Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 12 din 30 septembrie 2010

privind aprobarea Regulamentului Bancii Nationale a României si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 13/20/2010 pentru modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a României si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating

ACT EMIS DE: BANCA NATIONALA A ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 725 din 1 noiembrie 2010



Având în vedere dispoziţiile art. 126, 130-134, 278, 384 şi 385 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 2 lit. a) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 13/18/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul prevederilor art. 420 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, precum şi ale art. 1, 2 şi art. 7 alin. (1), (3), (10) şi (15) din Statutul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, aprobat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 25/2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 514/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Banca Naţională a României şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare emit următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 13/20/2010 pentru modificarea şi completarea Regulamentului Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordării bazate pe modele interne de rating, aprobat prin Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 12/109/2006, cu modificările şi completările ulterioare, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Prezentul ordin şi regulamentul menţionat la art. 1 se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 3. - Banca Naţională a României şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare vor urmări ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Art. 4. - Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 12/109/2006 pentru aprobarea Regulamentului Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordării bazate pe modele interne de rating, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.033 şi 1.033 bis din 27 decembrie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezentul ordin, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.

Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,

Mugur Constantin Isărescu

Preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare,

Gabriela Anghelache

ANEXA

REGULAMENTUL Nr. 13/20/2010

pentru modificarea şi completarea Regulamentului Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordării bazate pe modele interne de rating

Art. I. - Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordării bazate pe modele interne de rating, aprobat prin Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 12/109/2006', publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.033 şi 1.033 bis din 27 decembrie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. La articolul 1, alineatul (10) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(10) Termenii şi expresiile «securitizare» şi «poziţie din securitizare» au semnificaţia prevăzută de Regulamentul BNR - CNVM nr. 18/16/2010 privind tratamentul riscului de credit aferent expunerilor securitizate şi poziţiilor din securitizare."

2. La articolul 1, alineatul (12) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(12) Semnificaţia expresiei «grup de clienţi aflaţi în legătură» este cea prevăzută de Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/24/2010 privind expunerile mari ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii."

3. La articolul 20 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 20. - Clasa de expuneri prevăzută la lit. g) a art. 13 include valoarea reziduală a activelor în regim de leasing, dacă aceasta nu este inclusă în valoarea expunerii pentru operaţiunile de leasing, aşa cum este definită la art. 103 din cap. IV"

4. La articolul 22, alineatul (10) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(10) Valoarea ponderată la risc în cazul expunerilor securitizate şi al expunerilor încadrate în clasa de expuneri prevăzută la art. 13 lit. f) se calculează în conformitate cu prevederile cap. II din Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/16/2010."

5. La articolul 23, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 23. - (1) In cazul în care expunerile sub forma titlurilor de participare deţinute în organismele de plasament colectiv (OPC) îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 61 şi 62 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordării standard, cu modificările şi completările ulterioare, şi instituţia de credit are cunoştinţă de toate sau de o parte din expunerile-suport ale OPC, instituţia de credit trebuie să ia în considerare în mod direct aceste expuneri-suport în vederea calculării valorilor ponderate la risc ale expunerilor şi a valorilor pierderii aşteptate, în conformitate cu metodele prevăzute în prezentul regulament."

6. La articolul 23, după primul alineat se introduc două noi alineate, alineatele (11) şi (12), cu următorul cuprins:

„(11) Prevederile alin. (3) şi (4) se aplică acelei părţi din expunerile-suport ale OPC de care instituţia de credit nu are cunoştinţă sau de care nu ar putea, în mod rezonabil, să aibă cunoştinţă.

(12) Prevederile alin. (3) şi (4) se aplică, în special, în cazul în care luarea în considerare în mod direct a expunerilor-suport pentru scopurile calculării valorilor ponderate la risc ale expunerilor şi valorilor pierderii aşteptate, în conformitate cu metodele prevăzute în prezentul regulament, ar reprezenta un efort excesiv pentru instituţia de credit."

7. La articolul 23, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(2) In cazul în care instituţia de credit nu îndeplineşte condiţiile pentru utilizarea metodelor prevăzute în prezentul regulament pentru toate sau pentru o parte din expunerile-suport ale OPC, valorile ponderate la risc ale expunerilor şi valorile pierderii aşteptate se calculează în conformitate cu următoarele abordări:

a) pentru expunerile încadrate în clasa de expuneri prevăzută la art. 13 lit. e), abordarea stabilită în art. 48-50 din cap. II. In cazul în care, pentru aceste scopuri, instituţia de credit nu are capacitatea de a distinge între expuneri din investiţii de tip private equity, expuneri din titluri de capital tranzacţionate la bursă şi expuneri din alte titluri de capital, aceasta trebuie să trateze respectivele expuneri ca expuneri din alte titluri de capital. Fără a aduce atingere prevederilor art. 2611, în cazul în care aceste expuneri, luate împreună cu expunerile directe ale instituţiei de credit încadrate în clasa de expuneri respectivă, nu sunt importante în sensul art. 31, se pot aplica, cu aprobarea Băncii Naţionale a României, prevederile art. 30;

b) pentru toate celelalte expuneri-suport, abordarea stabilită în cadrul Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificările şi completările ulterioare, sub rezerva următoarelor modificări:

(i) pentru expunerile cărora li se aplică o pondere de risc specifică, aferentă expunerilor pentru care nu este disponibil un rating, sau care se încadrează la nivelul scalei de evaluare a calităţii creditului căruia îi este asociată cea mai ridicată pondere de risc pentru o clasă de expuneri dată, ponderea de risc trebuie înmulţită cu un factor de 2, dar nu trebuie să fie mai mare de 1.250%;

(ii) pentru toate celelalte expuneri, ponderea de risc trebuie înmulţită cu un factor de 1,1 şi trebuie să fie de minimum 5%."

8. La articolul 23, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(4) Ca alternativă la aplicarea metodei descrise la alin. (3), instituţiile de credit pot calcula ele însele sau pot recurge la o terţă parte pentru calcularea şi raportarea valorilor medii ponderate la risc ale expunerilor, pe baza expunerilor-suport ale OPC, în conformitate cu abordările prevăzute la alin. (2), cu condiţia să se asigure în mod adecvat corectitudinea calculării şi a raportării."

9. Articolul 26 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 26. - In cazul expunerilor securitizate, valoarea pierderii aşteptate se calculează în conformitate cu prevederile cap. II din Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/16/2010."

10. La articolul 30 alineatul (1) litera d), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:

,,d) expuneri faţă de administraţiile centrale ale statelor membre şi faţă de administraţiile regionale, autorităţile locale şi organele administrative ale acestora, dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:".

11. La articolul 30 alineatul (1), litera e) se modificaşi va avea următorul cuprins:

,,e) expuneri ale unei instituţii de credit faţă de o contrapartidă care este societatea-mamă a acesteia, filiala sa ori o filială a societăţii-mamă a acesteia, cu condiţia ca respectiva contrapartidă să fie o instituţie, o societate financiară holding, o instituţie financiară, o societate de administrare a investiţiilor sau o societate prestatoare de servicii auxiliare, supusă unor cerinţe prudenţiale adecvate, ori o entitate legată printr-o relaţie în sensul art. 19 alin. (4) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe bază consolidată a instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii, cu modificările ulterioare, şi expuneri între instituţii de credit care îndeplinesc cerinţele prevăzute la art. 5 alin. (8) din Regulamentul BNR- CNVM nr. 14/19/2006, cu modificările şi completările ulterioare;".

12. Articolul 38 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 38. -In cazul creanţelor achiziţionate faţă de societăţi, discounturile de achiziţionare rambursabile, garanţiile reale sau garanţiile personale parţiale care oferă protecţie pentru prima pierdere în cazul pierderilor din nerambursare, pierderilor din diminuarea valorii creanţei sau pierderilor provenind din ambele situaţii pot fi tratate drept poziţii care suportă prima pierdere în aplicarea prevederilor aferente abordării bazate pe modele interne de rating din Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/16/2010."

13. La articolul 39, teza 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 39. - In cazul în care o instituţie de credit oferă protecţie a creditului pentru un coş de expuneri, în condiţiile în care apariţia stării de nerambursare de ordinul n aferentă expunerilor declanşează plata şi acest eveniment de credit conduce la încetarea contractului, dacă produsul respectiv beneficiază de o evaluare externă a creditului furnizată de o instituţie externă de evaluare a creditului eligibilă, se aplică ponderile de risc prevăzute în cap. II din Regulamentul BNR- CNVM nr. 18/16/2010."

14. Articolul 45 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 45. -In cazul creanţelor achiziţionate, discounturile de achiziţionare rambursabile, garanţiile reale sau garanţiile personale parţiale care oferă protecţie pentru prima pierdere în cazul pierderilor din nerambursare, pierderilor din diminuarea valorii creanţei sau pierderilor provenind din ambele situaţii pot fi tratate drept poziţii care suportă prima pierdere în aplicarea prevederilor aferente abordării bazate pe modele interne de rating din Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/16/2010."

15. La articolul 47, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(2) Instituţia de credit poate folosi metode diferite pentru portofolii diferite în cazul în care utilizează pe plan intern metode diferite. In acest caz, instituţia de credit trebuie să demonstreze Băncii Naţionale a României că alegerea este făcută de o manieră consecventă şi coerentă şi nu este determinată de consideraţii legate de arbitrajul de reglementare."

16. La articolul 51, alineatul (1) se abrogă.

17. Articolul 54 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 54. - (1) Valoarea ponderată la risc a expunerilor este pierderea potenţială, înmulţită cu 12,5, care corespunde expunerilor din titluri de capital ale instituţiei de credit, aşa cum este aceasta obţinută prin utilizarea unor modele interne valoare-la-risc (value-at-risk) cu un interval de încredere unilateral (one-tailed) de 99% pentru diferenţa dintre randamentele trimestriale şi o rată fără risc adecvată, calculată pentru o perioadă de eşantionare (sample period) de lungă durată.

(2) Valorile ponderate la risc ale expunerilor la nivel de portofoliu de titluri de capital nu trebuie să fie mai mici decât totalul sumelor dintre valorile minime ponderate la risc ale expunerilor potrivit metodei bazate pe probabilitatea de nerambursare/pierderea în caz de nerambursare (PD/LGD) şi valorile corespunzătoare ale pierderii aşteptate înmulţite cu 12,5 şi calculate pe baza valorilor probabilităţii de nerambursare prevăzute la art. 95 din cap. III şi a valorilor corespunzătoare ale pierderii în caz de nerambursare prevăzute la art. 96 şi art. 97 din cap. III."

18. Articolul 56 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 56 - Valoarea ponderată la risc a expunerilor se calculează conform următoarei formule:

Valoarea ponderată la risc a expunerii = 100% * valoarea expunerii, cu excepţia cazului în care expunerea reprezintă o valoare reziduală a activelor în regim de leasing, situaţie în care aceasta trebuie calculată după cum urmează:

1/t *100%* valoarea expunerii,

unde t reprezintă maximul dintre 1 şi cel mai apropiat număr întreg de ani aferenţi duratei rămase a contractului de leasing."

19. La articolul 60, după primul alineat se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:

„(2) In cazul în care Banca Naţională a României a autorizat o instituţie de credit să aplice, de o manieră generală, ponderi de risc preferenţiale de 50% expunerilor din categoria 1 şi, respectiv, de 70% expunerilor din categoria 2, pierderea aşteptată (EL) ia valoarea 0% pentru expunerile din categoria 1 şi 0,4% pentru expunerile din categoria 2."

20. La articolul 65, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(2) Discounturile aferente expunerilor bilanţiere achiziţionate atunci când acestea se află în stare de nerambursare, potrivit prevederilor art. 100 din cap. IV, trebuie tratate în aceeaşi manieră ca ajustările de valoare."

21. La articolul 73 alineatul (1), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:

,,d) obligaţiunilor garantate, aşa cum sunt definite la art. 52-54 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificările şi completările ulterioare, le poate fi atribuită o valoare a pierderii în caz de nerambursare de 11,25%;".

22. Articolul 80 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 80. -In cazul expunerilor din tranzacţii cu instrumente financiare derivate, prevăzute în anexa la Regulamentul BNR- CNVM nr. 20/25/2006 privind tratamentul riscului de credit al contrapartidei în cazul instrumentelor financiare derivate, al tranzacţiilor de răscumpărare, al operaţiunilor de dare/luare de titluri/mărfuri cu împrumut, al tranzacţiilor cu termen lung de decontare şi al tranzacţiilor de creditare în marjă, cu modificările şi completările ulterioare, acoperite integral sau aproape integral cu garanţii reale, şi al expunerilor din tranzacţii de creditare în marjă, acoperite integral sau aproape integral cu garanţii reale, care fac obiectul unui acord-cadru de compensare, scadenţa este media ponderată a scadenţelor rămase ale tranzacţiilor şi nu poate fi mai mică de 10 zile. Pentru tranzacţiile de răscumpărare sau operaţiunile de dare sau luare de titluri sau mărfuri cu împrumut care fac obiectul unui acord-cadru de compensare, scadenţa este media ponderată a scadenţelor rămase ale tranzacţiilor şi nu poate fi mai mică de 5 zile. Pentru ponderarea scadenţelor se utilizează valoarea noţională a fiecărei tranzacţii."

23. La articolul 85 alineatul (1), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 85. - (1) Fără a aduce atingere prevederilor art. 78-82, scadenţa este de cel puţin o zi pentru:".

24. La articolul 100, teza a 2-a se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Pentru activele achiziţionate, diferenţa dintre suma datorată şi valoarea netă înregistrată în bilanţul instituţiilor de credit este numită discount, dacă suma datorată este mai mare, şi, respectiv, primă, dacă aceasta este mai mică."

25. Articolul 152 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 152. - Instituţiile de credit trebuie să colecteze şi să păstreze date cu privire la diverse aspecte referitoare la ratingurile lor interne, conform cerinţelor prevăzute la art. 159-163 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 3 şi 4 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 25/30/2006 privind cerinţele de transparenţă şi de publicare pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii, cu modificările şi completările ulterioare."

26. Articolul 211 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 211. - Cerinţele prevăzute la art. 212-219 nu se aplică în cazul garanţiilor furnizate de instituţii, administraţii centrale sau bănci centrale, precum şi de societăţi care îndeplinesc cerinţele stipulate la art. 27 lit. g) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 19/24/2006 privind tehnicile de diminuare a riscului de credit utilizate de instituţiile de credit şi firmele de investiţii, cu modificările şi completările ulterioare, dacă instituţia de credit a primit aprobarea de a aplica, pentru expunerile faţă de astfel de entităţi, regulile prevăzute în Regulamentul BNR- CNVM nr. 14/19/2006, cu modificările şi completările ulterioare, In acest caz se aplică cerinţele prevăzute la art. 2 alin. (6) pct. 1 şi art. 3-10 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 19/24/2006, cu modificările şi completările ulterioare."

27. La articolul 243 litera b), teza a 3-a se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Asemenea examinări sunt efectuate de către o structură internă independentă."

28. Articolul 258 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 258. -Auditul intern trebuie să examineze, cel puţin anual, sistemele de rating ale instituţiei de credit şi funcţionarea acestora, inclusiv funcţia de creditare şi estimarea probabilităţilor de nerambursare, pierderilor în caz de nerambursare, pierderilor aşteptate şi factorilor de conversie. Sfera de examinare trebuie să includă respectarea tuturor cerinţelor minime aplicabile."

29. Articolul 261 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 261. - Până la data de 31 decembrie 2012, valoarea medie ponderată în funcţie de expunere a pierderii în caz de nerambursare, pentru toate expunerile de tip retail garantate cu proprietăţi imobiliare locative şi care nu beneficiază de garanţii din partea administraţiilor centrale, nu trebuie să fie mai mică de 10%."

Art. II. - Prezentul regulament intră în vigoare la data de 31 decembrie 2010, cu excepţia prevederilor de la art. I pct. 21 şi 29, care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2011.

*

Prezentul regulament transpune prevederile art. 1 pct. 3-5 din Directiva 2009/83/CE a Comisiei din 27 iulie 2009 de modificare a unor anexe la Directiva 2006/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte normele tehnice referitoare la administrarea riscurilor, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 196 din 28 iulie 2009, ale art. 1 pct. 16 şi 17 din Directiva 2009/111/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 septembrie 2009 de modificare a directivelor 2006/48/CE, 2006/49/CE şi 2007/64/CE în ceea ce priveşte băncile afiliate instituţiilor centrale, anumite elemente ale fondurilor proprii, expunerile mari, reglementările privind supravegherea, precum şi gestionarea crizelor, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 302 din 17 noiembrie 2009, precum şi ale art. 1 pct. 17 şi anexa I pct. 3 din Directiva Parlamentului European şi a Consiliului de modificare a directivelor 2006/48 şi 2006/49 în ceea ce priveşte cerinţele de capital pentru portofoliul de tranzacţionare şi resecuritizare, precum şi procesul de supraveghere a politicilor de remunerare.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 12/2010

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 12 din 2010
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu