Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 263/722/494 din 17 iulie 2001

pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si functionarea Comisiei interministeriale pentru autorizarea si omologarea ingrasamintelor folosite in Romania

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR


SmartCity3

              Nr. 263 din 17 iulie 2001
              MINISTERUL APELOR SI PROTECTIEI MEDIULUI
              Nr. 722 din 1 august 2001
              MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
              Nr. 494 din 18 iulie 2001
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 591 din 20 septembrie 2001

    Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor, ministrul apelor si protectiei mediului si ministrul sanatatii si familiei,
    vazand Nota comuna nr. 118.778/105.647/GP/DB 6.187/2001,
    in baza prevederilor Legii protectiei mediului nr. 137/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu modificarile ulterioare, ale Hotararii Guvernului nr. 17/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Apelor si Protectiei Mediului, cu modificarile ulterioare, si ale Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile ulterioare,
    emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Regulamentul privind organizarea si functionarea Comisiei interministeriale pentru autorizarea si omologarea ingrasamintelor folosite in Romania, prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Comisia interministeriala pentru autorizarea si omologarea ingrasamintelor folosite in Romania functioneaza in cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor - Directia generala strategii si politici in agricultura si produse derivate - Directia politici si strategii in productia vegetala si are componenta prezentata in anexa nr. 1 la regulament.
    Art. 3
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare la data publicarii acestuia.

             p. Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
                                 Ovidiu Natea,
                               secretar de stat

                 p. Ministrul apelor si protectiei mediului,
                                Florin Stadiu,
                               secretar de stat

                       Ministrul sanatatii si familiei,
                                Daniela Bartos

    ANEXA 1

                                 REGULAMENT
privind organizarea si functionarea Comisiei interministeriale pentru autorizarea si omologarea ingrasamintelor folosite in Romania

    Dispozitii generale

    Art. 1
    In Romania fabricarea, comercializarea si utilizarea ingrasamintelor chimice se fac pe baza autorizarii si omologarii acestora de catre Comisia interministeriala pentru autorizarea si omologarea ingrasamintelor folosite in Romania, denumita in continuare Comisie.
    Art. 2
    In intelesul prezentului regulament, sub denumirea de ingrasaminte sunt cuprinse toate produsele destinate pentru imbunatatirea fertilitatii solului si a nutritiei plantelor, aplicate atat pe sol, cat si pe plante, ca amendamente de sol, ingrasaminte chimice, ingrasaminte organo-minerale, ingrasaminte biologice si stimulatori de crestere.
    Art. 3
    (1) In Romania nu se autorizeaza si nu se omologheaza ingrasamintele naturale si namolurile de la statiile de epurare, produse pe teritoriul altor state.
    (2) Cu exceptia gunoiului de grajd, toate celelalte ingrasaminte organice produse in tara sau importate trebuie autorizate si omologate.
    Art. 4
    Activitatea de cercetare-testare in vederea autorizarii si omologarii ingrasamintelor are drept scop cunoasterea insusirilor fizico-chimice si biologice ale acestora, a influentei lor asupra solului, subsolului si apelor subterane in vederea prevenirii poluarii mediului, precum si a influentei asupra productiei plantelor si a calitatii recoltei.

    CAP. 1
    Componenta Comisiei

    Art. 5
    Comisia se organizeaza si functioneaza in cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor - Directia generala strategii si politici in agricultura si produse derivate.
    Art. 6
    Comisia este condusa de un presedinte si are in componenta ei 4 vicepresedinti, 11 membri si un secretar permanent.
    a) Presedintele Comisiei este secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor in a carui competenta este activitatea de folosire a ingrasamintelor.
    b) Vicepresedinti sunt:
    1. directorul Directiei politici si strategii in productia vegetala;
    2. reprezentantul Ministerului Apelor si Protectiei Mediului;
    3. reprezentantul Ministerului Sanatatii si Familiei;
    4. directorul Institutului de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie.
    c) Secretarul Comisiei este specialistul cu atributii privind utilizarea ingrasamintelor din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.
    d) Membrii Comisiei sunt delegati permanenti ai ministerelor si institutelor de cercetari cu responsabilitati in domeniu si sunt desemnati de conducatorii institutiilor respective.
    Art. 7
    Calitatea de membru al Comisiei este incompatibila cu calitatea de membru in organele de administratie si conducere ale societatilor care au ca obiect de activitate fabricarea, importul si utilizarea ingrasamintelor chimice.
    Art. 8
    Comisia se intruneste trimestrial in sedinta, la convocarea secretarului, cu minimum 10 zile inainte de ziua fixata pentru tinerea acesteia, prezentandu-se ordinea de zi. De asemenea, Comisia se poate intruni si in mod exceptional, cand este cazul.
    Art. 9
    (1) Sedintele sunt conduse de presedinte sau de un vicepresedinte.
    (2) Procesele-verbale ale sedintelor se redacteaza de secretarul Comisiei intr-un registru parafat si numerotat.
    (3) Sedintele Comisiei se tin cu prezenta obligatorie a trei patrimi din componenta acesteia, iar hotararile se iau cu votul a trei patrimi din numarul membrilor prezenti.
    (4) La sedintele Comisiei pot participa, fara drept de vot, ca invitati, specialisti care au executat analizele pentru autorizare sau omologare.

    CAP. 2
    Atributiile Comisiei

    Art. 10
    Comisia autorizeaza si omologheaza noile ingrasaminte din productia interna si din import pentru folosirea acestora in agricultura si silvicultura.
    Art. 11
    Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie este autoritatea autorizata de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor sa execute testarea ingrasamintelor noi din productia interna si din import in reteaua oficiala de testare si sa intocmeasca documentatia pe baza careia se vor face autorizarea si omologarea ingrasamintelor.
    Art. 12
    (1) Ingrasamintele noi din productia interna si din import, care se dovedesc eficiente din primul an de testare, se autorizeaza pentru a fi folosite doua cicluri de productie consecutive, conform autorizatiei prevazute in anexa nr. 2.
    (2) Ingrasamintele noi din productia interna si din import, care dupa autorizare sunt la fel de eficace doua cicluri de productie, se omologheaza, eliberandu-se certificat de omologare (anexa nr. 3).
    (3) Ingrasamintele noi din productia interna si din import, care au fost testate timp de 3 ani si se dovedesc eficiente, se omologheaza conform certificatului de omologare (anexa nr. 3).
    Art. 13
    (1) Comisia retrage autorizatia pentru ingrasamintele noi din productia interna si din import:
    a) daca acestea contin produse de uz fitosanitar avand componente active neautorizate pentru utilizare prin normele Uniunii Europene;
    b) daca in perioada de testare dupa autorizare nu dovedesc ca sunt eficiente.
    (2) Retragerea autorizatiei se face pe baza analizei dosarului continand documentatia si buletinele cu rezultatele testarilor efectuate de Comisie.

    CAP. 3
    Autorizarea si omologarea ingrasamintelor folosite in Romania

    Art. 14
    Sunt supuse autorizarii si/sau omologarii toate ingrasamintele noi produse in tara sau din import, care sunt propuse pentru a fi folosite in agricultura si silvicultura si care contin numai substante active autorizate pentru utilizare prin normele Uniunii Europene.
    Art. 15
    (1) Cererile pentru autorizarea si/sau omologarea ingrasamintelor noi din productia interna sau din import se depun de agentii economici, persoane fizice sau juridice, la secretariatul Comisiei.
    (2) Cererea pentru autorizare si/sau omologare se intocmeste in doua exemplare conform modelelor prezentate in anexele nr. 4 si nr. 4.1.
    (3) Cererea pentru autorizarea si/sau omologarea ingrasamintelor noi din productia interna si din import este insotita de documentele prezentate in anexa nr. 5, in original si in copie.
    (4) Cererea pentru autorizarea si/sau omologarea ingrasamintelor noi din productia interna si din import, impreuna cu documentatia prezentata in anexa nr. 5, in original, se transmite Institutului de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie in termen de 3 zile de la primirea acesteia.
    (5) Secretarul Comisiei va deschide un registru pentru inregistrarea cererilor privind autorizarea si/sau omologarea ingrasamintelor si va pastra exemplarul al doilea al intregii documentatii.
    Art. 16
    (1) Agentii economici, persoane fizice sau juridice, care solicita autorizarea si/sau omologarea ingrasamintelor noi se adreseaza in termen de 5 zile de la depunerea cererii Institutului de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie pentru contractarea activitatii de testare in reteaua oficiala de testare a ingrasamintelor.
    (2) Reteaua oficiala de testare a ingrasamintelor noi pentru autorizarea si/sau omologarea acestora este organizata de Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie in colaborare cu institutele si statiunile de cercetare de profil si cu unele statiuni zonale de cercetare agricola (anexa nr. 6).
    Art. 17
    (1) Toate ingrasamintele noi supuse autorizarii si/sau omologarii se analizeaza si se certifica de catre Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie in ceea ce priveste:
    - conformitatea compozitiei specifice indicate de producator;
    - insusirile fizico-chimice si influenta acestora asupra solului si plantelor;
    - gradul de protectie ecologica in vederea prevenirii poluarii solului, apelor si recoltelor.
    (2) Analizele chimice se executa prin metode unitare, potrivit standardelor ISO si CEN.
    Art. 18
    (1) Amestecurile de ingrasaminte cu pesticide supuse autorizarii si/sau omologarii trebuie sa fie insotite in mod obligatoriu de certificatul de autorizare si/sau omologare eliberat de Comisia interministeriala pentru autorizarea si/sau omologarea produselor de uz fitosanitar. Pesticidele care intra in amestecul cu ingrasamintele supuse autorizarii si/sau omologarii trebuie sa contina numai substante active permise la utilizare prin normele Uniunii Europene.
    (2) Amestecurile de ingrasaminte chimice cu pesticide supuse autorizarii si/sau omologarii, ale caror pesticide nu au fost omologate in Romania, se autorizeaza si/sau se omologheaza numai in conditiile in care substantele active ale pesticidelor sunt autorizate pentru utilizare prin normele Uniunii Europene, urmand procedura obisnuita de testare in paralel de catre Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie si de institutele abilitate pentru testarea produselor de uz fitosanitar.
    (3) Toate amestecurile de ingrasaminte cu pesticide vor purta etichete pe ambalaje, pe care se va inscrie grupa de toxicitate, si se vor mentiona expres, in limba romana, conditiile privind manipularea, transportul si masurile de securitate a personalului, care trebuie respectate la folosirea acestora.
    (4) Aceleasi mentiuni exprese vor fi notificate si in tehnologiile de utilizare a acestor amestecuri de produse.
    Art. 19
    (1) Pentru ingrasamintele si/sau amestecurile de ingrasaminte cu pesticide din productia interna si din import, supuse testarii in vederea autorizarii si/sau omologarii, solicitantul este obligat sa obtina avizul sanitar.
    (2) In acest scop Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie va trimite o solicitare catre Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, impreuna cu buletinul de analiza fizico-chimica elaborat de Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie si documentatia privind compozitia chimica completa a produsului.
    (3) Pentru ingrasaminte in amestec cu pesticide se va depune in plus documentatia privind toxicitatea acuta a produsului.
    Art. 20
    Pentru ingrasamintele si/sau amestecurile de ingrasaminte cu pesticide noi din productia interna si din import, supuse testarii si/sau omologarii, solicitantul este obligat sa obtina avizul de mediu care se elibereaza de Ministerul Apelor si Protectiei Mediului pe baza fisei de caracterizare ecotoxicologica a produsului si a buletinelor de analiza fizico-chimice emise de Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie, precum si a altor informatii care pot fi solicitate.
    Art. 21
    Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie, pe baza analizelor de laborator privind caracteristicile si insusirile ingrasamintelor supuse autorizarii si/sau omologarii, precum si a rapoartelor privind testarea acestora in reteaua oficiala de testare, intocmeste documentatia respectiva cu propunerea de autorizare sau omologare.
    Art. 22
    (1) Comisia, in baza documentatiei intocmite de Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie si a avizelor sanitar si de mediu, hotaraste autorizarea sau omologarea ingrasamintelor, dupa caz.
    (2) Produsele a caror documentatie corespunde prevederilor art. 12 alin. (1) se autorizeaza pentru a putea fi testate in conditii de productie in reteaua de testare oficiala a Institutului de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie pe suprafete care sa nu depaseasca 9.000 (noua mii) ha pentru culturile cerealiere, plante tehnice, culturi furajere, 1.000 (una mie) ha pentru pomi fructiferi, vita de vie si culturi de legume si 10 (zece) ha pentru flori.
    (3) Produsele a caror documentatie corespunde prevederilor art. 12 alin. (2) se omologheaza dupa o perioada de testare de minimum 3 ani.
    (4) La cererea producatorului de ingrasaminte, in cazuri exceptionale, cand sunt necesare incercari si experimentari suplimentare pentru acelasi produs testat initial, perioada autorizarii se prelungeste cu un an.
    (5) Agentii economici care suporta cheltuielile de omologare au drept de exclusivitate asupra produsului respectiv in urmatorii 5 ani de la data omologarii.
    (6) Documentatia intocmita de Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie pentru autorizarea si/sau omologarea ingrasamintelor chimice noi este prezentata in anexa nr. 7.
    Art. 23
    Agentii economici, persoane fizice sau juridice, care au solicitat testarea ingrasamintelor noi in vederea autorizarii si/sau omologarii, pun la dispozitie Institutului de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie, in mod gratuit, cantitatile de produse stabilite prin contractul de testare, pentru testarea in campuri experimentale si pentru incercarea in conditii de productie.
    Art. 24
    (1) Certificatul de omologare este valabil pentru o perioada de 7 ani.
    (2) Orice schimbare intervenita in formula ingrasamantului - schimbarea continutului in substanta activa, a caracteristicilor fizico-chimice, schimbarea tehnologiei - inseamna obtinerea unui produs nou ce se va supune in mod obligatoriu testelor de autorizare si/sau omologare.
    (3) Producatorii de ingrasaminte omologate sunt raspunzatori pentru mentinerea produsului la parametrii si calitatea pe care acestea le-au avut la data omologarii.
    (4) Ingrasamintele care se importa si care nu sunt autorizate sau omologate in Romania urmeaza aceeasi procedura de testare si omologare, indiferent daca acestea au compozitia chimica asemanatoare cu a altor ingrasaminte incluse in lista cuprinzand ingrasamintele omologate.
    Art. 25
    (1) Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie va stabili la incheierea contractului de testare cu agentii economici, persoane fizice sau juridice, care solicita autorizarea si/sau omologarea de ingrasaminte noi produse in tara sau din import, urmatoarele:
    - culturile la care urmeaza sa se faca testarea ingrasamintelor noi, atat in campuri experimentale, cat si in conditii de productie;
    - ingrasamintele noi, cantitatile si data pana la care acestea trebuie predate Institutului de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie.
    (2) Produsele care nu se depun in termenele si cantitatile stabilite prin contractul de testare vor fi testate in anul urmator, cu exceptia celor folosite in sere.
    Art. 26
    Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie va depune la secretarul Comisiei un exemplar al contractului de testare a ingrasamintelor noi pentru a autoriza producerea in tara sau pentru a autoriza importul cantitatilor prevazute in procedura pentru autorizare si/sau omologare.
    Art. 27
    Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie va prezenta secretarului Comisiei lista cuprinzand ingrasamintele noi introduse in testare, stadiul cercetarilor si rezultatele obtinute in vederea informarii Comisiei.
    Art. 28
    Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie va ridica si va analiza in conditii de laborator, din 2 in 2 ani, probe de ingrasaminte omologate de la toti producatorii interni, conform unui grafic propriu de lucru, si va face propuneri Comisiei privind mentinerea omologarii sau retragerea certificatelor de omologare.
    Art. 29
    (1) Producatorii si importatorii de ingrasaminte care au fost omologate pana la data de 31 decembrie 1997 au obligatia de a contracta cu Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie certificarea insusirilor fizico-chimice ale ingrasamintelor respective si, pe baza acestor analize, a avizului sanitar si de mediu, sa propuna Comisiei eliberarea de certificate noi de omologare pana la data de 31 decembrie 2002.
    (2) Tarifele care se percep pentru certificarea insusirilor fizico-chimice ale acestor ingrasaminte sunt prevazute la pct. 1 lit. c) din anexa nr. 8.
    (3) Ingrasamintele care nu vor urma aceasta procedura isi pierd calitatea de produse omologate, nu se mai comercializeaza si nici nu se mai utilizeaza in Romania.
    Art. 30
    (1) Comisia actualizeaza anual, pe baza documentatiei depuse de Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie, lista cuprinzand ingrasamintele autorizate si omologate pentru folosire in agricultura si silvicultura.
    (2) Lista va cuprinde produsul, denumirea comerciala, numarul si data autorizatiei sau certificatului de omologare, substanta activa, caracteristicile fizico-chimice, dozele sau concentratiile de aplicare, culturile pentru care sunt recomandate sa fie folosite, date asupra toxicologiei, ambalaje si reguli de protectie a muncii, protectia mediului, a sanatatii oamenilor si animalelor.
    Art. 31
    Comisia este organismul care solutioneaza pe baza documentatiei intocmite de autoritatea in domeniu sesizarile si reclamatiile de piraterie a producerii si comercializarii ingrasamintelor.
    Art. 32
    Tarifele care se percep pentru testare in reteaua oficiala de testare a ingrasamintelor noi in vederea autorizarii si/sau omologarii sunt prezentate in anexa nr. 8.
    Art. 33
    Anexele nr. 1 - 8 fac parte integranta din prezentul regulament.

    ANEXA 1
    la regulament

                             COMPONENTA
Comisiei interministeriale pentru autorizarea si omologarea ingrasamintelor folosite in Romania

    Presedinte - secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor
    Vicepresedinti: 1. directorul Directiei politici si strategii in productia vegetala din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor;
    2. reprezentantul Ministerului Apelor si Protectiei Mediului;
    3. reprezentantul Ministerului Sanatatii si Familiei;
    4. directorul Institutului de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie.
    Membri: 1. seful laboratorului de agrochimie si nutritia plantelor din cadrul Institutului de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie;
    2. seful colectivului de certificare a calitatii ingrasamintelor din cadrul Institutului de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie;
    3. seful laboratorului de agrochimie si pedologie din cadrul Institutului de Cercetari pentru Cereale si Plante Tehnice Fundulea;
    4. directorul stiintific al Institutului de Cercetari pentru Legume si Flori Vidra;
    5. directorul stiintific al Institutului de Cercetari pentru Pomicultura Maracineni;
    6. directorul stiintific al Institutului de Cercetari pentru Viticultura si Vinificatie Valea Calugareasca;
    7. directorul stiintific al Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice;
    8. directorul stiintific al Institutului de Chimie Alimentara;
    9. directorul stiintific al Institutului de Biologie si Nutritie Animala;
    10. reprezentantul Ministerului Sanatatii si Familiei;
    11. reprezentantul Ministerului Apelor si Protectiei Mediului.
    Secretar - specialistul cu probleme de ingrasaminte din cadrul Directiei politici si strategii in productia vegetala din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.

    ANEXA 2
    la regulament

    MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
       Comisia interministeriala pentru autorizarea
    si omologarea ingrasamintelor folosite in Romania

                        AUTORIZATIE Nr. ..........

    In baza rezultatelor obtinute in reteaua oficiala de testare a ingrasamintelor si a certificarii calitatii, prezentate in Referatul nr. ................... al Institutului de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie, Comisia interministeriala pentru autorizarea si omologarea ingrasamintelor folosite in Romania, intrunita in sedinta la data de ......................, a autorizat pe o durata de ....... ani folosirea in agricultura si silvicultura a produsului descris mai jos:
    Denumirea comerciala .......................................................
    Producator/Solicitantul autorizatiei .......................................
................................................................................
    Caracteristici fizico-chimice ..............................................
................................................................................
................................................................................
    Speciile de plante pentru care se autorizeaza folosirea ....................
................................................................................
................................................................................
    Modul de folosire ..........................................................
................................................................................
................................................................................
    Masuri de igiena si tehnica securitatii muncii .............................
................................................................................
    Masuri pentru protectia mediului, a sanatatii oamenilor si a animalelor .... ................................................................................
................................................................................
    Prezenta autorizatie este valabila pana la data de ....................... .

                                                       Presedinte,
                                                    .................

    ANEXA 3
    la regulament

    MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
       Comisia interministeriala pentru autorizarea
    si omologarea ingrasamintelor folosite in Romania

                   CERTIFICAT DE OMOLOGARE Nr. .............

    In baza rezultatelor pozitive obtinute in reteaua de testare oficiala a ingrasamintelor si a certificarii calitatii, prezentate in Referatul nr. .................... al Institutului de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie Bucuresti, Comisia interministeriala pentru autorizarea si omologarea ingrasamintelor folosite in Romania, intrunita in sedinta la data de .........., a omologat pentru folosire in agricultura si silvicultura produsul descris mai jos:
    Denumirea comerciala .......................................................
    Producator/Solicitantul omologarii .........................................
................................................................................
    Caracteristici fizico-chimice ..............................................
................................................................................
................................................................................
    Compozitia chimica .........................................................
................................................................................
................................................................................
    Speciile de plante pentru care se autorizeaza folosirea ....................
................................................................................
................................................................................
    Modul de folosire ..........................................................
................................................................................
................................................................................
    Perioada de valabilitate ...................................................
    Masuri de igiena si tehnica securitatii muncii .............................
................................................................................
    Masuri pentru protectia mediului, a sanatatii oamenilor si a animalelor .... ................................................................................
................................................................................
    Orice modificare in compozitia fizica, chimica sau in denumirea produsului va face obiectul unei noi cereri de omologare.

                                                       Presedinte,
                                                    .................

    ANEXA 4
    la regulament

    Nr. de inregistrare ......... din .................

                                  CERERE
pentru autorizarea si/sau omologarea ingrasamintelor noi din productia interna si din import

    I. Persoane fizice

    Domnul/Doamna ..................................., domiciliat/domiciliata in ..........................., str. ....................... nr. ....., bloc .....,
 (comuna, oras, municipiu)
sc. ....., ap. ....., judetul/sectorul ........................, posesor al buletinului/cartii de identitate seria ....... nr. .............., codul numeric
          _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
personal |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

    II. Solicit:
    - autorizarea produsului ..................................................;
    - omologarea produsului ......................................., in calitate de producator intern ......................, importator ......................., distribuitor ...................................................................
                                      (denumirea firmei)

    III. Produsul are urmatoarele caracteristici fizico-chimice si biologice:
................................................................................
................................................................................
................................................................................
    Produsul este omologat in tara ...................., din care se importa cu certificat de omologare nr. ............. seria ................ .
    Producatorul de ingrasaminte noi ..................... isi da acordul pentru distribuitorul .............................., in vederea omologarii produsului.

    Data ..............

                                                  .............................
                                                      (numele si prenumele)
                                                  .............................
                                                           (semnatura)

    ANEXA 4.1
    la regulament

    Nr. de inregistrare ......... din .................

                                CERERE
pentru autorizarea si/sau omologarea ingrasamintelor noi din productia interna si din import

    I. Persoane juridice
    Agentul economic ..........................................................,
                                   (societatea, firma, fundatia)
cu sediul in localitatea ..................., str. .................. nr. ....., judetul/sectorul .........., inregistrat la registrul comertului sub nr. ......, codul fiscal nr. ......................., reprezentat prin domnul/doamna ..........................., in calitate de reprezentant legal, posesor al buletinului/cartii de identitate seria ...... nr. ..............., codul numeric
          _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
personal |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

    II. Solicit:
    - autorizarea produsului ..................................................;
    - omologarea produsului ...................................., in calitate de producator intern ......................, importator .........................., distribuitor .......................................... .
                         (denumirea firmei)

    III. Produsul are urmatoarele caracteristici fizico-chimice si biologice: ................................................................................
................................................................................
.............................................................................. .
    Produsul este omologat in tara din care se importa cu Certificat de omologare nr. ............. seria ................. .
    Producatorul de ingrasaminte noi ..................... isi da acordul pentru distribuitorul .............................., in vederea omologarii produsului.

    Data ..............

                                                  .............................
                                                      (numele si prenumele)
                                                  .............................
                                                           (semnatura)

    ANEXA 5
    la regulament

                               DOCUMENTATIA
care se depune de catre agentii economici, persoane fizice sau juridice, in vederea autorizarii si/sau omologarii ingrasamintelor chimice noi

    1. Caracterizarea produsului de catre producator
    2. Acordul producatorului de ingrasaminte pentru distribuitorul care solicita omologarea
    3. Certificat de omologare din tara in care este produs, in cazul ingrasamintelor importate
    4. Buletine de analiza referitoare la compozitia fizico-chimica a ingrasamintelor.

    ANEXA 6
    la regulament

                          RETEAUA OFICIALA
    de testare pentru ingrasaminte noi in vederea omologarii

    Pentru testarea calitatii si eficientei ingrasamintelor noi si pentru elaborarea documentatiilor necesare Comisiei interministeriale pentru autorizarea si omologarea ingrasamintelor folosite in Romania, a fost infiintata prin Dispozitia Academiei de Stiinte Agricole si Silvice nr. 317/1976, actualizata prin Dispozitia nr. 397/1993, Reteaua de testari pentru ingrasaminte noi in vederea omologarii. Reteaua mentionata este organizata de catre Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie in colaborare cu unitati de cercetare din cadrul Academiei de Stiinte Agricole si Silvice si functioneaza in subordinea Institutului de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie pe baza urmatoarelor principii:
    1. Reteaua de experiente cu caracter de testare si incercare a ingrasamintelor noi este amplasata la institutele si statiunile de profil, precum si in unele statiuni experimentale de importanta zonala (anexa nr. 6.1).
    2. Reteaua de experiente pentru testarea ingrasamintelor functioneaza pe baza de contracte incheiate intre Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie si unitatile experimentatoare, iar finantarea se face de catre Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie din contracte incheiate de acesta cu agentii economici, persoane fizice sau juridice, care solicita testarea unor ingrasaminte si certificarea calitatii in vederea autorizarii sau omologarii.
    3. Analizele privind insusirile calitative si controlul calitatii ingrasamintelor se executa in laboratorul de agrochimie al Institutului de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie prin metode adecvate si in acord cu standardele ISO, corespunzator criteriilor stabilite prin regulamentul de functionare a Comisiei interministeriale pentru autorizarea si omologarea ingrasamintelor folosite in Romania.
    4. Datele centralizate din reteaua de experimentari pentru testarea ingrasamintelor si concluziile sunt prezentate Comisiei interministeriale pentru autorizarea si omologarea ingrasamintelor folosite in Romania in documentatia inaintata in acest scop.
    5. Metodologia de testare este cea prezentata in anexa nr. 6.2.

    ANEXA 6.1
    la regulament

                                  RETEAUA
    experientelor cu caracter de testare si incercare a noilor tipuri de ingrasaminte

    1. Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie, baza experimentala: laboratorul de agrochimie si casa de vegetatie
    2. Institutul de Cercetari pentru Cereale si Plante Tehnice Fundulea, baza experimentala Fundulea (incercari la grau, porumb, floarea-soarelui si soia)
    3. Institutul de Cercetari pentru Cultura Cartofului, baza experimentala Brasov (incercari la cartof)
    4. Institutul de Cercetari pentru Legumicultura si Floricultura, baza experimentala Vidra (incercari in camp si in sera la tomate)
    5. Institutul de Cercetari pentru Pomicultura Maracineni, baza experimentala Maracineni (incercari la pomi)
    6. Institutul de Cercetari pentru Viticultura si Vinificatie, baza experimentala Valea Calugareasca (incercari la vita de vie)
    7. Statiunea Centrala de Cercetari pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri, baza experimentala Dabuleni (incercari la grau, porumb si vita de vie)
    8. Statiunea Centrala de Cercetari pentru Combaterea Eroziunii Solului, baza experimentala Perieni (incercari la grau si porumb)
    9. Institutul de Cercetari si Productie pentru Cultura Pajistilor Brasov, baza experimentala Magurele (incercari la pajisti naturale)
    10. Statiunea Centrala de Cercetari pentru Ameliorarea Solurilor Saraturate Braila, bazele experimentale din terasa si Insula Mare a Brailei (incercari la porumb, cartof, floarea-soarelui si soia)
    11. Statiunea de Cercetari pentru Cereale si Plante Tehnice Albota (incercari la grau si porumb)
    12. Statiunea de Cercetari pentru Culturi Irigate Valu lui Traian (incercari la grau, porumb, floarea-soarelui si soia)
    13. Statiunea de Cercetari Agricole Podu Iloaiei (incercari la grau si porumb)
    14. Statiunea de Cercetari Agricole Turda (incercari la grau si porumb)
    15. Statiunea de Cercetari Agricole Lovrin (incercari la grau si porumb)
    16. Statiunea de Cercetari Agricole Caracal (incercari la grau, porumb si soia)
    17. Statiunea de Cercetari si Productie pentru Cultura Cartofului Targu Jiu
    18. Statiunea de Cercetari si Productie pentru Cultura Sfeclei de Zahar Brasov
    19. Statiunea de Cercetari si Productie pentru Cultura Sfeclei de Zahar Roman
    20. Statiunea de Cercetari si Productie Legumicola Isalnita (incercari la principalele specii de legume)
    21. Statiunea de Cercetari si Productie Pomicola Targu Jiu (incercari la mar si prun)
    22. Statiunea de Cercetari si Productie Pomicola Caransebes (incercari la mar si prun)
    23. Statiunea de Cercetari si Productie Viti-Vinicola Dragasani
    24. Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca (incercari la grau, porumb, legume si pomi fructiferi)
    25. Institutul de Cercetari pentru Biologie Iasi
    26. Societatea Comerciala "Chimenerg" - S.A. Craiova, baza experimentala Isalnita.

    NOTA:
    Testarea ingrasamintelor se face diferentiat, in functie de tip, numai in unele unitati si zone pentru care ingrasamintele respective prezinta interes.

    ANEXA 6.2
    la regulament

                            SCHEMA UNITARA
    de experimentare in reteaua de testare a ingrasamintelor

    In functie de tipul de ingrasamant ce urmeaza sa fie testat, Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie stabileste cu solicitantul testarii campurile experimentale in care se va efectua testarea, pentru a asigura atat cerintele de autorizare sau de omologare, cat si o zonare minima.
    Schema unitara de experimentare
    Testarea se face cu 2 sau 3 martori:
    - nefertilizat (M1);
    - fertilizat cu azotat de amoniu sau uree si superfosfat (M2);
    - fertilizat cu azotat de amoniu, respectiv uree, superfosfat si sare potasica (M3).
    In cazul testarii unor ingrasaminte complexe, precum si pentru fertilizarea de baza la testarea ingrasamintelor foliare se pot utiliza ca martori si ingrasamintele complexe omologate: K 27 : 13,5 : 0, K 22 : 22 : 0, K 16 : 48 : 0, respectiv K 22 : 11 : 11 si K 16 : 16 : 16.
    Norma de fertilizare si hibridul sau soiul vor fi cele considerate optime (raionate) in zona de cultura respectiva.
    Ingrasamintele solide se vor aplica o data cu lucrarile de pregatire a solului pentru semanat (plantat).
    Ingrasamintele lichide se vor aplica in proportie de doua treimi o data cu pregatirea solului pentru semanat (plantat) si in proportie de o treime in timpul vegetatiei in faza de crestere intensiva a plantelor.
    Aplicarea ingrasamintelor tip LSA in timpul vegetatiei la culturile prasitoare este indicata o data cu prasila I sau a II-a prin distribuire intre randuri fara contactarea directa a plantelor (se recomanda aplicarea cu instalatia de distribuire prin furtun la baza brazdelor, montata pe cultivator).
    La pom, vita de vie si pajisti aplicarea ingrasamintelor solide si lichide se va face astfel incat sa se asigure valorificarea cat mai buna a substantei active din ingrasamintele testate in anul aplicarii.
    Ingrasamintele complexe foliare se vor aplica in variante fertilizate cu ingrasaminte solide (la nivelul martorului fertilizat) prin stropire pe plante, in cantitatile, concentratiile si fazele indicate in prospectele specifice de utilizare.
    La culturile de camp: porumb, sfecla de zahar, floarea-soarelui etc. se vor aplica 2 - 3 stropiri cu cantitati de circa 500 l solutie/ha, in care concentratiile de ingrasaminte vor fi de 0,5 - 1% .
    La vita de vie si pomi fructiferi: 4 - 5 stropiri, folosindu-se la fiecare stropire 10 l produs/ha in concentratie de aplicare 1% (1.000 l solutie/ha), stropiri posibil de asociat cu aplicarea diferitelor pesticide de combatere a bolilor si daunatorilor (fata de care prezinta compatibilitate).
    Prima aplicare a tratamentului se executa cu 2 - 3 zile inainte sau dupa inflorire, iar urmatoarele, la 15 - 18 zile, o data cu tratamentele fitosanitare.
    La pajisti se executa un tratament printr-o stropire cu 8 - 10 l solutie/ha pentru fiecare coasa, in concentratie de 1% in fazele de dezvoltare vegetativa a frunzelor.
    In varianta martor se va executa o stropire cu o cantitate echivalenta de apa. Alaturi de aceasta, in experientele cu ingrasaminte foliare se recomanda introducerea unei variante martor suplimentare, un ingrasamant foliar omologat (Folifag, CF-231, CF-411 etc.) aplicat in aceleasi concentratii ca si ingrasamintele complexe foliare care se propun spre testare.
    In vederea interpretarii corecte a rezultatelor experimentale asupra ingrasamintelor testate, in raportul (darea de seama) la contract se vor preciza tipul de sol pe care s-a efectuat experienta si principalii indici agrochimici: pH, continut de humus, azot total, fosfor total si mobil, potasiu mobil pe adancimea de 0 - 20 cm sau de 0 - 30 cm.
    De asemenea, se vor mentiona: norma de fertilizare, soiul sau hibridul, datele climatice cu privire la precipitatii si temperaturi, comparative cu media multianuala, precum si o scurta caracterizare a conditiilor climatice in raport cu cerintele culturii la care se efectueaza testarea.
    Agentii economici care importa ingrasaminte au obligatia ca la fiecare unitate de transport importata sa efectueze buletin de analiza pentru fiecare produs la Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie.
    Composturile pentru ciuperci se vor analiza din punct de vedere al compozitiei chimice de catre Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie si, pe baza buletinului de analiza, se va elibera abilitarea de import.

    ANEXA 7
    la regulament

                                DOCUMENTATIA
intocmita de Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie pentru autorizarea si/sau omologarea ingrasamintelor, care se depune la Comisia interministeriala pentru autorizarea si omologarea ingrasamintelor noi
folosite in Romania

    1. Referatul Institutului de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie pentru produsul respectiv va cuprinde in detaliu:
    - rezultatele testarii in campurile experimentale;
    - rezultatele obtinute din incercarile in conditii de productie, cu specificarea marimii parcelelor;
    - buletine de analiza pentru certificarea caracteristicilor fizico-chimice si biologice prescrise de producator;
    - recomandari de folosire.
    2. Avizul de mediu
    3. Avizul de sanatate.
    Pentru fiecare produs se intocmeste un dosar cuprinzand documentele in original si doua documentatii in xerocopie.
    Documentatia originala ramane la secretarul Comisiei, cu un certificat de autorizare sau omologare.

    ANEXA 8
    la regulament

                                   TARIFE
care se percep pentru testarea, autorizarea si omologarea ingrasamintelor

    1. Tarifele care se percep si se incaseaza de catre Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor pentru autorizarea si omologarea ingrasamintelor sunt:
    a) pentru autorizare - 100 dolari S.U.A./ingrasamant, inclusiv cu variantele de compozitie;
    b) pentru omologare - 150 dolari S.U.A./ingrasamant, inclusiv cu variantele de compozitie;
    c) pentru produsele care fac obiectul unei noi autorizari sau omologari in conformitate cu art. 24 alin. (2) si art. 29 alin. (1) din regulament - 50 dolari S.U.A./ingrasamant, inclusiv cu variantele de compozitie;
    d) pentru schimbarea denumirii ingrasamintelor autorizate sau omologate - 50 dolari S.U.A./ingrasamant.
    Tarifele care se achita de firmele romane sau straine Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor se depun in contul acestuia.
    2. Tarifele care se percep si se incaseaza de Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie pentru testarea ingrasamintelor in reteaua organizata in colaborare cu unitati de cercetare din subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice se utilizeaza conform normelor legale in vigoare.
    Tarifele pentru testare sunt:

a) pentru ingrasaminte lichide care se     - 500 dolari S.U.A./test pe fiecare
   aplica pe plante (foliare) si             specie de planta si punct (loc) de
   ingrasaminte biologice                    cercetare, inclusiv analiza
                                             recoltei, a solului si certificarea
                                             compozitiei chimice si a calitatii
                                             produsului testat
b) pentru ingrasamintele solide care       - 550 dolari S.U.A./test pe fiecare
   se aplica in sol                          specie de planta si punct (loc) de
                                             cercetare, inclusiv analiza
                                             recoltei, a solului si certificarea
                                             compozitiei chimice si a calitatii
                                             produsului testat.

    3. Tariful care se percepe si se incaseaza de Ministerul Sanatatii si Familiei pentru emiterea avizului sanitar este de 50 dolari S.U.A. pentru fiecare produs.
    4. Tariful care se percepe si se incaseaza de Ministerul Apelor si Protectiei Mediului pentru emiterea avizului de mediu este de 50 dolari S.U.A. pentru fiecare produs.
    Tarifele mentionate in dolari S.U.A. se percep in lei la cursul oficial de schimb al Bancii Nationale a Romaniei pentru ziua in care se face plata.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 263/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 263 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu