Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 242 din 23 aprilie 2008

privind denaturarea stocurilor excedentare de zahar in vederea utilizarii in hrana animalelor

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 367 din 14 mai 2008



Văzând Referatul de aprobare nr. 116.808 din data de 23 aprilie 2008 al Direcţiei generale implementare politici agricole,

având în vedere prevederile Legii nr. 157/2005 pentru ratificarea Tratatului dintre Regatul Belgiei, Republica Cehă, Regatul Danemarcei, Republica Federală Germania, Republica Estonia, Republica Elenă, Regatul Spaniei, Republica Franceză, Irlanda, Republica Italiană, Republica Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Republica Ungară, Republica Malta, Regatul Ţărilor de Jos, Republica Austria, Republica Polonă, Republica Portugheză, Republica Slovenia, Republica Slovacă, Republica Finlanda, Regatul Suediei, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (state membre ale Uniunii Europene) şi Republica Bulgaria şi România privind aderarea Republicii Bulgaria şi a României la Uniunea Europeană, semnat de România la Luxemburg la 25 aprilie 2005, anexa V - Proiecte de acte legislative şi alte instrumente - pct. 3, „Agricultură", prevederile art. 19 alin. (1), (2) şi (3) din titlul III al Regulamentului (CEE) nr. 100/72 al Comisiei din 14 ianuarie 1972, ale art. 11 alin. (2) lit. c din Regulamentul (CE) nr. 1.832/2006 al Comisiei din 13 decembrie 2006,

în baza art. 14 alin. (2) lit. c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2006 privind stocurile excedentare de zahăr, produse zaharoase şi alte produse agroalimentare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 229/2007,

în temeiul prevederilor art. 1 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea si funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,

ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin.

Art. 1. - Prezentul ordin reglementează modul în care operatorii economici deţinători de stocuri excedentare de zahăr elimină aceste stocuri de pe piaţă prin denaturare, în vederea utilizării în hrana animalelor.

Art. 2. - (1) Denaturarea zahărului alb în vederea utilizării în hrana animalelor poate fi realizată numai de către fabricile de zahăr care sunt autorizate să desfăşoare acest tip de activitate.

(2) Activitatea de denaturare se autorizează de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Direcţia generală implementare politici agricole.

Art. 3. - (1) Normele metodologice cuprinzând procedeele de denaturare a zahărului alb şi condiţiile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească fabricile de zahăr în vederea autorizării sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

(2) Cantitatea minimă de zahăr alb care se poate denatura pe zi, într-o singură locaţie, este de 10 tone metrice.

Art. 4. - (1) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale împuterniceşte Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pentru supravegherea procesului de denaturare a zahărului alb la fabricile de zahăr autorizate şi pentru controlul utilizării zahărului în hrana animalelor.

(2) Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură elaborează proceduri specifice pentru punerea în aplicare a prevederilor alin. (1).

Art. 5. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii şi dezvoltarii rurale,

Dacian Cioloş

ANEXĂ

NORME   METODOLOGICE

cuprinzând procedeele de denaturare a zahărului alb şi condiţiile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească fabricile de zahăr în vederea autorizării

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1. - Prezentele norme metodologice stabilesc procedeele de denaturare a zahărului alb şi condiţiile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească fabricile de zahăr în vederea autorizării.

Art. 2. -Autorizarea pentru denaturarea zahărului alb se acordă la cererea fabricilor de zahăr, după verificarea modului de îndeplinire a condiţiilor de eligibilitate cuprinse în prezentele norme metodologice.

Art. 3. - In vederea informării operatorilor economici deţinători de stocuri excedentare de zahăr alb, care le elimină de pe piaţă prin denaturare în vederea utilizării în hrana animalelor, lista fabricilor de zahăr autorizate să desfăşoare activităţile de denaturare a zahărului alb se publică pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi se afişează la sediile structurilor teritoriale ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

CAPITOLUL II

Procedeul de denaturare a zahărului alb în scopul utilizării la furajarea vitelor

Art. 4. - Reţetele şi consumurile specifice recomandate pentru denaturarea zahărului alb sunt prezentate în tabelul următor:

Nr. crt.

Componentul reţetei

U.M.

Variantele de denaturare a zahărului alb

Varianta I

Varianta II

Varianta III

Varianta IV

1

Zahăr alb

kg

100

100

100

100

2

Făină de peşte

kg

2,5

-

-

2,5

3

Amidon de cartofi pregelificat sau extrudat

kg

1,0

1,0

-

-

4

Calcar

kg

-

-

4,0

-

5

Făină de schinduf

kg

-

-

1,0

-

6

Sare

kg

-

-

-

1,0

Art. 5. - Consumurile specifice admisibile în cazul denaturării zahărului alb conform reţetelor recomandate sunt următoarele:

Nr.

crt.

Consumul specific conform reţetei

U.M.

Variantele de denaturare a zahărului alb

Varianta I

Varianta II

Varianta III

Varianta IV

1

Zahăr alb

kg, max.

100,5000

100,5000

100,5000

100,5000

2

Făină de peşte

kg, max.

2,5125

-

-

2,5125

3

Amidon de cartofi pregelificat sau extrudat

kg, max.

1,0050

3,5175

-

-

4

Calcar

kg, max.

-

-

4,0200

-

5

Făină de schinduf

kg, max.

-

-

1,0050

-

6

Sare (denaturată sau nu)

kg, max.

-

-

-

1,0050

TOTAL:

kg, max.

104,0175

104,0175

105,5250

104,0175

Art. 6. - Pierderile maxime admise în procesul tehnologic de denaturare a zahărului alb în scopul utilizării la furajarea vitelor, conform reţetelor prezentate, sunt următoarele:

Indicatorul

U.M.

Variantele de denaturare a zahărului alb

Varianta I

Varianta II

Varianta III

Varianta IV

Pierderi admisibile

kg/100 kg produs finit, max.

0,5175

0,5175

0,5250

0,5175

Art. 7. - Schema tehnologică de denaturare a zahărului alb pentru furajarea vitelor este prevăzută în anexa nr.1, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.

Art. 8. - In contextul prezentelor norme metodologice, următorii termeni se definesc astfel:

a)  zahăr alb - zahărul cu caracteristici conform SR 11 - 1995 sau standardelor de firmă ale fabricilor de zahăr producătoare;

b) făină de peşte - produsul furajer obţinut prin uscarea şi măcinarea diferitelor tipuri de peşte întreg sau bucăţi de peşte, cu un conţinut de proteină pură de cel puţin 55 % pentru produsele cu un conţinut de apă de 12 %, un conţinut total de grăsimi de cel puţin 6 % calculat, raportat la substanţa uscată, şi cu un miros caracteristic;

c) amidon de cartofi pregelificat sau extrudat- produsul cu rol în creşterea viscozităţii soluţiei ce prezintă anumite proprietăţi minime de rezistenţă la filtrare, care se verifică astfel: într-un pahar Berzelius de laborator se adaugă 99 g zahăr alb cristalizat, 1 g mostră de amidon care urmează a fi testat, 200 ml apă; amestecul se agită timp de 3 ore la temperatura de 25° C; testul de filtrare se efectuează turnând 20 ml din amestecul respectiv într-o pâlnie Bucher cu diametrul de 45 mm, care are placa perforată acoperită cu o hârtie de filtru tip Schleicher & Schull (bandă neagră Prolabo), care se află montată într-un pahar Erlenmeyer legat la vid de 10 cm coloană mercur; volumul de filtrat rezultat în două minute nu trebuie să fie mai mare de 6 ml;

d)  făină de schinduf este obţinută din Trigonella foenum graecum şi are următoarele proprietăţi: miros caracteristic, conţinut în acizi graşi [miristic, pentadecanoic, palmitic, heptadecanoic, stearic, oleic, linoleic, linolenic, arahidonic (1,4- 3,5 g/100 g seminţe ), gondoic, behenic (acid gras saturat cu C22), erucic (0,1 - 0,6 g/100 g seminţe)] şi trigonelină (N-metilniacină), care este forma metilată a acidului nicotinic; prin demetilarea trigonelinei creşte conţinutul de vitamină B3; trigonelină nu constituie o provitamină B3 în sensul strict, conversia fiind realizată printr-o operaţie tehnologică, ca, de exemplu, prăjirea; conţinut minim de 25% proteină pură şi 5% grăsimi;

e) calcar- un produs care conţine minimum 90% carbonat de calciu (CaC03) şi minimum 35% ioni de calciu (Ca);

f) sare - clorură de sodiu (NaCl);

g)  colorant alimentar [Patent blue V (CEE nr. E.131)] ce conţine în principal compuşi de calciu sau sodiu ai [4-(a-(4-dietilaminofenil(-5-hidroxi-2,4-disulfofenil-metilidenă)2,5-ciclo-hexadienă-1-ilidenă] dimetilamoniu hidroxid sare internă şi care se prezintă sub formă de pulbere sau granule de culoare albastru închis;

h) oxid feric - produsul care conţine minimum 50% Fe2O3, are culoare de la roşu închis şi până la maro şi se prezintă sub formă de pulbere, care, în proporţie de minimum 90%, trece printr-o sită cu ochiurile de 0,10 mm.

CAPITOLUL III

Procedeu de denaturare a zahărului alb în scopul includerii în furaje combinate de substituire a laptelui

Art. 9. - Reţetele şi consumurile specifice recomandate pentru denaturarea zahărului alb sunt prezentate în tabelul următor:

Nr. crt.

Componentul reţetei

U.M.

Zahăr alb denaturat în scopul includerii în furaje combinate de substituire a laptelui

1

Zahăr alb

kg

100,0

2

Sare

kg

3,5

3

Amidon pregelificat

kg

25,0

Art. 10. - Consumurile specifice admisibile la denaturarea zahărului alb, conform reţetelor recomandate, în scopul includerii în furaje combinate de substituire a laptelui sunt următoarele:

Nr. crt.

Consumul specific conform reţetei

U.M.

Zahăr alb denaturat în scopul includerii în furaje combinate de substituire a laptelui

1

Zahăr alb

kg, max.

100,5000

2

Sare

kg, max.

3,5175

3

Amidon pregelificat

25,1250

TOTAL:

kg, max.

129,1425

Art. 11. - Pierderile maxime admise în procesul tehnologic de denaturare a zahărului alb, conform reţetelor prezentate, în scopul includerii în furaje combinate de substituire a laptelui sunt prezentate în tabelul următor:

Indicatorul

U.M.

Zahăr alb denaturat în scopul includerii în furaje combinate de substituire a laptelui

Pierderi admisibile

kg/100 kg produs finit, max.

0,5175

Art. 12. - Schema tehnologică de denaturare a zahărului alb în scopul includerii în furaje combinate de substituire a laptelui este prezentată în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.

CAPITOLUL IV

Procedeu de denaturare a zahărului alb în scopul utilizării la alimentaţia albinelor

Art. 13. - Reţetele şi consumurile specifice recomandate pentru denaturarea zahărului alb în scopul utilizării la alimentaţia albinelor sunt prezentate în tabelul următor:

Nr. crt.

Componentul reţetei

U.M.

Varianta I

Varianta II

Varianta III

1

Zahăr alb

kg

100,000

100,000

100,000

2

8-acetilzaharoză

kg

0,050

-

-

3

Praf de usturoi

kg

-

0,125

-

4

Praf de mangal vegetal

kg

-

0,050

-

5

Oxid feric

kg

-

-

0,250

Art. 14. - Consumurile specifice admisibile la denaturarea zahărului alb, conform reţetelor recomandate, în scopul utilizării la alimentaţia albinelor sunt următoarele:

Nr. crt.

Componentul reţetei

U.M.

Varianta I

Varianta II

Varianta III

1

Zahăr alb

kg, max.

100,5000

100,5000

100,5000

2

8-acetilzaharoză

kg, max.

0,0502

-

-

3

Praf de usturoi

kg, max.

-

0,1256

-

4

Praf de mangal vegetal

kg, max.

-

0,0502

-

5

Oxid feric

kg, max.

-

-

0,2512

TOTAL:

kg, max.

100,5502

100,6758

100,7512

Art. 15. - Pierderile maxime admise în procesul tehnologic de denaturare a zahărului alb, conform reţetelor recomandate, în scopul utilizării la alimentaţia albinelor sunt prezentate în tabelul următor:

Componentul reţetei

U.M.

Varianta I

Varianta II

Varianta III

Pierderi admisibile

kg/100 kg produs finit, max.

0,5002

0,5008

0,5012

Art. 16. - Schema tehnologică de denaturare a zahărului alb în scopul utilizării la alimentaţia albinelor este prezentată în anexa nr. 3, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.

CAPITOLUL V

Procedeu de denaturare a zahărului alb în scopul utilizării la însilozarea furajului verde

Art. 17. - Reţetele şi consumurile specifice recomandate în procedeul de denaturare a zahărului alb în scopul utilizării la însilozarea furajului verde sunt prezentate în tabelul următor:

Nr. crt.

Componentul reţetei

U.M.

Varianta

I

Varianta II

Varianta III

Varianta IV

Varianta V

1

Zahăr alb

kg

100,000

100,000

100,000

100,000

100,000

2

Făină de peşte

kg

2,500

-

-

-

-

3

Amidon de cartofi pregelificat sau extrudat

kg

1,000

3,500

2,000

4

Calcar

kg

-

-

4,000

-

1,900

5

Făină de schinduf

kg

-

-

1,000

1,000

-

6

Sare

kg

-

-

-

-

25,000

7

Colorant alimentar „Patent blue V" (CEE nr. E. 131)

kg

0,01-0,03

Art. 18. - Consumurile specifice admisibile la denaturarea zahărului alb, conform reţetelor recomandate, în scopul utilizării la însilozarea furajului verde sunt următoarele:

Nr. crt.

Componentul reţetei

U.M.

Varianta

I

Varianta II

Varianta III

Varianta IV

Varianta V

1

Zahăr alb

kg, max.

100,5000

100,5000

100,5000

100,5000

100,5000

2

Făină de peşte

kg, max.

2,5125

-

-

-

-

3

Amidon pregelificat

kg, max.

1,0050

3,5175

-

2,0100

-

4

Calcar

kg, max.

-

-

4,0200

-

1,9095

5

Făină de schinduf

kg, max.

-

-

1,0050

1,0050

-

6

Sare

kg, max.

-

-

-

-

25,1250

7

Colorant alimentar „Patent blue V" (CEE nr. E. 131)

kg, max.

0,0101 - 0,0302

TOTAL:

104,0175

104,0175

105,5250

103,5150

127,5446 - 127,5647

Art. 19. - Pierderile maxime admise în procesul tehnologic de denaturare a zahărului alb, conform reţetelor recomandate, în scopul utilizării la însilozarea furajului verde sunt prezentate în tabelul următor:

Component reţetă

U.M.

Varianta

I

Varianta II

Varianta III

Varianta IV

Varianta V

Pierderi admisibile

kg/100kg produs finit, max.

0,5175

0,5175

0,5250

0,5150

0,6547

Art. 20. - Schema tehnologică de denaturare a zahărului alb în scopul utilizării la

însilozarea furajului verde este prezentată în anexa nr. 4, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.

CAPITOLUL VI

Condiţii de eligibilitate pentru autorizarea fabricilor de zahăr în vederea desfăşurării activităţii de denaturare a zahărului alb

Art. 21. - Fabricile de zahăr care desfăşoară activitatea de denaturare a zahărului alb în vederea utilizării în hrana animalelor trebuie să depună cerere în vederea eliberării autorizaţiei.

Art. 22. - Cererea se depune la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Direcţia generală implementare politici agricole, iar eliberarea autorizaţiei se face numai după verificarea îndeplinirii cumulative a condiţiilor de eligibilitate.

Art. 23. - Secţia de denaturare a zahărului alb care funcţionează în cadrul fabricii de zahăr este o unitate cu gestiune independentă, condusă şi exploatată de personal independent de conducerea fabricii de zahăr.

Art. 24. - (1) Secţia de denaturare a zahărului alb trebuie să fie prevăzută cu drum de acces şi evacuare menţinut în stare bună de exploatare, pe care se face aprovizionarea cu zahăr alb pentru denaturare şi cu ingredientele impuse de reţetă, aprovizionarea cu ambalaje pentru zahărul denaturat, accesul personalului şi al beneficiarilor, livrarea produsului finit, zahăr avariat, evacuarea deşeurilor de ambalaje şi accesul şi evacuarea uşoare şi rapide în caz de situaţii de urgenţă.

(2) Secţia de denaturare a zahărului alb trebuie să dispună de magazie pentru depozitarea zahărului alb care urmează să fie denaturat într-o zi în secţia respectivă, magazie pentru ingredientele de denaturare, hală de denaturare a zahărului alb, depozit de ambalaje pentru zahărul denaturat, depozit de produs finit, zahăr denaturat produs într-o zi de activitate şi ambalat în saci, spaţii sanitare şi sociale pentru personalul care denaturează zahărul, formate din vestiar, grup social cu apă caldă-rece şi loc de odihnă şi servirea mesei, birou pentru şeful secţiei şi păstrarea actelor de gestiune şi incintă pentru depozitarea deşeurilor de ambalaje rezultate în ziua respectivă la lucru.

(3)  Secţia de denaturare a zahărului alb trebuie să aibă acces la următoarele utilităţi: alimentarea cu apă potabilă, alimentarea cu apă de incendiu de la inelul de incendiu al fabricii de zahăr, evacuarea apelor uzate la reţeaua de canalizare a fabricii de zahăr, alimentarea cu energie electrică, asigurarea iluminării exterioare a clădirii şi căilor de acces pe timpul nopţii, alimentarea cu energie termică pentru încălzire şi acces pentru personalul de întreţinere şi de reparaţii al fabricii de zahăr.

(4)  Secţia de denaturare a zahărului alb trebuie să fie protejată cu gard propriu, care să limiteze şi să ţină mai bine sub control tentativele de pătrundere în zonă ale persoanelor neautorizate şi să permită un control mai bun al accesului şi livrării zahărului denaturat.

Art. 25. - (1) Denaturarea zahărului alb se face prin amestecarea până la omogenizare a zahărului alb cu adaosurile, conform reţetelor recomandate.

(2) Dozarea componentelor se face prin cântărire, conform normelor de consum specific, iar ambalarea produsului finit se face în saci, de preferat saci din hârtie multistrat cu masa netă de 20 kg.

(3) Procesul tehnologic se desfăşoară la temperatura mediului ambiant, urmărindu-se evitarea umezirii materiilor care se amestecă pentru a asigura uniformitatea şi omogenitatea amestecului obţinut. In procesul tehnologic nu se foloseşte apă şi nici agent termic.

Art. 26. - (1) La sosirea materiei prime şi a ingredientelor de denaturare a zahărului alb la secţia de denaturare se verifică documentele de însoţire a mărfii, urmărindu-se cantitatea de produs recepţionată, termenele de valabilitate, certificatele de conformitate, buletinul de analiză pentru zahărul alb.

(2) Zahărul alb pentru denaturare se aprovizionează în loturi de maximum 20 tone.

(3)  Nu se aprovizionează cu alt lot de zahăr alb decât după ce s-a livrat lotul anterior de zahăr denaturat.

Art. 27. - (1) Depozitarea se face în spaţii bine delimitate, în ambalajele originale, care sunt saci atât pentru zahăr, cât şi pentru celelalte ingrediente.

(2) Sacii cu materia primă şi ingredientele de denaturare se păstrează pe grătare sau pe paleţi, evitându-se contactul cu pardoseala, şi pe rafturi special amenajate.

(3) Pe perioada depozitării trebuie urmărit ca în incintele de păstrare a materiei prime, ingredientelor şi ambalajelor să se menţină un microclimat uscat, răcoros, ferit de umezeală şi de accesul dăunătorilor.

(4)  Spaţiile de depozitare trebuie menţinute curate, să nu prezinte găuri în pereţi sau în pardoseală, ferestre sparte, risc de infiltrare a apei sau risc de igrasie.

(5)   In spaţiile de depozitare nu se admite montarea capcanelor cu otrăvuri pentru dăunători, folosindu-se metode profilactice de combatere lipsite de pericol, care, în cazul aplicării corecte, sunt foarte eficace şi fac să nu mai fie necesară combaterea propriu-zisă.

(6) Măsurile profilactice care au ca scop evitarea infestării cu rozătoare urmăresc împiedicarea pătrunderii rozătoarelor în secţie şi depozite prin ziduri netede, orificii etanşeizate, uşi capitonate cu tablă, pereţi lipsiţi la exterior de vegetaţie agăţătoare, înlăturarea posibilităţilor de hrănire prin curăţenia încăperilor (a halei de denaturare, a depozitelor, a vestiarelor, a sălii de servire a mesei etc), îndepărtarea resturilor de alimente, depozitarea gunoaielor numai în recipiente bine închise, evacuarea zilnică a gunoaielor din spaţiile de denaturare a zahărului, protejarea surselor de apă, înlăturarea rozătoarelor din adăposturi, îndepărtarea deşeurilor de ambalaje, protejarea depozitelor, eliminarea oricăror materiale care pot constitui adăpost pentru rozătoare şi igienizarea vecinătăţilor pentru distrugerea cuiburilor.

Art. 28. - (1) Dozarea materiei prime şi a ingredientelor de denaturare se face prin cântărire şi cât mai exact, deoarece Regulamentul Comisiei (CEE) nr.100/72 din 14 ianuarie 1972 impune o dozare cât mai precisă a zahărului alb şi a ingredientelor, admiţând anumite valori de toleranţe în cazul în care la verificări la nivel oficial se constată o diferenţă între rezultatul verificării şi conţinutul minim specificat pentru substanţele ce alcătuiesc sortimentele de zahăr denaturat produse (conform pct. 1 „Condiţii generale", lit. a, b şi c din anexă), şi anume: pentru proteină pură două unităţi, pentru conţinut total de grăsimi 10% din conţinutul minim specificat, pentru conţinutul de apă, calciu şi carbonat de calciu, o unitate.

(2) Introducerea zahărului alb în cuva turbinei de drajat trebuie să se facă în „fir continuu", odată cu introducerea celorlalte ingrediente, pentru a se realiza încă din prima fază a procesului o omogenizare avansată.

Art. 29. - (1) Omogenizarea amestecului de zahăr alb cu ingrediente de denaturare se face într-o turbină de drajat (tip betonieră), acţionată cu motor electric, cu două viteze de rotaţie.

(2) Incărcarea zahărului şi a ingredientelor se face la turaţia mică a turbinei de drajat, iar omogenizarea propriu-zisă se face la turaţia mare, parametrii la care se realizează omogenizarea fiind controlaţi şi menţinuţi constanţi pentru a se asigura uniformitatea structurii produsului rezultat.

(3) Parametrii la care se realizează omogenizarea se stabilesc pentru fiecare produs şi vor fi menţionaţi în standardul de firmă, documentul pe baza căruia va fi produs fiecare sortiment de zahăr denaturat.

Art. 30. - (1) Ambalarea zahărului denaturat se face în saci din hârtie cu masa netă de 20 kg cu „cod de bare" şi etichetaţi cu elementele de identificare a produsului şi a furnizorului, conform legislaţiei în vigoare.

(2) Etichetele conţin cel puţin următoarele elemente:

Denumirea produsului..........................................................................................................

Numărul standardului de firmă..............................................................................................

Destinaţia produsului............................................................................................................

Masa netă: 20 kg

Termen de valabilitate..........................................................................................................

Conţine: zahăr alb, conform..........................................................................................., conform......................................., conform.......................................

Condiţii de păstrare: a se păstra la loc răcoros, lipsit de umiditate şi căldură, ferit de razele solare

Ase utiliza: conform recomandării medicului veterinar

ESTE INTERZIS CONSUMULUI UMAN

Art. 31. - (1) Produsul ambalat şi etichetat se păstrează într-o magazie special amenajată, închisă, la loc răcoros, lipsit de umiditate şi căldură, ferit de razele solare, pe loturi, atât până la livrare, cât şi la utilizator - până la consum, şi în ambalaje originale, pe paleţi sau pe rafturi special amenajate.

(2) Livrarea produsului în ambalaje de desfacere se realizează paletizat, conform normelor actuale de paletizare a mărfurilor.

Art. 32. - (1) Fiecare secţie de denaturare a zahărului alb trebuie ca, pe baza propriilor experimentări, să îşi definitiveze tehnologia de denaturare şi să emită propriul standard de firmă.

(2) Instalaţia de denaturare trebuie astfel proiectată încât să asigure măsurile care se impun de protecţia muncii şi de prevenire a incendiilor.

(3) Secţia trebuie dotată cu aparatură de laborator ce include termobalanţă cu infraroşu cu imprimantă pentru determinarea umidităţii zahărului alb şi a materiilor care se amestecă pentru denaturare, umidometru pentru verificarea umezelii relative a aerului din depozite şi din hala de denaturare şi ceas de laborator pentru verificarea duratei de omogenizare.

(4) Raportul de producţie se întocmeşte pentru fiecare lot de 20 tone zahăr alb denaturat.

(5)  La fiecare lot se vor verifica prin analize de laborator efectuate de un laborator neutru acreditat la o probă medie, după caz, parametrii de compoziţie a zahărului denaturat: conţinutul de proteină pură, conţinutul total de grăsimi, umiditatea, conţinutul de carbonat de calciu şi conţinutul de calciu.

(6) Buletinele de laborator se vor arhiva de către şeful secţiei de denaturare şi se vor păstra conform normativelor legale în vigoare.

(7)   Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale verifică permanent modul de îndeplinire a condiţiilor de eligibilitate care au permis autorizarea fabricilor pentru desfăşurarea activităţii de denaturare a zahărului alb.

(8)    Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate atrage suspendarea sau, după caz, retragerea autorizării fabricii în cauză.

ANEXA Nr. 1*) la normele metodologice

Schema tehnologică de denaturare a zahărului alb pentru furajarea vitelor

*) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.

ANEXA Nr. 2*) la normele metodologice

Schema tehnologică de denaturare a zahărului alb în scopul includerii în furaje combinate de substituire a laptelui

*) Anexa nr. 2 este reprodusă în facsimil.

ANEXA Nr. 3*) la normele metodologice

Schema tehnologică de denaturare a zahărului alb în scopul utilizării la alimentaţia albinelor

*) Anexa nr. 3 este reprodusă în facsimil.

ANEXA Nr. 4*) la normele metodologice

Schema tehnologică de denaturare a zahărului alb în scopul utilizării la însilozarea furajului verde

*) Anexa nr. 4 este reprodusă în facsimil.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 242/2008

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 242 din 2008
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 242/2008
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu