Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 134 din 22 noiembrie 2010

pentru aprobarea Normelor privind fabricarea, transportul, depozitarea, comercializarea si controlul oficial al temperaturii alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman

ACT EMIS DE: AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 805 din 2 decembrie 2010



Văzând Referatul de aprobare nr. 1.224 din 2 septembrie 2010, întocmit de Direcţia generală siguranţa alimentelor,

având în vedere prevederile art. 2 şi 24 din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, republicată,

ţinând cont de prevederile art. 63 şi ale art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Directivei Consiliului nr. 89/108 din 21 decembrie 1988 privind apropierea legislaţiilor statelor membre referitoare la alimentele congelate rapid destinate consumului uman şi ale Directivei Comisiei 92/2/CEE din 13 ianuarie 1992 de stabilire a normelor de prelevare a eşantioanelorşi a metodei de analiză comunitare utilizate la controlul temperaturilor alimentelor congelate rapid destinate consumului uman,

în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările ulterioare,

preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Normele privind fabricarea, transportul, depozitarea, comercializarea şi controlul oficial al temperaturii alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. -Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării.

*

Normele prevăzute în anexă transpun Directiva Consiliului nr. 89/108 din 21 decembrie 1988 privind apropierea legislaţiilor statelor membre referitoare la alimentele congelate rapid destinate consumului uman, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 40 din 11 februarie 1989, şi Directiva Comisiei 92/2/CEE din 13 ianuarie 1992 de stabilire a normelor de prelevare a eşantioanelor şi a metodei de analiză comunitare utilizate la controlul temperaturilor alimentelor congelate rapid destinate consumului uman, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 34 din 11 februarie 1992.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Roatiş Cheţan Radu

ANEXA

NORME

privind fabricarea, transportul, depozitarea, comercializarea şi controlul oficial al temperaturii alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman

CAPITOLUL I

Generalităţi

Art. 1. - Prezentele norme se aplică alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman, denumite în continuare alimente congelate rapid.

Art. 2. - (1) In sensul prezentelor norme, alimentele congelate rapid sunt alimentele care îndeplinesc cumulativ următoarele cerinţe:

a) au trecut printr-un proces corespunzător cunoscut sub numele de „congelare rapidă", în care zona de cristalizare maximă este traversată cât mai repede posibil, în funcţie de tipul de produs, iar temperatura finală a produsului, după stabilizarea termică, este menţinută continuu la valoarea de -18°C sau la o valoare mai mică în toate punctele;

b) sunt comercializate într-o formă care indică faptul că respectă cerinţele prevăzute la lit. a).

(2) In sensul prezentelor norme, îngheţata şi alte tipuri de gheaţă comestibilă de fabricaţie internă nu sunt considerate alimente congelate rapid.

(3) Prezentele norme se aplică fără a aduce atingere altor reglementări în vigoare privind:

a) organizarea comună de piaţă în sectoarele agricole şi de pescuit;

b) igiena veterinară.

(4) Doar produsele definite la alin. (1) pot purta denumirile prevăzute la art. 8 şi 9.

CAPITOLUL II

Cerinţe privind fabricarea, transportul, depozitarea şi comercializarea produselor congelate rapid

Art. 3. - (1) Materiile prime utilizate la fabricarea alimentelor congelate rapid trebuie să fie sigure, necontrafăcute, de o calitate adecvată celei permise la comercializarea pe piaţă şi să prezinte gradul necesar de prospeţime.

(2) Prepararea şi congelarea rapidă a produselor trebuie să fie efectuate într-un interval foarte scurt de timp, cu ajutorul unui echipament tehnic corespunzător, astfel încât să se reducă la minimum modificările chimice, biochimice şi microbiologice.

Art. 4. - (1) Agenţii criogenici autorizaţi pentru utilizarea în contact direct cu alimentele congelate rapid sunt următorii:

a) aerul;

b) azotul;

c) dioxidul de carbon.

(2) Criteriile de puritate pe care trebuie să le îndeplinească agenţii criogenici sunt stabilite de către Comisia Europeană.

Art. 5. - (1) Temperatura alimentelor congelate rapid trebuie să fie stabilă şi menţinută în toate punctele produsului la valoarea de -18°C sau la o valoare mai mică, cu posibile scurte fluctuaţii ascendente, dar nu mai mult de 3°C, în timpul transportului.

(2) Prin excepţie de la alin. (1), în conformitate cu bunele practici de depozitare şi de distribuţie, sunt admise toleranţe în temperatura produsului pe durata distribuţiei locale şi în vitrinele de prezentare a produselor vândute cu amănuntul, cu condiţia ca aceste toleranţe să nu depăşească 3°C.

Art. 6. - Echipamentele utilizate pentru congelarea rapidă, depozitarea, transportul şi distribuţia locală a alimentelor congelate rapid şi vitrinele de prezentare ale produselor vândute cu amănuntul trebuie să fie astfel construite încât să se asigure respectarea cerinţelor prezentelor norme.

Art. 7. -Alimentele congelate rapid destinate livrării către consumatorul final trebuie să fie ambalate de producător sau de ambalator, utilizând materiale de preambalare corespunzătoare, care să permită protejarea produselor împotriva contaminării externe microbiene ori de altă natură, precum şi împotriva uscării.

Art. 8. - Etichetarea alimentelor congelate rapid destinate să fie livrate ca atare consumatorului final, precum şi restaurantelor, spitalelor, cantinelor şi altor unităţi de preparare a hranei trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, fără a aduce atingere altor dispoziţii legale privind etichetarea produselor alimentare:

a) adăugarea la denumirea comercială a expresiei „congelare rapidă", în limba română;

b) în plus faţă de data durabilităţii minimale, trebuie indicate şi perioada în care alimentele congelate rapid pot fi depozitate de cumpărător şi temperatura de depozitare şi/sau tipul de echipament de depozitare necesar;

c) etichetarea oricărui aliment congelat rapid trebuie să includă o menţiune care să permită identificarea lotului;

d) eticheta oricărui aliment congelat rapid trebuie să conţină un mesaj clar de tipul: „nu recongelaţi după decongelare".

Art. 9. - (1) Etichetarea alimentelor congelate rapid care nu sunt destinate vânzării către consumatorul final sau către restaurante, spitale, cantine şi alte unităţi de preparare a hranei trebuie să includă următoarele menţiuni:

a) denumirea comercială, completată în conformitate cu prevederile art. 8 lit. a);

b) cantitatea netă, exprimată în unităţi de masă;

c) o menţiune care să permită identificarea lotului;

d) numele ori denumirea şi adresa producătorului, ale ambalatorului sau ale vânzătorului stabilit pe teritoriul Uniunii Europene.

(2) Menţiunile prevăzute la alin. (1) trebuie să apară pe ambalaj, pe recipient sau pe o etichetă aplicată acestora.

(3) Prezentul articol nu aduce atingere prevederilor comunitare referitoare la metrologie care sunt mai detaliate sau mai cuprinzătoare.

CAPITOLUL III

Cerinţe privind controlul oficial al alimentelor congelate rapid

Art. 10. - (1) Inspectorii autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor verifică prin sondaj, în cadrul acţiunilor de control oficial, temperatura alimentelor congelate rapid.

(2) Procedura de prelevare a alimentelor congelate rapid destinate consumului uman şi metoda de măsurare a temperaturii alimentelor congelate rapid sunt prevăzute în anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantă din prezentele norme.

(3) Procedura de prelevare şi metoda de măsurare necesare în controlul oficial al temperaturilor alimentelor congelate rapid se realizează în conformitate cu prevederile anexelor nr. 1 şi 2.

(4) Metoda de măsurare descrisă în anexa nr. 2 poate fi utilizată doar în cazul în care, ca urmare a inspecţiei, există îndoieli cu privire la respectarea pragurilor de temperatură specificate în prezentele norme.

(5) Aplicarea prevederilor alin. (3) şi (4) nu împiedică aplicarea altor metode validate ştiinţific, cu condiţia ca acestea să nu împiedice libera circulaţie a alimentelor congelate rapid care respectă reglementările în vigoare, fapt dovedit de metoda descrisă în anexa nr. 2; cu toate acestea, în cazul unor rezultate diferite, prevalează cele obţinute prin utilizarea metodelor comunitare.

ANEXA Nr. 1

la norme

PROCEDURA DE PRELEVARE

a alimentelor congelate rapid destinate consumului uman

1. Alegerea ambalajelor pentru inspecţie

Tipul şi cantitatea ambalajelor alese trebuie să fie astfel încât temperatura lor să fie reprezentativă pentru cele mai calde puncte ale transportului de marfă inspectat.

1.1. Păstrarea la rece

Probele trebuie alese din mai multe puncte critice ale spaţiului de depozitare la rece, ca de exemplu: locul de lângă uşi, nivelurile superioare şi inferioare, de lângă centrul spaţiului de depozitare la rece, nivelurile superioare şi inferioare şi de lângă locul de recirculare a aerului al sistemului de răcire; în acest caz, trebuie luată în considerare durata de păstrare a fiecărui produs (pentru stabilizarea temperaturii). 1.2. Transportul

1.2.1. In cazul în care se prelevă probe în timpul transportului, acestea trebuie alese de la vârful şi de la baza lotului de marfă aflat lângă marginea de deschidere a fiecărei uşi sau perechi de uşi.

1.2.2. In cazul în care se prelevă probe în timpul descărcării, se aleg 4 probe din următoarele puncte critice:

a) partea superioară şi baza lotului de marfă situat lângă marginea de deschidere a uşilor;

b) colţurile din marginile superioare ale lotului de marfă (într-un punct cât mai îndepărtat posibil de sistemul de refrigerare);

c) centrul lotului de marfă;

d) centrul suprafeţei frontale a lotului de marfă, într-un punct cât mai apropiat posibil de sistemul de refrigerare;

e) colţurile de la partea superioară şi de la baza suprafeţei frontale a lotului de marfă, într-un punct cât mai apropiat posibil de aerul de recirculare la sistemul de refrigerare.

1.3. Vitrinele de prezentare a produselor vândute cu amănuntul

Pentru efectuarea testului se alege câte o probă din fiecare dintre cele 3 locuri care reprezintă cele mai calde puncte din vitrina de prezentare a produselor vândute cu amănuntul.

ANEXA Nr. 2

la norme

METODA DE MĂSURARE

a temperaturii alimentelor congelate rapid destinate consumului uman

1. Domeniul de aplicare

Temperatura produsului trebuie menţinută în permanenţă, după stabilitatea termică, la valorile prevăzute la art. 5 din norme.

2. Principiu

Măsurarea temperaturii alimentelor congelate rapid constă în înregistrarea exactă a temperaturii unei probe selectate în conformitate cu prevederile cuprinse în anexa nr. 1 la norme, cu ajutorul unui echipament adecvat.

3. Definiţia temperaturii

In sensul prezentei metode de măsurare, temperatura reprezintă temperatura măsurată în locul specificat de partea termosensibilă a instrumentului sau a dispozitivului de măsurat.

4. Aparatura

Pentru măsurarea temperaturii alimentelor congelate se folosesc:

a) instrumente de măsură termometrice;

b) instrumente care penetrează produsul.

Se utilizează un instrument metalic ascuţit, cum ar fi perforatorul de gheaţă, foreza sau burghiul, care se curăţă uşor.

5. Specificaţii generale pentru aparatele de măsură a temperaturii

Instrumentele de măsurat trebuie să respecte următoarele specificaţii:

a) timpul de răspuns trebuie să acopere 90% din diferenţa dintre indicaţiile iniţiale şi finale obţinute în decurs de 3 minute;

b) instrumentul trebuie să aibă o precizie de ±0,5°C în intervalul de măsurare de la - 20°C la +30°C;

c) precizia măsurătorilor nu trebuie să se modifice cu mai mult de 0,3° C în timpul operaţiunii desfăşurate la un interval de temperatură ambiantă de la -20°C la +30°C;

d) diviziunile scării instrumentelor de măsură trebuie să fie de cel puţin 0,1°C;

e) precizia instrumentelor de măsură trebuie să fie verificată la intervale regulate;

f) instrumentul trebuie să aibă un certificat de calibrare valabil;

g) partea termosensibilă trebuie să fie uşor de curăţat;

h) partea termosensibilă a instrumentului de măsurat trebuie să fie proiectată în aşa fel încât să asigure un contact termic bun cu produsul;

i) echipamentul electric trebuie să fie protejat împotriva efectelor nedorite cauzate de condens.

6. Metoda de măsurare

6.1. Prerăcirea instrumentelor de măsurat

Orice măsurare a temperaturii unui produs implică operaţiunea premergătoare de răcire a instrumentelor de măsurat. Metoda de prerăcire utilizată trebuie să asigure echilibrarea ambelor aparate de măsurat la o valoare cât mai apropiată de temperatura produsului.

6.2. Pregătirea eşantioanelor pentru măsurarea temperaturii constă în practicarea în produsul respectiv a unui orificiu în care să se poată introduce partea termosensibilă a instrumentului de măsurat, cu ajutorul unui aparat de penetrare a produsului prerăcit.

Diametrul orificiului trebuie să fie apropiat de cel al părţii termosensibile a sondei de măsurare, iar adâncimea sa depinde de tipul produsului.

6.3. Măsurarea temperaturii produsului

Pregătirea eşantionului şi măsurarea temperaturii sale trebuie să fie efectuate atât timp cât eşantionul rămâne în mediul de îngheţare.

Tehnica măsurării trebuie să fie următoarea:

a) dacă dimensiunile produsului o permit, se introduce sonda, prerăcită, la adâncimea de 2,5 mm de la suprafaţa produsului;

b) dacă nu se poate realiza operaţiunea menţionată la lit. a), se introduce sonda la o adâncime minimă faţă de suprafaţă egală cu de 3-4 ori diametrul sondei;

c) în cazul anumitor alimente congelate rapid, care nu pot fi penetrate pentru a li se determina temperatura internă din cauza dimensiunilor sau compoziţiei lor, de exemplu, mazăre verde, se determină temperatura interioară a ambalajului care conţine aceste produse, prin introducerea părţii termosensibile prerăcite a instrumentului de măsurat în centrul pachetului, măsurarea temperaturii făcându-se în contact cu produsul;

d) temperatura indicată de instrumentul de măsurat se citeşte numai după ce a atins o valoare stabilă.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 134/2010

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 134 din 2010
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 134/2010
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu