ORDIN
Nr. 127/301 din 23 aprilie 2001
pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, procedeele de
fabricatie, calitatea si etichetarea lactoproteinelor - cazeine si cazeinati -
destinate consumului uman
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 127 din 23 aprilie 2001
MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
Nr. 301 din 16 mai 2001
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 615 din 28 septembrie 2001
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor si ministrul sanatatii si
familiei,
vazand Referatul de aprobare nr. 118.532/2001, intocmit de Directia
generala strategii si politici in agricultura si industria alimentara din
cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, si Referatul de
aprobare nr. DB 4.196/2001, intocmit de Directia generala de sanatate publica
din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei,
avand in vedere prevederile art. 39 din Ordonanta Guvernului nr. 113/1999
privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si al
Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si functionarea
Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile ulterioare,
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele cu privire la natura, continutul, procedeele de
fabricatie, calitatea si etichetarea lactoproteinelor - cazeine si cazeinati -
destinate consumului uman, prevazute in anexa care face parte integranta din
prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, prin Directia generala
strategii si politici in agricultura si industria alimentara si prin directiile
generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene, respectiv a
municipiului Bucuresti, precum si Ministerul Sanatatii si Familiei, prin
Directia generala de sanatate publica si prin directiile de sanatate publica
judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, vor aduce la indeplinire
prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
ANEXA 1
NORME
cu privire la natura, continutul, procedeele de fabricatie, calitatea si
etichetarea lactoproteinelor - cazeine si cazeinati - destinate consumului uman
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezentele norme se refera la conditiile privind natura, continutul,
procedeele de fabricatie, calitatea si etichetarea lactoproteinelor, respectiv
cazeine si cazeinati, destinate consumului uman, si la amestecurile din
acestea.
Art. 2
Cazeinele si cazeinatii, precum si amestecurile din acestea se
comercializeaza numai daca respecta definitiile si regulile stabilite in aceste
norme.
CAP. 2
Denumiri, definitii si procedee de fabricatie
Art. 3
In sensul prezentelor norme lactoproteinele sunt definite dupa cum urmeaza:
1. cazeina este constituentul proteic principal al laptelui, spalata si
uscata, insolubila in apa si obtinuta din lapte degresat precipitat prin:
a) adaugarea de acid;
b) acidificare microbiana;
c) folosirea unui cheag;
d) folosirea altor enzime de coagulare a laptelui;
2. cazeinatii sunt produsele obtinute din cazeina uscata, tratata cu agenti
de neutralizare;
3. laptele degresat este laptele obtinut de la una sau de la mai multe
vaci, fara alte adaosuri, dar la care a fost redus continutul de grasime.
Art. 4
Tipurile de cazeina si cazeinati, denumirile si calitatea acestora sunt
prezentate in anexele nr. 1 si 2 care fac parte integranta din prezentele
norme.
Art. 5
Produsele prezentate in anexele nr. 1 si 2 trebuie sa se supuna unor
tratamente termice astfel incat in produsul finit sa fie o fosfataza negativa.
Art. 6
Denumirile mentionate in anexele nr. 1 si 2 sunt rezervate numai produselor
definite in acestea si sunt utilizate din punct de vedere comercial la
desemnarea acestor produse.
CAP. 3
Etichetare
Art. 7
(1) Produsele denumite si definite in prezentele norme se eticheteaza in
conformitate cu prevederile actelor normative in vigoare privind etichetarea
alimentelor.
(2) Mentiunile specifice obligatorii care trebuie marcate pe ambalajele,
recipientele sau etichetele produselor definite in anexele nr. 1 si 2 sunt
urmatoarele:
a) denumirea conform art. 6, urmata de indicarea cationului sau a
cationilor, in cazul cazeinatilor;
b) cuvintele "amestec de ...", urmate de denumirile diverselor
produse care alcatuiesc amestecul, inscrise in ordine descrescatoare, dupa
greutate;
c) continutul de proteine, in cazul amestecurilor continand cazeinati;
d) o indicatie privind cationul sau cationii, in cazul amestecurilor
continand cazeina sau cazeinati;
e) cantitatea neta exprimata in unitati de masa, respectiv kilograme sau
grame;
f) denumirea sau denumirea comerciala, adresa fabricantului sau a
ambalatorului ori a vanzatorului;
g) numele tarii producatoare, in cazul produselor importate;
h) data fabricatiei sau alte informatii de identificare a lotului.
(3) Mentiunile prezentate la alin. (2) lit. a) - d), f) si g) trebuie sa
fie redate intr-un limbaj inteles cu usurinta de catre cumparator sau prin alte
mijloace accesibile acestuia.
(4) Mentiunile prezentate la alin. (2) lit. c), e), f) si g) trebuie sa
apara numai intr-un document de insotire. Pentru transportul in vrac aceasta
derogare poate fi extinsa la lit. d) si h) ale alin. (2).
Art. 8
Mentiunile specifice obligatorii prezentate la art. 7 alin. (2) trebuie sa
fie clare, vizibile si scrise intr-un mod ce nu permite stergerea.
CAP. 4
Dispozitii finale
Art. 9
Produsele care nu indeplinesc criteriile stabilite in anexele nr. 1 si 2
sunt denumite si etichetate astfel incat cumparatorul sa nu fie indus in eroare
asupra naturii, calitatii si utilizarii lor.
Art. 10
Prezentele norme sunt compatibile cu reglementarile comunitare in domeniu
si sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului nr. 83/417.
ANEXA 1
la norme
CAZEINA COMESTIBILA
I. Denumiri si definitii
1. Cazeina acida comestibila este cazeina comestibila obtinuta prin
precipitare, utilizand adjuvantii tehnologici si culturile de bacterii
enumerate la pct. II.4.
2. Cazeina cheag comestibila este cazeina obtinuta prin precipitare,
utilizand adjuvantii tehnologici enumerati la pct. III.4.
II. Standarde aplicabile cazeinei acide comestibile
1. Factori privind compozitia:
a) continutul de umiditate - maximum 10%;
b) continutul de proteine din lapte, calculat pe extractul uscat - minimum
90%, din care continutul de cazeina - minimum 95%;
c) continutul de grasime din lapte, calculat pe extractul uscat - maximum
2,25%;
d) aciditatea libera, exprimata in ml de solutie decinormal de hidroxid de
sodiu ml/g - maximum 0,27%;
e) continutul de cenusa (P2O5 inclus) - maximum 2,5%;
f) continutul de lactoza anhidra - maximum 1%;
g) continutul de sediment (particule arse) - maximum 22,5 mg in 25 g.
2. Contaminanti:
- continutul de plumb - maximum 1 mg/kg.
3. Impuritati:
- corpuri straine, respectiv particule de lemn sau metal, fragmente de par
sau insecte - 0 in 25 g.
4. Adjuvanti tehnologici inofensivi si culturi de bacterii apte pentru
consumul uman:
a) acid lactic (E 270), acid clorhidric, acid sulfuric, acid citric (E
330), acid acetic (E 260), acid ortofosforic;
b) zer, culturi de bacterii care produc acidul lactic.
5. Caracteristici organoleptice:
a) miros - lipsit de mirosuri straine;
b) aspect - gama de culori variind de la alb la crem; produsul nu trebuie
sa contina vreun bulgare care sa nu cedeze la apasarea usoara.
III. Standarde aplicabile cazeinei cheag comestibile
1. Factori privind compozitia:
a) continutul de umiditate - maximum 10% m/m;
b) continutul de proteine din lapte, calculat pe extractul uscat - minimum
84%,
din care, continutul de cazeina - minimum 95%;
c) continutul de grasime din lapte, calculat pe extractul uscat - maximum
2%;
d) continutul de cenusa (P2O5 inclus) - minimum 7,50%;
e) continutul de lactoza anhidra - maximum 1%;
f) continutul de sediment (particule arse) - maximum 22,5 mg in 25 g.
2. Contaminanti:
- continutul de plumb - maximum 1 mg/kg.
3. Impuritati:
- corpuri straine, respectiv particule de lemn sau metal, fragmente de par
sau de insecte - 0 in 25 g.
4. Adjuvanti tehnologici inofensivi apti pentru consumul uman:
a) cheag;
b) alte enzime de coagulare a laptelui.
5. Caracteristici organoleptice:
a) miros - lipsit de mirosuri straine;
b) aspect - gama de culori variind de la alb la crem; produsul nu trebuie
sa contina vreun bulgare care sa nu cedeze la apasarea usoara.
ANEXA 2
la norme
CAZEINATI COMESTIBILI
I. Denumiri si definitii
Cazeinati comestibili sunt cazeinatii obtinuti din cazeina comestibila,
utilizandu-se agenti de neutralizare de calitate comestibila, enumerati la pct.
II.4.
II. Standarde aplicabile cazeinatilor comestibili
1. Factori privind compozitia:
a) continutul de umiditate - maximum 8%;
b) continutul de proteine din lapte, calculat pe extractul uscat - minimum
88%;
c) continutul de grasime din lapte, calculat pe extractul uscat - maximum
2,0%;
d) continutul de lactoza anhidra - maximum 1,0%;
e) valoarea pH - 6,0 - 8,0;
f) continutul de sediment (particule arse) - maximum 22,5 mg in 25 g.
2. Contaminanti:
- continutul de plumb - maximum 1 mg/kg.
3. Impuritati:
- corpuri straine, respectiv particule de lemn sau metal, fragmente de par
sau insecte - 0 in 25 g.
4. Adjuvanti tehnologici de calitate comestibila
(facultativ neutralizanti si agenti de tamponare):
a) hidroxizi _ sodiu
b) carbonati | potasiu
c) fosfati |-> de calciu
d) citrati _| amoniu
magneziu
5. Caracteristici:
a) miros - arome si mirosuri straine in foarte mica masura;
b) aspect culoarea variind de la alb la crem; produsul nu trebuie sa
contina vreun bulgare care sa nu cedeze la apasarea usoara;
c) solubilitate solubili aproape in totalitate in apa distilata, cu
exceptia cazeinatului de calciu.