ORDIN Nr. 134
din 22 noiembrie 2010
pentru aprobarea Normelor
privind fabricarea, transportul, depozitarea, comercializarea si controlul
oficial al temperaturii alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 805 din 2 decembrie 2010
Văzând Referatul de aprobare nr. 1.224 din 2 septembrie
2010, întocmit de Direcţia generală siguranţa alimentelor,
având în vedere prevederile art. 2 şi 24 din Legea nr.
150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, republicată,
ţinând cont de prevederile art. 63 şi ale art. 10 lit. b) din
Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
şi ale Directivei Consiliului nr. 89/108 din 21 decembrie 1988 privind
apropierea legislaţiilor statelor membre referitoare la alimentele congelate
rapid destinate consumului uman şi ale Directivei Comisiei 92/2/CEE din 13
ianuarie 1992 de stabilire a normelor de prelevare a eşantioanelorşi a metodei
de analiză comunitare utilizate la controlul temperaturilor alimentelor
congelate rapid destinate consumului uman,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi
al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea
şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările
ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Normele privind fabricarea,
transportul, depozitarea, comercializarea şi controlul oficial al temperaturii
alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman, prevăzute în anexa care
face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. -Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti vor duce la
îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. - Prezentul ordin se publică în Monitorul
Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării.
*
Normele prevăzute în anexă transpun Directiva
Consiliului nr. 89/108 din 21 decembrie 1988 privind apropierea legislaţiilor
statelor membre referitoare la alimentele congelate rapid destinate consumului
uman, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 40 din 11
februarie 1989, şi Directiva Comisiei 92/2/CEE din 13 ianuarie 1992 de
stabilire a normelor de prelevare a eşantioanelor şi a metodei de analiză
comunitare utilizate la controlul temperaturilor alimentelor congelate rapid
destinate consumului uman, publicată în Jurnalul
Oficial al Uniunii Europene nr. L 34 din 11 februarie 1992.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Roatiş Cheţan Radu
ANEXA
NORME
privind fabricarea, transportul, depozitarea,
comercializarea şi controlul oficial al
temperaturii alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman
CAPITOLUL I
Generalităţi
Art. 1. - Prezentele norme se aplică alimentelor
congelate rapid, destinate consumului uman, denumite în continuare alimente congelate rapid.
Art. 2. - (1) In sensul prezentelor norme, alimentele
congelate rapid sunt alimentele care îndeplinesc cumulativ următoarele cerinţe:
a) au trecut printr-un proces corespunzător cunoscut
sub numele de „congelare rapidă", în care zona de cristalizare maximă este
traversată cât mai repede posibil, în funcţie de tipul de produs, iar
temperatura finală a produsului, după stabilizarea termică, este menţinută continuu la valoarea de -18°C sau la o
valoare mai mică în toate punctele;
b) sunt comercializate într-o formă
care indică faptul că respectă cerinţele prevăzute la lit. a).
(2) In sensul prezentelor norme, îngheţata şi alte
tipuri de gheaţă comestibilă de fabricaţie internă nu sunt considerate alimente
congelate rapid.
(3) Prezentele norme se aplică
fără a aduce atingere altor reglementări în vigoare privind:
a) organizarea comună de piaţă în sectoarele agricole
şi de pescuit;
b) igiena veterinară.
(4) Doar produsele definite la
alin. (1) pot purta denumirile prevăzute la art. 8 şi 9.
CAPITOLUL II
Cerinţe privind fabricarea, transportul, depozitarea
şi comercializarea produselor congelate rapid
Art. 3. - (1) Materiile prime utilizate la fabricarea
alimentelor congelate rapid trebuie să fie sigure, necontrafăcute, de o
calitate adecvată celei permise la comercializarea pe piaţă şi să prezinte
gradul necesar de prospeţime.
(2) Prepararea şi congelarea rapidă a produselor trebuie
să fie efectuate într-un interval foarte scurt de timp, cu ajutorul unui
echipament tehnic corespunzător, astfel încât să se reducă la minimum
modificările chimice, biochimice şi microbiologice.
Art. 4. - (1) Agenţii criogenici autorizaţi pentru utilizarea
în contact direct cu alimentele congelate rapid sunt următorii:
a) aerul;
b) azotul;
c) dioxidul de carbon.
(2) Criteriile de puritate pe
care trebuie să le îndeplinească agenţii criogenici sunt stabilite de către
Comisia Europeană.
Art. 5. - (1) Temperatura alimentelor congelate rapid
trebuie să fie stabilă şi menţinută în toate punctele produsului la valoarea de
-18°C sau la o valoare mai mică, cu posibile scurte fluctuaţii ascendente, dar
nu mai mult de 3°C, în timpul transportului.
(2) Prin excepţie de la alin. (1), în conformitate cu
bunele practici de depozitare şi de distribuţie, sunt admise toleranţe în
temperatura produsului pe durata distribuţiei locale şi în vitrinele de
prezentare a produselor vândute cu amănuntul, cu condiţia ca aceste toleranţe
să nu depăşească 3°C.
Art. 6. - Echipamentele utilizate pentru congelarea
rapidă, depozitarea, transportul şi distribuţia locală a alimentelor congelate
rapid şi vitrinele de prezentare ale produselor vândute cu amănuntul trebuie să
fie astfel construite încât să se asigure respectarea cerinţelor prezentelor
norme.
Art. 7. -Alimentele congelate rapid destinate livrării
către consumatorul final trebuie să fie ambalate de producător sau de
ambalator, utilizând materiale de preambalare corespunzătoare, care să permită
protejarea produselor împotriva contaminării externe microbiene ori de altă
natură, precum şi împotriva uscării.
Art. 8. - Etichetarea
alimentelor congelate rapid destinate să fie livrate ca atare consumatorului
final, precum şi restaurantelor, spitalelor, cantinelor şi altor unităţi de
preparare a hranei trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, fără a aduce
atingere altor dispoziţii legale privind etichetarea produselor alimentare:
a) adăugarea la denumirea
comercială a expresiei „congelare rapidă", în limba română;
b) în plus faţă de data durabilităţii minimale, trebuie
indicate şi perioada în care alimentele congelate rapid
pot fi depozitate de cumpărător şi temperatura de
depozitare şi/sau tipul de echipament de depozitare necesar;
c) etichetarea oricărui aliment
congelat rapid trebuie să includă o menţiune care să permită identificarea
lotului;
d) eticheta oricărui aliment congelat rapid trebuie să
conţină un mesaj clar de tipul: „nu recongelaţi după decongelare".
Art. 9. - (1) Etichetarea alimentelor congelate rapid
care nu sunt destinate vânzării către consumatorul final sau către restaurante,
spitale, cantine şi alte unităţi de preparare a hranei trebuie să includă
următoarele menţiuni:
a) denumirea comercială, completată
în conformitate cu prevederile art. 8 lit. a);
b) cantitatea netă, exprimată în unităţi de masă;
c) o menţiune care să permită identificarea lotului;
d) numele ori denumirea şi
adresa producătorului, ale ambalatorului sau ale vânzătorului stabilit pe
teritoriul Uniunii Europene.
(2) Menţiunile prevăzute la
alin. (1) trebuie să apară pe ambalaj, pe recipient sau pe o etichetă aplicată
acestora.
(3) Prezentul articol nu aduce
atingere prevederilor comunitare referitoare la metrologie care sunt mai detaliate
sau mai cuprinzătoare.
CAPITOLUL III
Cerinţe privind controlul oficial al alimentelor congelate rapid
Art. 10. - (1) Inspectorii autorităţii sanitare
veterinare şi pentru siguranţa alimentelor verifică prin sondaj, în cadrul
acţiunilor de control oficial, temperatura alimentelor congelate rapid.
(2) Procedura de prelevare a alimentelor congelate rapid destinate consumului uman şi metoda de măsurare a temperaturii
alimentelor congelate rapid sunt prevăzute în anexele nr. 1 şi 2, care fac
parte integrantă din prezentele norme.
(3) Procedura de prelevare şi metoda de măsurare
necesare în controlul oficial al temperaturilor alimentelor congelate rapid se
realizează în conformitate cu prevederile anexelor nr. 1 şi 2.
(4) Metoda de măsurare descrisă
în anexa nr. 2 poate fi utilizată doar în cazul în care, ca urmare a
inspecţiei, există îndoieli cu privire la respectarea pragurilor de temperatură
specificate în prezentele norme.
(5) Aplicarea prevederilor
alin. (3) şi (4) nu împiedică aplicarea altor metode validate ştiinţific, cu
condiţia ca acestea să nu împiedice libera circulaţie a alimentelor congelate
rapid care respectă reglementările în vigoare, fapt dovedit de metoda descrisă
în anexa nr. 2; cu toate acestea, în cazul unor rezultate diferite, prevalează
cele obţinute prin utilizarea metodelor comunitare.
ANEXA Nr. 1
la norme
PROCEDURA DE PRELEVARE
a alimentelor congelate rapid destinate consumului
uman
1. Alegerea ambalajelor pentru inspecţie
Tipul şi cantitatea ambalajelor alese trebuie să fie
astfel încât temperatura lor să fie reprezentativă pentru cele mai calde puncte
ale transportului de marfă inspectat.
1.1. Păstrarea la rece
Probele trebuie alese din mai multe puncte critice ale
spaţiului de depozitare la rece, ca de exemplu: locul de lângă uşi, nivelurile
superioare şi inferioare, de lângă centrul spaţiului de
depozitare la rece, nivelurile superioare şi
inferioare şi de lângă locul de recirculare a aerului al sistemului de răcire;
în acest caz, trebuie luată în considerare durata de păstrare a fiecărui produs
(pentru stabilizarea temperaturii). 1.2. Transportul
1.2.1. In cazul în care se prelevă
probe în timpul transportului, acestea trebuie alese de la vârful şi de la baza
lotului de marfă aflat lângă marginea de deschidere a fiecărei uşi sau perechi
de uşi.
1.2.2. In cazul în care se prelevă probe în timpul
descărcării, se aleg 4 probe din următoarele puncte critice:
a) partea superioară şi baza lotului de marfă situat
lângă marginea de deschidere a uşilor;
b) colţurile din marginile
superioare ale lotului de marfă (într-un punct cât mai îndepărtat posibil de
sistemul de refrigerare);
c) centrul lotului de marfă;
d) centrul suprafeţei frontale a lotului de marfă,
într-un punct cât mai apropiat posibil de sistemul de refrigerare;
e) colţurile de la partea
superioară şi de la baza suprafeţei frontale a lotului de marfă, într-un punct
cât mai apropiat posibil de aerul de recirculare la
sistemul de refrigerare.
1.3. Vitrinele de prezentare a produselor vândute cu
amănuntul
Pentru efectuarea testului se alege câte o probă din
fiecare dintre cele 3 locuri care reprezintă cele mai calde puncte din vitrina
de prezentare a produselor vândute cu amănuntul.
ANEXA Nr. 2
la norme
METODA DE MĂSURARE
a temperaturii alimentelor congelate rapid destinate
consumului uman
1. Domeniul de aplicare
Temperatura produsului trebuie menţinută în permanenţă,
după stabilitatea termică, la valorile prevăzute la art. 5 din norme.
2. Principiu
Măsurarea temperaturii alimentelor congelate rapid
constă în înregistrarea exactă a temperaturii unei probe selectate în
conformitate cu prevederile cuprinse în anexa nr. 1 la norme, cu ajutorul unui echipament adecvat.
3. Definiţia temperaturii
In sensul prezentei metode de măsurare, temperatura reprezintă temperatura
măsurată în locul specificat de partea termosensibilă a instrumentului sau a
dispozitivului de măsurat.
4. Aparatura
Pentru măsurarea temperaturii alimentelor congelate se
folosesc:
a) instrumente de măsură termometrice;
b) instrumente care penetrează produsul.
Se utilizează un instrument metalic ascuţit, cum ar fi
perforatorul de gheaţă, foreza sau burghiul, care se curăţă uşor.
5. Specificaţii generale pentru
aparatele de măsură a temperaturii
Instrumentele de măsurat trebuie să respecte
următoarele specificaţii:
a) timpul de răspuns trebuie să acopere 90% din
diferenţa dintre indicaţiile iniţiale şi finale obţinute în decurs de 3 minute;
b) instrumentul trebuie să aibă
o precizie de ±0,5°C în intervalul de măsurare de la - 20°C la +30°C;
c) precizia măsurătorilor nu
trebuie să se modifice cu mai mult de 0,3° C în timpul operaţiunii desfăşurate
la un interval de temperatură ambiantă de la -20°C la +30°C;
d) diviziunile scării instrumentelor de măsură trebuie
să fie de cel puţin 0,1°C;
e) precizia instrumentelor de măsură trebuie să fie
verificată la intervale regulate;
f) instrumentul trebuie să aibă
un certificat de calibrare valabil;
g) partea termosensibilă trebuie să fie uşor de
curăţat;
h) partea termosensibilă a instrumentului de măsurat
trebuie să fie proiectată în aşa fel încât să asigure un contact termic bun cu
produsul;
i) echipamentul electric trebuie să fie protejat împotriva efectelor nedorite cauzate de condens.
6. Metoda de măsurare
6.1. Prerăcirea instrumentelor
de măsurat
Orice măsurare a temperaturii unui produs implică
operaţiunea premergătoare de răcire a instrumentelor de măsurat. Metoda de
prerăcire utilizată trebuie să asigure echilibrarea ambelor aparate de măsurat
la o valoare cât mai apropiată de temperatura produsului.
6.2. Pregătirea eşantioanelor pentru măsurarea
temperaturii constă în practicarea în produsul respectiv a unui orificiu în
care să se poată introduce partea termosensibilă a instrumentului de măsurat,
cu ajutorul unui aparat de penetrare a produsului prerăcit.
Diametrul orificiului trebuie să fie apropiat de cel al
părţii termosensibile a sondei de măsurare, iar adâncimea sa depinde de tipul produsului.
6.3. Măsurarea temperaturii
produsului
Pregătirea eşantionului şi măsurarea temperaturii sale
trebuie să fie efectuate atât timp cât eşantionul rămâne în mediul de
îngheţare.
Tehnica măsurării trebuie să fie următoarea:
a) dacă dimensiunile produsului
o permit, se introduce sonda, prerăcită, la adâncimea de 2,5 mm de la suprafaţa
produsului;
b) dacă nu se poate realiza operaţiunea menţionată la
lit. a), se introduce sonda la o adâncime minimă faţă de suprafaţă egală cu de
3-4 ori diametrul sondei;
c) în cazul anumitor alimente congelate rapid, care nu
pot fi penetrate pentru a li se determina temperatura internă din cauza
dimensiunilor sau compoziţiei lor, de exemplu, mazăre verde, se determină
temperatura interioară a ambalajului care conţine aceste produse, prin
introducerea părţii termosensibile prerăcite a instrumentului de măsurat în
centrul pachetului, măsurarea temperaturii făcându-se în contact cu produsul;
d) temperatura indicată de instrumentul de măsurat se
citeşte numai după ce a atins o valoare stabilă.