Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 126 din 18 februarie 2004

pentru aprobarea modelului de contract-cadru de gestionare a fondurilor de vanatoare specifice fiecarei categorii de gestionari prevazute de Legea fondului cinegetic si a protectiei vanatului nr. 103/1996, republicata

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 188 din  4 martie 2004


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 8 alin. (1) lit. b) si ale art. 51 alin. (1) din Legea fondului cinegetic si a protectiei vanatului nr. 103/1996, republicata,
    in baza prevederilor art. 5 alin. (1) pct. II lit. j) si ale art. 11 alin. (6) din Hotararea Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului,

    ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba modelul contractului-cadru de gestionare a fondurilor de vanatoare specifice fiecarei categorii de gestionari prevazute de Legea fondului cinegetic si a protectiei vanatului nr. 103/1996, republicata, prevazute in anexele nr. 1 - 4*) care fac parte integranta din prezentul ordin.
------------
    *) Anexele nr. 1 - 4 sunt reproduse in facsimil.

    Art. 2
    (1) Pentru fiecare fond de vanatoare se incheie contract de gestionare specific fiecarei categorii de gestionari prevazute de lege intre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, prin structurile sale teritoriale de specialitate, si gestionar.
    (2) Clauzele contractuale pot fi modificate dupa incheierea contractului de gestionare a fondurilor de vanatoare, prin incheierea unui act aditional la acesta, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare.
    Art. 3
    (1) La data intrarii in vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 62/2001 pentru aprobarea contractelor-cadru de gestionare pentru fiecare categorie de gestionari prevazuta de Legea fondului cinegetic si a protectiei vanatului nr. 103/1996, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte dispozitii contrare isi inceteaza aplicabilitatea.
    (2) Contractele de gestionare a fondurilor de vanatoare incheiate in baza prevederilor Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 62/2001 raman in vigoare pana la expirarea termenelor prevazute de acestea, iar aducerea acestora la forma si continutul celor prevazute in anexele nr. 1 - 4 se va face prin incheierea de acte aditionale.
    Art. 4
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                             Ministrul agriculturii,
                         padurilor, apelor si mediului,
                                   Ilie Sarbu

    ANEXA 1

                             CONTRACT Nr. ...........
                     de gestionare a fondului de vanatoare
    nr. ....... denumit ......................... din judetul ..............

    CAP. 1
    Partile contractante

    Art. 1
    *) ..................................., cu sediul in ......................., str. ......................... nr. ....., judetul ............................., prin reprezentantii sai legali, avand cod fiscal ....................., denumit in continuare administrator, si
------------
    *) Autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura prin structurile teritoriale de specialitate.

    Art. 2
    *) ..................................., cu sediul in ......................., reprezentata prin .................................................., director, si ............................, contabil sef, denumita in continuare gestionar, avand contul nr. ................ deschis la ........................
    In temeiul Legii fondului cinegetic si a protectiei vanatului nr. 103/1996, republicata, se incheie prezentul contract de gestionare a fondului de vanatoare.
------------
    *) Organizatiile vanatoresti sau Regia Nationala a Padurilor ori, in cazul in care sunt imputernicite pentru incheierea acestora, directiile silvice.

    CAP. 2
    Obiectul contractului

    Art. 3
    (1) Administratorul atribuie, in conditiile stabilite prin acest contract, gestiunea fondului de vanatoare nr. ..... denumit ......................, situat in judetul ......................., in suprafata de _____ ha, avand limitele marcate si descrise in schita fisei fondului de vanatoare, anexata, aprobata prin Ordinul nr. 193/2002 al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor privind reactualizarea delimitarii fondului cinegetic al Romaniei in fonduri de vanatoare, cu modificarile ulterioare, gestionarului, care se obliga sa respecte toate clauzele inscrise in acesta.
    (2) Dreptul de a gestiona acest fond de vanatoare apartine exclusiv gestionarului si nu poate fi inchiriat, cedat sau instrainat.
    (3) Contractul asigura gestionarului dreptul de a valorifica in fiecare an cotele de extras aprobate la principalele specii de vanat si de a folosi pentru vanatoare, in conditiile legii, terenurile ce sunt arondate fondului de vanatoare.
    Art. 4
    Suprafetele cuprinse in interiorul fondului de vanatoare, structura acestora pe destinatii, folosinte si proprietati, precum si efectivele de vanat evaluate in primavara anului ........, instalatiile, amenajarile si constructiile vanatoresti sunt cele pe care gestionarul le primeste in folosinta, o data cu preluarea fondului de vanatoare, de la .................. .
    Art. 5
    Din cadrul suprafetei productive cinegetic, se stabileste si se declara zona de protectie pentru vanat (circa 10% din cea totala), in suprafata de ........... ha, ale carei limite sunt marcate pe schita fondului de vanatoare, anexata, zona in care pasunatul este interzis, precum si deranjarea vanatului in perioadele de crestere a progeniturii.

    CAP. 3
    Obligatiile si responsabilitatile partilor

    Art. 6
    Administratorul
    (1) Sa asigure predarea fondului de vanatoare de la vechiul gestionar noului gestionar, pe baza de protocol, precum si constructiile si instalatiile existente in suprafata acestuia in conditiile legii, dupa verificarea in teren.
    (2)*) a) Sa asigure, in conformitate cu prevederile art. 15 alin. (3) din Legea fondului cinegetic si a protectiei vanatului nr. 103/1996, republicata, in padurile proprietate de stat, prin Regia Nationala a Padurilor - Directia Silvica .................., cu titlu de folosinta gratuita pe durata derularii contractului, terenuri libere de vegetatie forestiera, incadrate conform amenajamentului silvic la categoria de folosinta "terenuri destinate hranei vanatului - V" in suprafata de ........ ha, pentru a fi folosite la producerea si depozitarea hranei vanatului.
    b) In cazul in care directia silvica nu asigura in fiecare an suprafata prevazuta in amenajamentul silvic pentru hrana vanatului, cuantumul tarifului ce trebuie platit de catre gestionar directiei silvice se diminueaza cu procentul de neasigurare a suprafetei mentionate.
    (3) Sa comunice gestionarului, in timp util, reglementarile emise in baza atributiilor stabilite prin lege, referitoare la organizarea si practicarea vanatorii, la modificarea perioadelor de vanatoare, sau alte instructiuni, precum si efectivele optime aprobate de catre acesta pentru principalele specii de vanat.
    (4) Sa comunice gestionarului datele la care trebuie sa organizeze actiunile de evaluare a vanatului, sa verifice prin sondaje modul cum acesta le efectueaza si sa dispuna refacerea lucrarilor, atunci cand constata nerespectarea reglementarilor in vigoare.
    (5) Pe baza datelor din evaluare, sa stabileasca si sa comunice gestionarului, anual, cotele de extras aprobate pentru fiecare specie de vanat.
    (6) Sa transmita gestionarului orice informatii utile de care dispune si, indeosebi, pe cele care se refera la aparitia unor epizooti, agenti sau factori daunatori vanatului.
    (7) Sa analizeze si, in masura posibilitatilor, sa asigure, la solicitarea gestionarului, asistenta tehnica de specialitate pentru optimizarea modului de gospodarire a fondului de vanatoare.
    (8) Sa reactualizeze periodic situatia proprietatii funciare din cuprinsul fondului de vanatoare, in vederea achitarii de catre gestionar a tarifului de folosinta.
    (9) Sa coordoneze, la solicitarea gestionarului, actiunile necesare in vederea ameliorarii fondului genetic al populatiilor de vanat, refacerii potentialului de vanatoare afectat de calamitati naturale, prevenirii si combaterii braconajului.
    (10) Sa isi exercite cu buna-credinta drepturile si indatoririle care ii revin, potrivit legii, in calitate de administrator.
------------
    *) Prevederile referitoare la reducerea tarifului de gestionare a fondului de vanatoare nu se aplica in cazul Regiei Nationale a Padurilor.

