Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 143 din 21 iunie 2007

privind aprobarea Studiului preliminar referitor la determinarea prevalentei germenilor din genul Salmonella la porcinele pentru ingrasare taiate in abatoare

ACT EMIS DE: AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 491 din 23 iulie 2007



Văzând Referatul de aprobare nr. 17.931 din 7 iunie 2007, întocmit de Direcţia generală sanitară veterinară şi Direcţia generală pentru siguranţa alimentelordin structura Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,

preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Studiul preliminar referitor la determinarea prevalenţei germenilor din genul Salmonella la porcinele pentru îngrăşare tăiate în abatoare, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, precum şi managerii care administrează activitatea abatoarelor selectate pentru implementarea studiului preliminar, prevăzute în tabelul din anexa la studiul preliminar menţionat la art. 1, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Radu Cheţan Roatiş

ANEXĂ

STUDIU   PRELIMINAR

referitor la determinarea prevalenţei germenilor din genul Salmonella la porcinele pentru îngrăşare tăiate în abatoare

ARTICOLUL 1

Obiectul şi scopul studiului preliminar

(1) Obiectul şi scopul prezentului studiu este realizarea unei evaluări preliminarii a prevalenţei germenilor din genul Salmonella la porcinele pentru îngrăşare tăiate în abatoare din România.

(2)  Studiul preliminar se derulează până la data de 30 septembrie 2007.

ARTICOLUL2

Specificaţii tehnice

Recoltarea probelorşi efectuarea analizelor pentru prezentul studiu trebuie efectuate de autorităţile competente, în conformitate cu specificaţiile tehnice prevăzute la art. 3-8.

ARTICOLUL 3

Cadrul de recoltare

(1)  Pentru realizarea obiectivului şi scopului prezentului studiu sunt prelevate, în sistem randomizat, un număr minim de 300 de probe de la porcine pentru îngrăşare ce sunt ţinute pe teritoriul României o perioadă de cel puţin 3 luni înainte de prelevare.

(2)  Pentru ca examenele pentru detectarea germenilor din genul Salmonella să fie efectuate pe un număr minim de 300 de probe, direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene selectate au în vedere recoltarea unui număr cu 10% mai mare faţă de baremul menţionat.

(3)    Prelevarea probelor este realizată stratificat din abatoarele desemnate şi proporţional cu capacitatea de tăiere a acestora; estimarea acestei capacităţi se realizează în funcţie de tăierile de porcine pentru îngrăşare din anul anterior.

(4)  Desemnarea abatoarelor care sunt incluse în prezentul studiu se realizează de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, astfel încât să fie identificate toate abatoarele în care s-au tăiat cel puţin 80% din numărul total de porcine pentru îngrăşare tăiate în anul anterior, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul studiu preliminar.

(5) Numărul total de carcase de porcine de la care urmează să fie prelevate probe din fiecare abator inclus în prezentul studiu este estimat pe baza numărului minim garantat de 330 de probe şi a proporţiei porcinelor pentru îngrăşare tăiate în anul anteriorîn acel abator.

(6)  Prelevarea acestor probe se face în mod uniform în decursul fiecărei luni din toate abatoarele selectate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prevăzute în anexă, astfel încât până la data de 30 septembrie 2007 să se recolteze numărul de probe prevăzut pentru fiecare abator selectat, conform datelor prevăzute în anexă, care cuprinde şi lista abatoarelor selectate pentru implementarea prezentului studiu.

(7)  Dacă pe durata prezentului studiu unul sau mai multe abatoare prevăzute în anexă îşi încetează activitatea sau îşi reduc în mod semnificativ numărul de porci tăiaţi, acestea sunt înlocuite cu alte abatoare, în ordinea descrescătoare a porcinelor pentru îngrăşare tăiate în anul anterior.

(8)   Pentru fiecare abator desemnat pentru realizarea prezentului studiu, la începutul fiecărei luni se stabilesc în mod aleatoriu numere de la 1-31 ce reprezintă zilele din luna respectivă în care sunt efectuate prelevări de probe; dacă numerele alese la întâmplare reprezintă zile de tăiere, atunci la datele alese din acea lună se realizează prelevarea de probe, iar dacă numerele alese nu corespund unor zile de tăiere, se aleg la întâmplare alte numere care să corespundă zilelor de tăiere; numerele alese nu trebuie să reprezinte zilele de vineri.

(9)  La începutul zilelor de tăiere alese în conformitate cu procedura prevăzută la alin. (8), se selectează în mod aleatoriu anumite numere care reprezintă carcasele de porcine de la care sunt prelevate probe; în ziua respectivă, numărul total de animale supuse sacrificării este cunoscut de către medicul veterinar oficial, care înaintează personalului abatorului o listă de randomizare cu numerele carcaselor ce urmează a fi selectate pentru prelevarea de probe; numerele alese se selectează astfel încât să se încadreze în numărul de porcine tăiate în acele zile în acel abator, astfel încât să se recolteze numărul de probe prevăzut pentru acel abatorîn acea lună.

(10) Se exclud din prezentul studiu următoarele categorii de porcine la îngrăşat:

a)  animale cu o greutate vie sub 50 kg sau mai mare de 170 kg;

b) animale tăiate de necesitate;

c) orice carcasă confiscată.

(11) Până la expedierea tuturor probelor recoltate într-o zi din abator către laborator, probele recoltate iniţial se păstrează la frigider.

ARTICOLUL4

Prelevarea de probe

(1) Prelevarea probelor se realizează numai de către medicii veterinari oficiali cu responsabilităţi privind examinarea post-mortem, instruiţi în prealabil, teoretic şi practic, cu privire la tehnica de recoltare de către personalul specializat din Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Salmonelozele Animalelor din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală.

(2) In zilele selectate la începutul lunii, medicul veterinar cu responsabilităţi privind examinarea post-mortem în unul dintre abatoarele selectate, asistat de către operatorul din cadrul abatorului, desemnat prin decizie de către conducătorul unităţii, realizează prelevarea de probe.

(3)  Şeful serviciului/biroului de igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene selectate elaborează şi monitorizează săptămânal o evidenţă a probelor prelevate care cuprinde următoarele date:

a) numărul probelor prelevate;

b)   individualizarea probelor cu carcasa de la care s-a efectuat prelevarea;

c) data şi ora prelevării fiecărei probe în parte;

d) abatorul de unde s-au prelevat probele;

e) data şi ora expedierii probelor către laborator;

f)   numele medicului veterinar oficial care a efectuat prelevarea;

g)  numele curierului care efectuează transportul probelor către laborator.

(4) Medicul veterinaroficial din cadrul abatorului ţine evidenţa la zi a probelor prelevate, în baza documentaţiei întocmite conform alin. (3), pe care o raportează săptămânal la serviciul/biroul de igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul direcţiei  sanitar-veterinare şi  pentru  siguranţa  alimentelor judeţene.

(5)   Medicul veterinar oficial are asupra sa lista de randomizare pentru evidenţa prelevărilor, materialele necesare prelevării, precum şi procesul-verbal de recoltare a probelorde origine animală pentru examen de laborator înregistrat în evidenţele direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene.

(6)  De la carcasele de porcine selectate sunt prelevaţi limfonodulii ileocecali în totalitate sau cel puţin 5 limfonoduli individuali; greutatea probei prelevate este de cel puţin 25 g, fără ţesut gras şi ţesut conjunctiv.

(7) Pentru recoltarea limfonodulilor ileocecali se desfăşoară ileonul în evantai până la nivelul cecumului, astfel încât aceştia să poată fi puşi în evidenţă; fără a folosi cuţitul, dar cu utilizarea mănuşilor, limfonodulii se prelevă direct din zona evidenţiată, prin ruperea mezenterului; se prelevă limfonoduli ileocecali în totalitate sau individual; aceştia se introduc într-o pungă de plastic special utilizată pentru acest scop, prevăzută cu o etichetă pe care suntînscrise următoarele:

a) data şi ora prelevării;

b) numărul de identificare al probei;

c) numărul autorizaţiei sanitar-veterinară a abatorului;

d)  numele şi prenumele medicului veterinar care a efectuat recoltarea.

ARTICOLUL 5

Transportul probelor

(1)  Probele sunt transportate la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală într-o perioadă de cel mult 24 de ore, prin curier, al cărui nume este specificat în procesul-verbal de recoltare a probelor de origine animală pentru examen de laborator.

(2)  Probele se transportă în cutii izoterme care să permită menţinerea unei temperaturi de cel mult 8°C.

(3)In ziua recoltării se anunţă telefonic Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Salmonelozele Animalelor din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, unde sunt analizate probele, despre acest fapt şi estimarea aproximativă a orei de plecare din abator şi a orei de sosire în laborator, care sunt înscrise într-un registru.

ARTICOLUL6

Examene de laborator

(1)   Probele prelevate în scopul prezentului studiu se examinează la Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Salmonelozele Animalelor din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală.

(2)   Până la examinarea bacteriologică probele sunt menţinute la temperatura de 4°C; examinarea acestora este efectuată imediat după primire; se ia în considerare faptul că examinarea bacteriologică a probelor se realizează într-o perioadă de cel mult 40 de ore de la prelevare.

(3)Inainte de efectuarea examenului bacteriologic, limfonodulii suntdecontaminaţi prin introducereaîn alcool absolutşi uscarea la aer.

(4)  Limfonodulii trebuie să fie triturati steril, cântăriţi şi apoi transferaţi într-un recipient steril cu apă peptonată tamponată, preîncălzită - BPW - în diluţiede 1:10; recipientul este incubat pentru o perioadă de 16-20 de ore la o temperatură medie de 37°C.

(5)  Pentru examinarea bacteriologică este utilizată metoda recomandată pentru Salmonella de către Laboratorul Comunitar de Referinţă din Bilthoven, Olanda; această metodă este descrisă în anexa D la ISO 6579:2002, Detectarea Salmonella spp. în fecalele animalelor şi în probele provenite din etapa primară de producţie; pentru această metodă se utilizează mediul semisolid modificat Rappaport-Vasiliadis - MSRV - ca singurul mediu selectiv de îmbogăţire.

(6) Toate tulpinile izolate şi confirmate ca Salmonella spp. sunt serotipizate în concordanţă cu schema Kaufmann-White.

(7) Pentru asigurarea calităţii, 16 tulpini tipizabile şi 16 izolate netipizabile sunt trimise la Laboratorul Comunitar de Referinţă; toate tulpinile de Salmonella izolate sunt trimise la Laboratorul Comunitarde Referinţă, dacă s-au izolat mai puţin de 16 tulpini.

(8)  In cazul în care tulpinile de Salmonella, varian ta serotipică typhimurium, şi Salmonella, varianta serotipică enteritidis, suntfagotipizate, se utilizează metodele descrise de centrele de referinţă ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru tipizarea fagică a Salmonella spp. din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Sănătăţii, Colindale, Marea Britanie.

(9) Pentru testarea sensibilităţii antimicrobiene este utilizată o metodă validată şi controlată, precum şi recomandările Institutului pentru Standarde Clinice şi de Laborator, prevăzut la pct. 4.5 din anexa nr. 1 la Decizia Comisiei 2007/219/CE.

(10) Sunt acceptate atât metodele de difuzie în agar, cât şi metodele de difuzie în bulion.

(11)  Rezultatele sunt raportate atât ca date cantitative - concentraţia minimă inhibitorie pentru metodele de diluţie şi diametrul zonei de inhibiţie pentru metodele de difuzie, precum şi ca date calitative - proporţia tulpinilor existente din totalul tulpinilor examinate.

(12)  Datele calitative sunt interpretate în conformitate cu valorile epidemiologice limită prezentate de Comitetul European pentru Testarea Sensibilităţii Antimicrobiene, ale cărui coordonate se regăsesc pe site-ul http://www.eucast.org.

(13)   Tulpinile sunt testate pentru sensibilitate faţă de următoarele substanţe antimicrobiene:

a) ampicilină sau amoxicilină;

b) tetraciclină;

c) cloramfenicol; d)florfenicol;

e) acid nalidixic;

f) ciprofloxacin sau enrofloxacin;

g) sulfonamide sau sulfametoxazol;

h) sulfonamide sau trimethoprim;

i) gentamicină;

j) streptomicină;

k) kanamicină sau neomicină;

l) cefalosporine a treia generaţie sau cefotaxime;

m) colistin - opţional.

(14) Inainte de iniţierea prezentului studiu, Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor împreună cu personalul specializat din cadrul Laboratorului Naţional de Referinţă pentru Salmonelozele Animalelor din Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală - LNR - organizează instruirea medicilor veterinari din abatoarele selectate şi a celordin cadrul birourilor de igienă şi sănătate publică din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene selectate, cu privire la aspectele tehnice, teoretice şi practice şi responsabilităţile corelate cu realizarea prezentului studiu.

ARTICOLUL 7

Inregistrările şi depozitarea probelor

(1) Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Salmonelozele Animalelor ţine înregistrarea actualizată a tuturor examenelor bacteriologice efectuate la toate probele analizate în scopul prezentului studiu, conform următorului tabel:

Proba

Primire

Analiza

Numărde

identificare

a probei

Numărul autorizaţiei

sanitar-

veterinare a

abatorului

Numele abatorului

Data prelevării

Ora primirii

Numele laboratorului

Data examinării

Ora examinării

Pozitiv

sau negativ

Varianta serotipică

Fagotip

Antibio-

gramă

Codul de depozitare

1 S

84

Operator 1

3-06-07

12,00

IDSA

3-06

14,00

Negativ

1 S

84

Operator 2

4-06-07

12,30

IDSA

4-06

14,00

Pozitiv

Typh

DT104

ASTSu

(ID nr.)

1 S

84

Operator 3

8-06-07

12,30

IDSA

8-06

14,00

Pozitiv

Agona n.a.*)

ASTE

(ID nr.)

*) n.a. = nu se aplică - fagotipizarea se efectuează numai după izolarea Salmonella typhimurium şi enteritidis.

(2) Toate tulpinile de Salmonella izolate sunt păstrate în Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Salmonelozele Animalelor din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, asigurându-se integritatea tulpinilor timp de minimum 3 ani.

ARTICOLUL 8

Prelucrare statistică şi raportare

(1) Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Salmonelozele Animalelor împreună cu Serviciul de epidemiologie, statistică, prognoze şi analiză de risc din structura Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală realizează prelucrarea statistică a datelor rezultate în urma examinărilor de laborator şi le comunică Direcţiei sănătate animală din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

(2)  In baza datelor rezultate în urma efectuării studiului preliminar, Direcţia sănătate animală din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor elaborează raportul naţional anual privind monitorizarea Salmonella spp. la animale, conform Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 34/2006 privind aprobarea Normei sanitare veterinare referitoare la monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 2003/99/CE.

(3)   Raportul prevăzut la alin. (2) cuprinde cel puţin următoarele informaţii:

a) descriere generală privind implementarea programului de supraveghere, cu următoarele detalii:

(i) descrierea populaţiei de porcine pentru îngrăşare aflate în studiu,  corelată în concordanţă cu capacitatea abatorului;

(ii) descrierea procedurii de  prelevare randomizată a probelor, a sistemului de identificare şi  notificare, precum şi a calculării numărului de probe;

(iii) detalii referitoare la autorităţile implicate în prelevarea şi transportul probelor, precum şi la Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Salmonelozele Animalelor;

(iv) rezultatele generale ale studiului - probe analizate bacteriologic, numărul de probe pozitive, numărul de serotipuri  de  Salmonella    şi  precizarea  acestora, numărul de fagotipuri de Salmonella şi precizarea acestora - precum şi rezultatele testelor de rezistenţă la antibiotice;

b) date complete privind fiecare animal de la care s-au prelevat probe şi rezultatele examenului de laborator:

(i) Direcţia generală sanitară veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor trimite rezultatele supravegherii sub formă de date primare, folosind un dicţionar de date şi formulare de colectare a datelor prevăzute de Comisia Europeană;

(ii) dicţionarul şi formularele sunt stabilite de Comisie şi cuprind cel puţin:

1.  numărul autorizaţiei sanitar-veterinare a abatorului;

2. capacitatea abatorului;

3. data şi ora prelevării probei;

4.  numărul de identificare a probei;

5. tipul probei prelevate: limfonoduli;

6. data expedierii către laborator;

(iii) Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Salmonelozele Animalelor are următoarele informaţii pentru fiecare probă primită:

1.  mijlocul de transport al probelor;

2. data primirii probelorde către laborator;

3. greutatea fiecărei probe;

4. rezultatele de la testarea individuală a probelor, „negative" sau „pozitive", pentru Salmonella spp. şi rezultatele serotipizării - „Salmonella varianta serotipică" sau „netipizabilă";

5. rezultatele pentru tulpinile supuse testării sensibilităţii antimicrobiene şi/sau rezultatele fagotipizării.

(4) Datele naţionale colectate şi rezultatele obţinute sunt disponibile publicării într-oformă care să asigure confidenţialitatea.

ARTICOLUL 9

Suport financiar, condiţiile de acordare a contribuţiei financiare comunitare şi rata de conversie a cheltuielilor

Contribuţia financiară comunitară care se acordă României de către Comisia Europeană pentru costurile aferente testărilor de laborator, precum detecţia bacteriologică a Salmonella spp., serotipizarea tulpinilor izolate şi testările serologice pentru caracterizarea acestora, condiţiile de acordare a acesteia şi rata de conversie a cheltuielilor sunt cele prevăzute în art. 4, 5 şi 6 din Decizia Comisiei 2007/219/CE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 95 din data de 5 aprilie 2007, precum şi în anexele la aceeasi decizie.

ANEXĂ la studiul preliminar

LISTA

abatoarelor selectate pentru implementarea studiului preliminar

Judeţul

Nr. de animale

sacrificate în anul

2006/judeţele

selectate

Abatoare de porcine pentru îngrăşare selectate pentru a fi incluse în studiul preliminar referitor la determinarea

prevalenţei din genul Salmonella

Nr. de animale

sacrificate în anul

2006/abator

selectat

Col 4x 100/1.644.893

Nr. de animale care sunt supuse testării în perioada 06-09-2007/fiecare abator

Col 6 = col 5x330/100

Col 1

Col 2

Col 3

Col 4

Col 5

Col 6

Alba

38.355

Miacarn

23.643

1,43

6

Arad

32.031

Combinatul Agroindustrial Curtici

22.678

1,41

6

Bacău

21.619

Agricola International

20.310

1,26

6

Bihor

42.980

Prod Aliment

29.811

1,85

8

Braşov

53.552

Europig

36.237

2,25

9

Carmolimp

17.315

1,08

5

Brăila

181.665

Marex

51.204

3,18

12

Melkart

19.995

1,24

6

Soroli Cola

94.356

5,87

21

Călăraşi

109.241

Nutricom

55.370

3,44

13

Aldis

37.859

2,35

9

Constanţa

13.619

Carnob

13.403

0,83

4

Covasna

45.506

Kronstad

20.652

1,29

6

Toroimpex

13.084

0,81

4

Lefromarin

10.503

0,65

4

Galaţi

12.826

Romnef

10.977

0,68

4

Gorj

31.458

Atos Garant

14.668

0,91

5

Lexi Star

15.528

0,96

5

Ialomiţa

80.977

Ovicom

11.479

0,71

4

International

15.245

0,94

5

Iaşi

50.749

Kosarom

48.121

2,99

11

Maramureş

53.371

Cetina

26.188

1,63

7

Ferma zootehnica

13.310

0,82

4

Olt

13.888

Spar

10.305

0,64

4

Prahova

49.024

Domidene

16.351

1,02

5

Ladrisi Group

15.528

0,96

5

Satu Mare

38.897

Unicarm

33.728

2,1

8

Teleorman

62.775

Cicalex

15.635

0,97

5

Suin prod

13.345

0,83

4

Romcip

15.580

0,97

5

Avicola Costeşti

15.635

0,97

5

Timiş

246.468

Smithfield

246.468

15,35

52

Tulcea

88.999

TabcoCampofrio

46.959

2,92

11

Carniprod

37.859

2,35

9

Vâlcea

44.052

Diana

43.521

2,71

10

Vrancea

15.769

Aurora Com

15.311

0,95

5

Ilfov

180.077

Romsuin test

136.953

8,52

30

Picovit

30.800

1,91

8

Nr. total de animale

sacrificate în anul 2006 la nivel naţional

1.644.893

                       38

1.315.914

330

In anul 2006 au fost sacrificate 1.315.914 porcine în 38 abatoare.

Col 6 = col 5x330/100


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 143/2007

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 143 din 2007
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 143/2007
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu