Văzând Referatul de aprobare nr. 7.464 din 29 noiembrie 2016, întocmit de Direcţia siguranţa alimentelor de origine animală din cadrul Direcţiei generale sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor,având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul Regulamentului (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare, al Regulamentului (CE) nr. 852/2004/CE al Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene de stabilire a unor norme generale de igienă care se aplică alimentelor, cu amendamentele ulterioare, al Regulamentului (CE) nr. 853/2004/CE al Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, cu amendamentele ulterioare, al Regulamentului (CE) nr. 854/2004/CE al Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman, cu amendamentele ulterioare, şi al Regulamentului (CE) nr. 882/2004/CE al Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate animală şi de bunăstare a animalelor, cu amendamentele ulterioare,preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin: Articolul IOrdinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 64/2007 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de control oficial sanitar-veterinar efectuat de către personalul de specialitate în unităţile care produc alimente de origine animală, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 202 din 26 martie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins: Articolul 6Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aplică până la data de 31 decembrie 2017. 2. Norma sanitară veterinară prevăzută în anexă se modifică şi se completează după cum urmează: a)La articolul 2 alineatul (2), după litera c) se introduce o nouă literă, litera d) , cu următorul cuprins:d)circumscripţie sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor - structură fără personalitate juridică, organizată în condiţiile legii, în cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care reprezintă autoritatea sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor la nivel local, prin care se realizează supravegherea, controlul şi monitorizarea activităţii unităţilor care produc, prelucrează, procesează, depozitează, transportă, valorifică şi comercializează produse de origine animală şi nonanimală înregistrate/autorizate sanitar-veterinar. b)La articolul 7, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
(2) Personalul de specialitate care efectuează controale oficiale în unităţile înregistrate/autorizate sanitar-veterinar care produc, prelucrează, depozitează şi/sau distribuie alimente de origine animală este încadrat pe o perioadă determinată la nivelul circumscripţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.(3) Şeful serviciului control oficial siguranţa alimentelor şi coordonatorul circumscripţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor vizează prezenţa personalului de specialitate, documentul justificativ prevăzut în anexa nr. 3 şi verifică îndeplinirea sarcinilor de serviciu conform fişelor de post. c)La articolul 14, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:c)în baza unui program de lucru stabilit, verifică dacă unitatea respectă condiţiile generale şi specifice de igienă prevăzute de legislaţia în vigoare, inclusiv modalitatea de implementare a procedurilor de autocontrol bazate pe principiile analizei riscurilor (HACCP), modul în care este realizată trasabilitatea materiilor prime şi a produselor finite şi are responsabilitatea de a urmări remedierea deficienţelor constatate; rezultatele verificărilor efectuate, împreună cu măsurile dispuse, în cazul în care situaţia o impune, sunt înscrise într-o notă de control, adusă la cunoştinţa reprezentantului legal al unităţii respective, sub semnătură de primire; d) Sintagma „şef serviciu/birou control oficial siguranţa alimentelor" se înlocuieşte cu sintagma „şef serviciu control oficial siguranţa alimentelor." 3. Anexa nr. 1 la norma sanitară veterinară se completează după cum urmează: a)La punctul I litera B, după punctul 3 se introduc două noi puncte, punctele 4 şi 5 , cu următorul cuprins:4. centru sacrificare; 5. punct de tăiere la nivelul fermei. b)La punctul I litera H, după punctul 2 se introduce un nou punct, punctul 3 , cu următorul cuprins:3. centru independent de prelucrare a laptelui. 4. Anexa nr. 3 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. Articolul II Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş Cheţan ANEXĂ(Anexa nr. 3 la norma sanitară veterinară) Unitatea ........ ................ ............. Nr. ........ ................ data ........ .......... I ........ ................ ................ ............ Nr. de înregistrare la registrul comerţului ........ ................ ................ ................ ......... Vizat Şef Serviciu control oficial siguranţa alimentelor din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti ........ ................ ................ ........ ........ Coordonator al Circumscripţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor ........ ................ ................ ............... DOCUMENT JUSTIFICATIV cuprinzând sumele stabilite conform tarifelor legale pentru asigurarea controlului oficial sanitar-veterinar pentru luna ......... anul .......... 1. Unitatea este autorizată/înregistrată sanitar-veterinar pentru activitatea de: ........ ................ ................ ................ ................ ................ ................ ................ ................ ................ ................ ........ ......... ........ ................ ................ ................ ................ ................ ................ ................ ................ ................ ................ ........ ......... 2. Personal sanitar-veterinar existent în unitate: – medici veterinari ........ ................ ................ ................ ........3. Unitatea a desfăşurat în luna ............... anul ........ ........ ............ activitatea de: I. Abatorizare
Specia |
Nr. capete |
Tarif/animal |
Tarif total |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
II. Tranşare
Specia |
Cantitate/tone materie primă intrată la tranşare |
Tarif/tonă materie primă intrată la tranşare |
Tarif total |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
III. Procesarea cărnii (produse din carne, carne tocată, carne preparată, carne separată mecanic)
Cantitate/tone materie primă recepţionată |
Tarif/tonă materie primă recepţionată |
Tarif total |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
IV. Procesare carne vânat
Specia |
Nr. capete |
Tarif/animal |
Tarif total |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V. Prelucrare lapte
Cantitate/tone lapte materie primă intrată la procesare |
Tarif/tonă lapte materie primă intrată la procesare |
Tarif total |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
VI. Producţie de peşte (categorii: unitate procesare, cherhana, piaţă desfacere, centru de colectare peşte, punct de debarcare)
Categorie |
Cantitate/tone peşte intrat la procesare |
Tarif/tonă |
Tarif total |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
VII. Activităţi generale (categorii: depozit frigorific independent/depozite pentru produse de origine animală, piaţă angro, unitate de reambalare)
Categorie |
Cantitate/tone produse de origine animală recepţionate |
Tarif/tone produse de origine animală recepţionate |
Tarif total |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Număr de ore de activitate desfăşurată de către personalul sanitar-veterinar de stat existent: – medici veterinariÎntocmit Medic veterinar oficial, ........ ................ ........ ............. Reprezentant legal al unităţii, ........ ................ ................ ........ ........... Prezentul document constituie actul oficial în baza căruia Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ........ ........ .......... întocmeşte formalităţile de plată către unitate.