    Art. 7
    Gestionarul
    (1) Sa asigure, prin personal de specialitate, preluarea pe baza de protocol a fondului de vanatoare, a efectivelor de vanat, a constructiilor si instalatiilor vanatoresti, inscrise in fisa fondului de vanatoare anexata, destinate hranirii, ocrotirii si valorificarii vanatului, si sa asigure intretinerea acestora in conditii bune.
    (2) Sa identifice pe teren limitele fondului de vanatoare si ale zonei de protectie si sa le aduca la cunostinta tuturor membrilor sai.
    (3) Sa preia, daca este cazul, de la vechiul gestionar, prin cumparare la valoarea reala, bunurile patrimoniale existente pe fondul de vanatoare.
    (4) Sa respecte toate reglementarile legale emise de administrator referitoare la gospodarirea fondului de vanatoare si a vanatului, la organizarea si practicarea vanatorii, la restrangerea sau extinderea sezoanelor de vanatoare si la cotele anuale de extras aprobate.
    (5) Sa asigure paza fondului cu personal de specialitate angajat pe perioada nedeterminata pe care sa il doteze corespunzator pentru prevenirea si combaterea braconajului.
    (6) Sa foloseasca, numai in scopul pentru care au fost destinate, suprafetele din fondul forestier puse in mod gratuit la dispozitie pentru asigurarea hranei vanatului, sa intretina in stare de functionare toate instalatiile vanatoresti preluate sau construite.
    (7) Sa asigure anual, pe baza de documente, urmatoarele cantitati minime de hrana complementara, prin administrarea careia sa previna producerea unor pierderi la principalele specii de vanat, astfel:
    a) furaje fibroase (fan, lucerna, frunzare): cate 75 kg pentru fiecare exemplar de cerb comun sau cerb lopatar, cate 25 kg pentru fiecare caprior si cate 1,5 kg pentru fiecare iepure;
    b) furaje concentrate (cereale, seminte si fructe, furaje combinate etc.) sau suculente: pentru fiecare exemplar de cerb comun si cerb lopatar cate 25 kg, pentru fiecare mistret cate 60 kg si pentru fazan si potarniche cate 6 kg;
    c) suculente, in aceleasi cantitati ca la furajele concentrate prevazute la lit. b).
    (8) Cantitatile prevazute la alin. (7) nu cuprind necesarul de hrana ce se poate administra in teren, in scopul abaterii vanatului de la frecventarea culturilor agricole, pentru prevenirea pagubelor.
    (9) In scopul administrarii hranei complementare, la locurile frecventate de vanat in perioada de iarna, in afara de constructiile si instalatiile vanatoresti existente la data preluarii, se vor mai construi si altele, astfel ca pana la data de ................ sa fie completat necesarul stabilit in functie de efectivele optime, corespunzator numarului mentionat in fisa fondului de vanatoare, anexata la contract, inscris in prima coloana din tabelul nr. 6. Pana la aceeasi data se vor completa pe schita fondului de vanatoare toate instalatiile vanatoresti, care se vor numerota, pe schita si pe teren, cu vopsea de ulei, in scopul intretinerii si verificarii lor in mod corespunzator. Amplasarea lor se va face in locurile solicitate de gestionar, pe baza unui studiu, dupa avizarea lor de catre administrator, cu acordul proprietarului de teren.
    (10) Sa asigure si sa organizeze evaluarea efectivelor de vanat ori de cate ori este necesar in decursul anului, conform reglementarilor emise de administrator.
    (11) Sa practice vanatoarea sau orice alta activitate care are ca scop dobandirea vanatului, in limitele cotelor de extras aprobate, numai in conformitate cu legea si cu normele emise in acest scop. Sa asigure prin masurile luate realizarea si mentinerea efectivelor la nivel optim, iar la speciile purtatoare de trofeu, prin extrageri selectiv efectuate, sa ridice calitatea trofeelor.
    (12) Sa populeze fondul de vanatoare cu unele specii de vanat pe baza unor studii intocmite de gestionar si avizate de administrator, in scopul ridicarii potentialului cinegetic si al ameliorarii fondului genetic al vanatului existent, se angajeaza sa faca periodic, la solicitarea administratorului, populari pe acest fond de vanatoare, dupa specificul fondului, cu caprior sau cerb comun sau cerb lopatar ori capra neagra.
    (13) Sa nu dauneze, prin organizarea si practicarea vanatorii sau prin modul de gospodarire a fondului de vanatoare, folosintei de baza a terenului si sa suporte, in conditiile legii, toate pagubele produse fata de terti.
    (14) Sa ia masuri pentru prevenirea producerii de catre vanat a unor pagube la culturile agricole, silvice sau animalelor domestice si sa suporte pagubele, in cazul nerespectarii prevederilor legale.
    (15) Sa faca demersurile legale necesare pentru sanctionarea de catre organele in drept a cazurilor de braconaj descoperite, precum si la aparitia oricarui factor daunator potentialului cinegetic: epizootii, calamitati naturale etc.
    (16) Sa actioneze ori de cate ori este nevoie si cu toate mijloacele de care dispune, inclusiv la solicitarea justificata a administratorului, pentru prevenirea si combaterea actelor de braconaj sau pentru diminuarea efectelor unor factori negativi care actioneaza asupra vanatului.
    (17) Sa completeze, sa transmita la termenele fixate si sa tina la zi evidentele statistice prevazute de sistemul informational, ca de exemplu: fisa fondului de vanatoare sau alte informatii in legatura cu acest fond de vanatoare solicitate de administrator.
    (18) Sa se prezinte, prin personal specializat si imputernicit, ori de cate ori este solicitat, la data si in locul stabilite de administrator, pentru a participa la controlul modului de gospodarire a fondului de vanatoare, si sa aplice, in termenele mentionate in procesul-verbal de control, toate masurile legal stabilite de administrator potrivit legii si prezentului contract.
    (19) Sa isi exercite cu buna-credinta toate obligatiile si drepturile prevazute de prezentul contract.
    (20) Sa retina, in vederea anularii, dupa caz, permisele de vanatoare ale persoanelor care au savarsit pe acest fond de vanatoare fapte contraventionale sau infractionale prevazute de Legea nr. 103/1996, republicata.

    CAP. 4
    Termenele contractuale

    Art. 8
    Prezentul contract se incheie pe o perioada de 10 ani, respectiv de la ....................., la ................. .

    CAP. 5
    Modalitatile de plata a sumelor datorate pentru folosirea fondului de vanatoare

    Art. 9
    *) (1) Tariful anual care trebuie platit de catre gestionar pentru folosirea acestui fond de vanatoare, stabilit in conformitate cu reglementarile legale in vigoare, este in suma de ________________ lei si are urmatoarea componenta, determinata in functie de natura proprietatii terenurilor din cuprinsul fondurilor de vanatoare:
    a) ________________ lei, corespunzator suprafetelor de padure proprietate publica a statului;
    b) ________________ lei, corespunzator celorlalte suprafete de teren pe care este arondat fondul de vanatoare, altele decat suprafetele de padure proprietate publica a statului.
------------
    *) Se reactualizeaza in functie de noile suprafete, determinate de detinatori/proprietari ai terenurilor pe care este arondat fondul de vanatoare, proportional cu suprafetele inscrise in fisa fondului de vanatoare, in conformitate cu instructiunile emise de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura.

    (2) Achitarea acestui tarif de catre gestionar se va face dupa cum urmeaza:
    a) 50% din suma prevazuta la lit. a) si b) - in contul constituit la .....................*), nr. ................. deschis la Directia Generala de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti;
    b) 50% din suma prevazuta la lit. a) - Regiei Nationale a Padurilor;
    c) 50% din suma prevazuta la lit. b) - proportional, functie de suprafata, detinatorilor sau proprietarilor terenurilor pe care este arondat fondul de vanatoare, in cazul suprafetelor mai mari de 100 ha, sau bugetelor locale, in cazul suprafetelor mai mici de 100 ha.
------------
    *) autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura

    (3) Tariful prevazut la alin. (1) se indexeaza anual cu rata inflatiei, in baza unei comunicari in scris.
    (4) In cazul in care natura proprietatii asupra terenurilor pe care s-a constituit fondul de vanatoare se schimba, gestionarul este obligat sa recalculeze sumele datorate fiecaruia dintre cei prevazuti la alin. (2).
    (5) Plata tarifelor prevazute la alin. (1) se va face in doua transe egale, pana la data de 31 martie si, respectiv, 30 septembrie a fiecarui an.
    (6) Destinatia tarifelor prevazute la alin. (2) se reactualizeaza ori de cate ori intervin modificari in forma de proprietate a terenului.
    (7) Tariful prevazut la alin. (1) nu include TVA. Achitarea tarifului de gestionare a fondului de vanatoare, catre beneficiarii prevazuti de lege ai cotelor-parte din acest tarif, se va face in baza facturilor fiscale emise de acestia, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare.
    Art. 10
    Neplata in termenele prevazute a sumelor datorate fiecarei parti genereaza penalizari de 0,12%/zi de intarziere din suma neachitata.

    CAP. 6
    Alte clauze

    Art. 11
    Prezentul contract se completeaza cu prevederile Legii nr. 103/1996, republicata, si cu cele ale reglementarilor emise de catre administrator in scopul aplicarii legii sau al ocrotirii faunei salbatice.
    Art. 12
    (1) Oprirea totala sau partiala ca perioada a vanatorii la toate speciile de vanat pe acest fond de vanatoare, stabilita de administrator, cu respectarea legii, il exonereaza pe gestionar de plata tarifelor de gestionare, total sau partial, dupa caz, dar nu il exonereaza de celelalte obligatii ce ii revin in executia acestui contract.
    (2) In cazul masurii partiale a platii tarifului de gestionare, cuantumul tarifului de gestionare care se plateste se stabileste prin diminuarea tarifului cuvenit cu procentul pe care il reprezinta perioada de interdictie a vanatorii, din totalul perioadei de vanatoare, raportat la anul calendaristic.
    Art. 13
    (1) In executarea acestui contract administratorul este obligat sa controleze, cel putin o data pe an, modul in care gestionarul isi indeplineste obligatiile contractuale.
    (2) Rezultatele controlului se vor consemna intr-un document semnat de ambele parti.
    (3) Declararea, potrivit legii, a unor parti din acest fond de vanatoare ca arii strict protejate sau rezervatii naturale va produce efecte in momentul declararii.
    (4) Pentru partile din fondul de vanatoare prevazute la alin. (3) gestionarul nu mai datoreaza plata tarifelor de atribuire aferente, determinate proportional cu suprafata ce intra sub incidenta alin. (3).
    (5)*) Reducerea numarului de vanatori in baza carora s-a adjudecat fondul de vanatoare, respectiv cu mai mult de 20%, conduce la anularea, de drept, a contractului si urmeaza ca fondul de vanatoare sa fie reatribuit conform legii.
------------
    *) Nu se aplica in cazul Regiei Nationale a Padurilor.

    CAP. 7
    Incetarea raporturilor contractuale

    Art. 14
    Prezentul contract isi inceteaza aplicabilitatea, de drept, la expirarea termenului prevazut la art. 8, precum si in situatiile prevazute la art. 13 alin. (5).
    Art. 15
    Incetarea raporturilor contractuale inainte de termenul prevazut in contract poate fi solicitata oricand de catre gestionar, sau poate sa fie stabilita de catre administrator, in conditiile prevazute de contract.
    Art. 16
    (1) Raporturile contractuale, la solicitarea gestionarului, inceteaza numai din momentul in care fondul de vanatoare a fost atribuit altei persoane juridice, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la instiintarea de catre gestionar a administratorului despre intentia sa.
    (2) In acest caz, incetarea raporturilor contractuale nu exonereaza gestionarul de raspundere fata de administrator si de terti pentru perioada in care a fost parte in contract.
    Art. 17
    Rezilierea contractului de catre administrator este de drept numai in urmatoarele conditii:
    - gestionarul este in imposibilitate de plata a tarifului prevazut in contract pentru o perioada mai mare de 60 de zile decat termenul prevazut;
    - constata ca gestionarul nu si-a indeplinit, cu vinovatie, oricare dintre obligatiile contractuale in termenele prevazute;
    - incalcarea grava, in mod repetat, de catre persoanele autorizate de gestionar sa practice vanatoarea pe acest fond de vanatoare a regulilor de organizare si practicare a vanatorii sau atunci cand se constata ca gestionarul este in imposibilitatea de a stapani faptele culpabile;
    - neindeplinirea obligatiei prevazute la art. 19;
    - scaderea cu peste 20% a efectivelor de vanat evaluate la speciile principale, in conditiile in care aceasta nu este justificata de declansarea, dovedita cu acte oficiale, a unor epizootii sau a altor factori daunatori faunei salbatice, daca raspunderea declansarii acestora nu cade in sarcina gestionarului, sau de eventualele migrari spre fondurile invecinate, dovedite cu acte oficiale.
    - in situatia in care prin hotarare judecatoreasca irevocabila administratorul este obligat sa incheie cu un alt gestionar un contract de gestionare pentru acelasi fond de vanatoare.
    Art. 18
    La incetarea, sub orice forma, a raporturilor contractuale, gestionarul este obligat sa predea administratorului, in stare de functionare, toate constructiile si instalatiile vanatoresti primite sau executate, in conformitate cu prevederile art. 6 si 7 din contract, sau sa suporte cheltuielile readucerii acestora in stare de functionare.

