ORDIN Nr. 143
din 21 iunie 2007
privind aprobarea Studiului
preliminar referitor la determinarea prevalentei germenilor din genul
Salmonella la porcinele pentru ingrasare taiate in abatoare
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 491 din 23 iulie 2007
Văzând Referatul de aprobare nr. 17.931 din 7 iunie
2007, întocmit de Direcţia generală sanitară veterinară şi Direcţia generală
pentru siguranţa alimentelordin structura Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din
Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări prin
Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din
Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Studiul preliminar referitor la
determinarea prevalenţei germenilor din genul Salmonella
la porcinele pentru îngrăşare tăiate în abatoare,
prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, precum şi managerii care administrează
activitatea abatoarelor selectate pentru implementarea studiului preliminar,
prevăzute în tabelul din anexa la studiul preliminar menţionat la art. 1, vor
duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Radu Cheţan Roatiş
ANEXĂ
STUDIU PRELIMINAR
referitor la determinarea prevalenţei germenilor din
genul Salmonella la porcinele pentru îngrăşare tăiate
în abatoare
ARTICOLUL 1
Obiectul şi scopul studiului preliminar
(1) Obiectul şi scopul prezentului studiu este
realizarea unei evaluări preliminarii a prevalenţei germenilor din genul Salmonella la porcinele pentru
îngrăşare tăiate în abatoare din România.
(2) Studiul preliminar se derulează până la data de 30
septembrie 2007.
ARTICOLUL2
Specificaţii tehnice
Recoltarea probelorşi efectuarea analizelor pentru
prezentul studiu trebuie efectuate de autorităţile competente, în conformitate
cu specificaţiile tehnice prevăzute la art. 3-8.
ARTICOLUL 3
Cadrul de recoltare
(1) Pentru realizarea obiectivului şi scopului
prezentului studiu sunt prelevate, în sistem randomizat, un număr minim de 300
de probe de la porcine pentru îngrăşare ce sunt ţinute pe teritoriul României o
perioadă de cel puţin 3 luni înainte de prelevare.
(2) Pentru ca examenele pentru detectarea germenilor
din genul Salmonella să fie efectuate pe un
număr minim de 300 de probe, direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene selectate au în vedere recoltarea unui număr cu 10% mai
mare faţă de baremul menţionat.
(3) Prelevarea probelor este realizată stratificat din abatoarele desemnate şi proporţional cu
capacitatea de tăiere a acestora; estimarea acestei capacităţi se realizează în
funcţie de tăierile de porcine pentru îngrăşare din anul anterior.
(4) Desemnarea abatoarelor care sunt incluse în prezentul studiu se realizează de Autoritatea Naţională Sanitară
Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, astfel încât să fie identificate
toate abatoarele în care s-au tăiat cel puţin 80% din numărul total de porcine
pentru îngrăşare tăiate în anul anterior, prevăzute în anexa care face parte
integrantă din prezentul studiu preliminar.
(5) Numărul total de carcase de porcine de la care
urmează să fie prelevate probe din fiecare abator inclus în prezentul studiu
este estimat pe baza numărului minim garantat de 330 de probe şi a proporţiei
porcinelor pentru îngrăşare tăiate în anul anteriorîn acel abator.
(6) Prelevarea acestor probe se face în mod uniform în
decursul fiecărei luni din toate abatoarele selectate de Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prevăzute în anexă, astfel
încât până la data de 30 septembrie 2007 să se recolteze numărul de probe
prevăzut pentru fiecare abator selectat, conform datelor prevăzute în anexă,
care cuprinde şi lista abatoarelor selectate pentru
implementarea prezentului studiu.
(7) Dacă pe durata prezentului studiu unul sau mai multe
abatoare prevăzute în anexă îşi încetează activitatea sau îşi reduc în mod
semnificativ numărul de porci tăiaţi, acestea sunt înlocuite cu alte abatoare,
în ordinea descrescătoare a porcinelor pentru îngrăşare tăiate în anul
anterior.
(8) Pentru fiecare abator desemnat pentru realizarea
prezentului studiu, la începutul fiecărei luni se stabilesc în mod aleatoriu
numere de la 1-31 ce reprezintă zilele din luna respectivă în care sunt efectuate prelevări de probe; dacă numerele
alese la întâmplare reprezintă zile de tăiere, atunci la datele alese din acea
lună se realizează prelevarea de probe, iar dacă numerele alese nu corespund
unor zile de tăiere, se aleg la întâmplare alte numere care să corespundă
zilelor de tăiere; numerele alese nu trebuie să reprezinte zilele de vineri.
(9) La începutul zilelor de tăiere alese în
conformitate cu procedura prevăzută la alin. (8), se selectează în mod
aleatoriu anumite numere care reprezintă carcasele de porcine de la care sunt
prelevate probe; în ziua respectivă, numărul total de animale supuse
sacrificării este cunoscut de către medicul veterinar oficial, care înaintează
personalului abatorului o listă de randomizare cu numerele carcaselor ce
urmează a fi selectate pentru prelevarea de probe; numerele alese se selectează
astfel încât să se încadreze în numărul de porcine tăiate în acele zile în acel
abator, astfel încât să se recolteze numărul de probe prevăzut pentru acel
abatorîn acea lună.
(10) Se exclud din prezentul studiu următoarele
categorii de porcine la îngrăşat:
a) animale cu o greutate vie sub 50 kg sau mai mare de
170 kg;
b) animale tăiate de necesitate;
c) orice carcasă confiscată.
(11) Până la expedierea tuturor probelor recoltate
într-o zi din abator către laborator, probele recoltate iniţial se păstrează la
frigider.
ARTICOLUL4
Prelevarea de probe
(1) Prelevarea probelor se realizează numai de către
medicii veterinari oficiali cu responsabilităţi privind examinarea post-mortem,
instruiţi în prealabil, teoretic şi practic, cu privire la tehnica de recoltare
de către personalul specializat din Laboratorul Naţional de Referinţă pentru
Salmonelozele Animalelor din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate
Animală.
(2) In zilele selectate la începutul lunii, medicul
veterinar cu responsabilităţi privind examinarea post-mortem în unul dintre
abatoarele selectate, asistat de către operatorul din cadrul abatorului,
desemnat prin decizie de către conducătorul unităţii, realizează prelevarea de
probe.
(3) Şeful serviciului/biroului de igienă şi sănătate
publică veterinară din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene selectate elaborează şi monitorizează săptămânal o
evidenţă a probelor prelevate care cuprinde următoarele date:
a) numărul probelor prelevate;
b) individualizarea probelor cu carcasa de la care s-a
efectuat prelevarea;
c) data şi ora prelevării fiecărei probe în parte;
d) abatorul de unde s-au prelevat probele;
e) data şi ora expedierii probelor către laborator;
f) numele medicului veterinar oficial care a efectuat
prelevarea;
g) numele curierului care efectuează transportul
probelor către laborator.
(4) Medicul veterinaroficial din cadrul abatorului ţine
evidenţa la zi a probelor prelevate, în baza documentaţiei întocmite conform
alin. (3), pe care o raportează săptămânal la serviciul/biroul de igienă şi
sănătate publică veterinară din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
judeţene.
(5) Medicul veterinar oficial are asupra sa lista de
randomizare pentru evidenţa prelevărilor, materialele necesare prelevării,
precum şi procesul-verbal de recoltare a probelorde origine animală pentru
examen de laborator înregistrat în evidenţele direcţiilor sanitar-veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor judeţene.
(6) De la carcasele de porcine selectate sunt
prelevaţi limfonodulii ileocecali în totalitate sau cel puţin 5 limfonoduli
individuali; greutatea probei prelevate este de cel puţin 25 g, fără ţesut gras
şi ţesut conjunctiv.
(7) Pentru recoltarea limfonodulilor ileocecali se
desfăşoară ileonul în evantai până la nivelul cecumului, astfel încât aceştia
să poată fi puşi în evidenţă; fără a folosi cuţitul, dar cu utilizarea
mănuşilor, limfonodulii se prelevă direct din zona evidenţiată, prin ruperea
mezenterului; se prelevă limfonoduli ileocecali în totalitate sau individual;
aceştia se introduc într-o pungă de plastic special utilizată pentru acest
scop, prevăzută cu o etichetă pe care suntînscrise următoarele:
a) data şi ora prelevării;
b) numărul de identificare al probei;
c) numărul autorizaţiei sanitar-veterinară a
abatorului;
d) numele şi prenumele medicului veterinar care a
efectuat recoltarea.
ARTICOLUL 5
Transportul probelor
(1) Probele sunt transportate la Institutul de
Diagnostic şi Sănătate Animală într-o perioadă de cel mult 24 de ore, prin
curier, al cărui nume este specificat în procesul-verbal de recoltare a
probelor de origine animală pentru examen de laborator.
(2) Probele se transportă în
cutii izoterme care să permită menţinerea unei temperaturi de cel mult 8°C.
(3)In ziua recoltării se anunţă telefonic Laboratorul
Naţional de Referinţă pentru Salmonelozele Animalelor din cadrul Institutului
de Diagnostic şi Sănătate Animală, unde sunt analizate probele, despre acest
fapt şi estimarea aproximativă a orei de plecare din abator şi a orei de sosire
în laborator, care sunt înscrise într-un registru.
ARTICOLUL6
Examene de laborator
(1) Probele prelevate în scopul prezentului studiu se examinează la Laboratorul Naţional de Referinţă
pentru Salmonelozele Animalelor din cadrul Institutului de Diagnostic şi
Sănătate Animală.
(2) Până la examinarea bacteriologică probele sunt
menţinute la temperatura de 4°C; examinarea acestora este efectuată imediat
după primire; se ia în considerare faptul că examinarea bacteriologică a
probelor se realizează într-o perioadă de cel mult 40 de ore de la prelevare.
(3)Inainte de efectuarea examenului bacteriologic,
limfonodulii suntdecontaminaţi prin introducereaîn
alcool absolutşi uscarea la aer.
(4) Limfonodulii trebuie să fie triturati steril,
cântăriţi şi apoi transferaţi într-un recipient steril cu apă peptonată
tamponată, preîncălzită - BPW - în diluţiede 1:10; recipientul este incubat
pentru o perioadă de 16-20 de ore la o temperatură medie de 37°C.
(5) Pentru examinarea bacteriologică este utilizată
metoda recomandată pentru Salmonella de către Laboratorul Comunitar de Referinţă din Bilthoven, Olanda;
această metodă este descrisă în anexa D la ISO 6579:2002, Detectarea Salmonella spp. în fecalele animalelor
şi în probele provenite din etapa primară de producţie; pentru această metodă
se utilizează mediul semisolid modificat Rappaport-Vasiliadis - MSRV - ca
singurul mediu selectiv de îmbogăţire.
(6) Toate tulpinile izolate şi confirmate ca Salmonella spp. sunt serotipizate în
concordanţă cu schema Kaufmann-White.
(7) Pentru asigurarea calităţii,
16 tulpini tipizabile şi 16 izolate netipizabile sunt trimise la Laboratorul
Comunitar de Referinţă; toate tulpinile de Salmonella
izolate sunt trimise la Laboratorul Comunitarde
Referinţă, dacă s-au izolat mai puţin de 16 tulpini.
(8) In cazul în care tulpinile de Salmonella, varian ta serotipică typhimurium, şi Salmonella, varianta serotipică enteritidis, suntfagotipizate, se utilizează metodele descrise de centrele de
referinţă ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru tipizarea fagică a Salmonella spp. din cadrul Agenţiei
pentru Protecţia Sănătăţii, Colindale, Marea Britanie.
(9) Pentru testarea sensibilităţii antimicrobiene este
utilizată o metodă validată şi controlată, precum şi recomandările Institutului
pentru Standarde Clinice şi de Laborator, prevăzut la pct. 4.5 din anexa nr. 1
la Decizia Comisiei 2007/219/CE.
(10) Sunt acceptate atât metodele de difuzie în agar,
cât şi metodele de difuzie în bulion.
(11) Rezultatele sunt raportate atât ca date
cantitative - concentraţia minimă inhibitorie pentru metodele de diluţie şi
diametrul zonei de inhibiţie pentru metodele de difuzie, precum şi ca date
calitative - proporţia tulpinilor existente din totalul tulpinilor examinate.
(12) Datele calitative sunt interpretate în
conformitate cu valorile epidemiologice limită
prezentate de Comitetul European pentru Testarea Sensibilităţii Antimicrobiene,
ale cărui coordonate se regăsesc pe site-ul http://www.eucast.org.
(13) Tulpinile sunt testate pentru sensibilitate faţă de următoarele substanţe antimicrobiene:
a) ampicilină sau amoxicilină;
b) tetraciclină;
c) cloramfenicol; d)florfenicol;
e) acid nalidixic;
f) ciprofloxacin sau enrofloxacin;
g) sulfonamide sau sulfametoxazol;
h) sulfonamide sau trimethoprim;
i) gentamicină;
j) streptomicină;
k) kanamicină sau neomicină;
l) cefalosporine a treia
generaţie sau cefotaxime;
m) colistin - opţional.
(14) Inainte de iniţierea prezentului studiu, Direcţia
de igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor împreună cu personalul
specializat din cadrul Laboratorului Naţional de Referinţă pentru Salmonelozele
Animalelor din Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală - LNR - organizează
instruirea medicilor veterinari din abatoarele selectate şi a celordin cadrul
birourilor de igienă şi sănătate publică din cadrul direcţiilor
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene selectate, cu
privire la aspectele tehnice, teoretice şi practice şi responsabilităţile
corelate cu realizarea prezentului studiu.
ARTICOLUL 7
Inregistrările şi
depozitarea probelor
(1) Laboratorul Naţional de Referinţă pentru
Salmonelozele Animalelor ţine înregistrarea actualizată a tuturor examenelor
bacteriologice efectuate la toate probele analizate în scopul prezentului
studiu, conform următorului tabel:
|
Proba
|
Primire
|
Analiza
|
Numărde
identificare
a probei
|
Numărul autorizaţiei
sanitar-
veterinare a
abatorului
|
Numele abatorului
|
Data prelevării
|
Ora primirii
|
Numele laboratorului
|
Data examinării
|
Ora examinării
|
Pozitiv
sau negativ
|
Varianta serotipică
|
Fagotip
|
Antibio-
gramă
|
Codul de depozitare
|
1 S
|
84
|
Operator 1
|
3-06-07
|
12,00
|
IDSA
|
3-06
|
14,00
|
Negativ
|
|
|
|
|
1 S
|
84
|
Operator 2
|
4-06-07
|
12,30
|
IDSA
|
4-06
|
14,00
|
Pozitiv
|
Typh
|
DT104
|
ASTSu
|
(ID nr.)
|
1 S
|
84
|
Operator 3
|
8-06-07
|
12,30
|
IDSA
|
8-06
|
14,00
|
Pozitiv
|
Agona n.a.*)
|
|
ASTE
|
(ID nr.)
|
*) n.a. = nu se aplică - fagotipizarea se efectuează
numai după izolarea Salmonella typhimurium şi enteritidis.
(2) Toate tulpinile de Salmonella izolate sunt păstrate în Laboratorul Naţional de Referinţă pentru
Salmonelozele Animalelor din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate
Animală, asigurându-se integritatea tulpinilor timp de minimum 3 ani.
ARTICOLUL 8
Prelucrare statistică şi raportare
(1) Laboratorul Naţional de
Referinţă pentru Salmonelozele Animalelor împreună cu Serviciul de
epidemiologie, statistică, prognoze şi analiză de risc din structura
Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală realizează prelucrarea
statistică a datelor rezultate în urma examinărilor de laborator şi le comunică
Direcţiei sănătate animală din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor.
(2) In baza datelor rezultate în urma efectuării
studiului preliminar, Direcţia sănătate animală din cadrul Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor elaborează
raportul naţional anual privind monitorizarea Salmonella
spp. la animale, conform Ordinului preşedintelui
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.
34/2006 privind aprobarea Normei sanitare veterinare referitoare la
monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici, ce transpune în legislaţia
naţională Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 2003/99/CE.
(3) Raportul prevăzut la
alin. (2) cuprinde cel puţin următoarele informaţii:
a) descriere generală privind implementarea programului
de supraveghere, cu următoarele detalii:
(i) descrierea populaţiei de porcine pentru îngrăşare
aflate în studiu, corelată în concordanţă cu capacitatea abatorului;
(ii) descrierea procedurii de prelevare randomizată a
probelor, a sistemului de identificare şi notificare, precum şi a calculării
numărului de probe;
(iii) detalii referitoare la autorităţile implicate în
prelevarea şi transportul probelor, precum şi la Laboratorul Naţional de
Referinţă pentru Salmonelozele Animalelor;
(iv) rezultatele generale ale studiului - probe
analizate bacteriologic, numărul de probe pozitive, numărul de serotipuri de Salmonella şi precizarea acestora,
numărul de fagotipuri de Salmonella şi precizarea acestora - precum şi rezultatele testelor de
rezistenţă la antibiotice;
b) date complete privind fiecare animal de la care s-au
prelevat probe şi rezultatele examenului de laborator:
(i) Direcţia generală sanitară
veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor trimite rezultatele supravegherii sub formă de date
primare, folosind un dicţionar de date şi formulare de colectare a datelor
prevăzute de Comisia Europeană;
(ii) dicţionarul şi formularele sunt stabilite de
Comisie şi cuprind cel puţin:
1. numărul autorizaţiei sanitar-veterinare a
abatorului;
2. capacitatea abatorului;
3. data şi ora prelevării probei;
4. numărul de identificare a
probei;
5. tipul probei prelevate: limfonoduli;
6. data expedierii către laborator;
(iii) Laboratorul Naţional de Referinţă pentru
Salmonelozele Animalelor are următoarele informaţii pentru fiecare probă
primită:
1. mijlocul de transport al probelor;
2. data primirii probelorde
către laborator;
3. greutatea fiecărei probe;
4. rezultatele de la testarea individuală a probelor,
„negative" sau „pozitive", pentru Salmonella
spp. şi rezultatele serotipizării - „Salmonella
varianta serotipică" sau „netipizabilă";
5. rezultatele pentru tulpinile supuse testării
sensibilităţii antimicrobiene şi/sau rezultatele fagotipizării.
(4) Datele naţionale colectate şi rezultatele obţinute
sunt disponibile publicării într-oformă care să asigure confidenţialitatea.
ARTICOLUL 9
Suport financiar, condiţiile de acordare a
contribuţiei financiare comunitare şi rata de conversie a cheltuielilor
Contribuţia financiară comunitară care se acordă
României de către Comisia Europeană pentru costurile aferente testărilor de
laborator, precum detecţia bacteriologică a Salmonella
spp., serotipizarea tulpinilor izolate şi
testările serologice pentru caracterizarea acestora, condiţiile de acordare a
acesteia şi rata de conversie a cheltuielilor sunt cele prevăzute în art. 4, 5
şi 6 din Decizia Comisiei 2007/219/CE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii
Europene L 95 din data de 5 aprilie 2007, precum şi în anexele la aceeasi
decizie.
ANEXĂ la
studiul preliminar
LISTA
abatoarelor selectate pentru implementarea studiului
preliminar
Judeţul
|
Nr. de animale
sacrificate în anul
2006/judeţele
selectate
|
Abatoare de porcine pentru
îngrăşare selectate pentru a fi incluse în
studiul preliminar referitor la determinarea
prevalenţei din genul Salmonella
|
Nr. de animale
sacrificate în anul
2006/abator
selectat
|
Col 4x 100/1.644.893
|
Nr. de animale care sunt supuse
testării în perioada 06-09-2007/fiecare abator
Col 6 = col 5x330/100
|
Col 1
|
Col 2
|
Col 3
|
Col 4
|
Col 5
|
Col 6
|
Alba
|
38.355
|
Miacarn
|
23.643
|
1,43
|
6
|
Arad
|
32.031
|
Combinatul Agroindustrial Curtici
|
22.678
|
1,41
|
6
|
Bacău
|
21.619
|
Agricola International
|
20.310
|
1,26
|
6
|
Bihor
|
42.980
|
Prod Aliment
|
29.811
|
1,85
|
8
|
Braşov
|
53.552
|
Europig
|
36.237
|
2,25
|
9
|
|
Carmolimp
|
17.315
|
1,08
|
5
|
Brăila
|
181.665
|
Marex
|
51.204
|
3,18
|
12
|
|
Melkart
|
19.995
|
1,24
|
6
|
|
Soroli Cola
|
94.356
|
5,87
|
21
|
Călăraşi
|
109.241
|
Nutricom
|
55.370
|
3,44
|
13
|
|
Aldis
|
37.859
|
2,35
|
9
|
Constanţa
|
13.619
|
Carnob
|
13.403
|
0,83
|
4
|
Covasna
|
45.506
|
Kronstad
|
20.652
|
1,29
|
6
|
|
Toroimpex
|
13.084
|
0,81
|
4
|
|
Lefromarin
|
10.503
|
0,65
|
4
|
Galaţi
|
12.826
|
Romnef
|
10.977
|
0,68
|
4
|
Gorj
|
31.458
|
Atos Garant
|
14.668
|
0,91
|
5
|
|
Lexi Star
|
15.528
|
0,96
|
5
|
Ialomiţa
|
80.977
|
Ovicom
|
11.479
|
0,71
|
4
|
|
International
|
15.245
|
0,94
|
5
|
Iaşi
|
50.749
|
Kosarom
|
48.121
|
2,99
|
11
|
Maramureş
|
53.371
|
Cetina
|
26.188
|
1,63
|
7
|
|
Ferma zootehnica
|
13.310
|
0,82
|
4
|
Olt
|
13.888
|
Spar
|
10.305
|
0,64
|
4
|
Prahova
|
49.024
|
Domidene
|
16.351
|
1,02
|
5
|
|
Ladrisi Group
|
15.528
|
0,96
|
5
|
Satu Mare
|
38.897
|
Unicarm
|
33.728
|
2,1
|
8
|
Teleorman
|
62.775
|
Cicalex
|
15.635
|
0,97
|
5
|
|
Suin prod
|
13.345
|
0,83
|
4
|
|
Romcip
|
15.580
|
0,97
|
5
|
|
Avicola Costeşti
|
15.635
|
0,97
|
5
|
Timiş
|
246.468
|
Smithfield
|
246.468
|
15,35
|
52
|
Tulcea
|
88.999
|
TabcoCampofrio
|
46.959
|
2,92
|
11
|
|
Carniprod
|
37.859
|
2,35
|
9
|
Vâlcea
|
44.052
|
Diana
|
43.521
|
2,71
|
10
|
Vrancea
|
15.769
|
Aurora Com
|
15.311
|
0,95
|
5
|
Ilfov
|
180.077
|
Romsuin test
|
136.953
|
8,52
|
30
|
|
|
Picovit
|
30.800
|
1,91
|
8
|
Nr. total de animale
sacrificate în anul 2006 la nivel
naţional
|
1.644.893
|
38
|
1.315.914
|
|
330
|
In anul 2006 au fost sacrificate 1.315.914 porcine în 38
abatoare.
Col 6 = col 5x330/100