Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 1897 din 29 noiembrie 2007

pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera pentru perioada 2008-2012

ACT EMIS DE: MINISTERUL MEDIULUI SI DEZVOLTARII DURABILE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 842 din 8 decembrie 2007



In temeiul art. 6 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi al art. 5 alin. (7) din Hotărârea Guvernului nr. 368/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile,

ministrul mediului si dezvoltării durabile emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Procedura de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru perioada 2008- 2012, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă ordinele ministrului mediului şi gospodăririi apelor nr. 1.008/2006 pentru aprobarea competenţelor şi procedurii de emitere şi revizuire a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 845 din 13 octombrie 2006, şi nr. 1.175/2006 pentru aprobarea Ghidului privind monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 926 din 15 noiembrie 2006.

Art. 3. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul mediului şi dezvoltării durabile,

Silviu Stoica,

secretar de stat

ANEXA

PROCEDURĂ

de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru perioada 2008-2012

CAPITOLUL I

Prevederi generale

SECŢIUNEA 1

Aplicabilitate

Art. 1. - Prezenta procedură reglementează condiţiile de emitere şi de revizuire a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru perioada 2008-2012.

Art. 2. - Categoriile de activităţi/instalaţii supuse prevederilor prezentei proceduri sunt cele prevăzute în anexa nr. 1.

Art. 3. - (1) Autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră se emite pentru toată instalaţia sau pentru o parte a acesteia şi poate acoperi una ori mai multe instalaţii situate pe acelaşi amplasament şi care sunt operate sau controlate de către acelaşi operator, dacă sunt îndeplinite cerinţele legale privind monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră prevăzute în Decizia CE 2007/589 de stabilire a ghidurilor privind monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră în conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European şi a Consiliului European.

(2) Operatorii care formează un grup comun al instalaţiilor, conform prevederilor art. 26 din Hotărârea Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, se supun individual procedurii de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră şi cerinţelor de monitorizare şi raportare.

SECŢIUNEA a 2-a

Competenţe

Art. 4. - (1) Competenţa emiterii autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră revine autorităţilor pentru protecţia mediului, după cum urmează:

a)  agenţiilor regionale pentru protecţia mediului, pentru activităţile/instalaţiile aflate sub incidenţa prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 152/2005 privind prevenirea şi controlul integrat al poluării, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 84/2006;

b) agenţiilor judeţene pentru protecţia mediului, pentru activităţile/instalaţiile care nu se află sub incidenţa prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 152/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 84/2006.

(2) Competenţa verificării şi aprobării propunerilor de planuri de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră revine Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

SECŢIUNEA a 3-a

Tarife

Art. 5. - (1) Cuantumul tarifelor pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră este prevăzut în anexa nr. 7 şi se actualizează periodic, prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

(2) Tarifele pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră se achită în avans, integral sau pe etape de procedură, în contul afişat pe pagina de internet şi la sediul autorităţilor competente pentru protecţia mediului.

(3) Tarifele pentru evaluarea şi aprobarea propunerilor de planuri de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră se achită anual în contul afişat pe pagina de internet şi la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului.

Art. 6. - Personalul competent poate acorda, la solicitarea în scris a operatorului şi pe baza plăţii de către acesta a tarifului corespunzător, consultaţii, potrivit sferei de competenţă, pentru completarea documentaţiei în vederea emiterii autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră.

CAPITOLUL II

Solicitarea şi emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru perioada 2008-2012

SECŢIUNEA 1

Documentele necesare pentru emiterea autorizaţiei

Art. 7. - (1) Pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră, operatorul depune la agenţia judeţeană pentru protecţia mediului următoarele:

a) solicitare pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 2;

b) documentaţie pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 3;

c) rezumat netehnic, întocmit conform modelului prevăzut în anexa nr. 4;

d) dovada privind plata tarifului corespunzător etapei din procedura de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră;

e) propunere de plan de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru anul următor, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 5.

(2) Propunerea de plan de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră se întocmeşte anual de către operator, conform prevederilor Deciziei CE 2007/589 de stabilire a ghidurilor privind monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră în conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European şi a Consiliului European, publicată pe pagina de internetwww.eu-ets.ro şi pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, www.anpm.ro.

SECŢIUNEA a 2-a

Termene de depunere a documentelor pentru emiterea autorizaţiei

Art. 8. - (1) Autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru perioada 2008-2012 pentru instalaţiile identificate la data notificării Planului naţional de alocare către Comisia Europeană, se emite până la data de 29 februarie 2008, odată cu aprobarea propunerii de plan de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

(2) Documentele prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. a)-d) se depun de către operatorii instalaţiilor prevăzute la alin. (1) la agenţiile judeţene pentru protecţia mediului, până la data de 15 decembrie 2007.

(3) Propunerile de planuri de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră întocmite pentru anul 2008 se depun direct la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, în 3 exemplare pe suport de hârtie şi un exemplar în format electronic, până la data de 15 decembrie 2007.

(4) Incepând cu anul 2008, până la data de 1 septembrie a fiecărui an din perioada menţionată la art. 1, operatorii trebuie să depună la agenţiile judeţene pentru protecţia mediului propunerile de planuri de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră întocmite pentru anul următor, în 3 exemplare pe suport de hârtie şi un exemplar în format electronic, însoţite de dovada plăţii tarifului corespunzător.

SECŢIUNEA a 3-a

Analiza documentelor depuse pentru emiterea autorizaţiei

Art. 9. - (1) In termen de 5 zile lucrătoare de la primirea documentelor pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră, agenţiile judeţene pentru protecţia mediului efectuează:

a) evaluarea preliminară a documentelor care însoţesc solicitările pentru activităţile/instalaţiile ce intră în sfera lor de competenţă, conform prevederilor art. 4 alin. (1) lit. b);

b) respingerea solicitărilor însoţite de documente incomplete sau incorect întocmite;

c) transmiterea către agenţia regională pentru protecţia mediului, a solicitărilor şi a documentelor însoţitoare ce intră în sfera de competenţă a autorităţii regionale pentru protecţia mediului, conform prevederilor art. 4 alin. (1) lit. a);

d) transmiterea către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, a propunerilor de planuri de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, care sunt conforme cu prevederile Deciziei CE 2007/589.

(2) In situaţia prevăzută la alin. (1) lit. b), operatorii au obligaţia de a completa şi/sau a întocmi corect documentaţia în termenul comunicat de agenţia judeţeană pentru protecţia mediului.

Art. 10. - (1) In termen de 10 zile lucrătoare de la primirea documentelor prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. c), autorităţile regionale pentru protecţia mediului efectuează:

a) evaluarea preliminară a propunerilor de planuri de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră;

b) respingerea propunerilor de planuri de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, incomplete sau întocmite incorect, cu menţionarea unui nou termen de depunere;

c) transmiterea către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a propunerilor de planuri de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, care sunt conforme cu prevederile Deciziei CE 2007/589.

(2) In situaţia prevăzută la alin. (1) lit. b), operatorii au obligaţia de a completa şi/sau a întocmi corect propunerile de planuri de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor în termenul comunicat de autoritatea competentă pentru protecţia mediului.

Art. 11. - (1) In termen de 30 de zile lucrătoare de la primirea propunerilor de planuri prevăzute la art. 10 lit. c), Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului realizează verificarea acestora, în vederea aprobării.

(2)  In cursul verificării propunerilor de planuri de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului poate solicita, după caz, informaţii suplimentare de la operator sau de la autorităţile teritoriale pentru protecţia mediului.

(3) Propunerile de planuri de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru anul următor se aprobă de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi se transmit autorităţilor teritoriale pentru protecţia mediului, până cel târziu la data de 1 decembrie a fiecărui an, cu excepţia propunerilor de planuri întocmite pentru anul 2008, care se aprobă şi se transmit până la data de 31 ianuarie 2008.

Art. 12. - (1) In termen de 15 zile lucrătoare de la primirea planului de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră aprobat de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, autoritatea competentă pentru protecţia mediului emite autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră.

(2) Autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră se întocmeşte conform modelului prevăzut în anexa nr. 6.

(3)  Autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră conţine cerinţele de monitorizare şi raportare corespunzătoare planurilor de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru anul următor, aprobate de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

(4) Planurile de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, aprobate anual de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, se constituie anexe la autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră şi fac parte integrantă din aceasta.

CAPITOLUL III

Informarea publicului

Art. 13. - Informaţiile conţinute în documentele care stau la baza emiterii autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră, conform prevederilor Procedurii de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru perioada 2008- 2012, pot fi consultate de publicul interesat pe pagina proprie de internet a autorităţii pentru protecţia mediului cu competenţe în emiterea acesteia.

CAPITOLUL IV

Valabilitatea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru perioada 2008-2012

Art. 14. -Autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră este valabilă pentru perioada 2008-2012, atât timp cât activitatea desfăşurată în instalaţia autorizată se desfăşoară în conformitate cu prevederile autorizaţiei.

Art. 15. - Operatorul are obligaţia să solicite revizuirea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră în următoarele situaţii:

a) schimbarea operatorului;

b) modificări cu privire la natura, regimul de funcţionare sau la capacitatea instalaţiei care necesită modificarea planului de monitorizare;

c) modificări ale metodologiei de monitorizare determinate de modificări în accesibilitatea datelor care permit o mai mare acurateţe, de începerea unei emisii de gaze cu efect de seră care nu a existat în momentul emiterii autorizaţiei, de detectarea unor erori în metodologia de monitorizare şi/sau de modificarea cerinţelor legale aplicabile, precum şi la cererea autorităţii competente pentru protecţia mediului;

d) recomandarea verificatorului raportului de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de seră, după caz.

Art. 16. - (1) Autoritatea competentă pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră revizuieşte autorizaţia, la solicitarea operatorului.

(2) Revizuirea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră se face potrivit prevederilor cap. II, cu excepţia situaţiilor în care nu este necesară modificarea planului de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

(3) In cazul în care nu este necesară modificarea planului de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, revizuirea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră se face direct de către autoritatea emitentă, fără perceperea tarifelor prevăzute în prezenta procedură.

(4) In situaţia prevăzută la alin. (3), operatorul are obligaţia să notifice în scris Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului faptul că nu sunt modificări cu privire la planul de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Art. 17. - (1) Autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră se suspendă pentru nerespectarea prevederilor acesteia, după o somaţie prealabilă, cu termen, care se menţine până la eliminarea cauzelor suspendării, dar nu mai mult de 6 luni.

(2) Dacă nu au fost eliminate cauzele suspendării, autoritatea competentă pentru protecţia mediului dispune, după expirarea termenului de suspendare, anularea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră şi încetarea activităţii.

(3) Dispoziţia de suspendare a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră, precum şi cea de încetare a activităţii sunt executorii.

CAPITOLUL V

Prevederi finale

Art. 18. -Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezenta procedură.

Art. 19. - Semnificaţiile termenilor şi expresiilor folosite în prezenta procedură sunt cele prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 780/2006.

ANEXA Nr. 1 la procedură

CATEGORII   DE  ACTIVITĂŢI   -   INSTALAŢII

1. Instalaţiile sau părţi ale instalaţiilor folosite pentru cercetare-dezvoltare şi testare de noi produse şi procese nu intră sub incidenţa prevederilor prezentei proceduri.

2.   Limitele prezentate mai jos se referă, în general, la

capacităţi de producţie sau rezultate. In cazul în care un operator desfăşoară mai multe activităţi prevăzute la acelaşi subsector, în aceeaşi instalaţie sau pe acelaşi amplasament, capacităţile acestor activităţi se însumează.

Activităţi - instalaţii

Emisii de gaze cu efect de seră

1. Activităţi în domeniul energetic

1.1.a) Instalaţii de ardere cu o putere termică nominală mai mare de 20 MW (cu excepţia instalaţiilor pentru deşeuri periculoase şi municipale)

1.1.b) Instalaţii de ardere cu o putere termică nominală mai mare de 20 MW (cu excepţia instalaţiilor pentru deşeuri periculoase şi municipale) din alte sectoare decât cel energetic

1.2 Instalaţii pentru rafinarea ţiţeiului

1.3 Cuptoare de cocs

Dioxid de carbon

Dioxid de carbon

Dioxid de carbon

Dioxid de carbon

2. Producţia şi prelucrarea metalelor feroase

2.1 Instalaţii de prăjire sau sinterizare a minereului metalic (inclusiv a minereului cu conţinut de sulf)

2.2 Instalaţii pentru producerea fontei sau a oţelului (topire primară ori secundară), inclusiv instalaţii pentru turnarea continuă, cu o capacitate de producţie mai mare de 2,5 tone/oră

Dioxid de carbon

Dioxid de carbon

Activităţi - instalaţii

Emisii de gaze cu efect de seră

3. Industria mineralelor

3.1. Instalaţii pentru producerea clincherului de ciment în cuptoare rotative cu o capacitate

de producţie mai mare de 500 tone/zi, instalaţii pentru producerea varului în cuptoare rotative cu o capacitate de producţie mai mare de 50 tone/zi sau în alte tipuri de cuptoare, nerotative, cu o capacitate de producţie mai mare de 50 tone/zi

3.2. Instalaţii pentru fabricarea sticlei, inclusiv a fibrei de sticlă, cu o capacitate de topire mai mare de 20 tone/zi

3.3. Instalaţii pentru fabricarea produselor ceramice prin ardere, în special a ţiglelor, cărămizilor, cărămizilor refractare, dalelor, plăcilor de gresie sau de faianţă, cu o capacitate de producţie mai mare de 75 tone/zi şi/sau cu o capacitate a cuptorului mai mare de 4 m3 şi cu o densitate stabilită pentru fiecare cuptor mai mare de 300 kg/m3

Dioxid de carbon

Dioxid de carbon

Dioxid de carbon

4. Alte activităţi

4.1. Instalaţii industriale pentru producerea de:

4.1.a) celuloză din lemn sau din alte materiale fibroase;

4.1.b) hârtie si carton, având o capacitate de producţie mai mare de 20 tone/zi.

Dioxid de carbon

Dioxid de carbon

ANEXA Nr. 2 la procedură

Solicitare pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră

Nr. de înregistrare la operator:            

Data:

Nr. de înregistrare la Agenţia pentru Protecţia Mediului a Judeţului...................                                                               

Data

Nr. de înregistrare la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (după caz)............

Data:

SOLICITARE

pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră

A.1. Date de identificare

A.1.1. Date de identificare a operatorului

Numele operatorului

Forma de organizare a societăţii

Număr de înregistrare la registrul comerţului

Cod unic de înregistrare

Cont bancar

Banca

Adresa sediului social

Stradă, număr

Localitate

Judeţ

Cod postal

A.1.2. Date de identificare a instalaţiei/instalaţiilor şi a amplasamentului

Numele instalaţiei/instalaţiilor

Număr de referinţă în reqistrul naţional

Numele amplasamentului (punct de lucru)

Adresa amplasamentului

Stradă, număr

Cod postal

Localitate

Judeţ

A.1.3. Date privind situaţia autorizării din punct de vedere al protecţiei mediului şi a alocării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră

Situaţia autorizării din punct de vedere al protecţiei mediului

Tipul de autorizaţie

Nr. de autorizaţie

Data emiterii

Emitentul

Situaţia alocării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră

Alocare iniţială

Din rezerva pentru instalaţii nou-intrate**)

DA*)/NU

DA***)/NU

*) Dacă „DA", operatorul anexează în copie, ultima versiune a informaţiilor transmise către autoritatea competentă pentru protecţia mediului, în vederea alocării iniţiale.

**) Numai după alocarea iniţială a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

***) Dacă „DA", operatorul anexează în copie solicitarea de alocare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră din rezerva pentru instalaţiile nou-intrate.

A. 1.4. Data înaintării cererii de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră

Ziua

Luna

Anul

A.2. Contacte autorizate

A.2.1. Reprezentantul legal al societăţii

Numele si prenumele

Poziţia în cadrul societăţii

Adresa sediului social

Stradă, număr

Localitate

Judeţ

Cod postal

Contact

Telefon

FAX

E-mail

A.2.2. Persoana de contact pentru solicitarea de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră

Numele si prenumele

Poziţia în cadrul societăţii

Adresa locului de muncă

Stradă, număr

Localitate

Judeţ

Cod postal

Contact

Telefon

FAX

E-mail

A.2.3. Persoana de contact pentru aspecte operaţionale ale instalaţiei

Numele si prenumele

Poziţia în cadrul societăţii

Adresa locului de muncă

Stradă, număr

Localitate

Judeţ

Cod postal

Contact

Telefon

Fax

E-mail

A.3. Formularea solicitării şi declaraţia de conformitate

In numele societăţii mai sus menţionate, solicităm prin prezenta emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Operatorul instalaţiei îşi asumă răspunderea pentru corectitudinea şi completitudinea datelor şi informaţii lor fu mizate către autoritatea competentă pentru protecţia mediului, în vederea analizării şi demarării procedurii de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră.

Numele şi prenumele reprezentantului legal

......................................................................

Funcţia

......................................................................

Semnătura şi ştampila

......................................................................

ANEXA Nr. 3 la procedură

DOCUMENTAŢIE

pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră

A.4. Date tehnice despre amplasamentul şi instalaţia/instalaţiile pentru care se solicită autorizaţia

A.4.1. Scurtă descriere a amplasamentului şi a instalaţiei/instalaţiilor

Scurtă descriere a amplasamentului, instalaţiei/instalaţiilor şi a oricăror activităţi direct asociate cu aceasta/acestea, localizarea acestora pe amplasament Plan de situaţie şi schema fluxului tehnologic anexat

A.4.2. Categoria activităţii şi instalaţiei*)

Activităţi în domeniul energetic

Producerea şi prelucrarea metalelor feroase

Industria mineralelor

Alte activităţi

*) Se marchează cu „V" categoria care corespunde instalaţiei prezentate.

A.4.3. Date tehnice despre fiecare activitate identificată cuprinsă în anexa nr. 1*)

Nr. de identificare al activităţii*)

Descrierea

Tehnologia

Capacitatea

U.M.

Punct de descărcare a emisiilor (Descriere)

Punct de

descărcare

a emisiilor

[Referinţă]**)

Exemplu:

1.1.a.

Instalaţie de ardere

Boiler

60

MW

Coş

principal 1

A1

*) Conform anexei nr. 1 la procedură.

*)Se stabileşte de către operator şi se precizează în anexele reprezentând planul de situaţie şi/sau schema fluxului tehnologic.

A.4.4. Date tehnice despre fiecare activitate direct asociată cu activităţile cuprinse în anexa nr. 1

Nr. de identificare al activităţii

Descrierea

Tehnologia

Capacitatea

U.M.

Numele operatorului

A.4.5. Materii prime şi materiale auxiliare a căror utilizare generează emisii de CO2

Tipul materiei prime/materialului

Procesul care generează emisii de CO2

A.5. Monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serei*)

Măsurile planificate pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră sunt prezentate de către operator sub forma unui „Plan de măsuri" întocmit în conformitate cu prevederile Deciziei CE 2007/589 de stabilire a ghidurilor privind monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră în conformitate cu Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European şi a Consiliului European, publicate pe pagina de internet www.eu-ets.ro a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

Declaraţie de angajare a răspunderii

Prin prezenta, operatorul instalaţiei se angajează să întocmească planul de   măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, în conformitate cu prevederile Deciziei CE 2007/589 şi să îl înainteze autorităţii judeţene pentru protecţia mediului până la data de 1 septembrie, cu începere din anul 2008 (pentru revizuirea anuală a autorizaţiei), în vederea verificării.

In numele societăţii reprezentate, declar pe propria răspundere că am luat cunoştinţă despre faptul că activitatea societăţii nu poate fi autorizată fără prezentarea la termenul stabilit a propunerii privind planul de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, întocmită corespunzător, şi că acest fapt duce la încetarea activităţii instalaţiilor care emit gaze cu efect de seră, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Numele şi prenumele reprezentantului legal

.................................................................

Funcţia

.................................................................

Semnătura şi ştampila

.................................................................

*) Din categoria gazelor cu efect de seră, în această etapă se monitorizează şi se raportează doar emisiile de CO2.

ANEXA Nr. 4 la procedură

A.6. REZUMAT   NETEHNIC

          Rezumat netehnic al informaţiilor detaliate prezentate în secţiunile A.1.1 şi A.1.2 din anexa nr. 2 la procedură, A.4. şi A.5. din anexa nr. 3 la procedură privind instalaţiile şi activităţile desfăşurate pe amplasament, incluzând tehnologiile, materiile prime şi materialele auxiliare utilizate.

Propunere de plan de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2)

ANEXA Nr. 5 la procedură

Aprobat

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului

Avizat

Şef serviciu schimbări climatice

Nr. înregistrare la operator:              

Data:

Nr. de înregistrare la Agenţia pentru Protecţia Mediului (judeţ):                                               

Data:

Nr. de înregistrare la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (după caz):

Data:

PLANUL  DE  MĂSURI

pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră

- Model -

B.1. Date de identificare

B.1.1. Date despre solicitarea/autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră

Numărul solicitării pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră

Numărul autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră

*)

Număr de referinţă în registrul naţional

*)

*) La depunerea primei propuneri privind planul de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, se completează de către agenţia judeţeană pentru protecţia mediului/Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului

B. 1.2.Date de identificare a operatorului

Numele operatorului

Adresa sediului social

B.1.3. Date de identificare a instalaţiei şi a amplasamentului*)

Numele instalaţiei/ instalaţiilor

Numele amplasamentului (punctului de lucru)

Adresa amplasamentului

Stradă şi număr

Cod poştal

Localitate

Judeţ

*) Ataşaţi documentaţiei o schemă de principiu a instalaţiei, cu sursele de emisii, punctele de evacuare a emisiilor, fluxul de combustibil/materie primă, amplasarea aparatelor de măsurare.

B.1.4. Date privind persoana de contact pentru informaţii privind întocmirea planului de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră

Numele organizaţiei (dacă este un consultant)

Numele persoanei de contact*)

Poziţia

Date de contact

Nr. de telefon

Nr. GSM

Nr. fax

Adresa e-mail

*) Persoana responsabilă pentru elaborarea propunerii privind planul de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

B.1.5. Valoarea anuală estimată a emisiilor de C02 generate la nivelul instalaţiei/ instalaţiilor*)

Emisii

CO2 [kt]

Valoarea anuală estimată

*) Estimarea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru anul următor, în vederea încadrării pe tipuri de categorii a instalaţiilor (de exemplu: A, B şi C), este realizată de către operator, pe baza datelor disponibile.

B.2. Date privind instalaţia

B.2.1. Date tehnice despre activitate

Nr. crt.

Categoria de activitate

Nr. de referinţă al punctului de evacuare a emisiilor (coşul, aşa cum apare în planul de situaţie)

Scurtă descriere a punctului de evacuare a emisiilor

Sursa de emisii (numele şi numărul de identificare)

Fluxul de combustibil/ materie primă care se monitorizează

B.3. Date privind monitorizarea

B.3.1. Metoda propusă de operator pentru determinarea emisiilor anuale de gaze cu efect de seră

Metoda propusă de operator

Calculare*)

Măsurare*)

*) Se completează cu „V„ sau „X" câmpul corespunzător metodei alese. Dacă determinarea emisiilor anuale se face prin metoda bazată pe calcul, se completează secţiunea B.5. Dacă determinarea emisiilor anuale se face prin metoda bazată pe măsurare, se completează ambele secţiuni B.5. şi B.6., întrucât paralel cu determinarea emisiilor prin măsurare operatorul realizează un calcul al emisiilor anuale: a) aşa cum se prevede în anexele II-XI la Decizia CE 2007/589 de stabilire a ghidurilor privind monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, aplicând nivelurile minime de abordare (nivelul 1); sau b) conform orientărilor din Ghidul grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), 2006, de exemplu, metodele bazate pe alegerea nivelului 1.

B.4. Lista fluxurilor de combustibili şi materii prime

Nr. crt.

Combustibil /materie primă

Emisii aferente

combustibilului/ materiei

prime (t CO2/an)

Cotă-parte din emisiile totale ale

instalaţiei (%)

Procentul cumulativ din emisia totală (%)

Categorie de emisii (minoră, majoră, de minimis)

B.5. Determinarea emisiilor prin metoda bazată pe calcul

B.5.1. Mijloace de măsurare

Nr. crt.

Activitatea conform

Hotărârii Guvernului

nr. 780/2006/altă

activitate

Flux de combustibil/

materie primă

Tipul de instrument de măsură*)

Specificaţii tehnice

(gama de măsurare

etc.)

Precizia de

măsurare [+/- %]

(specificată de

producătorul

aparatului)

Incertitudinea măsurării asociată

aparatului de

măsură [+/- %]

Localizarea

instrumentului de

măsură

*) Precizaţi aparatele / instrumentele de măsură pe care le folosiţi pentru planul de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

B.5.2.A) Identificarea nivelurilor de abordare pentru fiecare activitate

(conform anexelor II-XI la ghidurile de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră )

Nr. crt.

Activitatea

Combustibil/

materie primă

Nivelul aplicat (conform cerinţelor din anexele II-XI la ghiduri, după caz)

Consum

combustibil/ materie

primă

Putere calorifică netă

Factor de emisie

Date de compoziţie*)

Factor de oxidare

Factor de conversie

*) Pentru combustibilii micşti şi pentru materii prime cu aditivi.

B.5.2.B) Justificarea alegerii nivelurilor pentru fiecare sursă şi flux de combustibil sau materie primă - pentru niveluri mai mari sau egale cu cerinţele minime prevăzute în tabelul nivelurilor de abordare din ghidurile de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră

Nr. crt.

Activitatea

Combustibil/materie primă

Parametrul monitorizat

Justificarea nivelului ales

1.

.

.

.

Consum combustibil/materie primă

Putere calorifică netă

Factor de emisie

Date de compoziţie*)

Factor de oxidare

Factor de conversie

*) Pentru combustibilii micşti şi pentru materii prime cu aditivi.

B.5.2.C) Justificarea alegerii nivelurilor pentru fiecare sursă şi flux de combustibil sau materie primă- pentru niveluri mai mici decât cerinţele minime prevăzute în tabelul nivelurilor de abordare din ghidurile de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră

Nr. crt.

Activitatea

Combustibil/materie primă

Parametrul monitorizat

Justificarea nivelului ales

1.

.

.

.

Consum combustibil/materie primă

Putere calorifică netă

Factor de emisie

Date de compoziţie*)

Factor de oxidare

Factor de conversie

*) Pentru combustibilii micşti şi pentru materii prime cu aditivi.

B.5.3. Descrierea modalităţii de eşantionare a probelor din loturile de combustibil şi/ sau materie primă şi frecvenţa analizelor

Nr. crt.

Activitatea

Combustibil/materie primă

Parametrul monitorizat

Descrierea abordării

pentru eşantionarea probelor

(precizarea frecvenţei analizelor)

1.

.

.

.

Consum combustibil/materie primă

Putere calorifică netă

Factor de emisie

Date de compoziţie*)

Factor de oxidare

Factor de conversie

*) Pentru combustibilii micşti şi pentru materii prime cu aditivi.

B.5.4. Descrierea surselor de informare de referinţă sau a metodelor de analiză ce urmează a fi aplicate pentru fiecare combustibil sau materie primă

Nr. crt.

Activitatea

Combustibil/materie primă

Parametrul monitorizat

Descrierea metodei de analiză sau descrierea surselor de informare pentru fiecare combustibil/ materie primă

1.

.

.

.

Consum combustibil/materie primă

Putere calorifică netă

Factor de emisie

Date de compoziţie*)

Factor de oxidare

Factor de conversie

*) Pentru combustibilii micşti şi pentru materii prime cu aditivi.

B6. Determinarea emisiilor prin metoda bazată pe măsurare

B.6.1. Justificarea alegerii metodei bazate pe măsurare

Nr. crt.

Punct de evacuare a emisiilor

Justificarea pentru utilizarea măsurării directe a emisiilor de CO2

B.6.2. Descrierea sistemului de măsurare continuă a emisiilor

Nr. crt.

Punct de evacuare a emisiilor

Sistem de măsurare

Descrierea detaliată

B.6.3. Identificarea nivelului de abordare pentru fiecare punct de evacuare a emisiilor (conform anexei XII la ghidurile de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră)

Nr. crt.

Punct de evacuare a emisiilor

Incertitudinea sistemului de măsurare

Nivelul aplicat

Metoda aleasă pentru determinarea fluxului

de gaz rezidual

B.7. Aspecte privind managementul la nivelul instalaţiei

B.7.1. Identificarea responsabilităţilor privind monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră în cadrul instalaţiei

Nr. crt.

Numele responsabilului

Poziţia în cadrul firmei

Descrierea activităţii desfăşurate în procesul de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră*)

B.7.2. Organizarea activităţii de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră, inclusiv procedurile pentru asigurarea şi controlul calităţii datelor

Nr. crt.

Aspect

Descrierea detaliată

1.

Identificarea surselor de emisii de gaze cu efect de seră

2.

Secvenţialitatea şi interacţiunea monitorizării şi raportării*)

3.

Responsabilităţi şi competenţe

4.

Metode de calculare sau măsurare

5.

Intreţinerea şi calibrarea aparatelor/instrumentelor de măsură utilizate (unde este cazul)

6.

Raportarea şi ţinerea evidenţelor**)

7.

Verificarea internă a datelor raportate şi sistemul de calitate

8.

Acţiuni corective şi preventive

9.

Altele 1

10.

Altele 2

11.

Altele 3

*) Se recomandă: rapoarte interne, lunare, trimestriale.

**) Se recomandă: evidenţa excel, electronică şi tipărită a datelor.

B.7.3. Sistemul de management al calităţii

Sistem de management al calităţii

Există un sistem de management al calităţii?

DA/NU

Dacă „DA", sistemul este certificat?

Conform cărui standard (de exemplu, ISO 9000)?

B.7.4. Sistemul de management al mediului

Sistem de management al mediului

Există un sistem de management al mediului?

DA/NU

Dacă „DA", sistemul este certificat?

Conform cărui standard (de exemplu, ISO 14001)?

B.7.5. Descrierea integrării monitorizării şi raportării emisiilor de gaze cu efect de seră în cadrul sistemelor de management descrise în secţiunile B.7.3. si/sau B.7.4

B.8. Raportarea şi păstrarea evidenţelor

Vor fi respectate cerinţele şi formatul de raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră prevăzute în ghidurile privind monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Toate evidenţele/informaţiile care au stat la baza întocmirii raportului anual privind emisiile de gaze cu efect de seră ale instalaţiei sunt păstrate de către operator pentru o perioadă de cel puţin 10 ani de la înaintarea acestuia către autoritatea competentă pentru protecţia mediului.

B.9. Lista definiţiilor si abrevierilor utilizate

Abrevieri utilizate în completarea propunerii

de plan de măsuri pentru monitorizarea

şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră

Definiţii

F

Combustibil

MP

Materie primă

C

Coş

S

Sursă

AM

Aparat măsură

P

Ieşiri

PCN

Putere calorifică netă

FO

Factor de oxidare

FC

Factor de conversie

B.10. Informaţii suplimentare furnizate de către operator

Nr. crt.

Numărul anexei ataşate planului

Denumirea anexei

Anexa nr. 1

Schema de principiu a instalaţiei

Anexa nr. 2

Justificarea costurilor nerezonabile*)

Anexa nr. 3

Certificat autorizat al laboratorului acreditat EN ISO 9001:2000*)

Anexa nr. 4

Calculul estimativ al emisiilor de C02

Anexa nr. 5

Alte informaţii (dacă este cazul)

*) Unde este cazul.

B.11. Răspunderea pentru corectitudinea informaţiilor prezentate

Numele şi prenumele responsabilului pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră:

..........................................

Funcţia

..........................................

Semnătura

..........................................

Numele şi prenumele reprezentantului legal al societăţii:

..........................................

Funcţia

..........................................

Semnătura şi ştampila

..........................................

Data:

ANEXA Nr. 6 la procedură

Antet

Agenţia judeţeană/regională de protecţie a mediului

Nr. de înregistrare la Agenţia judeţeană/regională de protecţie a mediului:

Data:

AUTORIZAŢIE   Nr......../...................

privind emisiile de gaze cu efect de seră

A.1. Date de identificare

A.1.1. Date de identificare ale operatorului

Numele operatorului

Forma de organizare a societăţii

Nr. de înregistrare la registrul comerţului

Cod unic de înregistrare

Cont bancar

Banca

Adresa sediului social

Stradă, număr

Localitate

Judeţ

Cod poştal

A.1.2 Date de identificare a instalaţiei/ instalaţiilor şi a amplasamentului

Numele instalaţiei/ instalaţiilor

Număr de referinţă în registrul naţional

Numele amplasamentului (punctului de lucru)

Adresa amplasamentului

Stradă, număr

Cod poştal

Localitate

Judeţ

A.1.3. Date privind situaţia autorizării din punct de vedere al protecţiei mediului şi a alocării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră

Situaţia autorizării din punct de vedere al protecţiei mediului

Tipul de autorizaţie

Nr. de autorizaţie

Data emiterii

Emitentul

Situaţia alocării

certificatelor de emisii

de gaze cu efect de seră

Alocare iniţială

Din rezerva pentru instalaţii nou-intrate

DA/NU

DA/NU

A.1.4. Data emiterii autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră

Ziua

Luna

Anul

A.2. Contacte autorizate

A.2.1. Reprezentantul legal al societăţii

Numele şi prenumele

Poziţia în cadrul societăţii

Adresa sediului social

Stradă, număr

Localitate

Judeţ

Cod poştal

Contact

Telefon

Fax

E-mail

A.2.2. Persoana de contact pentru autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră

Numele şi prenumele

Poziţia în cadrul societăţii

Adresa locului de muncă

Stradă, număr

Localitate

Judeţ

Cod poştal

Contact

Telefon

Fax

E-mail

A.2.3. Persoana de contact pentru aspectele operaţionale ale instalaţiei

Numele şi prenumele

Poziţia în cadrul societăţii

Adresa locului de muncă

Stradă, număr

Localitate

Judeţ

Cod poştal

Contact

Telefon

Fax

E-mail

A.3. Durata de valabilitate a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră

Autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră este valabilă pe perioada 2008-2012, cu condiţia ca activitatea desfăşurată la nivelul instalaţiei autorizate să se desfăşoare în conformitate cu prevederile autorizaţiei.

In cazul unor modificări planificate ale activităţilor autorizate, a se vedea secţiunea A. 5.4 din prezenta anexă.

A.4. Date tehnice despre amplasamentul şi instalaţia/instalaţiile autorizate A.4.1. Scurtă descriere a amplasamentului şi a instalaţiei/instalaţiilor

Conform datelor din documentaţia prezentată.

A.4.2. Categoria activităţii şi instalaţiei*)

Activităţi în domeniul energetic

Producerea şi prelucrarea metalelor feroase

Industria mineralelor

Alte activităţi

*) Se marchează cu „V" categoria care corespunde instalaţiei prezentate.

A.4.3. Date tehnice despre fiecare activitate identificată, cuprinsă în anexa nr. 1*)

Nr.de identificare a activităţii

Descrierea

Tehnologia

Capacitatea

U.M.

Punctul de descărcare a emisiilor

(descriere)

Punctul de descărcare

a emisiilor (referinţă)**)

Exemplu:

1.1.a)

Instalaţie de ardere

Boiler

60

MW

Coş principal 1

A1

A.4.4. Date tehnice despre fiecare activitate direct asociată activităţilor cuprinse în anexa nr. 1

Nr. de identificare a activităţii*)

Descrierea

Tehnologia

Capacitatea

U.M.

Numele operatorului

A.4.5. Materii prime şi materiale auxiliare a căror utilizare generează emisii de CO2

Tipul materiei prime/ materialului

Procesul care generează emisii de CO2

A.5. Cerinţe legale privind obligaţiile operatorului

A.5.1. Cerinţe privind monitorizarea emisiilor de gaze cu efect de seră

Monitorizarea emisiilor de gaze cu efect de seră de către operator, inclusiv metodologia şi frecvenţa de monitorizare, se realizează conform planului de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, aprobat de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi ataşat la prezenta autorizaţie.

A.5.2. Cerinţe privind raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră

Raportul de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de seră se întocmeşte de către operator pe baza planului de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră aprobat de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

In primul trimestru al fiecărui an consecutiv anului în care au fost alocate certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, operatorul are obligaţia să înainteze autorităţilor pentru protecţia mediului raportul de monitorizare privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru anul precedent, verificat de către un verificator atestat conform prevederilor art. 22 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

In cazul în care, până la data de 31 martie a anului în curs, raportul de monitorizare privind emisiile de gaze cu efect de seră din anul precedent nu este declarat satisfăcător, operatorul nu poate transfera certificatele de emisii de gaze cu efect de seră.

*) Conform anexei nr. 1 la procedură.

*) Se stabileşte de către operator şi se precizează în anexele reprezentând planul de situaţie şi/sau schema fluxului tehnologic.

A.5.3. Cerinţe privind restituirea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră

Operatorul are obligaţia de a restitui, până cel mai târziu la data de 30 aprilie a fiecărui an, un număr de certificate de emisii de gaze cu efect de seră egal cu numărul total de emisii de gaze cu efect de seră provenite de la instalaţia respectivă în anul calendaristic anterior, prezentate în raportul anual de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de seră.

A.5.4. Cerinţe privind informarea autorităţii competente pentru protecţia mediului asupra modificărilor la nivelul instalaţiei

Operatorul are obligaţia să informeze autoritatea competentă pentru protecţia mediului cu privire la orice modificări planificate, privind: natura, funcţionarea sau extinderea instalaţiei, care pot determina revizuirea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră.

Director executiv,

............................................

(Numele şi prenumele)

Semnătura şi ştampila

Şeful Serviciului autorizări,

............................................

(Numele şi prenumele)

Semnătura

...........................

Intocmit

Numele şi prenumele

............................................

Semnătura

Şeful Serviciului schimbări climatice,

...........................................................

(Numele şi prenumele)

Semnătura

............................................

TARIFE

pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră

ANEXA Nr. 7 la procedură

Autoritatea competentă

Consultaţie

(la cererea beneficiarului)

Emisii anuale totale

<50/<500/>500

ktone [lei]

Evaluare preliminară

Emisii anuale totale

<50/<500/>500

ktone [lei]

Analiză documente

Emisii anuale totale

<50/<500/>500

ktone [lei]

Aprobare Plan de monitorizare

şi raportare

Emisii anuale totale

<50/<500/>500

ktone [lei]

Agenţia    pentru     Protecţia Mediului (judeţ)

100

50/100/150

100/200/300

-

Agenţia   Regională   pentru Protecţia Mediului (după caz)

100

-

-

Agenţia    Naţională    pentru Protecţia Mediului

100

-

200/400/600


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 1897/2007

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 1897 din 2007
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu