. Articolul 3Recunoaşterea şi/sau echivalarea se aplică următoarelor categorii de cetăţeni: a)cetăţeni români, cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi din Confederaţia Elveţiană, precum şi categoriilor de persoane care beneficiază, conform legii, de egalitate de tratament cu cetăţenii români în ceea ce priveşte accesul la educaţie, formare profesională şi piaţa muncii; b)cetăţenilor din state terţe numai în vederea accesului pe piaţa forţei de muncă din România. Articolul 4
(1) În vederea continuării studiilor în România, pentru cetăţenii menţionaţi la art. 3 lit. a), Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, denumit în continuare C.N.R.E.D., recunoaşte şi/sau echivalează automat actele de studii din străinătate.
(2) În vederea accesului pe piaţa forţei de muncă din România, pentru cetăţenii menţionaţi la art. 3, C.N.R.E.D. recunoaşte şi/sau echivalează actele de studii din străinătate.
(3) În scopul obţinerii dreptului de liberă practică pentru exercitarea unei profesii reglementate în România, C.N.R.E.D. recunoaşte atât actele de studii obţinute în state terţe de cetăţenii europeni şi de celelalte categorii de cetăţeni prevăzute în actele normative de reglementare a profesiei, cât şi diplomele obţinute în statele membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European şi din Confederaţia Elveţiană care dau acces la profesii reglementate, atunci când actele de reglementare a profesiei nu dispun altfel.
(4) În cazul unei profesii reglementate în România, C.N.R.E.D. recunoaşte actele de studii obţinute de cetăţeni din state terţe în vederea încadrării în muncă fără drept de exercitare a profesiei reglementate.
Articolul 5
(1) În procedura de evaluare a actelor de studii, C.N.R.E.D. are în vedere:a)apartenenţa actului de studii la categoria actelor eliberate în sistemul de învăţământ preuniversitar din statul de origine; b)statutul instituţiei de învăţământ în statul de origine; c)dreptul la continuarea studiilor în statul de origine; d)nivelul actului de studii; e)domeniul de studiu, specializarea, calificarea profesională; f)durata studiilor; g)curriculumul, rezultatele învăţării, competenţele dobândite.
(2) Recunoaşterea actelor de studii care fac obiectul unor tratate internaţionale se realizează în conformitate cu prevederile acestora.
(3) În procedura de evaluare şi recunoaştere, C.N.R.E.D. poate lua în considerare deciziile anterioare pronunţate în cazuri similare.
Articolul 6Prezentarea atestatului de recunoaştere sau echivalare cu diploma de bacalaureat, emis de către C.N.R.E.D., nu limitează dreptul unei instituţii de învăţământ superior din România de a aplica, în baza autonomiei universitare, condiţiile specifice privind accesul la studii universitare, inclusiv în ceea ce priveşte notele obţinute, filiera, specializarea. Articolul 7
(1) Actele de studii se recunosc şi/sau echivalează dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii cumulative:a)actul de studii aparţine sistemului de învăţământ preuniversitar din statul de origine; b)instituţia de învăţământ care a eliberat actul de studii este acreditată în statul de origine; c)nivelul calificării corespunzător actului de studii este similar cu cel din sistemul românesc de învăţământ preuniversitar; d)domeniul de studii şi/sau programul de studii, curriculumul, volumul de muncă, rezultatele învăţării, acolo unde este cazul, sunt similare cu cele din sistemul românesc de învăţământ preuniversitar.
(2) În cazul în care evaluarea elementelor menţionate la alin. (1) lit. c) şi d) evidenţiază diferenţe substanţiale prin raportare la sistemul românesc de învăţământ preuniversitar, C.N.R.E.D. poate echivala şi/sau recunoaşte actele de studii prin aplicarea de măsuri compensatorii.
(3) C.N.R.E.D. poate dispune recunoaşterea cu diploma de bacalaureat a actelor de studii din străinătate care permit accesul numai la anumite tipuri de instituţii sau programe de studii în ţara de origine, în vederea înscrierii numai la programe de studii similare în România.
Articolul 8
(1) În urma evaluării, dacă sunt îndeplinite condiţiile menţionate la art. 7 alin. (1), C.N.R.E.D. emite un atestat de recunoaştere sau echivalare a studiilor.
(2) În cazul în care actul de studii supus recunoaşterii şi/sau echivalării reprezintă un document provizoriu întrucât legislaţia naţională din statul de origine prevede emiterea diplomei după o anumită perioadă de la finalizarea studiilor, C.N.R.E.D. emite, până la eliberarea atestatului, o adeverinţă de recunoaştere/echivalare a studiilor ce conferă titularului aceleaşi drepturi ca şi atestatul.
(3) În cazul continuării studiilor, şcolile postliceale şi instituţiile de învăţământ superior au obligaţia ca până la finalizarea studiilor să solicite titularului prezentarea atestatului de recunoaştere/echivalare. Atestatul se menţionează în suplimentul la diploma de licenţă, respectiv în suplimentul descriptiv Europass la certificatul de calificare profesională nivel 5.
Articolul 9
(1) Dosarul pentru recunoaşterea şi/sau echivalarea actelor de studii obţinute de către categoriile de cetăţeni prevăzute la art. 3 lit. a), care solicită continuarea studiilor în România şi/sau accesul pe piaţa forţei de muncă din România, cuprinde următoarele documente:a)pentru diploma de bacalaureat:

(i) cerere;
(ii) diploma de bacalaureat, în copie, dacă actul de studii este emis în limba română/engleză/franceză/ spaniolă/italiană, sau în copie şi traducere legalizată în limba română pentru celelalte limbi străine;
(iii) situaţia şcolară pentru ultimii 2 ani de studii, din care să rezulte disciplinele studiate şi calificativele obţinute, în copie, dacă actele de studii sunt emise în limba română/engleză/franceză/spaniolă/italiană, sau în copie şi traducere legalizată în limba română pentru celelalte limbi străine;
(iv) actul de identitate, în copie, şi dovada schimbării numelui (dacă este cazul), în copie şi traducere legalizată;
(v) dovada achitării taxei de 50 lei pentru evaluarea dosarului, în copie;
(vi) alte documente, dacă este cazul;

b)pentru diplomele de şcoală profesională şi postliceală:

(i) cerere;
(ii) diploma de absolvire a şcolii postliceale/profesionale, în copie, dacă actul de studii este emis în limba română/engleză/franceză/spaniolă/italiană, sau în copie şi traducere legalizată în limba română pentru celelalte limbi străine;
(iii) actul de studii care a permis accesul la programul de studii postliceale, în copie, dacă actul de studii este emis în limba română/engleză/franceză/spaniolă/ italiană, sau în copie şi traducere legalizată în limba română pentru celelalte limbi străine;
(iv) acte de studii care să conţină denumirea cursurilor absolvite, durata studiilor, descrierea cursurilor şi a
competenţelor dobândite, în copie, dacă actele de studii sunt emise în limba română/engleză/ franceză/spaniolă/italiană, sau în copie şi traducere legalizată în limba română pentru celelalte limbi străine;
(v) actul de identitate, în copie, şi dovada schimbării numelui (dacă este cazul), în copie şi traducere legalizată;
(vi) dovada achitării taxei de 50 lei pentru evaluarea dosarului, în copie;
(vii) alte documente, dacă este cazul.

(2) Pentru cetăţenii din state terţe prevăzuţi la art. 3 lit. b) care solicită accesul pe piaţa forţei de muncă din România, dosarul cuprinde următoarele documente:a)cerere; b)adresă din partea angajatorului, în care se solicită eliberarea atestatului de recunoaştere a studiilor în vederea obţinerii autorizaţiei de muncă; c)certificatul de înregistrare al angajatorului, în copie; în cazul în care angajatorul este persoană fizică - actul de identitate, în copie; d)actul de identitate, în copie, şi dovada schimbării numelui titularului (dacă este cazul), în copie şi traducere legalizată; e)actul de studii, în copie dacă actul de studii este emis în limba română/engleză/franceză/ spaniolă/italiană, sau în copie şi traducere legalizată în limba română pentru celelalte limbi străine; f)dovada achitării taxei de 50 lei pentru evaluarea dosarului, în copie; g)alte documente, dacă este cazul.
(3) Actele de studii supuse recunoaşterii sunt autentificate cu Apostila de la Haga pentru statele care sunt părţi ale Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor străine, adoptată la Haga din 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin Ordonanţa Guvernului nr. 66/1999, cu modificările ulterioare, iar pentru celelalte state actele de studii sunt supralegalizate sau însoţite de adeverinţa de autenticitate emisă de către autorităţile competente din ţara de provenienţă. Scutirea de apostilare sau supralegalizare este permisă în temeiul legii, al unui tratat internaţional la care România este parte sau pe bază de reciprocitate.
(4) În situaţia în care C.N.R.E.D. constată existenţa oricăror suspiciuni privind autenticitatea actelor de studii, informează în scris Direcţia generală juridic din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale (M.E.N.) în vederea înaintării sesizării autorităţilor abilitate.
(5) Dosarele se depun:a)în vederea continuării studiilor în România, la instituţiile de învăţământ superior, la inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti sau la Registratura M.E.N., direct sau prin intermediul serviciilor poştale; b)în vederea dobândirii accesului pe piaţa forţei de muncă din România, la Registratura M.E.N., direct sau prin intermediul serviciilor poştale.
Articolul 10
(1) Durata de soluţionare a dosarelor este de maximum 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării dosarului complet la C.N.R.E.D.
(2) În cazul în care C.N.R.E.D. constată că dosarul nu cuprinde toate documentele prevăzute la art. 9 alin. (1)-(3), înştiinţează solicitantul în scris, prin serviciile poştale sau poştă electronică. Dosarul trebuie completat în termen de maximum un (1) an de la data primirii înştiinţării; în caz contrar, C.N.R.E.D. clasează dosarul, urmând ca reluarea procedurii să se facă în baza depunerii unui nou dosar.
(3) Termenul de soluţionare prevăzut la alin. (1) se poate prelungi pentru verificări suplimentare, solicitantul fiind informat, în acest sens, în scris, prin servicii poştale sau poştă electronică.
Articolul 11
(1) Decizia C.N.R.E.D. poate fi contestată o singură dată, în termen de 45 de zile lucrătoare de la data luării la cunoştinţă.
(2) C.N.R.E.D. se pronunţă asupra celor solicitate în termen de 60 de zile lucrătoare. Termenul de soluţionare se poate prelungi în cazuri justificate, solicitantul fiind anunţat în scris, prin servicii poştale sau poştă electronică.
Articolul 12
(1) Atestatul de recunoaştere sau echivalare a studiilor se eliberează astfel:a)titularului sau rudelor de gradul I; b)unei persoane împuternicite, prin procură notarială; c)delegatului angajatorului sau reprezentantului instituţiei de învăţământ din România; d)prin servicii poştale, cu excepţia atestatelor de recunoaştere şi/sau echivalare emise până la data de 12 martie 2015.
(2) Instituţiile de învăţământ preuniversitar şi superior, angajatorii şi alţi beneficiari pot solicita titularului, în momentul utilizării atestatului de recunoaştere şi/sau echivalare, depunerea documentelor care au stat la baza emiterii acestuia şi în altă formă decât cea stabilită în prezenta metodologie (original, copie simplă sau legalizată, traducere autorizată şi/sau legalizată etc.).
(3) C.N.R.E.D. eliberează, la cerere, un duplicat în cazul pierderii, distrugerii sau deteriorării atestatului de recunoaştere şi/sau echivalare. Pentru eliberarea duplicatului se depun: a)cerere; b)declaraţie notarială cu privire la pierderea, distrugerea sau deteriorarea atestatului; c)actul de identitate, în copie; d)copia actului de studii care a fost recunoscut/echivalat; e)dovada achitării taxei de 50 lei, în copie; f)alte documente, dacă este cazul.
Articolul 13Recunoaşterea studiilor pentru solicitanţii de azil şi/sau beneficiarii unei forme de protecţie internaţională în România se realizează în conformitate cu prevederile prezentei metodologii şi ale normelor legale naţionale şi internaţionale cu privire la aceste categorii de persoane. Articolul 14Recunoaşterea studiilor efectuate de cetăţenii din state terţe prevăzuţi la art. 3 lit. b), în vederea continuării studiilor în România, se realizează prin Direcţia generală relaţii internaţionale şi afaceri europene, în baza unei metodologii proprii.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 3630/2018

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 3630 din 2018
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 3630/2018
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu