Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 127/301 din 23 aprilie 2001

pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, procedeele de fabricatie, calitatea si etichetarea lactoproteinelor - cazeine si cazeinati - destinate consumului uman

ACT EMIS DE:                MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR


SmartCity3

              Nr. 127 din 23 aprilie 2001
              MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
              Nr. 301 din 16 mai 2001
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 615 din 28 septembrie 2001

    Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor si ministrul sanatatii si familiei,
    vazand Referatul de aprobare nr. 118.532/2001, intocmit de Directia generala strategii si politici in agricultura si industria alimentara din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, si Referatul de aprobare nr. DB 4.196/2001, intocmit de Directia generala de sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei,
    avand in vedere prevederile art. 39 din Ordonanta Guvernului nr. 113/1999 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si al Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile ulterioare,
    emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele cu privire la natura, continutul, procedeele de fabricatie, calitatea si etichetarea lactoproteinelor - cazeine si cazeinati - destinate consumului uman, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, prin Directia generala strategii si politici in agricultura si industria alimentara si prin directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, precum si Ministerul Sanatatii si Familiei, prin Directia generala de sanatate publica si prin directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, vor aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.

             Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
                               Ilie Sarbu

                      Ministrul sanatatii si familiei,
                             Daniela Bartos

    ANEXA 1

                               NORME
cu privire la natura, continutul, procedeele de fabricatie, calitatea si etichetarea lactoproteinelor - cazeine si cazeinati - destinate consumului uman

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Prezentele norme se refera la conditiile privind natura, continutul, procedeele de fabricatie, calitatea si etichetarea lactoproteinelor, respectiv cazeine si cazeinati, destinate consumului uman, si la amestecurile din acestea.
    Art. 2
    Cazeinele si cazeinatii, precum si amestecurile din acestea se comercializeaza numai daca respecta definitiile si regulile stabilite in aceste norme.

    CAP. 2
    Denumiri, definitii si procedee de fabricatie

    Art. 3
    In sensul prezentelor norme lactoproteinele sunt definite dupa cum urmeaza:
    1. cazeina este constituentul proteic principal al laptelui, spalata si uscata, insolubila in apa si obtinuta din lapte degresat precipitat prin:
    a) adaugarea de acid;
    b) acidificare microbiana;
    c) folosirea unui cheag;
    d) folosirea altor enzime de coagulare a laptelui;
    2. cazeinatii sunt produsele obtinute din cazeina uscata, tratata cu agenti de neutralizare;
    3. laptele degresat este laptele obtinut de la una sau de la mai multe vaci, fara alte adaosuri, dar la care a fost redus continutul de grasime.
    Art. 4
    Tipurile de cazeina si cazeinati, denumirile si calitatea acestora sunt prezentate in anexele nr. 1 si 2 care fac parte integranta din prezentele norme.
    Art. 5
    Produsele prezentate in anexele nr. 1 si 2 trebuie sa se supuna unor tratamente termice astfel incat in produsul finit sa fie o fosfataza negativa.
    Art. 6
    Denumirile mentionate in anexele nr. 1 si 2 sunt rezervate numai produselor definite in acestea si sunt utilizate din punct de vedere comercial la desemnarea acestor produse.

    CAP. 3
    Etichetare

    Art. 7
    (1) Produsele denumite si definite in prezentele norme se eticheteaza in conformitate cu prevederile actelor normative in vigoare privind etichetarea alimentelor.
    (2) Mentiunile specifice obligatorii care trebuie marcate pe ambalajele, recipientele sau etichetele produselor definite in anexele nr. 1 si 2 sunt urmatoarele:
    a) denumirea conform art. 6, urmata de indicarea cationului sau a cationilor, in cazul cazeinatilor;
    b) cuvintele "amestec de ...", urmate de denumirile diverselor produse care alcatuiesc amestecul, inscrise in ordine descrescatoare, dupa greutate;
    c) continutul de proteine, in cazul amestecurilor continand cazeinati;
    d) o indicatie privind cationul sau cationii, in cazul amestecurilor continand cazeina sau cazeinati;
    e) cantitatea neta exprimata in unitati de masa, respectiv kilograme sau grame;
    f) denumirea sau denumirea comerciala, adresa fabricantului sau a ambalatorului ori a vanzatorului;
    g) numele tarii producatoare, in cazul produselor importate;
    h) data fabricatiei sau alte informatii de identificare a lotului.
    (3) Mentiunile prezentate la alin. (2) lit. a) - d), f) si g) trebuie sa fie redate intr-un limbaj inteles cu usurinta de catre cumparator sau prin alte mijloace accesibile acestuia.
    (4) Mentiunile prezentate la alin. (2) lit. c), e), f) si g) trebuie sa apara numai intr-un document de insotire. Pentru transportul in vrac aceasta derogare poate fi extinsa la lit. d) si h) ale alin. (2).
    Art. 8
    Mentiunile specifice obligatorii prezentate la art. 7 alin. (2) trebuie sa fie clare, vizibile si scrise intr-un mod ce nu permite stergerea.

    CAP. 4
    Dispozitii finale

    Art. 9
    Produsele care nu indeplinesc criteriile stabilite in anexele nr. 1 si 2 sunt denumite si etichetate astfel incat cumparatorul sa nu fie indus in eroare asupra naturii, calitatii si utilizarii lor.
    Art. 10
    Prezentele norme sunt compatibile cu reglementarile comunitare in domeniu si sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului nr. 83/417.

    ANEXA 1
    la norme

                            CAZEINA COMESTIBILA

    I. Denumiri si definitii

    1. Cazeina acida comestibila este cazeina comestibila obtinuta prin precipitare, utilizand adjuvantii tehnologici si culturile de bacterii enumerate la pct. II.4.
    2. Cazeina cheag comestibila este cazeina obtinuta prin precipitare, utilizand adjuvantii tehnologici enumerati la pct. III.4.

    II. Standarde aplicabile cazeinei acide comestibile

    1. Factori privind compozitia:
    a) continutul de umiditate - maximum 10%;
    b) continutul de proteine din lapte, calculat pe extractul uscat - minimum 90%, din care continutul de cazeina - minimum 95%;
    c) continutul de grasime din lapte, calculat pe extractul uscat - maximum 2,25%;
    d) aciditatea libera, exprimata in ml de solutie decinormal de hidroxid de sodiu ml/g - maximum 0,27%;
    e) continutul de cenusa (P2O5 inclus) - maximum 2,5%;
    f) continutul de lactoza anhidra - maximum 1%;
    g) continutul de sediment (particule arse) - maximum 22,5 mg in 25 g.
    2. Contaminanti:
    - continutul de plumb - maximum 1 mg/kg.
    3. Impuritati:
    - corpuri straine, respectiv particule de lemn sau metal, fragmente de par sau insecte - 0 in 25 g.
    4. Adjuvanti tehnologici inofensivi si culturi de bacterii apte pentru consumul uman:
    a) acid lactic (E 270), acid clorhidric, acid sulfuric, acid citric (E 330), acid acetic (E 260), acid ortofosforic;
    b) zer, culturi de bacterii care produc acidul lactic.
    5. Caracteristici organoleptice:
    a) miros - lipsit de mirosuri straine;
    b) aspect - gama de culori variind de la alb la crem; produsul nu trebuie sa contina vreun bulgare care sa nu cedeze la apasarea usoara.

    III. Standarde aplicabile cazeinei cheag comestibile

    1. Factori privind compozitia:
    a) continutul de umiditate - maximum 10% m/m;
    b) continutul de proteine din lapte, calculat pe extractul uscat - minimum 84%,
    din care, continutul de cazeina - minimum 95%;
    c) continutul de grasime din lapte, calculat pe extractul uscat - maximum 2%;
    d) continutul de cenusa (P2O5 inclus) - minimum 7,50%;
    e) continutul de lactoza anhidra - maximum 1%;
    f) continutul de sediment (particule arse) - maximum 22,5 mg in 25 g.
    2. Contaminanti:
    - continutul de plumb - maximum 1 mg/kg.
    3. Impuritati:
    - corpuri straine, respectiv particule de lemn sau metal, fragmente de par sau de insecte - 0 in 25 g.
    4. Adjuvanti tehnologici inofensivi apti pentru consumul uman:
    a) cheag;
    b) alte enzime de coagulare a laptelui.
    5. Caracteristici organoleptice:
    a) miros - lipsit de mirosuri straine;
    b) aspect - gama de culori variind de la alb la crem; produsul nu trebuie sa contina vreun bulgare care sa nu cedeze la apasarea usoara.

    ANEXA 2
    la norme

                             CAZEINATI COMESTIBILI

    I. Denumiri si definitii

    Cazeinati comestibili sunt cazeinatii obtinuti din cazeina comestibila, utilizandu-se agenti de neutralizare de calitate comestibila, enumerati la pct. II.4.

    II. Standarde aplicabile cazeinatilor comestibili

    1. Factori privind compozitia:
    a) continutul de umiditate - maximum 8%;
    b) continutul de proteine din lapte, calculat pe extractul uscat - minimum 88%;
    c) continutul de grasime din lapte, calculat pe extractul uscat - maximum 2,0%;
    d) continutul de lactoza anhidra - maximum 1,0%;
    e) valoarea pH - 6,0 - 8,0;
    f) continutul de sediment (particule arse) - maximum 22,5 mg in 25 g.
    2. Contaminanti:
    - continutul de plumb - maximum 1 mg/kg.
    3. Impuritati:
    - corpuri straine, respectiv particule de lemn sau metal, fragmente de par sau insecte - 0 in 25 g.
    4. Adjuvanti tehnologici de calitate comestibila
    (facultativ neutralizanti si agenti de tamponare):
    a) hidroxizi _        sodiu
    b) carbonati  |       potasiu
    c) fosfati    |-> de  calciu
    d) citrati   _|       amoniu
                          magneziu
    5. Caracteristici:
    a) miros - arome si mirosuri straine in foarte mica masura;
    b) aspect   culoarea variind de la alb la crem; produsul nu trebuie sa contina vreun bulgare care sa nu cedeze la apasarea usoara;
    c) solubilitate   solubili aproape in totalitate in apa distilata, cu exceptia cazeinatului de calciu.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 127/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 127 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    Are 700 de modificari, chiar crezi ca le vei primi?
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    Are 700 de modificari, chiar crezi ca le vei primi?
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent, cu o rată a dobânzii relativ mică, de până la 3%? Oferim credite de afaceri, credite personale, credite pentru locuințe, credite auto, credite pentru studenți, credite de consolidare a datoriilor e.t.c. indiferent de scorul dvs. de credit. Suntem garantați că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de împrumut, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail: (midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară care schimbă viața.
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    O zi buna Ai nevoie de un împrumut în toate scopurile? Aveți o problemă financiară? Bridge Finance este garantat prin furnizarea de servicii financiare clienților la o rată a dobânzii favorabilă. Împrumuturile noastre sunt simple și rapide. Contactați-ne astăzi pentru a obține împrumutul de care aveți nevoie. Putem egala orice buget cu o rată a dobânzii de 2% față de bugetul dvs. Dacă sunteți interesat, vă rugăm să contactați acum (adrianbay0008@gmail.com)
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Vreau să apreciez împrumuturile Karin Sabine pentru mine un împrumut de 40.000 EUR. dacă aveți nevoie de un împrumut urgent, evitați să fiți înșelați de creditori falși și aplicați prin firma de împrumut real prin e-mail sabinhelps@gmail.com whatsapp +79267494861 ..
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Căutați o afacere, o companie sau un împrumut personal? Oferim toate tipurile de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu