Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 321 din 12 octombrie 2007

pentru aplicarea, in unitatile Ministerului Internelor si Reformei Administrative, a unor dispozitii din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldatilor si gradatilor voluntari

ACT EMIS DE: MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 728 din 26 octombrie 2007



Pentru aplicarea dispoziţiilor Legii nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari,

în temeiul art. 7 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative,

ministrul internelor şi reformei administrative emite următorul ordin:

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1. - (1) Corpul soldaţilor şi gradaţilor voluntari din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative este destinat îndeplinirii misiunilor specifice, pe timp de pace, în situaţii de criză şi la război.

(2) Corpul soldaţilor şi gradaţilor voluntari este alcătuit din militari cu grade de soldat, fruntaş şi caporal.

Art. 2. - Soldaţii îndeplinesc funcţii de execuţie, iar gradaţii voluntari funcţii de comandă şi de execuţie specifice luptătorilor şi specialiştilor militari, în cadrul microstructurilor de tip echipă, echipaj, post de luptă, grupă/similare.

Art. 3. - Soldaţii şi gradaţii voluntari sunt angajaţi pe bază de contract şi pot fi în activitate sau în rezervă.

Art. 4. - (1) Necesarul de posturi de soldaţi şi gradaţi voluntari, respectiv soldaţi şi gradaţi rezervişti voluntari pe structuri militare, pe timp de pace şi la război, se stabileşte prin ordin al ministrului internelor şi reformei administrative, pe baza propunerilor inspectoratelor generale.

(2) Posturile de soldaţi şi gradaţi voluntari, respectiv soldaţi şi gradaţi rezervişti voluntari, funcţiile şi specialităţile acestora se prevăd în statele de organizare ale unităţilor militare.

CAPITOLUL II

Recrutarea şi selecţia soldaţilor şi gradaţilor voluntari

Art. 5. - (1) Tinerii, bărbaţi şi femei, sunt recrutaţi şi selecţionaţi în corpul soldaţilor şi gradaţilor voluntari dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele criterii:

a) au cetăţenie română şi domiciliul în România;

b) sunt absolvenţi cel puţin ai ciclului inferior liceal al şcolilor de arte şi meserii, cu diplomă sau certificat de absolvire;

c)  au vârsta de cel puţin 18 ani şi de cel mult 26 de ani împliniţi în anul în care solicită angajarea;

d) au solicitat, în scris, angajarea într-o funcţie de soldat sau gradat voluntar;

e) sunt declaraţi „apt medical";

f) sunt declaraţi „apt" la evaluarea psihologică;

g) sunt apţi din punct de vedere fizic;

h) nu au antecedente penale şi nu se află în curs de urmărire penală sau de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni;

i) nu fac parte din organizaţii interzise de legislaţia română şi nu sunt membri ai unor organizaţii sau culte religioase incompatibile cu regulile, activităţile şi atribuţiile specifice profesiei militare;

j) nu sunt asociaţi unici ori participanţi direcţi la administrarea sau conducerea unor societăţi comerciale ori a altor organizaţii cu scop lucrativ sau comercial, iar dacă sunt într-una din aceste situaţii, se obligă prin semnarea unui angajament ca, din momentul selecţionam pentru profesia de soldat sau gradat voluntar, să renunţe la această calitate;

k) nu sunt membri ai unor partide, formaţiuni sau organizaţii politice, iar dacă sunt membri, se angajează în scris că, după admiterea în instituţia militară, vor renunţa la această calitate;

l) corespund criteriilor specifice stabilite prin ordin al inspectorului general privind recrutarea şi selecţia.

(2) Candidaţii care au efectuat anterior serviciul militar prin una din formele prevăzute de lege pot fi recrutaţi şi selecţionaţi pentru angajarea ca soldat/gradat voluntar, indiferent de arma sau specializarea trecută în livretul militar.

(3) Recrutarea candidaţilor pentru angajarea în corpul soldaţilor sau gradaţilor voluntari se execută de către unităţile militare angajatoare, prin compartimentele de resurse umane.

(4) Examinările medicale ale candidaţilor se efectuează pe plan local, în cadrul structurilor medicale ale Direcţiei generale medicale, iar costurile acestora vor fi suportate conform dispoziţiilor legale.

(5) Testarea aptitudinilor fizice ale tuturor candidaţilor se execută în cadrul unităţilor militare teritoriale, iar evaluarea psihologică conform prevederilor legale.

Art. 6. - (1) Fiecărui candidat recrutat i se întocmeşte un dosar cu documentele doveditoare ale îndeplinirii criteriilor de recrutare, numit dosar de candidat, în conformitate cu prevederile actelor normative cu caracter intern.

(2) Dosarele candidaţilor declaraţi „Admis", conform criteriilor de recrutare, sunt păstrate în evidenţa unităţilor militare teritoriale.

(3) Candidaţii recrutaţi susţin probele de selecţie în unităţile militare de recrutare, pe baza criteriilor şi standardelor specifice, elaborate de către inspectoratul general în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, cu avizul prealabil al Direcţiei generale management resurse umane.

(4) Evaluarea şi declararea candidatului „Admis" sau „Respins" în urma participării la procesul de selecţie se fac conform metodologiilor specifice cu caracter intern.

(5) Candidaţii declaraţi „Admis" sunt repartizaţi pe arme/specialităţi militare, în funcţie de opţiunea exprimată la momentul depunerii cererii.

Art. 7. - (1) Recrutarea şi selecţia soldaţilor şi gradaţilor voluntari se desfăşoară pe parcursul întregului an, asigurându-se corelarea selecţiei acestora cu datele de începere a programelor de instruire.

(2) Unităţile militare angajatoare asigură publicitatea pentru oferta de posturi vacante şi desfăşoară, pe plan local, activităţi specifice de informare, de promovare a profesiei militare şi de recrutare a candidaţilor pentru profesiile de soldat şi gradat voluntar.

(3) Cheltuielile necesare în procesul de recrutare şi selecţie până în momentul începerii instruirii candidaţilor admişi se asigură în condiţiile prevăzute de lege pentru candidaţii la profesia de cadru militar.

CAPITOLUL III

Formarea profesională a soldaţilor şi gradaţilor voluntari

Art. 8. - (1) Formarea profesională a soldaţilor şi gradaţilor voluntari cuprinde formarea profesională iniţială şi formarea profesională continuă.

(2)  Formarea profesională iniţială a soldaţilor şi gradaţilor voluntari asigură pregătirea necesară pentru dobândirea competenţelor profesionale minime pentru exercitarea primei funcţii.

(3)  Formarea profesională continuă a soldaţilor şi gradaţilor voluntari este ulterioară formării iniţiale şi asigură fie dezvoltarea competenţelor profesionale deja dobândite, fie dobândirea de noi competenţe, necesare exercitării unor funcţii stabilite pentru această categorie de personal.

(4)  Formarea profesională iniţială a soldaţilor şi gradaţilor voluntari cuprinde programe de iniţiere şi calificare obligatorii pentru această categorie de personal, structurate pe următoarele module:

a) modulul instruirii individuale;

b) modulul perfecţionării instruirii de specialitate.

(5) Formarea profesională continuă a soldaţilor şi gradaţilor voluntari cuprinde:

a) cursul de bază pentru formarea deprinderilor de comandă;

b) cursuri de perfecţionare sau specializare;

c) stagii de instruire şi aplicaţii în teren;

d)  alte forme de dobândire a competenţelor profesionale, potrivit legislaţiei de nivel superior în vigoare.

(6)  Fac excepţie de la prevederile alin. (4) lit. a) cetăţenii români care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 31 alin. (2) din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari, denumită în continuare lege.

Art. 9. - (1) Planurile de formare profesională a soldaţilor şi gradaţilor voluntari se elaborează de inspectoratele generale şi se aprobă de către conducerea acestor structuri.

(2) Organizarea şi planificarea programelor de formare profesională a soldaţilor şi gradaţilor voluntari se fac prin grija şefului/comandantului unităţii în structura căreia sunt încadraţi aceştia.

(3) Durata modulului instruirii individuale este de 9 săptămâni, a modulului perfecţionării instruirii de specialitate este de cel puţin 9 săptămâni, iar a cursului de bază pentru formarea deprinderilor de comandă este de la 2 până la 9 săptămâni, în funcţie de specificul funcţiei pentru care este organizat. Durata programelor de formare profesională continuă prevăzute la art. 8 alin. (5) se stabileşte după identificarea nevoilor de instruire, potrivit specificului atribuţiilor pentru care sunt organizate.

(4)  Modulul instruirii individuale se desfăşoară exclusiv la forma de zi.

(5) In termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, fiecare inspectorat general va demara procedura de elaborare a standardelor ocupaţionale pentru fiecare funcţie sau ocupaţie specifică soldaţilor şi gradaţilor voluntari, potrivit reglementărilor interne şi de nivel superior, precum şi de înscriere în Clasificarea ocupaţiilor din România.

CAPITOLUL IV

Angajarea şi sistemul de evidenţă a soldaţilor şi gradaţilor voluntari

Art. 10. - (1) Candidaţii declaraţi admişi în urma procesului de selecţie sunt luaţi în evidenţă ca soldaţi voluntari pe timpul perioadei de formare de către structurile de resurse umane din centrele şi celelalte instituţii militare de pregătire a armelor/serviciilor/specialităţilor. Documentele de evidenţă pe timpul instruirii sunt similare celor întocmite elevilor şi studenţilor din învăţământul militar.

(2)  Soldaţii voluntari care urmează să frecventeze modulul instruirii individuale semnează un angajament la începerea instruirii. Modelul de angajament pentru formare este prevăzut în anexa nr. 1.

(3)  Soldaţii voluntari care urmează să frecventeze modulul perfecţionării instruirii de specialitate încheie un contract la începerea instruirii. Modelul de contract pentru formare este prevăzut în anexa nr. 2.

Art. 11. - (1) La finalizarea programului deformare, soldaţii şi gradaţii voluntari încheie un prim contract cu unităţile militare de recrutare, pe o durată de 4 ani. La expirarea acestuia, în cazul în care optează să rămână în structurile Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, în cadrul aceleiaşi unităţi militare sau la altă unitate militară, vor încheia noi contracte, pe o durată de la 2 la 3 ani. Modelul contractului pentru angajare este prevăzut în anexa nr. 3.

(2)  La încheierea contractelor de angajare a soldaţilor şi gradaţilor voluntari Ministerul Internelor şi Reformei Administrative este reprezentat de către comandanţii/şefii unităţilor militare teritoriale.

(3) Limita de vârstă până la care pot fi menţinuţi în activitate soldaţii şi gradaţii voluntari din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative este de 40 de ani.

(4) Durata de valabilitate a contractului nu poate depăşi limita de vârstă prevăzută de lege.

(5) Soldaţii şi gradaţii voluntari care pe timpul carierei militare sunt trimişi să urmeze forme de pregătire cu o durată mai mare de 90 de zile semnează un angajament. Modelul de angajament care se încheie pentru admiterea la cursuri este prevăzut în anexa nr. 4.

Art. 12. - (1) Sistemul de evidenţă a soldaţilor şi gradaţilor voluntari este alcătuit din evidenţa nominală şi evidenţa statistică. In organizarea şi exploatarea sistemului de evidenţă se utilizează mijloace informatizate de culegere, stocare, prelucrare şi circulaţie a informaţiilor, potrivit reglementărilor specifice în acest domeniu.

(2) Evidenţa nominală se constituie la nivelul tuturor unităţilor în care sunt încadraţi soldaţi şi gradaţi voluntari, prin grija structurilor de resurse umane. Documentele de evidenţă nominală a acestora se întocmesc, se actualizează şi se utilizează în aceleaşi condiţii ca şi cele stabilite pentru cadrele militare.

(3)  Evidenţa statistică se constituie la nivelul fiecărei unităţi în care sunt încadraţi soldaţi şi gradaţi voluntari, precum şi la nivel ierarhic, la fiecare eşalon superior unităţilor militare care organizează evidenţa nominală, până la Direcţia generală management resurse umane. Documentele de evidenţă statistică a soldaţilor şi gradaţilor voluntari se întocmesc, se actualizează şi se utilizează în aceleaşi condiţii ca şi cele stabilite pentru cadrele militare.

(4)  La eşalonul superior unităţii din care fac parte soldaţii şi gradaţii voluntari se constituie evidenţa acestora pe funcţii.

(5) Accesul la bazele de date şi aplicaţiile specifice sistemului informatic referitor la soldaţii şi gradaţii voluntari şi modul de gestionare a profilurilor utilizator se stabilesc de către Direcţia generală management resurse umane.

(6) Documentul prin care se stabileşte identitatea şi calitatea de soldat sau gradat voluntar este legitimaţia militară. Metodologia privind emiterea, utilizarea, retragerea şi evidenţa legitimaţiilor militare ale cadrelor militare se aplică şi soldaţilor şi gradaţilor voluntari.

CAPITOLUL V

Incadrarea/eliberarea în/din funcţii şi promovarea soldaţilor şi gradaţilor voluntari

Art. 13. - (1)Absolvenţii programului deformare a soldaţilor voluntari sunt repartizaţi în funcţii de execuţie potrivit opţiunilor individuale exprimate în momentul recrutării.

(2) Soldaţii şi gradaţii voluntari mutaţi dintr-o unitate în alta, în condiţiile legii, încheie noi contracte cu unitatea la care au fost mutaţi, pe o perioadă de 2-3 ani.

(3)  Propunerile de mutare dintr-o unitate în alta, în aceeaşi garnizoană ori în alta, sunt înaintate eşalonului superior de unitatea de provenienţă a soldaţilor şi gradaţilor voluntari respectivi, prin raport scris, conform prevederilor actelor normative în vigoare, la care se anexează dosarele personale şi fişele cu principalele date ale celor în cauză sau, după caz, rapoartele personale ale celor care solicită mutarea. Propunerile sunt soluţionate de structura de resurse umane şi aprobate de comandantul/şeful de la eşalonul superior.

(4) Emiterea, transmiterea şi evidenţa ordinelor de numire şi eliberare în/din funcţii, de împuternicire, detaşare, transfer, de înaintare în gradul următor sau de trecere în rezervă a soldaţilor şi gradaţilor voluntari se efectuează conform metodologiei stabilite pentru cadrele militare. Ordinele se semnează şi se aprobă potrivit competenţelor comandanţilor/şefilor privind soluţionarea problemelor specifice domeniului de resurse umane, stabilite prin ordin al ministrului internelor şi reformei administrative.

Art. 14. - (1) Pe parcursul serviciului militar soldaţii şi gradaţii voluntari pot fi înaintaţi în grad şi promovaţi în funcţie, dacă îndeplinesc următoarele condiţii generale:

a) au îndeplinit, până la momentul înaintării, stagiul minim în grad prevăzut de lege;

b)  au obţinut cel puţin calificativul „Bun" în aprecierile de serviciu întocmite pe perioada stagiului minim în grad;

c)  au absolvit cursul de carieră stabilit pentru gradul de fruntaş, respectiv pentru cel de caporal;

d)  există posturi vacante corespunzătoare gradului în care sunt promovaţi.

(2) Inaintarea în grad şi promovarea în funcţie se realizează la nivelul unităţii, în limita numărului de posturi vacante, Inaintarea în grad şi promovarea în funcţie în alte garnizoane decât în cea de reşedinţă este posibilă dacă rămân posturi vacante în urma încheierii procesului de promovare dintr-o garnizoană. In acest caz, soldaţii şi gradaţii voluntari care îndeplinesc condiţiile generale de promovare pot solicita structurii de resurse umane de la eşalonul superior al unităţii respective să fie înaintaţi în grad şi promovaţi în funcţie pe posturile neîncadrate.

(3)  Selecţia în vederea înaintării în grad şi a promovării în funcţie se realizează în baza criteriilor generale prevăzute la alin. (1) de către structura de resurse umane din unitatea respectivă sau de cea de la eşalonul superior, în cazul promovării în altă unitate decât cea de provenienţă a soldaţilor şi gradaţilor voluntari. Departajarea soldaţilor şi gradaţilor voluntari selecţionaţi, când numărul acestora este mai mare decât numărul posturilor vacante, se face, în ordine, după următoarele condiţii speciale de promovare:

a) calificativele obţinute în aprecierile de serviciu întocmite pe perioada stagiului minim în grad;

b) mediile de absolvire a cursurilor de carieră;

c) vechimea în grad;

d) vechimea în serviciul militar.

(4) Promovarea soldaţilor şi gradaţilor voluntari se efectuează o dată pe an, în luna mai, prin ordin al comandanţilor/şefilor din unităţile militare în care există posturi vacante în vederea promovării.

Art. 15. - (1) Soldaţii şi gradaţii voluntari pot fi detaşaţi la alte unităţi pentru îndeplinirea unor misiuni.

(2) Pe timpul detaşării, soldaţii şi gradaţii voluntari rămân încadraţi în funcţiile şi unităţile militare din care au fost detaşaţi, care le acordă toate drepturile legale.

Art. 16. - (1) Soldaţii şi gradaţii voluntari pot fi trecuţi dintr-o/ dintr-un armă/serviciu sau specialitate în alta/altul, la iniţiativa instituţiei militare şi cu acordul acestora sau numai la cererea acestora, în condiţiile existenţei unor posturi vacante în altă armă/serviciu decât cea/cel în care sunt confirmaţi aceştia, în aceeaşi unitate/garnizoană sau în alta.

(2) Trecerea dintr-o/dintr-un armă/serviciu sau specialitate în alta/altul este posibilă în urma dobândirii unei pregătiri corespunzătoare, prin una din următoarele forme:

a) absolvirea cursului destinat trecerii dintr-o/dintr-un armă/serviciu sau specialitate în alta/altul desfăşurat într-o instituţie militară de învăţământ sau centru de pregătire;

b) absolvirea, cu diplomă, a unei instituţii civile de învăţământ sau a unui curs într-o astfel de instituţie, cu profil corespunzător armei/serviciului vizate/vizat, potrivit reglementărilor în vigoare.

CAPITOLUL VI

Aprecierea de serviciu a soldaţilor şi gradaţilor voluntari

Art. 17. - (1) Aprecierea de serviciu constituie activitatea în baza căreia se elaborează fişa de apreciere a soldaţilor şi gradaţilor voluntari.

(2) Fişa de apreciere constituie unicul document care atestă rezultatele activităţii desfăşurate, competenţa profesională, preocuparea pentru perfecţionarea pregătirii, potenţialul profesional, conduita şi profilul moral ale soldaţilor şi gradaţilor voluntari.

(3) Modelul fişei de apreciere de serviciu a soldatului/ gradatului voluntar şi îndrumarul de întocmire a formularelor de apreciere a soldaţilor şi gradaţilor voluntari sunt cuprinse în anexa nr. 5.

Art. 18. - Rezultatele aprecierii soldaţilor şi gradaţilor voluntari fundamentează activitatea de:

a) reînnoire a contractului;

b) luare a deciziilor privind înaintarea în gradul următor;

c) promovare în funcţie;

d) identificare a nevoilor de formare profesională;

e) validare a programelor de recrutare, selecţie, încadrare, formare profesională şi dezvoltare a carierei;

f) înlesnire a dialogului dintre şef/comandant şi subordonat, în vederea creşterii performanţei profesionale;

g)  acordare a altor drepturi stabilite de actele normative în vigoare.

Art. 19. - (1) Soldaţilor şi gradaţilor voluntari în activitate li se întocmesc, după caz, aprecieri anuale, la încheierea fiecărui an de contract, respectiv la încheierea contractului, precum şi/sau aprecieri parţiale.

(2) Pentru a fi realizată aprecierea anuală, personalul trebuie să fi desfăşurat o activitate profesională pe o perioadă cumulată de cel puţin 6 luni.

Art. 20. - (1) Aprecierea parţială se întocmeşte personalului care se află în una din următoarele situaţii:

a) este propus pentru acordarea gradului următor;

b) a urmat un curs de formare profesională cu durata mai mare de 4 săptămâni în sistem compact într-o instituţie de învăţământ a Ministerului Internelor şi Reformei Administrative;

c) a absentat mai mult de 6 luni într-un an calendaristic, pentru motive medicale sau pentru îngrijirea copilului;

d) când raporturile de serviciu încetează;

e) în situaţia detaşării sau delegării, aprecierea parţială se realizează dacă durata acesteia este de cel puţin o lună;

f) în alte situaţii, potrivit reglementărilor în vigoare.

(2)  Aprecierea parţială se va realiza şi înainta, potrivit competenţelor de gestiune a resurselor umane, odată cu propunerile respective şi se va păstra în dosarul personal al fiecărui soldat şi gradat voluntar.

(3) In cazul în care personalul cu drept de apreciere se află în situaţia de încetare/suspendare sau modificare a raporturilor de serviciu, acesta are obligaţia ca, până la definitivarea acestor situaţii, să realizeze aprecierea soldaţilor şi gradaţilor voluntari din subordine, potrivit competenţelor.

Art. 21. - Calificativele ce se acordă pentru aprecierea soldaţilor şi gradaţilor voluntari sunt următoarele:

a) excepţional                   E

b) foarte bun                     FB

c) bun                               B

d) corespunzător               C

e) mediocru                      M

f) necorespunzător            N

Art. 22. - (1) Aprecierea soldaţilor şi gradaţilor voluntari se realizează, de regulă, de către şeful/comandantul nemijlocit şi se aprobă de către şeful/comandantul ierarhic al acestuia, care vor înscrie obligatoriu în fişa de apreciere punctajele propuse sau acordate, constatările şi concluziile asupra conţinutului aprecierii, precum şi calificativul propus, respectiv acordat.

(2)  Şeful/comandantul nemijlocit trebuie să aibă cel puţin gradul de sergent major.

(3) Soldaţilor şi gradaţilor voluntari care au efectuat misiuni în străinătate în cadrul unor forţe/structuri multinaţionale li se vor acorda, pentru aceste perioade, calificative echivalente celor stabilite de către persoanele care le-au evaluat în cadrul contingentelor internaţionale.

Art. 23. - (1) Perioadele şi etapele de desfăşurare a aprecierilor anuale care se realizează la îndeplinirea unui an de contract, respectiv a 2, 3 sau 4 ani, după caz, sunt următoarele:

a)  cu 15-21 de zile înainte de îndeplinirea unui an de contract, respectiv a unui an de la contractul anterior, se întocmesc fişele de apreciere de către şefii/comandanţii nemijlociţi;

b) cu 10-15 zile înainte de îndeplinirea unui an de contract, respectiv a unui an de la contractul anterior, se aprobă aprecierea de către şeful/comandantul ierarhic al şefului/ comandantului care a întocmit-o;

c)  după definitivarea activităţilor prevăzute la lit. b), dar nu mai târziu de 5 zile înainte de îndeplinirea unui an de contract, respectiv a unui an de la contractul anterior, se aduce la cunoştinţă rezultatul aprecierii şi se consemnează de către cel apreciat în formularul de apreciere dacă îl recunoaşte sau contestă;

d) în situaţia contestării rezultatului aprecierii, se constituie o comisie de soluţionare a contestaţiei, care aduce la cunoştinţa contestatarului, cu cel mult o zi înainte de îndeplinirea unui an de contract, respectiv a unui an de la contractul anterior, rezultatul final al aprecierii.

(2) Etapele de desfăşurare a aprecierilor în situaţia în care acestea nu se realizează la termen, respectiv la îndeplinirea unui an de contract, respectiv a 2, 3 sau 4 ani, după caz, sunt similare celor prevăzute la alin. (1), fără a depăşi 21 de zile calendaristice, cu tot cu perioada de soluţionare a contestaţiei, dacă este cazul.

Art. 24. - (1) Comisia de cercetare a contestaţiilor este formată dintr-un număr impar de membri, dar nu mai puţin de 3.

(2) In comisia formată în condiţiile alin. (1) nu pot fi desemnaţi ca membri cei care au întocmit/aprobat aprecierea.

(3)  Rezultatul cercetării este consemnat într-o notă-raport care, împreună cu documentele de verificare şi fişa de apreciere, se prezintă şefului/comandantului cu drept de soluţionare a contestaţiei, a cărui hotărâre rămâne definitivă, se consemnează în fişa /raportul de apreciere şi se comunică celui în cauză, pe bază de semnătură, în termenul stabilit la art. 23 alin. (1) lit. d).

(4) Documentele întocmite în urma verificărilor se ataşează la fişa de apreciere a soldatului şi gradatului voluntar şi se introduc în dosarul personal al celui în cauză.

Art. 25. -Anual, până la finele lunii decembrie, inspectoratele generale transmit la Direcţia generală management resurse umane din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative:

a) raportul privind concluziile rezultate din analiza activităţii de apreciere a soldaţilor şi gradaţilor voluntari;

b) situaţia statistică cu calificativele acordate;

c) tabelul nominal cu personalul evaluat cu calificativul mediocru sau necorespunzător şi măsurile propuse.

CAPITOLUL VII

Trecerea în rezervă a soldaţilor şi gradaţilor voluntari

Art. 26. - (1) Pentru trecerea în rezervă a soldaţilor şi gradaţilor voluntari, comandantul/şeful direct al acestora întocmeşte un raport cu propunerile individuale de trecere în rezervă, conform reglementărilor în vigoare, pe care îl înaintează structurii de resurse umane. Aceasta, la rândul ei, întocmeşte proiectele de ordine, conform reglementărilor în vigoare stabilite pentru cadrele militare, la care anexează fişele cu principalele date şi dosarele personale ale celor în cauză, pe care le înaintează spre aprobare comandantului/şefului unităţii.

(2)  După aprobare, dacă rezervistul nu este selecţionat pentru rezerva operaţională a unităţii, o copie a ordinului emis de către comandantul/şeful unităţii se păstrează în cadrul unităţii, iar fişa matricolă se trimite la centrul militar zonal/judeţean/de sector pe raza căruia domiciliază.

(3) Comandanţii/şefii nemijlociţi aduc la cunoştinţă, verbal şi în scris, soldaţilor şi gradaţilor voluntari în cauză ordinul de trecere în rezervă şi, potrivit reglementărilor în vigoare, urmăresc respectarea termenelor de predare-primire a funcţiilor.

Art. 27. - (1) Trecerea în rezervă a soldaţilor şi gradaţilor voluntari, prin aplicarea prevederilor art. 45 alin. (1) lit. a) din lege, la împlinirea limitei de vârstă în serviciu se face cu data ultimei zile a lunii în care împlinesc vârsta de 40 de ani.

(2) Trecerea în rezervă a soldaţilor şi gradaţilor voluntari, prin aplicarea prevederilor art. 45 alin. (1) lit. b) din lege, la expirarea termenului contractului, în situaţia în care nu sunt posibilităţi de reînnoire din cauza reducerii funcţiilor, ca urmare a desfiinţării, restructurării sau a dislocării unităţii, se face cu data expirării termenului prevăzut în contract.

(3) Trecerea în rezervă a soldaţilor şi gradaţilor voluntari, prin aplicarea prevederilor art. 45 alin. (1) lit. c) din lege, când sunt propuşi pentru clasare ca „inapt pentru serviciul militar" de către comisiile teritoriale de expertiză medicală/medico-militară se face începând cu data la care certificatul-decizie medicală, rămas definitiv, a fost avizat şi validat de Comisia centrală de expertiză medicală şi evaluarea capacităţii de muncă din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.

(4) Trecerea în rezervă a soldaţilor şi gradaţilor voluntari, prin aplicarea prevederilor art. 45 alin. (1) lit. d) din lege, când sunt propuşi pentru clasare ca „apt limitat pentru serviciul militar" de către comisiile teritoriale de expertiză medicală/medico-militară, se face începând cu data la care certificatul-decizie medicală, rămas definitiv, a fost avizat şi validat de Comisia centrală de expertiză medicală şi evaluarea capacităţii de muncă din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, în condiţiile în care unitatea unde activează persoana în cauză nu poate asigura, temeinic motivat, menţinerea în activitate, sau începând cu data aprobării rapoartelor personale privind solicitarea de trecere în rezervă, dacă acestea au fost depuse şi avizate de şeful unităţii, la care se ataşează certificatele-decizie medicală.

(5) Trecerea în rezervă a soldaţilor şi gradaţilor voluntari, prin aplicarea prevederilor art. 45 alin. (1) lit. e) din lege, pentru motive sau nevoi ale Ministerului Internelor şi Reformei Administrative se face după acordarea termenului de preaviz stabilit de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare.

(6) Pentru trecerea în rezervă a soldaţilor şi gradaţilor voluntari, prin aplicarea art. 45 alin. (1) lit. f) din lege, înainte de termenul de expirare a contractului, cu acordul ambelor părţi, se au în vedere şi următoarele măsuri:

a) soldatul/gradatul voluntar întocmeşte raport cu privire la motivele solicitării, pe care îl înaintează pe cale ierarhică;

b) raportul privind trecerea în rezervă a soldatului/gradatului voluntar, împreună cu propunerile comandantului direct, se înaintează celor în a căror competenţă intră trecerea în rezervă, în termen de 3 zile lucrătoare;

c) în proiectele de ordine se înscrie data de aplicare a măsurii de trecere în rezervă, care va fi la 10 zile lucrătoare de la înregistrarea rapoartelor la compartimentul documente clasificate;

d)  soldaţii şi gradaţii voluntari care, de la data depunerii rapoartelor-cerere de trecere în rezervă şi până la comunicarea hotărârii celor în drept, nu-si respectă obligaţiile şi îndatoririle ce le revin pot fi sancţionaţi disciplinar, în condiţiile legii, şi, în raport cu gravitatea abaterilor/ infracţiunilor, pot fi trimişi spre cercetare organelor competente.

(7) Trecerea în rezervă a soldaţilor şi gradaţilor voluntari, prin aplicarea prevederilor art. 45 alin. (1) lit. g) din lege, la expirarea termenului contractului, în situaţia în care una dintre părţi nu mai optează pentru reînnoirea contractului, se face cu data expirării termenului prevăzut în contract.

(8) Trecerea în rezervă a soldaţilor şi gradaţilor voluntari, prin aplicarea prevederilor art. 45 alin. (1) lit. h) din lege, când nu mai îndeplinesc criteriile specifice se face cu data constatării de către persoanele îndrituite a situaţiei concrete ce determină trecerea în rezervă.

(9) Trecerea în rezervă a soldaţilor şi gradaţilor voluntari, prin aplicarea prevederilor art. 45 alin. (1) lit. i) din lege, prin demisie se face cu data expirării termenului de preaviz sau, după caz, cu data renunţării totale sau parţiale de către unitatea angajatoare la termenul de preaviz.

(10) Trecerea în rezervă a soldaţilor şi gradaţilor voluntari, prin aplicarea prevederilor art. 45 alin. (1) lit. j) din lege, ca urmare a aplicării sancţiunii disciplinare prevăzute la art. 28 lit. e), când comit abateri grave de la prevederile regulamentelor militare sau de la alte dispoziţii legale, se face cu data aprobării măsurii de trecere în rezervă.

(11) Trecerea în rezervă a soldaţilor şi gradaţilor voluntari prin aplicarea prevederilor art. 45 alin. (1) lit. k) şi I) din lege se face cu data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de condamnare.

(12) Trecerea în rezervă a soldaţilor şi gradaţilor voluntari prin aplicarea prevederilor art. 45 alin. (1) lit. m) din lege se face cu data retragerii motivate a avizului de securitate, cu respectarea termenului de preaviz.

(13) Scoaterea din evidenţă a soldaţilor şi gradaţilor voluntari, prin aplicarea prevederilor art. 45 alin. (1) lit. n) din lege, în caz de deces se face cu data înscrisă în certificatul de deces.

CAPITOLUL VIII

Recrutarea, selecţionarea, instruirea şi folosirea soldaţilor şi gradaţilor rezervişti voluntari

Art. 28. - (1) Cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu vârste cuprinse între 18 şi 28 ani pot încheia contracte de angajare ca soldaţi şi gradaţi rezervişti voluntari cu unităţile militare ale Ministerului  Internelor şi  Reformei Administrative, în  mod opţional şi pe o perioadă determinată, în vederea constituirii „rezervei operaţionale".

(2) Limita maximă de vârsta până la care soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari pot fi menţinuţi în rezerva operaţională este cea prevăzută pentru clasa a III-a de evidenţă.

Art. 29. - (1) Recrutarea candidaţilor pentru a deveni soldaţi şi gradaţi rezervişti voluntari se efectuează de către structurile de resurse umane ale unităţilor militare teritoriale, în aceleaşi condiţii ca pentru soldaţii şi gradaţii voluntari.

(2) Candidaţii recrutaţi pentru a deveni soldaţi şi gradaţi rezervişti voluntari sunt înscrişi în evidenţa unităţii militare din judeţul în care îşi au domiciliul.

(3) Condiţiile şi criteriile generale de recrutare şi selecţie sunt cele menţionate la art. 5 şi 6, iar cele specifice sunt stabilite de fiecare inspectorat general.

Art. 30. - (1) Examinarea medicală a candidaţilor, evaluarea la educaţie fizică şi examinarea psihologică se desfăşoară în aceleaşi condiţii ca pentru soldaţii şi gradaţii voluntari.

(2) Candidaţii sunt declaraţi admişi dacă promovează toate probele stabilite pentru această categorie de personal, potrivit art. 6 alin. (3).

Art. 31. - (1) Candidaţii declaraţi admişi semnează un angajament cu unităţile care i-au selecţionat, înaintea începerii cursului de formare a soldaţilor şi gradaţilor rezervişti voluntari. Modelul de angajament pentru formarea soldaţilor şi gradaţilor rezervişti voluntari este prevăzut în anexa nr. 6.

(2) Cheltuielile necesare recrutării, selecţiei şi pregătirii tinerilor pentru a deveni soldaţi şi gradaţi rezervişti voluntari se asigură prin grija unităţii care a recrutat candidatul, din fondurile aprobate cu această destinaţie în bugetele ordonatorilor de credite.

Art. 32. - Tinerii care au absolvit cursul de formare sau au îndeplinit serviciul militar încheie primul contract de soldat sau gradat rezervist voluntar şi sunt încadraţi în planurile de mobilizare ale unităţilor. Modelul de contract pentru angajarea soldaţilor şi a gradaţilor rezervişti voluntari este prevăzut în anexa nr. 7.

Art. 33. - (1) Planificarea, organizarea şi desfăşurarea perioadelor de instruire a soldaţilor şi gradaţilor rezervişti voluntari se stabilesc prin ordin/metodologii ale inspectorului general.

(2) Soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari care în viaţa civilă practică profesii sau meserii comune cu specialităţile militare în care sunt încadraţi participă numai la convocarea anuală de 5 zile.

Art. 34. - (1) In baza programului şi planificării convocărilor de pregătire a soldaţilor şi gradaţilor rezervişti voluntari, aprobate de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, unităţile militare emit şi înmânează ordinul de chemare la concentrare, cu cel puţin 50 de zile înainte de data prezentării. Modelul de ordin de chemare la concentrarea de instrucţie şi dovada de primire sunt prevăzute în anexa nr. 8.

(2) Ordinul de chemare la concentrare constituie baza legală pentru angajator de a permite angajatului participarea la convocarea de pregătire, la misiuni şi pentru obţinerea compensărilor băneşti prevăzute de lege.

Art. 35. - (1) Pe baza rezultatelor obţinute şi în funcţie de nevoile unităţilor Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari pot solicita trecerea în rândul soldaţilor şi gradaţilor voluntari sau al cadrelor în activitate, conform prevederilor legale.

(2) In timpul afectat pregătirii şi în funcţie de nevoile unităţilor, soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari pot participa la cursuri de specializare, în urma cărora pot dobândi a doua specialitate militară.

Art. 36. - Cu 6 luni înainte de expirarea contractului, soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari îşi exprimă în scris opţiunea de a încheia sau nu un nou contract cu unităţile unde sunt încadraţi.

Art. 37. - Soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari, pe durata contractului, pot fi înaintaţi în grad şi promovaţi în funcţie, în condiţiile legii, în raport de rezultatele obţinute pe timpul îndeplinirii misiunilor şi la convocările de pregătire, în limita posturilor existente în statele de organizare.

Art. 38. - Soldaţilor şi gradaţilor rezervişti voluntari le încetează contractul în următoarele situaţii:

a) la împlinirea limitei de vârstă pentru clasa a III-a de evidenţă;

b) la expirarea contractului sau în situaţia când nu sunt posibilităţi de reînnoire a acestuia;

c) când sunt clasaţi „inapt pentru serviciul militar";

d) când sunt clasaţi „apt limitat pentru serviciul militar";

e) pentru motive sau nevoi ale Ministerului Internelor şi Reformei Administrative;

f) înainte de termenul de expirare a contractului, cu acordul ambelor părţi;

g) când nu mai îndeplinesc criteriile pentru încadrarea în funcţie, stabilite prin fişa postului;

h) când comit abateri grave de la prevederile regulamentelor militare sau de la alte dispoziţii legale;

i) când sunt condamnaţi prin hotărâre judecătorească definitivă la pedeapsa închisorii, cu executarea acesteia, precum şi atunci când sunt condamnaţi pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, fără a fi privaţi de libertate;

j) când sunt condamnaţi prin hotărâre judecătorească definitivă pentru o infracţiune săvârşită din culpă, fără a fi privaţi de libertate;

k) în caz de demisie;

l) în caz de deces.

Art. 39. - (1) Sistemul de evidenţă şi baza de date referitoare la soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari se constituie, se organizează şi se utilizează de către compartimentele organizare-mobilizare, în aceleaşi condiţii cu ale cadrelor militare în rezervă.

(2)  Scoaterea din evidenţele militare se face din oficiu în situaţiile prevăzute la art. 38 lit. a), c), d), i), j), k), iar în celelalte situaţii, la propunerea comandanţilor sau şefilor direcţi, înaintată ierarhic.

(3) Scoaterea din evidenţele militare a soldaţilor şi gradaţilor rezervişti voluntari se comunică acestora şi în scris printr-o scrisoare recomandată.

Art. 40. - Soldaţilor şi gradaţilor rezervişti voluntari le sunt decontate cheltuielile de transport de către unităţile militare care îi au încadraţi în planul de mobilizare, pe baza ordinului de chemare şi a ordinului de zi pe unitate.

Art. 41. - Comandanţii unităţilor militare emit ordin de zi cu prezenţa la pregătire şi rezultatele obţinute după fiecare convocare desfăşurată.

Art. 42. - (1) Soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari, în perioadele în care execută instruirea şi pe durata participării la pregătire ori la misiuni, beneficiază de drepturi băneşti, de echipare şi de hrană similare cu cele ale soldaţilor şi gradaţilor voluntari în activitate.

(2) Drepturile băneşti şi materiale cuvenite soldaţilor şi gradaţilor rezervişti voluntari se acordă de unităţile militare care au încheiat contracte cu aceştia.

Art. 43. - Soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari pot participa la misiuni şi acţiuni de stabilitate sau înlăturare a urmărilor unor situaţii de urgenţă, pe plan intern sau extern, potrivit obligaţiilor asumate de România prin tratate internaţionale.

Art. 44. - (1) La instituirea stării de urgenţă, a stării de asediu, la mobilizare şi pe timp de război, tinerii care frecventează cursul de formare a soldaţilor şi gradaţilor rezervişti voluntari continuă instruirea şi vor participa la desfăşurarea activităţilor specifice la unităţile militare în care se pregătesc.

(2) La instituirea stării de alertă la nivel naţional sau la nivelul zonei de dispunere a unităţii militare proprii, soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari incluşi în planurile de mobilizare se prezintă în timpul cel mai scurt la unităţi, conform clauzelor contractuale.

Art. 45. - Unităţile militare în care sunt încadraţi soldaţi şi gradaţi rezervişti voluntari pot asigura participarea acestora la Ziua Armei, Ziua Porţilor Deschise, Ziua Veteranilor Unităţii şi sărbătoarea patronului spiritual al unităţii, precum şi la alte activităţi festive prilejuite de diferite aniversări din istoria unităţii.

Art. 46. - Pentru fapte deosebite săvârşite în timpul misiunilor, soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari pot fi decoraţi cu ordine şi medalii româneşti şi ale statelor partenere, potrivit legislaţiei în vigoare.

Art. 47. - Pe timpul contractului, soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari au acces în unităţile militare pe bază de legitimaţie militară.

Art. 48. - (1) In luna septembrie a fiecărui an, inspectoratele generale transmit Direcţiei generale management operaţional din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative situaţii centralizatoare cu numărul de posturi ce urmează să devină vacante în anul următor, ca urmare a împlinirii de către rezerviştii soldaţi gradaţi aflaţi în statele de organizare la mobilizare şi război a limitei de vârstă pentru clasa a III-a de evidenţă.

(2) Direcţia generală management operaţional centralizează şi analizează nevoile de încadrare primite, le corelează cu rezerva calculată pentru fiecare unitate, cu posibilităţile financiare puse la dispoziţie prin buget şi elaborează Planul de recrutare a candidaţilor pentru corpul soldaţilor şi gradaţilor rezervişti voluntari pe inspectorate generale, unităţi militare şi specialităţi militare, care va fi avizat de către Direcţia generală management resurse umane şi înaintat spre aprobare ministrului internelor şi reformei administrative.

(3) După aprobarea planului, Direcţia generală management operaţional trimite extrase din planul de recrutare inspectoratelor generale, în vederea desfăşurării de către unităţile militare subordonate acestora a activităţilor de recrutare, selecţionare, pregătire şi întrebuinţare a soldaţilor şi gradaţilor rezervişti voluntari.

CAPITOLUL IX

Dispoziţii finale şi tranzitorii

Art. 49. - (1) Soldaţii şi gradaţii voluntari pot beneficia de locuinţă de intervenţie, cu scutire de la plata chiriei, potrivit prevederilor actelor normative aplicabile cadrelor militare în activitate, precum şi de produse de informare publică internă, în mod gratuit.

(2) Soldaţii şi gradaţii voluntari, precum şi rezerviştii voluntari beneficiază de drepturile de echipare şi de materiale de întreţinere conform legislaţiei în vigoare.

(3) După încheierea contractelor, soldaţii şi gradaţii voluntari beneficiază de drepturile de hrană conform legislaţiei în vigoare aplicabile cadrelor militare.

(4)  Soldaţii şi gradaţii voluntari beneficiază de drepturile de hrană şi cazare prevăzute de actele normative în vigoare pentru elevii şcolilor militare de maiştri militari şi subofiţeri, pe timpul cât participă la instruirea prevăzută la art. 31 alin. (1) lit. a) din lege.

Art. 50. - Dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea sau îngrijirea copilului, pe durata contractului aflat în derulare, se acordă în condiţiile prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare.

Art. 51. - Recompensele morale şi materiale se acordă potrivit prevederilor actelor normative aplicabile cadrelor militare în activitate.

Art. 52. -In perioada cât durează mobilizarea, starea de război sau situaţiile deosebite, stabilite prin ordin al ministrului internelor şi reformei administrative, soldaţilor şi gradaţilor voluntari li se pot acorda permisii şi concedii potrivit prevederilor actelor normative aplicabile cadrelor militare în activitate.

Art. 53. - Metodologia de determinare a cheltuielilor prevăzute la art. 32 alin. (3), art. 33 alin. (1) şi art. 54 din lege, precum şi normele privind condiţiile în care soldaţii şi gradaţii voluntari pot beneficia de compensaţie lunară pentru chirie conform art. 8 alin. (2) lit. a) din lege vor fi elaborate de către Direcţia generală financiară şi supuse aprobării ministrului internelor şi reformei administrative, în termen de două luni de la data intrării în vigoare a prezentului ordin.

Art. 54. - (1) Abaterile de la disciplina militară pentru care soldaţii şi gradaţii voluntari pot fi sancţionaţi disciplinar sunt cele prevăzute în regulamentele militare în vigoare.

(2) Cercetarea prealabilă a faptelor săvârşite de către soldaţii şi gradaţii voluntari pentru care se propune aplicarea sancţiunilor disciplinare prevăzute în lege, cu excepţia „avertismentului", se efectuează de către o comisie, stabilită de comandantul/şeful unităţii militare şi numită prin ordinul de zi pe unitate, având următoarea componenţă:

a) preşedinte - ofiţerul cu cercetarea penală specială;

b) membri - comandantul subunităţii, comandantul/şeful nemijlocit şi subofiţerul administrativ din subunitatea în care este încadrat soldatul sau gradatul voluntar. Acolo unde aceste funcţii nu sunt încadrate vor fi desemnaţi alţi maiştri militari sau subofiţeri din unitate care au o conduită ireproşabilă.

(3) In urma cercetării prealabile, comisia consemnează împrejurările în care a fost comisă abaterea, punctele de vedere ale celui care a săvârşit-o şi al comandantului subunităţii din care face parte şi propunerile referitoare la sancţionarea sau nu a soldatului ori gradatului voluntar.

(4) Pentru pagubele materiale produse din vina lor pe timpul îndeplinirii serviciului soldaţii şi gradaţii voluntari, precum şi rezerviştii voluntari răspund disciplinar, material, contravenţional sau penal, după caz, în aceleaşi condiţii prevăzute de lege pentru cadrele militare în activitate.

Art. 55. -Armele şi specialităţile militare specifice soldaţilor şi gradaţilor voluntari sunt cele prevăzute prin reglementările în vigoare pentru gradaţi şi soldaţi.

Art. 56. - Pentru cercetarea abuzurilor şi judecarea abaterilor grave săvârşite de soldaţii şi gradaţii voluntari, în unităţile militare teritoriale fiinţează comisii de judecată. Comisiile de judecată se constituie în fiecare unitate în care există soldaţi şi gradaţi voluntari şi funcţionează conform procedurilor prevăzute pentru consiliile de judecată ale cadrelor militare.

Art. 57. - Competenţele în domeniul resurse umane ale comandanţilor/şefilor din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative se completează în termen de 3 luni cu cele specifice pentru soldaţii şi gradaţii voluntari, conform prevederilor prezentului act normativ.

Art. 58. - Pentru aplicarea art. 6 din lege, unităţile angajatoare ţin evidenţa perioadelor de muncă şi a contribuţiilor virate la asigurările sociale pentru soldaţii şi gradaţii voluntari, în acelaşi mod ca şi pentru personalul civil contractual.

Art. 59. - Fişele posturilor pentru soldaţii şi gradaţii voluntari se întocmesc în condiţiile stabilite pentru cadrele militare în activitate.

Art. 60. -Anexele nr. 1-8 fac parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 61. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul internelor şi reformei administrative,

Cristian David

ANEXA Nr. 1

MODEL DE ANGAJAMENT PENTRU FORMARE

(modulul I - se încheie la selecţionare)

ROMÂNIA

MINISTERUL INTERNELOR ŞI REFORMEI ADMINISTRATIVE

UNITATEA MILITARĂ....................................................................

NESECRET

Exemplar nr...................

Anexa nr......la...............

ANGAJAMENT

In baza art. 32 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari,

între subsemnatul............................................................., născut în................................., judeţul......................, la data de...................., cu domiciliul în................................., str...............................nr......., bl......., sc......., ap.......Judeţul..................., în calitate de soldat voluntar, şi Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, reprezentat de.........................................,în calitate de......................................., s-a încheiat prezentul angajament.

Clauzele angajamentului sunt:

I.  Ministerul Internelor şi Reformei Administrative se obligă să asigure:

- condiţiile de pregătire şi acordarea drepturilor băneşti şi materiale, conform prevederilor legale, pe întreaga perioadă de pregătire.

II. Subsemnatul.............................................declar că doresc să urmez cursurile modulului instruirii individuale din cadrul programului şi mă oblig:

- să-mi însuşesc cunoştinţele şi să-mi formez deprinderile ca soldat voluntar;

- să respect prevederile legilor ţării, regulamentelor militare şi ale celorlalte acte normative în vigoare care reglementează activitatea în centrele de pregătire;

- să manifest în toate împrejurările o comportare demnă şi civilizată, să apăr onoarea şi demnitatea de militar, să am o ţinută militară regulamentară şi să nu săvârşesc abateri disciplinare;

- să folosesc cu eficienţă baza materială de învăţământ, celelalte bunuri materiale de instruire existente în instituţia militară şi să le păstrez în stare de funcţionare;

- după absolvirea modulului să urmez modulul perfecţionării instruirii de specialitate;

- să restitui cheltuielile efectuate de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative pe timpul instruirii dacă:

   - voi întrerupe angajamentul înainte de termen conform art. 32 alin. (3) din Legea nr. 384/2006;

   - nu promovez examenul susţinut la sfârşitul acestui modul, din motive imputabile mie;

   - sunt condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă la pedeapsa închisorii cu executarea acesteia;

   - sunt condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie sau din culpă, fără a fi privat de libertate;

   - săvârşesc abateri grave de la prevederile regulamentelor militare sau de la alte dispoziţii legale, incompatibile cu calitatea de militar, potrivit legii.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul angajament, în 3 exemplare, astăzi, .........., din care un exemplar rămâne la unitatea militară, al doilea exemplar la centrul de pregătire, iar al treilea exemplar la soldatul voluntar.

Comandant,

................................................

Soldat voluntar,

................................................

(nume şi prenume)

Carte de identitate

seria......nr................................

eliberată de................................

la data de...................................

Prezentul angajament s-a înregistrat sub numărul.................din......................., după ce în prealabil s-a verificat identitatea soldatului voluntar.

ANEXA Nr. 2

MODEL DE CONTRACT PENTRU FORMARE

(modulul II)

ROMÂNIA

MINISTERUL INTERNELOR ŞI REFORMEI ADMINISTRATIVE

UNITATEA MILITARĂ.....................................................................

NESECRET

Exemplar nr...................

Anexa nr......la.............

CONTRACT

In baza art. 32 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari,

între subsemnatul............................................................., născut în................................., judeţul......................, la data de...................., cu domiciliul în................................., str...............................nr......., bl......., sc......., ap.......Judeţul..................., în calitate de soldat voluntar, şi Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, reprezentat de.........................................,în calitate de......................................., s-a încheiat prezentul contract.

Clauzele contractului sunt:

I.  Ministerul Internelor şi Reformei Administrative se obligă să asigure:

- condiţiile de pregătire şi acordarea drepturilor băneşti şi materiale prevăzute în dispoziţiile în vigoare legale pe întreaga perioadă de pregătire.

II. Subsemnatul.....................................................declar că doresc să urmez cursurile modulului de perfecţionarea instruirii de specialitate din cadrul programului şi mă oblig:

- să-mi însuşesc cunoştinţele şi să-mi formez deprinderile ca specialist militar;

- să respect prevederile legilor ţării, regulamentelor militare şi celorlalte acte normative în vigoare care reglementează activitatea în centrele de pregătire;

- să manifest în toate împrejurările o comportare demnă şi civilizată, să apăr onoarea şi demnitatea de militar, să am o ţinută militară regulamentară şi să nu săvârşesc abateri disciplinare;

- să folosesc cu eficienţă baza materială de învăţământ, celelalte bunuri materiale de instruire existente în instituţia militară şi să le păstrez în stare de funcţionare;

- după absolvirea modulului, să închei un contract de muncă, pe durata a 4 ani, cu unitatea militară care m-a selecţionat;

- să restitui cheltuielile efectuate de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative pe timpul instruirii dacă:

   - voi întrerupe contractul înainte de termen conform art. 32 alin. (3) din Legea nr. 384/2006;

   - nu promovez examenul susţinut la sfârşitul acestui modul, din motive imputabile mie;

- sunt condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă la pedeapsa închisorii cu executarea acesteia;

- sunt condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie sau din culpă, fără a fi privat de libertate;

- săvârşesc abateri grave de la prevederile regulamentelor militare sau de la alte dispoziţii legale, incompatibile cu calitatea de militar, potrivit legii.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul contract, în 3 exemplare, astăzi,..................., din care un exemplar rămâne la unitatea militară, al doilea exemplar la centrul de pregătire, iar al treilea exemplar la soldatul voluntar.

Comandant,

..........................................

Soldat voluntar,

..........................................

(nume şi prenume)

Carte de identitate

seria......nr................................

eliberată de................................

la data de...................................

Prezentul contract s-a înregistrat sub numărul.................din......................., după ce în prealabil s-a verificat identitatea soldatului voluntar.

ANEXA Nr. 3

MODEL DE CONTRACT PENTRU ANGAJARE

ROMÂNIA

MINISTERUL INTERNELOR ŞI REFORMEI ADMINISTRATIVE

UNITATEA MILITARĂ.....................................................................

NESECRET

CONTRACT

nr.............din..................

A.  Părţile contractului

Angajatorul - Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, prin U.M.........................., cu sediul în......................................., telefon ....................., reprezentată legal prin ..........................................., în calitate de ................................................., şi domnul/doamna............................................................, domiciliat(ă)în localitatea......................................., strada................................. nr......., judeţul ...................................................., posesor (posesoare) al(a) buletinului/cărţii de identitate seria........... nr..................., eliberat(ă) de.............................la data de......................., CNP....................................., în calitate de soldat/gradat voluntar, am încheiat prezentul contract, potrivit art. 32 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari, în următoarele condiţii, asupra cărora am convenit:

B. Obiectul contractului:

Prestarea activităţii specifice postului ocupat şi salarizarea corespunzătoare acestuia.

C. Durata contractului:

Determinată, de ... luni, pe perioada cuprinsă între data de..........şi data de...........

D.  Locul de muncă

1. Activitatea se desfăşoară la..............................

2. In lipsa unui loc de muncă fix, soldatul voluntar sau gradatul voluntar va desfăşura activitatea astfel.....................

E.  Felul muncii:

Funcţia..............................................(conform Nomenclatorului).

F Atribuţiile postului

Atribuţiile postului sunt prevăzute în fişa postului, anexă la contract.

G. Condiţii de muncă

Activitatea prestată se desfăşoară în condiţii deosebite/speciale/alte condiţii de muncă.

H. Durata muncii

O normă întreagă, durata timpului de lucru fiind de ... ore/zi şi ... ore/săptămână.

a) Repartizarea programului de lucru se face după cum urmează: -...............(ore zi/ore noapte/inegal).

b) Programul de lucru se poate modifica în condiţiile regulamentului de ordine interioară.

c) Nu se vor efectua ore suplimentare, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau înlăturării consecinţelor acestora.

I. Concediul

Durata concediului anual de odihnă este de........zile şi se va modifica potrivit reglementărilor în vigoare.

De asemenea, beneficiază de concediu suplimentar de ... zile.

J. Salarizare

1. Solda lunară:................lei.

2. Alte elemente constitutive:

a) sporuri.................;

b) îndemnizaţii.............................;

c) alte adaosuri..............................

3.  Data la care se plăteşte salariul este...........

K. Drepturi şi obligaţii ale părţilor privind securitatea şi sănătatea în muncă:

a) echipament individual de protecţie.........;

b) echipament individual de lucru...........;

c) materiale igienico-sanitare...............................;

d) alimentaţie de protecţie.................................;

e) alte drepturi şi obligaţii privind securitatea şi sănătatea în muncă................................

L. Alte clauze:

a) perioada de preaviz în cazul concedierii este de ... zile lucrătoare;

b) perioada de preaviz în cazul demisiei este de ... zile calendaristice;

c) pe timpul derulării prezentului contract soldatul sau gradatul voluntar se obligă să participe la misiuni internaţionale, în funcţie de nevoile Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.

M. Drepturi şi obligaţii generale ale părţilor:

1. Soldatul sau gradatul voluntar are, în principal, următoarele drepturi:

a) la salarizare pentru munca depusă;

b) la repaus zilnic şi săptămânal;

c) la concediu de odihnă anual;

d) la egalitate de şanse şi de tratament;

e) la securitate şi sănătate la muncă;

f) la formare profesională, în condiţiile actelor adiţionale.

2. Soldatului sau gradatului voluntar îi revin, în principal, următoarele obligaţii:

a) de a realiza norma de muncă sau, după caz, de a îndeplini atribuţiile ce îi revin conform fişei postului;

b) de a respecta disciplina muncii;

c) de a fi fidel faţă de angajator în executarea atribuţiilor de serviciu;

d) de a respecta măsurile de securitate şi sănătate a muncii în unitate;

e) de a respecta secretul de serviciu;

f) de a plăti contravaloarea cheltuielilor efectuate pe timpul programul de instruire, în cazul încetării contractului de muncă înainte de termen, pentru motive imputabile soldatului sau gradatului voluntar.

3. Angajatorul are, în principal, următoarele drepturi:

a) de a da dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru soldatul sau gradatul voluntar, sub rezerva legalităţii lor;

b) de a exercita controlul asupra modului de îndeplinire a sarcinilor de serviciu;

c) de a constata săvârşirea abaterilor disciplinare şi de a aplica sancţiunile corespunzătoare, potrivit legii şi Regulamentului disciplinei militare.

4. Angajatorului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:

a) de a acorda soldatului sau gradatului voluntar toate drepturile ce decurg din contractul şi din actele normative în vigoare;

b) de a asigura permanent condiţiile tehnice şi organizatorice avute în vedere la elaborarea normelor de muncă şi condiţiile corespunzătoare de muncă;

c) de a informa soldatul sau gradatul voluntar asupra condiţiilor de pregătire şi muncă şi asupra elementelor care privesc desfăşurarea relaţiilor de muncă;

d) de a elibera, la cerere, adeverinţe care atestă calitatea de soldat sau gradat voluntar a solicitantului;

e) de a asigura confidenţialitatea datelor cu caracter personal.

N. Dispoziţii finale

Prevederile prezentului contract se completează cu dispoziţiile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii şi ale ordinelor ministrului internelor şi reformei administrative.

Orice modificare privind clauzele contractuale în timpul executării contractului impune încheierea unui act adiţional la acesta, conform dispoziţiilor legale.

Prezentul contract s-a încheiat în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte.

O. Conflicte

Conflictele în legătură cu încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea prezentului contract individual sunt soluţionate pe cale amiabilă, iar în caz contrar, de către instanţa judecătorească competentă, potrivit legii.

Angajator,

......................................................

Soldat sau gradat voluntar,

......................................................

Consilier juridic,

......................................................

Pe data de........................prezentul contract încetează, în temeiul art................din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari, în urma îndeplinirii procedurilor legale.

Angajator,

......................................................

Soldat gradat voluntar,

......................................................

Consilier juridic,

......................................................

ANEXA Nr. 4

MODEL DE ANGAJAMENT

(se încheie pentru admiterea la cursuri)

ROMÂNIA

MINISTERUL INTERNELOR ŞI REFORMEI ADMINISTRATIVE

UNITATEA MILITARĂ.....................................................................

NESECRET

Exemplar nr...................

Anexa nr......la.............

ANGAJAMENT

Subsemnatul..................................................., născut în................judeţul.........................., la data de................, cu domiciliul în.............................., str..........................nr....., bl......, sc......, ap.......Judeţul........................încadrat(ă) în funcţia de....................., la U.M........................, mă oblig ca după  bsolvirea....................................................... să lucrez, în conformitate cu prevederile legale, cel puţin 2 ani la locul de muncă unde sunt (voi fi) încadrat(ă).......................

De asemenea, mă oblig:

a) să frecventez cu regularitate cursurile;

b) să-mi însuşesc temeinic cunoştinţele predate.

In cazul în care nu voi îndeplini obligaţiile asumate prin prezentul angajament, voi fi exmatriculat sau voi părăsi cursul din motive ce-mi sunt imputabile ori, în perioada consemnată în acest act, voi fi îndepărtat din instituţie pentru comiterea unor infracţiuni sau săvârşirea unor abateri disciplinare grave sau voi demisiona, mă oblig să restitui atât cheltuielile efectuate de către Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, cât şi pe cele suportate de diferite organizaţii sau alţi parteneri externi, numai în cazul în care aceştia au solicitat recuperarea, potrivit actelor normative în vigoare.

Comandant,

....................................

Soldat voluntar,

....................................

(nume şi prenume)

Carte de identitate

seria......nr................................

eliberată de................................

la data de...................................

Prezentul angajament s-a înregistrat sub numărul..............din..............., după ce în prealabil s-a verificat identitatea soldatului voluntar.

ANEXA Nr. 5

MINISTERUL INTERNELOR ŞI REFORMEI ADMINISTRATIVE

UNITATEA MILITARĂ.....................................................................

FIŞA DE APRECIERE DE SERVICIU

a soldatului/gradatului voluntar pentru perioada de la.........la............

A. Date de identificare

Numele, prenumele tatălui şi prenumele persoanei apreciate:

.................................................................................................................................................................................................................................. codul   numeric:   ................................,   gradul:   ..............................,   arma:   ............................................, specialitatea:..................................................., compartimentul:..........................., denumirea funcţiei şi data numirii:........................., studii:..............................., data acordării gradului:........................, data încheierii contractului:......................................

Motivul evaluării:

anuală |_|                 pentru reînnoirea contractului |_|                              pentru trecerea în corpul subofiţelor |_|

altele (precizaţi):........................................................................................................................................................................ ................................

Calificative obţinute în perioada actualului contract:

în anul anterior   |__|       în urmă cu 2 ani   |__|   în urmă cu 3 ani   |__|     în urmă cu 4 ani   |__|

B. Rezultatele activităţii desfăşurate*)

Indicatori de apreciere generali

E

FB

B

C

M

N

Constatări şi concluzii

1

2

3

4

5

6

1.

2.

3.

4.

5.

*) Se vor avea în vedere sarcinile, îndatoririle şi responsabilităţile înscrise în fişa postului. C. Capacităţi profesionale

Indicatori de apreciere generali

E

FB

B

C

M

N

Constatări şi concluzii

1

2

3

4

5

6

       a. cunoştinţe şi deprinderi specifice postului

6.

cunoştinţe de specialitate

7.

deprinderi practice necesare îndeplinirii atribuţiilor

8.

trageri cu armamentul din dotare

9.

pregătire fizică

       b. calităţi personale

10.

rezistentă la stres

11.

comunicare

12.

spirit de colaborare

13.

asumarea responsabilităţii

14.

discreţie

15.

integritate morală

16.

loialitate

17.

disciplină

18.

prestanţă şi ţinută

Punctaj total pe coloane (modulele B + C)

Suma totală a punctajelor =

PUNCTAJ MEDIU =

D. Studii, cursuri de formare profesională efectuate în perioada supusă aprecierii şi calificative obţinute:

........................................................................................................................................................................ .........................................................

........................................................................................................................................................................ .........................................................

E.  Limbi străine şi nivel de cunoaştere:

........................................................................................................................................................................ .........................................................

........................................................................................................................................................................ .........................................................

F. Recompense şi sancţiuni disciplinare:

a) recompense acordate, data şi motivul:

b) sancţiuni disciplinare aplicate, data şi motivul:

G. Factori care au influenţat performanţa:

a. mutări, reorganizări, schimbarea atribuţiilor postului etc:

b. starea de sănătate:

H. Solicitări ale persoanei apreciate:

a. desfăşurarea unei noi activităţi, mutarea în alt post, compartiment sau unitate                          |_|

b.  participarea la următoarele cursuri/programe de formare profesională:

........................................................................................................................................................................ .........................................................

c. altele:

........................................................................................................................................................................ .........................................................

........................................................................................................................................................................ .........................................................

........................................................................................................................................................................ .........................................................

I. Potenţial de dezvoltare şi propuneri ale şefului nemijlocit privind evoluţia profesională:

a.  reînnoirea contractului                                                                                                             |_|

b.  participarea la concursul de admitere în instituţii de învăţământ ale M.I.R.A.                             |_|

c. trecerea în corpul subofiţerilor                                                                                                  |_|

d.  promovarea în funcţie                                                                                                             |_|

e. acordarea gradului următor                                                                                                      |_|

f. desfăşurarea unei noi activităţi, mutarea în alt post, compartiment sau unitate                              |_|

g. desfacerea contractului                                                                                                            |_|

h. necesităţi de formare profesională:

........................................................................................................................................................................ .........................................................

i. altele:

........................................................................................................................................................................ .........................................................

Calificativul general propus de şeful nemijlocit:

........................................................................................................................................................................ .........................................................

Şeful nemijlocit: gradul, numele şi prenumele   ..........................................................................................................................................................

Funcţia, data numirii ........................................................................................................................................................................ ..........................

Semnătura:...........................Data aprecierii........................

J. Recomandări şi decizia şefului ierarhic al şefului nemijlocit:

Calificativul general aprobat:

Şeful ierarhic al şefului nemijlocit

Gradul, numele şi prenumele:   ........................................................................................................................................................................ ..........

Funcţia, data numirii:   ................................................................................................................................................................................................

Semnătura:...........................Data aprecierii........................

K. Luarea la cunoştinţă a rezultatelor aprecierii:

Recunosc rezultatele aprecierii       |_|           Semnătura:........................                   Data:........................

Contest rezultatele aprecierii          |_|           Semnătura:........................                   Data:........................

Argumente pentru contestaţie:

Rezultatele cercetării şi propunerile privind rezolvarea contestaţiei:

Şeful comisiei de rezolvare a contestaţiei:

Gradul, numele şi prenumele:   ........................................................................................................................................................................ ...........

Funcţia, data numirii:   ................................................................................................................................................................................................

Semnătura:...........................Data aprecierii........................

Hotărârea privind rezolvarea contestaţiei:

Şeful nemijlocit al şefului care a aprobat aprecierea:

Gradul, numele şi prenumele:   ........................................................................................................................................................................ ...........

Funcţia, data numirii:   ........................................................................................................................................................................ .......................

Semnătura:...........................Data aprecierii........................

Luarea la cunoştinţă a rezolvării contestaţiei:

Semnătura.....................Data luării la cunoştinţă:.............................................

ÎNDRUMAR

de întocmire a formularelor de apreciere a soldaţilor şi gradaţilor voluntari

I. Etapele stabilirii calificativului general de apreciere

Procesul de stabilire a calificativului general de evaluare se realizează în mai multe etape, după cum urmează:

a) stabilirea indicatorilor de apreciere specifici postului;

b)   stabilirea de către şeful/comandantul nemijlocit al soldatului şi gradatului voluntar apreciat a punctajului pentru fiecare indicator şi înscrierea constatărilor şi concluziilor pentru modulele B şi C din fişa de apreciere;

c)  calcularea punctajului mediu de către şeful nemijlocit al persoanei evaluate şi stabilirea, pe această bază, a propunerii de calificativ general;

d)   comunicarea de către şeful nemijlocit a propunerii de calificativ general fiecărui soldat şi gradat apreciat, acordând posibilitatea acestora de a-şi susţine argumentat eventualele obiecţii privind modul de apreciere, precum şi de a prezenta aspectele pe care le consideră ca fiind relevante pentru activitatea sa; cu această ocazie poate avea loc refacerea punctajului sau a concluziilor;

e) acordarea calificativului general de către şeful ierarhic al şefului nemijlocit şi comunicarea lui; în situaţia în care şeful ierarhic al şefului nemijlocit notează persoana evaluată cu alte punctaje/calificative decât şeful nemijlocit al acestuia, se vor relua, dupa caz, etapele prevăzute la lit. b) şi c), calificativul rezultat în urma aplicării metodologiilor specifice fiind calificativul final, dacă nu se consemnează în fişă faptul că soldatul/gradatul voluntar contestă rezultatele aprecierii;

f)  rezolvarea contestaţiilor şi stabilirea calificativului final, dacă este cazul.

1.  Stabilirea indicatorilor specifici postului

Se vor înscrie în fiecare formular de evaluare, pentru fiecare rubrică de la B.1. la B.5., cele mai reprezentative sarcini, îndatoriri şi responsabilităţi înscrise în fişa postului, dintre cele care au ponderea cea mai mare în activitatea desfăşurată, în raport cu specificul fiecărei/fiecărui arme/specialităţi/profil de activitate/loc de muncă etc.

2.   Stabilirea punctajului pentru fiecare indicator de apreciere

Personalul va fi notat de către comandantul (şeful) nemijlocit/şeful ierarhic al şefului nemijlocit la indicatorii cuprinşi în modulele enumerate mai sus cu un punctaj cuprins între maximum 1 şi minimum 6, astfel:

• 1 punct este echivalent cu acordarea calificativului „excepţional", care reprezintă faptul că personalul apreciat s-a situat la indicatorul respectiv/ansamblul activităţii profesionale în toate cazurile peste nivelul cerinţelor/capacităţilor profesionale înscrise în fişa postului respectiv;

• 2 puncte = „foarte bun"; personalul apreciat s-a situat deseori peste nivelul cerinţelor postului;

• 3 puncte = „bun"; personalul apreciat s-a situat în unele cazuri peste nivelul cerinţelor postului şi în alte cazuri la nivelul acestor cerinţe;

• 4 puncte = „corespunzător"; personalul apreciat s-a situat în majoritatea cazurilor la nivelul cerinţelor postului şi uneori sub nivelul cerinţelor postului;

• 5 puncte = „mediocru"; personalul apreciat s-a situat în unele cazuri la nivelul cerinţelor postului şi deseori sub nivelul cerinţelor postului;

• 6 puncte = „necorespunzător"; personalul apreciat s-a situat în mod constant sub nivelul cerinţelor postului.

3. Calcularea punctajului mediu

După acordarea punctajului la fiecare indicator se calculează media punctajului pentru suma modulelor B şi C.

Exemplu: pentru modulul B, suma punctelor acordate de şeful nemijlocit la cei 5 indicatori este 12, iar la modulul C suma punctelor acordate de şeful nemijlocit la următorii 13 indicatori este 30; 12 + 30 = 42; în acest caz, punctajul mediu este egal cu 42 împărţit la 18 (numărul total al indicatorilor), respectiv 2,33.

4. Acordarea calificativului general

La punctaje generale între 1,00 şi 1,40 = E (excepţional); între 1,41 şi 2,40 = FB (foarte bun); între 2,41 şi 3,40 = B (bun); între 3,41 şi 4,40 = C (corespunzător); între 4,41 şi 5,57 = M (mediocru); între 5,58 şi 6,00 = N (necorespunzător).

Exemplu: pentru punctajul general de 3,32 calificativul general este B (bun).

In situaţia în care punctajul propus de către şeful nemijlocit al persoanei apreciate corespunde pe fiecare indicator cu aprecierea şefului ierarhic al şefului nemijlocit, calificativul general propus conform echivalărilor de mai sus va deveni calificativul general aprobat.

5.  Situaţia acordării altor punctaje sau altui calificativ general decât cel propus iniţial

In situaţia în care şeful ierarhic al şefului nemijlocit care aprobă calificativul apreciază drept necorespunzătoare notarea unuia sau a mai multor indicatori, va efectua o nouă notare a acestora, după care va recalcula punctajul mediu, în funcţie de care va aproba, dacă este cazul, un alt calificativ general decât cel propus de şeful nemijlocit. Calificativul general aprobat, care este şi cel final, în situaţia în care soldatul sau gradatul nu contestă aprecierea, se înscrie în rubrica rezervată din cadrul modulului J.

Revizuirea calificativului general are loc şi în situaţia în care comisia de contestare a contestaţiei hotărăşte acest lucru, pe baza probelor furnizate atât de către cei 2 şefi care au propus şi aprobat aprecierea, cât şi de soldatul/gradatul apreciat şi de alţi angajaţi M.I.R.A. nominalizaţi de cele două părţi.

II. Completarea formularului de evaluare

Completarea fişei de evaluare a soldaţilor şi gradaţilor voluntari se realizează astfel:

Rubrica

Cum se completează/aspecte avute în vedere

0

1

perioada de la ... la ...

exemplu: în cazul evaluării anuale pentru un soldat voluntar care a încheiat contractul la 1 februarie 2006, se va trece „de la 1.02.2006 la 31.01. 2007"

motivul aprecierii...

în cazurile prevăzute se va marca cu un X căsuţa corespunzătoare, iar la „altele" se va preciza în spaţiul punctat situaţia

A. Date de identificare

se completează pe baza datelor din documentele de evidenţă a personalului

numele, prenumele tatălui şi prenumele persoanei apreciate

se completează cu majuscule. Exemplu: PRICOP Emil IOAN

0

1

codul numeric personal

exemplu: 1871208332143

gradul

caporal

arma

Pompieri

specialitatea

auto

compartimentul

se trece denumirea din statul de organizare al unităţii. Exemplu: „Garda nr. 1 de intervenţie, Echipajul 1 - autopompă de primă intervenţie şi comandă"

denumirea funcţiei şi data numirii

se trece funcţia conform prevederii din statul de organizare, iar la data numirii, ziua, luna, anul. Exemplu: şofer autospecială pentru stingerea incendiilor- 1.02.2006

studii

se trece denumirea instituţiei de învăţământ absolvite de nivelul cel mai ridicat. Exemplu: Liceul auto Ilioara - Bucureşti

data încheierii contractului

data în cifre (ziua, luna, anul). Exemplu: 1.02.2006

data acordării gradului

data acordării gradului, în cifre (ziua, luna, anul). Exemplu: 1.02.2006

calificative obţinute în perioada actualului contract

se vor trece în căsuţe iniţialele calificativelor cu majuscule. Exemplu: în anul anterior, B ; în urmă cu 2 ani, FB

B. Rezultatele activităţii desfăşurate

se apreciază rezultatele efective ale activităţii, în funcţie de sarcinile, îndatoririle şi responsabilităţile înscrise în fişa postului, precum şi de celelalte misiuni îndeplinite; pentru fiecare indicator se va nota în căsuţa corespunzătoare aprecierii un X; în spaţiul din dreapta se vor nota constatările şi concluziile interviului de evaluare, argumentele   acordării   punctajului   maxim   (1, corespunzător   calificativului „excepţional") şi ale ultimelor două punctaje minime (5, corespunzător calificativului „mediocru", şi 6, „necorespunzător"), precum şi alte observaţii, concluzionări ale unor indicatori sau ale modulului în ansamblu etc; se vor înscrie cele mai reprezentative sarcini, îndatoriri şi responsabilităţi şi cele care au ponderea cea mai mare în activitatea desfăşurată

C. Capacităţi profesionale/indicatorii cuprinşi în acest modul

pentru fiecare indicator se va nota în căsuţa corespunzătoare aprecierii un X; în spaţiul din dreapta se vor nota constatările şi concluziile interviului de evaluare, argumentele acordării punctajului maxim (1, corespunzător calificativului „excepţional") şi ale ultimelor două punctaje minime (5, corespunzător calificativului „mediocru", şi 6, „necorespunzător"), precum şi alte observaţii, concluzionări ale unor indicatori sau ale modulului în ansamblu etc; se vor înscrie cele mai reprezentative sarcini, îndatoriri şi responsabilităţi şi cele care au ponderea cea mai mare în activitatea desfăşurată

cunoştinţe de specialitate

nivelul pregătirii de specialitate corespunzătoare cerinţelor postului şi măsura în care cunoştinţele teoretice de specialitate dezvoltă priceperi şi deprinderi practice necesare îndeplinirii atribuţiilor funcţiei; rezultatele verificărilor periodice/anuale; publicarea unor lucrări de specialitate/preocupări ştiinţifice, tehnice etc.

deprinderi practice specifice funcţiei exercitate

se va nota abilitatea de a rezolva practic atribuţiile ce-i revin, de a întocmi/redacta documentele de lucru, de a folosi proceduri/tehnici de lucru specifice, de a utiliza mijloacele/tehnica din dotare, de a găsi soluţii la problemele noi de muncă etc.

trageri cu armamentul din dotare

se vor avea în vedere rezultatele la tragerile cu armamentul din dotare obţinute în timpul anului şi la verificările periodice/anuale

pregătire fizică

se vor avea în vedere rezultatele la pregătirea fizică obţinute în timpul anului şi la verificările periodice/anuale

rezistenţa la stres

capacitatea de a face faţă/de a-şi îndeplini sarcinile, atribuţiile şi misiunile în condiţii de solicitare psihică şi/sau fizică intensă; rezistenţa la acţiunea factorilor de stres

comunicare

abilităţile de comunicarea scrisă, orală şi interpersonală, în funcţie de necesităţile postului

spirit de colaborare

colaborarea cu colegii din compartimentul unde îşi desfăşoară activitatea, precum şi cu cei din celelalte unităţi în realizarea atribuţiilor

asumarea responsabilităţii

capacitatea de a evalua consecinţele acţiunilor proprii şi de a-şi asuma răspunderea pentru efectele acestor acţiuni/inacţiuni

discreţie

atitudinea şi conduita manifestate în păstrarea confidenţialităţii activităţii profesionale, în apărarea secretelor profesionale, a datelor şi documentelor de uz intern etc.

integritate morală

comportamentul şi conduita în timpul serviciului şi în afara acestuia, cinstea etc.

loialitate

îndeplinirea cu corectitudine şi devotament a atribuţiilor, îndatoririlor şi sarcinilor  de serviciu

0

1

disciplină

aptitudinea de a trata cu amabilitate, corectitudine şi respect şefii/comandanţii, colegii, subordonaţii şi publicul; starea disciplinară în general, precum şi, în mod special, sancţiunile

prestanţă şi ţinută

imaginea personalului evaluat dată de comportamentul său în relaţiile cu şefii, subordonaţii, colegii, cetăţenii şi de grija acordată ţinutei; modul de păstrare şi îngrijire a ţinutei din dotare, precum şi portul acesteia

D. Studii, cursuri de formare profesională efectuate în perioada supusă aprecierii şi calificativele obţinute

titulatura cursului, tipul acestuia, organizatorii, diploma/calificarea obţinută etc. şi calificativul/media de absolvire la fiecare dintre ele, acolo unde s-a acordat/obţinut; se înscriu şi stagiile de instrucţie desfăşurate

E. Limbi străine şi nivel de cunoaştere

limbile străine cunoscute şi nivelul de cunoaştere al acestora, pentru fiecare caz în parte, la citit, scris, vorbit, pe niveluri (corespunzător, bun, foarte bun); în cazul în care personalul deţine atestat de translator/traducător, se va specifica acest fapt; a se vedea prevederile fişei postului

F. Recompense şi sancţiuni disciplinare

recompensele acordate şi sancţiunile disciplinare aplicate personalului în perioada supusă aprecierii

a) recompense acordate, data şi motivul

în spaţiul rezervat rubricii se vor trece pentru fiecare recompensă tipul acesteia, data şi motivul, precum şi, dacă este cazul, modul de acordare a recompensei (întregului personal/unei categorii a acestuia. Exemplu: la 8 martie = de Ziua Femeii, de Ziua Armei etc.)

b) sancţiuni disciplinare aplicate, data şi motivul

în spaţiul rezervat rubricii se vor trece pentru fiecare abatere tipul sancţiunii, cine a acordat-o, data şi motivul; dacă este cazul, se va trece şi gradul de relevanţă al abaterii pentru comportamentul subordonatului, modul în care s-a comportat după primirea sancţiunii, recomandări

G. Factori care au influenţat performanţa

factorii care au influenţat pozitiv, precum şi cei care au influenţat negativ performanţa profesională a personalului evaluat

a) mutări, reorganizări, schimbarea atribuţiilor postului etc.

situaţiile profesionale şi, în mod excepţional, cele personale care au influenţat semnificativ, pozitiv sau negativ, performanţa personalului evaluat

b) starea de sănătate

se vor înscrie de către medicul unităţii, cu semnătură şi parafă: afecţiuni cronice pentru care persoana evaluată se află în evidenţa cabinetului medical, numărul zilelor de incapacitate temporară de muncă, gradul în care îi este afectată performanţa profesională, precizarea poziţiei medico-militare a persoanei apreciate şi recomandările medicului şef de unitate; se va avea în vedere păstrarea confidenţialităţii actului medical

H. Solicitări ale persoanei apreciate privind

se vor înscrie în primul rând solicitările în plan profesional şi, în mod excepţional, cele de ordin personal

a) desfăşurarea unei noi activităţi, mutarea în alt post, compartiment sau unitate

se vor înscrie denumirile activităţilor, postului, compartimentului, unităţii

b)  participarea  la  următoarele  cursuri/ programe de formare profesională

denumirea cursului, programului de formare profesională, domeniul sau specializarea în care solicită perfecţionarea pregătirii profesionale etc.

c) altele

se pot înscrie şi solicitări de ordin personal, care au însă legătură cu îndeplinirea sarcinilor de serviciu sau cu dezvoltarea profesională

I. Potenţialul de dezvoltare şi propuneri ale şefului nemijlocit privind evoluţia profesională

se evidenţiază posibilitatea includerii în rezerva de personal pentru funcţii de conducere sau luarea altor măsuri în planul carierei; se va menţiona în mod expres dacă persoana apreciată posedă/nu posedă resurse privind evoluţia profesională

a) reînnoirea contractului

se va nota în căsuţă un X, dacă este cazul

b) participarea la concursul de admitere în instituţii de învăţământ ale Ministerului Internelor şi Reformei Administrative

se va nota în căsuţă un X, dacă este cazul

c) trecerea în corpul subofiţerilor

se va nota în căsuţă un X, dacă este cazul

d) promovarea în funcţie

se va nota în căsuţă un X, dacă este cazul

e) acordarea gradului următor

se va nota în căsuţă un X, dacă este cazul

f) desfăşurarea unei noi activităţi, mutarea în alt post, compartiment sau unitate

se va nota în căsuţă un X, dacă este cazul, şi se va înscrie în spaţiul din dreapta denumirile activităţilor, postului, compartimentului, unităţii şi motivul pe scurt

0

1

g) desfacerea contractului

se va nota în căsuţă un X, dacă este cazul

h) necesităţi de formare profesională

denumirea cursului, programului de formare profesională, domeniul sau specializarea în care solicită perfecţionarea pregătirii profesionale etc.

i) altele

se vor nota, dacă este cazul, alte propuneri pentru utilizarea sau dezvoltarea soldatului/gradatului voluntar, pentru postul pe care îl ocupă sau pentru un alt post din inspectoratul general

Calificativul general propus de şeful nemijlocit

se propune calificativul general rezultat din transformarea punctajului general calculat anterior

Şeful nemijlocit: gradul, numele şi prenumele; funcţia, data numirii; semnătura; data aprecierii

se completează cu datele cerute de formular

J. Recomandări şi decizia şefului ierarhic al şefului nemijlocit

în spaţiul rezervat pentru recomandări şi decizie se vor nota indicatorii la care aprecierea este diferită de cea a şefului nemijlocit, se vor reface calculele conform precizărilor anterioare referitoare la stabilirea calificativului general şi se vor înscrie, dacă este cazul, comentarii/observaţii pe marginea lor sau a conţinutului altor rubrici; se va concluziona evaluarea; în rubrica următoare se va trece calificativul general aprobat

Şeful ierarhic al şefului nemijlocit; gradul, numele şi prenumele; funcţia, data numirii; semnătura; data aprecierii

se completează cu datele cerute de formular

K.Luarea la cunoştinţă a rezultatelor aprecierii

se înscrie luarea la cunoştinţă a rezultatelor evaluării, hotărârea de a fi de acord sau de a contesta rezultatele evaluării şi de a solicita o nouă evaluare, hotărârea privind rezolvarea contestaţiei şi luarea la cunoştinţă a rezolvării contestaţiei

Recunosc rezultatele aprecierii/contest rezultatele aprecierii

se va nota cu un X în căsuţa rezervată faptul că: este de acord cu rezultatele evaluării, respectiv contestă rezultatele evaluării; în situaţia contestării se va numi o comisie pentru rezolvarea contestaţiei

argumente pentru contestaţie

se completează de către persoana evaluată în situaţia în care a fost notată cu X căsuţa care specifică faptul că doreşte să facă contestaţie

rezultatele cercetării şi propunerile privind rezolvarea contestaţiei

comisia de rezolvare a contestaţiei va proceda, după intervievarea persoanei apreciate şi a evaluatorilor iniţiali, la o nouă evaluare; şeful comisiei de rezolvare a contestaţiei va propune noul calificativ general, care va fi cel final, şi, dacă este cazul, măsurile ce trebuie luate asupra persoanei evaluate sau asupra evaluatorului/evaluatorilor

Şeful comisiei de rezolvare a contestaţiei; gradul, numele şi prenumele; semnătura; data

se completează cu datele cerute de formular

hotărârea privind rezolvarea contestaţiei

în urma rezolvării contestaţiei se va trece în spaţiul rezervat calificativul general aprobat de şeful nemijlocit al şefului care a aprobat aprecierea

Şeful nemijlocit al şefului care a aprobat aprecierea; gradul, numele şi prenumele; semnătura; data

se completează cu datele cerute de formular

luarea la cunoştinţă a rezolvării contestaţiei; semnătura; data luării la cunoştinţă

se semnează de către cel care a fost evaluat şi se trece data luării la cunoştinţă după rezolvarea contestaţiei

ANEXA Nr. 6

MODEL  DE  ANGAJAMENT

pentru formarea soldaţilor şi gradaţilor rezervişti voluntari

ROMÂNIA

MINISTERUL INTERNELOR ŞI REFORMEI ADMINISTRATIVE

UNITATEA MILITARĂ.....................................................................

NESECRET

Exemplar nr...................

Nr.................................

Data..............................

ANGAJAMENT

1. Incheiat între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, reprezentat de............................., comandantul Unităţii Militare................................., şi dl. ................................., domiciliat în............................., strada.........................nr......., bloc........., scara....., etaj....., apartament...........................judeţul (sectorul)............., telefon fix..................., telefon mobil....................., având cartea de identitate seria...... nr......................., eliberată de............................

2.  Scopul angajamentului: participarea dlui ............................. pentru o perioadă de 4 luni la instruirea centralizată, organizată de Unitatea Militară......................................., în scopul formării ca rezervist voluntar.

3.  Perioada pentru care se încheie angajamentul este de 4 luni, de la (an, lună, zi) ................................. până la (an, lună, zi) ........................

4.  Clauzele angajamentului sunt:

a)  Ministerul Internelor şi Reformei Administrative se obligă să asigure:

- condiţiile de pregătire şi acordarea drepturilor băneşti şi materiale prevăzute în dispoziţiile în vigoare pe întreaga perioadă de pregătire.

b) Subsemnatul...............declar că doresc să urmez cursul de formare a soldaţilor şi gradaţilor voluntari şi mă oblig:

- să-mi însuşesc cunoştinţele şi să-mi formez deprinderile ca soldat/gradat rezervist voluntar;

- să respect prevederile legilor ţării, regulamentelor militare şi ale celorlalte acte normative în vigoare care reglementează activitatea în centrele de pregătire;

- să manifest în toate împrejurările o comportare demnă şi civilizată, să apăr onoarea şi demnitatea de militar, să am o ţinută militară regulamentară şi să nu săvârşesc abateri disciplinare;

- să folosesc cu eficienţă baza materială de învăţământ, celelalte bunuri materiale de instruire existente în instituţia militară şi să le păstrez în stare de funcţionare;

- după absolvirea cursului de formare să închei contract în calitate de rezervist voluntar cu unitatea militară pentru care am fost selecţionat;

- să restitui cheltuielile efectuate de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative pe timpul instruirii dacă:

     - voi întrerupe angajamentul înainte de termen;

     - nu promovez examenul susţinut la sfârşitul cursului, din motive imputabile mie;

     - sunt condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă la pedeapsa închisorii cu executarea acesteia;

     - sunt condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie sau din culpă, fără a fi privat de libertate;

    - săvârşesc abateri grave de la prevederile regulamentelor militare sau de la alte dispoziţii legale, incompatibile cu calitatea de militar, potrivit legii.

Drept care s-a încheiat prezentul angajament, în două exemplare, astăzi, ..............., din care un exemplar rămâne la unitate, iar al doilea la soldatul/gradatul rezervist voluntar.

COMANDANTUL UNITĂŢII MILITARE Nr..................................

................................................................

(grad, prenume, nume)

................................................................

(ştampila şi semnătura)

Consilier juridic,

................................................................

(grad, prenume, nume)

................................................................

(semnătura)

................................................................

(numele şi prenumele participantului)

................................................................

(semnătura)

Prezentul angajament s-a înregistrat sub numărul...............din..............., după ce în prealabil s-a verificat identitatea soldatului/gradatului rezervist voluntar.

ANEXA Nr. 7

MODEL  DE  CONTRACT

pentru angajarea soldaţilor şi a gradaţilor rezervişti voluntari

ROMÂNIA

MINISTERUL INTERNELOR ŞI REFORMEI ADMINISTRATIVE

UNITATEA MILITARĂ.....................................................................

NESECRET

Exemplar nr...................

Nr.................................

Data...............................

CONTRACT

Intre Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, reprezentat de comandantul Unităţii Militare..............................................................................., şi domnul................................, în calitate de soldat/gradat rezervist voluntar, domiciliat în........................., strada................. nr......, bloc....., scara....., etaj....., apartament.....judeţul (sectorul)..............., telefon fix..............., telefon mobil..............., având cartea de identitate seria.....nr................, eliberată de.................., a intervenit, în conformitate cu Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari, prezentul contract, încheiat în următoarele condiţii:

Clauzele contractului:

- perioada pentru care se încheie este de.........ani, de la (an, lună, zi) .......................................până la (an, lună, zi) .......................................;

- gradul militar...............;

- funcţia...............;

- pe timpul derulării prezentului contract de angajare, consimt să execut în unitatea în care sunt încadrat în plan două zile lunar în timpul liber şi 5 zile calendaristice lucrătoare consecutive de pregătire anual;

- mă oblig să anunţ unitatea atunci când părăsesc ţara pe perioada derulării prezentului contract.

Am luat la cunoştinţă despre restituirea contravalorilor cheltuielilor efectuate privind instruirea, în situaţia nerespectării contractului.

Alte clauze (condiţii de muncă, durata programului, drepturi şi obligaţii ale părţilor privind securitatea şi sănătatea în muncă etc).

COMANDANTUL UNITĂŢII MILITARE Nr..................................

................................................................

(grad, prenume, nume)

................................................................

(ştampila şi semnătura)

Consilier juridic,

................................................................

(grad, prenume, nume)

................................................................

(semnătura)

................................................................

(numele şi prenumele participantului)

................................................................

(semnătura)

ANEXA Nr. 8

MODEL

de ordin de chemare la concentrarea de instrucţie şi de dovadă de primire a ordinului de chemare la concentrarea de instrucţie

             ROMÂNIA                                                                                    NESECRET

MINISTERUL INTERNELOR 

ŞI REFORMEI ADMINISTRATIVE

UNITATEA MILITARĂ..................                                                           Exemplar nr......

ORDIN DE CHEMARE

LA CONCENTRAREA DE INSTRUCŢIE

Nr................

  1. Emis la data de.................................

  2. Dl (gradul, numele şi prenumele) .............................................., domiciliat în......................, bloc ......, scara ......, etaj ......, apartament ......, judeţul (sectorul)................

  3.  Se legitimează cu CI. (B.I.) seria ... nr................, eliberat de.............., şi livret militar seria.....nr.................

  4. Seva prezenta la datele menţionate mai jos, la U.M. nr.......................................................... din garnizoana .................................., în baza Contractului de rezervist voluntar nr................din ..............., pentru a participa la concentrarea de instrucţie:

4.1......................                    4.1..........................

4.1......................                    4.1..........................

4.1......................                    4.1..........................

4.1......................                    4.1..........................

4.1......................                    4.1..........................

COMANDANTUL UNITĂŢII MILITARE NR................

..................................

(grad, prenume, nume)

            ROMÂNIA                                                                                      NESECRET

MINISTERUL INTERNELOR

ŞI REFORMEI ADMINISTRATIVE

UNITATEA MILITARĂ..................                                                          Exemplar nr......

DOVADA DE PRIMIRE A ORDINULUI DE CHEMARE

LA CONCENTRAREA DE INSTRUCŢIE

Nr................

  1. Emis la data de .................................

  2. Subsemnatul (gradul, numele şi prenumele).........................................................., domiciliat în................................, bloc......., scara.................., etaj............, apartament........................., judeţul (sectorul)..............................

  3.  Se legitimează cu C.I. (B.I.) seria ... nr................, eliberat de.............., şi livret militar seria.....nr.................

  4.  Am primit ordinul de chemare la concentrarea de instrucţie şi mă voi prezenta în baza Contractului de rezervist voluntar nr................ din ..............., la concentrarea de instrucţie organizată de U.M. nr................

4.1......................                    4.1..........................

4.1......................                    4.1..........................

4.1......................                    4.1..........................

4.1......................                    4.1..........................

4.1......................                    4.1..........................

Semnătura

Data...............


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 321/2007

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 321 din 2007
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 321/2007
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu