Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 1662 din 27 iunie 2007

privind aprobarea Statutului Corpului Executorilor pentru Societatile de Microfinantare

ACT EMIS DE: MINISTERUL JUSTITIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 519 din 1 august 2007



In temeiul Hotărârii Guvernului nr. 83/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare,

ţinând seama de dispoziţiile art. 15 din Legea nr. 240/2005 privind societăţile de microfinanţare,

ministrul justiţiei emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Statutul Corpului Executorilor pentru Societăţile de Microfinanţare, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Direcţia resurse umane şi relaţia cu Consiliul Superior al Magistraturii şi Direcţia pentru servicii juridice conexe vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3.- Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare de la data publicării.

Ministrul justiţiei,

Tudor-Alexandru Chiuariu

ANEXĂ

STATUTUL

Corpului Executorilor pentru Societăţile de Microfinanţare

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1. - (1) In temeiul prevederilor art. 15 din Legea nr. 240/2005 privind societăţile de microfinanţare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 663 din 26 iulie 2005, se adoptă prezentul statut privind organizarea şi funcţionarea Corpului Executorilor pentru Societăţile de Microfinanţare.

(2) Corpul executorilor se poate înfiinţa în fiecare societate de microfinanţare, constituită ca persoană juridică, notificată Băncii Naţionale a României, declarată la Centrala Riscurilor Bancare şi la Biroul de credit, în condiţiile prevăzute de art. 3, 5 şi 18 din Legea nr. 240/2005, sau în cadrul asociaţiilor profesionale ale acestor societăţi.

(3) Executorii organizaţi în corpul prevăzut la alin. (2) sunt denumiţi în continuare în prezentul statut executori sau executor, după caz.

Art. 2. - (1) Executorii sunt învestiţi să îndeplinească orice activităţi legale, în scopul realizării voluntare sau, când este cazul, prin executare silită a obligaţiilor stabilite prin titlurile executorii ce aparţin societăţii de microfinanţare.

(2) In tot cursul executării, executorii au îndatorirea să îşi exercite atribuţiile şi să efectueze orice act necesar pentru îndeplinirea executării, cu respectarea strictă a dispoziţiilor Codului de procedură civilă şi a celorlalte reglementări aplicabile în materie.

(3) Actul îndeplinit de executor, purtând ştampila şi semnătura acestuia, este de autoritate publică şi are forţa probantă prevăzută de lege.

Art. 3. - Executorii, precum şi oricare alt personal angajat în compartimentul acestora au obligaţia să păstreze secretul profesional, inclusiv secretul cu privire la actele, datele şi faptele despre care au luat cunoştinţă în cadrul activităţii lor, chiar şi după încetarea funcţiei, cu excepţia cazurilor în care legea sau părţile interesate îi eliberează de această obligaţie.

Art. 4. - (1) Când este cazul, pe baza datelor prezentate de executor, conducerea societăţii de microfinanţare sau a asociaţiei prevăzute la art. 1 alin. (2) se poate adresa instanţei de executare solicitându-i să obţină, potrivit legii, informaţiile necesare pentru efectuarea executării silite de la cei care datorează sume de bani debitorilor urmăriţi sau deţin alte bunuri ale acestora, supuse urmăririi.

(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică în mod corespunzător şi în cazul în care, pentru îndeplinirea efectivă a executării silite, executorul consideră necesar concursul organelor de poliţie, al jandarmeriei sau al altor agenţi ai forţei publice.

Art. 5. - (1) Dacă, referitor la aceleaşi bunuri, se efectuează mai multe executări silite pentru societăţi de microfinanţare diferite, întreaga executare se va reuni la executorul care a început cel dintâi executarea.

(2) In cazul în care bunurile prevăzute la alin. (1) sunt urmărite şi pentru realizarea unei executări silite de competenţa executorului judecătoresc sau a altor organe de executare prevăzute de lege, întreaga executare se va reuni la executorul judecătoresc învestit, dacă legea nu prevede altfel.

Art. 6. - Avizarea prealabilă asupra legalităţii actelor întocmite de executori se va asigura de către compartimentul juridic al instituţiilor sau al asociaţiilor lor profesionale ori, în lipsa compartimentelor respective, prin asistenţa juridică a unui avocat autorizat potrivit legii.

CAPITOLUL II

Organizarea activităţii executorilor

Art. 7. - Corpul executorilor se înfiinţează, după caz, de conducerea societăţii sau a asociaţiei prevăzute la art. 1 alin. (2), care hotărăşte numărul executorilor necesari, corespunzător volumului activităţii curente, numeşte şeful corpului executorilor, stabileşte atribuţiile corpului respectiv, precum şi relaţiile funcţionale ale acestuia cu celelalte compartimente ale societăţii sau ale asociaţiei profesionale. Când corpul executorilor se înfiinţează la asociaţia profesională a societăţilor de microfinanţare, conducerea acesteia repartizează executorii necesari fiecărei societăţi, membră a aceleiaşi asociaţii.

Art. 8. - Executor pentru societăţile de microfinanţare poate fi persoana care îndeplineşte condiţiile generale prevăzute de reglementările în vigoare pentru numirea în funcţia de executor judecătoresc.

Art. 9. - (1) In termen de 10 zile de la numirea unei persoane în funcţia de executor, conducerea societăţii sau a asociaţiei prevăzute la art. 1 alin. (2) va solicita Ministerului Justiţiei înregistrarea executorului în evidenţa specială întocmită la compartimentul de resort, scop în care se vor prezenta ştampila acestuia, specimenul lui de semnătură, datele privind starea sa civilă, domiciliul şi studiile efectuate.

(2) După confirmarea în scris a înregistrării prevăzute la alin. (1), executorul îşi poate exercita efectiv atribuţiile ca atare, în baza legitimaţiei de serviciu eliberate sub semnătura conducătorului societăţii sau al asociaţiei prevăzute la art. 1 alin. (2).

CAPITOLUL III

Competenţa executorilor pentru societăţile de microfinanţare

Art. 10. - (1) Executorii au următoarele atribuţii:

a) pun în executare titlurile executorii aparţinând societăţii de microfinanţare pentru care îşi desfăşoară activitatea şi efectuează actele de executare necesare în toate formele de executare silită prevăzute de Codul de procedură civilă şi de alte dispoziţii legale aplicabile în materie;

b) notifică actele judiciare şi extrajudiciare;

c) comunică actele de procedură;

d)  recuperează pe cale amiabilă creanţele societăţii de microfinanţare creditoare;

e)    aplică măsurile asigurătorii dispuse de instanţa judecătorească în favoarea societăţii de microfinanţare;

f) întocmesc procesele-verbale de constatare în cazul ofertei reale, urmate de consemnarea sumei de către debitorul urmărit, potrivit dispoziţiilor Codului de procedură civilă;

g) întocmesc, potrivit legii, protestul de neplată a cambiilor, biletelor la ordin şi a cecurilor, după caz;

h) constată starea de insolvabilitate a debitorului urmărit;

i) efectuează orice alte acte sau operaţiuni prevăzute de dispoziţiile legale, aplicabile executării titlurilor executorii aparţinând societăţilor de microfinanţare.

(2) Executorilor pentru societăţile de microfinanţare le este strict interzis să efectueze acte de executare în temeiul unor titluri executorii aparţinând persoanelor fizice sau juridice, altele decât cele pentru care sunt abilitaţi să îşi desfăşoare activitatea.

Art. 11. - Executorii pentru societăţile de microfinanţare îşi desfăşoară activitatea, exercitându-şi atribuţiile prevăzute la art. 10, pe întregul teritoriu al României.

CAPITOLUL IV

Drepturile, îndatoririle şi răspunderea executorilor pentru societăţile de microfinanţare

Art. 12. - Drepturile şi îndatoririle executorilor pentru societăţile de microfinanţare, corespunzătoare activităţii depuse în baza unui contract de muncă sau a altei convenţii, sunt cele prevăzute de reglementările legale aplicabile fiecăruia dintre raporturile juridice respective, precum şi de regulamentele interne ale acestor societăţi sau ale asociaţiei prevăzute la art. 1 alin. (2).

Art. 13. - Exercitarea funcţiei de executor pentru societăţile de microfinanţare este incompatibilă cu:

a)   activitatea salarizată sau în baza unui contract de colaborare în afara societăţii sau asociaţiei prevăzute la art. 1 alin. (2), pentru care îşi desfăşoară activitatea, cu excepţia activităţii didactice universitare;

b)  calitatea de deputat sau de senator ori de consilier în consiliile judeţene sau locale, pe durata mandatului;

c)  desfăşurarea unei activităţi comerciale, direct sau prin persoane interpuse;

d)  calitatea de asociat într-o societate în nume colectiv, de asociat comanditat în societăţile în comandită simplă sau pe acţiuni, de administrator al unei societăţi cu răspundere limitată sau pe acţiuni, de membru al consiliului de conducere, de director general sau director al unei societăţi comerciale, de administrator al unei societăţi civile, precum şi cu orice activităţi care lezează demnitatea profesiei de executor sau care aduc atingere bunelor moravuri.

Art. 14. - (1) Răspunderea civilă a executorului pentru societăţile de microfinanţare poate fi angajată, în condiţiile legii, pentru cauzarea de prejudiciu prin încălcarea obligaţiilor sale profesionale.

(2) Asigurarea de răspundere profesională a executorului se poate realiza de către şi în contul societăţii sau asociaţiei prevăzute la art. 1 alin. (2), în care îşi desfăşoară activitatea, dacă aceasta este expres stipulată, după caz, în regulamentul intern al acestora sau în convenţia încheiată cu executorul.

Art. 15. - Este interzis executorilor pentru societăţile de microfinanţare să achiziţioneze, direct sau prin interpuşi, pentru ei sau pentru alţii, bunurile ce au format obiectul activităţii de executare silită sau să facă acte de executare în propria lor cauză ori în cauzele privind rudele şi afinii până la gradul al patrulea inclusiv.

Art. 16. - Răspunderea disciplinară a executorului pentru societăţile de microfinanţare se stabileşte în condiţiile şi în cazurile prevăzute de regulamentul intern al societăţii sau al asociaţiei prevăzute la art. 1 alin. (2), în care îşi desfăşoară activitatea, şi de celelalte reglementări aplicabile în materie. In aceleaşi condiţii, răspunderea disciplinară a executorului intervine şi pentru următoarele abateri:

a) încălcarea incompatibilităţilor şi interdicţiilor prevăzute de prezentul statut;

b)   întârzierea sistematică şi neglijenţa în efectuarea lucrărilor;

c) nerespectarea secretului profesional;

d)  săvârşirea unor fapte care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale.

Art. 17. -In afara răspunderii prevăzute la art. 14 şi 16, în condiţiile legii, poate fi angajată, după caz, şi răspunderea patrimonială, administrativă sau penală a executorului pentru societăţile de microfinanţare.

Art. 18. - (1) In caz de suspendare sau de încetare a raportului de muncă, ştampila, legitimaţia, registrele şi lucrările executorului în cauză vor fi predate şefului corpului de executori în cadrul căruia şi-a desfăşurat activitatea.

(2) In termen de 3 zile de la suspendarea sau încetarea raportului de muncă al executorului, conducerea societăţii sau a asociaţiei prevăzute la art. 1 alin. (2), în care şi-a desfăşurat activitatea, va solicita Ministerului Justiţiei radierea acestuia din evidenţa prevăzută la art. 9 alin. (1).

CAPITOLUL V

Desfăşurarea activităţii executorilor pentru societăţile de microfinanţare

Art. 19. - (1) Executorul pentru societăţile de microfinanţare îndeplineşte actele de executare silită şi celelalte acte care sunt de competenţa sa, în baza dispoziţiei scrise a şefului corpului de executori şi a avizului prealabil obligatoriu prevăzut la art. 6.

(2) Toate actele întocmite de executor se redactează în limba română.

(3)  Persoanele interesate în efectuarea executării, care nu înţeleg sau nu vorbesc limba română, au dreptul să ia cunoştinţă, printr-un interpret sau traducător, de cuprinsul oricăror acte întocmite de executor, precum şi de celelalte acte depuse la dosarul executării.

Art. 20. - (1) In îndeplinirea atribuţiilor lor, executorii pentru societăţile de microfinanţare întocmesc procese-verbale în care consemnează constatările făcute şi măsurile luate, dacă reglementările aplicabile în materie nu prevăd altfel.

(2) Unul dintre exemplarele proceselor-verbale întocmite potrivit alin. (1) se depune la dosarul executării, iar celelalte se comunică persoanelor interesate.

Art. 21. -Actele care prezintă erori materiale sau omisiuni vădite vor fi corectate sau completate de către executor, la cererea părţilor ori din oficiu. Despre corectarea sau completarea efectuată se va face menţiune pe toate exemplarele actului, sub semnătura executorului şi cu aplicarea ştampilei. In acest scop, părţile vor fi înştiinţate să prezinte toate exemplarele actului care urmează să fie corectat sau completat, după caz.

Art. 22. - (1) Actele executorilor sunt supuse, în condiţiile legii, controlului judecătoresc.

(2) Cei interesaţi sau vătămaţi prin actele de executare pot formula contestaţii la executare în condiţiile prevăzute de Codul de procedură civilă, dacă prin lege nu se dispune altfel.

Art. 23. - Corpul executorilor va întocmi evidenţa şi arhiva lucrărilor îndeplinite pentru fiecare societate de microfinanţare pentru care s-au efectuat acte de executare silită.

CAPITOLUL VI

Dispoziţii tranzitorii şi finale

Art. 24. - Dosarele de executare aflate în curs de rezolvare la data intrării în vigoare a prezentului statut pot fi preluate de către executorii pentru societăţile de microfinanţare, pe baza solicitărilor scrise adresate preşedintelui instanţei de executare.

Art. 25. - Prezentul statut intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 1662/2007

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 1662 din 2007
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 1662/2007
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu