Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 1008 din 25 septembrie 2006

pentru aprobarea competentelor si procedurii de emitere si revizuire a autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera

ACT EMIS DE: MINISTERUL MEDIULUI SI GOSPODARIRII APELOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 845 din 13 octombrie 2006



In baza prevederilor art. 6 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră,

în temeiul prevederilor art. 5 alin. (8) din Hotărârea Guvernului nr. 408/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor, cu modificările şi completările ulterioare,

ministrul mediului si gospodăririi apelor emite următorul ordin:

Art. 1. - (1) Se aprobă competenţele, procedura de emitere şi revizuire a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră, categoriile de activităţi -instalaţii supuse procedurii, modelele pentru solicitare, documentaţie, rezumat netehnic, notificare şi autorizaţie, prevăzute în anexele la prezentul ordin.

(2)    Anexele    nr.    1-7    fac    parte    integrantă    din prezentul ordin.

Art. 2. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul mediului şi gospodăririi apelor,

Sulfina Barbu

ANEXA Nr. 1

PROCEDURA

de emitere şi revizuire a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră

CAPITOLUL I

Prevederi generale

SECŢIUNEA 1

Aplicabilitate

Art. 1. - Prezenta procedură reglementează condiţiile de solicitare şi obţinere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră.

Art. 2. - Categoriile de activităţi-instalaţii, inclusiv cele care utilizează biomasa, prevăzute în anexa nr. 2, se supun prezentei proceduri.

Art. 3. - (1) Autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră se emite pentru o parte sau mai multe părţi ale unei instalaţii, pentru una sau mai multe instalaţii situate pe acelaşi amplasament şi care au acelaşi operator, dacă sunt îndeplinite cerinţele legale privind monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

(2) Operatorii care formează un grup comun al instalaţiilor, conform prevederilor art. 26 din Hotărârea Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, se supun individual procedurii de obţinere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră şi cerinţelor de monitorizare şi raportare.

SECŢIUNEA a 2-a

Competenţe de emitere

Art. 4. - (1) Competenţa pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră revine autorităţilor pentru protecţia mediului, după cum urmează:

a)   agenţiilor regionale pentru protecţia mediului, pentru activităţile aflate sub incidenţa prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 152/2005 privind prevenirea şi controlul integrat al poluării, aprobată cu modificări prin Legea nr. 84/2006;

b)   agenţiilor judeţene pentru protecţia mediului, pentru activităţile care nu se află sub incidenţa prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 152/2005, aprobată cu modificări prin Legea nr. 84/2006.

(2) Competenţa aprobării propunerilor privind planurile de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră revine Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

SECŢIUNEA a 3-a

Tarife

Art. 5. - (1) Cuantumul tarifelor pentru obţinerea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră se stabileşte şi se actualizează anual, prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

(2) Tarifele pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră se achită, integral sau pe etape de procedură, în contul afişat pe pagina de internet şi la sediul autorităţilor competente pentru protecţia mediului.

Art. 6. - (1) Prevederile prezentei proceduri se afişează pe pagina de internet a fiecărei autorităţi publice teritoriale pentru protecţia mediului, cu responsabilităţi în procedura de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră.

(2)   Personalul competent poate acorda, la cererea operatorului şi contra plăţii de către acesta a tarifului corespunzător, consultaţii pentru completarea corectă a documentaţiei în vederea obţinerii autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră.

(3)  Tariful prevăzut la alin. (2) se stabileşte prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

SECŢIUNEA a 4-a

Conţinutul documentaţiei pentru obţinerea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră

Art. 7. - (1) Pentru obţinerea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră, operatorul are obligaţia de a depune la autoritatea publică locală pentru protecţia mediului următoarele:

a)  o solicitare, însoţită de copie de pe ultima versiune a informaţiilor transmise autorităţii competente pentru protecţia mediului, în chestionarul privind instalaţia în vederea determinării emisiilor de gaze cu efect de seră generate de instalaţiile care intră sub incidenţa Hotărârii Guvernului nr. 780/2006, sau o copie de pe solicitarea de alocare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră din rezerva pentru nou-intraţi, în cazul instalaţiilor/activităţilor nou-intrate;

b)   documentaţia prevăzută la alin. (3);

c)   rezumat netehnic;

d)   propunerea privind planul de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră;

e)   dovada privind plata tarifelor corespunzătoare etapei/etapelor din procedura de obţinere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră.

(2)   Solicitarea pentru obţinerea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră se întocmeşte conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 şi conţine datele de identificare ale instalaţiei/instalaţiilor şi operatorului, precum şi persoanele de contact autorizate.

(3)   Documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră se întocmeşte conform modelului prevăzut în anexa nr. 4, în care sunt descrise:

a)    instalaţia şi activităţile desfăşurate, inclusiv tehnologiile utilizate;

b)   materiile prime şi materiile auxiliare a căror utilizare generează emisii de dioxid de carbon;

c)   sursele de emisii de dioxid de carbon de la nivelul instalaţiei;

d)    propunerea privind planul de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră se întocmeşte de către operator, conform prevederilor Ghidului de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră, care se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

SECŢIUNEA a 5-a

Planificarea depunerii documentaţiei pentru obţinerea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră

Art. 8. - (1) Depunerea documentaţiei pentru obţinerea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră se realizează în două etape, după cum urmează:

-   etapa I: depunerea solicitării, documentaţiei şi a rezumatului netehnic, până la data de 30 septembrie 2006;

-   etapa a II-a: depunerea propunerii privind planul de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, până la data de 31 octombrie 2006.

(2) Documentele depuse pentru fiecare etapă din procedura de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră sunt însoţite de dovada privind plata tarifelor corespunzătoare.

Art. 9. - Agenţiile judeţene pentru protecţia mediului întocmesc planificarea cu termenele de depunere a documentelor corespunzătoare fiecărei faze procedurale, pe care o publică pe pagina proprie de internet şi o comunică în scris operatorilor identificaţi în inventarul instalaţiilor care intră sub incidenţa Hotărârii Guvernului nr. 780/2006.

Art. 10. - (1) Documentele pentru obţinerea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră se depun la agenţiile judeţene pentru protecţia mediului, conform planificării comunicate de către acestea, nu mai târziu de termenele prevăzute la art. 8.

(2) Documentele prevăzute la alin. (1) se depun în două exemplare, atât pe suport de hârtie, cât şi în format electronic.

CAPITOLUL II

Procedura de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră

SECŢIUNEA 1

Procedura de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră - etapa I

Art. 11. - In termen de 5 zile lucrătoare de la primirea documentelor corespunzătoare etapei I din procedura de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră, agenţiile judeţene pentru protecţia mediului efectuează:

a)   evaluarea preliminară a documentelor care însoţesc solicitările depuse;

b)    respingerea/returnarea solicitărilor însoţite de documente incomplete sau incorect întocmite, cu menţionarea unui nou termen de depunere;

c)  transmiterea către agenţia regională pentru protecţia mediului a documentelor care însoţesc solicitările de obţinere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră, care se află în sfera de competenţă a autorităţii regionale pentru protecţia mediului, conform art. 4 alin. (1) lit. a).

Art. 12. - (1) In termen de 10 zile lucrătoare de la depunerea solicitărilor acceptate, autoritatea competentă pentru protecţia mediului transmite operatorului o notificare întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 6, prin care acesta este informat asupra acceptării documentelor depuse în prima etapă a procedurii şi asupra obligaţiei de a întocmi propunerea privind planul de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, în vederea depunerii acesteia la termenul prevăzut de prezenta procedură.

(2) Notificările menţionate la alin. (1) sunt transmise operatorilor de agenţiile judeţene şi regionale pentru protecţia mediului, conform competenţei de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră, prevăzută la art. 4 alin. (1), până cel târziu la data de 16 octombrie 2006.

SECŢIUNEA a 2-a

Procedura de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră - etapa a II-a

Art. 13. - (1) Propunerile privind planurile de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră se depun, conform etapei a II-a a procedurii, la agenţiile judeţene pentru protecţia mediului.

(2)  In termen de 3 zile lucrătoare de la înregistrarea depunerii, agenţiile judeţene pentru protecţia mediului transmit către agenţiile regionale pentru protecţia mediului propunerile privind planurile de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră, care se află în sfera acestora de competenţă pentru emiterea autorizaţiilor privind emisiile de gaze cu efect de seră, conform art. 4 alin. (1) lit. a).

(3)   In termen de 5 zile lucrătoare de la primirea documentelor corespunzătoare etapei a II-a din procedura de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră, agenţiile judeţene/regionale pentru protecţia mediului efectuează:

a)  evaluarea preliminară a propunerilor privind planurile de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră;

b)   respingerea/returnarea propunerilor privind planurile de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, incomplete sau întocmite incorect, cu menţionarea unui nou termen de depunere;

c)  transmiterea către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a propunerilor privind planurile de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, care sunt conforme cu prevederile legale privind monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Art. 14. - (1) In termen de 15 zile lucrătoare de la primirea propunerii privind planul de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului realizează verificarea, în vederea aprobării acestuia.

(2)   In cursul verificării propunerii privind planul de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului poate să solicite, după caz, informaţii suplimentare de la operator sau de la autorităţile teritoriale pentru protecţia mediului.

(3)   Propunerile privind planurile de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră se aprobă de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi se transmit autorităţilor teritoriale pentru protecţia mediului până cel târziu la data de 8 decembrie 2006.

Art. 15. - In termen de 3 zile lucrătoare de la primirea planului de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, aprobat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, autoritatea teritorială pentru protecţia mediului înştiinţează operatorul şi afişează pe pagina proprie de internet decizia cu privire la emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră.

Art. 16. - (1) In termen de 15 zile calendaristice de la anunţul public al deciziei, autoritatea competentă pentru protecţia mediului emite autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră.

(2)  Autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră se întocmeşte conform modelului prevăzut în anexa nr. 7 şi conţine:

a)   date privind identificarea instalaţiei, amplasamentului şi operatorului;

b)  descrierea activităţilor şi emisiilor de dioxid de carbon generate la nivelul instalaţiei;

c)  cerinţele de monitorizare cu specificarea metodologiei utilizate şi frecvenţa de monitorizare;

d)  cerinţele de raportare;

e)   obligaţia operatorului de a restitui, până la data de 30 aprilie a anului următor celui pentru care au fost alocate certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, un număr de certificate de gaze cu efect de seră corespunzător cantităţii totale de emisii provenite de la instalaţia respectivă.

(3)   Categoriile de activităţi/instalaţii care utilizează biomasă sunt exceptate de la prevederile alin. (2) lit. e).

(4)   Termenul limită pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră este data de 29 decembrie 2006.

CAPITOLUL III

Procedura de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru instalaţii nou-intrate

Art. 17. - (1) Conţinutul documentelor necesare pentru obţinerea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru instalaţiile nou-intrate şi prevederile referitoare la depunerea acestora sunt cele prevăzute în secţiunea a 4-a a cap. I.

(2)   Procedura de obţinere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru instalaţiile nou-intrate se desfăşoară conform prevederilor cap. II, cu excepţia datelor calendaristice prevăzute la art. 8 alin. (1), art. 12 alin. (2), art. 14 alin. (3) şi art. 16 alin. (4).

(3)   Pentru instalaţiile nou-intrate, etapele procedurii de obţinere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră prevăzute la art. 8 alin. (1) se pot desfăşura consecutiv sau concomitent.

CAPITOLUL IV

Informarea şi consultarea publicului în cadrul procedurii de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de se

Art. 18. - (1) Informaţiile conţinute în documentele depuse în etapa I a procedurii de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră sunt supuse consultării publicului, prin publicarea pe pagina proprie de internet a autorităţii competente pentru protecţia mediului, conform legislaţiei în vigoare privind emiterea autorizaţiei/autorizaţiei integrate de mediu.

(2) Autoritatea publică competentă pentru protecţia mediului pune la dispoziţia publicului, la cerere, documentele relevante pentru autorizarea considerată, altele decât cele furnizate de operator, după caz.

CAPITOLUL V

Valabilitatea şi revizuirea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră

Art. 19. - (1) Autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră este valabilă atât timp cât datele care au stat la baza emiterii autorizaţiei nu se modifică.

(2)  Incălcarea prevederilor autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră atrage suspendarea acesteia, în condiţiile art. 23.

(3)   Modificarea planificată a activităţilor autorizate se face numai în condiţiile revizuirii autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră.

Art. 20. - Revizuirea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră este necesară în următoarele situaţii:

a)  schimbarea operatorului;

b)  modificări cu privire la natura, regimul de funcţionare sau capacitatea instalaţiei;

c)    modificări ale metodologiei de monitorizare, determinate de modificări în accesibilitatea datelor care permit o mai mare acurateţe, începerea unei emisii de gaze cu efect de seră care nu a existat la momentul obţinerii autorizaţiei, detectarea unor erori în metodologia de monitorizare, şi/sau de modificarea cerinţelor legale aplicabile, precum şi la cererea autorităţii competente pentru protecţia mediului.

Art. 21. - (1) Operatorul are obligaţia să informeze autoritatea competentă pentru protecţia mediului cu privire la orice modificări planificate privind natura, funcţionarea sau extinderea instalaţiei, care pot determina revizuirea autorizaţiei privind emisile de gaze cu efect de seră.

(2) La schimbarea operatorului unei instalaţii care deţine autorizaţie privind emisiile de gaze cu efect de seră, noul operator are obligaţia să solicite autorităţii competente pentru protecţia mediului revizuirea autorizaţiei cu privire la denumirea şi sediul social ale noului operator.

Art. 22. - (1) Autoritatea competentă pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră revizuieşte, după caz, autorizaţia emisă.

(2)   Procedura de revizuire a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră se derulează conform prevederilor aplicabile procedurii de autorizare iniţială descrise în cap. II, cu excepţia situaţiilor când nu este necesară modificarea cerinţelor de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră.

(3)   Revizuirea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră, fără modificarea cerinţelor de monitorizare şi raportare, se face prin operarea modificărilor necesare de către autoritatea emitentă a autorizaţiei, fără perceperea tarifelor prevăzute în prezenta procedură.

Art. 23. - (1) Autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră se suspendă pentru nerespectarea prevederilor acesteia, după o notificare prealabilă prin care se poate acorda un termen de cel mult 30 de zile pentru îndeplinirea obligaţiilor. Suspendarea se menţine până la eliminarea cauzelor, dar nu mai mult de 6 luni. Pe perioada suspendării, desfăşurarea activităţii este interzisă.

(2)   Dacă nu au fost eliminate cauzele suspendării, autoritatea competentă pentru protecţia mediului dispune, după expirarea termenului de suspendare, anularea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră şi încetarea activităţii.

(3)   Dispoziţia de suspendare a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră, precum şi cea de încetare a activităţii sunt executorii.

ANEXA Nr. 2

CATEGORII   DE   ACTIVITĂŢI/INSTALAŢII

1.  Instalaţiile sau părţi ale instalaţiilor folosite pentru cercetare-dezvoltare şi testare de noi produse şi procese nu intră sub incidenţa prezentei proceduri.

2.  Limitele prezentate mai jos se referă, în general, la capacităţi de producţie sau rezultate. In cazul în care un operator desfăşoară mai multe activităţi prevăzute la acelaşi subsector, in aceeaşi instalaţie sau pe acelaşi amplasament, capacităţile acestor activităţi se însumează.

Activităţi/instalaţii

Emisii de gaze cu efect de seră

1. Activităţi în domeniul energetic

1.1. a) Instalaţii de ardere cu o putere termică nominală mai mare de 20 MW (cu excepţia instalaţiilor pentru deşeuri periculoase şi municipale)

Dioxid de carbon

1.1. b) Instalaţii de ardere cu o putere termică nominală mai mare de 20 MW (cu excepţia instalaţiilor pentru deşeuri periculoase şi municipale) din alte sectoare decât sectorul energetic

Dioxid de carbon

1.2. Instalaţii pentru rafinarea ţiţeiului

Dioxid de carbon

1.3. Cuptoare de cocs

Dioxid de carbon

2. Producţia şi prelucrarea metalelor feroase

2.1. Instalaţii de prăjire sau sinterizare a minereului metalic (inclusiv a minereului

cu conţinut de sulf)

Dioxid de carbon

2.2. Instalaţii pentru producerea fontei sau a oţelului (topire primară ori secundară), inclusiv instalaţii pentru turnarea continuă, cu o capacitate de producţie mai mare de 2,5 tone/oră

Dioxid de carbon

3. Industria mineralelor

3.1. Instalaţii pentru producerea clincherului de ciment în cuptoare rotative cu o capacitate de producţie mai mare de 500 tone/zi, instalaţii pentru producerea varului în cuptoare rotative cu o capacitate de producţie mai mare de 50 tone/zi sau în alte tipuri de cuptoare, nerotative, cu o capacitate de producţie mai mare de 50 tone/zi

Dioxid de carbon

3.2. Instalaţii pentru fabricarea sticlei, inclusiv a fibrei de sticlă, cu o capacitate de topire mai mare de 20 tone/zi

Dioxid de carbon

3.3. Instalaţii pentru fabricarea produselor ceramice prin ardere, în special a ţiglelor,

cărămizilor, cărămizilor refractare, dalelor, plăcilor de gresie sau de faianţă,

cu o capacitate de producţie mai mare de 75 tone/zi şi/sau cu o capacitate

a cuptorului mai mare de 4 m3 şi cu o densitate stabilită pentru fiecare cuptor

mai mare de 300 kg/m3

Dioxid de carbon

4. Alte activităţi

4.1. Instalaţii industriale pentru producerea de:

4.1. a) celuloză din lemn sau din alte materiale fibroase

Dioxid de carbon

4.1. b) hârtie şi carton, având o capacitate de producţie mai mare de 20 tone/zi

Dioxid de carbon

ANEXA Nr. 3

Solicitare

- model -

Operator:                                   Nr. de înregistrare la Agenţia pentru Protecţia Mediului a

Nr. de înregistrare:                      Judeţului ...............

Data:                                          Data:

                                                                Nr. de înregistrare la Agenţia Regională pentru Protecţia

                                                                Mediului (după caz):

                                                                Data:

SOLICITARE

pentru obţinerea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră

A.1. Date de identificare

A.1.1. Date de identificare a operatorului

Numele operatorului

Forma de organizare a societăţii

Nr. de înregistrare în registrul comerţului

Cod unic de înregistrare

Cont bancar

Banca

Adresa sediului social

Strada si numărul

Localitatea

Judeţul

Codul postal

A.1.2. Date de identificare a instalaţiei/instalaţiilor şi a amplasamentului

Numele instalaţiei/instalaţiilor

Număr de referinţă în registrul naţional

Numele amplasamentului (punct de lucru)

Adresa amplasamentului

Strada si numărul

Codul postai

Localitatea

Judeţul

A.1.3. Date privind situaţia autorizării din punctul de vedere al protecţiei mediului şi a alocării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră

Situaţia autorizării din punctul de vedere al protecţiei mediului

Tipul autorizaţiei

Nr. autorizaţiei

Data emiterii

Emitent

Situaţia alocării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră

Alocare iniţială

Din rezerva pentru instalaţii nou-intrate**)

DA*)/NU

DA***)/NU

*) Dacă „DA", operatorul anexează, în copie, ultima versiune a informaţiilor transmise autorităţii competente pentru protecţia mediului în vederea alocării iniţiale.

**) Numai după alocarea iniţială a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

***) Dacă „DA", operatorul anexează, în copie, solicitarea de alocare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră din rezerva pentru instalaţiile nou-intrate.

A.1.4. Data înaintării cererii de obţinere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră

Ziua

Luna

Anul

A.2. Contacte autorizate

A.2.1. Reprezentantul legal al societăţii

Numele si prenumele

Poziţia în cadrul societăţii

Adresa sediului social

Strada si numărul

Localitatea

Judeţul

Codul postal

Contact

Telefon

Fax

E-mail

A.2.2. Persoana de contact pentru solicitarea de obţinere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră

Numele si prenumele

Poziţia în cadrul societăţii

Adresa locului de muncă

Strada si numărul

Localitatea

Judeţul

Codul postal

Contact

Telefon

Fax

E-mail

A.2.3. Persoana de contact pentru aspecte operaţionale ale instalaţiei

Numele si prenumele

Poziţia în cadrul societăţii

Adresa locului de muncă

Strada si numărul

Localitatea

Judeţul

Codul postal

Contact

Telefon

Fax

E-mail

A.3. Formularea solicitării şi declaraţia de conformitate

In numele societăţii menţionate mai sus, solicităm prin prezenta emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Operatorul instalaţiei îşi asumă răspunderea pentru corectitudinea şi completitudinea datelor şi informaţiilor furnizate autorităţii competente pentru protecţia mediului, în vederea analizării şi demarării procedurii de obţinere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră.

........................................................................

(numele şi prenumele reprezentantului legal)

Funcţia ..............................

Semnătura şi ştampila

............................................

ANEXA Nr. 4

DOCUMENTAŢIE

pentru obţinerea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră

A.4. Date tehnice despre amplasamentul şi instalaţia/instalaţiile pentru care se solicită autorizaţia

A.4.1. Scurtă descriere a amplasamentului şi a instalaţiei/instalaţiilor

Furnizaţi o scurtă descriere a amplasamentului, instalaţiei/instalaţiilor şi a oricăror activităţi direct asociate cu aceasta/acestea, localizarea acestora pe amplasament.

Anexaţi un plan de situaţie şi schema fluxului tehnologic.

A.4.2. Categoria activităţii şi instalaţiei*)

Activităţi în domeniul energetic

Producerea şi prelucrarea metalelor feroase

Industria mineralelor

Alte activităţi

Se marchează cu  " categoria care corespunde instalaţiei prezentate.

A.4.3. Date tehnice despre fiecare activitate identificată în anexa nr. 2*)

Nr.

de identificare

a activităţii*)

Descriere

Tehnologie

Capacitate

U.M.

Punctul

de descărcare

a emisiilor

Descriere

Punctul

de descărcare

a emisiilor

Referinţă**)

Exemplu:

1.1.a)

Instalaţie de ardere

Boiler

60

MW

Coş principal 1

A1

*) Conform anexei nr. 2 la ordin.

**) Se stabileşte de către operator şi se precizează în anexele reprezentând planul de situaţie şi/sau schema fluxului tehnologic.

A.4.4. Date tehnice despre fiecare activitate direct asociată cu activităţile din anexa nr. 2

Nr. de

identificare a activităţii

Descriere

Tehnologie

Capacitate

U.M.

Numele operatorului

A.4.5. Materii prime şi materiale auxiliare a căror utilizare generează emisii de C02

Tipul materiei prime/materialului*)

Procesul care generează emisii de C02

A.5. Monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră**)

Măsurile planificate pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră sunt prezentate de către operator sub forma unei propuneri privind planul de măsuri, întocmită în conformitate cu Ghidul de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră, care se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii competente pentru protecţia mediului.

Declaraţie de angajare a răspunderii

Prin prezenta, operatorul instalaţiei se angajează să întocmească propunerea privind planul de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, în conformitate cu Ghidul de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră şi să îl înainteze autorităţii judeţene pentru protecţia mediului până la data de 31 octombrie 2006, în vederea verificării.

In numele societăţii reprezentate, declar pe propria răspundere că am luat cunoştinţă de faptul că activitatea societăţii nu poate fi autorizată fără prezentarea la termenul stabilit a propunerii privind planul de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, întocmită corespunzător, şi că acest fapt duce la încetarea activităţii instalaţiilor care emit gaze cu efect de seră, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră.

........................................................................

(numele şi prenumele reprezentantului legal)

Funcţia .........................

Semnătura şi ştampila .......................

*) In cazul instalaţiilor de ardere materia primă este reprezentată de combustibil.

*) Din categoria gazelor cu efect de seră, în această etapă se monitorizează şi se raportează doar emisiile de C02.

ANEXA Nr. 5

A.1.   REZUMAT   NETEHNIC

Operatorul, furnizează un rezumat netehnic al informaţiilor detaliate prezentate în

secţiunile A.1.1, A.1.2 A.4 şi A.5 privind instalaţiile şi activităţile desfăşurate pe amplasament, incluzând tehnologiile, materiile prime şi materialele auxiliare utilizate.

ANEXA Nr. 6

Notificare referitoare la autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră

model -

Antetul agenţiei judeţene pentru protecţia mediului

Nr. de înregistrare la Agenţia pentru Protecţia Mediului a Judeţului :.................                                                                 

Către                                                                    Data:

Numele operatorului

Numele si prenumele reprezentantului legal

Poziţia în cadrul societăţii

Adresa sediului social

Strada si numărul

Localitatea

Judeţul

Codul postal

Contact

Telefon

Fax

E-mail

NOTIFICARE   Nr.............../2006

referitoare la autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră

Ca urmare a solicitării de obţinere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră, înregistrată la Agenţia pentru Protecţia Mediului a Judeţului ................... sub nr....../ zz.ll.aa, depusă în numele societăţii dumneavoastră, vă notificăm următoarele:

I.  Din evaluarea solicitării de obţinere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră, corespunzătoare etapei I din procedura de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră, a rezultat îndeplinirea cerinţelor preliminare pentru autorizare.

II.   Descrierea instalaţiei/instalaţiilor din solicitare corespunde informaţiilor furnizate de către operator autorităţii competente pentru protecţia mediului, în chestionarul privind instalaţia, la momentul realizării inventarului instalaţiilor care intră sub incidenţa Hotărârii Guvernului nr. 780/2006 privind schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

III.   Pentru obţinerea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră trebuie să transmiteţi, până la data de 31 octombrie 2006, propunerea privind planul de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, întocmită în conformitate cu cerinţele legale privind monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Director executiv,

......................................................................

(numele, prenumele, semnătura şi ştampila)

Şef Serviciu autorizări,                            Şef Serviciu protecţia atmosferei,

.....................................................           ........................................................

(numele, prenumele şi semnătura)              (numele, prenumele şi semnătura)

Intocmit,

......................................................

(numele, prenumele şi semnătura)

ANEXA Nr. 7

Autorizaţie privind emisiile de gaze cu efect de seră

- model -

Antetul agenţiei judeţene/regionale pentru protecţia mediului

Nr. de înregistrare la Agenţia judeţeană/regională pentru protecţia mediului.................................

Data:

AUTORIZAŢIE   Nr.................../2006

privind emisiile de gaze cu efect de seră

A.1. Date de identificare

A.1.1. Date de identificare ale operatorului

Numele operatorului

Forma de organizare a societăţii

Nr. de înregistrare în registrul comerţului

Cod unic de înregistrare

Contul bancar

Banca

Adresa sediului social

Strada si numărul

Localitatea

Judeţul

Codul postal

A.1.2. Date de identificare a instalaţiei/instalaţiilor şi a amplasamentului

Numele instalaţiei/instalaţiilor

Numărul de referinţă în registrul naţional

Numele amplasamentului (punctului de lucru)

Adresa amplasamentului

Strada si numărul

Codul postal

Localitatea

Judeţul

A.1.3. Date privind situaţia autorizării din punctul de vedere al protecţiei mediului şi a alocării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră

Situaţia autorizării din punctul de vedere al protecţiei mediului

Tipul autorizaţiei

Nr. autorizaţiei

Data emiterii

Emitentul

Situaţia alocării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră

Alocarea iniţială

Din rezerva pentru instalaţii nou-intrate

DA/NU

DA/NU

A.1.4. Data emiterii autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră

Ziua

Luna

Anul

A.2. Contacte autorizate

A.2.1. Reprezentantul legal al societăţii

Numele si prenumele

Poziţia în cadrul societăţii

Adresa sediului social

Strada si numărul

Localitatea

Judeţul

Codul postal

Contact

Telefon

Fax

E-mail

A.2.2. Persoana de contact pentru autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră

Numele si prenumele

Poziţia în cadrul societăţii

Adresa locului de muncă

Strada si numărul

Localitatea

Judeţul

Codul postal

Contact

Telefon

Fax

E-mail

A.2.3. Persoana de contact pentru aspecte operaţionale ale instalaţiei

Numele si prenumele

Poziţia în cadrul societăţii

Adresa locului de muncă

Strada si numărul

Localitatea

Judeţul

Codul postal

Contact

Telefon

Fax

E-mail

A.3. Durata de valabilitate a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră

Autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră este valabilă atât timp cât datele care au stat la baza emiterii autorizaţiei nu se modifică.

In cazul unor modificări planificate ale activităţilor autorizate, a se vedea secţiunea A.5.4 din prezenta anexă.

A.4. Date tehnice despre amplasamentul şi instalaţia/instalaţiile autorizate

A.4.1. Scurtă descriere a amplasamentului şi a instalaţiei/instalaţiilor

Conform datelor din documentaţia prezentată.

A.4.2. Categoria activităţii şi instalaţiei*)

Activităţi în domeniul energetic

Producerea şi prelucrarea metalelor feroase

Industria mineralelor

Alte activităţi

Se marchează cu " categoria care corespunde instalaţiei prezentate.

A.4.3. Date tehnice despre fiecare activitate identificată din anexa nr. 2*)

Nr. de identificare

a activităţii*)

Descriere

Tehnologie

Capacitate

U.M.

Punctul de descărcare

a emisiilor

Descriere

Punctul de descărcare

a emisiilor

Referinţă**)

Exemplu:

1.1.a)

Instalaţie de ardere

Boiler

60

MW

Coş principal 1

A1

A.4.4. Date tehnice despre fiecare activitate direct asociată activităţilor din anexa nr. 2

Nr. de identificare a activităţii*)

Descriere

Tehnologie

Capacitate

U.M.

Numele operatorului

*) Conform anexei nr. 2 la ordin.

**) Se stabileşte de către operator şi se precizează în anexele reprezentând planul de situaţie şi/sau schema fluxului tehnologic.

A.4.5. Materii prime şi materiale auxiliare a căror utilizare generează emisii de C02

Tipul materiei prime/materialului

Procesul care generează emisii de CO2

A.5. Cerinţe legale privind obligaţiile operatorului

A.5.1. Cerinţe privind monitorizarea emisiilor de gaze cu efect de seră

Monitorizarea emisiilor de gaze cu efect de seră de către operator, inclusiv metodologia şi frecvenţa de monitorizare, se realizează conform planului de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, aprobat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi ataşat la prezenta autorizaţie.

A.5.2. Cerinţe privind raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră

Raportul de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de seră se întocmeşte de către operator pe baza planului de măsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră aprobat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

In primul trimestru al fiecărui an consecutiv anului în care au fost alocate certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, operatorul are obligaţia să înainteze autorităţilor pentru protecţia mediului raportul de monitorizare privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru anul precedent, verificat de către un verificator atestat conform prevederilor alin. (1) art. 22 din Hotărârea Guvernului nr. 780/2006 privind schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

In cazul în care, până la data de 31 martie a anului în curs, raportul de monitorizare privind emisiile de gaze cu efect de seră din anul precedent nu este declarat satisfăcător, operatorul nu poate transfera certificatele de emisii de gaze cu efect de seră până în momentul în care raportul este declarat satisfăcător.

A.5.3. Cerinţe privind restituirea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră

Operatorul are obligaţia de a restitui, până cel mai târziu la data de 30 aprilie a fiecărui an, un număr de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, egal cu numărul total de emisii de gaze cu efect de seră provenite de la instalaţia respectivă în anul calendaristic anterior, prezentate în raportul anual de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de seră, cu excepţia instalaţiilor care utilizează biomasa drept combustibil.

A.5.4. Cerinţe privind informarea autorităţii competente pentru protecţia mediului asupra modificărilor la nivelul instalaţiei

Operatorul are obligaţia să informeze autoritatea competentă pentru protecţia mediului cu privire la orice modificări planificate privind natura, funcţionarea sau extinderea instalaţiei, care pot determina revizuirea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de seră.

Director executiv,

......................................................................

(numele, prenumele, semnătura şi ştampila)

Şef Serviciu autorizări,

.......................................................

(numele, prenumele şi semnătura)

Intocmit,

.......................................................

(numele, prenumele şi semnătura)

Şef Serviciu protecţia atmosferei,

.......................................................

(numele, prenumele şi semnătura)


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 1008/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 1008 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 1008/2006
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu