ORDIN Nr. 245
din 11 octombrie 2006
privind aprobarea Normei
sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor care stabileste cerintele
de sanatate a animalelor si de sanatate publica care reglementeaza comertul si
importul in Comunitatea Europeana de produse care nu sunt supuse cerintelor
stabilite de regulile comunitare specifice la care se refera cap. I din anexa
nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind controalele veterinare pentru
comertul dintre Romania si statele membre ale Uniunii Europene cu produse
animaliere si de origine animala, aprobata prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 21/2003, iar in ceea ce priveste
agentii patogeni, Norma sanitara veterinara privind controalele veterinare si
zootehnice aplicabile comertului Romaniei cu statele membre ale Uniunii
Europene cu unele animale vii si produse de origine animala, aprobata prin
Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 580/2002
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 926 din 15 noiembrie 2006
Având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din
Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din
Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia,
văzând Referatul de aprobare nr. 86.598 din 22
septembrie 2006 şi nr. 34.530 din 3 octombrie 2006, întocmit de Direcţia de
igienă şi sănătate publică veterinară şi de Direcţia generală inspecţie şi
coordonare PIF din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Norma sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor care stabileşte cerinţele de sănătate a animalelor şi de
sănătate publică care reglementează comerţul şi importul în Comunitatea
Europeană de produse care nu sunt supuse cerinţelor stabilite de regulile comunitare
specifice la care se referă cap. I din anexa nr. 1 la Norma sanitară veterinară privind controalele veterinare
pentru comerţul dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene cu
produse animaliere şi de origine animală, aprobată prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 21/2003, iar în ceea ce priveşte
agenţii patogeni, Norma sanitară veterinară privind controalele veterinare şi
zootehnice aplicabile comerţului României cu statele membre ale Uniunii
Europene cu unele animale vii şi produse de origine animală, aprobată prin
Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 580/2002,
prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile
sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului
Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. - (1) La data intrării în vigoare a prezentului
ordin se abrogă următoarele ordine:
a) Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor,
apelor şi mediului nr. 98/2004 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care
stabileşte condiţiile de sănătate a animalelor şi de sănătate publică care reglementează
comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul în România
de produse care nu sunt supuse cerinţelor şi regulilor specifice, publicat în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 192 din 4
martie 2004;
b) Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi
pădurilor nr. 88/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind
condiţiile sanitare veterinare pentru producerea, comerţul cu statele membre
ale Uniunii Europene şi importul din ţări terţe al unor alimente pentru
animalele de companie şi al unor produse comestibile
neprelucrate pentru animalele de companie, publicat în Monitorul Oficial al
României, Partea I, nr. 537 din 23 iulie 2002;
c) Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi
pădurilor nr. 367/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind
condiţiile sanitare veterinare specifice aplicabile comerţului şi importurilor
de pulpe de broască destinate consumului uman, publicat în Monitorul Oficial al
României, Partea I, nr. 743 din 11 octombrie 2002;
d) Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 189/2001 pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi
comercializarea cărnii de melc şi a pulpelor de broască, publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr. 397 din 19 iulie
2001;
e) Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi
pădurilor nr. 342/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind
condiţiile sanitare veterinare specifice aplicabile schimburilor şi
importurilor de melci destinaţi consumului uman,
publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 743 din 11 octombrie
2002.
(2) De la data intrării în vigoare a prezentului ordin,
referirile făcute la ordinele menţionate la alin. (1) se vor considera ca fiind
referiri la prezentul ordin.
Art. 4. - Prezentul ordin
transpune Directiva Consiliului nr. 92/118/CEE care stabileşte cerinţele de
sănătate a animalelor şi de sănătate publică care reglementează comerţul şi
importul în Comunitate de produse care nu sunt supuse cerinţelor stabilite de
regulile comunitare specifice la care se referă anexa A(l) a Directivei
Consiliului 89/662/CEE, iar în ceea ce priveşte agenţii patogeni, Directiva
Consiliului 90/425/CEE, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene
(JOCE) nr. L 62 din 15 martie 1993, p. 49, astfel cum a fost amendată ultima
dată de Directiva Consiliului 2004/41/CE, publicată în Jurnalul Oficial al
Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 157 din 30 aprilie 2004, p. 33.
Art. 5. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare
la data aderării României la Uniunea Europeană.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Avram
ANEXĂ
NORMĂ SANITARĂ VETERINARĂ Şl PENTRU SIGURANŢA
ALIMENTELOR
care stabileşte cerinţele de sănătate a animalelor
şi de sănătate publică care reglementează comerţul şi importul în Comunitatea Europeană de produse
care nu sunt supuse cerinţelor stabilite de regulile comunitare specifice la care se referă cap. I din anexa nr. 1 la Norma sanitară
veterinară privind controalele veterinare pentru comerţul dintre România şi statele membre ale
Uniunii Europene cu produse animaliere şi de origine animală, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii,
alimentaţiei şi pădurilor nr. 21/2003, iar în ceea ce priveşte agenţii
patogeni, Norma
sanitară veterinară privind controalele veterinare şi zootehnice aplicabile
comerţului României cu
statele membre ale Uniunii Europene cu unele animale vii şi produse de origine
animală, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei si pădurilor
nr. 580/2002
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. - (1) Directiva Consiliului 92/118/CEE
transpusă prin prezenta normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor stabileşte cerinţele de
sănătate a animalelor şi de sănătate publică care reglementează comerţul şi
importul în Comunitatea Europeană de produse de origine animală, inclusiv
mostrele comerciale prelevate de la astfel de produse, care nu sunt supuse
cerinţelor stabilite de regulile
comunitare specifice la care se referă cap. I din anexa nr. 1 la Norma sanitară veterinară privind controalele
veterinare pentru comerţul dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene
cu produse animaliere şi de origine animală, aprobată prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 21/2003, publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr. 155 din 11 martie 2003, ce transpune în legislaţia naţională Directiva
Consiliului 89/662/CEE, iar în ceea ce priveşte agenţii patogeni, Norma
sanitară veterinară privind controalele veterinare şi zootehnice aplicabile
comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene cu unele animale vii
şi produse de origine animală, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii,
alimentaţiei şi pădurilor nr. 580/2002, publicat în Monitorul Oficial al
României, Partea I, nr. 250
din 11 aprilie 2003, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului
90/425/CEE.
(2) Prezenta normă sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor nu trebuie să aducă atingere adoptării unor reguli mai
detaliate cu privire la sănătatea animalelor, în cadrul regulilor specifice
menţionate anterior, şi nici menţinerii restricţiilor cu privire la comerţul
sau importul de produse reglementate de regulile specifice la care se referă
alin. (1), bazate pe reguli de sănătate publică.
Art. 2. - (1) In sensul prezentei norme sanitare
veterinare:
a) comerţul este definit la art. 2 pct. 3 din norma sanitară veterinară
aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr.
21/2003;
b) mostră comercială înseamnă o probă fără valoare comercială, prelevată în numele
proprietarului sau al persoanei responsabile pentru o unitate, care este
reprezentativă pentru un anumit produs de origine animală fabricat de unitatea
respectivă sau care constituie un specimen al unui produs de origine animală a
cărui fabricare este luată în considerare şi care, în scopurile examinării
ulterioare, trebuie să poarte o referinţă la tipul produsului, compoziţia
acestuia şi specia animalului de la care a fost obţinut;
c) boală transmisibilă
gravă înseamnă toate bolile la care se referă
Norma sanitară veterinară privind notificarea bolilor animalelor, aprobată prin
Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor nr. 77/2005, publicat în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 788 din 30
august 2005, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului
82/894/CEE;
d) agenţi patogeni înseamnă orice colecţie ori cultură de microorganisme sau orice
derivat prezent fie singur, fie sub forma unei combinaţii manipulate a unei
astfel de colecţii ori culturi de microorganisme capabile de a provoca boala la
orice vietate (alta decât omul) şi orice derivaţi modificaţi ai acestor
microorganisme, care pot purta sau transmite un agent patogen la animale sau
ţesutul, cultura celulară, secreţiile ori excreţiile prin care sau prin
intermediul cărora un agent patogen pentru animale poate fi purtat sau
transmis. Prezenta definiţie nu include produsele medicinale veterinare
imunologice autorizate în conformitate cu Norma sanitară veterinară privind
Codul produselor medicinale veterinare, aprobată prin Ordinul preşedintelui
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.
69/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 854 din 22 septembrie 2005, ce
transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 2001/82/CE;
e) proteină animală
prelucrată destinată pentru consum uman înseamnă jumări, carne tocată şi şorici pudră, în sensul definiţiei la care se referă anexa
nr. 1 la Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE
ce stabileşte reguli specifice de igienă privind igiena alimentelor.
(2) In plus, trebuie să se
aplice mutatis mutandis definiţiile conţinute în art. 2 din norma sanitară veterinară
aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr.
21/2003, din norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 580/2002 şi din Norma sanitară
veterinară care stabileşte principiile ce reglementează organizarea
controalelor veterinare privind produsele ce intră în Comunitatea Europeană din
ţări terţe, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006, publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr. 752 din 4 septembrie 2006, ce transpune în legislaţia naţională
Directiva Consiliului 97/78/CE.
Art. 3. - (1) Comerţul şi
importul de produse de origine animală la care se referă art. 1 nu sunt
interzise sau restricţionate din motive de sănătate a animalelor ori de
sănătate publică, altele decât cele care decurg din aplicarea prezentei norme
sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor sau din legislaţia
comunitară şi în special din orice măsură de protecţie luată.
(2) Orice nou produs de origine animală destinat
pentru consum uman, a cărui punere pe piaţă în România este autorizată, în
conformitate cu procedura comunitară, nu poate face obiectul comerţului sau
importului până când nu va fi luată o decizie privind riscul real al
răspândirii bolilor transmisibile grave care ar putea rezulta din circulaţia
produsului, nu numai pentru speciile de la care provine produsul, dar şi pentru
alte specii care ar putea fi purtătoare de boli, sau ar putea deveni un focar
de boală ori un risc pentru sănătatea publică.
(3) Celelalte produse de origine animală nu pot face
obiectul comerţului sau importului din ţări terţe în afară de cazul în care
acestea respectă cerinţele Regulamentului Parlamentului European şi al
Consilului nr. 853/2004/CE ce stabileşte reguli specifice de igienă privind
igiena alimentelor, precum şi cerinţele relevante ale prezentei norme sanitare
veterinare şi pentru siguranţa alimentelor:
(i) extracte din carne;
(ii) grăsimi animale prelucrate: grăsimi derivate din carnea prelucrată incluzând oase şi destinate consumului uman;
(iii) jumări: resturi cu conţinut de
proteine de prelucrare, după
separarea parţială a grăsimii şi a apei;
(iv) pudră de carne, şorici pudră, sânge sărat şi uscat, plasmă sanguină sărată şi uscată;
(v) stomacuri, vezici urinare şi intestine curăţate, sărate şi deschidratate şi/sau fierte.
CAPITOLUL II
Prevederi aplicabile
comerţului
Art. 4. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor ia toate măsurile necesare în scopul aplicării
art. 4 alin. (1) din norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul
ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 21/2003 şi a art. 4
alin. (1) lit. a) din norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul
ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 580/2002. Produsele de
origine animală la care se referă anexa la prezenta normă sanitară veterinară
şi pentru siguranţa alimentelor şi art. 3 alin. (2) şi (3) pot face obiectul
comerţului, fără a se prejudicia
prevederile speciale care trebuie adoptate în aplicarea art. 10, numai dacă
acestea îndeplinesc următoarele cerinţe:
1. trebuie să îndeplinească
cerinţele art. 5 şi cerinţele specifice de sănătate stabilite în anexa la
prezenta normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în ceea ce
priveşte aspectele de sănătate a animalelor;
2. trebuie să provină din unităţi care:
a) se angajează, în lumina cerinţelor specifice
stabilite în anexa la prezenta normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor, pentru produsele pe care le fabrică unitatea:
(i) să respecte cerinţele de producţie specifice
stabilite de prezenta normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor;
(ii) să stabilească şi să implementeze metodele de
monitorizare şi control al punctelor critice, pe baza procedeelor utilizate;
(iii) în funcţie de produse, să preleveze probe pentru
analiză într-un laborator recunoscut de autoritatea competentă, în scopul
verificării respectării standardelor stabilite de prezenta normă sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
(iv) să ţină o evidenţă scrisă sau înregistrată a
informaţiilor obţinute în baza alineatelor precedente pentru prezentarea
acestora autorităţii competente. Rezultatele diferitelor controale şi testări
sunt, în special, păstrate o perioadă de cel puţin 2 ani;
(v) să garanteze administrarea marcării şi etichetării;
(vi) dacă rezultatul examenului de laborator sau orice
alte informaţii pe care le au la dispoziţie evidenţiază existenţa unui risc
grav pentru sănătatea animalelor sau pentru sănătatea publică, să informeze
despre aceasta Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor;
(vii) să transporte, în scopul comerţului, numai
produse însoţite de un document comercial care indică natura produsului, numele
şi, atunci când este cazul, numărul de aprobare veterinară a unităţii de
producţie;
b) se află sub supravegherea Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru a se asigura faptul
că operatorul sau managerul unităţii se conformează cerinţelor prezentei norme
sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
c) au fost înregistrate de
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pe
baza asigurărilor date de unitatea care garantează respectarea cerinţelor
prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
Art. 5. - Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor se asigură că sunt luate
toate măsurile necesare pentru a se garanta că produsele de origine animală la
care se referă anexa la prezenta normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor nu sunt expediate în scopul comerţului din nicio exploatatie
situată într-o zonă supusă restricţiilor, din cauza apariţiei unei boli la care
specia de la care provine produsul este sensibilă sau din nicio unitate sau
zonă din care mişcările sau comerţul ar constitui un risc pentru statusul de
sănătate a animalelor din statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia
cazului în care produsele sunt tratate termic, în conformitate cu legislaţia
comunitară.
Art. 6. - Comerţul cu agenţi patogeni este supus
regulilor stricte care trebuie să fie definite în baza procedurii comunitare.
Art. 7. - (1) Regulile cu privire la controalele
stabilite de norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 21/2003, precum şi regulile cu
privire la agenţii patogeni, stabilite de norma sanitară veterinară aprobată
prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 580/2002,
se aplică produselor la care se referă la prezenta normă sanitară veterinară şi
pentru siguranţa alimentelor, în special în ceea ce priveşte organizarea şi
urmărirea controalelor.
(2) Art. 10 din norma sanitară veterinară aprobată
prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 580/2002
se aplică produselor la care se referă prezenta normă sanitară veterinară şi
pentru siguranţa alimentelor.
(3) In scopul comerţului, prevederile art. 12 din
norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii,
alimentaţiei şi pădurilor nr. 580/2002 sunt extinse şi la unităţile care
livrează produse de origine animală la care se referă prezenta normă sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.
(4) Fără a se aduce atingere prevederilor specifice
ale prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor,
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
efectuează sau dispune efectuarea oricăror controale pe care le consideră
necesare, atunci când se suspectează nerespectarea prezentei norme sanitare
veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
(5) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor ia măsuri corespunzătoare, administrative sau penale,
pentru a sancţiona orice încălcare a prezentei norme sanitare veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor, în special atunci când se constată că
certificatele sau documentele întocmite nu corespund stării efective a
produselor la care se referă anexa la prezenta normă sanitară veterinară şi
pentru siguranţa alimentelor sau că produsele respective nu respectă cerinţele
prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor sau nu au
fost supuse controalelor prevăzute de aceasta.
CAPITOLUL III
Prevederi aplicabile importului în Comunitatea
Europeană
Art. 8. - Cerinţele aplicabile importului de produse la
care se referă prezenta normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor trebuie să asigure cel puţin garanţiile prevăzute la cap. II, inclusiv cele stabilite în aplicarea
art. 6 şi cele stabilite de art. 3 alin. (2) şi (3).
Art. 9. - (1) Produsele la care
se referă anexa la prezenta normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor şi art. 3 alin. (2) şi (3) pot fi importate în Comunitatea
Europeană numai dacă îndeplinesc următoarele cerinţe:
a) trebuie să provină dintr-o ţară terţă sau o parte a
unei ţări terţe înscrise pe o listă ce urmează a fi întocmită şi actualizată în
conformitate cu procedura comunitară, dacă nu este altfel specificat în anexa
la prezenta normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
b) trebuie să fie însoţite de un certificat de
sănătate a animalelor sau de sănătate publică care corespunde unui model ce
trebuie să fie întocmit în baza procedurii comunitare, care să certifice că
produsele îndeplinesc cerinţele suplimentare sau oferă garanţiile echivalente
prevăzute de legislaţia comunitară şi provin din unităţi care oferă astfel de garanţii, şi care este
semnat de către un medic veterinar oficial, în cazurile prevăzute în mod
specific în anexa la prezenta normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor şi în art. 3 alin. (2) şi (3).
(2) Experţi ai Comisiei Europene şi ai statelor
membre pot efectua inspecţii la faţa locului în ţări terţe, pentru a verifica
dacă garanţiile acordate de acestea cu privire la condiţiile de producţie şi de
punere pe piaţă pot fi considerate ca fiind echivalente cu cele aplicate în
Comunitatea Europeană. Experţii din statele membre ale Uniunii Europene,
responsabili pentru aceste inspecţii, vor fi numiţi de Comisia Europeană, la
propunerea statelor membre ale Uniunii Europene. Aceste inspecţii se efectuează
în numele Comunităţii Europene, care va suporta costul oricărei cheltuieli
implicate.
(3) Până la întocmirea listelor prevăzute la alin.
(1) lit. a), Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor este autorizată să menţină controalele prevăzute de norma sanitară
veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006 şi certificatul
naţional solicitat pentru produsele importate în baza regulilor naţionale
existente.
Art. 10. - Procedura comunitară se utilizează pentru a
stabili cerinţele de sănătate a animalelor, specifice pentru importul în
Comunitatea Europeană, precum şi natura şi conţinutul documentelor însoţitoare
pentru produsele la care se referă anexa la prezenta normă sanitară veterinară
şi pentru siguranţa alimentelor, destinate laboratoarelor pentru experimentări.
Art. 11. - (1) Principiile şi regulile prevăzute de
norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006 şi
de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE ce
stabileşte reguli specifice pentru organizarea de controale oficiale privind
produsele de origine animală destinate pentru consum uman se aplică, cu
menţiunea specială privind organizarea şi urmărirea inspecţiilor care trebuie
să fie efectuate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor şi privind măsurile de protecţie care trebuie să fie
implementate.
(2) Totuşi, pentru anumite tipuri de produse de origine
animală pot fi adoptate derogări, în concordanţă cu procedura comunitară, de la
controlul fizic prevăzut la art. 4 alin. (4) lit. b) din norma sanitară
veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006.
Art. 12. - (1) Autoritatea Naţională Sanitară
Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate, prin eliberarea unei
autorizaţii corespunzătoare, să permită importul din ţări terţe de produse de
origine animală la care se referă anexa la prezenta normă sanitară veterinară
şi pentru siguranţa alimentelor, sub formă de mostre comerciale. Autorizaţia
menţionată trebuie să însoţească transportul şi să conţină detalii complete ale
condiţiilor specifice în care acesta poate fi importat, incluzând orice
derogări de la controalele prevăzute de norma sanitară veterinară aprobată prin
Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare si pentru
Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006.
(2) Atunci când un transport intră în România pentru
destinaţie ulterioară către un stat membru al Uniunii Europene, Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor se asigură că
transportul este însoţit de autorizaţia corespunzătoare. Transportul se
efectuează în conformitate cu prevederile normei sanitare veterinare aprobate
prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006. Responsabilitatea pentru asigurarea
faptului că transportul îndeplineşte condiţiile autorizaţiei şi pentru
permiterea intrării pe teritoriul statului membru revine statului membru care
eliberează autorizaţia.
CAPITOLUL IV
Dispoziţii finale comune
Art. 13. - (1) Autoritatea Naţională Sanitară
Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor este autorizată să permită intrarea
pe teritoriul României de produse de origine animală la care se referă anexa la
prezenta normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor şi art. 3
alin. (2) şi (3) şi care au fost produse pe teritoriul unui stat membru al
Uniunii Europene şi au tranzitat teritoriul unei ţări terţe, cu condiţia
prezentării unui certificat de sănătate a animalelor sau de sănătate publică
care să ateste respectarea cerinţelor prezentei norme sanitare veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor.
(2) Dacă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor recurge la posibilitatea prevăzută la alin. (1),
trebuie să informeze Comisia Europeană şi celelalte state membre ale Uniunii
Europene în cadrul Comitetului Veterinar Permanent.
Art. 14. - Anexa face parte integrantă din prezenta
normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.
ANEXĂ la norma sanitară veterinară si pentru
siguranţa alimentelor
CERINŢE SPECIFICE DE SĂNĂTATE A ANIMALELOR
CAPITOLUL I
Membrane naturale de animale destinate pentru consum
uman
A. Comerţul
Comerţul cu membrane naturale de animale este supus
prezentării unui document care specifică faptul că unitatea de origine trebuie
să fie:
a) o unitate autorizată de autoritatea competentă,
atunci când membranele naturale de animale sunt sărate sau uscate la punctul de
origine sau când membranele naturale de animale sărate sau uscate sunt
manipulate ulterior în alte scopuri;
b) în alte cazuri, o unitate autorizată în concordanţă
cu Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE ce
stabileşte reguli specifice de igienă privind igiena alimentelor, cu condiţia
ca membranele naturale de
animale să fie transportate în aşa fel încât să se evite contaminarea.
B. Importul din ţări terţe
Importul de membrane naturale de animale din orice ţară
terţă este supus prezentării certificatului la care se referă art. 9 alin. (1)
lit. b) din norma sanitară veterinară, emis şi semnat de un medic veterinar
oficial al ţării terţe exportatoare, care indică faptul că:
(i) membranele naturale de animale provin de la întreprinderi autorizate de autoritatea competentă a ţării
exportatoare;
(ii) membranele naturale de animale au fost curăţate,
răzuite şi apoi sărate sau înălbite (sau, ca o alternativă la sărare ori
înălbire, că acestea au fost uscate după răzuire);
(iii) după tratamentul
menţionat la pct. (ii), au fost luate măsuri eficiente pentru a se preveni
recontaminarea membranelor naturale de animale.
CAPITOLUL II
Oase şi produse pe bază de oase, cu excepţia făinii de oase, coarne şi produse pe bază de
coarne, cu excepţia făinii de coarne, ongloane şi produse pe bază de ongloane, cu excepţia
făinii de ongloane, destinate
pentru consum uman
Comerţul şi importul produselor în cauză se supun
următoarelor condiţii:
1. In cazul comerţului, oasele, coarnele şi
ongloanele sunt supuse cerinţelor de sănătate a animalelor, stabilite de Norma
sanitară veterinară ce stabileşte reguli de sănătate animală care reglementează
producţia, procesarea, distribuţia şi introducerea produselor de origine
animală destinate pentru consum uman, aprobată prin Ordinul preşedintelui
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.
39/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 213 din 8 martie 2006, ce transpune
în legislaţia naţională Directiva Consiliului
2002/99/CE.
2. In cazul comerţului, produsele pe bază de oase,
produsele pe bază de coarne şi produsele pe bază de ongloane sunt supuse cerinţelor
de sănătate a animalelor, stabilite de Regulamentul Parlamentului European şi
al Consiliului nr. 853/2004/CE ce stabileşte reguli specifice de igienă privind
igiena alimentelor.
3. In cazul importului, oasele, produsele pe bază de
oase, coarnele, produsele pe bază de coarne, ongloanele şi produsele pe bază de
ongloane sunt supuse cerinţelor prevăzute de Regulamentul Parlamentului
European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE ce stabileşte reguli specifice
pentru organizarea de controale oficiale privind produsele de origine animală
destinate pentru consum uman.
CAPITOLUL III
Proteine de origine animală prelucrate destinate pentru consum uman
I. Fără a se prejudicia
restricţiile impuse în ceea ce priveşte encefalopatia spongiforma transmisibilă
sau restricţiile cu privire la furajarea rumegătoarelor cu proteine provenite
de la rumegătoare, comerţul şi importul de proteine de origine animală
prelucrate sunt supuse:
A. In ceea ce priveşte comerţul, prezentării
documentului sau certificatului prevăzut de Regulamentul Parlamentului European
şi al Consiliului nr. 853/2004/CE ce stabileşte reguli specifice de
igienă privind igiena alimentelor, care atestă că cerinţele acelui
regulament au fost îndeplinite;
B. In ceea ce priveşte importul:
1. prezentării unui certificat de sănătate, astfel cum
se prevede la art. 9 alin. (1) lit. b) din norma sanitară veterinară, semnat de
un medic veterinar oficial din ţara de origine, şi care atestă că:
a) produsele îndeplinesc cerinţele prevăzute de
Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE ce
stabileşte reguli specifice de igienă privind igiena alimentelor;
b) s-au luat toate măsurile de precauţie după
tratament, pentru a se preveni contaminarea produsului tratat;
c) au fost prelevate şi testate probe pentru a depista
Salmonella, atunci când
transportul a părăsit ţara de origine;
d) rezultatele acestor teste sunt negative;
2. în urma controlului documentelor, adică al
certificatului la care se referă pct. 1, prelevării de probe de către
autoritatea competentă de la postul de inspecţie la frontieră, fără a se
prejudicia cele stipulate la pct. II:
(i) din fiecare transport de produse expediate în vrac;
(ii) aleatoriu, din transporturile de produse ambalate
în unitatea de fabricare;
3. pentru aprobarea de liberă circulaţie pe
teritoriul Comunităţii Europene a transporturilor de proteine de origine
animală prelucrate şi pentru a se dovedi faptul că rezultatele prelevării
efectuate în baza prevederilor lit. B pct. 1 lit. c) au fost negative şi, dacă
este necesar, după reprelucrare;
C. Regulile naţionale existente la data notificării
prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor cu privire
la cerinţele aplicabile în ceea ce priveşte encefalopatia spongiforma
transmisibilă şi scrapia pentru proteinele de origine animală pot fi menţinute
până când se ia o decizie referitoare la tipul de tratament termic capabil să
distrugă agentul responsabil.
Comerţul şi importul de făină de carne şi făină de oase
se supun în continuare prevederilor art. 5 alin. (2) din norma sanitară
veterinară aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi
pădurilor nr. 21/2003 şi prevederilor normei sanitare veterinare aprobate prin
Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006.
II. Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate efectua o prelevare
randomizată de probe din transporturile în vrac care provin dintr-o ţară terţă
din care ultimele 6 teste consecutive au avut rezultate negative. Atunci când
în cursul unuia dintre aceste controale un rezultat s-a dovedit a fi pozitiv,
autoritatea competentă a ţării de origine trebuie informată astfel încât să
poată lua măsurile corespunzătoare pentru a remedia situaţia. Aceste măsuri
trebuie aduse la cunoştinţă autorităţii competente responsabile pentru
controalele la import. In cazul obţinerii unui nou rezultat pozitiv de la
aceeaşi sursă, trebuie efectuate teste ulterioare pentru toate transporturile
care provin de la aceeaşi sursă, până când cerinţele stipulate în prima
propoziţie sunt din nou îndeplinite.
III. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să ţină evidenţa rezultatelor prelevării
efectuate pentru toate transporturile care au fost supuse prelevării.
IV. In concordanţă cu art. 3
alin. (3) al normei sanitare veterinare aprobate prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 21/2003, transbordarea transporturilor este permisă numai prin
porturi care au fost autorizate în baza procedurii comunitare, cu condiţia să
existe un acord bilateral între România şi celelalte state membre ale Uniunii
Europene, care să permită amânarea controlării transporturilor, până când
acestea ajung la punctul de inspecţie la frontieră al statului membru al
Uniunii Europene de destinaţie finală.
V. Atunci când un transport se
dovedeşte a fi pozitiv la testul pentru Salmonella, acesta este:
a) reexportat din Comunitatea Europeană:
b) utilizat pentru alte scopuri decât furajarea
animalelor. In acest caz, transportul poate părăsi portul sau depozitul numai
cu condiţia ca acesta să nu fie încorporat în furaje pentru animale;
c) reprelucrat într-o unitate de tratare aprobată
conform Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr.
1.774/2002/CE sau în orice unitate aprobată pentru decontaminare. Mişcarea din
port sau din depozit trebuie controlată pe baza unui permis emis de autoritatea
competentă, iar transportul nu trebuie eliberat până când nu a fost tratat şi
testat pentru Salmonella de către autoritatea competentă, în concordanţă cu Regulamentul
Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1.774/2002/CE, şi până când nu s-a
obţinut un rezultat negativ.
CAPITOLUL IV
Sânge şi produse sangvine care provin de la animale
ungulate şi păsări (cu excepţia serului de la ecvidee)Sânge proaspăt şi produse
sangvine destinate consumului uman
A. Comerţul
1. Comerţul cu sânge proaspăt provenit de la animale
ungulate şi păsări destinat consumului uman este supus condiţiilor de sănătate
a animalelor aplicabile pentru comerţul cu carne proaspătă, în baza
Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE ce
stabileşte reguli specifice de igienă privind igiena alimentelor, a normei
sanitare veterinare aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 39/2006.
2. Comerţul cu produse sangvine destinate consumului
uman este supus condiţiilor de sănătate a animalelor, stabilite în cap. VI din prezenta anexă.
B. Importul
1. Importul de sânge proaspăt provenit de la
animalele domestice ungulate destinate consumului uman este interzis în baza
Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE ce
stabileşte reguli specifice pentru organizarea de controale oficiale privind
produsele de origine animală destinate pentru consum uman.
Importul de sânge proaspăt provenit de la păsări şi
destinat consumului uman este supus cerinţelor de sănătate a animalelor
stabilite de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr.
853/2004/CE ce stabileşte reguli specifice de igienă privind igiena
alimentelor.
Importul de sânge proaspăt provenit de la vânat de
crescătorie şi destinat consumului uman este supus condiţiilor de sănătate a
animalelor, stabilite în cap. VI din prezenta anexă.
2. Importul de produse
sangvine pentru consum uman, inclusiv cele menţionate de norma sanitară
veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 39/2006, este supus condiţiilor
de sănătate a animalelor, aplicabile produselor din
carne, în baza Regulamentului Parlamentului European
şi al Consiliului nr. 854/2004/CE ce stabileşte reguli specifice pentru
organizarea de controale oficiale privind produsele de origine animală
destinate pentru consum uman şi a prezentei norme sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor, fără a se prejudicia regulile cu privire la produsele obţinute
din proteine de origine animală pe bază de sânge prelucrate, menţionate la cap.
III din prezenta anexă.
CAPITOLUL V
Untură şi grăsimi topite destinate consumului uman
1. Statele membre autorizează importul în Comunitatea
Europeană de untură şi grăsimi topite din ţări terţe menţionate pe lista
anexată la Decizia Comisiei 79/542/CEE, transpusă în legislaţia naţională prin
Norma sanitară veterinară privind lista cuprinzând ţările terţe sau părţi ale
ţărilor terţe şi condiţiile de certificare veterinară, sănătate animală şi
publică pentru importul în Comunitatea Europeană al anumitor animale vii şi al
cărnii proaspete provenite de la acestea şi preluarea acestor liste şi condiţii
pentru importul în România, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 53/2005, cu
modificările şi completările ulterioare, publicat în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 848 din
20 septembrie 2005, din care este permis importul de carne proaspătă de la
speciile în cauză.
2. Atunci când într-o ţară menţionată la pct. 1 a
existat, în ultimele 12 luni, un focar al unei boli transmisibile grave înainte
de export, fiecare transport de untură sau de grăsimi topite trebuie să fie
însoţit de un certificat menţionat la art. 9 alin. (1) lit. b) din norma
sanitară veterinară, care atestă că:
A. untura sau grăsimile topite au fost supuse unuia
dintre următoarele procese de tratament termic:
(i) temperatură minimă de 70°C timp de cel puţin 30 de minute; sau
(ii) temperatură minimă de 90°C timp de cel puţin 15 minute; sau
(iii) temperatură minimă de 80°C într-un sistem continuu de topire;
B. atunci când untura sau grăsimile topite sunt
ambalate, acestea au fost ambalate în ambalaje noi şi s-au luat toate măsurile
pentru a se preveni recontaminarea acestora;
C. atunci când se intenţionează transportul în vrac
al produsului, au fost inspectate şi s-a constatat că sunt curate înainte de
folosire ţevile, pompele şi rezervorul de transport în vrac, precum şi orice
alte rezervoare sau autocisterne de transport în vrac utilizate la transportul
produselor de la unitatea producătoare, fie direct pe navă, fie în rezervoarele
de pe ţărm, fie direct la întreprinderi.
CAPITOLUL VI
Carne de iepure şi carne de vânat de crescătorie
destinate consumului uman
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor se asigură că se importă carne de iepure şi de vânat de
crescătorie, numai dacă:
a) provine din ţări terţe incluse:
(i) pentru vânatul de crescătorie cu blană, pe lista
ţărilor din care carnea proaspătă a speciilor corespunzătoare poate fi
importată conform Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr.
854/2004/CE ce stabileşte reguli specifice pentru organizarea de controale
oficiale privind produsele de
origine animală destinate pentru consum uman;
(ii) pentru vânatul de crescătorie cu pene, pe lista
ţărilor din care carnea proaspătă de pasăre poate fi importată conform
Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE ce
stabileşte reguli specifice pentru organizarea de controale oficiale privind
produsele de origine animală destinate pentru consum uman;
(iii) pentru carnea de iepure, pe o listă ce trebuie
întocmită în baza procedurii comunitare;
b) îndeplineşte cel puţin cerinţele
stabilite de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE ce stabileşte reguli
specifice pentru organizarea de controale oficiale privind produsele de origine
animală destinate pentru consum uman;
c) provine din întreprinderi care oferă garanţiile
prevăzute la lit. b) şi recunoscute oficial în baza procedurii comunitare sau,
până la întocmirea listei menţionate la lit. a) pct. (iii), din întreprinderi
aprobate de autorităţile competente;
d) fiecare lot de carne este însoţit de certificatul
de sănătate prevăzut la art. 9 alin. (1) lit. b) din norma sanitară veterinară.