    CAP. 8
    Daune

    Art. 19
    Eventualele daune produse de catre gestionar prin actiunile pe care le intreprinde pe acest fond de vanatoare unor terte persoane se suporta de catre acesta, potrivit legii.
    Art. 20
    Cheltuielile generate de refacerea potentialului cinegetic al acestui fond de vanatoare la nivelul la care a fost preluat de catre gestionar sunt suportate de catre acesta, la rezilierea sau incetarea contractului, numai in masura in care se dovedeste ca a incalcat, cu vinovatie, clauzele contractuale.

    CAP. 9
    Litigii

    Art. 21
    (1) Eventualele litigii intre gestionar si administrator se supun, in prealabil, in vederea concilierii, conducerii autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.
    (2) In cazurile in care partile nu se inteleg, litigiile se solutioneaza de instanta judecatoreasca competenta.

    Prezentul contract a fost incheiat astazi ............, in ..... exemplare.

                Administrator:                    Gestionar:

    ANEXA 2

                            CONTRACT Nr. ..........
                     de gestionare a fondului de vanatoare
nr. ....... denumit .................., din judetul ................., destinat instruirii viitorilor specialisti in domeniul cinegetic

    CAP. 1
    Partile contractante

    Art. 1
    *) ..............................., cu sediul in  ........................., str. ......................... nr. ......., judetul ..........................., prin reprezentantii sai legali, avand cod fiscal ....................., denumit in continuare administrator, si
------------
    *) Autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura prin structurile teritoriale de specialitate.

    Art. 2
    *) .............................., cu sediul in .........................., str. ......................... nr. ......., judetul ..........................., reprezentata prin domnul ........................................, avand functia de ...................., si domnul ......................................, avand functia de .........................., denumit in continuare gestionar, avand contul nr. .................. deschis la ........................
    In temeiul Legii fondului cinegetic si a protectiei vanatului nr. 103/1996, republicata, se incheie prezentul contract de gestionare a fondului de vanatoare.
------------
    *) Unitati de invatamant cu profil cinegetic.

    CAP. 2
    Obiectul contractului

    Art. 3
    (1) Administratorul atribuie, in conditiile stabilite prin acest contract, gestiunea fondului de vanatoare nr. ..... denumit ..........................., situat in judetul ........................., in suprafata de _____ ha, avand limitele marcate si descrise in schita fisei fondului de vanatoare, anexata, aprobata prin Ordinul nr. 193/2002 al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor privind reactualizarea delimitarii fondului cinegetic al Romaniei in fonduri de vanatoare, cu modificarile ulterioare, gestionarului, care se obliga sa respecte toate clauzele inscrise in acesta.
    (2) Dreptul de a gestiona acest fond de vanatoare apartine exclusiv gestionarului si se exercita prin domnul ................................, seful catedrei (disciplinei) de ......................, din cadrul unitatii.
    (3) Contractul asigura gestionarului dreptul de a valorifica in fiecare an cotele de extras aprobate la principalele specii de vanat si de a folosi pentru vanatoare, in conditiile legii, terenurile ce sunt arondate fondului de vanatoare.
    Art. 4
    Suprafetele cuprinse in interiorul fondului de vanatoare, structura acestora pe destinatii, folosinte si proprietati, precum si efectivele de vanat evaluate in primavara anului ......., instalatiile, amenajarile si constructiile vanatoresti sunt cele pe care gestionarul le primeste in folosinta, o data cu preluarea fondului de vanatoare, de la .............................. .
    Art. 5
    Din cadrul suprafetei productive cinegetic, se stabileste si se declara o zona de protectie pentru vanat, in suprafata de ........... ha, reprezentand circa 10% din cea totala, ale carei limite sunt marcate pe schita fondului de vanatoare, anexata.

    CAP. 3
    Obligatiile si responsabilitatile partilor

    Art. 6
    Administratorul
    (1) Sa asigure predarea fondului de vanatoare de la vechiul gestionar noului gestionar, pe baza de protocol, precum si constructiile si instalatiile existente in suprafata acestuia in conditiile legii, dupa verificarea in teren.
    (2) Sa asigure, in conformitate cu prevederile art. 15 alin. (3) din Legea fondului cinegetic si a protectiei vanatului nr. 103/1996, republicata, in padurile proprietate de stat, prin Regia Nationala a Padurilor - Directia Silvica ..................., cu titlu de folosinta gratuita pe durata derularii contractului, terenuri libere de vegetatie forestiera, in suprafata de ........ ha, pentru a fi folosite la producerea si depozitarea hranei vanatului.
    (3) Sa comunice gestionarului, in timp util, reglementarile emise in baza atributiilor stabilite prin lege, referitoare la organizarea si practicarea vanatorii, la modificarea perioadelor de vanatoare, sau alte instructiuni.
    (4) Sa comunice gestionarului datele la care trebuie sa organizeze actiunile de evaluare a vanatului, sa verifice prin sondaje modul cum acesta le efectueaza si sa dispuna refacerea lucrarilor, atunci cand constata nerespectarea reglementarilor in vigoare.
    (5) Pe baza datelor din evaluare, sa stabileasca si sa comunice gestionarului, anual, cotele de extras aprobate pentru fiecare specie de vanat.
    (6) Sa transmita gestionarului orice informatii utile de care dispune si, indeosebi, pe cele care se refera la aparitia unor epizooti, agenti sau factori daunatori vanatului.
    (7) Sa analizeze si, in masura posibilitatilor, sa asigure, la solicitarea gestionarului, asistenta tehnica de specialitate pentru optimizarea modului de gospodarire a fondului de vanatoare.
    (8) Sa solicite de la gestionar reactualizarea periodica a situatiei proprietatii funciare din cuprinsul fondului de vanatoare, in vederea achitarii de catre acesta a tarifului de folosinta.
    (9) Sa coordoneze, direct sau la solicitarea gestionarilor, actiunile necesare, in vederea ameliorarii fondului genetic al populatiilor de vanat, refacerii potentialului de vanatoare afectat de calamitati naturale, prevenirii si combaterii braconajului.
    (10) Sa isi exercite cu buna-credinta drepturile si indatoririle care ii revin, potrivit legii, in calitate de administrator.
    Art. 7
    Gestionarul
    (1) Sa asigure, prin personal de specialitate, preluarea pe baza de protocol a fondului de vanatoare, a efectivelor de vanat, a constructiilor si instalatiilor vanatoresti, inscrise in fisa fondului de vanatoare anexata, destinate hranirii, ocrotirii si valorificarii vanatului, si sa asigure intretinerea acestora in conditii bune.
    (2) Sa identifice pe teren limitele fondului de vanatoare si ale zonei de protectie si sa le comunice tuturor membrilor sai.
    (3) Sa preia, daca este cazul, de la vechiul gestionar, prin cumparare la valoarea reala, bunurile patrimoniale existente pe fondul de vanatoare.
    (4) Sa respecte toate reglementarile legale emise de administrator referitoare la gospodarirea fondului de vanatoare si a vanatului, inclusiv a zonei de protectie pentru vanat, la organizarea si practicarea vanatorii, la restrangerea sau extinderea sezoanelor de vanatoare si la cotele anuale de extras aprobate.
    (5) Sa asigure paza fondului cu personal de specialitate angajat pe durata de valabilitate a contractului pe care sa il doteze corespunzator pentru prevenirea si combaterea braconajului.
    (6) Sa foloseasca, numai in scopul pentru care au fost destinate, suprafetele din fondul forestier puse in mod gratuit la dispozitie pentru asigurarea hranei vanatului, sa intretina in stare de functionare toate instalatiile vanatoresti preluate sau construite si sa suporte consecintele folosirii lor in alte scopuri.
    (7) Sa asigure anual, pe baza de documente, urmatoarele cantitati minime de hrana complementara, prin administrarea careia sa previna producerea unor pierderi la principalele specii de vanat, astfel:
    a) furaje fibroase (fan, lucerna, frunzare): cate 75 kg pentru fiecare exemplar de cerb comun sau cerb lopatar, cate 25 kg pentru fiecare caprior si cate 1,5 kg pentru fiecare iepure;
    b) furaje concentrate (cereale, seminte si fructe, furaje combinate etc.) sau suculente: pentru fiecare exemplar de cerb comun si cerb lopatar cate 25 kg, pentru fiecare mistret cate 60 kg si pentru fazan si potarniche cate 6 kg;
    c) suculente, in aceleasi cantitati ca la furajele concentrate prevazute la lit. b).
    (8) Cantitatile prevazute la alin. (7) nu cuprind necesarul de hrana ce se poate administra in teren, in scopul abaterii vanatului de la frecventarea culturilor agricole, pentru prevenirea pagubelor.
    (9) In scopul administrarii hranei complementare, la locurile frecventate de vanat in perioada de iarna, in afara de constructiile si instalatiile vanatoresti existente la data preluarii, se vor mai construi si altele, astfel ca pana la data de ............... sa fie completat necesarul stabilit in functie de efectivele optime, corespunzator numarului mentionat in fisa fondului de vanatoare anexata la contract, inscris in prima coloana din tabelul nr. 6. Pana la aceeasi data se vor completa pe schita fondului de vanatoare toate instalatiile vanatoresti, care se vor numerota, pe schita si pe teren, cu vopsea de ulei, in scopul intretinerii si verificarii lor in mod corespunzator. Amplasarea lor se va face in locurile solicitate de gestionar, pe baza unui studiu, dupa avizarea lor de catre administrator, cu acordul proprietarului de teren.
    (10) Sa asigure si sa organizeze evaluarea efectivelor de vanat ori de cate ori este necesar in decursul anului, conform reglementarilor emise de administrator.
    (11) Sa practice vanatoarea sau orice alta activitate care are ca scop dobandirea vanatului, in limitele cotelor de extras aprobate, numai in conformitate cu legea si cu normele emise in acest scop. Sa asigure prin masurile luate realizarea si mentinerea efectivelor la nivel optim, iar la speciile purtatoare de trofeu, prin extrageri selectiv efectuate, sa ridice calitatea trofeelor.
    (12) Pe baza unor studii intocmite de gestionar si avizate de administrator, in scopul ridicarii potentialului cinegetic si al ameliorarii fondului genetic al vanatului existent, se angajeaza sa faca periodic, la solicitarea administratorului, populari pe acest fond de vanatoare, dupa specificul fondului, cu caprior sau cerb comun sau cerb lopatar ori capra neagra.
    (13) Sa nu dauneze, prin organizarea si practicarea vanatorii sau prin modul de gospodarire a fondului de vanatoare, folosintei de baza a terenului si sa suporte, in conditiile legii, toate pagubele produse fata de terti.
    (14) Sa ia masuri pentru prevenirea producerii de catre vanat a unor pagube la culturile agricole, silvice sau animalelor domestice si sa suporte pagubele, in cazul nerespectarii prevederilor legale, inclusiv pagubele produse de speciile de vanat declarate prin anexa nr. 2 la Legea nr. 103/1996, republicata, ca fiind strict protejate, pentru cazurile in care a fost aprobat un numar de exemplare pentru a se recolta.
    (15) Sa faca demersurile legale necesare pentru sanctionarea de catre organele in drept a cazurilor de braconaj descoperite, informand periodic administratorul despre modul de solutionare a lor, precum si de aparitia oricarui factor daunator potentialului cinegetic: epizootii, calamitati naturale etc.
    (16) Sa actioneze ori de cate ori este nevoie si cu toate mijloacele de care dispune, la solicitarea administratorului, pentru prevenirea si combaterea actelor de braconaj sau pentru diminuarea efectelor unor factori negativi care actioneaza asupra vanatului.
    (17) Sa completeze, sa transmita la termenele fixate si sa tina la zi evidentele statistice prevazute de reglementarile legale in vigoare, ca de exemplu: fisa fondului de vanatoare sau alte informatii in legatura cu acest fond de vanatoare solicitate de administrator.
    (18) Sa se prezinte, prin personal specializat si imputernicit, ori de cate ori este solicitat, la data si in locul stabilite de administrator, pentru a participa la controlul modului de gospodarire a fondului de vanatoare, si sa aplice, in termenele mentionate in procesul-verbal de control, toate masurile stabilite de administrator potrivit legii si prezentului contract.
    (19) Sa isi exercite cu buna-credinta toate obligatiile si drepturile prevazute de prezentul contract.
    (20) Sa retina, in vederea anularii, dupa caz, permisele de vanatoare ale persoanelor care au savarsit pe acest fond de vanatoare fapte contraventionale sau infractionale prevazute de Legea nr. 103/1996, republicata.
    (21) Sa gestioneze acest fond de vanatoare in scopul instruirii practice a viitorilor specialisti.
    (22) Sa nu exercite alte actiuni de vanatoare decat cele destinate instruirii vanatorilor specialisti, inaintea obtinerii aprobarii administratorului.
    (23) Sa experimenteze pe acest fond de vanatoare alte metode decat cele cunoscute de evaluare, ocrotire si ingrijire a vanatului si sa puna la dispozitia administratorului rezultatele acestora.

    CAP. 4
    Termenele contractuale

    Art. 8
    Prezentul contract se incheie pe o perioada de 10 ani, respectiv de la .................. la ................. .

    CAP. 5
    Modalitatile de plata a sumelor datorate pentru folosirea fondului de vanatoare

    Art. 9
    *) (1) Tariful anual de gestionare pentru folosirea acestui fond de vanatoare, stabilit in conformitate cu reglementarile legale in vigoare, este in suma de _______________ lei, si are urmatoarea componenta, determinata in functie de natura proprietatii terenurilor din cuprinsul fondurilor de vanatoare:
    a) __________ lei, corespunzator suprafetelor de padure proprietate publica a statului;
    b) ___________ lei, corespunzator celorlalte suprafete de teren pe care este arondat fondul de vanatoare, altele decat suprafetele de padure proprietate publica a statului.
------------
    *) Se reactualizeaza in functie de noile suprafete, determinate de detinatori/proprietari ai terenurilor pe care este arondat fondul de vanatoare, proportional cu suprafetele inscrise in fisa fondului de vanatoare, in conformitate cu instructiunile emise de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura.

    (2) Gestionarul este scutit de plata sumelor din tariful de gestionare datorate administratorului si Regiei Nationale a Padurilor.
    (3) Gestionarul are obligatia de a achita 50% din suma prevazuta la lit. b) - proportional, functie de suprafata, detinatorilor sau proprietarilor terenurilor pe care este arondat fondul de vanatoare, in cazul suprafetelor mai mari de 100 ha, sau bugetelor locale, in cazul suprafetelor mai mici de 100 ha.
    (4) Tariful prevazut la alin. (1) se indexeaza anual cu rata inflatiei, in baza unei comunicari in scris.
    (5) In cazul in care natura proprietatii asupra terenurilor pe care s-a constituit fondul de vanatoare se schimba, gestionarul este obligat sa recalculeze sumele datorate fiecaruia dintre cei prevazuti la alin. (3).
    (6) Plata tarifelor prevazute la alin. (3) se va face in doua transe egale, pana la data de 31 martie si, respectiv 30 septembrie a fiecarui an.
    (7) Destinatia tarifelor prevazute la alin. (3) se reactualizeaza ori de cate ori intervin modificari in forma de proprietate a terenului.
    (8) Tariful prevazut la alin. (1) nu include TVA. Achitarea tarifului de gestionare a fondului de vanatoare, catre beneficiarii prevazuti la alin. (3) ai cotelor-parte din acest tarif se va face in baza facturilor fiscale emise de acestia, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare.
    Art. 10
    Neplata in termenele prevazute a sumelor datorate potrivit art. 9 alin. (3) genereaza penalizari de 0,12%/zi de intarziere din suma neachitata.

    CAP. 6
    Alte clauze

    Art. 11
    Prezentul contract se completeaza cu prevederile Legii nr. 103/1996, republicata, si cu cele ale reglementarilor emise de catre administrator in scopul aplicarii legii sau al ocrotirii faunei salbatice, precum si cu prevederile Regulamentului privind gestionarea fondurilor de vanatoare atribuite unitatilor de invatamant si cercetare stiintifica cu profil cinegetic din Romania si a rezervatiilor de genofond.
    Art. 12
    Oprirea totala sau partiala a vanatorii pe acest fond de vanatoare, stabilita de administrator, cu respectarea legii, nu il exonereaza pe gestionar de nici una dintre obligatiile ce ii revin in executia acestui contract.
    Art. 13
    (1) In executarea acestui contract administratorul este obligat sa controleze, cel putin de doua ori pe an, modul in care gestionarul isi indeplineste obligatiile contractuale.
    (2) Rezultatele controlului se vor consemna intr-un document semnat de ambele parti.
    (3) Documentul prevazut la alin. 2 face parte integranta din contract.
    (4) Declararea, potrivit legii, a unor parti din acest fond de vanatoare ca arii strict protejate sau rezervatii naturale va produce efecte in momentul declararii.

    CAP. 7
    Incetarea raporturilor contractuale

    Art. 14
    Prezentul contract isi inceteaza aplicabilitatea, de drept, la expirarea termenului prevazut la art. 8.
    Art. 15
    Incetarea raporturilor contractuale inainte de termenul prevazut in contract poate fi solicitata oricand de catre gestionar, sau poate sa fie stabilita de catre administrator, in conditiile prevazute de contract.
    Art. 16
    (1) Raporturile contractuale, la solicitarea gestionarului, inceteaza numai din momentul in care fondul de vanatoare a fost atribuit altei persoane juridice, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la instiintarea de catre gestionar a administratorului despre intentia sa.
    (2) In acest caz, incetarea raporturilor contractuale nu exonereaza gestionarul de raspundere fata de administrator si de terti pentru perioada in care a fost parte in contract.
    Art. 17
    Rezilierea contractului de catre administrator este de drept numai in urmatoarele conditii:
    - gestionarul este in imposibilitate de plata a sumelor prevazute la art. 9 alin. (3) pentru o perioada mai mare de 60 de zile decat termenul prevazut;
    - constata ca gestionarul nu si-a indeplinit, cu vinovatie, oricare dintre obligatiile contractuale in termenele prevazute;
    - incalcarea grava, in mod repetat, de catre persoanele autorizate de gestionar sa practice vanatoarea pe acest fond de vanatoare a regulilor de organizare si practicare a vanatorii sau atunci cand se constata ca gestionarul este in imposibilitatea de a stapani faptele culpabile;
    - neindeplinirea obligatiei prevazute la art. 19;
    - scaderea cu peste 20% a efectivelor de vanat evaluate la speciile principale, in conditiile in care aceasta nu este justificata de declansarea, dovedita cu acte oficiale, a unor epizootii sau a altor factori daunatori faunei salbatice, daca raspunderea declansarii acestora nu cade in sarcina gestionarului, sau de eventualele migrari spre fondurile invecinate, dovedite cu acte oficiale.
    - profilul de activitate al unitatii s-a schimbat;
    - se face dovada ca fondul de vanatoare a fost folosit, in mod repetat, in alte scopuri decat cel pentru instruirea viitorilor specialisti;
    - in situatia in care prin hotarare judecatoreasca irevocabila administratorul este obligat sa incheie cu un alt gestionar un contract de gestionare pentru acelasi fond de vanatoare.
    Art. 18
    La incetarea, sub orice forma, a raporturilor contractuale, gestionarul este obligat sa predea administratorului, in stare de functionare, toate constructiile si instalatiile vanatoresti primite sau executate, in conformitate cu prevederile art. 6 si 7 din contract, sau sa suporte cheltuielile readucerii acestora in stare de functionare.

    CAP. 8
    Daune

    Art. 19
    Eventualele daune produse de catre gestionar prin actiunile pe care le intreprinde pe acest fond de vanatoare unor terte persoane se suporta de catre acesta, potrivit legii.
    Art. 20
    Cheltuielile generate de refacerea potentialului cinegetic al acestui fond de vanatoare la nivelul la care a fost preluat de catre gestionar sunt suportate de catre acesta, la rezilierea sau incetarea contractului, numai in masura in care se dovedeste ca a incalcat, cu vinovatie, clauzele contractuale.

    CAP. 9
    Litigii

    Art. 21
    (1) Eventualele litigii intre gestionar si administrator se supun, in prealabil, in vederea concilierii, conducerii autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.
    (2) In cazurile in care partile nu se inteleg, litigiile se solutioneaza de instanta judecatoreasca competenta.

    Prezentul contract a fost incheiat astazi ............, in ... exemplare.

             Administrator:                      Gestionar:

    ANEXA 3

                              CONTRACT Nr. ......
                  de gestionare a fondului de vanatoare
      nr. ...... denumit ................., din judetul ............
      constituit ca rezervatie de genofond pentru ..................

    CAP. 1
    Partile contractante

    Art. 1
    *) ........................., cu sediul in ................, str. ............ nr. ......., judetul .................., prin reprezentantii sai legali, avand cod fiscal ....................., denumit in continuare administrator, si
------------
    *) Autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura prin structurile teritoriale de specialitate

    Art. 2
    *) .......................... cu sediul in ...................., reprezentata prin ..................., director, si .............., contabil-sef, denumita in continuare gestionar, avand contul nr. ............... deschis la ..........................
    In temeiul Legii fondului cinegetic si a protectiei vanatului nr. 103/1996, republicata, se incheie prezentul contract de gestionare a fondului de vanatoare.
------------
    *) Organizatiile vanatoresti sau Regia Nationala a Padurilor ori, in cazul in care sunt imputernicite pentru incheierea acestora, directiile silvice

    CAP. 2
    Obiectul contractului

    Art. 3
    (1)  Administratorul atribuie, in conditiile stabilite prin acest contract, gestiunea fondului de vanatoare nr. ........... denumit ..............., situat in judetul ..............., in suprafata de ______ ha, avand limitele marcate si descrise in schita fisei fondului de vanatoare, anexata, aprobata prin Ordinul nr. 193/2002 al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor privind reactualizarea delimitarii fondului cinegetic al Romaniei in fonduri de vanatoare, cu modificarile ulterioare, gestionarului, care se obliga sa respecte toate clauzele inscrise in acesta.
    (2) Dreptul de a gestiona acest fond de vanatoare apartine exclusiv gestionarului si se exercita numai prin conducatorul colectivului de cercetare stiintifica in domeniul cinegetic.
    (3) Contractul asigura gestionarului dreptul de a valorifica in fiecare an potentialul cinegetic si cel de turism cinegetic aprobat de administrator.
    Art. 4
    Suprafetele cuprinse in interiorul fondului de vanatoare, structura acestora pe destinatii, folosinte si proprietati, precum si efectivele de vanat evaluate in primavara anului ......, instalatiile, amenajarile si constructiile vanatoresti sunt cele pe care gestionarul le primeste in folosinta, o data cu preluarea fondului de vanatoare, de la .................. .
    Art. 5
    Din cadrul suprafetei productive cinegetic, se stabileste si se declara o zona de protectie pentru vanat, in suprafata de ........... ha, reprezentand circa 10% din cea totala, ale carei limite sunt marcate pe schita fondului de vanatoare, anexata.

    CAP. 3
    Obligatiile si responsabilitatile partilor

    Art. 6
    Administratorul
    (1) Sa asigure predarea de la vechiul gestionar noului gestionar, pe baza de protocol, dupa verificarea in teren, a fondului de vanatoare, cu constructiile si instalatiile existente, pana la data de ................ .
    (2)*) a) Sa asigure, in conformitate cu prevederile art. 15 alin. (3) din Legea fondului cinegetic si a protectiei vanatului nr. 103/1996, republicata, in padurile proprietate de stat, prin Regia Nationala a Padurilor - Directia Silvica ..............., cu titlu de folosinta gratuita pe durata derularii contractului, terenuri libere de vegetatie forestiera incadrate conform amenajamentului silvic la categoria de folosinta "terenuri destinate hranei vanatului - V" in suprafata de ....... ha, pentru a fi folosite la producerea si depozitarea hranei vanatului.
    b) In cazul in care directia silvica nu asigura in fiecare an suprafata prevazuta in amenajamentul silvic pentru hrana vanatului, cuantumul tarifului ce trebuie platit de catre gestionar directiei silvice se diminueaza cu procentul de neasigurare a suprafetei mentionate.
    (3) Sa comunice gestionarului, in timp util, reglementarile emise in baza atributiilor stabilite prin lege, referitoare la organizarea si practicarea vanatorii, la modificarea perioadelor de vanatoare, sau alte instructiuni.
    (4) Sa comunice gestionarului datele la care trebuie sa organizeze actiunile de evaluare a vanatului, sa verifice prin sondaje modul cum acesta le efectueaza si sa dispuna refacerea lucrarilor, atunci cand constata nerespectarea reglementarilor in vigoare.
    (5) Pe baza datelor din evaluare, sa stabileasca si sa comunice gestionarului, anual, cotele de extras aprobate pentru fiecare specie de vanat.
    (6) Sa transmita gestionarului orice informatii utile de care dispune si, indeosebi, pe cele care se refera la aparitia unor epizootii, agenti sau factori daunatori vanatului.
    (7) Sa analizeze si, in masura posibilitatilor, sa asigure, la solicitarea gestionarului, asistenta tehnica de specialitate pentru optimizarea modului de gospodarire a fondului de vanatoare.
    (8) Sa solicite de la gestionar reactualizarea periodica a situatiei proprietatii funciare din cuprinsul fondului de vanatoare, in vederea achitarii de catre acesta a tarifului de folosinta.
    (9) Sa coordoneze, direct sau la solicitarea gestionarilor, actiunile necesare in vederea ameliorarii fondului genetic al populatiilor de vanat, refacerii potentialului de vanatoare afectat de calamitati naturale, prevenirii si combaterii braconajului.
    (10) Sa isi exercite cu buna-credinta drepturile si indatoririle care ii revin, potrivit legii, in calitate de administrator.
------------
    *) Prevederile referitoare la reducerea tarifului de gestionare a fondului de vanatoare nu se aplica in cazul Regiei Nationale a Padurilor.

    Art. 7
    Gestionarul
    (1) Sa asigure, prin personal de specialitate, preluarea pe baza de protocol a fondului de vanatoare, a efectivelor de vanat, a constructiilor si instalatiilor vanatoresti, inscrise in fisa fondului de vanatoare anexata, destinate hranirii, ocrotirii si valorificarii vanatului, si sa asigure intretinerea acestora in conditii bune.
    (2) Sa identifice pe teren limitele fondului de vanatoare si ale zonei de protectie si sa le comunice tuturor membrilor sai.
    (3) Sa preia, daca este cazul, de la vechiul gestionar, prin cumparare la valoarea reala, bunurile patrimoniale existente pe fondul de vanatoare.
    (4) Sa respecte toate reglementarile legale emise de administrator referitoare la gospodarirea fondului de vanatoare si a vanatului, inclusiv a zonei de protectie pentru vanat, la organizarea si practicarea vanatorii, la restrangerea sau extinderea sezoanelor de vanatoare si la cotele anuale de extras aprobate.
    (5) Sa asigure paza fondului cu personal de specialitate angajat pe durata de valabilitate a contractului pe care sa il doteze corespunzator pentru prevenirea si combaterea braconajului.
    (6) Sa foloseasca, numai in scopul pentru care au fost destinate, suprafetele din fondul forestier puse in mod gratuit la dispozitie pentru asigurarea hranei vanatului, sa intretina in stare de functionare toate instalatiile vanatoresti preluate sau construite si sa suporte consecintele folosirii lor in alte scopuri.
    (7) Sa asigure anual, pe baza de documente, urmatoarele cantitati minime de hrana complementara, prin administrarea careia sa previna producerea unor pierderi la principalele specii de vanat astfel:
    a) furaje fibroase (fan, lucerna, frunzare): cate 75 kg pentru fiecare exemplar de cerb comun sau cerb lopatar, cate 25 kg pentru fiecare caprior si cate 1,5 kg pentru fiecare iepure;
    b) furaje concentrate (cereale, seminte si fructe, furaje combinate etc.) sau suculente: pentru fiecare exemplar de cerb comun si cerb lopatar cate 25 kg, pentru fiecare mistret cate 60 kg si pentru fazan si potarniche cate 6 kg;
    c) suculente, in aceleasi cantitati ca la furajele concentrate prevazute la lit. b).
    (8) Cantitatile prevazute la alin. (7) nu cuprind necesarul de hrana ce se poate administra in teren, in scopul abaterii vanatului de la frecventarea culturilor agricole, pentru prevenirea pagubelor.
    (9) In scopul administrarii hranei complementare, la locurile frecventate de vanat in perioada de iarna, in afara de constructiile si instalatiile vanatoresti existente la data preluarii, se vor mai construi si altele, astfel ca pana la data de ........... sa fie completat necesarul stabilit in functie de efectivele optime, corespunzator numarului mentionat in fisa fondului de vanatoare anexata la contract, inscris in prima coloana din tabelul nr. 6. Pana la aceeasi data se vor completa pe schita fondului de vanatoare toate instalatiile vanatoresti, care se vor numerota pe schita si pe teren, cu vopsea de ulei, in scopul intretinerii si verificarii lor in mod corespunzator. Amplasarea lor se va face in locurile solicitate de gestionar, pe baza unui studiu, dupa avizarea lor de catre administrator, cu acordul proprietarului de teren.
    (10) Sa asigure si sa organizeze evaluarea efectivelor de vanat ori de cate ori este necesar in decursul anului, conform reglementarilor emise de administrator.
    (11) Sa practice vanatoarea sau orice alta activitate care are ca scop capturarea sau uciderea vanatului, in limitele cotelor de extras aprobate, numai in conformitate cu legea si cu normele emise in acest scop. Sa asigure prin masurile luate realizarea si mentinerea efectivelor la nivel optim, iar la speciile purtatoare de trofeu, prin extrageri selectiv efectuate, sa ridice calitatea trofeelor.
    (12) Pe baza unor studii intocmite de gestionar si avizate de administrator, in scopul ridicarii potentialului cinegetic si al ameliorarii fondului genetic al vanatului existent, se angajeaza sa faca periodic, la solicitarea administratorului populari pe acest fond de vanatoare, dupa specificul fondului, cu caprior sau cerb comun sau cerb lopatar ori capra neagra.
    (13) Sa nu dauneze, prin organizarea si practicarea vanatorii sau prin modul de gospodarire a fondului de vanatoare, folosintei de baza a terenului si sa suporte, in conditiile legii, toate pagubele produse fata de terti.
    (14) Sa ia masuri pentru prevenirea producerii de catre vanat a unor pagube la culturile agricole, silvice sau animalelor domestice si sa suporte pagubele, in cazul nerespectarii prevederilor legale, inclusiv pagubele produse de speciile de vanat declarate prin anexa nr. 2 la Legea nr. 103/1996, republicata, ca fiind strict protejate, pentru cazurile in care a fost aprobat un numar de exemplare pentru a se recolta.
    (15) Sa faca demersurile legale necesare pentru sanctionarea de catre organele in drept a cazurilor de braconaj descoperite, informand periodic administratorul despre modul de solutionare a lor, precum si de aparitia oricarui factor daunator potentialului cinegetic: epizootii, calamitati naturale etc.
    (16) Sa actioneze ori de cate ori este nevoie si cu toate mijloacele de care dispune, la solicitarea administratorului, pentru prevenirea si combaterea actelor de braconaj sau pentru diminuarea efectelor unor factori negativi care actioneaza asupra vanatului.
    (17) Sa completeze, sa transmita la termenele fixate si sa tina la zi evidentele statistice prevazute de reglementarile legale in vigoare, ca de exemplu: fisa fondului de vanatoare sau alte informatii in legatura cu acest fond de vanatoare solicitate de administrator.
    (18) Sa se prezinte, prin personal specializat si imputernicit, ori de cate ori este solicitat, la data si in locul stabilite de administrator, pentru a participa la controlul modului de gospodarire a fondului de vanatoare, si sa aplice, in termenele mentionate in procesul-verbal de control, toate masurile stabilite de administrator potrivit legii si prezentului contract.
    (19) Sa isi exercite cu buna-credinta toate obligatiile si drepturile prevazute de prezentul contract.
    (20) Sa retina, in vederea anularii, dupa caz, permisele de vanatoare ale persoanelor care au savarsit pe acest fond de vanatoare fapte contraventionale sau infractionale prevazute de Legea nr. 103/1996, republicata.
    (21) Obligatiile prevazute la alin. (1) - (20) se completeaza cu cele din regulamentul de gestionare specific acestei categorii de fonduri de vanatoare.

    CAP. 4
    Termenele contractuale

    Art. 8
    Prezentul contract se incheie pe o perioada de 10 ani, respectiv de la ............., la ................. .

    CAP. 5
    Modalitatile de plata a sumelor datorate pentru folosirea fondului de vanatoare

    Art. 9
    *) (1) Tariful anual care trebuie platit de catre gestionar pentru folosirea acestui fond de vanatoare, stabilit in conformitate cu reglementarile legale in vigoare, este in suma de ________________ lei, si are urmatoarea componenta, determinata in functie de natura proprietatii terenurilor din cuprinsul fondurilor de vanatoare:
    a) _____________ lei, corespunzator suprafetelor de padure proprietate publica a statului;
    b) _____________ lei, corespunzator celorlalte suprafete de teren pe care este arondat fondul de vanatoare, altele decat suprafetele de padure proprietate publica a statului.
------------
    *) Se reactualizeaza in functie de noile suprafete, determinate de detinatori/proprietari ai terenurilor pe care este arondat fondul de vanatoare, proportional cu suprafetele inscrise in fisa fondului de vanatoare, in conformitate cu instructiunile emise de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura.

    (2) Achitarea acestui tarif de catre gestionar se va face dupa cum urmeaza:
    a) 50% din suma prevazuta la lit. a) si b) - in contul constituit la .................*), nr. ................. deschis la Directia Generala de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti;
    b) 50% din suma prevazuta la lit. a) - Regiei Nationale a Padurilor;
    c) 50% din suma prevazuta la lit. b) - proportional, functie de suprafata, detinatorilor sau proprietarilor terenurilor pe care este arondat fondul de vanatoare, in cazul suprafetelor mai mari de 100 ha, sau bugetelor locale, in cazul suprafetelor mai mici de 100 ha.
------------
    *) Autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura

    (3) Tariful prevazut la alin. (1) se indexeaza anual cu rata inflatiei, in baza unei comunicari in scris.
    (4) In cazul in care natura proprietatii asupra terenurilor pe care s-a constituit fondul de vanatoare se schimba, gestionarul este obligat sa recalculeze sumele datorate fiecaruia dintre cei prevazuti la alin. (2).
    (5) Plata tarifelor prevazute la alin. (1) se va face in doua transe egale, pana la data de 31 martie si, respectiv 30 septembrie a fiecarui an.
    (6) Destinatia tarifelor prevazute la alin. (2) se reactualizeaza ori de cate ori intervin modificari in forma de proprietate a terenului.
    (7) Tariful prevazut la alin. (1) nu include TVA. Achitarea tarifului de gestionare a fondului de vanatoare, catre beneficiarii prevazuti de lege ai cotelor-parte din acest tarif se va face in baza facturilor fiscale emise de acestia, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare.
    Art. 10
    Neplata in termenele prevazute a sumelor datorate fiecarei parti genereaza penalizari de 0,12%/zi de intarziere din suma neachitata.

    CAP. 6
    Alte clauze

    Art. 11
    Prezentul contract se completeaza cu prevederile Legii nr. 103/1996, republicata, si cu cele ale reglementarilor emise de catre administrator in scopul aplicarii legii sau al ocrotirii faunei salbatice, precum si cu prevederile Regulamentului privind gestionarea fondurilor de vanatoare atribuite unitatilor de invatamant si cercetare stiintifica cu profil cinegetic din Romania si a rezervatiilor de genofond.
    Art. 12
    Oprirea totala sau partiala a vanatorii pe acest fond de vanatoare, stabilita de administrator, cu respectarea legii, nu il exonereaza pe gestionar de nici una dintre obligatiile ce ii revin in executia acestui contract.
    Art. 13
    (1) In executarea acestui contract administratorul este obligat sa controleze, cel putin de doua ori pe an, modul in care gestionarul isi indeplineste obligatiile contractuale.
    (2) Rezultatele controlului se vor consemna intr-un document semnat de ambele parti.
    (3) Documentul prevazut la alin. 2 face parte integranta din contract.
    (4) Declararea, potrivit legii, a unor parti din acest fond de vanatoare ca arii strict protejate sau rezervatii naturale va produce efecte in momentul declararii.

    CAP. 7
    Incetarea raporturilor contractuale

    Art. 14
    Prezentul contract isi inceteaza aplicabilitatea, de drept, la expirarea termenului prevazut la art. 8.
    Art. 15
    Incetarea raporturilor contractuale inainte de termenul prevazut in contract poate fi solicitata oricand de catre gestionar, sau poate sa fie stabilita de catre administrator, in conditiile prevazute de contract.
    Art. 16
    (1) Raporturile contractuale, la solicitare gestionarului, inceteaza numai din momentul in care fondul de vanatoare a fost atribuit altei persoane juridice, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la instiintarea de catre gestionar a administratorului despre intentia sa.
    (2) In acest caz, incetarea raporturilor contractuale nu exonereaza gestionarul de raspundere fata de administrator si de terti pentru perioada in care a fost parte in contract.
    Art. 17
    Rezilierea contractului de catre administrator este de drept numai in urmatoarele conditii:
    - gestionarul este in imposibilitatea de plata a tarifului prevazut in contract pentru o perioada mai mare de 60 de zile decat termenul prevazut;
    - constata ca gestionarul nu si-a indeplinit, cu vinovatie, oricare din obligatiile contractuale, in termenele prevazute;
    - incalcarea grava, in mod repetat, a regulilor de organizare si practicare a vanatorii, specifice rezervatiilor de genofond;
    - neindeplinirea obligatiei prevazute la art. 19;
    - scaderea cu peste 20% a efectivele de vanat evaluate la speciile principale, in conditiile in care aceasta nu este justificata de declansarea, dovedita cu acte oficiale, a unor epizootii sau a altor factori daunatori faunei salbatice, daca raspunderea declansarii acestora nu cade in sarcina gestionarului, sau eventualele migrari spre fondurile invecinate, dovedite cu acte oficiale.
    - in situatia in care prin hotarare judecatoreasca irevocabila administratorul este obligat sa incheie cu un alt gestionar un contract de gestionare pentru acelasi fond de vanatoare.
    Art. 18
    La incetarea, sub orice forma, a raporturilor contractuale, gestionarul este obligat sa predea administratorului, in stare de functionare, toate constructiile si instalatiile vanatoresti primite sau executate, in conformitate cu prevederile art. 6 si 7 din contract, sau sa suporte cheltuielile readucerii acestora in stare de functionare.

    CAP. 8
    Daune

    Art. 19
    Eventualele daune produse de catre gestionar prin actiunile pe care le intreprinde pe acest fond de vanatoare unor terte persoane se suporta de catre acesta, potrivit legii.
    Art. 20
    Cheltuielile generate de refacerea potentialului cinegetic al acestui fond de vanatoare la nivelul la care a fost preluat de catre gestionar sunt suportate de catre acesta, la rezilierea sau incetarea contractului, numai in masura in care se dovedeste ca a incalcat, cu vinovatie, clauzele contractuale.

    CAP. 9
    Litigii

    Art. 21
    (1) Eventualele litigii intre gestionar si administrator se supun, in prealabil, in vederea concilierii, conducerii autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.
    (2) In cazurile in care partile nu se inteleg, litigiile se solutioneaza de instanta judecatoreasca competenta.

    Prezentul contract a fost incheiat astazi ........., in ..... exemplare.

              Administrator:                        Gestionar:

    ANEXA 4

                              CONTRACT Nr. ......
                  de gestionare a fondului de vanatoare
       nr. ....... denumit ................... din judetul .............
       destinat dezvoltarii cercetarii stiintifice in domeniul cinegetic

    CAP. 1
    Partile contractante

    Art. 1
    *) ...................., cu sediul in .............., str. .......... nr. ....., judetul ............., prin reprezentantii sai legali, avand cod fiscal ................., denumit in continuare administrator, si
------------
    *) Autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura prin structurile teritoriale de specialitate

    Art. 2
    *) ................... cu sediul in .............. str. ............. nr. ...., judetul ..............., reprezentata prin domnul ..............., avand functia de ............., si domnul ..............., avand functia de ..............., denumit in continuare gestionar, avand contul nr. ............ deschis la .....................
    In temeiul Legii fondului cinegetic si a protectiei vanatului nr. 103/1996, republicata, se incheie prezentul contract de gestionare a fondului de vanatoare.
------------
    *) Unitati de cercetare cu profil cinegetic

    CAP. 2
    Obiectul contractului

    Art. 3
    (1) Administratorul atribuie, in conditiile stabilite prin acest contract, gestiunea fondului de vanatoare nr. ..... denumit .................., situat in judetul ..............., in suprafata de ______ ha, avand limitele marcate si descrise in schita fisei fondului de vanatoare, anexata, aprobata prin Ordinul nr. 193/2002 al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor privind reactualizarea delimitarii fondului cinegetic al Romaniei in fonduri de vanatoare, cu modificarile ulterioare, gestionarului, care se obliga sa respecte toate clauzele inscrise in acesta.
    (2) Dreptul de a gestiona acest fond de vanatoare apartine exclusiv gestionarului si se exercita numai prin conducatorul colectivului de cercetare stiintifica in domeniul cinegetic.
    (3) Contractul asigura gestionarului dreptul de a valorifica in fiecare an, in scopul dezvoltarii cercetarii stiintifice, acele exemplare de vanat pentru care a obtinut aprobarea administratorului.
    Art. 4
    Suprafetele cuprinse in interiorul fondului de vanatoare, structura acestora pe destinatii, folosinte si proprietati, precum si efectivele de vanat evaluate in primavara anului ......., instalatiile, amenajarile si constructiile vanatoresti sunt cele pe care gestionarul le primeste in folosinta, o data cu preluarea fondului de vanatoare, de la ................ .
    Art. 5
    Din cadrul suprafetei productive cinegetic, se stabileste si se declara o zona de protectie pentru vanat, in suprafata de ....... ha, reprezentand circa 10% din cea totala, ale carei limite sunt marcate pe schita fondului de vanatoare, anexata.

    CAP. 3
    Obligatiile si responsabilitatile partilor

    Art. 6
    Administratorul
    (1) Sa asigure predarea de la vechiul gestionar noului gestionar, pe baza de protocol, dupa verificarea in teren, a fondului de vanatoare, cu constructiile si instalatiile existente, pana la data de ............. .
    (2) Sa asigure, in conformitate cu prevederile art. 15 alin. (3) din Legea fondului cinegetic si a protectiei vanatului nr. 103/1996, republicata, in padurile proprietate de stat, prin Regia Nationala a Padurilor - Directia Silvica ................, cu titlu de folosinta gratuita pe durata derularii contractului, terenuri libere de vegetatie forestiera, in suprafata de ...... ha, pentru a fi folosite la producerea si depozitarea hranei vanatului.
    (3) Sa comunice gestionarului, in timp util, reglementarile emise in baza atributiilor stabilite prin lege, referitoare la organizarea si practicarea vanatorii, la modificarea perioadelor de vanatoare, sau alte instructiuni.
    (4) Sa comunice gestionarului datele la care trebuie sa organizeze actiunile de evaluare a vanatului, sa verifice prin sondaje modul cum acesta le efectueaza si sa dispuna refacerea lucrarilor, atunci cand constata nerespectarea reglementarilor in vigoare.
    (5) Pe baza datelor din evaluare, sa stabileasca si sa comunice gestionarului, anual, cotele de extras aprobate pentru fiecare specie de vanat.
    (6) Sa transmita gestionarului orice informatii utile de care dispune si, indeosebi, pe cele care se refera la aparitia unor epizooti, agenti sau factori daunatori vanatului.
    (7) Sa analizeze si, in masura posibilitatilor, sa asigure, la solicitarea gestionarului, asistenta tehnica de specialitate pentru optimizarea modului de gospodarire a fondului de vanatoare.
    (8) Sa solicite de la gestionar reactualizarea periodica a situatiei proprietatii funciare din cuprinsul fondului de vanatoare, in vederea achitarii de catre acesta a tarifului de folosinta.
    (9) Sa coordoneze, direct sau la solicitarea gestionarilor, actiunile necesare in vederea ameliorarii fondului genetic al populatiilor de vanat, refacerii potentialului de vanatoare afectat de calamitati naturale, prevenirii si combaterii braconajului.
    (10) Sa isi exercite cu buna-credinta drepturile si indatoririle care ii revin, potrivit legii, in calitate de administrator.
    Art. 7
    Gestionarul
    (1) Sa asigure, prin personal de specialitate, preluarea pe baza de protocol a fondului de vanatoare, a efectivelor de vanat, a constructiilor si instalatiilor vanatoresti, inscrise in fisa fondului de vanatoare anexata, destinate hranirii, ocrotirii si valorificarii vanatului, si sa asigure intretinerea acestora in conditii bune.
    (2) Sa identifice pe teren limitele fondului de vanatoare si ale zonei de protectie si sa le comunice tuturor membrilor sai.
    (3) Sa preia, daca este cazul, de la vechiul gestionar, prin cumparare la valoarea reala, bunurile patrimoniale existente pe fondul de vanatoare.
    (4) Sa respecte toate reglementarile legale emise de administrator referitoare la gospodarirea fondului de vanatoare si a vanatului, inclusiv a zonei de protectie pentru vanat, la organizarea si practicarea vanatorii, la restrangerea sau extinderea sezoanelor de vanatoare si la cotele anuale de extras aprobate.
    (5) Sa asigure paza fondului cu personal de specialitate angajat pe durata de valabilitate a contractului pe care sa il doteze corespunzator pentru prevenirea si combaterea braconajului.
    (6) Sa foloseasca, numai in scopul pentru care au fost destinate, suprafetele din fondul forestier puse in mod gratuit la dispozitie pentru asigurarea hranei vanatului, sa intretina in stare de functionare toate instalatiile vanatoresti preluate sau construite si sa suporte consecintele folosirii lor in alte scopuri.
    (7) Sa asigure anual, pe baza de documente, urmatoarele cantitati minime de hrana complementara, prin administrarea careia sa previna producerea unor pierderi la principalele specii de vanat astfel:
    a) furaje fibroase (fan, lucerna, frunzare): cate 75 kg pentru fiecare exemplar de cerb comun sau cerb lopatar, cate 25 kg pentru fiecare caprior si cate 1,5 kg pentru fiecare iepure;
    b) furaje concentrate (cereale, seminte si fructe, furaje combinate etc.) sau suculente: pentru fiecare exemplar de cerb comun si cerb lopatar cate 25 kg, pentru fiecare mistret cate 60 kg si pentru fazan si potarniche cate 6 kg;
    c) suculente, in aceleasi cantitati ca la furajele concentrate prevazute la lit. b).
    (8) Cantitatile prevazute la alin. (7) nu cuprind necesarul de hrana ce se poate administra in teren, in scopul abaterii vanatului de la frecventarea culturilor agricole, pentru prevenirea pagubelor.
    (9) In scopul administrarii hranei complementare, la locurile frecventate de vanat in perioada de iarna, in afara de constructiile si instalatiile vanatoresti existente la data preluarii, se vor mai construi si altele, astfel ca pana la data de ......... sa fie completat necesarul stabilit in functie de efectivele optime, corespunzator numarului mentionat in fisa fondului de vanatoare anexata la contract, inscris in prima coloana din tabelul nr. 6. Pana la aceeasi data se vor completa pe schita fondului de vanatoare toate instalatiile vanatoresti, care se vor numerota pe schita si pe teren, cu vopsea de ulei, in scopul intretinerii si verificarii lor in mod corespunzator. Amplasarea lor se va face in locurile solicitate de gestionar, pe baza unui studiu, dupa avizarea lor de catre administrator, cu acordul proprietarului de teren.
    (10) Sa asigure si sa organizeze evaluarea efectivelor de vanat ori de cate ori este necesar in decursul anului, conform reglementarilor emise de administrator.
    (11) Sa practice vanatoarea sau orice alta activitate care are ca scop dobandirea vanatului, in limitele cotelor de extras aprobate, numai in conformitate cu legea si cu normele emise in acest scop. Sa asigure prin masurile luate realizarea si mentinerea efectivelor la nivel optim, iar la speciile purtatoare de trofeu, prin extrageri selectiv efectuate, sa ridice calitatea trofeelor.
    (12) Pe baza unor studii intocmite de gestionar si avizate de administrator, in scopul ridicarii potentialului cinegetic si al ameliorarii fondului genetic al vanatului existent, se angajeaza sa faca periodic, la solicitarea administratorului, populari pe acest fond de vanatoare, dupa specificul fondului, cu caprior sau cerb comun sau cerb lopatar ori capra neagra.
    (13) Sa nu dauneze, prin organizarea si practicarea vanatorii sau prin modul de gospodarire a fondului de vanatoare, folosintei de baza a terenului si sa suporte, in conditiile legii, toate pagubele produse fata de terti.
    (14) Sa ia masuri pentru prevenirea producerii de catre vanat a unor pagube la culturile agricole, silvice sau animalelor domestice si sa suporte pagubele, in cazul nerespectarii prevederilor legale, inclusiv pagubele produse de speciile de vanat declarate prin anexa nr. 2 la Legea nr. 103/1996, republicata, ca fiind strict protejate, pentru cazurile in care a fost aprobat un numar de exemplare pentru a se recolta.
    (15) Sa faca demersurile legale necesare pentru sanctionarea de catre organele in drept a cazurilor de braconaj descoperite, informand periodic administratorul despre modul de solutionare a lor, precum si de aparitia oricarui factor daunator potentialului cinegetic: epizootii, calamitati naturale etc.
    (16) Sa actioneze ori de cate ori este nevoie si cu toate mijloacele de care dispune, la solicitarea administratorului, pentru prevenirea si combaterea actelor de braconaj sau pentru diminuarea efectelor unor factori negativi care actioneaza asupra vanatului.
    (17) Sa completeze, sa transmita la termenele fixate si sa tina la zi evidentele statistice prevazute de reglementarile legale in vigoare, ca de exemplu: fisa fondului de vanatoare sau alte informatii in legatura cu acest fond de vanatoare solicitate de administrator.
    (18) Sa se prezinte, prin personal specializat si imputernicit, ori de cate ori este solicitat, la data si in locul stabilite de administrator, pentru a participa la controlul modului de gospodarire a fondului de vanatoare, si sa aplice, in termenele mentionate in procesul-verbal de control, toate masurile stabilite de administrator potrivit legii si prezentului contract.
    (19) Sa isi exercite cu buna-credinta toate obligatiile si drepturile prevazute de prezentul contract.
    (20) Sa retina, in vederea anularii, dupa caz, permisele de vanatoare ale persoanelor care au savarsit pe acest fond de vanatoare fapte contraventionale sau infractionale prevazute de Legea nr. 103/1996, republicata.
    (21) Sa gestioneze cu prioritate fondul de vanatoare in scopul dezvoltarii cercetarii stiintifice in domeniul cinegetic.
    (22) Sa puna la dispozitia administratorului, in scopul extinderii rezultatelor pozitive obtinute, toate rezultatele cercetarilor intreprinse.
    (23) Sa experimenteze, la solicitarea administratorului, metode si mijloace noi de organizare a productiei cinegetice.
    (24) Sa organizeze fondul de vanatoare ca model de gospodarire pentru urmatoarele specii de vanat: ...................... .
    (25) In cazul in care intr-o anumita perioada, fondul de vanatoare nu este folosit in scopul dezvoltarii cercetarilor, va fi tratat ca rezervatie de genofond.

    CAP. 4
    Termenele contractuale

    Art. 8
    Prezentul contract se incheie pe o perioada de 10 ani, respectiv de la ............., la ................. .

    CAP. 5
    Modalitatile de plata a sumelor datorate pentru folosirea fondului de vanatoare

    Art. 9
    *) (1) Tariful anual de gestionare pentru folosirea acestui fond de vanatoare, stabilit in conformitate cu reglementarile legale in vigoare, este in suma de _____________ lei, si are urmatoarea componenta, determinata in functie de natura proprietatii terenurilor din cuprinsul fondurilor de vanatoare:
    a) _____________ lei, corespunzator suprafetelor de padure proprietate publica a statului;
    b) _____________ lei, corespunzator celorlalte suprafete de teren pe care este arondat fondul de vanatoare, altele decat suprafetele de padure proprietate publica a statului.
    (2) Gestionarul este scutit de plata sumelor din tariful de gestionare datorate administratorului si Regiei Nationale a Padurilor.
    (3) Gestionarul are obligatia de a achita 50% din suma prevazuta la lit. b) - proportional, functie de suprafata, detinatorilor sau proprietarilor terenurilor pe care este arondat fondul de vanatoare, in cazul suprafetelor mai mari de 100 ha, sau bugetelor locale, in cazul suprafetelor mai mici de 100 ha.
    (4) Tariful prevazut la alin. (1) se indexeaza anual cu rata inflatiei, in baza unei comunicari in scris.
    (5) In cazul in care natura proprietatii asupra terenurilor pe care s-a constituit fondul de vanatoare se schimba, gestionarul este obligat sa recalculeze sumele datorate fiecaruia dintre cei prevazuti la alin. (3).
    (6) Plata tarifelor prevazute la alin. (3) se va face in doua transe egale, pana la data de 31 martie si, respectiv 30 septembrie a fiecarui an.
    (7) Destinatia tarifelor prevazute la alin. (3) se reactualizeaza ori de cate ori intervin modificari in forma de proprietate a terenului.
    (8) Tariful prevazut la alin. (1) nu include TVA. Achitarea tarifului de gestionare a fondului de vanatoare, catre beneficiarii prevazuti la alin. (3) ai cotelor-parte din acest tarif se va face in baza facturilor fiscale emise de acestia, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare.
------------
    *) Se reactualizeaza in functie de noile suprafete, determinate de detinatori/proprietari ai terenurilor pe care este arondat fondul de vanatoare, proportional cu suprafetele inscrise in fisa fondului de vanatoare, in conformitate cu instructiunile emise de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura.

    Art. 10
    Neplata in termenele prevazute a sumelor datorate potrivit art. 9 alin. (3) genereaza penalizari de 0,12%/zi de intarziere din suma neachitata.

    CAP. 6
    Alte clauze

    Art. 11
    Prezentul contract se completeaza cu prevederile Legii nr. 103/1996, republicata, si cu cele ale reglementarilor emise de catre administrator in scopul aplicarii legii sau al ocrotirii faunei salbatice, precum si cu prevederile Regulamentului privind gestionarea fondurilor de vanatoare atribuite unitatilor de invatamant si cercetare stiintifica cu profil cinegetic din Romania si a rezervatiilor de genofond.
    Art. 12
    Oprirea totala sau partiala a vanatorii pe acest fond de vanatoare, stabilita de administrator, cu respectarea legii, nu il exonereaza pe gestionar de nici una dintre obligatiile ce ii revin in executia acestui contract.
    Art. 13
    (1) In executarea acestui contract administratorul este obligat sa controleze, cel putin de doua ori pe an, modul in care gestionarul isi indeplineste obligatiile contractuale.
    (2) Rezultatele controlului se vor consemna intr-un document semnat de ambele parti.
    (3) Documentul prevazut la alin. 2 face parte integranta din contract.
    (4) Declararea, potrivit legii, a unor parti din acest fond de vanatoare ca arii strict protejate sau rezervatii naturale va produce efecte in momentul declararii.

    CAP. 7
    Incetarea raporturilor contractuale

    Art. 14
    Prezentul contract isi inceteaza aplicabilitatea, de drept, la expirarea termenului prevazut la art. 8.
    Art. 15
    Incetarea raporturilor contractuale inainte de termenul prevazut in contract poate fi solicitata oricand de catre gestionar, sau poate sa fie stabilita de catre administrator, in conditiile prevazute de contract.
    Art. 16
    (1) Raporturile contractuale, la solicitarea gestionarului, inceteaza numai din momentul in care fondul de vanatoare a fost atribuit altei persoane juridice, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la instiintarea de catre gestionar a administratorului despre intentia sa.
    (2) In acest caz, incetarea raporturilor contractuale nu exonereaza gestionarul de raspundere fata de administrator si de terti pentru perioada in care a fost parte in contract.
    Art. 17
    Rezilierea contractului de catre administrator este de drept numai in urmatoarele conditii:
    - gestionarul este in imposibilitate de plata a sumelor prevazute la art. 9 alin. (3) pentru o perioada mai mare de 60 de zile decat termenul prevazut;
    - constata ca gestionarul nu si-a indeplinit, cu vinovatie, oricare dintre obligatiile contractuale in termenele prevazute;
    - incalcarea grava, in mod repetat, de catre persoanele autorizate de gestionar sa practice vanatoarea pe acest fond de vanatoare a regulilor de organizare si practicare a vanatorii sau atunci cand se constata ca gestionarul este in imposibilitatea de a stapani faptele culpabile;
    - neindeplinirea obligatiei prevazute la art. 19;
    - scaderea cu peste 20% a efectivelor de vanat evaluate la speciile principale, in conditiile in care aceasta nu este justificata de declansarea, dovedita cu acte oficiale, a unor epizootii sau a altor factori daunatori faunei salbatice, daca raspunderea declansarii acestora nu cade in sarcina gestionarului, sau de eventualele migrari spre fondurile invecinate, dovedite cu acte oficiale.
    - profilul de activitate al unitatii s-a schimbat;
    - doi ani consecutiv fondul de vanatoare nu face obiectul nici unei teme de cercetare.
    - se face dovada ca fondul de vanatoare a fost folosit, in mod repetat, in alte scopuri decat cel pentru care a fost atribuit;
    - in situatia in care prin hotarare judecatoreasca irevocabila administratorul este obligat sa incheie cu un alt gestionar un contract de gestionare pentru acelasi fond de vanatoare.
    Art. 18
    La incetarea, sub orice forma, a raporturilor contractuale, gestionarul este obligat sa predea administratorului, in stare de functionare, toate constructiile si instalatiile vanatoresti primite sau executate, in conformitate cu prevederile art. 6 si 7 din contract, sau sa suporte cheltuielile readucerii acestora in stare de functionare.

    CAP. 8
    Daune

    Art. 19
    Eventualele daune produse de catre gestionar prin actiunile pe care le intreprinde pe acest fond de vanatoare unor terte persoane se suporta de catre acesta, potrivit legii.
    Art. 20
    Cheltuielile generate de refacerea potentialului cinegetic al acestui fond de vanatoare la nivelul la care a fost preluat de catre gestionar sunt suportate de catre acesta, la rezilierea sau incetarea contractului, numai in masura in care se dovedeste ca a incalcat, cu vinovatie, clauzele contractuale.

    CAP. 9
    Litigii

    Art. 21
    (1) Eventualele litigii intre gestionar si administrator se supun, in prealabil, in vederea concilierii, conducerii autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.
    (2) In cazurile in care partile nu se inteleg, litigiile se solutioneaza de instanta judecatoreasca competenta.

    Prezentul contract a fost incheiat astazi ......., in ..... exemplare.

                Administrator:                     Gestionar:



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 126/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 126 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu