Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 112/120 din 14 februarie 2005

privind aprobarea metodelor comunitare si a metodelor standard de referinta pentru analiza bauturilor spirtoase

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE


SmartCity3

              Nr. 112 din 14 februarie 2005
              MINISTERUL SANATATII
              Nr. 120 din 21 februarie 2005
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 167 din 25 februarie 2005

    In baza prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 57/2002,
    avand in vedere prevederile art. 7 alin. (11) din Normele privind definirea, descrierea si prezentarea bauturilor spirtoase, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor, al ministrului sanatatii si familiei si al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 268/441/117/2003,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare,

    ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si ministrul sanatatii emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    (1) Se aproba metodele comunitare si metodele standard de referinta pentru analiza bauturilor spirtoase, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    (2) Metodele comunitare si metodele standard de referinta pentru analiza bauturilor spirtoase prevazute in anexa la prezentul ordin sunt utilizate pentru controalele oficiale sau in cazuri de litigiu.
    Art. 2
    Sunt permise alte metode analitice efectuate sub responsabilitatea persoanei nominalizate din cadrul laboratorului de analize ale bauturilor spirtoase, cu conditia ca exactitatea si precizia (repetabilitatea si reproductibilitatea) metodelor folosite sa fie cel putin echivalente cu cele ale metodelor analitice de referinta prevazute in anexa la prezentul ordin.
    Art. 3
    (1) In cazul in care nu au fost stabilite metode comunitare de referinta pentru detectarea si cuantificarea substantelor continute intr-o anumita bautura spirtoasa, se utilizeaza:
    a) metode analitice validate pentru proceduri recunoscute la nivel international si care indeplinesc urmatoarele criterii:
    (i) specificitate;
    (ii) acuratete;
    (iii) precizie; variatiile repetabilitatii intralaborator (in cadrul laboratorului) si ale reproductibilitatii interlaboratoare (in cadrul si intre laboratoare);
    (iv) limita de detectie;
    (v) sensibilitatea;
    (vi) practicabilitatea si aplicabilitatea;
    (vii) alte criterii care pot fi selectate in functie de necesitati;
    (viii) valorile de precizie mentionate la pct. (iii) trebuie obtinute in urma unui proces de colaborare organizat in conformitate cu un protocol recunoscut pe plan international [de exemplu, Organizatia Internationala de Standardizare "Precizia metodelor de testare" (ISO 5725/1981)]. Valorile repetabilitatii si ale reproductibilitatii trebuie exprimate intr-o forma recunoscuta pe plan international (de exemplu, 95% intervale de confidenta, conform definitiilor ISO 5725/1981). Rezultatele obtinute in urma procesului de colaborare trebuie publicate sau puse la dispozitie oricui;
    (ix) metodele de analiza care se aplica uniform unor grupe variate de marfuri trebuie sa aiba intaietate fata de metodele care se aplica grupelor individuale de marfuri;
    (x) metodele de analiza adoptate conform prezentului ordin trebuie editate in forma standard utilizata pentru metodele de analiza, recomandata de Organizatia Internationala de Standardizare;
    b) metode analitice conforme cu standardele recomandate ale Organizatiei Internationale de Standardizare (ISO);
    c) metode analitice recunoscute de Adunarea generala a Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV) si publicate de Biroul OIV;
    d) in absenta unei metode dintre cele mentionate la lit. a), b) si c) sau in caz de neindeplinire a conditiilor referitoare la exactitate, repetabilitate si reproductibilitate, se utilizeaza:
    - o metoda analitica aprobata de Asociatia de Standardizare din Romania sub forma de standard;
    - acolo unde este cazul, orice alta metoda analitica adecvata.
    (2) Metodele comunitare de referinta pentru analiza bauturilor spirtoase pot fi consultate pe site-ul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale www.maap.ro.
    (3) Standardele romanesti de referinta pentru analiza bauturilor spirtoase pot fi achizitionate de la Asociatia de Standardizare din Romania.
    Art. 4
    In sensul prezentului ordin, urmatoarele notiuni se definesc astfel:
    a) repetabilitate - valoarea mai mica sau egala cu diferenta absoluta dintre doua rezultate obtinute in conditii de repetabilitate, de acelasi operator, cu aceeasi aparatura, de acelasi laborator si intr-un interval scurt de timp, cu o probabilitate de 95% (ISO 3534-1);
    b) reproductibilitate - valoarea mai mica sau egala cu diferenta absoluta dintre doua rezultate obtinute in conditii de reproductibilitate, de operatori diferiti, cu aparatura diferita, de laboratoare diferite, cu o probabilitate de 95% (ISO 3534-1);
    c) precizie - gradul de concordanta dintre rezultatul unui test si valoarea de referinta acceptata (ISO 3534-1).
    Art. 5
    (1) Prezentul ordin creeaza cadrul necesar aplicarii directe, la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, a Regulamentului Comisiei (CE) nr. 2.870/2000 de stabilire a metodelor comunitare de referinta pentru analiza bauturilor spirtoase, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 333 din 29 decembrie 2000, si a Regulamentului Comisiei (CE) nr. 2.091/2002 de modificare a Regulamentului Comisiei (CE) nr. 2.870/2000 de stabilire a metodelor comunitare de referinta pentru analiza bauturilor spirtoase, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 322 din 27 noiembrie 2002.
    (2) Prezentul ordin transpune anexa la Directiva Consiliului CEE nr. 85/591 privind introducerea metodelor de prelevare a esantioanelor si de analiza pentru monitorizarea alimentelor destinate consumului uman, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 372 din 31 decembrie 1985.
    Art. 6
    (1) Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii.
    (2) La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si al ministrului sanatatii nr. 551/1.086/2004 privind aprobarea metodelor comunitare si a metodelor standard de referinta pentru analiza bauturilor spirtoase, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 832 din 9 septembrie 2004.

                          Ministrul agriculturii,
                      padurilor si dezvoltarii rurale,
                              Gheorghe Flutur

                            Ministrul sanatatii,
                              Mircea Cinteza

    ANEXA 1*)

    *) Anexa este reprodusa in facsimil.

                METODE COMUNITARE SI METODE STANDARD DE REFERINTA
                       pentru analiza bauturilor spirtoase

 ______________________________________________________________________________
|Nr. |Grupa de |   Analiza      |   Metoda de analiza    | Referinte normative |
|crt.|bauturi  |                |                        |_____________________|
|    |spirtoase|                |                        |Regulamente|Standarde|
|    |         |                |                        |    (CE)   |romanesti|
|____|_________|________________|________________________|___________|_________|
| 1. |Toate    |Titrul          |- Picnometrica          |R(CE) nr.  |STAS     |
|    |         |alcoolmetric    |- Densimetrie           |2870/2000  |184/2-87 |
|    |         |volumic real    |  electronica           |           |         |
|    |         |                |- Densimetrie cu balanta|           |         |
|    |         |                |  hidrostatica          |           |         |
|    |         |                |- Metoda cu alcoolmetrul|           |         |
|____|_________|________________|________________________|___________|_________|
| 2. |Toate    |Masa volumica,  |- Picnometrica          |R(CE) nr.  |STAS     |
|    |         |titrul          |- Densimetrie           |2870/2000  |184/2-87 |
|    |         |alcoolmetric    |  electronica           |           |         |
|    |         |volumic brut    |- Densimetrie cu balanta|           |         |
|    |         |                |  hidrostatica          |           |         |
|____|_________|________________|________________________|___________|_________|
| 3. |Toate    |Extract sec     |- Metoda gravimetrica   |R(CE) nr.  |STAS     |
|    |         |total           |                        |2870/2000  |184/3-70 |
|____|_________|________________|________________________|___________|_________|
| 4. |Toate    |Metanol         |- Cromatografie in faza |R(CE) nr.  |STAS     |
|    |         |                |  gazoasa clasica       |2870/2000  |184/10-90|
|    |         |                |- Spectrofotometrie cu  |           |         |
|    |         |                |  reactiv Schiff-Elvove |           |         |
|____|_________|________________|________________________|___________|_________|
| 5. |Toate    |Alcooli         |- Cromatografie in faza |R(CE) nr.  |STAS     |
|    |         |superiori       |  gazoasa clasica       |2870/2000  |184/8-84 |
|    |         |                |- Spectrofotometrie     |           |         |
|____|_________|________________|________________________|___________|_________|
| 6. |Toate    |Acizi volatili  |- Aciditatea volatila   |Recueil    |    -    |
|    |         |                |                        |O.I.V.     |         |
|____|_________|________________|________________________|___________|_________|
| 7. |Toate    |Esteri          |- Cromatografie in faza |R(CE) nr.  |SR       |
|    |         |                |  gazoasa               |2870/2000  |184-6/97 |
|    |         |                |- Saponificare cu       |           |         |
|    |         |                |  hidroxid de sodiu     |           |         |
|    |         |                |- Spectrofotometrie cu  |           |         |
|    |         |                |  clorura de            |           |         |
|    |         |                |  hidroxilamina         |           |         |
|____|_________|________________|________________________|___________|_________|
| 8. |Toate    |Aldehide        |- Cromatografie in faza |R(CE) nr.  |STAS     |
|    |         |                |  gazoasa               |2870/2000  |184/7-85 |
|    |         |                |- Spectrofotometrie cu: |           |         |
|    |         |                |   - sulfit acid de     |           |         |
|    |         |                |     rozanilina;        |           |         |
|    |         |                |   - 2,4                |           |         |
|    |         |                |   dinitrofenilhidrazina|           |         |
|____|_________|________________|________________________|___________|_________|
| 9. |Bauturi  |Transanetol     |- Cromatografie in faza |R(CE) nr.  |    -    |
|    |spirtoase|                |  gazoasa               |2091/2002  |         |
|    |cu aroma |                |                        |           |         |
|    |de anason|                |                        |           |         |
|____|_________|________________|________________________|___________|_________|
|10. |Bauturi  |Acid glicirizic |- Cromatografie lichida |R(CE) nr.  |    -    |
|    |spirtoase|                |  de inalta performanta |2091/2002  |         |
|    |de tip   |                |                        |           |         |
|    |"pastis" |                |                        |           |         |
|____|_________|________________|________________________|___________|_________|
|11. |Bauturi  |Calcone         |- Cromatografie lichida |R(CE) nr.  |    -    |
|    |spirtoase|                |  de inalta performanta |2091/2002  |         |
|    |de tip   |                |                        |           |         |
|    |"pastis" |                |                        |           |         |
|____|_________|________________|________________________|___________|_________|
|12. |Bauturi  |Concentratia de |- Spectrofotometrie     |R(CE) nr.  |    -    |
|    |spirtoase|galbenus de ou  |                        |2091/2002  |         |
|    |de tip   |                |                        |           |         |
|    |"advocat"|                |                        |           |         |
|____|_________|________________|________________________|___________|_________|
|13. |Toate    |Aciditate totala|- Titrare               |     -     |SR       |
|    |         |                |  potentiometrica       |           |184-5/97 |
|    |         |                |- Titrare in prezenta   |           |         |
|    |         |                |  fenolftaleinei sau a  |           |         |
|    |         |                |  rosului de fenol      |           |         |
|____|_________|________________|________________________|___________|_________|
|14. |Toate    |Dioxidul de sulf|- Metoda iodometrica    |     -     |STAS     |
|    |         |liber si total  |  pentru dioxidul de    |           |184/11-89|
|    |         |                |  sulf liber            |           |         |
|    |         |                |- Metoda                |           |         |
|    |         |                |  spectrofotometrica si |           |         |
|    |         |                |  iodometrica pentru    |           |         |
|    |         |                |  dioxidul de sulf total|           |         |
|____|_________|________________|________________________|___________|_________|
|15. |Toate    |Zaharoza        |- Metoda manganometrica |     -     |STAS     |
|    |         |                |  si iodometrica        |           |184/4-70 |
|____|_________|________________|________________________|___________|_________|
|16. |Toate    |Determinarea    |- Spectrofotometrie     |     -     |STAS     |
|    |         |furfuralului    |- Colorimetrie prin     |           |184/9-86 |
|    |         |                |  comparatie cu o scara |           |         |
|    |         |                |  etalon                |           |         |
|____|_________|________________|________________________|___________|_________|
|17. |Toate    |Determinarea    |- Spectrofotometrie     |     -     |STAS     |
|    |         |acidului        |- Metoda argentometrica |           |184/13-86|
|    |         |cianhidric      |                        |           |         |
|____|_________|________________|________________________|___________|_________|
|18. |Toate    |Determinarea    |- Spectrometrie de      |     -     |STAS     |
|    |         |cuprului        |  absorbtie atomica     |           |184/18-90|
|    |         |                |- Spectrofotometrie cu: |           |         |
|    |         |                |    - 2,2 dichinolil    |           |         |
|    |         |                |    - piridina prin     |           |         |
|    |         |                |      comparatie cu o   |           |         |
|    |         |                |      scara etalon      |           |         |
|____|_________|________________|________________________|___________|_________|
|19. |Toate    |Determinarea    |- Spectrometrie de      |     -     |STAS     |
|    |         |fierului        |  absorbtie atomica     |           |184/19-90|
|    |         |                |- Spectrofotometrie cu: |           |         |
|    |         |                |   - ortofenantrolina   |           |         |
|    |         |                |   - sulfocianura de    |           |         |
|    |         |                |     potasiu            |           |         |
|____|_________|________________|________________________|___________|_________|
|20. |Toate    |Determinarea    |- Spectrofotometrie     |     -     |STAS     |
|    |         |staniului       |                        |           |184/20-96|
|____|_________|________________|________________________|___________|_________|
|21. |Toate    |Determinarea    |- Spectrometrie de      |     -     |STAS     |
|    |         |plumbului       |  absorbtie atomica     |           |184/21-89|
|    |         |                |- Spectrofotometrie cu  |           |         |
|    |         |                |  ditizona              |           |         |
|____|_________|________________|________________________|___________|_________|
|22. |Toate    |Determinarea    |- Spectrometrie de      |     -     |STAS     |
|    |         |zincului        |  absorbtie atomica     |           |184/22-89|
|    |         |                |- Spectrofotometrie cu  |           |         |
|    |         |                |  ditizona              |           |         |
|____|_________|________________|________________________|___________|_________|
|23. |Toate    |Determinarea    |- Spectrometrie de      |     -     |SR       |
|    |         |arseniului      |  absorbtie atomica     |           |184 23/93|
|____|_________|________________|________________________|___________|_________|



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 120/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 120 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu