ORDIN Nr. 1
din 8 ianuarie 2009
pentru modificarea anexelor
nr. 1 si 2 la Norma sanitara veterinara privind notificarea bolilor animalelor,
aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare
si pentru Siguranta Alimentelor nr. 77/2005
ACT EMIS DE: AUTORITATEA
SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 58 din 30 ianuarie 2009
Văzând Referatul de aprobare nr. 22.171 din 20
noiembrie 2008, întocmit de Direcţia generală sanitară veterinară din cadrul
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din
Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din
Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. I. - Anexele nr. 1 şi 2 la Norma sanitară veterinară privind
notificarea bolilor animalelor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta
Alimentelor nr. 77/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 788 din 30 august 2005, cu modificările ulterioare, se modifică
şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantă din prezentul
ordin.
Art. II. -Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranta Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului
Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. III. - Prezentul
ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranta Alimentelor,
Radu Roatis Chetan
ANEXA Nr. 1 (Anexa nr. 1 la norma sanitară
veterinară)
BOLI SUPUSE NOTIFICĂRII
1. Pesta cabalină africană
2. Pesta porcină africană
3. Gripa aviară
4. Boala limbii albastre
5. Encefalopatia spongiformă
bovină
6. Pesta porcină clasică
7. Pleuropneumonia contagioasă a bovinelor
8. Durina
9. Encefalomielita ecvina (toate tipurile, inclusiv
encefalomielita ecvină venezueleană)
10. Anemia infecţioasă ecvină
11. Febra aftoasă
12. Morva
13. Dermatoza nodulară
contagioasă
14. Boala de Newcastle
15. Pesta micilor rumegătoare
16. Febra văii marelui rift
17. Pesta bovină
18. Variola ovină şi caprină
19. Gândacul mic de stup (Aethina tumida)
20. Boala veziculoasă a porcului
21. Acarianul Tropilaelaps
22. Stomatita veziculoasă
23. Necroza hematopoietică epizootică
24. Sindromul ulceros epizootic
25. Septicemia hemoragică virală
26. Boala petelor albe
27. Boala cap galben
28. Sindromul Taura
29. Necroza hematopoietică infecţioasă
30. Anemia infecţioasă a
somonului
31. Infecţia cu Perkinsus
marinus
32. Infecţia cu Microcztos
mackini
33. Infecţia cu Marteilia
refringens
34. Infecţia cu Bonamia
ostreae
35. Infecţia cu Bonamia
exitiosa
36. Virusul herpetic al crapului koi
ANEXA Nr. 2 (Anexa nr. 2 la norma sanitară veterinară)
I. Informaţii furnizate în
baza notificării conform prevederilor art. 3 şi 4 din norma sanitară veterinară
1. Data expedierii
2. Durata expedierii
3. Ţara de origine
4. Denumirea bolii şi a tipului de virus, unde este cazul
5. Numărul de serie al focarului
6. Tipul focarului
7. Numărul de referinţă al focarului legat de focarul
prezent
8. Regiunea şi localizarea geografică a exploataţiei
9. Altă regiune afectată de restricţii
10. Data confirmării
11. Data suspiciunii
12. Data estimării primei infecţii
13. Originea bolii
14. Măsuri de control luate
15. Numărul de animale suspectate în exploataţie:
a) bovine;
b) porcine;
c) ovine;
d) caprine;
e) păsări;
f) ecvine;
g) în cazul animalelor de acvacultura trebuie să se indice greutatea sau numărul înmulţit cu 1.000 al animalelor
suspecte;
h) specii sălbatice;
i) în cazul bolilor albinelor trebuie indicat numărul
de stupi care riscă să fie afectat
16. Numărul animalelor afectate clinic la faţa
locului:
a) bovine;
b) porcine;
c) ovine;
d) caprine;
e) păsări;
f) ecvine;
g) în cazul animalelor de acvacultura trebuie să se
indice greutatea sau numărul înmulţit cu 1.000 al animalelor afectate clinic;
h) specii sălbatice;
i) în cazul bolilor albinelor trebuie indicat numărul de stupi afectaţi clinic
17. Numărul animalelor care au murit la faţa locului:
a) bovine;
b) porcine;
c) ovine;
d) caprine;
e) păsări;
f) ecvine;
g) în cazul animalelor de acvacultura trebuie să se
indice greutatea sau numărul înmulţit cu 1.000 al animalelor care au murit la
faţa locului;
h) specii sălbatice
18. Numărul de animale sacrificate:
a) bovine;
b) porcine;
c) ovine;
d) caprine;
e) păsări;
f) ecvine;
g) în cazul animalelor de acvacultura, dacă este cazul
(doar pentru crustacee şi peşti), trebuie să se indice greutatea sau numărul
înmulţit cu 1.000 al animalelor care au fost sacrificate;
h) specii sălbatice
19. Numărul carcaselor distruse:
a) bovine;
b) porcine;
c) ovine;
d) caprine;
e) păsări;
f) ecvine;
g) în cazul animalelor de acvacultura trebuie să indice greutatea sau numărul înmulţit cu 1.000 al
animalelor care au fost îndepărtate sau eliminate;
h) specii sălbatice
i) în cazul bolilor albinelor trebuie să se precizeze
numărul de stupi distruşi
20. Data estimată de finalizare a sacrificării (dacă
este cazul)
21. Data estimată de finalizare a distrugerii (dacă
este cazul)
II. In cazul pestei porcine
clasice, informaţii suplimentare
1. Distanţa faţă de cea mai apropiată crescătorie de
porcine
2. Numărul şi tipul porcinelor [pentru reproducţie,
îngrăşare şi sugari*)] din locurile infectate
3. Numărul şi tipul porcinelor [pentru creştere,
îngrăşare şi purcei sugari*)] afectate clinic în locurile infectate
4. Metoda de diagnostic
5. In cazul în care boala nu a fost confirmată la faţa
locului, precizarea dacă a fost confirmată într-un abator sau într-un mijloc de
transport
6. Confirmarea cazurilor primare la porcii sălbatici**)
III. In cazul bolilor la peşti
Infecţiile cu una dintre bolile: necroză hematopoietică
infecţioasă, anemie infecţioasă a păstrăvului, septicemie hemoragică virală,
atunci când au fost confirmate în ferme sau în zone autorizarte ori indemne,
trebuie să fie notificate ca focare primare. Trebuie să se includă numele şi
descrierea fermei sau zonei autorizate.
După confirmare, orice focar de boli exotice şi oricare
focare de boli neexotice în state membre, zone sau compartimente anterior
indemne de boală, aşa cum sunt definite în Directiva Consiliului 2006/88/CE,
trebuie notificate ca focare primare. Numele şi descrierea zonei sau
compartimentului trebuie să fie incluse în textul liber.
Alte focare decât cele menţionate la paragraful
anterior trebuie să fie considerate focare secundare.
Focarele secundare de boli ale animalelor de
acvacultura se notifică lunar.
*) Animale cu o vârstă de mai
puţin de 3 luni.
**) Caz primar la
porcinele sălbatice înseamnă acele cazuri din zone
libere, adică din afara zonelor cu restricţii pentru pesta porcină clasică la
porcii sălbatici.