Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 2069 din 26 noiembrie 2010

pentru modificarea si completarea anexei la Ordinul ministrului mediului si dezvoltarii durabile nr. 1.897/2007 pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera pentru perioada 2008-2012

ACT EMIS DE:                MINISTERUL MEDIULUI SI PADURILOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 872 din 28 decembrie 2010



In temeiul art. 6 alin. (3) din Hotarârea Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, cu modificarile si completarile ulterioare, si al art. 15 alin. (4) din Hotarârea Guvernului nr. 1.635/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Mediului si Padurilor, cu modificarile si completarile ulterioare,

ministrul mediului si padurilor emite urmatorul ordin:

Art. I. -Anexa la Ordinul ministrului mediului si dezvoltarii durabile nr. 1.897/2007 pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera pentru perioada 2008-2012, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 842 din 8 decembrie 2007, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Art. 2. - Categoriile de activitati/instalatii care se supun prevederilor prezentei proceduri sunt cele în care se desfasoara una sau mai multe dintre activitatile prevazute în anexa nr. 1."

2. Articolul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Art. 3. - (1) Autorizatia privind emisiile de gaze cu efect de sera se emite pentru toata instalatia sau pentru o parte a acesteia si poate acoperi una sau mai multe instalatii situate pe acelasi amplasament si care sunt operate sau controlate de catre acelasi operator, daca operatorul îndeplineste cerintele legale privind monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera prevazute în Decizia CE nr. 2007/589 din 18 iulie 2007 de stabilire a unor orientari privind monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera în conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European si a Consiliului, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Operatorii care formeaza un grup comun al instalatiilor, conform prevederilor Hotarârii Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, cu modificarile si completarile ulterioare, se supun individual procedurii de emitere a autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera si cerintelor privind monitorizarea si raportarea emisiilor.

(3) Instalatia în care se desfasoara una sau mai multe dintre activitatile prevazute în anexa nr. 1, care a obtinut autorizatia privind emisiile de gaze cu efect de sera pâna la data de 30 iunie 2011, nu este considerata instalatie nou-intrata în schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera în perioada 2013-2020.

(4) Pentru a solicita si obtine autorizatia privind emisiile de gaze cu efect de sera pâna la data de 30 iunie 2011, operatorul care detine o instalatie prevazuta la alin. (3) trebuie sa îndeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

a) a obtinut autorizatia de mediu si autorizatia integrata de mediu, emise în conditiile legii;

b) în instalatie se desfasoara una sau mai multe din activitatile prevazute în anexa nr. 1;

c) îndeplineste cerintele legale pentru a solicita si a obtine autorizatia privind emisiile de gaze cu efect de sera."

3. La articolul 4, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Art. 4. - (1) Competenta pentru emiterea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera revine autoritatilor pentru protectia mediului, dupa cum urmeaza:

a) agentiilor regionale pentru protectia mediului, pentru activitatile/instalatiile aflate sub incidenta prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 152/2005 privind prevenirea si controlul integrat al poluarii, cu modificarile si completarile ulterioare;

b) agentiilor judetene pentru protectia mediului, pentru activitatile care nu se afla sub incidenta prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 152/2005, cu modificarile si completarile ulterioare."

4. La articolul 5, alineatele (1) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

„Art. 5. - (1) Cuantumul tarifelor pentru emiterea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera este prevazut în anexa nr. 7 si se actualizeaza periodic, prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale pentru protectia mediului.

(3) Tarifele pentru evaluarea si aprobarea propunerilor de planuri de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera se achita anual în contul afisat pe pagina de internet a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului."

5. Articolul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Art. 7. - (1) Pentru emiterea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera, operatorul depune la agentia judeteana pentru protectia mediului urmatoarele:

a) solicitare pentru emiterea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera, întocmita conform modelului prevazut în anexa nr. 2;

b) documentatie pentru emiterea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera, întocmita conform modelului prevazut în anexa nr. 3;

c) rezumat netehnic, întocmit conform modelului prevazut în anexa nr. 4;

d) dovada privind plata tarifului corespunzator etapei din procedura de emitere a autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera.

(2) Propunerea de plan de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera se întocmeste anual de catre operator, conform prevederilor Deciziei CE nr. 2007/589, cu modificarile si completarile ulterioare, publicata pe pagina de internet a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, www.anpm.ro"

6. La articolul 8, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(4) Pâna la data de 1 septembrie a fiecarui an din perioada 2011-2012, operatorii au obligatia de a depune la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului propunerile de planuri de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera întocmite pentru anul urmator, în 3 exemplare pe suport hârtie, stampilate si semnate pe fiecare pagina de reprezentantul legai al societatii, si un exemplar în format electronic, însotite de dovada platii tarifului corespunzator."

7. Articolul 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Art. 9. - (1) In termen de 5 zile lucratoare de la primirea documentelor prevazute la art. 7 alin. (1), agentiile judetene pentru protectia mediului efectueaza:

a) analiza documentelor depuse de operatori pentru activitatile/instalatiile ce intra în sfera lor de competenta, conform prevederilor art. 4 alin. (1);

b) respingerea solicitarilor pentru emiterea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera care sunt însotite de documente incomplete sau incorect întocmite;

c) transmiterea catre agentiile regionale pentru protectia mediului a solicitarilor si a documentelor însotitoare prevazute la art. 7 alin. (1), pentru activitatile/instalatiile care intra în sfera de competenta a autoritatii regionale pentru protectia mediului, conform prevederilor art. 4 alin. (1).

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. b), operatorii au obligatia de a completa si/sau a întocmi corect documentatia în termenul comunicat de agentia pentru protectia mediului."

8. Articolul 10, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Art. 10. - (1) In termen de 10 zile lucratoare de la primirea documentelor prevazute la art. 9 alin. (1) lit. c), agentiile regionale pentru protectia mediului efectueaza:

a) analiza documentelor depuse de operatori pentru activitatile/instalatiile ce intra în sfera lor de competenta, conform prevederilor art. 4 alin. (1);

b) respingerea solicitarilor pentru emiterea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera care sunt însotite de documente incomplete sau incorect întocmite.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. b), operatorii au obligatia de a completa si/sau de a întocmi corect documentatia, în termenul comunicat de agentia regionala pentru protectia mediului."

9. La articolul 11, alineatele (1) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

„Art. 11. - (1) In termen de 90 de zile lucratoare de la primirea propunerilor de planuri prevazute la art. 7 alin. 2, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului realizeaza verificarea acestora, în vederea aprobarii.

(3) Propunerile de planuri de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera pentru anul urmator se aproba de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si se transmit autoritatilor teritoriale pentru protectia mediului, pâna cel târziu la data de 15 decembrie a fiecarui an din perioada 2011-2012."

10. La articolul 12, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Art. 12. - (1) In termen de 5 zile lucratoare de la primirea planului de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera aprobat de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, autoritatea competenta pentru protectia mediului emite autorizatia privind emisiile de gaze cu efect de sera."

11. Articolul 15 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Art. 15. - Operatorul are obligatia sa solicite revizuirea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera si a planului de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera aprobat de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, în urmatoarele situatii:

a) la schimbarea operatorului si a denumirii instalatiei;

b) când intervin modificari cu privire la natura, regimul de functionare sau la capacitatea instalatiei care necesita modificarea planului de monitorizare;

c) când intervin modificari ale metodologiei de monitorizare determinate de modificari în accesibilitatea datelor care permit o mai mare acuratete, începerea unei emisii de gaze cu efect de sera care nu a existat în momentul emiterii autorizatiei, identificarea unor erori în metodologia de monitorizare, modificarea cerintelor legale aplicabile privind monitorizarea si raportarea emisiilor, precum si la solicitarea autoritatii competente pentru protectia mediului;

d) la recomandarea verificatorului raportului de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de sera întocmit de operator."

12. La articolul 16, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

„Art. 16. - (1) Autoritatea competenta pentru emiterea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera revizuieste autorizatia, la solicitarea operatorului, în baza unei notificari în scris a acestuia care contine motivele pentru care se solicita revizuirea.

(2) Revizuirea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera se face potrivit prevederilor cap. II."

13. La articolul 16, alineatele (3) si (4) se abroga.

14. Articolul 17 se modificasi va avea urmatorul cuprins:

„Art. 17. - (1) Autorizatia privind emisiile de gaze cu efect de sera se suspenda pentru nerespectarea prevederilor acesteia, dupa o somatie prealabila, cu termen, care se mentine pâna la eliminarea cauzelor suspendarii, dar nu mai mult de 45 de zile."

(2) Daca nu au fost eliminate cauzele suspendarii, autoritatea competenta pentru protectia mediului dispune, dupa expirarea termenului de suspendare, anularea si retragerea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera, precum si încetarea activitatii.

(3) Dispozitia de suspendare si anulare a autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera, precum si cea de încetare a activitatii sunt executorii."

15. Anexele nr. 1-7 la procedura se modifica si se înlocuiesc cu anexele nr. 1-7, care fac parte integranta din prezentul ordin.

Art. II. - Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul mediului si padurilor,

Cristian Apostol,

secretar de stat

ANEXA Nr. 1

(Anexa nr. 1 la procedura)

CATEGORII DE ACTIVITATI - INSTALATII

1. Instalatiile sau parti ale instalatiilor folosite pentru cercetare-dezvoltare si testare de noi produse si procese nu intra sub incidenta procedurii.

2. Valorile limitelor mentionate mai jos se refera, în general, la capacitati de productie sau randamente. In cazul în care un operator desfasoara mai multe activitati prevazute la acelasi subsector, în aceeasi instalatie sau pe acelasi amplasament, capacitatile acestor activitati se însumeaza.

3. La calcularea puterii termice nominale totale a unei instalatii pentru a se decide cu privire la includerea acesteia sub schema de comercializare, puterea termica nominala a tuturor unitatilor tehnice care fac parte din aceasta si în care se ard combustibilii în cadrul instalatiei respective se însumeaza.

Activitati-instalatii

Emisii de gaze cu efect de sera

Arderea combustibililor în instalatii cu putere termica nominala totala de peste 20 MW (cu exceptia instalatiilor pentru incinerarea deseurilor periculoase sau municipale)

Dioxid de carbon

Rafinarea uleiurilor minerale

Dioxid de carbon

Producerea cocsului

Dioxid de carbon

Prajirea sau sinterizarea, inclusiv peletizarea minereurilor metalice (inclusiv a minereurilor sulfidice)

Dioxid de carbon

Producerea fontei sau otelului (topire primara sau secundara) inclusiv instalatii pentru turnare continua, cu o capacitate de productie mai mare de 2,5 tone pe ora

Dioxid de carbon

Producerea sau prelucrarea metalelor feroase (inclusiv fero-aliaje), atunci când sunt exploatate instalatii de ardere cu o putere termica nominala totala de peste 20 MW. Prelucrarea include, printre altele, laminoare, reîncalzitoare, cuptoare de recoacere, forje, topitorii, acoperire si decapare.

Dioxid de carbon

Producerea de aluminiu primar

Dioxid de carbon si perfluorocarburi

Producerea de aluminiu secundar, atunci când sunt exploatate instalatii de ardere cu o putere termica nominala totala de peste 20 MW

Dioxid de carbon

Producerea sau prelucrarea metalelor neferoase, inclusiv producerea aliajelor, rafinare, topire-turnare etc, atunci când sunt exploatate instalatii de ardere cu o putere termica nominala totala (incluzând combustibilii folositi ca agenti de reducere) de peste 20 MW

Dioxid de carbon

Producerea clincherului de ciment în cuptoare rotative cu o capacitate de productie de peste 500 de tone pe zi sau în alte cuptoare cu o capacitate de productie de peste 50 tone pe zi

Dioxid de carbon

Producerea de var sau calcinarea dolomitei sau a magnezitei în cuptoare rotative sau în alte cuptoare cu o capacitate de productie de peste 50 tone pe zi

Dioxid de carbon

Fabricarea sticlei, inclusiv a fibrei de sticla, cu o capacitate de topire de peste 20 tone pe zi

Dioxid de carbon

Fabricarea prin ardere de produse ceramice, în special de tigle, caramizi, caramizi refractare, placi ceramice, gresie ceramica sau portelan, cu o capacitate de productie de peste 75 tone pe zi

Dioxid de carbon

Fabricarea de material izolant din vata minerala folosind sticla, roca sau zgura, cu o capacitate de topire de peste 20 tone pe zi

Dioxid de carbon

Uscarea sau calcinarea gipsului sau fabricarea placilor din ipsos si a altor produse din gips, atunci când sunt exploatate instalatii de ardere cu o putere termica nominala totala de peste 20 MW

Dioxid de carbon

Producerea de celuloza din lemn sau alte materiale fibroase

Dioxid de carbon

Producerea de hârtie sau carton, având o capacitate de productie mai mare de 20 tone pe zi

Dioxid de carbon

Producerea de negru de fum, implicând carbonizarea unor substante organice precum uleiurile, gudronul, reziduurile de cracare si de distilare, atunci când sunt exploatate instalatii de ardere cu o putere termica nominala totala de peste 20 MW

Dioxid de carbon

Producerea acidului azotic

Dioxid de carbon si oxid de azot

Producerea acidului adipic

Dioxid de carbon si oxid de azot

Producerea acidului glioxalic si glioxilic

Dioxid de carbon si oxid de azot

Producerea amoniacului

Dioxid de carbon

Activitati-instalatii

Emisii de gaze cu efect de sera

Producerea substantelor chimice organice vrac prin cracare, reformare, oxidare completa sau partiala sau prin procese similare, cu o capacitate de productie care depaseste 100 tone pe zi

Dioxid de carbon

Producerea de hidrogen (H2) si de gaze de sinteza prin reformare sau oxidare partiala, cu o capacitate de productie care depaseste 25 tone pe zi

Dioxid de carbon

Producerea de soda calcinata (Na2C03) si de bicarbonat de sodiu (NaHC03)

Dioxid de carbon

Captarea gazelor cu efect de sera de la instalatiile care intra în sfera de aplicare a prezentei directive în vederea transportului si stocarii geologice într-un sit de stocare autorizat în temeiul Directivei 2009/31/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind stocarea geologica a dioxidului de carbon si de modificare a Directivei 85/337/CEE a Consiliului, precum si a Directivelor 2000/60/CE, 2001/80/CE, 2004/35/CE, 2006/12/CE, 2008/1/CE si a Regulamentului (CE) nr. 1.013/2006 ale Parlamentului European si ale Consiliului

Dioxid de carbon

Transportarea gazelor cu efect de sera prin intermediul conductelor în vederea stocarii geologice într-un sit de stocare autorizat în temeiul Directivei 2009/31/CE

Dioxid de carbon

Stocarea geologica a gazelor cu efect de sera într-un sit de stocare în temeiul Directivei 2009/31/CE

Dioxid de carbon

ANEXA Nr. 2

(Anexa nr. 2 la procedura)

Nr. de înregistrare la operator:

Data:

Nr. de înregistrare Agentia pentru Protectia Mediului a Judetului

(dupa caz)..................................

Data:

Nr. de înregistrare la Agentia Regionala pentru Protectia

Mediului (dupa caz).....................

Data:

SOLICITARE

pentru emiterea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera

A.1. Date de identificare

A.1.1. Date de identificare a operatorului

Numele operatorului

Forma de organizare a societatii

Nr. de înregistrare în registrul comertului

Cod unic înregistrare

Cont bancar

Banca

Adresa sediului social

Strada si numarul

Localitatea

Judetul

Codul postal

A.1.2. Date de identificare a instalatiei/instalatiilor si a amplasamentului

Numele instalatiei/instalatiilor

Codul de identificare al instalatiei din Registrul national al emisiilor de gaze cu efect de sera

Punct de lucru

Adresa amplasamentului

Strada si numarul

Codul postal

Localitatea

Judetul

A.1.3. Date privind situatia autorizarii din punctul de vedere al protectiei mediului si a alocarii certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera

Situatia autorizarii din punctul de vedere al protectiei mediului

Tipul autorizatiei

Nr. autorizatie

Data emiterii

Emitentul

Situatia alocarii certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera

Alocare initiala

Din rezerva pentru instalatii nou-intrate**

DA*/NU

DA***/NU

* Daca „DA", operatorul anexeaza, în copie, ultima versiune a informatiilor transmise catre autoritatea competenta pentru protectia mediului în vederea alocarii initiale, conform Hotarârii Guvernului nr. 60/2008 pentru aprobarea Planului national de alocare privind certificatele de emisii de gaze cu efect de sera pentru perioadele 2007 si 2008-2012.

** Numai în cazul alocarii din rezerva pentru instalatiile nou-intrate în schema în perioada 2008-2010.

*** Daca „DA", operatorul anexeaza, în copie, solicitarea privind alocarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera din rezerva pentru instalatiile nou-intrate.

A.2. Contacte autorizate

A.2.1. Reprezentantul legal al societatii

Numele si prenumele

Pozitia în cadrul societatii

Adresa sediului social

Strada si numarul

Localitatea

Judetul

Codul postal

Contact

Telefon

Fax

E-mail

A.2.2. Persoana de contact pentru solicitarea de emitere a autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera

Numele si prenumele

Pozitia în cadrul societatii

Adresa locului de munca

Strada si numarul

Localitatea

Judetul

Codul postal

Contact

Telefon

Fax

E-mail

A.2.3. Persoana de contact pentru aspecte tehnice si operationale privind instalatia

Numele si prenumele

Pozitia în cadrul societatii

Adresa locului de munca

Strada si numarul

Localitatea

Judetul

Codul postal

Contact

Telefon

Fax

E-mail

A.3. Formularea solicitarii si declaratia de conformitate

In numele societatii mai sus mentionate, solicitam prin prezenta emiterea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera conform prevederilor Hotarârii Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, cu modificarile si completarile ulterioare.

Operatorul instalatiei îsi asuma raspunderea pentru corectitudinea si completitudinea datelor si informatiilor furnizate în documentele pe care le depune la autoritatea competenta pentru protectia mediului, în vederea analizarii si demararii procedurii de emitere a autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera.

Numele si prenumele reprezentantului legal

.....................................................

Functia

.....................................................

Semnatura si stampila

.....................................................

ANEXA Nr. 3

(Anexa nr. 3 la procedura)

DOCUMENTATIE

pentru emiterea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera

A.4. Date tehnice despre amplasamentul si instalatia/instalatiile pentru care se solicita autorizatia

A.4.1. Scurta descriere a amplasamentului si a instalatiei/instalatiilor

Furnizati o scurta descriere a amplasamentului, instalatiei/instalatiilor si a oricaror activitati direct asociate cu aceasta/acestea, localizarea acestora pe amplasament.

Anexati un plan de situatie al instalatiei si schema fluxului tehnologic în care sa fie evidentiate sursele de emisii de gaze cu efect de sera.

A.4.2. Categoria activitatii si instalatiei*

Activitati în domeniul energetic

Producerea si prelucrarea metalelor feroase

Industria mineralelor

Alte activitati

* Se marcheaza cu „v" categoria care corespunde instalatiei prezentate.

A.4.3. Date tehnice despre fiecare activitate identificata din anexa nr. 2*

Tipul de instalatie

Tehnologia

Capacitatea

U.M.

Punct de descarcare a emisiilor (descriere)

Punct de descarcare a emisiilor (referinta**)

Instalatie de ardere

Boiler

60

MW

Cos principal 1

A1

* Conform anexei nr. 2 la ordin.

** Se stabileste de catre operator si se precizeaza în anexele reprezentând planul de situatie si/sau schema fluxului tehnologic.

A.4.4. Date tehnice despre fiecare activitate direct asociata cu activitatile din anexa nr. 2

Tipul de instalatie

Tehnologia

Capacitatea

U.M.

A.4.5. Combustibili/Materii prime si materiale auxiliare a caror utilizare genereaza emisii de CO2

Tipul combustibilului/materiei prime/materialului

Procesul care genereaza emisii de CO2

A.5. Monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera*

Masurile planificate si metodologia pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera sunt prezentate de catre operator în propunerea de plan de masuri privind monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera, care trebuie sa respecte prevederile Deciziei 2007/589/CE a Comisiei din 18 iulie 2007 de stabilire a unor orientari privind monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera în conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European si a Consiliului, cu modificarile si completarile ulterioare, publicata pe pagina de internet a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.

* Din categoria gazelor cu efect de sera, pâna la data de 31 decembrie 2012 se monitorizeaza si se raporteaza doar emisiile de CO2.

Declaratie de angajare a raspunderii operatorului

Prin prezenta, operatorul instalatiei se angajeaza sa întocmeasca propunerea de plan de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera, cu respectarea prevederilor Deciziei 2007/589/CE, cu modificarile si completarile ulterioare, si sa-l înainteze Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului pâna cel târziu la data de 1 septembrie a fiecarui an calendaristic din perioada 2011-2012, în vederea verificarii si aprobarii.

In numele societatii pe care o reprezint, declar pe propria raspundere ca am luat cunostinta de faptul ca activitatea societatii nu poate fi autorizata fara depunerea la termenul stabilit de legislatia specifica a propunerii privind planul de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera întocmit conform prevederilor Deciziei 2007/589/CE, cu modificarile si completarile ulterioare, si ca acest fapt duce la încetarea activitatii instalatiei care emite gaze cu efect de sera, conform prevederilor Hotarârii Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, cu modificarile si completarile ulterioare.

De asemenea, declar pe propria raspundere ca am luat cunostinta de obligatia care revine societatii pentru a asigura corectitudinea datelor si informatiilor furnizate în documentele depuse la autoritatea pentru protectia mediului în vederea emiterii autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera, asa cum este prevazut în Hotarârea Guvernului nr. 780/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Numele si prenumele reprezentantului legal

.....................................................

Functia

.....................................................

Semnatura si stampila

.....................................................

ANEXA Nr. 4

(Anexa nr. 4 la procedura)

A.6. REZUMAT NETEHNIC

Operatorul furnizeaza un rezumat netehnic al informatiilor detaliate prezentate în sectiunea A.4 privind instalatiile si activitatile desfasurate pe amplasament, incluzând: tehnologiile, tipurile de combustibili, materiile prime utilizate, continutul de carbon din materiile prime utilizate, tipurile de produse obtinute în instalatie, capacitatile de productie, sursele de emisii de gaze cu efect de sera.

ANEXA nr. 5

(Anexa nr. 5 la procedura)

Aprobat

Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului

Avizat

Directorul Directiei schimbari climatice, dezvoltare durabila

Nr. de înregistrare la operator:

Data:

PLANUL DE MASURI

pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera

B.1. Date de identificare

B.1.1. Date despre solicitarea/autorizatia privind emisiile de gaze cu efect de sera

Numarul solicitarii pentru emiterea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera

Numarul autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera

*

Codul de identificare al instalatiei din Registrul national al emisiilor de gaze cu efect de sera

*

* La depunerea primei propuneri privind planul de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera se completeaza de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.

B.1.2. Date de identificare a operatorului

Numele operatorului

Adresa sediului social

B.1.3. Date de identificare a instalatiei si a amplasamentului *

Numele instalatiei/instalatiilor

Incadrarea instalatiei conform anexei nr. 1 la Hotarârea Guvernului nr. 780/2006, cu modificarile si completarile ulterioare (tipul de activitate)

Exemplu: Instalatie pentru fabricarea sticlei, inclusiv a fibrei de sticla, cu o capacitate de topire mai mare de 20 tone/zi

Punct de lucru

Adresa amplasamentului

Strada si numarul

Codul postal

Localitatea

Judetul

*Atasati documentatiei o schema de principiu a instalatiei în care sa fie evidentiate sursele de emisii de gaze cu efect de sera, punctele de evacuare a emisiilor, fluxul de combustibil/materie prima, amplasarea aparatelor de masurare a combustibililor/materiilor prime.

B.1.4. Date privind persoana de contact pentru informatii privind întocmirea planului de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera

Numele organizatiei (daca este un consultant)

Numele persoanei de contact*

Responsabilitatea/Pozitia în cadrul firmei

Date de contact

Nr. telefon

Nr. GSM

Nr. FAX

Adresa de e-mail

* Persoana responsabila pentru elaborarea propunerii privind planul de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera.

B.1.5. Valoarea anuala estimata a emisiilor de CO2 generate la nivelul instalatiei/instalatiilor*

Emisii

CO2 [kt]

Valoare anuala estimata

* Estimarea emisiilor de gaze cu efect de sera pentru anul urmator în vederea încadrarii pe tipuri de categorii de instalatii, conform Deciziei 2007/589/CE a Comisiei din 18 iulie 2007 de stabilire a unor orientari privind monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera în conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European si a Consiliului, cu modificari si completari (de exemplu: A, B si C) este realizata de catre operator, pe baza datelor disponibile.

B.2. Date privind instalatia

B.2.1. Date tehnice despre activitate

Nr. crt.

Categoria de activitate

(conform anexei nr. 1 la

Hotarârea Guvernului

nr. 780/2006, cu modificarile

si completarile ulterioare)

Nr. de referinta al punctului

de evacuare a emisiilor

(cosul, asa cum apare în

planul de situatie)

Scurta descriere a

punctului de evacuare a emisiilor

Sursa de emisii

(numele si numarul

de identificare)

Fluxul de combustibil/materie prima care se monitorizeaza

B.3. Date privind monitorizarea

B.3.1. Metoda propusa de operator pentru determinarea emisiilor anuale de gaze cu efect de sera

Metoda propusa de operator

Calculare*

Masurare*

* Se completeaza cu „V" sau „X" câmpul corespunzator metodei alese. Daca determinarea emisiilor anuale se face prin metoda bazata pe calcul, se completeaza sectiunea B.5. Daca determinarea emisiilor anuale se face prin metoda bazata pe masurare, se completeaza ambele sectiuni, B.5 si B.6, întrucât paralel cu determinarea emisiilor prin masurare, operatorul realizeaza un calcul al emisiilor anuale: a) asa cum se prevede în anexele II-XI la ghidurile de monitorizare si raportare a emisiilor de gaze cu efect de sera, aplicând nivelurile minime de abordare (nivelul 1); sau b) conform Ghidului IPCC 2006, de exemplu, metodele bazate pe alegerea nivelului 1.

B.4. Lista fluxurilor de combustibili si materii prime

Nr. crt.

Combustibil/Materie prima

Emisii aferente

combustibilului/materiei

prime (t C02/an)

Cota-parte din emisiile totale ale instalatiei (%)

Procentul cumulativ din emisia totala (%)

Categoria de emisii

(minora, majora,

de minimis)

B.5. Determinarea emisiilor prin metoda bazata pe calcul

B.5.1. Mijloace de masurare

Nr. crt.

Categoria de activitate

(conform anexei nr. 1 la Hotarârea

Guvernului nr. 780/2006, cu modificarile si completarile ulterioare)

Flux de

combustibil/

materie prima

Tipul de instrument de masura*

Specificatii tehnice

(gama de

masurare etc.)

Incertitudinea masurarii asociata aparatului de masura

[+/-%]

Localizarea

instrumentului

de masura

* Precizati aparatele/instrumentele de masura pe care le folositi pentru planul de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera.

B.5.2.a) Identificarea nivelurilor de abordare pentru fiecare activitate

(conform anexelor II-XI la ghidurile de monitorizare si raportare a emisiilor de gaze cu efect de sera)

Nr. crt.

Categoria de activitate

(conform anexei nr. 1

la Hotarârea Guvernului

nr. 780/2006, cu modificarile

si completarile ulterioare)

Combustibil/

Materie prima

(referinta)

Nivelul aplicat (conform cerintelor din anexele II-XI la ghiduri, dupa caz)

Consum

combustibil/

materie prima

Putere calorifica neta

Factor de emisie

Date de compozitie*/ continut de

carbon

Factor de oxidare

Factor de conversie

* Pentru combustibilii micsti si pentru materii prime cu aditivi.

B.5.2.b) Justificarea alegerii nivelurilor pentru fiecare sursa si flux de combustibil sau materie prima - pentru niveluri mai mari sau egale cu cerintele minime prevazute în tabelul nivelurilor de abordare din ghidurilor de monitorizare si raportare a emisiilor de gaze cu efect de sera

Nr. crt.

Categoria de activitate

(conform anexei nr. 1 la Hotarârea Guvernului

nr. 780/2006, cu modificarile si completarile ulterioare)

Combustibil/

Materie prima

(referinta)

Parametrul monitorizat

Justificarea nivelului ales

1.

Consum combustibil/materie prima

Putere calorifica neta

Factor de emisie

Date de compozitie*/ continut de carbon

Factor de oxidare

Factor de conversie

* Pentru combustibilii micsti si pentru materii prime cu aditivi.

B.5.2.c) Justificarea alegerii nivelurilor pentru fiecare sursa si flux de combustibil sau materie prima - pentru niveluri mai mici decât cerintele minime prevazute în tabelul nivelurilor de abordare din ghidurile de monitorizare si raportare a emisiilor de gaze cu efect de sera

Nr. crt.

Categoria de activitate

(conform anexei nr. 1 la Hotarârea Guvernului

nr. 780/2006, cu modificarile si completarile ulterioare)

Combustibil/

Materie prima

(referinta)

Parametrul monitorizat

Justificarea nivelului ales

1.

Consum combustibil/materie prima

Putere calorifica neta

Factor de emisie

Date de compozitie*/ continut de carbon

Factor de oxidare

Factor de conversie

* Pentru combustibilii micsti si pentru materii prime cu aditivi.

B.5.3. Descrierea modalitatii de esantionare a probelor din loturile de combustibil si/sau materie prima si frecventa analizelor

Nr. crt.

Categoria de activitate

(conform anexei nr. 1 la Hotarârea Guvernului

nr. 780/2006, cu modificarile si completarile ulterioare)

Combustibil/

Materie prima

(referinta)

Parametrul monitorizat

Descrierea abordarii

pentru esantionarea probelor (precizarea frecventei analizelor)

1.

Consum combustibil/materie prima

Putere calorifica neta

Factor de emisie

Date de compozitie*/ continut de carbon

Factor de oxidare

Factor de conversie

* Pentru combustibilii micsti si pentru materii prime cu aditivi.

B.5.4. Descrierea surselor de informare de referinta sau a metodelor de analiza ce urmeaza a fi aplicate pentru fiecare combustibil sau materie prima

Nr. crt.

Categoria de activitate

(conform anexei nr. 1 la Hotarârea Guvernului

nr. 780/2006, cu modificarile

si completarile ulterioare)

Combustibil/

Materie prima

(referinta)

Parametrul monitorizat

Descrierea metodei de analiza

sau descrierea surselor de

informare pentru fiecare

combustibil/materie prima

1.

Consum combustibil/materie prima

Putere calorifica neta

Factor de emisie

Date de compozitie*/ continut de carbon

Factor de oxidare

Factor de conversie

B.6. Determinarea emisiilor prin metoda bazata pe masurare

B.6.1. Justificarea alegerii metodei bazate pe masurare

Nr. crt.

Punct de evacuare a emisiilor (referinta)

Justificare pentru utilizarea masurarii directe a emisiilor de CO2

B.6.2. Descrierea sistemului de masurare continua a emisiilor

Nr. crt.

Punct de evacuare a emisiilor (referinta)

Sistem de masurare

Descriere detaliata

B.6.3. Identificarea nivelului de abordare pentru fiecare punct de evacuare a emisiilor (conform anexei XII la ghidurile de monitorizare si raportare a emisiilor de gaze cu efect de sera)

Nr. crt.

Punct de evacuare a emisiilor (referinta)

Incertitudinea sistemului de masurare

Nivelul aplicat

Metoda aleasa pentru

determinarea fluxului de gaz

rezidual

B.7. Aspecte privind managementul la nivelul instalatiei

B.7.1. Identificarea responsabilitatilor privind monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera în cadrul instalatiei

Nr. crt.

Numele responsabilului

Responsabilitatea în cadrul societatii

Descrierea activitatii desfasurate în procesul de monitorizare si raportare a emisiilor de gaze cu efect de sera*

B.7.2. Organizarea activitatii de monitorizare si raportare a emisiilor de gaze cu efect de sera, inclusiv procedurile pentru asigurarea si controlul calitatii datelor

Nr. crt.

Aspect

Descrierea detaliata

1.

Identificarea surselor de emisii de gaze cu efect de sera

2.

Secventialitatea si interactiunea monitorizarii si raportarii*

3.

Responsabilitati si competente

4.

Metode de calculare sau masurare

5.

Intretinerea si calibrarea aparatelor/instrumentelor de masura utilizate (unde este cazul)

6.

Raportarea si tinerea evidentelor**

7.

Verificare interna a datelor raportate si sistemul de calitate

8.

Actiuni corective si preventive

9.

Altele 1

10.

Altele 2

11.

Altele 3

* Se recomanda: rapoarte interne, lunare, trimestriale.

** Se recomanda: evidenta Excel, electronica si tiparita a datelor.

B.7.3. Sistemul de management al calitatii

Sistem de management al calitatii

Exista un sistem de management al calitatii?

DA/NU

Daca „DA", sistemul este certificat?

Conform carui standard (de exemplu, ISO 9000)?

B.7.4. Sistemul de management de mediu

Sistem de management de mediu

Exista un sistem de management de mediu?

DA/NU

Daca „DA", sistemul este certificat?

Conform carui standard (de exemplu, EMAS, ISO 14001)?

B.7.5. Descrierea integrarii monitorizarii si raportarii emisiilor de gaze cu efect de sera în cadrul sistemelor de management descrise în sectiunile B.7.3. si/sau B.7.4

B.8. Raportarea si pastrarea evidentelor

Cerintele si formatul de raportare a emisiilor de gaze cu efect de sera prevazute în Decizia 2007/589/CE a Comisiei din 18 iulie 2007 de stabilire a unor orientari privind monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera în conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European si a Consiliului, cu modificarile si completarile ulterioare, vor fi respectate de catre operator.

Toate evidentele/informatiile care au stat la baza întocmirii raportului anual privind emisiile de gaze cu efect de sera ale instalatiei sunt pastrate de catre operator pentru o perioada de cel putin 10 ani de la înaintarea acestuia catre autoritatea competenta pentru protectia mediului.

B.9. Lista definitiilor si abrevierilor utilizate

Abrevieri utilizate în completarea propunerii de plan de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera

Definitii

F

Combustibil

MP

Materie prima

C

Cos

S

Sursa

AM

Aparat masura

P

Iesiri

PCN

Putere calorifica neta

FO

Factor de oxidare

FC

Factor de conversie

B.10. Informatii suplimentare furnizate de catre operator/lista documentelor anexate planului

Nr. crt.

Numarul anexei atasate planului

Denumirea anexei/documentului

Anexa nr. 1

Schema de principiu a instalatiei**

Anexa nr. 2

Calculul estimativ al emisiilor de CO2**

Anexa nr. 3

Certificat autorizat al laboratorului acreditat EN ISO 9001:2000*

Anexa nr. 4

Justificarea costurilor nerezonabile*

Anexa nr. 5

Alte informatii (daca este cazul)

* Acolo unde este cazul.

** Document obligatoriu a fi anexat propunerii de plan de masuri privind monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera.

 B.11. Raspunderea pentru corectitudinea informatiilor furnizate de operator

Numele si prenumele responsabilului pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera

.....................................................

Functia

.....................................................

Semnatura

.....................................................

Numele si prenumele reprezentantului legal al societatii

.....................................................

Functia

.....................................................

Semnatura si stampila

.....................................................

Data.....................

ANEXA Nr. 6

(Anexa nr. 6 la procedura)

Antet

Agentia judeteana/regionala pentru protectia mediului

Nr. de înregistrare la agentia judeteana/regionala pentru protectia mediului:

Data:

AUTORIZATIE Nr........./...................

privind emisiile de gaze cu efect de sera

A.1. Date de identificare

A.1.1. Date de identificare ale operatorului

Numele operatorului

Forma de organizare a societatii

Nr. de înregistrare în registrul comertului

Cod unic de înregistrare

Cont bancar

Banca

Adresa sediului social

Strada si numarul

Localitatea

Judetul

Codul postal

A.1.2. Date de identificare a instalatiei/instalatiilor si a amplasamentului

Numele instalatiei/instalatiilor

Incadrarea instalatiei conform anexei nr. 1 la Hotarârea Guvernului nr. 780/2006, cu modificarile si completarile ulterioare (tipul de activitate)

Exemplu: Instalatie pentru fabricarea sticlei, inclusiv a fibrei de sticla, cu o capacitate de topire mai mare de 20 tone/zi

Codul de identificare al instalatiei din Registrul national al emisiilor de gaze cu efect de sera

Punct de lucru

Adresa amplasamentului

Strada si numarul

Codul postal

Localitatea

Judetul

A.1.3. Date privind situatia autorizarii din punctul de vedere al protectiei mediului si a alocarii certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera

Situatia autorizarii din punctul de vedere al protectiei mediului

Tipul autorizatiei

Nr. autorizatiei

Data emiterii

Emitentul

Situatia alocarii certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera

Alocare initiala

Din rezerva pentru instalatii nou-intrate*

DA/NU

DA/NU

* Numai în cazul alocarii certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera din rezerva pentru instalatiile nou-intrate.

A.2. Contacte autorizate

A.2.1. Reprezentantul legal al societatii

Numele si prenumele

Responsabilitatea/Pozitia în cadrul societatii

Adresa sediului social

Strada si numarul

Localitatea

Judetul

Codul postal

Contact

Telefon

Fax

E-mail

A.2.2. Persoana de contact pentru autorizatia privind emisiile de gaze cu efect de sera

Numele si prenumele

Responsabilitatea/Pozitia în cadrul societatii

Adresa locului de munca

Strada si numarul

Localitatea

Judetul

Codul postal

Contact

Telefon

Fax

E-mail

A.2.3. Persoana de contact pentru aspecte operationale ale instalatiei

Numele si prenumele

Pozitia în cadrul societatii

Adresa locului de munca

Strada si numarul

Localitatea

Judetul

Codul postal

Contact

Telefon

Fax

E-mail

A.3. Durata de valabilitate a autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera

Autorizatia privind emisiile de gaze cu efect de sera este valabila pe perioada 2008-2012, cu conditia ca activitatea desfasurata la nivelul instalatiei autorizate sa se desfasoare în conformitate cu prevederile autorizatiei.

In cazul unor modificari planificate ale activitatilor care au fost autorizate, a se vedea sectiunea A.5.4.

A.4. Date tehnice despre amplasamentul si instalatia/instalatiile autorizate

A.4.1. Scurta descriere a amplasamentului si a instalatiei/instalatiilor

Conform datelor din documentatia prezentata.

A.4.2. Categoria activitatii si instalatiei*

Activitati în domeniul energetic

Producerea si prelucrarea metalelor feroase

Industria mineralelor

Alte activitati

*Se marcheaza cu „v" categoria care corespunde instalatiei prezentate.

A.4.3. Date tehnice despre fiecare activitate, cuprinsa în anexa nr. 2*

Tipul de instalatie

Tehnologia

Capacitatea

U.M.

Punct de descarcare a emisiilor (Descriere)

Punct de descarcare

a emisiilor

(Referinta)**

Exemplu:

Instalatie de ardere

Boiler

60

MW

Cos principal 1

A1

* Conform anexei nr. 2 la ordin.

** Se stabileste de catre operator si se precizeaza în anexele reprezentând planul de situatie si/sau în schema fluxului tehnologic.

A.4.4. Date tehnice despre fiecare activitate direct asociata activitatilor din anexa nr. 2

Tipul de instalatie

Tehnologia

Capacitatea

U.M.

A.4.5. Combustibili/Materii prime si materiale auxiliare a caror utilizare genereaza emisii de CO2

Tipul combustibilului/materiei prime

Procesul care genereaza emisii de CO2

A.4.6. Combustibili a caror utilizare genereaza emisii de CO2

Tipul combustibilului/materiei prime

Procesul care genereaza emisii de CO2

A.5. Cerinte legale privind obligatiile operatorului

A.5.1. Cerinte privind monitorizarea emisiilor de gaze cu efect de sera

Monitorizarea emisiilor de gaze cu efect de sera de catre operator, inclusiv metodologia si frecventa de monitorizare, se realizeaza de catre operator, cu respectarea planului de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera aprobat de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si atasat la prezenta autorizatie.

A.5.2. Cerinte privind raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera

Raportul de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de sera se întocmeste de catre operator, pe baza planului de masuri pentru monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera si a metodologiei de monitorizare aprobate de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, în formatul prevazut de Decizia 2007/589/CE a Comisiei din 18 iulie 2007 de stabilire a unor orientari privind monitorizarea si raportarea emisiilor de gaze cu efect de sera în conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European si a Consiliului, cu modificarile si completarile ulterioare.

In primul trimestru al fiecarui an consecutiv anului în care au fost alocate certificatele de emisii de gaze cu efect de sera, operatorul are obligatia sa depuna la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului raportul de monitorizare privind emisiile de gaze cu efect de sera pentru anul precedent, verificat de catre un verificator acreditat conform prevederilor Hotarârii Guvernului nr. 780/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

In cazul în care, pâna la data de 31 martie a anului în curs, raportul de monitorizare privind emisiile de gaze cu efect de sera din anul precedent nu este declarat satisfacator, potrivit criteriilor din anexa nr. 5 la Hotarârea Guvernului nr. 780/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, operatorul nu poate transfera certificatele de emisii de gaze cu efect de sera, ca urmare a suspendarii accesului operatorului la cont de catre administratorul Registrului national al emisiilor de gaze cu efect de sera.

Ridicarea suspendarii accesului la cont se face la data la care raportul de monitorizare privind emisiile de gaze cu efect de sera este declarat satisfacator si predat la autoritatea competenta pentru protectia mediului.

A.5.3. Cerinte privind restituirea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera

Operatorul are obligatia de a restitui, pâna cel mai târziu la data de 30 aprilie a fiecarui an, un numar de certificate de emisii de gaze cu efect de sera egal cu numarul total de emisii de gaze cu efect de sera provenite de la instalatia respectiva în anul calendaristic anterior, prezentate în raportul anual de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de sera verificat de un verificator acreditat, conform prevederilor Hotarârii Guvernului nr. 780/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

A.5.4. Cerinte privind informarea autoritatii competente pentru protectia mediului asupra modificarilor la nivelul instalatiei

Operatorul are obligatia sa informeze în scris autoritatea competenta pentru protectia mediului cu privire la orice modificari planificate privind natura, functionarea sau extinderea instalatiei care pot determina revizuirea planului de monitorizare si raportare a emisiilor si a autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera.

Director executiv,

.....................................................

(Numele si prenumele, semnatura si stampila)

Seful serviciului autorizari,

.....................................................

(Numele, prenumele si semnatura)

Intocmit

.....................................................

(Numele, prenumele si semnatura)

ANEXA Nr. 7

(Anexa nr. 7 la procedura)

TARIFE

pentru emiterea autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera

Autoritatea competenta

Consultatie

(la cererea beneficiarului)

Emisii anuale totale

<50/<500/>500 ktone

(lei)

Analiza documentelor

Emiterea/Revizuirea

autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera

Emisii anuale totale

<50/<500/>500 ktone

(lei)

Aprobarea planului de

monitorizare si raportare

revizuit

Emisii anuale totale

<50/<500/>500 ktone

(lei)

Aprobarea planului

de monitorizare si raportare

Emisii anuale totale

<50/<500/>500 ktone

(lei)

Agentia judeteana pentru protectia mediului

100

100/200/300

-

-

Agentia regionala pentru protectia mediului

100

-

-

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului

100

400/600/800

600/1200/1800


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 2069/2010

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 2069 din 2010
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu