E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 3109 din 28 octombrie 2003

pentru punerea in aplicare a Normelor privind metodologia de calcul si evidenta a rezervelor tehnice minimale pentru activitatea de asigurari generale

ACT EMIS DE: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 770 din  3 noiembrie 2003


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 4 alin. (27) si ale art. 21 alin. (4) din Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare,
    potrivit Hotararii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din data de 15 octombrie 2003, prin care s-au adoptat Normele privind metodologia de calcul si evidenta a rezervelor tehnice minimale pentru activitatea de asigurari generale,

    presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se pun in aplicare Normele privind metodologia de calcul si evidenta a rezervelor tehnice minimale pentru activitatea de asigurari generale, cuprinse in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga:
    - Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 5/2001 pentru punerea in aplicare a Normelor nr. 5/2001 privind metodologia de calcul si de evidenta a rezervelor tehnice minimale pentru activitatea de asigurari generale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 666 din 23 octombrie 2001;
    - Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 7/2001 pentru modificarea si completarea Normelor nr. 5/2001 privind metodologia de calcul si de evidenta a rezervelor tehnice minimale pentru activitatea de asigurari generale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 679 din 26 octombrie 2001.
    Art. 3
    Directia generala reglementari din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor va asigura ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.

             Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor,
                             Nicolae Eugen Crisan

    ANEXA 1

                                   NORME
privind metodologia de calcul si evidenta a rezervelor tehnice minimale pentru activitatea de asigurari generale

    Art. 1
    (1) In conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) din Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru activitatea de asigurari generale, asiguratorii au obligatia sa constituie si sa mentina urmatoarele rezerve tehnice:
    a) rezerva de prime;
    b) rezerva de daune;
    c) rezerva de daune neavizate;
    d) rezerva de catastrofa;
    e) rezerva pentru riscuri neexpirate;
    f) rezerva de egalizare.
    (2) Valoarea fiecarui tip de rezerve tehnice constituite si mentinute de catre asiguratori pentru activitatea de asigurari generale nu poate fi mai mica decat marimea obtinuta prin calculul acestor rezerve, potrivit metodologiei stabilite prin prezentele norme.
    (3) In calculul rezervelor prevazute la alin. (1) lit. b) se includ sumele estimate pentru daune si costurile de lichidare aferente serviciilor prestate in acest scop de catre terte persoane, cum ar fi: cheltuielile cu expertizele tehnice, cheltuielile de judecata si altele de acest tip.
    (4) Rezervele tehnice vor fi evidentiate in contabilitate, distinct, potrivit tipurilor de rezerve prevazute la alin. (1).
    (5) Valoarea rezervelor tehnice trebuie sa permita asiguratorului, in orice moment, sa isi onoreze angajamentele ce rezulta din contractele de asigurare.
    Art. 2
    (1) Rezerva de prime se calculeaza lunar, prin insumarea cotelor-parti din primele brute subscrise, aferente perioadelor neexpirate ale contractelor de asigurare, astfel incat diferenta dintre volumul primelor brute subscrise si aceasta rezerva sa reflecte primele brute alocate partii din riscurile expirate la data calcularii. Rezerva de prime constituita va fi obtinuta prin insumarea valorilor rezervei de prime calculate pentru fiecare contract.
    (2) Determinarea valorii rezervei de prime Rp, aferenta unui contract de asigurari generale, se face utilizandu-se relatia:

    Rp = (X : Y) x Pbs,

    in care:
    X - numarul de zile corespunzator perioadei neexpirate, aferenta primei brute subscrise;
    Y - numarul de zile corespunzator perioadei aferente primei brute subscrise;
    Pbs - valoarea primei brute subscrise.

    Valoarea totala a rezervei de prime Rpt, aferenta tuturor contractelor de asigurari generale, se face utilizandu-se relatia:

            n
           ____
          \
    Rpt =  >    Rpi,
          /____
          i = 1

    in care:
    n - numarul de contracte in vigoare.

    (3) Pentru clasele de asigurari din categoria asigurarilor generale in care riscul asigurat nu este distribuit uniform si liniar pe durata derularii contractului de asigurare, rezerva de prime se calculeaza prin metode actuariale.
    (4) La stabilirea primelor brute subscrise se vor avea in vedere urmatoarele:
    1. Pentru asigurarile generale la care durata contractului de asigurare este mai mica sau egala cu 1 an, prima bruta subscrisa reprezinta valoarea primelor brute incasate si de incasat aferente contractului de asigurare.
    2. Pentru asigurarile generale la care durata contractului de asigurare este mai mare de 1 an, prima bruta subscrisa se va stabili astfel:
    - pentru contractul de asigurari generale la care se incaseaza prima unica, prima bruta subscrisa reprezinta valoarea primei brute unice aferente contractului de asigurare;
    - pentru contractul de asigurari generale la care prima de asigurare datorata de asigurat se incaseaza in rate, prima bruta subscrisa reprezinta valoarea primelor brute incasate si de incasat aferente unui an calendaristic din cadrul contractului de asigurare.
    Art. 3
    (1) Rezerva de daune se creeaza si se actualizeaza lunar, in baza estimarilor pentru avizarile de daune primite de asigurator, astfel incat fondul creat sa fie suficient pentru acoperirea platii acestor daune.
    (2) Rezerva de daune se constituie pentru daunele raportate si in curs de lichidare si se calculeaza pentru fiecare contract de asigurare la care s-a notificat producerea evenimentului asigurat, pornindu-se de la cheltuielile previzibile care vor fi efectuate in viitor pentru lichidarea acestor daune. Rezerva de daune care trebuie constituita va fi obtinuta prin insumarea valorilor rezervei de daune calculate pentru fiecare contract de asigurari generale.
    (3) Elementele care se iau in considerare in calculul rezervei de daune sunt:
    - valoarea estimata a despagubirii cuvenite pentru dauna avizata, in limita sumei asigurate;
    - cheltuielile cu constatarea si evaluarea pagubei, aferente serviciilor prestate de terte persoane;
    - costurile de lichidare a daunei, aferente serviciilor prestate de terte persoane;
    - valoarea recuperarilor si a regreselor atat pentru daune solutionate, cat si pentru cele in curs de solutionare.
    (4) In cazul pretentiilor de despagubiri care fac obiectul unei actiuni in instanta, rezerva de daune se va constitui si se va mentine la nivelul pretentiilor solicitate in instanta, in limita sumei asigurate.
    (5) In cazul daunelor refuzate la plata de asiguratori, daca acestea fac sau devin obiectul unei actiuni in instanta, rezerva de daune se va constitui si se va mentine, pana la pronuntarea hotararii definitive si irevocabile, la nivelul pretentiilor solicitate de asigurat in instanta, in limita sumei asigurate, completandu-se cu valoarea estimata a cheltuielilor totale de judecata.
    (6) Asiguratorii au obligatia intocmirii si mentinerii unei evidente distincte a daunelor avizate, care sa permita Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor sa controleze in orice moment cuantumul si modalitatea de constituire a rezervei de daune.
    Art. 4
    Rezerva de daune neavizate se creeaza si se ajusteaza cel putin la incheierea exercitiului financiar, daca reglementarile interne ale asiguratorului nu prevad altfel, in baza estimarilor acestuia, a datelor statistice sau a calculelor actuariale pentru daunele intamplate, dar neavizate.
    Art. 5
    (1) Rezerva pentru riscuri neexpirate se calculeaza pe baza estimarii daunelor ce vor aparea dupa inchiderea exercitiului financiar, in cazul in care se constata ca daunele estimate in viitor depasesc rezervele de prime constituite si, drept urmare, in perioadele viitoare rezerva de prime calculata in conformitate cu art. 2 alin. (2) nu va fi suficienta pentru acoperirea daunelor ce vor aparea in exercitiile financiare urmatoare.
    (2) Determinarea valorii rezervei pentru riscuri neexpirate Rn se face utilizandu-se relatia:

    Rn = Dest - Rpt,

    in care:
    Dest - valoarea daunelor estimate care vor aparea in perioadele viitoare;
    Rpt - valoarea totala a rezervei de prime.

    Art. 6
    (1) Rezerva de egalizare se creeaza la incheierea exercitiului financiar cu rezultate tehnice favorabile pentru constituirea surselor de acoperire a daunelor in exercitiile financiare in care rezultatele tehnice vor fi nefavorabile.
    (2) Rezerva de egalizare nu poate depasi valoarea calculata prin aplicarea unui procent de 3,5% asupra volumului de prime brute subscrise, in exercitiul financiar pentru care se face calculul.
    Art. 7
    (1) Rezerva de catastrofa se creeaza de catre asiguratorii care au in derulare contracte de asigurare care acopera riscurile de catastrofe naturale prin aplicarea lunara a unui procent de minimum 5% asupra volumului de prime brute subscrise, aferente acestor contracte, pana cand fondul de rezerva atinge cel putin nivelul retinerii proprii, sau 10% din acumularea raspunderilor asumate prin contractele de asigurare care acopera riscurile de catastrofe naturale.
    (2) Pentru urmarirea modului de calcul al acestei rezerve, asiguratorii vor tine o evidenta separata a contractelor care acopera riscuri de catastrofe naturale.
    Art. 8
    Calculul rezervei de prime se va efectua in valuta in care s-a incheiat contractul de asigurare, iar calculul rezervei de dauna se va efectua in valuta in care urmeaza sa se plateasca despagubirea.
    Art. 9
    Nerespectarea prevederilor prezentelor norme se sanctioneaza in conditiile si potrivit prevederilor art. 39 din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 3109/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 3109 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 3109/2003
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu