ORDIN
Nr. 1106 din 23 decembrie 2003
privind aprobarea Programului de actiuni pentru imbunatatirea calitatii si
salubritatii laptelui materie prima
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI
MEDIULUI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 61 din 23 ianuarie 2004
In temeiul prevederilor art. 3 pct. 1 lit. b) din cap. III din Programul
national-cadru de restructurare si modernizare a unor unitati de profil
zootehnic si din industria alimentara, aprobat prin Hotararea Guvernului nr.
48/2003, cu modificarile ulterioare,
in baza Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului,
vazand Referatul de aprobare nr. 158.271 din 4 decembrie 2003, intocmit de
Agentia Nationala Sanitara Veterinara,
ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului emite urmatorul
ordin:
Art. 1
Se aproba Programul de actiuni pentru imbunatatirea calitatii si
salubritatii laptelui materie prima, prevazut in anexa care face parte
integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Institutele centrale de profil si directiile sanitare veterinare judetene
si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului
ordin.
Art. 3
Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a
prevederilor prezentului ordin.
Art. 4
Prezentul ordin se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii.
p. Ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului,
Petre Daea,
secretar de stat
ANEXA 1
PROGRAM DE ACTIUNI
pentru imbunatatirea calitatii si salubritatii laptelui materie prima
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezentul program stabileste etapele, obiectivele, responsabilitatile si
actiunile care trebuie intreprinse pentru realizarea standardelor de calitate
si salubritate pentru laptele materie prima destinat procesarii industriale, in
conformitate cu standardele stabilite in cap. IV din anexa nr. 1 la Norma
sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si
comercializarea laptelui crud, a laptelui tratat termic si a produselor pe baza
de lapte, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si
padurilor nr. 389/2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
nr. 860 din 28 noiembrie 2002.
Art. 2
Pentru aplicarea prevederilor prezentului program, in cadrul directiilor
sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti, prin decizie a
directorului executiv, se vor nominaliza persoanele care indeplinesc
atributiile specifice la nivelul directiei sanitare veterinare in domeniul
supravegherii si controlului productiei si procesarii laptelui si produselor
lactate.
CAP. 2
Etapele si obiectivele prezentului program
Art. 3
Pentru atingerea parametrilor de calitate si salubritate ai laptelui
materie prima destinat procesarii industriale, in cadrul prezentului program se
stabilesc urmatoarele etape:
a) etapa I: perioada 1 martie 2004 - 31 decembrie 2004;
b) etapa a II-a: perioada 1 ianuarie 2005 - 31 decembrie 2006;
c) etapa a III-a: perioada 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2008;
d) etapa a IV-a: perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2010.
Art. 4
Obiectivele stabilite pentru etapa I a prezentului program sunt
urmatoarele:
a) realizarea de instruiri pentru fermieri referitoare la igiena
adaposturilor pentru animale, igiena si bunastarea animalelor, igiena mulsului,
colectarii si transportului laptelui materie prima;
b) asigurarea conditiilor de igiena a mulsului si de bunastare a animalelor
in exploatatiile autorizate de animale producatoare de lapte materie prima;
c) colectarea laptelui materie prima destinat procesarii in unitati
autorizate numai la nivelul centrelor de colectare autorizate conform
cerintelor legislatiei specifice;
d) efectuarea unor analize fizico-chimice pentru determinarea grasimii,
aciditatii, densitatii, gradului de impurificare si temperaturii la laptele
materie prima la nivelul centrelor de colectare;
e) organizarea la nivel national a retelei de recoltare a probelor de lapte
materie prima la nivelul producerii si al procesarii laptelui materie prima;
f) asigurarea capacitatii analitice in cadrul laboratoarelor sanitare
veterinare de stat judetene si al municipiului Bucuresti, in vederea testarii
calitatii laptelui materie prima;
g) constituirea bazei de date pentru monitorizarea parametrilor de calitate
ai laptelui materie prima.
Art. 5
Obiectivele stabilite pentru etapa a II-a a prezentului program sunt
urmatoarele:
a) reducerea numarului total de germeni/ml lapte materie prima <
1.000.000 si a numarului de celule somatice/ml lapte materie prima <
600.000;
b) aplicarea programelor de autocontrol la nivelul fiecarei exploatatii
autorizate de animale producatoare de lapte, de catre toti producatorii, pentru
asigurarea calitatii laptelui materie prima;
c) monitorizarea permanenta a parametrilor de calitate si salubritate ai
laptelui materie prima destinat procesarii, provenit de la detinatorii de
animale producatoare de lapte materie prima si de la unitatile de procesare a
laptelui.
Art. 6
Obiectivele stabilite pentru etapa a III-a a prezentului program sunt
urmatoarele:
a) reducerea numarului total de germeni/ml lapte materie prima < 500.000
si a numarului de celule somatice/ml lapte materie prima < 400.000;
b) aplicarea programelor de autocontrol la nivelul fiecarei exploatatii de
animale producatoare de lapte, de catre toti producatorii, pentru asigurarea
calitatii si salubritatii laptelui materie prima.
Art. 7
Obiectivele stabilite pentru etapa a IV-a a prezentului program sunt
urmatoarele: reducerea numarului total de germeni/ml lapte materie prima <
100.000 si a numarului de celule somatice/ml lapte materie prima < 400.000.
CAP. 3
Masuri si actiuni
Art. 8
In vederea realizarii obiectivelor stabilite la art. 4, directiile sanitare
veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor intreprinde urmatoarele
masuri si actiuni:
a) evaluarea modului in care sunt indeplinite conditiile de functionare si
cerintele de bunastare a animalelor in exploatatiile autorizate de animale
producatoare de lapte si autorizarea acestora potrivit cerintelor legislatiei
specifice; in urma evaluarii modului in care sunt respectate conditiile
zooigienice din exploatatiile autorizate de animale producatoare de lapte,
acestea se vor clasifica astfel:
(i) care indeplinesc conditiile zooigienice;
(ii) care nu indeplinesc conditiile zooigienice cu programe de
restructurare si care vor indeplini aceste conditii la data de 1 ianuarie 2007;
(iii) care nu indeplinesc conditiile zooigienice fara programe de
restructurare;
b) controlul modului in care sunt indeplinite conditiile de functionare a
centrelor de colectare a laptelui materie prima si autorizarea acestora
potrivit cerintelor legislatiei specifice;
c) asigurarea materialelor necesare recoltarii probelor de lapte materie
prima;
d) dotarea laboratoarelor sanitare veterinare de stat judetene si al
municipiului Bucuresti, in conditiile legii, cu echipamente si aparatura
performante pentru determinarea rapida a numarului total de germeni si a
numarului de celule somatice din laptele materie prima;
e) dotarea laboratoarelor sanitare veterinare de stat judetene si al
municipiului Bucuresti, in conditiile legii, cu echipamente si aparatura
performante pentru determinarea rapida a parametrilor fizico-chimici la laptele
materie prima;
f) nominalizarea, in cadrul laboratoarelor sanitare veterinare de stat
judetene si al municipiului Bucuresti, a personalului responsabil de controlul
calitatii si salubritatii laptelui materie prima;
g) constituirea si organizarea retelei de recoltare a probelor de lapte
materie prima, formata din medici veterinari concesionari, medici veterinari
zonali, medici veterinari din cadrul circumscriptiilor sanitare veterinare
pentru controlul produselor de origine animala si personal de specialitate din
cadrul laboratoarelor sanitare veterinare de stat judetene si al municipiului
Bucuresti;
h) asigurarea recoltarii probelor de lapte materie prima, conform unui
program stabilit, astfel:
(i) de la producatori (ferme, exploatatii individuale): recoltarea probelor
de lapte de catre medicii veterinari concesionari, conform programului cifric
stabilit de directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului
Bucuresti;
(ii) de la centrele de colectare a laptelui materie prima: recoltarea
probelor de lapte de catre medicii veterinari din cadrul circumscriptiilor
sanitare veterinare pentru controlul produselor de origine animala si de catre
medicii veterinari zonali, acolo unde nu sunt organizate circumscriptii
sanitare veterinare pentru controlul produselor de origine animala;
(iii) de la unitatile de procesare a laptelui: recoltarea probelor la
receptia laptelui, separat pe rute (trasee), de catre medicii veterinari de
stat care asigura supravegherea unitatii respective;
(iv) de la producatori, centre de colectare si unitati de procesare a
laptelui: recoltarea probelor de catre personal de specialitate din cadrul
laboratoarelor sanitare veterinare de stat judetene si al municipiului
Bucuresti in cazul expertizelor sau litigiilor;
i) organizarea, in colaborare cu alte organisme de specialitate, de
instruiri periodice pentru personalul implicat in testarea calitatii laptelui
materie prima, producatorii particulari si pentru personalul din exploatatiile
de animale producatoare de lapte, precum si pentru procesatorii de lapte si
produse lactate, pe teme specifice din domeniul legislatiei si metodelor pentru
asigurarea calitatii si salubritatii laptelui si produselor lactate.
Art. 9
(1) Frecventa si modul de recoltare a probelor de lapte materie prima de la
cele trei niveluri (producator, centru de colectare si unitatea de procesare a
laptelui), precum si frecventa controlului starii de sanatate a animalelor prin
teste pentru depistarea mastitelor subclinice la animalele producatoare de
lapte materie prima vor fi stabilite prin Programul de supraveghere, profilaxie
si combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii de boli de la
animale la om si de protectia mediului, aprobat prin ordin al ministrului
agriculturii, padurilor, apelor si mediului.
(2) In cazurile in care se constata neconformitati la parametrii laptelui
materie prima livrat centrelor de colectare, directiile sanitare veterinare
judetene si a municipiului Bucuresti vor dispune masuri de extindere a
controalelor la producatori pentru stabilirea si inlaturarea cauzelor care au
dus la aparitia acestor neconformitati.
(3) Laptele materie prima care nu corespunde parametrilor de calitate si
salubritate, respectiv numar total de germeni si numar de celule somatice, va
fi prelucrat numai in produse semifabricate destinate procesarii ulterioare in
branzeturi topite.
Art. 10
(1) Operatorii si conducatorii unitatilor de tratare sau de procesare a
laptelui sunt obligati sa efectueze in mod constant, in baza unor programe de
autocontrol avizate de autoritatea veterinara competenta, analiza calitatii si
salubritatii laptelui materie prima receptionat, prin analiza probelor de lapte
recoltate de la producatori, de la centrele de colectare si la receptia in
unitate.
(2) Probele de lapte materie prima recoltate in cadrul programelor de
autocontrol ale unitatilor se vor analiza in laboratoare autorizate de catre
autoritatea veterinara competenta, iar rezultatele analizelor, precum si
cantitatile de lapte din care au fost recoltate probele se vor evidentia prin
documente scrise ce vor fi prezentate autoritatii veterinare competente ori de
cate ori este nevoie.
(3) Probele de lapte materie prima recoltate in cadrul programelor de
autocontrol se vor analiza si la parametrii "numar total de germeni",
"numar de celule somatice", "punct crioscopic" si
"grasime".
Art. 11
Conditiile pentru acceptarea laptelui materie prima destinat tratarii sau
procesarii in unitatile de tratare sau de procesare sunt urmatoarele:
a) incepand cu data de 1 ianuarie 2007:
(i) numarul total de germeni/ml lapte materie prima < 1.000.000;
(ii) numarul de celule somatice/ml lapte materie prima < 600.000;
b) incepand cu data de 1 ianuarie 2009:
(i) numarul total de germeni/ml lapte materie prima < 500.000;
(ii) numarul de celule somatice/ml lapte materie prima < 400.000;
c) incepand cu data de 1 ianuarie 2011:
(i) numarul total de germeni/ml lapte materie prima < 100.000;
(ii) numarul de celule somatice/ml lapte materie prima < 400.000.
Art. 12
Directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor
monitoriza si vor comunica lunar Institutului de Igiena si Sanatate Publica
Veterinara cantitatile si parametrii de calitate si salubritate ai laptelui
materie prima receptionat de unitatile de procesare a laptelui si produselor
lactate.
Art. 13
Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara va intreprinde
urmatoarele actiuni:
a) organizarea de instruiri pentru personalul sanitar veterinar implicat in
recoltarea, transportul si analiza probelor de lapte materie prima, pe teme
specifice;
b) monitorizarea, centralizarea, interpretarea si informarea lunara a
Agentiei Nationale Sanitare Veterinare privind datele transmise de directiile
sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti, referitoare la
cantitatile si parametrii de calitate si salubritate ai laptelui materie prima
destinat procesarii.
Art. 14
In baza datelor transmise de Institutul de Igiena si Sanatate Publica
Veterinara, Agentia Nationala Sanitara Veterinara va dispune directiilor
sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti masurile
corespunzatoare in vederea realizarii obiectivelor stabilite.
Art. 15
Directiile de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor,
Apelor si Mediului vor elabora strategii comune in vederea cointeresarii
producatorilor si procesatorilor de lapte si produse lactate pentru realizarea
parametrilor calitativi si de salubritate la laptele materie prima, stabiliti
la art. 10.