Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 112 din 15 aprilie 2002

privind aprobarea procedurilor de metrologie legala referitoare la verificarile produselor preambalate

ACT EMIS DE: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 332 din 20 mai 2002


SmartCity3


    Ministrul industriei si resurselor,
    avand in vedere prevederile art. 21 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobata si modificata prin Legea nr. 11/1994, cu modificarile ulterioare, precum si ale art. 10 si 12 din Instructiunile de metrologie legala IML 8 - 01 "Preambalarea unor produse in functie de masa sau volum", aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 530/2001,
    in baza art. 2 lit. d) din Hotararea Guvernului nr. 193/2002 privind organizarea si functionarea Biroului Roman de Metrologie Legala,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 19/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Industriei si Resurselor, cu modificarile ulterioare,
    emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba procedurile de metrologie legala, prevazute in anexele nr. 1 si 2 care fac parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                       Ministrul industriei si resurselor,
                              Dan Ioan Popescu

    ANEXA 1

                        PROCEDURA DE METROLOGIE LEGALA

                              Cod PML 8 - 01

    "Produse preambalate. Verificari metrologice efectuate de personalul imputernicit al Biroului Roman de Metrologie Legala"

    1. Generalitati
    Prezenta procedura stabileste modul de efectuare de catre personalul imputernicit al Biroului Roman de Metrologie Legala a verificarilor metrologice pentru produsele preambalate si stabileste etapele care trebuie parcurse in cadrul acestor activitati specifice.
    Se supun verificarilor metrologice toate produsele preambalate prevazute la art. 1 din Instructiunile de metrologie legala IML 8 - 01.
    Produselor preambalate in functie de masa sau volum si introduse in recipiente rigide, incluse in anexa nr. 6 la Instructiunile de metrologie legala IML 8 - 01, nu le sunt aplicabile prevederile incluse in anexele nr. 4 si 5 la acestea.

    2. Domeniu de aplicare
    Procedura se aplica in urmatoarele activitati de verificare metrologica a produselor preambalate:
    - verificari efectuate prin masurare si analiza statistica a loturilor de preambalate;
    - verificari efectuate prin analiza documentelor care contin rezultate ale verificarilor efectuate si inregistrate de ambalator;
    - verificari ale dovezilor prezentate de importator, in baza carora isi asuma responsabilitatea, privind respectarea cerintelor prevazute in Instructiunile de metrologie legala IML 8 - 01.

    3. Responsabilitati
    3.1. Responsabilitatile Biroului Roman de Metrologie Legala
    a) Coordoneaza activitatea de verificare metrologica a produselor preambalate.
    b) Emite instructiuni de lucru specifice in domeniul verificarii produselor preambalate.
    c) Solicita si primeste de la ambalatorii si importatorii de produse preambalate informatiile necesare pentru intocmirea bazei de date.
    d) Efectueaza, prin personalul propriu imputernicit, activitatile de verificare metrologica si de supraveghere a pietei de produse preambalate, in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 530/2001, ale prezentei proceduri si ale instructiunilor de lucru specifice.
    e) Intocmeste acte de constatare si aplica sanctiuni in conditiile legii.
    f) Instruieste si imputerniceste personalul propriu pentru efectuarea activitatilor de verificare metrologica si de supraveghere a pietei de produse preambalate.
    3.2. Responsabilitatile ambalatorului, ale reprezentantului sau stabilit in Romania si ale importatorului de produse preambalate
    a) Ambalatorul asigura accesul personalului imputernicit al Biroului Roman de Metrologie Legala in toate locurile in care se ambaleaza sau se depoziteaza produsele preambalate.
    b) Importatorul sau reprezentantul ambalatorului stabilit in Romania asigura accesul personalului imputernicit al Biroului Roman de Metrologie Legala in toate locurile in care se depoziteaza produsele preambalate si/sau in care exista dovezi privind garantiile necesare care permit importatorului sa isi asume responsabilitatea pentru respectarea cerintelor prevazute in Hotararea Guvernului nr. 530/2001.
    c) Ambalatorul, reprezentantul sau stabilit in Romania sau importatorul asigura conditiile tehnice si materiale pentru buna desfasurare a activitatilor de verificare metrologica a produselor preambalate (personal ajutator, mijloace de transport si de manevrare, documentatie si inregistrari).
    d) Ambalatorul, reprezentantul sau stabilit in Romania sau importatorul furnizeaza personalului imputernicit al Biroului Roman de Metrologie Legala informatii reale si relevante privind preambalarea si, dupa caz, importul produselor.
    e) Ambalatorul, reprezentantul sau stabilit in Romania sau importatorul declara in scris, pe propria raspundere, numarul de sortimente de produse preambalate pe care le ambaleaza sau, dupa caz, le importa.
    f) Ambalatorul, reprezentantul sau stabilit in Romania sau importatorul achita contravaloarea activitatilor de verificare metrologica a produselor preambalate, stabilita pe baza tarifelor aprobate.
    3.3. Responsabilitatile angrosistului sau ale comerciantului de produse preambalate
    a) Asigura accesul personalului imputernicit al Biroului Roman de Metrologie Legala in toate locurile in care se depoziteaza produsele preambalate.
    b) Pune la dispozitie personalului imputernicit al Biroului Roman de Metrologie Legala informatii (documente, inscrisuri) privind provenienta produselor preambalate oferite spre comercializare.

    4. Descrierea procedurii
    4.1. Planificarea verificarilor metrologice ale produselor preambalate
    Activitatile de verificare metrologica a produselor preambalate se efectueaza in baza unor programe de control aprobate de Biroul Roman de Metrologie Legala. La intocmirea programelor se va urmari ca fiecare ambalator, reprezentant al sau stabilit in Romania sau importator sa fie controlat o data sau de doua ori pe an. Controlul poate fi planificat sa fie efectuat in mai multe etape.
    In cazul in care la un control anterior sau in cadrul activitatii de supraveghere a pietei se constata neconformitati, se efectueaza verificari neplanificate.
    4.2. Locurile in care se efectueaza verificarile metrologice ale produselor preambalate
    In general, verificarea metrologica a produselor preambalate se efectueaza in urmatoarele locatii:
    - la locul in care se efectueaza ambalarea;
    - in depozitul de produse preambalate al importatorului.
    Verificarea metrologica a produselor preambalate se poate efectua si in urmatoarele locatii:
    - in depozitul de produse preambalate al ambalatorului, al reprezentantului sau stabilit in Romania, daca nu s-a facut verificarea in locatia in care se efectueaza ambalarea;
    - in depozitul de produse preambalate al unui angrosist, atunci cand nu este posibil sa se efectueze verificarea in locatiile mentionate mai sus sau atunci cand exista indicii clare ca anumite loturi de preambalate necorespunzatoare se afla la angrosist;
    - la sediile unitatilor din cadrul Biroului Roman de Metrologie Legala, numai daca in locurile mentionate mai sus nu sunt indeplinite conditiile stabilite in instructiunile de lucru specifice pentru a se efectua verificarile.
    4.3. Supravegherea pietei de produse preambalate
    Ca regula generala, activitatile de supraveghere a pietei de produse preambalate se efectueaza in locurile de vanzare cu amanuntul. Aceste activitati au urmatoarele obiective principale:
    - identificarea ambalatorilor si importatorilor in scopul completarii bazei de date;
    - identificarea preambalatelor inselatoare;
    - verificarea marcajelor si inscriptiilor;
    - analiza sesizarilor si reclamatiilor.
    4.4. Analiza documentelor care contin rezultatele verificarilor efectuate si inregistrate de ambalator, reprezentantul sau stabilit in Romania sau de importator
    4.4.1 Analiza inregistrarilor ce contin rezultatele verificarilor efectuate de ambalator, reprezentantul sau stabilit in Romania sau de importator se face pentru un numar de sortimente, stabilit conform tabelului nr. 1.

    Tabelul nr. 1
___________________________________________________
                         Numarul de sortimente de
Numarul de sortimente    preambalate la care se
                         analizeaza inregistrarile
___________________________________________________
       </= 10                      4
     11 ... 50                     8
     51 ... 250                   16
        > 250                     32
___________________________________________________

    4.4.2. Sortimentul de preambalat este tipul de preambalat care poate fi diferentiat de celelalte preambalate dupa cel putin unul dintre urmatoarele criterii: producator (filiala a producatorului), importator (filiala a importatorului), produs, cantitate nominala, tipodimensiunea ambalajului (exemplul 1: zahar tos, ambalat in punga de hartie, la masa nominala de 1 kg, de catre unitatea abc a firmei xyz; exemplul 2: praf de budinca cu gust de ciocolata, ambalat in punga de hartie, la masa nominala de 50 g, de catre unitatea def a firmei uvw).
    4.4.3. Numarul de sortimente se stabileste pentru locatia unde se desfasoara verificarea, luandu-se in calcul ultimele 12 luni anterioare controlului. Se va lua in considerare declaratia scrisa pe propria raspundere a ambalatorului, a reprezentantului sau stabilit in Romania sau a importatorului.
    4.4.4. Sortimentele de preambalate la care se analizeaza inregistrarile vor fi alese in mod aleatoriu, dar se va tine seama ca trebuie sa fie reprezentative pentru toate sortimentele produse sau importate. La fiecare sortiment se vor analiza inregistrarile pentru minimum doua loturi diferite.
    4.5. Verificarea prin masurare a produselor preambalate
    4.5.1. Stabilirea numarului de loturi
    In cadrul verificarilor planificate personalul imputernicit al Biroului Roman de Metrologie Legala stabileste numarul de loturi de preambalate care vor fi verificate prin masurare, conform tabelului nr. 2.

    Tabelul nr. 2
_________________________________________________
                        Numarul de loturi de
Numarul de sortimente   preambalate care vor fi
                        verificate prin masurare
_________________________________________________
        </= 10                    2
       11 ... 50                  4
       51 ... 250                 8
         > 250                   16
_________________________________________________

    Loturile de preambalate care se verifica prin masurare vor fi alese in mod aleatoriu dintre loturile de preambalate in curs de ambalare sau dintre cele existente in depozit.
    4.5.2. Stabilirea metodei de masurare
    In functie de marimea lotului, de tipul ambalajului utilizat, de modul de exprimare a cantitatii nominale (in unitati de masa sau de volum) si de locatia in care se face verificarea, se stabilesc tipul verificarii (nedistructiva sau distructiva) si tipul masurarii (directa sau indirecta). Metodele de masurare vor fi detaliate in instructiuni de lucru specifice.
    4.6. Verificari ale dovezilor prezentate de importator
    Importatorul are posibilitatea ca, in loc sa masoare si sa verifice, sa aduca dovezi ca este in posesia tuturor garantiilor necesare care ii permit sa isi asume responsabilitatea pentru respectarea cerintelor din Instructiunile de metrologie legala IML 8 - 01, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 530/2001.
    Constituie dovezi in sensul prezentei proceduri:
    a) marca "e" aplicata pe produsele preambalate realizate in tarile din Uniunea Europeana;
    b) in toate celelalte cazuri, declaratia pe propria raspundere a producatorului, insotita de documente emise de organismul care il supravegheaza.
    4.7. Preambalatul inselator
    4.7.1. Prevederea privind preambalatul care poate fi considerat inselator daca peste 30% din volumul ambalajului nu este ocupat de produs (pct. 2.5 din anexa nr. 1 la Instructiunile de metrologie legala IML 8 - 01) este aplicabila numai ambalajelor care isi pastreaza forma initiala.
    4.7.2. La evaluarea preambalatului presupus inselator se vor analiza argumentele prezentate de ambalator, de reprezentantul acestuia stabilit in Romania sau de importator, privind existenta in interiorul ambalajului a unor spatii libere mai mari decat cele admise, din motive cum sunt:
    - asigurarea protectiei continutului preambalatului;
    - asigurarea functionarii corespunzatoare a dispozitivelor ce inchid ambalajul;
    - tasarea inerenta a produsului in timpul manevrarii si transportului.
    4.7.3. Cazurile speciale de preambalate mentionate la pct. 4.7.2 vor fi prevazute in instructiuni de lucru specifice.
    4.8. Verificarea inscriptiilor si marcarii produselor preambalate
    4.8.1. Verificarea inscriptiilor se face vizual si prin masurare.
    4.8.2. Preambalatele care nu sunt marcate cu marca "e" pot fi comercializate daca indeplinesc toate celelalte cerinte prevazute in Instructiunile de metrologie legala IML 8 - 01.

    5. Inregistrari
    In urma fiecarei verificari metrologice a produselor preambalate personalul imputernicit al Biroului Roman de Metrologie Legala incheie un proces-verbal de constatare cu urmatorul continut minim:
    - date de identificare a ambalatorului, a reprezentantului sau stabilit in Romania sau a importatorului si locatia in care s-a efectuat verificarea;
    - date de identificare a personalului imputernicit al Biroului Roman de Metrologie Legala;
    - data efectuarii verificarii;
    - identificarea dovezilor, sortimentelor si loturilor verificate;
    - tipurile verificarilor efectuate;
    - constatarile rezultate in urma verificarilor;
    - eventualele masuri de remediere a deficientelor;
    - semnaturi.
    Procesele-verbale de constatare se intocmesc in doua exemplare, dintre care un exemplar se inmaneaza ambalatorului, reprezentantului sau stabilit in Romania sau importatorului.

    ANEXA 2

                     PROCEDURA DE METROLOGIE LEGALA

                             Cod PML 8 - 02

    "Produse preambalate. Metodologia de recunoastere de catre Biroul Roman de Metrologie Legala a procedurilor proprii ale ambalatorului privind verificarile produselor preambalate"

    1. Generalitati
    Prezenta procedura stabileste metodologia de recunoastere de catre Biroul Roman de Metrologie Legala a procedurilor proprii ale ambalatorului privind verificarile efectuate de acesta in cursul productiei de produse preambalate.

    2. Domeniu de aplicare
    Procedura se aplica in activitatile de recunoastere de catre Biroul Roman de Metrologie Legala a procedurilor proprii ale ambalatorilor privind verificarile prin esantionare efectuate de acestia asupra produselor preambalate conform prevederilor pct. 4 din anexa nr. 1 la Instructiunile de metrologie legala IML 8 - 01 "Preambalarea unor produse in functie de masa sau volum".
    Procedura nu se aplica in cazurile in care ambalatorul masoara bucata cu bucata fiecare produs preambalat, utilizand pentru stabilirea continutului real al preambalatului mijloace de masurare legale adecvate (aparate de cantarit cu functionare neautomata, aparate de cantarit cu functionare automata de sortare, dozatoare etc.). In aceasta situatie nu este necesara recunoasterea de catre Biroul Roman de Metrologie Legala a procedurilor de verificare respective.

    3. Responsabilitati
    3.1. Responsabilitatile Biroului Roman de Metrologie Legala
    a) Primeste, analizeaza si, dupa caz, recunoaste procedurile ambalatorilor privind verificarile cantitative din timpul fabricatiei produselor preambalate.
    b) Pastreaza exemplarele martor ale procedurilor recunoscute.
    3.2. Responsabilitatile ambalatorului
    a) Intocmeste si revizuieste procedurile proprii privind verificarile cantitative din cursul productiei produselor preambalate si, dupa caz, prezinta dovezi privind echivalenta metodelor de esantionare.
    b) Prezinta Biroului Roman de Metrologie Legala procedurile si reviziile acestora spre recunoastere.

    4. Descrierea procedurii
    4.1. Cerinte privind continutul procedurilor ambalatorului
    Procedurile ambalatorului trebuie sa contina cel putin urmatoarele:
    - schema logica a procesului de preambalare, in care sa fie indicate punctele de determinare a continutului real din preambalate;
    - metoda statistica utilizata pentru esantionare;
    - metoda de verificare a continutului real;
    - prevederi privind mijloacele de masurare utilizate, caracteristicile metrologice ale acestora si dovezile privind etalonarea sau verificarea lor;
    - atributii si responsabilitati ale personalului implicat in verificarea continutului real in cursul fabricatiei produselor preambalate;
    - prevederi privind actiunile corective necesar a fi efectuate in cazul gasirii unor neconformitati;
    - prevederi privind identificarea, colectarea, indexarea, accesul, completarea, depozitarea, mentinerea si folosirea inregistrarilor, oricare ar fi suportul acestora (hartie, electronic etc.).
    4.2. Metode de esantionare
    In cadrul metodei de control statistic utilizate de ambalator sau de reprezentantul sau stabilit in Romania nivelul de calitate acceptabil (AQL) va fi de cel mult 2,5, astfel incat sa asigure incadrarea in cerintele metodelor de referinta prezentate in anexa nr. 2 la Instructiunile de metrologie legala IML 8 - 01.
    In cazul in care metoda de esantionare statistica nu este standardizata la nivel national sau international, producatorul trebuie sa prezinte dovezi teoretice si practice care sa confirme echivalenta metodei cu metodele standardizate.
    4.3. Metode de masurare a continutului real al preambalatelor din esantion
    Metodele de masurare trebuie sa asigure obtinerea rezultatelor masurarilor cu o incertitudine totala de masurare (la un nivel de incredere de 95%) care sa nu depaseasca 1/5 din valoarea absoluta a erorii negative tolerate.
    Metodele de masurare a continutului real se bazeaza pe urmatoarele tipuri de masurari:
    - masurare directa (de exemplu, masurarea masei cu ajutorul aparatelor de cantarit);
    - masurare indirecta (de exemplu, masurarea volumului prin masurarea masei si a densitatii).
    4.4. Cerinte privind mijloacele de masurare utilizate
    In cazul masurarilor directe aparatele folosite trebuie sa fie mijloace de masurare legale.
    In cazul masurarilor indirecte (de exemplu, la determinarea densitatii) pot fi folosite si aparate care nu sunt cuprinse in Lista oficiala a mijloacelor de masurare supuse obligatoriu controlului metrologic al statului. Aceste aparate trebuie sa fie verificate sau etalonate prin metode recunoscute, de un laborator de metrologie.
    In toate cazurile prezentate mai sus trebuie sa se asigure trasabilitatea la etaloanele nationale si incertitudinea de masurare adecvata.
    In procedurile ambalatorului trebuie sa fie prevazut modul de tinere sub control a mijloacelor de masurare utilizate.
    In procedurile ambalatorului trebuie sa fie prevazute actiuni corective pe care acesta le ia pentru un mijloc de masurare gasit necorespunzator.
    4.5. Recunoasterea procedurilor ambalatorului
    Ambalatorul va solicita in scris unitatii Biroului Roman de Metrologie Legala pe raza careia isi desfasoara activitatea recunoasterea procedurilor proprii. Solicitarea va fi insotita de doua exemplare ale acestor proceduri.
    Daca procedurile proprii ale ambalatorului sunt conforme, Biroul Roman de Metrologie Legala le recunoaste prin avizare pe prima pagina si prin stampilarea fiecarei pagini.
    Un set din procedurile recunoscute, stampilat si datat, va fi restituit ambalatorului.

    5. Inregistrari
    Un set din procedurile recunoscute, stampilat si datat, va fi pastrat la sediile Biroului Roman de Metrologie Legala.
    Un set din procedurile recunoscute, stampilat si datat, va fi pastrat la sediul ambalatorului.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 112/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 112 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu