Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 206/447/86 din 14 mai 2002

pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea carnii de pasare

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR


SmartCity3

              Nr. 206 din 14 mai 2002
              MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
              Nr. 447 din 20 iunie 2002
              AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
              Nr. 86 din 30 august 2002
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 699 din 24 septembrie 2002

    Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor, ministrul sanatatii si familiei si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor,
    vazand Referatul de aprobare nr. 168.642 din 9 mai 2002, intocmit de Directia politici si strategii alimentare din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor,
    avand in vedere prevederile art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata si modificata prin Legea nr. 57/2002,
    in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, ale Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale Hotararii Guvernului nr. 166/2001 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, cu modificarile ulterioare,
    emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele cu privire la comercializarea carnii de pasare, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Ministerul Sanatatii si Familiei si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a municipiului Bucuresti, respectiv prin directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti si oficiile judetene pentru protectia consumatorilor, vor aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare in termen de 60 de zile de la data publicarii.

              p. Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
              Petre Daea,
              secretar de stat

              Ministrul sanatatii si familiei,
              Daniela Bartos

              Presedintele Autoritatii Nationale
              pentru Protectia Consumatorilor,
              Rovana Plumb,
              secretar de stat

    ANEXA 1

                                NORME
               cu privire la comercializarea carnii de pasare

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Prezentele norme se refera la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca carnea de pasare provenita din productia interna sau din import, pentru a fi comercializata. Carnea poate proveni de la urmatoarele specii:
    a) gaini;
    b) rate;
    c) gaste;
    d) curci;
    e) bibilici.
    Art. 2
    Agentii economici care comercializeaza carne de pasare isi desfasoara activitatea numai cu respectarea reglementarilor in vigoare si a prevederilor prezentelor norme.

    CAP. 2
    Definirea si descrierea produsului

    Art. 3
    In sensul prezentelor norme, termenii folositi se definesc dupa cum urmeaza:
    1. carnea de pasare - carnea destinata consumului uman, provenita din sacrificarea speciilor de pasari domestice mentionate la art. 1, care nu a fost supusa nici unui tratament, exceptand tratamentul de racire - refrigerare, congelare;
    2. carcasa de pasare - intregul corp al unei pasari din speciile mentionate la art. 1, dupa sangerare, deplumare si eviscerare; indepartarea inimii, ficatului, plamanilor, pipotei, rinichilor, picioarelor si a capului nu este obligatorie; indepartarea gusii este optionala doar in cazul palmipedelor. Carcasele de pasare provin de la pasari domestice:
    a) pui de carne, broiler de curca, rate tinere sau boboci, rate tinere lesesti, gaste tinere sau pui, bibilici tinere - pasari cu varful sternului flexibil (nu este osificat);
    b) cocosi, gaini, pasari adulte: curcani adulti, rate adulte, rate lesesti, gaste adulte, bibilici adulte - pasari cu varful sternului rigid (osificat);
    c) claponi: masculi castrati chirurgical inainte de a atinge maturitatea sexuala;
    d) pasari cu carcasa mai mica decat 750 g (fara organe, cap si picioare);
    3. piese transate:
    a) jumatati: jumatatile de carcasa obtinute prin taierea longitudinala in planul alaturat sternului si coloanei vertebrale;
    b) sferturi: partile obtinute prin sectionarea longitudinala si transversala a carcaselor, avand ca rezultat sferturi anterioare si/sau posterioare (cu sau fara glanda uropigena);
    c) sferturi posterioare neseparate: ambele sferturi posterioare unite printr-o portiune a spatelui, cu sau fara tartita;
    d) piept: sternul si coastele sau o parte a acestora, distribuite pe ambele parti, impreuna cu musculatura in aderenta naturala. Pieptul poate fi intreg sau portionat in jumatati;
    e) pulpa: femurul, tibia si fibula cu musculatura in aderenta naturala. Cele doua sectionari vor fi practicate la nivelul articulatiilor; se admite sectionarea mai jos de articulatia tibio-tarso-metatarsiana cu maximum 1 cm;
    f) pulpa de pui cu o portiune din spate atasata: greutatea portiunii atasate, respectiv oasele sacrum, coxal cu musculatura aferenta nu trebuie sa depaseasca 25% din greutatea totala a piesei;
    g) pulpa superioara: femurul impreuna cu musculatura in aderenta naturala. Cele doua sectionari vor fi practicate la nivelul articulatiilor;
    h) pulpa inferioara: tibia si fibula cu musculatura in aderenta naturala. Cele doua sectionari vor fi practicate la nivelul articulatiilor;
    i) aripi: humerus, radius si ulna cu musculatura in aderenta naturala.
    Varful si oasele carpiene se pot indeparta. Humerusul sau radiusul si ulna cu musculatura in aderenta naturala pot fi prezentate si separat. Cele doua sectionari vor fi practicate la nivelul articulatiilor;
    j) aripi neseparate: aripi in aderenta naturala cu o portiune toracica a carei greutate nu trebuie sa depaseasca 45% din greutatea totala a piesei;
    k) piept dezosat: piept intreg sau portionat in jumatati, fara os, rezultat din indepartarea sternului, claviculei, coastelor si a partii cartilaginoase a sternului;
    l) piept dezosat cu osul iades: piept dezosat, fara piele, cu clavicula si partea cartilaginoasa a sternului; greutatea claviculei si a cartilajului nu trebuie sa depaseasca 3% din greutatea totala a piesei;
    m) tacam de pasare: partile anatomice rezultate dupa detasarea pulpei cu os si a pieptului cu os, formate din regiunea dorsolombosacrala, aripi, gat, regiunea costala ramasa de la detasarea pieptului;
    n) spinari de pasare: portiunea anatomica rezultata dupa detasarea jumatatilor posterioare, a aripilor si a pieptului. Cuprinde gatul, spatele pana la regiunea lombara, coastele, stratul muscular, grasimea si pielea in aderenta naturala;
    4. organe de pasare - inima (cu sau fara sacul pericardic), pipota (fara cuticula si fara continut) si ficatul (fara vezica biliara).
    Pipotele si inimile nu trebuie sa prezinte grasime aderenta.
    Ficat gras (foie gras) - ficatul de gasca sau de rata provenita din speciile Cairina moscata sau prin incrucisarea Cairina moscata cu Anas platyrhynchos. Ficatul gras provine de la pasari ingrasate si abatorizate dupa o tehnologie speciala. Ficatul trebuie sa aiba o culoare uniforma si urmatoarea greutate:
    a) ficatul de rata - minimum 250 g net;
    b) ficatul de gasca - minimum 400 g net;
    5. alte parti comestibile:
    a) creste si fudulii provenite de la pasarile adulte;
    b) grasime de pasare;
    6. carne de pasare separata mecanic - pasta cu granulatie fina obtinuta prin separarea mecanica a carnii de pe oasele carcasei de pasare, exclusiv pielea gatului, gheare, capete si organe.

    CAP. 3
    Clasificarea carnii de pasare

    Art. 4
    (1) Carnea de pasare, asa cum este definita la art. 3 pct. 2 si 3, se clasifica in functie de conformatie si de aspectul carcaselor sau al partilor de carcasa in:
    a) clasa A;
    b) clasa B.
    (2) Clasificarea se realizeaza in functie de aspectul carnii, prezenta grasimii si gradul distrugerilor sau al contuziilor.
    (3) Carcasele de pasare si partile transate din carnea de pasare definite in prezenta norma trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii minime pentru a fi incadrate in clasele A si B:
    a) sa fie intacte din punct de vedere al prezentarii;
    b) sa fie curate, fara nici un fel de corpuri straine vizibile, mizerie sau sange;
    c) sa nu aiba mirosuri straine;
    d) sa nu prezinte pete vizibile de sange, cu exceptia celor mici si sterse;
    e) sa nu aiba oase rupte proeminente (fracturi deschise);
    f) sa nu prezinte contuzii severe.
    In cazul carnii de pasare proaspete nu trebuie sa existe urme de congelare anterioara.
    (4) Pentru a fi incluse in clasa A carcasele si partile transate din carne de pasare trebuie sa indeplineasca in plus urmatoarele criterii:
    a) sa aiba o conformatie buna si sa fie consistente, pieptul sa fie bine dezvoltat, lat, lung si carnos; picioarele sa fie, de asemenea, carnoase; la pui, rate tinere sau pui de rata si curcani trebuie ca pieptul, spatele si pulpele sa aiba un strat subtire si uniform de grasime; la gaini, cocosi, rate si gaste tinere se permite existenta unui strat de grasime mai gros; la gaste carcasa trebuie sa prezinte un strat de grasime de la moderat la gros;
    b) pe piept, picioare, tartita, incheieturile picioarelor si varfurile aripilor pot fi prezente cateva pene mici, tuleie (capete ale penelor) si puf; in cazul pasarilor, ratelor, curcanilor si gastelor pentru fiert pot fi prezente cateva pene si in alte parti ale carcasei;
    c) se permite existenta unor leziuni, contuzii si decolorari, cu conditia ca acestea sa fie mici si nesemnificative si sa nu fie prezente pe piept sau picioare; varful aripii poate sa lipseasca; la varfurile aripilor se permite o usoara colorare in rosu;
    d) in cazul pasarilor congelate nu trebuie sa existe urme de arsuri de la congelare, cu exceptia celor care sunt accidentale, mici si nesemnificative si nu sunt prezente pe piept sau picioare; arsura de la congelare, in sensul reducerii calitatii, este uscarea ireversibila la nivel local sau zonal a pielii si/sau a carnii care poate sa indice urmatoarele schimbari:
    - in culoarea originala - in cele mai multe cazuri culoarea devine pala; si/sau
    - in aroma si miros - lipsa de aroma sau miros de ranced; si/sau
    - in consistenta - uscata, spongioasa.

    CAP. 4
    Carnea de pasare separata mecanic

    Art. 5
    (1) Materia prima utilizata la obtinerea carnii de pasare separate mecanic trebuie sa fie obtinuta si sa corespunda cerintelor prevederilor legale in vigoare.
    (2) Este interzisa utilizarea drept materie prima, la obtinerea carnii de pasare separate mecanic, a pielii gatului, a ghearelor, capului si organelor de pasare rezultate din abatorizare.
    (3) Carnea de pasare separata mecanic se obtine si se utilizeaza in unitati autorizate sanitar veterinar, cu respectarea normelor sanitare si sanitare veterinare in vigoare.
    Art. 6
    (1) Carnea de pasare separata mecanic se utilizeaza numai in fabricatia produselor din carne supuse obligatoriu unui tratament termic de minimum +72 grade C si unui timp de mentinere de 20 minute in centrul geometric al produsului sau altei combinatii timp/temperatura care sa asigure aceeasi securitate a produsului.
    (2) In cazul in care carnea separata mecanic se obtine in unitati de abatorizare a pasarilor, timpul maxim dintre obtinerea carcaselor si utilizarea lor la producerea carnii separate mecanic trebuie sa fie de maximum 48 de ore.
    (3) In cazul in care carnea de pasare separata mecanic este produsa si folosita in aceeasi unitate, ea se depoziteaza in spatiu frigorific la -12 grade C, cu mentionarea datei abatorizarii si a datei dezosarii.
    (4) Carnea de pasare separata mecanic care provine din alte unitati decat din cea in care se foloseste ca materie prima trebuie sa fie ambalata, etichetata si sa fie insotita de documente conform prevederilor legale in vigoare.

    CAP. 5
    Forme de comercializare a carnii de pasare

    Art. 7
    (1) Carcasele de pasare se comercializeaza astfel:
    a) carcasele eviscerate partial: carcasele de la care nu s-au indepartat inima, ficatul, plamanii, pipota, capul sau picioarele. In cazul palmipedelor nu este obligatorie indepartarea gusii;
    b) carcasele eviscerate, cu sau fara organe: carcasele care se prezinta cu sau fara organe. Prezenta organelor se va mentiona pe eticheta in denumirea sub care este vandut produsul.
    (2) Produsele enumerate la art. 3 pct. 3 lit. a) - k) pot fi comercializate cu sau fara piele, fiind obligatorie mentionarea pe eticheta in denumirea sub care este vandut produsul. Tacamul de pasare se poate comercializa cu sau fara aripi, cap, gat si picioare, fiind obligatorie mentionarea pe eticheta in denumirea sub care este vandut produsul.
    (3) In functie de starea termica, carnea de pasare se poate comercializa in una dintre urmatoarele stari:
    a) refrigerata la maximum +4 grade C, temperatura determinata in profunzime;
    b) congelata la minimum -12 grade C, temperatura determinata in profunzime; sau
    c) congelata rapid la minimum -18 grade C, temperatura determinata in profunzime.
    (4) Forma sub care se comercializeaza carnea de pasare mentionata la alin. (1), (2) si (3) se inscrie pe eticheta in denumirea sub care se vinde produsul, pentru informarea corecta si completa a consumatorului.
    (5) Dupa starea termica, carnea de pasare separata mecanic se prezinta:
    a) refrigerata la maximum +4 grade C, temperatura determinata in profunzime;
    b) congelata la minimum -12 grade C, temperatura determinata in profunzime.
    Carnea de pasare separata mecanic se comercializeaza numai pentru utilizarea in fabricarea produselor din carne tratate termic, fiind interzisa comercializarea ca atare sau in amestec cu alte ingrediente in unitatile de desfacere angro si cu amanuntul. Acelasi regim se aplica si in cazul oferirii cu titlu gratuit a acestor produse de catre agentii economici, asociatii sau fundatii.
    (6) Carcasele de pasare se comercializeaza numai preambalate individual. Pentru actiunile de vanzari promotionale se accepta si alte forme de ambalare, in conformitate cu actiunea de promotie comerciala.
    (7) Piesele transate si alte produse comestibile definite la art. 3 pct. 3, 4 si 5, rezultate din sacrificarea pasarilor, se comercializeaza in unitati de desfacere angro si cu amanuntul numai sub forma preambalata, direct din ambalajul colectiv de desfacere.

    CAP. 6
    Conditii tehnice de calitate

    Art. 8
    1. Proprietati organoleptice:
    a) Carnea de pasare
________________________________________________________________________________
Nr.   Caracteristici           Conditii de admisibilitate           Metode de
crt.                                                                 analiza
________________________________________________________________________________
     Carne refrigerata
  1. Aspect             Carcase sau organe curate, fara resturi   STAS 7031-83
                        de continut intestinal sau impuritati     A1:1997 pct. 4
                        mecanice; suprafata neteda, nelipicioasa
  2. Culoare            Caracteristica speciei
  3. Consistenta        Ferma si elastica
     musculaturii
  4. Miros              Caracteristic, fara miros strain

  5. Bulionul, dupa     Curat, transparent, cu nuanta
     fierbere si        opalescenta, fara flocoane sau sediment,
     sedimentare        cu grasime topita la suprafata sub forma
                        de pelicule sau insule, in functie de
                        starea de ingrasare, cu gust si miros
                        placut, caracteristic carnii proaspete
                        de pasare

     Carne congelata
  1. Aspect si culoare  La suprafata, culoare cu o nuanta mai     STAS 7031-83
                        inchisa, consistenta tare, tendoane de    A1:1997 pct. 4
                        culoare alba cu reflexe sidefii,
                        grasimea de culoare specifica, glazura
                        de gheata curata, transparenta. Dupa
                        decongelare lenta la maximum +5 grade C
                        caracteristicile organoleptice sunt
                        asemanatoare carnii refrigerate;
                        culoarea lichidului rezultat (dupa
                        decongelare) alb-galbuie; se admite o
                        nuanta roz-rosiatica a tesutului
                        conjunctiv lax. SE INTERZICE
                        RECONGELAREA CARNII DECONGELATE!
________________________________________________________________________________

    b) Carnea de pasare separata mecanic
________________________________________________________________________________
Nr.  Caracteristici           Conditii de admisibilitate          Metode de
crt.                _____________________________________________ analiza
                       Refrigerata             Congelata
________________________________________________________________________________
  1. Aspect         Pasta cu granulatie   Bloc compact acoperit   STAS 7031-83
                    fina, fara corpuri    cu cristale fine de     A1:1997 pct. 4
                    straine               gheata; in sectiune
                                          aceleasi caracteristici
                                          ca cea refrigerata

  2. Culoare                   De la roz la roz-galbui

  3. Consistenta    Moale-pastoasa        Tare
  4. Miros si gust  Caracteristic, fara   Caracteristic, fara
                    gust sau miros        gust sau miros strain,
                    strain                dupa decongelare
________________________________________________________________________________

    2. Proprietati fizico-chimice:
    a) Carnea de pasare
________________________________________________________________________________
Nr.  Caracteristici              Conditii de admisibilitate      Metode de
crt.                          ________________________________   analiza
                              Refrigerata          Congelata
________________________________________________________________________________
  1. Reactia pentru             Negativa           Negativa     STAS 9065/11-75
     hidrogen sulfurat
  2. Reactia Kreis              Negativa           Negativa     STAS 9065/10-75
  3. pH                                    5,8 - 6              STAS 9065/8-74
  4. Azot usor hidrolizabil,    25                 35           STAS 9065/7-74
     NH3/100 g, maxim
________________________________________________________________________________

    b) Carnea de pasare separata mecanic
________________________________________________________________________________
Nr.  Caracteristici                Conditii de admisibilitate    Metode de
crt.                             ______________________________  analiza
                                  Refrigerata        Congelata
________________________________________________________________________________
  1. Proteina, minim, %                        13,6              STAS 9065/4-81
  2. Substante grase, maxim, %                 20                STAS 9065/2-73
  3. Umiditate, maxim, %                       70                STAS 9065/3-73
  4. Colagen, raportat la                      20                STAS 9065/13-81
     proteina totala, maxim, %
  5. Calciu, maxim, %                           1,3
  6. Reactia Kreis                           negativa            STAS 9065/10-75
  7. Reactia pentru hidrogen                 negativa            STAS 9065/11-75
     sulfurat
  8. Azot usor hidrolizabil,      25                  35         STAS 9065/7-74
     NH3/100 g, maxim
________________________________________________________________________________

    3. Proprietati microbiologice si toxicologice:
    Carnea de pasare, inclusiv carnea de pasare separata mecanic, trebuie sa se incadreze in parametrii microbiologici si toxicologici (metale grele, reziduuri chimice), in limitele maxime admise stabilite prin legislatia sanitara si sanitara veterinara in vigoare.
    Art. 9
    (1) Verificarea calitatii carnii se face prin verificarea loturilor de produs. Lotul va fi format din cantitatea de carne de pasare provenita de la acelasi furnizor in aceeasi zi de fabricatie, din acelasi sortiment, din aceeasi specie, tip de prelucrare, clasa de calitate, stare termica si care provine de la acelasi producator.
    (2) Esantionul format din produse individuale definite la art. 3 se preleveaza, prin sondaj, din fiecare lot ce va fi inspectat in abatoare, ateliere de transare si depozite angro si en detail sau, in cazul importului, in momentul efectuarii formalitatilor vamale, astfel:
_________________________________________________________
Nr.   Dimensiunea  Dimensiunea  Numarul tolerabil de
crt.  lotului      probei       bucati necorespunzatoare
_________________________________________________________
  1.  100 - 500        30                5
  2.  501 - 3.200      50                7
  3.  > 3.200          80               10
_________________________________________________________

    (3) La verificarea unui lot de carne de pasare din clasa A se admite un numar de bucati necorespunzatoare, conform alin. (2), astfel:
    a) prezinta taieturi neefectuate la imbinare, pentru pulpe, pulpe superioare, pulpe inferioare sau aripi;
    b) prezinta maximum 2% cartilaje (extremitatea flexibila a sternului), in cazul pieptului dezosat;
    c) prezinta deteriorari, contuzii, decolorari usoare, putin vizibile sau urme ale arsurilor de la congelare, in cazul pieptului si pulpelor.
    (4) La verificarea unui lot de carne de pasare din clasa B, numarul de bucati necorespunzatoare admise, conform alin. (2), cu privire la abaterile mentionate la alin. (3) lit. a) si b) se dubleaza.
    (5) In cazul in care lotul controlat nu este conform, autoritatile competente pentru executarea controlului oficial al alimentelor interzic comercializarea sau importul pana la intrarea in legalitate, conform prevederilor prezentelor norme.

    CAP. 7
    Ambalare, marcare, etichetare, depozitare, transport si documente

    Art. 10
    (1) Ambalarea, marcarea si etichetarea se efectueaza cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
    (2) Pe eticheta se va mentiona o singura stare termica a carnii. In cazul comercializarii organelor de pasare, pe eticheta se va mentiona felul acestora in denumirea sub care se vinde produsul. Data durabilitatii minimale pentru produsele congelate si data limita de consum pentru produsele refrigerate se stabilesc de catre producator si se inscriu conform normelor in vigoare privind etichetarea alimentelor.
    (3) In unitatile de productie, in functie de starea termica, carnea de pasare se depoziteaza la temperatura de maximum +4 grade C in profunzime pentru carnea de pasare refrigerata si la temperatura de minimum -12 grade C in profunzime pentru carnea de pasare congelata.
    (4) Mijloacele pentru transportul carnii de pasare trebuie sa indeplineasca cerintele legislatiei in vigoare si sa fie autorizate din punct de vedere sanitar veterinar.
    (5) Fiecare transport va fi insotit de certificatul de sanatate publica veterinara eliberat de medicul veterinar oficial care asigura supravegherea unitatii si de declaratia de conformitate eliberata de producator pe propria raspundere in conformitate cu prevederile legale in vigoare.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 206/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 206 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu