ORDIN Nr. 242
din 23 aprilie 2008
privind denaturarea
stocurilor excedentare de zahar in vederea utilizarii in hrana animalelor
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 367 din 14 mai 2008
Văzând Referatul de aprobare nr. 116.808 din data de 23
aprilie 2008 al Direcţiei generale implementare politici agricole,
având în vedere prevederile Legii nr. 157/2005 pentru
ratificarea Tratatului dintre Regatul Belgiei, Republica Cehă, Regatul
Danemarcei, Republica Federală Germania, Republica Estonia, Republica Elenă,
Regatul Spaniei, Republica Franceză, Irlanda, Republica Italiană, Republica
Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului,
Republica Ungară, Republica Malta, Regatul Ţărilor de Jos, Republica Austria,
Republica Polonă, Republica Portugheză, Republica Slovenia, Republica Slovacă,
Republica Finlanda, Regatul Suediei, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei
de Nord (state membre ale Uniunii Europene) şi Republica Bulgaria şi România
privind aderarea Republicii Bulgaria şi a României la Uniunea Europeană, semnat
de România la Luxemburg la 25 aprilie 2005, anexa V - Proiecte de acte legislative şi alte instrumente - pct. 3,
„Agricultură", prevederile art. 19 alin. (1), (2) şi (3) din titlul III al
Regulamentului (CEE) nr. 100/72 al Comisiei din 14
ianuarie 1972, ale art. 11 alin. (2) lit. c din Regulamentul (CE) nr.
1.832/2006 al Comisiei din 13 decembrie 2006,
în baza art. 14 alin. (2) lit. c) din Ordonanţa de
urgenţă a Guvernului nr. 124/2006 privind stocurile excedentare de zahăr,
produse zaharoase şi alte produse agroalimentare, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 229/2007,
în temeiul prevederilor art. 1 alin. (3) din Hotărârea
Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea si funcţionarea Ministerului
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin.
Art. 1. - Prezentul ordin reglementează modul în care
operatorii economici deţinători de stocuri excedentare de zahăr elimină aceste
stocuri de pe piaţă prin denaturare, în vederea utilizării în hrana animalelor.
Art. 2. - (1) Denaturarea zahărului alb în vederea
utilizării în hrana animalelor poate fi realizată numai de către fabricile de
zahăr care sunt autorizate să desfăşoare acest tip de activitate.
(2) Activitatea de denaturare
se autorizează de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin
Direcţia generală implementare politici agricole.
Art. 3. - (1) Normele metodologice cuprinzând
procedeele de denaturare a zahărului alb şi condiţiile de eligibilitate pe care
trebuie să le îndeplinească fabricile de zahăr în vederea autorizării sunt prevăzute în anexa care
face parte integrantă din prezentul ordin.
(2) Cantitatea minimă de zahăr alb care se poate
denatura pe zi, într-o singură locaţie, este de 10 tone
metrice.
Art. 4. - (1) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării
Rurale împuterniceşte Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pentru
supravegherea procesului de denaturare a zahărului alb la fabricile de zahăr
autorizate şi pentru controlul utilizării zahărului în hrana animalelor.
(2) Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură
elaborează proceduri specifice pentru punerea în aplicare a prevederilor alin.
(1).
Art. 5. - Prezentul ordin se publică în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
Ministrul agriculturii şi dezvoltarii rurale,
Dacian Cioloş
ANEXĂ
NORME METODOLOGICE
cuprinzând procedeele de denaturare a zahărului alb
şi condiţiile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească fabricile de zahăr în vederea
autorizării
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. - Prezentele norme metodologice stabilesc
procedeele de denaturare a zahărului alb şi condiţiile de eligibilitate pe care
trebuie să le îndeplinească fabricile de zahăr în vederea autorizării.
Art. 2. -Autorizarea pentru
denaturarea zahărului alb se acordă la cererea fabricilor de zahăr, după
verificarea modului de îndeplinire a condiţiilor de eligibilitate cuprinse în
prezentele norme metodologice.
Art. 3. - In vederea informării operatorilor economici
deţinători de stocuri excedentare de zahăr alb, care le elimină de pe piaţă
prin denaturare în vederea utilizării în hrana animalelor, lista fabricilor de
zahăr autorizate să desfăşoare activităţile de denaturare a zahărului alb se
publică pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi se
afişează la sediile structurilor teritoriale ale Ministerului Agriculturii şi
Dezvoltării Rurale şi ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
CAPITOLUL II
Procedeul de denaturare a zahărului alb în scopul
utilizării la furajarea vitelor
Art. 4. - Reţetele şi consumurile specifice recomandate
pentru denaturarea zahărului alb sunt prezentate în tabelul următor:
Nr. crt.
|
Componentul reţetei
|
U.M.
|
Variantele de denaturare a
zahărului alb
|
Varianta I
|
Varianta II
|
Varianta III
|
Varianta IV
|
1
|
Zahăr alb
|
kg
|
100
|
100
|
100
|
100
|
2
|
Făină de peşte
|
kg
|
2,5
|
-
|
-
|
2,5
|
3
|
Amidon de cartofi pregelificat sau extrudat
|
kg
|
1,0
|
1,0
|
-
|
-
|
4
|
Calcar
|
kg
|
-
|
-
|
4,0
|
-
|
5
|
Făină de schinduf
|
kg
|
-
|
-
|
1,0
|
-
|
6
|
Sare
|
kg
|
-
|
-
|
-
|
1,0
|
Art. 5. - Consumurile specifice
admisibile în cazul denaturării zahărului alb conform reţetelor recomandate
sunt următoarele:
Nr.
crt.
|
Consumul specific conform reţetei
|
U.M.
|
Variantele de denaturare a
zahărului alb
|
Varianta I
|
Varianta II
|
Varianta III
|
Varianta IV
|
1
|
Zahăr alb
|
kg, max.
|
100,5000
|
100,5000
|
100,5000
|
100,5000
|
2
|
Făină de peşte
|
kg, max.
|
2,5125
|
-
|
-
|
2,5125
|
3
|
Amidon de cartofi pregelificat sau extrudat
|
kg, max.
|
1,0050
|
3,5175
|
-
|
-
|
4
|
Calcar
|
kg, max.
|
-
|
-
|
4,0200
|
-
|
5
|
Făină de schinduf
|
kg, max.
|
-
|
-
|
1,0050
|
-
|
6
|
Sare (denaturată sau nu)
|
kg, max.
|
-
|
-
|
-
|
1,0050
|
|
TOTAL:
|
kg, max.
|
104,0175
|
104,0175
|
105,5250
|
104,0175
|
Art. 6. - Pierderile maxime admise în procesul
tehnologic de denaturare a zahărului alb în scopul utilizării la furajarea
vitelor, conform reţetelor prezentate, sunt următoarele:
Indicatorul
|
U.M.
|
Variantele de denaturare a
zahărului alb
|
Varianta I
|
Varianta II
|
Varianta III
|
Varianta IV
|
Pierderi admisibile
|
kg/100 kg produs finit, max.
|
0,5175
|
0,5175
|
0,5250
|
0,5175
|
Art. 7. - Schema tehnologică de denaturare a zahărului
alb pentru furajarea vitelor este prevăzută în anexa nr.1, care face parte
integrantă din prezentele norme metodologice.
Art. 8. - In contextul prezentelor norme metodologice,
următorii termeni se definesc astfel:
a) zahăr alb - zahărul cu caracteristici conform SR 11 - 1995 sau standardelor
de firmă ale fabricilor de zahăr producătoare;
b) făină de peşte - produsul furajer obţinut prin uscarea şi măcinarea diferitelor
tipuri de peşte întreg sau bucăţi de peşte, cu un conţinut de proteină pură de
cel puţin 55 % pentru produsele cu un conţinut de apă de 12 %, un conţinut
total de grăsimi de cel puţin 6 % calculat, raportat la substanţa uscată, şi cu
un miros caracteristic;
c) amidon de cartofi pregelificat sau extrudat-
produsul cu rol în creşterea viscozităţii soluţiei ce
prezintă anumite proprietăţi minime de rezistenţă la filtrare, care se verifică
astfel: într-un pahar Berzelius de laborator se adaugă 99 g zahăr alb
cristalizat, 1 g mostră de amidon care urmează a fi testat, 200 ml apă;
amestecul se agită timp de 3 ore la temperatura de 25° C; testul de filtrare se
efectuează turnând 20 ml din amestecul respectiv într-o pâlnie Bucher cu
diametrul de 45 mm, care are placa perforată acoperită cu o hârtie de filtru
tip Schleicher & Schull (bandă neagră Prolabo), care se află montată
într-un pahar Erlenmeyer legat la vid de 10 cm coloană mercur; volumul de
filtrat rezultat în două minute nu trebuie să fie mai mare de 6 ml;
d) făină de schinduf este obţinută din Trigonella foenum graecum şi are următoarele proprietăţi: miros caracteristic, conţinut în
acizi graşi [miristic, pentadecanoic, palmitic, heptadecanoic, stearic, oleic,
linoleic, linolenic, arahidonic (1,4- 3,5 g/100 g seminţe ), gondoic, behenic
(acid gras saturat cu C22), erucic (0,1 - 0,6 g/100 g seminţe)] şi trigonelină
(N-metilniacină), care este forma metilată a acidului nicotinic; prin
demetilarea trigonelinei creşte conţinutul de vitamină B3; trigonelină nu constituie o
provitamină B3 în
sensul strict, conversia fiind realizată printr-o operaţie tehnologică, ca, de
exemplu, prăjirea; conţinut minim de 25% proteină pură şi 5% grăsimi;
e) calcar- un produs
care conţine minimum 90% carbonat de calciu (CaC03) şi minimum 35% ioni de calciu (Ca);
f) sare - clorură de
sodiu (NaCl);
g) colorant alimentar [Patent blue V (CEE nr. E.131)] ce conţine în principal compuşi de calciu sau
sodiu ai
[4-(a-(4-dietilaminofenil(-5-hidroxi-2,4-disulfofenil-metilidenă)2,5-ciclo-hexadienă-1-ilidenă]
dimetilamoniu hidroxid sare internă şi care se prezintă sub formă de pulbere
sau granule de culoare albastru închis;
h) oxid feric - produsul
care conţine minimum 50% Fe2O3, are culoare de la roşu
închis şi până la maro şi se prezintă sub formă de pulbere, care, în proporţie
de minimum 90%, trece printr-o sită cu ochiurile de 0,10 mm.
CAPITOLUL III
Procedeu de denaturare a zahărului alb în scopul
includerii în furaje combinate de substituire a laptelui
Art. 9. - Reţetele şi consumurile specifice recomandate
pentru denaturarea zahărului alb sunt prezentate în tabelul următor:
Nr. crt.
|
Componentul reţetei
|
U.M.
|
Zahăr alb denaturat în scopul
includerii în furaje combinate de substituire a laptelui
|
1
|
Zahăr alb
|
kg
|
100,0
|
2
|
Sare
|
kg
|
3,5
|
3
|
Amidon pregelificat
|
kg
|
25,0
|
Art. 10. - Consumurile specifice admisibile la denaturarea zahărului alb, conform reţetelor recomandate, în
scopul includerii în furaje combinate de substituire a laptelui sunt
următoarele:
Nr. crt.
|
Consumul specific conform reţetei
|
U.M.
|
Zahăr alb denaturat în scopul
includerii în furaje combinate de substituire
a laptelui
|
1
|
Zahăr alb
|
kg, max.
|
100,5000
|
2
|
Sare
|
kg, max.
|
3,5175
|
3
|
Amidon pregelificat
|
|
25,1250
|
TOTAL:
|
kg, max.
|
129,1425
|
Art. 11. - Pierderile maxime admise în procesul
tehnologic de denaturare a zahărului alb, conform reţetelor prezentate, în
scopul includerii în furaje combinate de substituire a laptelui sunt prezentate
în tabelul următor:
Indicatorul
|
U.M.
|
Zahăr alb denaturat în scopul
includerii în furaje combinate de substituire a laptelui
|
Pierderi admisibile
|
kg/100 kg produs finit, max.
|
0,5175
|
Art. 12. - Schema tehnologică de denaturare a zahărului
alb în scopul includerii în furaje combinate de substituire a laptelui este
prezentată în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentele norme
metodologice.
CAPITOLUL IV
Procedeu de
denaturare a zahărului alb în scopul utilizării la alimentaţia albinelor
Art. 13. - Reţetele şi consumurile specifice
recomandate pentru denaturarea zahărului alb în scopul utilizării la
alimentaţia albinelor sunt prezentate în tabelul următor:
Nr. crt.
|
Componentul reţetei
|
U.M.
|
Varianta I
|
Varianta II
|
Varianta III
|
1
|
Zahăr alb
|
kg
|
100,000
|
100,000
|
100,000
|
2
|
8-acetilzaharoză
|
kg
|
0,050
|
-
|
-
|
3
|
Praf de usturoi
|
kg
|
-
|
0,125
|
-
|
4
|
Praf de mangal vegetal
|
kg
|
-
|
0,050
|
-
|
5
|
Oxid feric
|
kg
|
-
|
-
|
0,250
|
Art. 14. - Consumurile
specifice admisibile la denaturarea zahărului alb, conform reţetelor
recomandate, în scopul utilizării la alimentaţia albinelor sunt următoarele:
Nr. crt.
|
Componentul reţetei
|
U.M.
|
Varianta I
|
Varianta II
|
Varianta III
|
1
|
Zahăr alb
|
kg, max.
|
100,5000
|
100,5000
|
100,5000
|
2
|
8-acetilzaharoză
|
kg, max.
|
0,0502
|
-
|
-
|
3
|
Praf de usturoi
|
kg, max.
|
-
|
0,1256
|
-
|
4
|
Praf de mangal vegetal
|
kg, max.
|
-
|
0,0502
|
-
|
5
|
Oxid feric
|
kg, max.
|
-
|
-
|
0,2512
|
TOTAL:
|
kg, max.
|
100,5502
|
100,6758
|
100,7512
|
Art. 15. - Pierderile maxime admise în procesul tehnologic de denaturare a zahărului alb, conform
reţetelor recomandate, în scopul utilizării la alimentaţia albinelor sunt
prezentate în tabelul următor:
Componentul reţetei
|
U.M.
|
Varianta I
|
Varianta II
|
Varianta III
|
Pierderi admisibile
|
kg/100 kg produs finit, max.
|
0,5002
|
0,5008
|
0,5012
|
Art. 16. - Schema tehnologică de denaturare a zahărului
alb în scopul utilizării la alimentaţia albinelor este prezentată în anexa nr.
3, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.
CAPITOLUL V
Procedeu de denaturare a zahărului alb în scopul
utilizării la însilozarea furajului verde
Art. 17. - Reţetele şi consumurile specifice
recomandate în procedeul de denaturare a zahărului alb în scopul utilizării la
însilozarea furajului verde sunt prezentate în tabelul următor:
Nr. crt.
|
Componentul reţetei
|
U.M.
|
Varianta
I
|
Varianta II
|
Varianta III
|
Varianta IV
|
Varianta V
|
1
|
Zahăr alb
|
kg
|
100,000
|
100,000
|
100,000
|
100,000
|
100,000
|
2
|
Făină de peşte
|
kg
|
2,500
|
-
|
-
|
-
|
-
|
3
|
Amidon de cartofi pregelificat sau extrudat
|
kg
|
1,000
|
3,500
|
|
2,000
|
|
4
|
Calcar
|
kg
|
-
|
-
|
4,000
|
-
|
1,900
|
5
|
Făină de schinduf
|
kg
|
-
|
-
|
1,000
|
1,000
|
-
|
6
|
Sare
|
kg
|
-
|
-
|
-
|
-
|
25,000
|
7
|
Colorant alimentar „Patent blue V" (CEE nr. E. 131)
|
kg
|
|
|
|
|
0,01-0,03
|
Art. 18. - Consumurile specifice admisibile la
denaturarea zahărului alb, conform reţetelor recomandate, în scopul utilizării
la însilozarea furajului verde sunt următoarele:
Nr. crt.
|
Componentul reţetei
|
U.M.
|
Varianta
I
|
Varianta II
|
Varianta III
|
Varianta IV
|
Varianta V
|
1
|
Zahăr alb
|
kg, max.
|
100,5000
|
100,5000
|
100,5000
|
100,5000
|
100,5000
|
2
|
Făină de peşte
|
kg, max.
|
2,5125
|
-
|
-
|
-
|
-
|
3
|
Amidon pregelificat
|
kg, max.
|
1,0050
|
3,5175
|
-
|
2,0100
|
-
|
4
|
Calcar
|
kg, max.
|
-
|
-
|
4,0200
|
-
|
1,9095
|
5
|
Făină de schinduf
|
kg, max.
|
-
|
-
|
1,0050
|
1,0050
|
-
|
6
|
Sare
|
kg, max.
|
-
|
-
|
-
|
-
|
25,1250
|
7
|
Colorant alimentar „Patent blue V" (CEE nr. E. 131)
|
kg, max.
|
|
|
|
|
0,0101 - 0,0302
|
TOTAL:
|
|
104,0175
|
104,0175
|
105,5250
|
103,5150
|
127,5446 - 127,5647
|
Art. 19. - Pierderile maxime admise în procesul
tehnologic de denaturare a zahărului alb, conform
reţetelor recomandate, în scopul utilizării la însilozarea furajului verde sunt
prezentate în tabelul următor:
Component reţetă
|
U.M.
|
Varianta
I
|
Varianta II
|
Varianta III
|
Varianta IV
|
Varianta V
|
Pierderi admisibile
|
kg/100kg produs finit, max.
|
0,5175
|
0,5175
|
0,5250
|
0,5150
|
0,6547
|
Art. 20. - Schema tehnologică de denaturare a zahărului
alb în scopul utilizării la
însilozarea furajului verde este prezentată în anexa nr. 4, care
face parte integrantă din prezentele norme metodologice.
CAPITOLUL VI
Condiţii de eligibilitate pentru autorizarea
fabricilor de zahăr în
vederea desfăşurării activităţii de denaturare a zahărului alb
Art. 21. - Fabricile de zahăr care desfăşoară
activitatea de denaturare a zahărului alb în vederea utilizării în hrana
animalelor trebuie să depună cerere în vederea eliberării autorizaţiei.
Art. 22. - Cererea se depune la Ministerul Agriculturii
şi Dezvoltării Rurale, Direcţia generală implementare politici agricole, iar
eliberarea autorizaţiei se face numai după verificarea îndeplinirii cumulative
a condiţiilor de eligibilitate.
Art. 23. - Secţia de denaturare a zahărului alb care
funcţionează în cadrul fabricii de zahăr este o unitate cu gestiune
independentă, condusă şi exploatată de personal independent de conducerea
fabricii de zahăr.
Art. 24. - (1) Secţia de denaturare a zahărului alb
trebuie să fie prevăzută cu drum de acces şi evacuare menţinut în stare bună de
exploatare, pe care se face aprovizionarea cu zahăr alb pentru denaturare şi cu
ingredientele impuse de reţetă, aprovizionarea cu ambalaje pentru zahărul
denaturat, accesul personalului şi al beneficiarilor, livrarea produsului
finit, zahăr avariat, evacuarea deşeurilor de ambalaje şi accesul şi evacuarea
uşoare şi rapide în caz de situaţii de urgenţă.
(2) Secţia de denaturare a zahărului alb trebuie să
dispună de magazie pentru depozitarea zahărului alb care urmează să fie
denaturat într-o zi în secţia respectivă, magazie pentru ingredientele de
denaturare, hală de denaturare a zahărului alb, depozit de ambalaje pentru zahărul
denaturat, depozit de produs finit, zahăr denaturat produs într-o zi de
activitate şi ambalat în saci, spaţii sanitare şi sociale pentru personalul
care denaturează zahărul, formate din vestiar, grup social cu apă caldă-rece şi
loc de odihnă şi servirea mesei, birou pentru şeful secţiei şi păstrarea
actelor de gestiune şi incintă pentru depozitarea deşeurilor de ambalaje
rezultate în ziua respectivă la lucru.
(3) Secţia de denaturare a zahărului alb trebuie să
aibă acces la următoarele utilităţi: alimentarea cu apă potabilă, alimentarea
cu apă de incendiu de la inelul de incendiu al fabricii de zahăr, evacuarea
apelor uzate la reţeaua de canalizare a fabricii de zahăr, alimentarea cu
energie electrică, asigurarea iluminării exterioare a clădirii şi căilor de
acces pe timpul nopţii, alimentarea cu energie termică pentru încălzire şi
acces pentru personalul de întreţinere şi de reparaţii al fabricii de zahăr.
(4) Secţia de denaturare a zahărului alb trebuie să
fie protejată cu gard propriu, care să limiteze şi să ţină mai bine sub control
tentativele de pătrundere în zonă ale persoanelor neautorizate şi să permită un
control mai bun al accesului şi livrării zahărului denaturat.
Art. 25. - (1) Denaturarea zahărului alb se face prin
amestecarea până la omogenizare a zahărului alb cu adaosurile, conform
reţetelor recomandate.
(2) Dozarea componentelor se face prin cântărire,
conform normelor de consum specific, iar ambalarea produsului finit se face în
saci, de preferat saci din hârtie multistrat cu masa netă de 20 kg.
(3) Procesul tehnologic se desfăşoară la temperatura
mediului ambiant, urmărindu-se evitarea umezirii materiilor care se amestecă
pentru a asigura uniformitatea şi omogenitatea amestecului obţinut. In procesul
tehnologic nu se foloseşte apă şi nici agent termic.
Art. 26. - (1) La sosirea materiei prime şi a
ingredientelor de denaturare a zahărului alb la secţia de denaturare se
verifică documentele de însoţire a mărfii, urmărindu-se cantitatea de produs
recepţionată, termenele de valabilitate, certificatele de conformitate,
buletinul de analiză pentru zahărul alb.
(2) Zahărul alb pentru denaturare se aprovizionează în
loturi de maximum 20 tone.
(3) Nu se aprovizionează cu alt lot de zahăr alb decât
după ce s-a livrat lotul anterior de zahăr denaturat.
Art. 27. - (1) Depozitarea se face în spaţii bine
delimitate, în ambalajele originale, care sunt saci atât pentru zahăr, cât şi
pentru celelalte ingrediente.
(2) Sacii cu materia primă şi ingredientele de
denaturare se păstrează pe grătare sau pe paleţi, evitându-se contactul cu
pardoseala, şi pe rafturi special amenajate.
(3) Pe perioada depozitării trebuie urmărit ca în
incintele de păstrare a materiei prime, ingredientelor şi ambalajelor să se
menţină un microclimat uscat, răcoros, ferit de umezeală şi de accesul
dăunătorilor.
(4) Spaţiile de depozitare trebuie menţinute curate,
să nu prezinte găuri în pereţi sau în pardoseală, ferestre sparte, risc de
infiltrare a apei sau risc de igrasie.
(5) In spaţiile de depozitare nu se admite montarea
capcanelor cu otrăvuri pentru dăunători, folosindu-se metode profilactice de
combatere lipsite de pericol, care, în cazul aplicării corecte, sunt foarte
eficace şi fac să nu mai fie necesară combaterea propriu-zisă.
(6) Măsurile profilactice care au ca scop evitarea
infestării cu rozătoare urmăresc împiedicarea pătrunderii rozătoarelor în
secţie şi depozite prin ziduri netede, orificii etanşeizate, uşi capitonate cu
tablă, pereţi lipsiţi la exterior de vegetaţie agăţătoare, înlăturarea
posibilităţilor de hrănire prin curăţenia încăperilor (a halei de denaturare, a
depozitelor, a vestiarelor, a sălii de servire a mesei etc), îndepărtarea
resturilor de alimente, depozitarea gunoaielor numai în recipiente bine
închise, evacuarea zilnică a gunoaielor din spaţiile de denaturare a zahărului,
protejarea surselor de apă, înlăturarea rozătoarelor din adăposturi,
îndepărtarea deşeurilor de ambalaje, protejarea depozitelor, eliminarea
oricăror materiale care pot constitui adăpost pentru rozătoare şi igienizarea
vecinătăţilor pentru distrugerea cuiburilor.
Art. 28. - (1) Dozarea materiei prime şi a
ingredientelor de denaturare se face prin cântărire şi cât mai exact, deoarece
Regulamentul Comisiei (CEE) nr.100/72 din 14 ianuarie 1972 impune o dozare cât
mai precisă a zahărului alb şi a ingredientelor, admiţând anumite valori de
toleranţe în cazul în care la verificări la nivel oficial se constată o
diferenţă între rezultatul verificării şi conţinutul minim specificat pentru
substanţele ce alcătuiesc sortimentele de zahăr denaturat produse (conform pct.
1 „Condiţii generale", lit. a, b şi c din anexă), şi anume: pentru proteină pură două unităţi, pentru
conţinut total de grăsimi 10% din conţinutul minim specificat, pentru
conţinutul de apă, calciu şi carbonat de calciu, o unitate.
(2) Introducerea zahărului alb în cuva turbinei de
drajat trebuie să se facă în „fir continuu", odată cu introducerea
celorlalte ingrediente, pentru a se realiza încă din prima fază a procesului o
omogenizare avansată.
Art. 29. - (1) Omogenizarea amestecului de zahăr alb cu
ingrediente de denaturare se face într-o turbină de drajat (tip betonieră),
acţionată cu motor electric, cu două viteze de rotaţie.
(2) Incărcarea zahărului şi a ingredientelor se face la
turaţia mică a turbinei de drajat, iar omogenizarea propriu-zisă se face la
turaţia mare, parametrii la care se realizează omogenizarea fiind controlaţi şi
menţinuţi constanţi pentru a se asigura uniformitatea structurii produsului
rezultat.
(3) Parametrii la care se realizează
omogenizarea se stabilesc pentru fiecare produs şi vor fi menţionaţi în
standardul de firmă, documentul pe baza căruia va fi produs fiecare sortiment
de zahăr denaturat.
Art. 30. - (1) Ambalarea zahărului denaturat se face în
saci din hârtie cu masa netă de 20 kg cu „cod de bare" şi etichetaţi cu
elementele de identificare a produsului şi a furnizorului, conform legislaţiei
în vigoare.
(2) Etichetele conţin cel puţin următoarele elemente:
Denumirea produsului..........................................................................................................
|
Numărul standardului de
firmă..............................................................................................
|
Destinaţia
produsului............................................................................................................
|
Masa netă: 20 kg
|
Termen de
valabilitate..........................................................................................................
|
Conţine: zahăr alb, conform...........................................................................................,
conform.......................................,
conform.......................................
|
Condiţii de păstrare: a se păstra la loc răcoros, lipsit de
umiditate şi căldură, ferit de razele solare
|
Ase utiliza: conform recomandării medicului veterinar
|
ESTE INTERZIS CONSUMULUI UMAN
|
Art. 31. - (1) Produsul ambalat şi etichetat se
păstrează într-o magazie special amenajată, închisă, la loc răcoros, lipsit de
umiditate şi căldură, ferit de razele solare, pe loturi, atât până la livrare,
cât şi la utilizator - până la consum, şi în ambalaje originale, pe paleţi sau
pe rafturi special amenajate.
(2) Livrarea produsului în
ambalaje de desfacere se realizează paletizat, conform normelor actuale de
paletizare a mărfurilor.
Art. 32. - (1) Fiecare secţie de denaturare a zahărului
alb trebuie ca, pe baza propriilor experimentări, să îşi definitiveze
tehnologia de denaturare şi să emită propriul standard de firmă.
(2) Instalaţia de denaturare trebuie astfel proiectată
încât să asigure măsurile care se impun de protecţia muncii şi de prevenire a
incendiilor.
(3) Secţia trebuie dotată cu aparatură de laborator ce
include termobalanţă cu infraroşu cu imprimantă pentru determinarea umidităţii
zahărului alb şi a materiilor care se amestecă pentru denaturare, umidometru
pentru verificarea umezelii relative a aerului din depozite şi din hala de
denaturare şi ceas de laborator pentru verificarea
duratei de omogenizare.
(4) Raportul de producţie se întocmeşte pentru fiecare
lot de 20 tone zahăr alb denaturat.
(5) La fiecare lot se vor verifica prin analize de
laborator efectuate de un laborator neutru acreditat la o probă medie, după
caz, parametrii de compoziţie a zahărului denaturat: conţinutul de proteină
pură, conţinutul total de grăsimi, umiditatea, conţinutul de carbonat de calciu
şi conţinutul de calciu.
(6) Buletinele de laborator se vor arhiva de către
şeful secţiei de denaturare şi se vor păstra conform normativelor legale în
vigoare.
(7) Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi
Dezvoltării Rurale verifică permanent modul de îndeplinire a condiţiilor de
eligibilitate care au permis autorizarea fabricilor pentru desfăşurarea
activităţii de denaturare a zahărului alb.
(8) Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate
atrage suspendarea sau, după caz, retragerea autorizării fabricii în cauză.
ANEXA Nr. 1*) la normele metodologice
Schema tehnologică de denaturare a zahărului alb pentru furajarea vitelor

*) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.
ANEXA Nr. 2*) la normele metodologice
Schema tehnologică de denaturare a zahărului alb în
scopul includerii în furaje combinate de substituire a laptelui

*) Anexa nr. 2 este reprodusă
în facsimil.
ANEXA Nr. 3*) la normele metodologice
Schema tehnologică de denaturare a zahărului alb în
scopul utilizării la alimentaţia albinelor

*) Anexa nr. 3 este reprodusă în facsimil.
ANEXA Nr. 4*) la normele metodologice
Schema tehnologică de
denaturare a zahărului alb în scopul utilizării la însilozarea furajului verde

*) Anexa nr. 4 este reprodusă în facsimil.