ORDIN
Nr. 277 din 24 iulie 2001
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare cu privire la criteriile
microbiologice aplicabile la productia de crustacee si moluste fierte
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 441 din 6 august 2001

Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
in temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 141.536 din 5 iunie 2001, intocmit de
Agentia Nationala Sanitara Veterinara,
emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara cu privire la criteriile microbiologice
aplicabile la productia de crustacee si moluste fierte, prevazuta in anexa care
face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Agentia Nationala Sanitara Veterinara, institutiile centrale de profil si
directiile sanitare veterinare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti,
vor aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a
prevederilor acestui ordin.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
cu privire la criteriile microbiologice aplicabile la productia de crustacee si
moluste fierte
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezenta norma sanitara veterinara stabileste criteriile microbiologice ce
se aplica pentru productia de crustacee si moluste fierte.
CAP. 2
Criterii microbiologice
Art. 2
(1) Criteriile microbiologice aplicabile la productia de crustacee si
moluste fierte sunt:
A. Germeni patogeni:
a) Salmonella spp. - absent in 25 g, n = 5, c = 0;
b) alte microorganisme patogene si toxinele lor, care sunt investigate in
functie de analiza riscurilor, sa nu fie prezente intr-o cantitate care sa
afecteze sanatatea consumatorilor;
B. Germenii martori ai deficientelor de igiena (produse decorticate,
decochiliate):
Staphylococus aureus - m = 100, M = 1.000, n = 5, c = 2;
Coliformi termotoleranti (44 grade C pe mediu solid) - m = 10, M = 100, n =
5, c = 2;
Escherichia coli (pe mediu solid) - m = 10, M = 100, n = 5, c = 1;
C. Germeni indicatori (linii directoare):
Bacterii aerobe mezofile (30 grade C):
a) produse intregi - m = 10.000, M = 100.000, n = 5, c = 2;
b) produse decorticate sau decochiliate, cu exceptia carnii de crab - m =
50.000, M = 500.000, n = 5, c = 2;
c) carne de crab - m = 100.000, M = 1.000.000, n = 5, c = 2.
(2) Parametrii n, m, M si c sunt definiti dupa cum urmeaza:
n - numarul de unitati din care se compune proba;
m - pragul limita sub care toate rezultatele sunt considerate
satisfacatoare;
M - pragul limita acceptabil la care rezultatele nu mai sunt considerate
satisfacatoare;
c - numarul de unitati de probe ce dau valori cuprinse intre m si M.
(3) Calitatea unui lot este considerata:
a) satisfacatoare, cand toate valorile cercetate sunt inferioare sau egale
cu 3 m;
b) acceptabila, cand valorile examinate sunt cuprinse intre 3 m si 10 m (=
M) si cand c/n este mai mic sau egal cu 2/5;
c) nesatisfacatoare:
- in toate cazurile in care se constata valori superioare lui M;
- cand c/n este mai mare de 2/5.
(4) In sensul prezentei norme sanitare veterinare, lotul reprezinta
cantitatea de produse din pescuit din aceeasi specie, care a facut obiectul
aceluiasi tratament si care provine din acelasi loc de pescuit si de pe aceeasi
nava.
Art. 3
In conformitate cu prevederile legale in vigoare respectarea criteriilor
microbiologice se realizeaza de catre producator in timpul procesului de
fabricatie si inainte de comercializarea produselor.
Art. 4
(1) In functie de natura produselor - intregi, decorticate sau decochiliate
-, de temperatura si timpul de fierbere, precum si de analiza riscurilor,
responsabilii de intreprindere stabilesc programele pentru recoltarea probelor,
care trebuie sa raspunda prevederilor legale in vigoare.
(2) Programele mentionate la alin. (1) trebuie sa cuprinda, in cazul
nerespectarii normelor prevazute la art. 1 lit. A si B, un angajament care sa
contina urmatoarele:
- informarea autoritatii competente despre rezultatele gasite si masurile
luate referitoare la loturile incriminate;
- revizuirea metodelor de supraveghere si control al punctelor critice
pentru identificarea sursei de contaminare, incluzand o marire a frecventei
analizelor;
- necomercializarea pentru consum uman a loturilor incriminate in care s-au
gasit germeni patogeni sau cu depasiri ale valorii M prevazute pentru bacteria
Staphylococus aureus la art. 1 lit. B.
Art. 5
(1) Metodele de analiza utilizate pentru verificarea parametrilor
microbiologici sunt cele recunoscute stiintific la nivel international si
validate in laborator. Metoda de analiza utilizata trebuie sa fie inregistrata
cu rezultate corespunzatoare.
(2) Parametrii microbiologici stabiliti pentru productia de crustacee si
moluste fierte trebuie sa ajute producatorii in aprecierea bunei functionari a
intreprinderii, precum si la introducerea procedeelor de supraveghere a
productiei.